Fig. 11.
Damaliscus albifrons.
Of the Blessbok, so far as I know, Lord Derby never procured for the Knowsley Menagerie but a single female, which was figured by Waterhouse Hawkins on the same plate of the ‘Gleanings’ as the Bonteboks. At the sale of the Knowsley Menagerie in August 1851, this animal was purchased by Mr. Westermann for the Zoological Society of Amsterdam. In 1861 the Zoological Society of London received, as a present from Sir George Grey, then Governor of the Cape Colony, a single female of this Antelope along with other valuable animals. A male of the same species was obtained by purchase in 1862 and a female about two years later. These animals throve and bred in the Society’s Gardens, and young ones were born in 1866, 1869, and 1870. But in the absence of fresh importations the whole stock was lost, and no Blessboks have been exhibited in the Society’s Gardens since 1880, when a single specimen was received “on deposit.” In many of the continental gardens also Blessboks were formerly to be seen, but of late years they have become extremely scarce; although we are informed that there are still solitary examples living at Berlin, Antwerp, and Amsterdam, and Mr. Reiche kindly tells us that he imported three females from the Transvaal this summer.
In the National Collection at the British Museum the Blessbok, we regret to say, is even more imperfectly represented than the Bontebok. Besides a mounted female specimen in bad condition there are only a few frontlets of this species, so that additional specimens of this beautiful Antelope, before it becomes quite extinct, would be specially acceptable.
The drawing of this Antelope (Plate IX.) and the woodcut now given (p. 82) were both prepared under Sir Victor Brooke’s directions. The Plate was engraved by Smit from one of Mr. Wolf’s sketches.
January, 1895.
THE BOOK OF ANTELOPES. PL. X.
Wolf del. Smit lith.
Hanhart imp.
The Sassaby.
DAMALISCUS LUNATUS.
Published by R. H. Porter.
15. THE SASSABY.
DAMALISCUS LUNATUS (Burch.).
[PLATE X.]
Sasayby, Daniell, Afr. Sketch, pl. 18 (1820).
Antilope lunata, Burchell, Travels, ii. p. 334 (1824); id. List Quadr. pres. to B. M. p. 5 (1825) (Makkwarin R., Orange Free State); Fisch. Syn. Mamm. p. 642 (1830); Wagn. Schr. Säug. Supp. iv. p. 471 (1844), v. p. 446 (1855); Schinz, Syn. Mamm. ii. p. 444 (1845); Gieb. Säug. p. 298 (1859).
Damalis lunata, Ham. Sm. Griff. Cuv. An. K. iv. p. 352, plate (copied from Daniell), v. p. 364 (1827); Smuts, Enum. Mamm. Cap. p. 89 (1832); Gray, Ann. Mag. N. H. (1) xviii. p. 233 (1846); id. List Ost. B. M. p. 59 (1847); id. P. Z. S. 1850, p. 140; id. Knowsl. Men. p. 21 (1850); id. Cat. Ung. B. M. p. 125 (1852); Gerr. Cat. Bones Mamm. B. M. p. 244 (1862); Fitz. SB. Wien, lix. pt. 1, p. 180 (1869); Gray, Cat. Rum. B. M. p. 45 (1872); id. Hand-l. Rum. B. M. p. 115 (1873); Jent. Cat. Ost. Leyd. Mus. (Mus. Pays-Bas, ix.) p. 139 (1887); id. Cat. Mamm. Leyd. Mus. (op. cit. xi.) p. 171 (1892); Nicolls & Egl. Sportsm. S. Afr. p. 33, pl. vi. fig. 19 (head) (1892).
Acronotus lunatus, A. Sm. S. Afr. Quart. Journ. ii. p. 222 (1834); Harr. Wild An. S. Afr. pl. viii. (1840); Gray, List Mamm. B. M. p. 157 (1843); id. List Ost. B. M. p. 59 (1847).
Bubalus lunatus, A. Sm. Ill. Zool. S. Afr. pl. xxxi. (animal) (1841).
Bubalis lunata, Sund. Pecora, K. Vet.-Ak. Hand-l. 1844, p. 209 (1846); id. ibid. Hornschuch’s Transl., Arch. Skand. Beitr. ii. p. 159; Reprint, p. 83 (1848); Temm. Esq. Zool. Guin. p. 195 (1853); Drummond, Large Game S. Afr. p. 426 (1875); Ward, Horn Meas. p. 66 (1892); Lyd. Horns and Hoofs, p. 202 (1893); Selous, P. Z. S. 1893, p. 1 (hybrid with B. caama).
Alcelaphus lunatus, Buckley, P. Z. S. 1876, p. 285 (distribution); Selous, P. Z. S. 1881, p. 764; id. Hunter’s Wanderings S. Afr. p. 225 (1881); Flow. & Gars. Cat. Ost. Coll. Surg. p. 273 (1884).
Vernacular Names:—Bastard Hartebeest of Cape colonists; Sassaybe (Tsess[=e]be) of Bechuanas, now Anglicized into Sassăby by sportsmen generally; Incolomo and Incomazan of Matabili; Inkweko of Masubias; Unchuru of Makubas; Inyundo of Makalakas; Luchu or Lechu of Masaras (Selous); Myunzi of Zulus (Rendall).
Size large; height at withers nearly 4 feet. General colour dark chestnut-rufous; front of face, outer sides of shoulders, and hips black. Chin and end of muzzle paler than cheeks. Belly purplish rufous, the groins and back of horns only white. Limbs with the dark colour of shoulders and hips passing round them just above knees and hocks; below these the legs are all reddish brown. Tail with its tuft reaching to the hock, its base like the back, its crested terminal half black.
Face-hairs reversed up to horns. No glandular suborbital brushes.
Skull-measurements of an adult male:—basal length 14·9 inches, greatest breadth 6·2, muzzle to orbit 10·8.
Horns cylindrical, evenly curved, starting outwards and backwards, gradually turning inwards and backwards. There is also a slight lyration of the horns, so that both points and bases are directed a little upwards, the general lunate curve being thereby disturbed. Good male horns attain a length of 14 or 15 inches, with a basal circumference of 7 or 8.
Hab. S.E. Africa, north of the Orange River up to the Zambesi, and westward to the district of Lake Ngami.
The Sassaby is a fine large Antelope well known to the sportsmen of South-east Africa. Though it certainly belongs to this group, it is rather isolated by the peculiar form of the horns, which somewhat resemble those of the Tora. It nearest allies are no doubt the Blessbok and Bontebok, which, however, it considerably exceeds in stature, being nearly as big as a Hartebeest.
The first discovery of the Sassaby is due to the researches of the celebrated African traveller, Dr. William J. Burchell. On the 10th of July, 1812, when on the Makkwárin River, in what is now the Orange Free State, Burchell’s hunters obtained a single specimen of an Antelope which was at once recognized as “new,” and was subsequently described in the second volume of the author’s ‘Travels’ (published in 1824), as the “Crescent-horned Antelope, Antilope lunata” Burchell states that it seemed to be an extremely scarce animal, as he never met with it again during the whole of his journeyings, the fact being that he had only just entered within the southern boundary of the range of this species. Burchell’s typical specimen, or rather portions of it, viz. the frontlet and horns, is still in the National Collection, to which he presented it.
Between the period of the discovery of the Sassaby by Burchell and the publication of its description this Antelope attracted the attention of another observer, Samuel Daniell, an artist who accompanied Dr. Somerville on two expeditions into the interior of the Cape Colony early in the present century. One of the copperplates engraved by William Daniell from the drawings made by his deceased brother Samuel, and published in 1820, gives a good representation of this species, which is stated in the accompanying letterpress to be “an Antelope, heretofore not described, found in the Booshwana country.” But no further particulars are given of it.
Hamilton-Smith, in his volume on the Ruminants, published in Griffith’s Translation of Cuvier’s ‘Règne Animal,’ correctly brought together Daniell’s “Sassaby” and Burchell’s Antilope lunata under one head and added a copy of Daniell’s figure.
Except in the quotations of its names by various systematists we find little more recorded of the Sassaby until 1840, when Capt. W. Cornwallis Harris gave an excellent account of it in his beautiful work on the ‘Game and Wild Animals of Southern Africa.’ This experienced sportsman and artist devoted one of his life-like plates to the representation of this Antelope, with which he had made himself well acquainted. “The Sassaybe,” he tells us, “like its congener, the Hartebeest, delights in the neighbourhood of hills, frequenting the open country with island-looking mimosa-groves, as well as the patches of scraggy forest that skirt the foot of many of the superior mountain ranges, which, however, neither species ever ascends. Among the parks of mokaala trees about the Cashan and Kurichane mountains we constantly saw them.” The painted skins of the Sassaby were in those days, Harris tells us, “in great request amongst the savages for kobos or leathern mantles, as well on account of their brilliant colours as from their extreme suppleness.” In this article of dress, Harris tells us, "the shining black tail, opened and squeezed flat, was usually fastened on so as to depend like a queue from the back of the neck, and the universal admiration in which this elegant appendage was held rendered its wearer the subject of many a quarrel.”
Very shortly after the publication of Harris’s ‘Portraits,’ Dr. Andrew Smith published his scientific account of the Sassaby in one of the numbers of his ‘Illustrations of the Zoology of South Africa.’ After an accurate description Dr. Smith well remarks that “between the appearances of the horns of the Sassaby and the Caama there are such marked differences, that we must at once conclude that no valid importance ought to be attached either to the form or direction of horns in the grouping of species. The subocular glands also differ materially in these two animals: in the Caama they are covered with short hair, similar to that of the other parts of the face; in the Sassaby they are without covering. In the Caama, the last portion of the tail is completely encircled with hair; in the Sassaby the sides and upper surface only are so furnished, the under surface being bare. In general appearance the two animals present a strong resemblance to each other.” Dr. Smith adds the following note on the habits of this species:—
“While B. caama seems to prefer the open grassy plains for its feeding-places, the Sassaby apparently delights to resort to situations in the vicinity of wood, or to such as are actually wooded, and in districts of the latter description large herds are often observed feeding among the dense brushwood without apparent concern. All the individuals we saw near to Latakoo were vigilant in watching our motions, and apparently little disposed to trust themselves within our reach; while those, again, on the other side of Kurrichane were comparatively tame, and though they did not actually resist our approach, yet they often continued in the situations in which we discovered them, until they were quite within the range of our guns; and even after being fired at they only retreated slowly, and rarely without frequently turning round as they retired to watch our movements. Their retreat, after each examination of the kind mentioned, was commonly preceded by some significant springs or strange gesticulations, such as are often made by common domestic cattle when they are put to flight by any object which excites their alarm. In point of manners, both the Sassaby and the Hartebeest show a considerable resemblance to the bovine tribe, and, except the Gnu, more so than any of the other Antelopes.”
Coming to more modern times, Mr. T. E. Buckley, in his excellent article on the “Geographical Distribution of South-African Mammals,” read before the Zoological Society of London in 1876, gives us the subjoined notes of his experience of this species:—“Although, in Harris’s time, the Sassaybe appears to have been common on the plains, at the present day it is essentially a bush-loving animal. According to Dr. A. Smith the Sassabye was rarely known to advance to the south of Latakoo; at present its southern limit appears to be the Amaswazi country; along the Limpopo it is very common, and continues so into the Matabili country up to the Zambesi. The old males do not seem to associate with the females; nor do they appear so common, as out of nearly a dozen obtained by us only two were males, and one of these was immature. We observed very young calves in October. The Sassabye runs with a peculiar gait, reminding one of a rocking-horse; its shoulders are very high, sloping away to the rump; it does not seem to be a very shy animal.”
Five years later the experienced African hunter and naturalist, Mr. F. C. Selous, in the same Journal, gives us the following notes on this Antelope:—“In travelling up the centre of South Africa, the first place in which the Sassaby is to be met with now-a-days is in the neighbourhood of the Marico River, a tributary of the Limpopo; and from there it is found throughout Central South Africa wherever I have been, south of the Zambesi, in all those parts of the country that are suitable to its habits. I say south of the Zambesi, because during my journey through the Manica country to the north of that river in 1877–78, although the terrain appeared well suited to its habits and requirements, I saw none of these Antelopes. I have heard, however, from the natives that they are very common in the neighbourhood of Sesheke.
“This Antelope is never found in hilly country or in thick jungle, but frequents the open downs that are quite free from bush, or else open forest-country in which treeless glades are to be met with. On the Mababe Flat at the end of the dry season large herds of these animals congregate together, and I have often seen, I am sure, several hundreds of them at once. They are, without exception, the fleetest and most enduring Antelope in South Africa. In 1879 all the Tsessebe and Blue Wildebeest cows calved on the northern bank of the Chobe during the first week in September, whilst on the Mababe Flat, only about one degree further south, the same animals did not calve before the first week in November.”
Mr. Bertram L. Sclater, R.E., who was at Beira for a week in April 1892, on his way home from Nyasaland, informs us that he was told in that town that the Sassaby is one of the commonest Antelopes on the banks of the Lower Pungwe, and that he was shown several frontlets of this species said to have been obtained between Beira and Chimoio. So far as we know, this is the furthest northern locality recorded for this species, which, as shown by Mr. Selous, does not appear to be found anywhere north of the Zambesi.
Fig. 12.
Head of supposed hybrid between Damaliscus lunatus and Bubalis caama.
(P. Z. S. 1893, p. 2.)
At a meeting of the Zoological Society of London in January 1893 Mr. Selous made another interesting communication on this Antelope, exhibiting a skull which he believed to be that of a hybrid between it and the Hartebeest. This curious animal was shot in 1890 on the Tati River, Matabeleland, by Cornelius van Rooyen, a well-known Boer hunter. While this skull, which is now in the British Museum, closely resembles that of the Hartebeest, its horns partake of the characters of both the supposed parents. They stand nearly straight up from the skull as in the Hartebeest, but are slightly lunate in form and ringed as in the Sassaby. Mr. Selous was informed that the general colour of its skin was precisely that of the Sassaby, but that it carried the comparatively large bushy tail of the Hartebeest. As hybrids amongst the larger mammals are excessively rare in a wild state, this occurrence is well worthy of record, and we have to thank the Zoological Society for kindly permitting us to use their woodcut to illustrate it.
Besides the typical frontlet of this species in the British Museum, already mentioned, there are a mounted pair in the Gallery obtained by Dr. Andrew Smith, and skeletons of both sexes made from specimens shot on the Manyame River, Mashonaland, by Mr. Selous.
The Sassaby is rarely seen in captivity. So far as we know, the only specimens ever brought alive to Europe are two females imported by Mr. C. Reiche, of Alfeld, from the Transvaal in 1888. One of these was sold to the Amsterdam Gardens (where Sclater inspected it in April 1889), and the other to the Antwerp Gardens.
Our figure of this species (Plate X.) was put on the stone by Mr. Smit from a sketch made for Sir Victor Brooke by Mr. Wolf.
January, 1895.
GENUS III. CONNOCHÆTES.
| Type. | |
| Connochætes, Licht. Mag. nat. Freund. Berl. vi. p. 152 (1814) | C. gnu. |
| Cemas, Oken, Lehrb. Naturgesch. iii. Zool. pt. ii. p. 727 (1816) | C. gnu. |
| Catoblepas, Ham. Sm. Griff. Cuv. An. K. iv. p. 366 (1827) | C. gnu. |
| Gorgon, Gray, P. Z. S. 1850, p. 139 | C. taurinus. |
| Butragus, Bly. apud Gray, Cat. Rum. B. M. p. 43 (1872) | C. taurinus. |
Size large, form thick and clumsy; the withers not disproportionately higher than the rump; head massive, with a broad and bristly muzzle; face with a large median tuft of thick black hairs uniting the suborbital tufts; nostrils widely separated, hairy within; neck maned; hoofs narrow; tail with its tuft reaching nearly to the ground, long-haired throughout; mammæ four.
Colour grey, brown, or black, the long hairs of the dorsal and throat manes and of the tail generally black, sometimes white.
Skull broad and heavy, not specially elongated; ends of premaxillæ expanded.
Horns present in both sexes; thickened and expanded at their bases; starting outwards or downwards for their proximal halves, their points abruptly curved upwards.
Range of the Genus. South and East Africa.
This genus, that of the curious and eccentric-looking animals known as Gnus, contains two very different sections, almost worthy of being considered distinct genera. One of these consists of two closely allied forms, the Brindled and White-maned Gnu, and the other of the White-tailed or “Common” Gnu, the most peculiar and specialized of all. Their differences may be summarized as follows:—
| A. Hairs of facial tuft pointing downwards. Horns directed first outwards and then upwards. Tail black. | |
| a. Throat-mane black | 1. C. taurinus. |
| b. Throat-mane whitish | 2. C. albojubatus. |
| B. Hairs of facial tuft pointing upwards. Horns directed first downwards, and then recurved upwards. Tail white | 3. C. gnu. |
THE BOOK OF ANTELOPES, PL. XI.
Wolf del. Smit lith.
Hanhart imp.
The Brindled Gnu.
CONNOCHÆTES TAURINUS.
Published by R. H. Porter
16. THE BRINDLED GNU.
CONNOCHÆTES TAURINUS (Burch.).
[PLATE XI.]
Antilope gnu, var., Licht. Mag. nat. Freund. Berlin, vi. p. 166 (?).
Kokoon, Daniell, Afr. Scenery, p. 37 (1820).
Antilope taurina, Burchell, Travels, ii. p. 278 (1824); id. List Quadr. pres. to B. M. p. 7 (1825) (Maadji Mts.); Fisch. Syn. Mamm. p. 476 (1829); Schinz, Syn. Mamm. ii. p. 447 (1845); Gieb. Säug. p. 299 (1859).
Catoblepas taurinus, Ham. Sm. Griff. Cuv. An. K. iv. p. 369, v. p. 368 (1827); Fisch. Syn. Mamm. p. 642 (1830); Smuts, Enum. Mamm. Cap. p. 94 (1832); A. Sm. S. Afr. Quart. J. ii. p. 233 (1834); Less. Compl. Buff. x. p. 305 (1836); Gray, List Mamm. B. M. p. 154 (1843); Sund. Pecora, K. Vet.-Ak. Hand-l. 1844, p. 205 (1846); id. ibid. Hornschuch’s Transl., Arch. Skand. Beitr. ii. p. 156; Reprint, p. 80 (1848); A. Sm. Ill. Zool. S. Afr. pl. xxxviii. (♀ & yg.) (1849) Fitz. SB. Wien, lix. pt. 1, p. 182 (1869); Brehm, Thierl. iii. p. 290, fig. (animal) (1880).
Catoblepas gorgon, Ham. Sm. Griff. Cuv. An. K. iv. p. 371, v. p. 369 (1827); Fisch. Syn. Mamm. p. 643 (1830); A. Sm. S. Afr. Quart. J. ii. p. 233 (1834); Less. Compl. Buff. x. p. 306 (1836); Harris, Wild Anim. S. Afr. pl. iv. (1840); Gray, List Mamm. B. M. p. 154 (1843); id. Ann. Mag. N. H. (1) xviii. p. 232 (1846); id. P. Z. S. 1850, p. 139; id. Knowsl. Men. p. 20 (1850); Temm. Esq. Zool. Guin. p. 195 (1853); Sclater, P. Z. S. 1864, p. 103 (Uzaramo, Speke); Kirk, P. Z. S. 1864, p. 660 (Zambesia); Fitz. loc. cit.; Drummond, Large Game S. Afr. p. 425 (1875); Selous, P. Z. S. 1881, p. 764 (distribution); id. Hunter’s Wanderings S. Afr. p. 226 (1881); Bryden, Kloof and Karroo, p. 293 (1889).
Antilope gorgon, Wagn. Schr. Säug. Supp. iv. p. 474 (1844), v. p. 448 (1855); Schinz, Syn. Mamm. ii. p. 446 (1845); Peters, Säug. Mozamb. p. 192 (1852).
Connochætes gorgon, Gray, Cat. Ung. B. M. p. 121 (1852); Gerr. Cat. Bones Mamm. B. M. p. 243 (1862).
Gorgon fasciatus, Gray, Cat. Rum. B. M. p. 43 (1872); id. Hand-l. Rum. B. M. p. 114 (1873).
“Butragus corniculatus, Blyth, MS.,” Gray, Cat. Rum. B. M. p. 43 (1872).
Connochætes gnu, Hunter, in Willoughby’s East Africa, p. 288.
Connochætes taurinus, Scl. List An. Z. S. (8) p. 150 (1883); Flow. & Gars. Cat. Ost. Coll. Surg. p. 275 (1884); Jent. Cat. Ost. Leyd. Mus. (Mus. Pays-Bas, ix.) p. 139 (1887); Crawshay, P. Z. S. 1890, p. 663 (Nyasa); Flow. & Lyd. Mamm. p. 336 (1891); Nicolls & Egl. Sportsm. S. Afr. p. 47, pl. iii. fig. 8 (head) (1892); Ward, Horn Meas. p. 72, fig. (horns) (1892); Jent. Cat. Mamm. Leyd. Mus. (Mus. Pays-Bas, xi.) p. 170 (1892); Lyd. Horns and Hoofs, p. 205, fig. 42 (head) (1893).
Catoblepas reichei, Noack, Zool. Anz. 1893, p. 153 (Upper Limpopo).
Vernacular Names:—Blue Wildebeest of English colonists (Selous); Bastard or Blauw Wildebeeste of Dutch colonists (Harris); Kokoong of Bachapins (Burchell); Kokoon of Bechuanas (Harris); Nyumbo in Zambesia (Peters & Kirk); Kaop and Baas of Namaquas and Hottentots (Harris); Imbutuma of Kaffirs (Drummond); Ink[=o]ne-kn[=o]e of Matabilis; Ee-vumba of Makalakas; Numbo of Masubias; Minyumbwe of Batongas; Unzozo of Makubas (Selous); Ink[=o]ne-k[=o]ne of Swazis (Rendall).
Height at withers about 48 inches.
Fur short and close, with peculiar vertical lines of differently directed hairs on the sides of the neck and body, whence the epithet “Brindled.” General colour dull grey, lighter and more tinged with rufous on the rump and limbs. Face (except a paler area between the eyes), chin, dorsal and throat manes deep black. Tail long, its vertebræ almost reaching to the hock; its upper surface coloured like the rump, its under surface and the long tuft black.
Lower part of face and lacrymal region heavily tufted, the hairs directed downwards; the short ones of the terminal inch on the tip of the muzzle, however, pointed upwards.
Skull large and heavy, with a long muzzle. That of an old male measures as follows:—basal length 18·1 inches, greatest breadth 7·7, muzzle to orbit 13·3.
Horns placed so that the hinder edge of their palm is little more than level with the back of the skull; the palm itself comparatively low, smooth, small in comparison with the enormous palm of C. gnu. Beyond the palm the basal two-thirds of the horn points directly outwards, while the ends are curved upwards, forwards, and inwards. A fine pair of horns will measure 26 or 28 inches between the outer sides of the curves of the two horns.
Hab. Eastern Africa, from the Vaal River northwards through Zambesia, Nyasaland, and German East Africa to the north of Kilimanjaro.
The Brindled Gnu, although, as it seems, previously observed by Lichtenstein in Bechuanaland, was first actually obtained by the celebrated African traveller Burchell, who went far into the interior of the country in 1811 and 1812. In June of the latter year, when encamped at the great Khosi Fountain in Bechuanaland, as he tells us in the second volume of his ‘Travels,’ an example of a “new species of Antelope” was brought in by his hunters. Being well acquainted with the White-tailed Gnu of the Cape Colony, Burchell at once recognized it as a second species of that genus. Burchell pointed out its differences from its southern representative very clearly, and added a scientific Latin diagnosis in a footnote. He called it Antilope taurina, because its horns resembled those of an Ox more than those of any other Antelope. The half-bred Hottentots, he observes, give it the name of the Bastaard Wildebeest, while the Bechuanas call it Kokūn or Kokūng. Altogether Burchell obtained five specimens of this Antelope, one of which (a female), shot in the following October near the Maadji Mountains, was, as we learn from his "List of Quadrupeds,” presented to the British Museum in 1817, and seems to have formed the basis of his technical description.
Two years previous to the actual publication of Burchell’s description, however, the Brindled Gnu had been figured in Daniell’s ‘Sketches of African Scenery’ under the name of the “Kokoon.”
In 1827 Major Charles Hamilton-Smith, F.R.S., in Griffith’s edition of Cuvier’s ‘Animal Kingdom,’ besides recognizing C. gnu and C. taurina, added a presumed third species of the genus, which he based on a specimen then exhibited in the "Museum of the Missionary Society of London." It is quite clear, however, from the description and figure that Hamilton-Smith’s C. gorgon is identical with Burchell’s previously described Antilope taurina, and that the latter term should take precedence, although many naturalists have preferred to use Hamilton-Smith’s name for this species.
Fig. 13.
Adult Brindled Gnu.
(Roy. Nat. Hist. vol. ii. p. 314.)
In 1836 and 1837 the celebrated artist and sportsman, Cornwallis Harris, met with the Brindled Gnu on the plains of what is now the Orange Free State in “countless numbers.” “Instantly after crossing the Orange River,” he tells us, “the Kokoon or Brindled Gnu usurps the place of the White-tailed species, and, although herds of the former may actually be seen grazing on the northern bank, not a single individual has ever been known to pass the barrier.... By the Dutch Boers the present species is termed the Bastaard or Blauw Wilde Beest: throughout the country of the Bechuanas, as far as the Tropic, it is recognized as the Kokoon, and the Hottentot tribes designate it the Kaop or Baas, both of which terms, signifying master, refer, in all probability, to its bold and terrific bearing. When excited by the appearance of any suspicious object, or aroused by any unusual noise, the Kokoon is wont to appear much more grim and ferocious than it actually proves—not unfrequently approaching with an air of defiance, as if resolved to do battle with the hunter, but decamping on the first exhibition of hostility on his part. On being pursued, the herd bring their aquiline noses low between their knees, and flourishing their streaming black tails, tear away in long regular files at a furious gallop, wheeling curiously about at a distance of two or three hundred yards, advancing boldly towards the danger, tossing their shaggy heads in a threatening manner—presently making a sudden stop, presenting an impenetrable front of horns, and staring wildly at the object of their mistrust.... When engaged in grazing they have an extremely dull and clumsy appearance, and at a little distance might often be mistaken for wild buffaloes; but their manner is sportive—at one moment standing to gaze at nothing, and at the next scampering over the plain without any apparent object in view, making grotesque curvets and plunges, with their preposterous Bonassus-looking heads held down between the fore legs.”
In his valuable ‘Illustrations of South-African Zoology,’ Sir Andrew Smith gives an excellent account of this species (published in August 1842), accompanied by an indifferent figure of the female and young. Sir Andrew justly observes that this and the Common Gnu are two of the most interesting and extraordinary quadrupeds which occur in South Africa. “When either the one or other of those animals, especially under excitement, stands in front of an observer, with the head and anterior parts of the body only distinctly visible, the idea of its strong resemblance to a small ox immediately arises. When, again, its body and posterior parts are the portions most conspicuously in view, the likeness to a horse is remarkable; but when its limbs only are taken in review, it presents a strong similarity to the more typical Antelopes.”
At the time when these observations were made both the Gnus, according to Sir Andrew Smith, inhabited, in enormous multitudes, the grassy plains to the northward of the Vaal River, and after the fall of the summer rains were in the habit of advancing simultaneously in large herds as far as the southern branches of the Orange River. But on reaching the latter stream singularly enough the Brindled Gnu ceased to advance, and the Common Gnu alone passed into the Cape Colony. The appearance of the latter to the south of the Orange River was the signal for hunters of all denominations to prepare for the chase, and though the yearly slaughter was very great the herds in those days never ceased to renew their periodical visitations. Strongly expressed as are the views of both Andrew Smith and Harris as to the line of demarcation between the two species of Gnu, there seems to be some doubt as to their correctness. An excellent recent authority, Mr. H. A. Bryden (‘Kloof and Karroo’), tells us that the Brindled Gnu was in former days certainly a “denizen, albeit a rare one, south of the Orange River,” and gives us Gordon-Cumming as an authority. Gordon-Cumming asserts (‘Hunter’s Life in South Africa,’ p. 148) that he met with the Brindled Gnu in the Karroo country west of Colesberg, in what is now the Hopetown division of the Cape Colony. But Mr. Bryden admits that it has now for many years been extinct in that district. In the Transvaal, also, he tells us, the Boers have, of late years, played sad havoc with this singular Antelope, not long ago found in countless thousands on the plains of that Republic.
Messrs. Nicolls and Eglington, in their ‘Sportsman in South Africa,’ tell us the same story. Writing in 1892, they state that, except in some of the northern districts along the Crocodile River, the Brindled Gnu is now extremely scarce in the Transvaal, and practically extinct in the Orange Free State. But it is still met with in Bechuanaland, and is fairly plentiful along the edges of the Great Kalahari Desert. “In the Lake Ngami district, on both banks of the Botletle River, and from thence right up to the Chobe and Zambesi, it is quite common in suitable localities, and, at the present time, large troops may be seen on the Ma-Chara-Chara and Mababe Flats, and in the country surrounding the great salt-pans of Makari-Kari, through which the main road passes to the Victoria Falls.”
So much for the occurrence of this species in the South and South-west of Africa, past and present. But we must now trace its distribution to the north; for it is an extraordinary fact that the Brindled Gnu, instead of being confined, like its sister species, to a small part of South Africa, extends up along the eastern coast certainly as far as Kilimanjaro, and perhaps even into Sennaar, where reports of the occurrence of a Gnu-like Antelope were made to Heuglin. It is, however, possible that some of these northern Gnus may belong to the White-maned species, which we shall presently mention.
Beginning from the Limpopo, Mr. Selous tells us that the Brindled Gnu is found all over this portion of South-eastern Africa up to the Zambesi, in districts suitable to its habits—that is, “in open downs devoid of bush and in open glades in the forest,” but not in hilly countries. Peters and Sir John Kirk both enroll it among the mammals of Zambesia, the latter author stating that at the time of his visit it was “very abundant in considerable herds in the Batoka country, also near Lake Shirwa, and at Shupanga on the Zambesi.” As to its present existence in the Shiré Highlands, Mr. B. L. Sclater, R.E., sends us the following notes.—“In November 1891, while travelling between Zomba and Milanji, I was shooting in the marshes on the west bank of the Tochila. I saw a Gnu and tried to stalk it, but it was right in the open and I could not get near it. My head man, a Swahili, said it was a Gnu (Nyumbo), and he was well acquainted with that animal. Again, in 1892, at Midima, to the south of the Tochila, I obtained a tail of a Gnu from a native, who told me that formerly there was a large herd of them on these plains, but that he thought they were now all killed. I believe that Mr. Sharpe has met with the Gnu on the plains to the west of the Upper Shiré, between Matope and the sources of the Lesungwi River.”
As regards the more northern portion of the British Central African Protectorate, Mr. Crawshay tells us that the Gnu is apparently unknown to the natives round the northern half of Lake Nyasa, and is not met with anywhere in the immediate neighbourhood of the Lake, though found a little to the south-east, and also, he believes, to the south-west.
In 1864 Speke met with the Brindled Gnu in large herds in Khutu, on the western borders of Uzaramo, close to the Kingani River, where it inhabits the “park-like lands adjoining the stream.”
Later on Sir John Kirk obtained heads of it in the same district, and has favoured us with the following notes on its occurrence in this part of German East Africa:—
“As regards the Brindled Gnu in East Africa, I may say that, although familiar with this animal on the Upper Zambezi near the Victoria Falls, where they were common in 1860, I have only since shot them in Ukami, to the west of Dar-es-salam, and on the River Wami inland from Bagomoyo. In the plains and on the rolling ground between the River Rufiji and the River Wami they used to be common. I have shot them within ten miles of the coast, and I believe that they extend back to the foot of the mountains.
“As I was not then acquainted with the species or variety lately found by Jackson, I cannot from memory express any opinion as to the identity of these animals, further than that they seemed to me identical with the Brindled Gnus I had killed years previously near the Victoria Falls and Sesheke on the Upper Zambezi.
“In East Africa, near the coast, in the places above-named where I found this Antelope, it never occurs in numbers, but is often associated as an attendant on other game, especially upon Lichtenstein’s Hartebeest. It often causes annoyance to the sportsman by giving warning of his approach to the other Antelopes.
“I believe this Gnu suffered from the recent cattle-disease which during the last four years has decimated the Buffalo, the Giraffe, the Eland, and many other kinds of game, not affecting, however, the Rhinoceros, and certain other animals. This disease seems to have killed off different classes of animals in different localities, attacking universally, wherever it appeared, the cattle of the natives.
“Thousands of hides of cattle that have died of this plague have been freely imported into Europe and America; the disease has travelled from Somali-land to Nyasa-land, and yet we do not know its nature. Some say it is anthrax, others that it is pleuro-pneumonia; but whether it is a disease that can be communicated by the dried hides of the diseased animals has not been ascertained. In Somali-land and Masai-land it has worked itself out, and it may stop short of the Cape Colony and not cross the Zambezi; but in the meantime it has decimated the African Game, and left its mark by changing the whole life of the pastoral peoples who depended on their cattle alone."
In British East Africa the Brindled Gnu (here called by the Swahilis “Nyumbo”) is well-known to the sportsmen who have visited the happy hunting-grounds of Kilimanjaro. Sir John Willoughby and his friends found it principally to the north-east of the mountain “in large herds.” Mr. F. J. Jackson (‘Big Game Shooting’) tells us it is more plentiful in the Useri district to the north-east of Kilimanjaro, and on the Athi plains to the north and west of Machakós, than anywhere else. In the latter place, on August 5, 1890, he and his companions “saw an enormous herd of 1500”; but this was “quite unusual, as they are rarely found in herds of more than from twenty to sixty.” But it is possible that some of Mr. Jackson’s observations may refer to the following species, as when he wrote them he did not distinguish the two animals.
Mr. Jackson gives the following advice to the Gnu-hunter:—“Wildebeests are amongst the most difficult beasts to stalk, owing to the open nature of the country in which they are found, and will probably try the sportsman’s patience more than any other Antelope. They will stand gazing at him, and will sometimes allow him to get within a range of 200 yards, if he pretends to walk past them, though in reality closing in upon them in a semicircle; but directly he stops to take a shot they will shake their heads in the most defiant way, and with a few snorts and flicks of their mule-like tails, kick up their heels and caper off jauntily. As they will, as a rule, pull up a short way off, the sportsman will have the annoyance of again adopting the same tactics, with probably like results, until he might almost believe that the Wildebeest is enjoying itself at his expense. He should, however, avoid risking a long shot (the Wildebeest is an extremely tough brute, and will go for miles when wounded in such a way as would soon bring other game to a standstill), since after two or three fruitless attempts if no shot is fired its suspicions will become allayed, and it will probably stand sufficiently long to give him a good chance.”
The Brindled Gnu is not so commonly met with in Zoological Gardens as the White-tailed species. It is generally considered to be a rarer animal in the market, and the dealers ask a larger price for it. We are informed that a pair of Brindled Gnus bred in the Zoological Gardens at Breslau in 1886 or 1887. The only specimen ever received by the Zoological Society, so far as we can make out, was a female purchased in 1859. In the continental Gardens it has been better represented, and the collections at Antwerp, Amsterdam, and Berlin usually contain specimens of this Antelope. These have been, in many cases, obtained from Mr. Reiche, of Alfeld, who has received several examples of this Gnu among his recent importations of living animals from the Transvaal.
In the British Museum the Brindled Gnu is represented by one of Burchell’s typical examples, as already mentioned, and by an adult male received from Sir Andrew Smith. Both these are mounted specimens. There are likewise a skeleton, obtained by Mr. Selous in Mashonaland in 1885, and a set of skulls and horns in the same collection.
Our Plate of this animal was put on the stone by Mr. Smit from a sketch made by Mr. Wolf. For the use of the woodcut (fig. 13, p. 98), drawn by the celebrated German artist Mützel, we are indebted to the kindness of Messrs. Warne and Co., by whom it has been used in their ‘Royal Natural History’ (vol. ii. p. 314).
January, 1895.
17. THE WHITE-BEARDED GNU.
CONNOCHÆTES ALBOJUBATUS, Thos.
Catoblepas sp. inc., Hengl. Ant. u. Buff. N.O.-Afr., N. Act. Leop. xxx. pt. ii. p. 24 (1868) (Sennaar)?
Connochætes gnu, Hunter, in Willoughby’s E. Afr. p. 288 (1889)?
Connochaætes taurinus albojubatus, Thos. Ann. Mag. N. H. (6) ix. p. 388 (1892); Ward, Horn Meas. p. 75, fig. (head and skull) (1892).
Connochætes taurina, Lugard, E. Afr. i. p. 540, pl. p. 530 (animal) (1893).
Similar in size and coloration to C. taurinus, except that the general tone is paler, especially on the cheeks and rump, and the throat-mane instead of being black is of a dirty yellowish-white colour. A few whitish hairs are also intermixed with the black of the dorsal mane.
The skull is shorter and broader than in C. taurinus, especially in the region of the muzzle, and the horns are placed further back on the head, so that the palm surpasses the back of the skull posteriorly by nearly half its breadth. The palm is also more tipped up behind away from the skull, and is much knobbier, on which account the hinder edge of the horns forms a more serpentine curve.
The dimensions of the typical skull are as follows:—basal length 16 inches, greatest breadth 7·6, muzzle to eye 12·1.
Hab. East Africa, Athi plains, Ukambani, north of Kilimanjaro, and west side of Victoria Nyanza.
As we have already stated, this form, although otherwise agreeing in nearly every point with the Brindled Gnu, is readily distinguishable by its white mane, white jaw-tufts, and the generally paler colour. But whether we ought to classify it as a separate species, or as a subspecies, or only as a variety of the Brindled Gnu future researches only can decide. We know as yet too little of its exact range and mode of occurrence to be able to settle this question, nor is there a sufficient series of specimens available. If it should be found hereafter that beyond a certain boundary in Eastern Africa all the Gnus met with are of the White-bearded form, and that along this line of junction there are transitional forms between this and the ordinary Brindled Gnu, we should do well to allow it merely subspecific rank. If, on the other hand, it shall be found that the White-bearded Gnu occurs side by side with the Brindled Gnu without mixing or interbreeding with that animal, we shall have to count it as a full species.
Fig. 14.
Skull of Connochætes albojubatus, ♂.
Thomas, in 1892, based his Connochætes taurinus albojubatus on a head in Mr. F. J. Jackson’s collection, at that time under the care of Messrs. Rowland Ward and Co., but since kindly presented by Mr. Jackson to the National Collection. Thomas, from erroneous information, gave the locality as “Uganda,” but we have since ascertained that this and another specimen, still in Mr. Jackson’s possession, were obtained on the Athi plains north of Kilimanjaro. Mr. Gedge assures us that no Gnus at all were met with by Mr. Jackson and himself in Uganda.
Mr. Gedge has kindly supplied the following notes on his experiences with the Gnus of British East Africa:—
“Both the Blue Wildebeeste and Jackson’s Wildebeeste are found in British East Africa, and are to be met with in great numbers on the Athi plains north of Ukambani. Of the two, the blue variety is, perhaps, more usually met with, though I would remark that on my upward journey to Uganda, in December 1892, I only encountered a few solitary specimens of the Blue form in a part where they are generally seen in hundreds, whereas on my downward journey, in the month of August of the following year, the same locality was entirely tenanted by Jackson’s Wildebeeste, which on this occasion were so tame that I was able to literally walk right in amongst them and knock them down with a small Winchester. This was really the one and only occasion that I have met with this latter variety in any great numbers. On the other hand, the Blue Wildebeeste will be found more or less commonly distributed over the Leikipia and Mau plateaux. It probably ranges over a very wide extent of country to the northwards, though I cannot remember having seen any Wildebeestes at all north of Lake Baringo. At the same time its non-appearance on the occasion of my visit may doubtless very easily be accounted for by the excessive dryness of the country at that time, and the consequent lack of pasturage. Similarly, I have never seen Gnus anywhere near the Victoria Lake, though possibly other travellers may have done so. The Gnu is an uncouth and ungainly beast in appearance, and, as a rule, will not allow itself to be easily approached. As the open character of the country which it usually frequents more or less precludes any idea of being able to stalk it successfully, the method which I adopted, and which I found answered best, was to walk along quietly parallel to the herd, gradually edging inwards. On such occasions their natural curiosity would often allow a shot to be obtained at a distance of from a hundred and fifty to two hundred yards. Being tough and hard to kill, Gnus must be struck accurately by a weapon with a high degree of penetration. As an illustration of their great vitality, I would mention that on one occasion I had the misfortune to break both the fore legs of one just above the fetlock, and that in spite of these crippling wounds the poor beast was able to cover a distance of nearly half a mile on its stumps before I came sufficiently near to administer the coup-de-grâce. This was in spite of the fact that, in addition to this severe injury, it had received two other solid express bullets in its body, one of which was afterwards discovered to have penetrated the base of the heart. When alarmed the Gnu usually runs but a short distance at a time, at a stiff ungainly gallop, whisking its tail round in the most comical fashion. It then stops and turns to inspect the object of its alarm, at the same time uttering a few snorts. Having satisfied itself of the approaching danger, it will again gallop off and pursue the same tactics several times if unmolested. It is a very harmless and inoffensive animal in spite of its ferocious aspect.”
As regards the Gnus of German East Africa there is the same difficulty. Herr Matschie has kindly sent to Sclater the following notes on this subject:—
“At Berlin we have received from Oscar Neumann several skins and skulls, young and old, of the Gnu [procured during his recent journey northwards from Irangi up the east side of Lake Victoria].
“All of these have white neck-manes and chin-bunches and brownish heads and manes, but in some cases the latter are mixed with white, and the tails are of a similar colour. The body is dirty greyish brown, without a trace of bluish. One old bull shows vertical stripes on the front of the body, the hairs having been worn short.
“The localities are—between Ngera and Irangi; Mount Guerui; Mgogo, north of the Manyara Lake; and further on as far as Ngare Dobasch, where they cease.
“Neumann writes that on Mount Guerui and farther along he observed the two varieties living apart. On the Guerui he saw at the same time a herd of light-coloured Gnus, and a herd varying from bluish black to black, but no transitional forms.”
From Mgogo, Neumann writes:—“By the six skins which I obtained [these skins have not yet arrived in Berlin] I hope to prove that there are two species, or, at any rate, varieties of Gnus—one lilac-black grey, and the other bright yellowish brown. On the Mangoto natron-swamp they kept apart. Here in Mgogo the black form predominates, so that it seems to be the more northern. Of two young examples of about the same age, judging from their horns, one has a black forehead, and the other has two white spots in front of the eyes.
“Von Höhnel and Count Teleki found only grey-black Gnus on Mount Maeru, but these had the neck-manes striped with white and black. On the Naschiri Lake, Teleki first met with a pure white-maned specimen.”
The woodcut of the skull of this Antelope (fig. 14, p. 106) is taken from one of Mr. Jackson’s specimens in the British Museum.
January, 1895.