(Helminthophila ruficapilla) Wood Warbler family
It must not be thought that this beautiful warbler confines itself to backyards in the city of Nashville simply because Wilson discovered it near there and gave it a local name, for the bird's actual range reaches from the fur trader's camp near Hudson Bay to the adobe villages of Mexico and Central America, and over two thousand miles east and west in the United States. It chooses open rather than dense woods and tree-bordered fields. It seems to have a liking for hemlocks and pine trees, especially if near a stream that attracts insects to its shores; and Dr. Warren notes that in Pennsylvania he finds small flocks of these warblers in the autumn migration, feeding in the willow trees near little rivers and ponds. Only in the northern parts of the United States is their nest ever found, for the northern British provinces are their preferred nesting ground. One seen in the White Mountains was built on a mossy, rocky ledge, directly on the ground at the foot of a pine tree, and made of rootlets, moss, needles from the trees overhead, and several layers of leaves outside, with a lining of fine grasses that cradled four white, speckled eggs.
Audubon likened the bird's feeble note to the breaking of twigs.
(Dendroica vigorsii) Wood Warbler family
The pine warbler closely presses the myrtle warbler for the first place in the ranks of the family migrants, but as the latter bird often stays north all winter, it is usually given the palm. Here is a warbler, let it be recorded, that is fittingly named, for it is a denizen of pine woods only; most common in the long stretches of pine forests at the south and in New York and New England, and correspondingly uncommon wherever the woods-man's axe has laid the pine trees low throughout its range. Its "simple, sweet, and drowsy song," writes Mr. Parkhurst, is always associated "with the smell of pines on a sultry day." It recalls that of the junco and the social sparrow or chippy.
Creeping over the bark of trees and peering into every crevice like a nuthatch; running along the limbs, not often hopping nervously or flitting like the warblers; darting into the air for a passing insect, or descending to the ground to feed on seeds and berries, the pine warbler has, by a curious combination, the movements that seem to characterize several different birds.
It is one of the largest and hardiest members of its family, but not remarkable for its beauty. It is a sociable traveller, cheerfully escorting other warblers northward, and welcoming to its band both the yellow redpolls and the myrtle warblers. These birds are very often seen together in the pine and other evergreen trees in our lawns and in the large city parks.
(Dendroica discolor) Wood Warbler family
Doubtless this diminutive bird was given its name because it prefers open country rather than the woods—the scrubby undergrowth of oaks, young evergreens, and bushes that border clearings being as good a place as any to look for it, and not the wind-swept, treeless tracts of the wild West. Its range is southerly. The Southern and Middle States are where it is most abundant. Here is a wood warbler that is not a bird of the woods—less so, in fact, than either the summer yellowbird (yellow warbler) or the palm warbler, that are eminently neighborly and fond of pasture lands and roadside thickets. But the prairie warblers are rather more retiring little sprites than their cousins, and it is not often we get a close enough view of them to note the brick-red spots on their backs, which are their distinguishing marks. They have a most unkind preference for briery bushes, that discourage human intimacy. In such forbidding retreats they build their nest of plant-fibre, rootlets, and twigs, lined with plant-down and hair.
The song of an individual prairie warbler makes only a slight impression. It consists "of a series of six or seven quickly repeated zees the next to the last one being the highest" (Chapman). But the united voices of a dozen or more of these pretty little birds, that often sing together, afford something approaching a musical treat.
(Sylvania pusilla) Wood Warbler family
To see this strikingly marked little bird one must be on the sharp lookout for it during the latter half of May, or at the season of apple bloom, and the early part of September. It passes northward with an almost scornful rapidity. Audubon mentions having seen it in Maine at the end of October, but this specimen surely must have been an exceptional laggard.
In common with several others of its family, it is exceedingly expert in catching insects on the wing; but it may be known as no true flycatcher from the conspicuous rich yellow of its under parts, and also from its habit of returning from a midair sally to a different perch from the one it left to pursue its dinner. A true flycatcher usually returns to its old perch after each hunt.
To indulge in this aërial chase with success, these warblers select for their home and hunting ground some low woodland growth where a sluggish stream attracts myriads of insects to the boggy neighborhood. Here they build their nest in low bushes or upon the ground. Four or five grayish eggs, sprinkled with cinnamon-colored spots in a circle around the larger end, are laid in the grassy cradle in June. Mr. H. D. Minot found one of these nests on Pike's Peak at an altitude of 11,000 feet, almost at the limit of vegetation. The same authority compares the bird's song to that of the redstart and the yellow warbler.
YELLOW-BILLED CUCKOOS THE DAY BEFORE LEAVING NEST.
FIELD SPARROW BABIES
(Dendroica palmarum hypochrysea) Wood Warbler family
While the uniform yellow of this warbler's under parts in any plumage is its distinguishing mark, it also has a flycatcher's trait of constantly flirting its tail, that is at once an outlet for its superabundant vivacity and a fairly reliable aid to identification. The tail is jerked, wagged, and flirted like a baton in the hands of an inexperienced leader of an orchestra. One need not go to the woods to look for the restless little sprite that comes northward when the early April foliage is as yellow and green as its feathers. It prefers the fields and roadsides, and before there are leaves enough on the undergrowth to conceal it we may come to know it as well as it is possible to know any bird whose home life is passed so far away. Usually it is the first warbler one sees in the spring in New York and New England. With all the alertness of a flycatcher, it will dart into the air after insects that fly near the ground, keeping up a constant chip, chip, fine and shrill, at one end of the small body, and the liveliest sort of tail motions at the other. The pine warbler often bears it company.
With the first suspicion of warm weather, off goes this hardy little fellow that apparently loves the cold almost well enough to stay north all the year like its cousin, the myrtle warbler. It builds a particularly deep nest, of the usual warbler construction, on the ground, but its eggs are rosy rather than the bluish white of others.
In the Southern States the bird becomes particularly neighborly, and is said to enter the streets and gardens of towns with a chippy's familiarity.
Palm Warbler or Redpoll Warbler (Dendroica palmarum) differs from the preceding chiefly in its slightly smaller size, the more grayish-brown tint in its olive upper parts, and the uneven shade of yellow underneath that varies from clear yellow to soiled whitish. It is the Western counterpart of the yellow redpoll, and is most common in the Mississippi Valley. Strangely enough, however, it is this warbler, and not hypochrysea, that goes out of its way to winter in Florida, where it is abundant all winter.
(Dendroica æstiva) Wood Warbler family
This exquisite little creature of perpetual summer (though to find it it must travel back and forth between two continents) comes out of the south with the golden days of spring. From much living in the sunshine through countless generations, its feathers have finally become the color of sunshine itself, and in disposition, as well, it is nothing if not sunny and bright. Not the least of its attractions is that it is exceedingly common everywhere: in the shrubbery of our lawns, in gardens and orchards, by the road and brookside, in the edges of woods—everywhere we catch its glint of brightness through the long summer days, and hear its simple, sweet, and happy song until the end of July.
Because both birds are so conspicuously yellow, no doubt this warbler is quite generally confused with the goldfinch; but their distinctions are clear enough to any but the most superficial glance. In the first place, the yellow warbler is a smaller bird than the goldfinch; it has neither black crown, wings, nor tail, and it does have reddish-brown streaks on its breast that are sufficiently obsolete to make the coloring of that part look simply dull at a little distance. The goldfinch's bill is heavy, in order that it may crack seeds, whereas the yellow warbler's is slender, to enable it to pick minute insects from the foliage. The goldfinch's wavy, curved flight is unique, and that of his "double" differs not a whit from that of all nervous, flitting warblers. Surely no one familiar with the rich, full, canary-like song of the "wild canary," as the goldfinch is called, could confuse it with the mild "Wee-chee, chee, cher-wee" of the summer yellowbird. Another distinction, not always infallible, but nearly so, is that when seen feeding, the goldfinch is generally below the line of vision, while the yellow warbler is either on it or not far above it, as it rarely goes over twelve feet from the ground.
No doubt, the particularly mild, sweet amiability of the yellow warbler is responsible for the persistent visitations of the cowbird, from which it is a conspicuous sufferer. In the exquisite, neat little matted cradle of glistening milkweed flax, lined with down from the fronds of fern, the skulking housebreaker deposits her surreptitious egg for the little yellow mother-bird to hatch and tend. But amiability is not the only prominent trait in the female yellow warbler's character. She is clever as well, and quickly builds a new bottom on her nest, thus sealing up the cowbird's egg, and depositing her own on the soft, spongy floor above it. This operation has been known to be twice repeated, until the nest became three stories high, when a persistent cowbird made such unusual architecture necessary.
The most common nesting place of the yellow warbler is in low willows along the shores of streams.
(Icteria virens) Wood Warbler family
This largest of the warblers might be mistaken for a dozen birds collectively in as many minutes; but when it is known that the jumble of whistles, parts of songs, chuckles, clucks, barks, quacks, whines, and wails proceed from a single throat, the yellow-breasted chat becomes a marked specimen forthwith—a conspicuous individual never to be confused with any other member of the feathered tribe. It is indeed absolutely unique. The catbird and the mocking-bird are rare mimics; but while the chat is not their equal in this respect, it has a large repertoire of weird, uncanny cries all its own—a power of throwing its voice, like a human ventriloquist, into unexpected corners of the thicket or meadow. In addition to its extraordinary vocal feats, it can turn somersaults and do other clown-like stunts as well as any variety actor on the Bowery stage.
Only by creeping cautiously towards the roadside tangle, where this "rollicking polyglot" is entertaining himself and his mate, brooding over her speckled eggs in a bulky nest set in a most inaccessible briery part of the thicket, can you hope to hear him rattle through his variety performance. Walk boldly or noisily past his retreat, and there is "silence there and nothing more." But two very bright eyes peer out at you through the undergrowth, where the trim, elegant-looking bird watches you with quizzical suspicion until you quietly seat yourself and assume silent indifference. "Whew, whew!" he begins, and then immediately, with evident intent to amuse, he rattles off an indescribable, eccentric medley until your ears are tired listening. With bill uplifted, tail drooping, wings fluttering at his side, he cuts an absurd figure enough, but not so comical as when he rises into the air, trailing his legs behind him stork-fashion. This surely is the clown among birds. But any though he is, he is as capable of devotion to his Columbine as Punchinello, and remains faithfully mated year after year. However much of a tease and a deceiver he may be to the passer-by along the roadside, in the privacy of the domestic circle he shows truly lovable traits.
He has the habit of singing in his unmusical way on moonlight nights. Probably his ventriloquial powers are cultivated not for popular entertainment, but to lure intruders away from his nest.
(Geothlypis trichas) Wood Warbler family
"Given a piece of marshy ground with an abundance of skunk cabbage and a fairly dense growth of saplings, and near by a tangle of green brier and blackberry, and you will be pretty sure to have it tenanted by a pair of yellowthroats," says Dr. Abbott, who found several of their nests in skunk-cabbage plants, which he says are favorite cradles. No animal cares to touch this plant if it can be avoided; but have the birds themselves no sense of smell?
Before and after the nesting season these active birds, plump of form, elegant of attire, forceful, but not bold, enter the scrubby pastures near our houses and the shrubbery of old-fashioned, overgrown gardens, and peer out at the human wanderer therein with a charming curiosity. The bright eyes of the male masquerader shine through his black mask, where he intently watches you from the tangle of syringa and snowball bushes; and as he flies into the laburnum with its golden chain of blossoms that pale before the yellow of his throat and breast, you are so impressed with his grace and elegance that you follow too audaciously, he thinks, and off he goes. And yet this is a bird that seems to delight in being pursued. It never goes so far away that you are not tempted to follow it, though it be through dense undergrowth and swampy thickets, and it always gives you just glimpse enough of its beauties and graces before it flies ahead, to invite the hope of a closer inspection next time. When it dives into the deepest part of the tangle, where you can imagine it hunting about among the roots and fallen leaves for the larvæ, caterpillars, spiders, and other insects on which it feeds, it sometimes amuses itself with a simple little song between the hunts. But the bird's indifference, you feel sure, arises from preoccupation rather than rudeness.
If, however, your visit to the undergrowth is unfortunately timed and there happens to be a bulky nest in process of construction on the ground, a quickly repeated, vigorous chit, pit, quit, impatiently inquires the reason for your bold intrusion. Withdraw discreetly and listen to the love-song that is presently poured out to reassure his plain little maskless mate. The music is delivered with all the force and energy of his vigorous nature and penetrates to a surprising distance. "Follow me, follow me, follow me," many people hear him say; others write the syllables, "Wichity, wichity, wichity, wichity"; and still others write them, "I beseech you, I beseech you, I beseech you," though the tones of this self-assertive bird rather command than entreat. Mr. Frank Chapman says of the yellowthroats: "They sing throughout the summer, and in August add a flight-song to their repertoire. This is usually uttered toward evening, when the bird springs several feet into the air, hovers for a second, and then drops back to the bushes."
(Dendroica blackburniæ) Wood Warbler family
"The orange-throated warbler would seem to be his right name, his characteristic cognomen," says John Burroughs, in ever-delightful "Wake Robin"; "but no, he is doomed to wear the name of some discoverer, perhaps the first who robbed his nest or rifled him of his mate—Blackburn; hence, Blackburnian warbler. The burn seems appropriate enough, for in these dark evergreens his throat and breast show like flame. He has a very fine warble, suggesting that of the redstart, but not especially musical."
No foliage is dense enough to hide, and no autumnal tint too brilliant to outshine this luminous little bird that in May, as it migrates northward to its nesting ground, darts in and out of the leafy shadows like a tongue of fire.
It is by far the most glorious of all the warblers—a sort of diminutive oriole. The quiet-colored little mate flits about after him, apparently lost in admiration of his fine feathers and the ease with which his thin tenor voice can end his lover's warble in a high Z.
Take a good look at this attractive couple, for in May they leave us to build a nest of bark and moss in the evergreens of Canada—that paradise for warblers—or of the Catskills and Adirondacks, and in autumn they hurry south to escape the first frosts.
(Setophaga ruticilla) Wood Warbler family
(Illustration facing p. 190)
Late some evening, early in May, when one by one the birds have withdrawn their voices from the vesper chorus, listen for the lingering "'tsee, 'tsee, 'tseet" (usually twelve times repeated in a minute), that the redstart sweetly but rather monotonously sings from the evergreens, where, as his tiny body burns in the twilight, Mrs. Wright likens him to a "wind-blown firebrand, half glowing, half charred."
But by daylight this brilliant little warbler is constantly on the alert. It is true he has the habit, like the flycatchers (among which some learned ornithologists still class him), of sitting pensively on a branch, with fluffy feathers and drooping wings; but the very next instant he shows true warbler blood by making a sudden dash upward, then downward through the air, tumbling somersaults, as if blown by the wind, flitting from branch to branch, busily snapping at the tiny insects hidden beneath the leaves, clinging to the tree-trunk like a creeper, and singing between bites.
Possibly he will stop long enough in his mad chase to open and shut his tail, fan-fashion, with a dainty egotism that, in the peacock, becomes rank vanity.
The Germans call this little bird roth Stert (red tail), but, like so many popular names, this is a misnomer, as, strictly speaking, the redstart is never red, though its salmon-orange markings often border on to orange-flame.
In a fork of some tall bush or tree, placed ten or fifteen feet from the ground, a carefully constructed little nest is made of moss, horsehair, and strippings from the bark, against which the nest is built, the better to conceal its location. Four or five whitish eggs, thickly sprinkled with pale brown and lilac, like the other warblers', are too jealously guarded by the little mother-bird to be very often seen.
(Icterus galbula) Oriole and Blackbird family
(Illustration facing p. 191)
A flash of fire through the air; a rich, high, whistled song floating in the wake of the feathered meteor: the Baltimore oriole cannot be mistaken. When the orchards are in blossom he arrives in full plumage and song, and awaits the coming of the female birds, that travel northward more leisurely in flocks. He is decidedly in evidence. No foliage is dense enough to hide his brilliancy; his temper, quite as fiery as his feathers, leads him into noisy quarrels, and his insistent song with its martial, interrogative notes becomes almost tiresome until he is happily mated and family cares check his enthusiasm.
Among the best architects in the world is his plain but energetic mate. Gracefully swung from a high branch of some tall tree, the nest is woven with exquisite skill into a long, flexible pouch that rain cannot penetrate, nor wind shake from its horsehair moorings. Bits of string, threads of silk, and sometimes yarn of the gayest colors, if laid about the shrubbery in the garden, will be quickly interwoven with the shreds of bark and milkweed stalks that the bird has found afield. The shape of the nest often differs, because in unsettled regions, where hawks abound, it is necessary to make it deeper than seven inches (the customary depth when it is built near the homes of men), and to partly close it at the top to conceal the sitting bird. From four to six whitish eggs, scrawled over with black-brown, are hatched by the mother oriole, and most jealously guarded by her now truly domesticated mate.
The number of grubs, worms, flies, caterpillars, and even cocoons, that go to satisfy the hunger of a family of orioles in a day, might indicate, if it could be computed, the great value these birds are about our homes, aside from the good cheer they bring.
There is a popular tradition about the naming of this gorgeous bird: When George Calvert, the first Lord Baltimore, worn out and discouraged by various hardships in his Newfoundland colony, decided to visit Virginia in 1628, he wrote that nothing in the Chesapeake country so impressed him as the myriads of birds in its woods. But the song and color of the oriole particularly cheered and delighted him, and orange and black became the heraldic colors of the first lords proprietors of Maryland.
My Oriole, my glance of summer fire,
Is come at last; and ever on the watch,
Twitches the pack-thread I had lightly wound
About the bough to help his housekeeping.
Twitches and scouts by turns, blessing his luck,
Yet fearing me who laid it in his way.
Nor, more than wiser we in our affairs,
Divines the Providence that hides and helps.
Heave, ho! Heave, ho! he whistles as the twine
Slackens its hold; once more, now! and a flash
Lightens across the sunlight to the elm
Where his mate dangles at her cup of felt.
| Cardinal Grosbeak |
| Summer Tanager |
| Scarlet Tanager |
| Pine Grosbeak |
| American Crossbill and the White-winged Crossbill |
| Redpoll and Greater Redpoll |
| Purple Finch |
| Robin |
| Orchard Oriole |
See the Red-winged Blackbird (Black). See also the males of the Rose-breasted Grosbeak, the Woodpeckers, the Chewink (Black and White), the Red-breasted Nuthatch, the Bay-breasted and the Chestnut-sided Warblers (Slate and Gray); the Bluebird and Barn Swallow (Blue); the Flicker (Brown); the Humming-bird and the Kinglets (Greenish Gray); and the Blackburnian and Redstart Warblers, and the Baltimore Oriole (Orange).
(Cardinalis cardinalis) Finch family
(Illustration facing p. 198)
Among the numerous names by which this beautiful bird is known, it has become immortalized under the title of Mr. James Lane Allen's exquisite book, "The Kentucky Cardinal." Here, while we are given a most charmingly sympathetic, delicate account of the bird "who has only to be seen or heard, and Death adjusts an arrow," it is the cardinal's pathetic fate that impresses one most. Seen through less poetical eyes, however, the bird appears to be a haughty autocrat, a sort of "F. F. V." among the feathered tribes, as, indeed, his title, "Virginia redbird," has been unkindly said to imply. Bearing himself with a refined and courtly dignity, not stooping to soil his feet by walking on the ground like the more democratic robin, or even condescending below the level of the laurel bushes, the cardinal is literally a shining example of self-conscious superiority—a bird to call forth respect and admiration rather than affection. But a group of cardinals in a cedar tree in a snowy winter landscape makes us forgetful of everything but their supreme beauty.
As might be expected in one of the finch family, the cardinal is a songster—the fact which, in connection with his lovely plumage, accounts for the number of these birds shipped in cages to Europe, where they are known as Virginia nightingales. Commencing with a strong, rich whistle, like the high notes of a fife, "Cheo-cheo-cheo-cheo," repeated over and over as if to make perfect the start of a song he is about to sing, suddenly he stops, and you learn that there is to be no glorious performance after all, only a prelude to—nothing. The song, such as it is, begins, with both male and female, in March, and lasts, with a brief intermission, until September—"the most melodious sigh," as Mr. Allen calls it. Early in May the cardinals build a bulky and loosely made nest, usually in the holly, laurel, or other evergreen shrubs that they always love to frequent, especially if these are near fields of corn or other grain. And often two broods in a year come forth from the pale-gray, brown-marked eggs, bearing what is literally for them the "fatal gift of beauty."
(Piranga rubra) Tanager family
Thirty years ago, it is recorded that so far north as New Jersey the summer redbird was quite as common as any of the thrushes. In the South still there is scarcely an orchard that does not contain this tropical-looking beauty—the redbird par excellence, the sweetest singer of the family. Is there a more beautiful sight in all nature than a grove of orange trees laden with fruit, starred with their delicious blossoms, and with flocks of redbirds disporting themselves among the dark, glossy leaves? Pine and oak woods are also favorite resorts, especially at the north, where the bird nowadays forsakes the orchards to hide his beauty, if he can, unharmed by the rifle that only rarely is offered so shining a mark. He shows the scarlet tanager's preference for tree-tops, where his musical voice, calling "Chicky-tucky-tuk," alone betrays his presence in the woods. The Southern farmers declare that he is an infallible weather prophet, his "WET, WET, WET," being the certain indication of rain—another absurd saw, for the call-note is by no means confined to the rainy season.
The yellowish-olive mate, whose quiet colors betray no nest secrets, collects twigs and grasses for the cradle to be saddled on the end of some horizontal branch, though in this work the male sometimes cautiously takes an insignificant part. After her three or four eggs are laid she sits upon them for nearly two weeks, being only rarely and stealthily visited by her mate with some choice grub, blossom, or berry in his beak. But how cheerfully his fife-like whistle rings out during the temporary exile! Then his song is at its best. Later in the summer he has an aggravating way of joining in the chorus of other birds' songs, by which the pleasant individuality of his own voice is lost.
A nest of these tanagers, observed not far from New York City, was commenced the last week of May on the extreme edge of a hickory limb in an open wood; four eggs were laid on the fourth of June, and twelve days later the tiny fledglings, that all look like their mother in the early stages of their existence, burst from the greenish-white, speckled shells. In less than a month the young birds were able to fly quite well and collect their food.
MOTHER OVENBIRD IN NEST; A BABY BIRD ON IT.