| Red-headed Woodpecker |
| Hairy Woodpecker |
| Downy Woodpecker |
| Yellow-bellied Woodpecker |
| Chewink |
| Snowflake |
| Rose-breasted Grosbeak |
| Bobolink |
| Blackpoll Warbler |
| Black-and-white Creeping Warbler |
See also the Swallows; the Shrikes; Nuthatches and Titmice; the Kingbird and other Flycatchers; the Nighthawk; the Redstart; and the following Warblers: the Myrtle; the Bay-breasted; the Blackburnian; and the Black-throated Blue Warbler.
(Melanerpes erythrocephalus) Woodpecker family
In thinly populated sections, where there are few guns about, this is still one of the commonest as it is perhaps the most conspicuous member of the woodpecker family, but its striking glossy black-and-white body and its still more striking crimson head, flattened out against the side of a tree like a target, where it is feeding, have made it all too tempting a mark for the rifles of the sportsmen and the sling-shots of small boys. As if sufficient attention were not attracted to it by its plumage, it must needs keep up a noisy, guttural rattle, ker-r-ruck, ker-r-ruck, very like a tree-toad's call, and flit about among the trees with the restlessness of a flycatcher. Yet, in spite of these invitations for a shot to the passing gunner, it still multiplies in districts where nuts abound, being "more common than the robin" about Washington, says John Burroughs.
All the familiar woodpeckers have two characteristics most prominently exemplified in this red-headed member of their tribe. The hairy, the downy, the crested, the red-bellied, the sapsucker, and the flicker have each a red mark somewhere about their heads as if they had been wounded there and bled a little—some more, some less; and the figures of all of them, from much flattening against tree-trunks, have become high-shouldered and long-waisted.
The red-headed woodpecker selects, by preference, a partly decayed tree in which to excavate a hole for its nest, because the digging is easier, and the sawdust and chips make a softer lining than green wood. Both male and female take turns in this hollowing-out process. The one that is off duty is allowed "twenty minutes for refreshments," consisting of grubs, beetles, ripe apples or cherries, corn, or preferably beech-nuts. At a loving call from its mate in the hollow tree, it returns promptly to perform its share of the work, when the carefully observed "time is up." The heap of sawdust at the bottom of the hollow will eventually cradle from four to six glossy-white eggs.
This woodpecker has the thrifty habit of storing away nuts in the knot-holes of trees, between cracks in the bark, or in decayed fence rails—too often a convenient storehouse at which the squirrels may help themselves. But it is the black snake that enters the nest and eats the young family, and that is a more deadly foe than even the sportsman or the milliner.
YELLOWBIRD'S NEST, SHOWING COWBIRD'S EGG
BROTHER AND SISTER ROSE-BREASTED GROSBEAKS, TWO WEEKS OLD
ROSE-BREASTED GROSBEAKS, SIX DAYS OLD.
(Dryobates villosus) Woodpecker family
The bill of the woodpecker is a hammering tool, well fitted for its work. Its mission in life is to rid the trees of insects, which hide beneath the bark, and with this end in view, the bird is seen clinging to the trunks and branches of trees through fair and wintry weather, industriously scanning every inch for the well-known signs of the boring worm or destructive fly.
In the autumn the male begins to excavate his winter quarters, carrying or throwing out the chips, by which this good workman is known, with his beak, while the female may make herself cosey or not, as she chooses, in an abandoned hole. About her comfort he seems shamefully unconcerned. Intent only on his own, he drills a perfectly round hole, usually on the under side of a limb where neither snow nor wind can harm him, and digs out a horizontal tunnel in the dry, brittle wood in the very heart of the tree, before turning downward into the deep, pear-shaped chamber, where he lives in selfish solitude. But when the nesting season comes, how devoted he is temporarily to the mate he has neglected and even abused through the winter! Will she never learn that after her clear-white eggs are laid and her brood raised he will relapse into the savage and forget all his tender wiles?
The hairy woodpecker, like many another bird and beast, furnishes much doubtful weather lore for credulous and inexact observers. "When the woodpecker pecks low on the trees, expect warm weather" is a common saying, but when different individuals are seen pecking at the same time, one but a few feet from the ground, and another among the high branches, one may make the prophecy that pleases him best.
The hairy woodpeckers love the deep woods. They are drummers, not singers; but when walking in the desolate winter woods even the drumming and tapping of the busy feathered workmen on a resonant limb is a solace, giving a sense of life and cheerful activity which is invigorating.
(Dryobates pubescens) Woodpecker family
The downy woodpecker is similar to his big relative, the hairy woodpecker, in color and shape, though much smaller. His outer tail feathers are white, barred with black, but the hairy's white outer tail feathers lack these distinguishing marks.
He is often called a sapsucker—though quite another bird alone merits that name—from the supposition that he bores into the trees for the purpose of sucking the sap; but his tongue is ill adapted for such use, being barbed at the end, and most ornithologists consider the charge libellous. It has been surmised that he bores the numerous little round holes close together, so often seen, with the idea of attracting insects to the luscious sap. The woodpeckers never drill for insects in live wood. The downy actually drills these little holes in apple and other trees to feed upon the inner milky bark of the tree—the cambium layer. The only harm to be laid to his account is that, in his zeal, he sometimes makes a ring of small holes so continuous as to inadvertently damage the tree by girdling it. The bird, like most others, does not debar himself entirely from fruit diet, but enjoys berries, especially poke-berries.
He is very social with birds and men alike. In winter he attaches himself to strolling bands of nuthatches and chickadees, and in summer is fond of making friendly visits among village folk, frequenting the shade trees of the streets and grapevines of back gardens. He has even been known to fearlessly peck at flies on window panes.
In contrast to his large brother woodpecker, who is seldom drawn from timber lands, the little downy member of the family brings the comfort of his cheery presence to country homes, beating his rolling tattoo in spring on some resonant limb under our windows in the garden with a strength worthy of a larger drummer.
This rolling tattoo, or drumming, answers several purposes: by it he determines whether the tree is green or hollow; it startles insects from their lurking places underneath the bark, and it also serves as a love song.
(Sphyrapicus varius) Woodpecker family
It is sad to record that this exquisitely marked woodpecker, the most jovial and boisterous of its family, is one of the very few bird visitors whose intimacy should be discouraged. For its useful appetite for slugs and insects which it can take on the wing with wonderful dexterity, it need not be wholly condemned. But as we look upon a favorite maple or fruit tree devitalized or perhaps wholly dead from its ravages, we cannot forget that this bird, while a most abstemious fruit-eater, has a pernicious and most intemperate thirst for sap. Indeed, it spends much of its time in the orchard, drilling holes into the freshest, most vigorous trees; then, when their sap begins to flow, it siphons it into an insatiable throat, stopping in its orgie only long enough to snap at the insects that have been attracted to the wounded tree by the streams of its heart-blood now trickling down its sides. Another favorite pastime is to strip the bark off a tree, then peck at the soft wood underneath—almost as fatal a habit. It drills holes in maples in early spring for sap only. If it drills holes in fruit trees it is for the cambium layer, a soft, pulpy, nutritious under-bark.
These woodpeckers have a variety of call-notes, but their rapid drumming against the limbs and trunks of trees is the sound we always associate with them and the sound that Mr. Bicknell says is the love-note of the family.
Unhappily, these birds, that many would be glad to have decrease in numbers, take extra precautions for the safety of their young by making very deep excavations for their nests, often as deep as eighteen or twenty inches.
(Pipilo erythrophthalmus) Finch family
The unobtrusive little chewink is not infrequently mistaken for a robin, because of the reddish chestnut on its under parts. Careful observation, however, shows important distinctions. It is rather smaller and darker in color; its carriage and form are not those of the robin, but of the finch. The female is smaller still, and has an olive tint in her brown back. Her eggs are inconspicuous in color, dirty white speckled with brown, and laid in a sunken nest on the ground. Dead leaves and twigs abound, and form, as the anxious mother fondly hopes, a safe hiding place for her brood. So careful concealment, however, brings peril to the fledglings, for the most cautious bird-lover may, and often does, inadvertently set his foot on the hidden nest.
The chewink derives its name from the fancied resemblance of its note to these syllables, while those naming it "towhee" hear the sound to-whick, to-whick, to-whee. Its song is rich, full, and pleasing, and given only when the bird has risen to the branches above its low foraging ground.
It frequents the border of swampy places and bushy fields. It is generally seen in the underbrush, picking about among the dead leaves for its steady diet of earthworms and larvæ of insects, occasionally regaling itself with a few dropping berries and fruit.
When startled, the bird rises not more than ten or twelve feet from the earth, and utters its characteristic calls. On account of this habit of flying low and grubbing among the leaves, it is sometimes called the ground robin. In the South our modest and useful little food-gatherer is often called grasel, especially in Louisiana, where it is white-eyed, and is much esteemed, alas! by epicures.
TOWHEE (Upper Figure, Female; Lower Figure, Male)
ROSE-BREASTED GROSBEAK (Upper Figure, Female; Lower Figure, Male)
(Plectrophenax nivalis) Finch family
These snowflakes (mentioned collectively, for it is impossible to think of the bird except in great flocks) are the "true spirits of the snowstorm," says Thoreau. They are animated beings that ride upon it, and have their life in it. By comparison with the climate of the arctic regions, no doubt our hardiest winter weather seems luxuriously mild to them. We associate them only with those wonderful midwinter days when sky, fields, and woods alike are white, and a "hard, dull bitterness of cold" drives every other bird and beast to shelter. It is said they often pass the night buried beneath the snow. They have been seen to dive beneath it to escape a hawk.
Whirling about in the drifting snow to catch the seeds on the tallest stalks that the wind in the open meadows uncovers, the snowflakes suggest a lot of dead leaves being blown through the all-pervading whiteness. Beautiful soft brown, gray, and predominating black-and-white coloring distinguish these capricious visitors from the slaty junco, the "snowbird" more commonly known. They are, indeed, the only birds we have that are nearly white; and rarely, if ever, do they rise far above the ground their plumage so admirably imitates.
At the far north, travellers have mentioned their inspiriting song, but in the United States we hear only their cheerful twitter. Nansen tells of seeing an occasional snow bunting in that desolation of arctic ice where the Fram drifted so long.
(Habia ludoviciana) Finch family
A certain ornithologist tells with complacent pride of having shot over fifty-eight rose-breasted grosbeaks in less than three weeks (during the breeding season) to learn what kind of food they had in their crops. This kind of devotion to science may have quite as much to do with the growing scarcity of this bird in some localities as the demands of the milliners, who, however, receive all of the blame for the slaughter of our beautiful songsters. The farmers in Pennsylvania, who, with more truth than poetry, call this the potato-bug bird, are taking active measures, however, to protect the neighbor that is more useful to their crop than all the insecticides known. It also eats flies, wasps, and grubs.
Seen upon the ground, the dark bird is scarcely attractive with his clumsy beak overbalancing a head that protrudes with stupid-looking awkwardness; but as he rises into the trees his lovely rose-colored breast and under-wing feathers are seen, and before he has had time to repeat his delicious, rich-voiced warble you are already in love with him. Vibrating his wings after the manner of the mocking-bird, he pours forth a marvellously sweet, clear, mellow song (with something of the quality of the oriole's, robin's, and thrush's notes), making the day on which you first hear it memorable. This is one of the few birds that sing at night. A soft, sweet, rolling warble, heard when the moon is at its full on a midsummer night, is more than likely to come from the rose-breasted grosbeak.
It is not that his quiet little sparrow-like wife has advanced notions of feminine independence that he takes his turn at sitting upon the nest, but that he is one of the most unselfish and devoted of mates. With their combined efforts they construct only a coarse, unlovely cradle in a thorn-bush or low tree near an old, overgrown pasture lot. The father may be the poorest of architects, but as he patiently sits brooding over the green, speckled eggs, his beautiful rosy breast just showing above the grassy rim, he is a sufficient adornment for any bird's home.
(Dolichonyx oryzivorus) Blackbird family
{Illustration facing p. 74)
Perhaps none of our birds have so fitted into song and story as the bobolink. Unlike a good child, who should "be seen and not heard," he is heard more frequently than seen. Very shy, of peering eyes, he keeps well out of sight in the meadow grass before entrancing our listening ears. The bobolink never soars like the lark, as the poets would have us believe, but generally sings on the wing, flying with a peculiar self-conscious flight horizontally thirty or forty feet above the meadow grass. He also sings perched upon the fence or tuft of grass. He is one of the greatest poseurs among the birds.
In spring and early summer the bobolinks respond to every poet's effort to imitate their notes. "Dignified 'Robert of Lincoln' is telling his name," says one; "Spink, spank, spink," another hears him say. But best of all are Wilson Flagg's lines:
They cross and turn, and in and out,
and down the middle and wheel about,
With a 'Phew, shew, Wadolincon;
listen to me Bobolincon!'"
After midsummer the cares of the family have so worn upon the jollity of our dashing, rollicking friend that his song is seldom heard. The colors of his coat fade into a dull yellowish brown like that of his faithful mate, who has borne the greater burden of the season, for he has two complete moults each year.
The bobolinks build their nest on the ground in high grass. The eggs are of a bluish white. Their food is largely insectivorous: grasshoppers, crickets, beetles, spiders, with seeds of grass especially for variety.
In August they begin their journey southward, flying mainly by night. Arriving in the Southern States, they become the sad-colored, low-voiced rice or reed bird, feeding on the rice fields, where they descend to the ignominious fate of being dressed for the plate of the epicure.
Could there be a more tragic ending to the glorious note of the gay songster of the north?
(Dendroica striata) Wood Warbler family
A faint "screep, screep," like "the noise made by striking two pebbles together," Audubon says, is often the only indication of the blackpoll's presence; but surely that tireless bird-student had heard its more characteristic notes, which, rapidly uttered, increasing in the middle of the strain and diminishing toward the end, suggest the shrill, wiry hum of some midsummer insect. After the opera-glass has searched him out we find him by no means an inconspicuous bird. A dainty little fellow, with a glossy black cap pulled over his eyes, he is almost hidden by the dense foliage on the trees by the time he returns to us at the very end of spring. Giraud says that he is the very last of his tribe to come north, though the bay-breasted warbler has usually been thought the bird to wind up the spring procession.
The blackpoll has a certain characteristic motion that distinguishes him from the black-and-white creeper, for which a hasty glance might mistake him, and from the jolly little chickadee with his black cap. Apparently he runs about the tree-trunk, but in reality he so flits his wings that his feet do not touch the bark at all; yet so rapidly does he go that the flipping wing-motion is not observed. He is most often seen in May in the apple trees, peeping into the opening blossoms for insects, uttering now and then his slender, lisping, brief song.
Vivacious, a busy hunter, often catching insects on the wing like the flycatchers, he is a cheerful, useful neighbor the short time he spends with us before travelling to the far north, where he mates and nests. A nest has been found on Slide Mountain, in the Catskills, but the hardy evergreens of Canada, and sometimes those of northern New England, are the chosen home of this little bird that builds a nest of bits of root, lichens, and sedges, amply large for a family twice the size of his.
(Mniotilta varia) Wood Warbler family
Nine times out of ten this active little warbler is mistaken for the downy woodpecker, not because of his coloring alone, but also on account of their common habit of running up and down the trunks of trees and on the under side of branches, looking for insects, on which all the warblers subsist. But presently the true warbler characteristic of restless flitting about shows itself. A woodpecker would go over a tree with painstaking, systematic care, while the black-and-white warbler, no less intent upon securing its food, hurries off from tree to tree, wherever the most promising menu is offered.
Clinging to the mottled bark of the tree-trunk, which he so closely resembles, it would be difficult to find him were it not for these sudden flittings and the feeble song, "Weachy, weachy, weachy, 'twee, 'twee, 'tweet," he half lisps, half sings between his dashes after slugs. Very rarely indeed can his nest be found in an old stump or mossy bank, where bark, leaves, and hair make the downy cradle for his four or five tiny babies.
| Chimney Swift | Junco |
| Kingbird | White-breasted Nuthatch |
| Wood Pewee | Red-breasted Nuthatch |
| Phœbe and Say's Phœbe | Loggerhead Shrike |
| Crested Flycatcher | Northern Shrike |
| Olive-sided Flycatcher | Bohemian Waxwing |
| Least Flycatcher | Bay-breasted Warbler |
| Chickadee | Chestnut-sided Warbler |
| Tufted Titmouse | Golden-winged Warbler |
| Canada Jay | Myrtle Warbler |
| Catbird | Parula Warbler |
| Mocking-bird | Black-throated Blue Warbler |
See also the Grayish Green and the Grayish Brown Birds, particularly the Cedar Bird, several Swallows, the Acadian and the Yellow-bellied Flycatchers; Alice's and the Olive-backed Thrushes; the Louisiana Water Thrush; the Blue-gray Gnatcatcher; and the Seaside Sparrow. See also the females of the following birds: Pine Grosbeak; White-winged Red Crossbill; Purple Martin; and the Nashville, the Pine, and the Magnolia Warblers.
CHIMNEY SWIFT (One-half natural size)
(Chætura pelagica) Swift family
(Illustration facing p. 66)
The chimney swift is, properly speaking, not a swallow at all, though chimney swallow is its more popular name. Rowing towards the roof of your house, as if it used first one wing, then the other, its flight, while swift and powerful, is stiff and mechanical, unlike the swallow's, and its entire aspect suggests a bat. The nighthawk and whippoorwill are its relatives, and it resembles them not a little, especially in its nocturnal habits.
So much fault has been found with the misleading names of many birds, it is pleasant to record the fact that the name of the chimney swift is everything it ought to be. No other birds can surpass and few can equal it in its powerful flight, sometimes covering a thousand miles in twenty-four hours, it is said, and never resting except in its roosting places (hollow trees or chimneys of dwellings), where it does not perch, but rather clings to the sides with its sharp claws, partly supported by its sharper tail. Audubon tells of a certain plane tree in Kentucky where he counted over nine thousand of these swifts clinging to the hollow trunk.
Their nest, which is a loosely woven twig lattice, made of twigs of trees, which the birds snap off with their beaks and carry in their beaks, is glued with the bird's saliva or tree-gum into a solid structure, and firmly attached to the inside of chimneys, or hollow trees where there are no houses about. Two broods in a season usually emerge from the pure white, elongated eggs.
What a twittering there is in the chimney that the swifts appropriate after the winter fires have died out! Instead of the hospitable column of smoke curling from the top, a cloud of sooty birds wheels and floats above it. A sound as of distant thunder fills the chimney as a host of these birds, startled, perhaps, by some indoor noise, whirl their way upward. Woe betide the happy colony if a sudden cold snap in early summer necessitates the starting of a fire on the hearth by the unsuspecting householder! The glue being melted by the fire, "down comes the cradle, babies and all" into the glowing embers. A prolonged, heavy rain also causes their nests to loosen their hold and fall with the soot to the bottom.
Thrifty New England housekeepers claim that bedbugs, commonly found on bats, infest the bodies of swifts also, which is one reason why wire netting is stretched across the chimney tops before the birds arrive from the South.
(Tyrannus tyrannus) Flycatcher family
{Illustration facing p. 12)
If the pugnacious propensity of the kingbird is the occasion of its royal name, he cannot be said to deserve it from any fine or noble qualities he possesses. He is a born fighter from the very love of it, without provocation, rhyme, or reason. One can but watch with a degree of admiration his bold sallies on the big, black crow or the marauding hawk, but when he bullies the small inoffensive birds in wanton attacks for sheer amusement, the charge is less entertaining. Occasionally, when the little victim shows pluck and faces his assailant, the kingbird will literally turn tail and show the white feather. His method of attack is always when a bird is in flight; then he swoops down from the telegraph pole or high point of vantage, and strikes on the head or back of the neck, darting back like a flash to the exact spot from which he started. By these tactics he avoids a return blow and retreats from danger. He never makes a fair hand-to-hand fight, or whatever is equivalent in bird warfare. It is a satisfaction to record that he does not attempt to give battle to the catbird, but whenever in view makes a grand detour to give him a wide berth.
The kingbird feeds on beetles, canker-worms, and winged insects, with an occasional dessert of berries. He is popularly supposed to prefer the honey-bee as his favorite tidbit, but the weight of opinion is adverse to the charge of his depopulating the beehive, even though he owes his appellation bee martin to this tradition. One or two ornithologists declare that he selects only the drones for his diet, which would give him credit for marvellous sight in his rapid motion through the air. The kingbird is preëminently a bird of the garden and orchard. The nest is open, though deep, and not carefully concealed. Eggs are nearly round, bluish white spotted with brown and lilac. With truly royal exclusiveness, the tyrant favors no community of interest, but sits in regal state on a conspicuous throne, and takes his grand flights alone or with his queen, but never with a flock of his kind.
(Contopus virens) Flycatcher family
The wood pewee, like the olive-sided flycatcher, has wings decidedly longer than its tail, and it is by no means a simple matter for the novice to tell these birds apart or separate them distinctly in the mind from the other members of a family whose coloring and habits are most confusingly similar. This dusky haunter of tall shady trees has not yet learned to be sociable like the phœbe; but while it may not be so much in evidence close to our homes, it is doubtless just as common. The orchard is as near the house as it often cares to come. An old orchard, where modern insecticides are unknown and neglect allows insects to riot among the decayed bark and fallen fruit, is a happy hunting ground enough; but the bird's real preferences are decidedly for high tree-tops in the woods, where no sunshine touches the feathers on his dusky coat. It is one of the few shade-loving birds. In deep solitudes, where it surely retreats by nesting time, however neighborly it may be during the migrations, its pensive, pathetic notes, long drawn out, seem like the expression of some hidden sorrow. Pe-a-wee, pe-a-wee, pewee-ah-peer is the burden of its plaintive song, a sound as depressing as it is familiar in every walk through the woods, and the bird's most prominent characteristic.
To see the bird dashing about in his aërial chase for insects, no one would accuse him of melancholia. He keeps an eye on the "main chance," whatever his preying grief may be, and never allows it to affect his appetite. Returning to his perch after a successful sally in pursuit of the passing fly, he repeats his "sweetly solemn thought" over and over again all day long and every day throughout the summer.
The wood pewees show that devotion to each other and to their home, characteristic of their family. Both lovers work on the construction of the flat nest that is saddled on some mossy or lichen-covered limb, and so cleverly do they cover the rounded edge with bits of bark and lichen that sharp eyes only can detect where the cradle lies. Creamy-white eggs, whose larger end is wreathed with brown and lilac spots, are guarded with fierce solicitude.
Trowbridge has celebrated this bird in a beautiful poem.