| 1. Lion and Lioness. | 2. Canada Lynx. |
| 3. Cheeta. | 4. Tiger. |
But suppose that there are bushes in the way. Suppose, for example, that in order to approach the deer at all the lion must creep through a thicket. Is he not quite sure to brush up against a branch as he does so, causing the leaves to rustle? And will not the deer hear the sound and take the alarm?
Well, no doubt this would happen if the lion had to depend for his silent approach only on the soft cushions under his feet. But then, you see, he has whiskers as well! Perhaps you thought these were only meant for ornament. But they are meant for use; and they are employed in a very curious manner. When they are spread out on either side, they measure from tip to tip exactly the width of the body. Besides this, there is a very delicate sensitive nerve at the root of every whisker, which runs straight to the brain. So, you see, if the tip of a whisker is touched, the brain feels it directly; and if as the lion is creeping through the bushes his outspread whiskers brush against the branches, he knows at once that there is no room for him to pass without making a noise and alarming his victim. So he draws his head back, and creeps up by another way.
Killing and Eating
Then it is very important that his claws should be kept sharp; for he depends upon them for tearing his victim down. So every claw fits into a sheath, which protects the point, and prevents it from being worn down by rubbing against the ground. You can easily see these sheaths by examining the paw of a cat; and those of the lion and tiger are formed in just the same way. And the muscles which work them are so arranged that they keep the claws always drawn back, except just when the animal uses its paw in striking.
And then, once more, these animals have very curious tongues. Haven't you noticed when a cat has licked your hand how very dry and rough her tongue feels? It is quite different from the smooth, wet tongue of a dog. Well, the tongue of a lion or tiger is even rougher still; and if you were to look at it sideways, you would see why. It is covered all over with sharp hook-like projections, the points of which are directed toward the throat.
The reason is this: a lion or a tiger does not succeed in killing prey every night. Sometimes it hunts for one night, sometimes for two nights, sometimes even for three nights, without any success at all. So that when it does catch a victim, it wants to eat as much of its flesh as it possibly can. And if its tongue were not made in this singular manner, it would have to waste a great deal; for its sharp-pointed teeth cannot tear off nearly all the flesh of the bones. By means of its rough tongue, however, it can lick off even the tiniest scraps; and not even the smallest atom has to be wasted.
If you give a dog a bone which is too big for him to crunch up and swallow, you will always find that he leaves a good deal of meat upon it. But if you give a similar bone to a hungry cat, you will find that she licks it perfectly clean. That is because her tongue is made in just the same way as that of a lion.
Lions
About forty different kinds of cats are known, most of which are found in the warmer parts of Africa and Asia. The most famous of all, of course, is the lion, which is spread over the greater part of the African continent, and is also found in Persia and in India.
We need not describe the lion, for everybody knows perfectly well what it is like. But perhaps you do not know that the Indian lion hardly ever has a mane. For this reason it was formerly thought that there were two different kinds of lions, the Indian animal being quite different from that found in Africa. But we now know that this is not the case, and that the Indian lion is only a kind or variety, not a distinct species.
But there are very few lions left in India now, while even in Persia they are not nearly so plentiful as they used to be. In many parts of Africa, however, these animals abound, and it is not at all an uncommon thing for six or eight to be seen together.
During the daytime the lion is generally fast asleep, lying up in a thicket, or in a bed of reeds by the side of a pool or a river. But as soon as night falls he leaves his retreat, and begins to prowl about in search of prey, roaring loudly from time to time. One would think that this would only alarm other animals, and lead them to seek safety in flight. But when a lion roars he generally puts his head close to the ground, and this has the effect of making it almost impossible for them to tell from which direction the sound is coming, so that they do not know how best to try to escape him. And very often, in their bewilderment, they rush to the very spot where he is lying in wait.
When a lion springs upon his victim, he either kills it by a stroke from his terrible paw, or else bites it in the throat or across the back of the neck. He then drags it away to some convenient retreat, eats his fill, and returns to his lair to sleep. Next day, very likely, he will return to the carcass for another meal. But when he gets there he often finds that the jackals and hyenas have discovered it, and left very little for him.
Wherever a lion goes he is almost sure to be followed by a number of jackals, all anxious to feast on the remains of the animals he kills. But he never allows them to approach until he has eaten as much as he can possibly swallow, and it is said that if one of them attempts to do so he will catch it and bite off all its paws as a warning to the others to be more respectful.
According to a great many hunters, the lion is not nearly so courageous as it is generally supposed to be, and is really rather a cowardly animal. They say, for example, that it will hardly ever face a man unless it is brought to bay, but will always try to slink away and escape. If they kill a deer, and want to protect its body from the lions, they can always do so by tying two or three streamers of white cloth to sticks planted round the carcass, so that they flutter in the wind. And though the animals may prowl round and round all through the night, roaring loudly from time to time, they will never venture to approach within fifteen or twenty yards. Neither will they attack a tethered horse if the bridle is left hanging from its neck.
All hunters agree, however, that if a lion is wounded, or if it sees no chance of escape, it is a most terrible foe, and cannot be encountered without the utmost peril.
If a lion is captured while quite young, it is very easily tamed, and can even be taught to perform all kinds of tricks at the word of command. But lions born in captivity are not nearly so easy to manage, and can never be depended upon for a moment.
Lions generally have three or four cubs at a birth, and the little animals are just as playful at kittens. But although they are always ready for a good romp it is not wise to play with them, for a baby lion is as big as a good-sized cat, and is very much stronger, so that a bite from its teeth or a blow from its paw is rather a serious matter. For the first few months of their lives the cubs are brindled, almost like tigers, the stripes disappearing by degrees as the fur grows darker. They do not reach their full size until they are about four years old.
Tigers
The tiger is found principally in the jungles of India, although it is spread over the greater part of Central and Southern Asia. In some respects it is a finer animal than even the lion. It is certainly stronger; it is quite as courageous; and it is nearly as large, though the shortness of its legs and the absence of a mane cause it to appear a good deal smaller.
Probably any one, on seeing a tiger for the first time, would imagine that it must be a very conspicuous animal in its native jungle. But, as a matter of fact, this is not the case at all. As long as a tiger keeps perfectly still it is most difficult to see him, even if you happen to be looking straight at him; for his bright orange fur, marked with glossy black stripes, looks just like the yellow leaves of the jungle-grass, with streaks of deep shadow between them. This coloring, of course, helps the tiger in two ways. In the first place, when he is hunting, it enables him to creep up to his victims without being seen; and in the second place, when he is being hunted himself, it often helps him to crawl away without being noticed.
In some parts of India tigers are still extremely common; and of course they do a great deal of mischief. They are very fond of preying upon domesticated cattle, and sometimes, every four or five days for months together, the same tiger will kill and carry away a bullock from the same herd. He generally kills his victims by springing upon them suddenly, seizing their throats with his jaws, and then wrenching their heads backward and sideways, so as to break their necks. Then he will either drag away the carcass into the jungle at once, or he will hide close by, and come back in order to feast upon it when night is beginning to fall.
Of course a tiger cannot devour the whole of a bullock's body at one meal; but at the same time he does not care to leave the remainder for the jackals. So when he has eaten his fill he nearly always finds a sleeping place close by, so that if he should wake up and hear a party of jackals quarreling over the carcass, he can rush out at them and drive them away.
Man-Eaters
But worse by far than the cattle-destroying tigers are the man-eaters. These are sometimes said to be the old and almost toothless animals which can no longer kill a buffalo or a bullock, and therefore take to preying upon human beings instead. But very often quite a young animal becomes a man-eater; and it is said that if a tiger should once taste human blood he will always prefer it afterward to any other food.
A man-eating tiger will often throw a whole district into a state of terror. Day after day he will conceal himself among the thick bushes which border a native road, and lie in wait for solitary passers-by. One day, perhaps, a man will be carried off; the next day, a woman; the day after, a child. No one knows where the animal is hiding; and sometimes he will succeed in killing fifty or sixty human beings before he is discovered and destroyed.
Tiger-Hunting
When the natives kill a tiger, they generally do so by driving him into a small clump of jungle, surrounding it with stout netting, and then spearing him through the meshes. Or perhaps they will climb a tree close to the carcass of a bullock which the animal has killed, and shoot him when he comes at dusk to feast upon its remains. But in Oudh the tiger is said to have been formerly destroyed in a very curious way. A number of leaves of the prauss tree, which are large and broad like those of a sycamore, were smeared with a kind of bird-lime, and laid upon the ground in the animal's path. When he came along one of these leaves would stick to his paws, and he would find that he could not shake it off. So he would try to remove it by rubbing it against his face. The only result, of course, would be that his nose and eyes became covered with bird-lime. Meanwhile he had trodden upon other leaves, which he tried to remove in the same way. Before very long his eyelids were stuck down so that he could not open them. Then he would lie down and rub his face upon the ground, covering it with earth, and so making matters worse. By this time he would be thoroughly frightened and begin to howl pitifully, so that when the hunters came running up they found the poor beast an easy prey.
Europeans, however, hunt the tiger by means of elephants, which have to be carefully trained before they can be depended upon to face the furious animal. A number of elephants are generally employed, the hunters riding in howdahs, seats fixed upon their backs, while several hundred natives, perhaps, act as beaters, shouting and yelling, beating drums, firing guns, and making as much din as they possibly can to frighten the animal from its retreat. Sometimes it is so terrified that it slinks out, and falls an easy prey. But now and then it will charge the nearest elephant with the utmost fury, sometimes springing upon it and almost reaching the howdah before it is killed by a well-directed bullet.
The number of tiger cubs in a litter varies from two to five, or even six, although families of more than three are not very common. The little ones do not reach their full size until they are three years old, and during the whole of that time they go about with their parents.
Leopards
Much smaller than either the lion or the tiger, but still a very large and powerful animal, is the leopard, which is sometimes known as the panther. It is spread over almost the whole of Africa, and also over the greater part of Asia, and in many districts is very common.
You can always recognize the leopard by its markings. The ground color of the fur is bright yellow, with just a tinge of red in it, becoming lighter on the flanks, and passing into white on the lower surface of the body. The spots are black, and those on the back and sides are always ring-shaped, enclosing a patch of yellow. Sometimes, however, the whole of the fur is black. But even then you can see the spots, which look something like the markings in watered silk.
Somehow, these black leopards always seem far more savage than the others, and those who have them under their care say that it is quite impossible to tame them.
In spite of its smaller size, the leopard is nearly as powerful as the tiger, and in some ways is an even more formidable foe. It is much more active, for instance, and is more easily roused into rage; while it can climb trees like a cat, and spring down upon a passer-by from among the branches. It does not as a rule attack man, and will always seek safety in flight if it can. But if it is brought to bay it will fight furiously, and nothing will check it but a bullet through the heart or the brain.
When it can do so, the leopard always likes to live near the habitations of man, because there are so many opportunities of springing upon a pony, a sheep, or a goat. At night, too, it will rob the hen-roosts, or make its way into the pens where the calves are kept, and carry one of them off before its presence is even suspected. Dogs, too, fall victims to it in great numbers, and now and then it succeeds in pouncing upon an unwary monkey. When it kills an animal it does not leave the carcass lying on the ground as the tiger does, and visit it night after night until it is consumed, but carries parts of its body up into a tree, and hides them in a kind of larder which it has made among the branches.
Those who have hunted it say that the leopard is a far more difficult animal to kill than the tiger. The reason is that it is so much more wary. A tiger, as it creeps through the jungle, will look most carefully in front of it as it moves along, as well as on either side, but it never seems to think of looking up into the branches of a tree above, to see if an enemy is hiding there. So very often the hunter is able to shoot it before it has the least idea that it is in danger. But a leopard is much more cautious, and never comes back to its lair, or to the remains of its kill, without carefully examining the boughs above as well as the bushes below; so that unless the hunter is well concealed the animal is almost sure to discover him and to crawl silently away before he has got the chance of a shot.
The Ounce
This animal looks rather like a leopard with very light-colored fur. But the rosette-like spots are a good deal larger, the fur is very much longer and thicker, and the tail is almost as bushy as that of a Persian cat. The reason why the fur is so thick is that the ounce lives in very cold countries. It is found high up in the mountains of Central Asia, ascending during the summer to a height of perhaps eighteen thousand feet—a good deal higher than the summit of Mont Blanc—and coming down to the lower levels in winter. In other words, it is hardly ever seen below the snow-line, and is often known as the snow-leopard. So it wants good thick, warm fur. We do not know very much about its habits, for it is a very difficult animal to watch in a state of nature. Very few people ever see it. But it seems to prey chiefly upon wild goats, wild sheep, and those odd little burrowing animals that we call marmots, and also upon domesticated sheep and cattle which are sent up to graze on the higher slopes of the mountains. It is said never to venture to attack man.
The Jaguar
Still more like a leopard is the jaguar, which lives in Central and South America. But you can tell it at once by looking at the rosette-like marks on its body, most of which have either one or two small patches of dark brown fur in the middle. It also has three or four bold black streaks across its breast, which are never seen in the leopard. And its tail is ever so much shorter, the tip scarcely reaching to the ground when the animal is standing upright.
The jaguar is perhaps even a better climber than the leopard, and seems far more at its ease among the branches than on the ground. Indeed, there are some parts of the great swampy forests of Brazil in which the animal is said never to descend to the ground at all, but to spend its whole life in the trees which stand so close side by side that it can easily spring from one to another. You wonder, perhaps, what it feeds upon. Why, upon monkeys, and very active indeed it has to be if it wishes to catch them. But then, when a band of monkeys discover a jaguar, they are never able to resist the temptation of getting as close to him as they dare, and chattering and screaming as loudly as they can, just to annoy him. Isn't that exactly like monkeys? But sometimes they venture a little too close, and then with a sudden spring he seizes the nearest of his impudent tormentors and carries it shrieking away.
Birds, too, are often caught by the jaguar, who pounces upon them as they are roosting upon a branch. But he is not at all particular as to what he eats, and sometimes he will leave the trees altogether, and go hunting in the reed-beds by the riverside for capybaras, which we will describe farther on. He is very fond of these animals, for they are so slow in their movements that they cannot run away, so badly provided with natural weapons that they cannot fight, and so fat and delicate that they afford most excellent eating.
Then, just for a change, perhaps, he will stroll down to the sea-shore, and look for a good big turtle. When he sees one—which is generally a female on her way back to the water after laying her eggs in the sand—he seizes it suddenly with his fore paws, and turns it over on its back, so that it cannot possibly escape. Then, perhaps, if he is not very hungry, he leaves it for a little while. But soon he returns, and manages to scoop out all the flesh of the animal from between the shells by means of his long hooked talons, thrusting in his paw over and over again, till scarcely the smallest particle is left remaining.
Very likely, too, he will find the spot where the turtle had laid her eggs, dig them up, and devour them as well. Sometimes he will crouch on the bank of a stream, quite close to the water, and hook out the fish that pass by with his claws. And when he is very hungry indeed he will eat lizards and even insects.
Like the ounce, however, the jaguar seldom or never ventures to attack a human being, although he will fight savagely if he is driven to bay. But he will often spring upon horses and cattle, and in such cases he nearly always kills them by seizing their heads between his front paws, and giving a sudden wrench sideways and upward so as to break their necks.
Like most of the cats, the jaguar has a fondness for scratching the trunks of trees, and sometimes a tree may be found with gashes in its bark an inch deep and more than a yard long.
The Puma, or Cougar
Next to the jaguar, the puma is the largest of the American cats, a full-grown male being sometimes as much as eight feet in total length, of which about three feet is taken up by the tail. In color it is tawny brown, becoming lighter on the lower surface, and without any spots at all. But the odd thing is that its young are marked all over with large blotches of blackish brown, while their tails are ringed with black like that of the tiger. And these markings do not disappear until they are more than six months old.
The puma is found in almost all parts of the American continent, from British Columbia in the north to Patagonia in the south, and it is even said to have been seen in Tierra del Fuego. It spends some part of its life in the trees, being almost as good a climber as the jaguar. But it almost always hunts upon the ground, trying to creep stealthily up to its victim, and to spring upon it before its presence is even suspected.
It scarcely ever ventures to attack a man, but will often follow him for a long distance as though waiting an opportunity to pounce upon him unawares. But if he suddenly turns and faces the animal, it will always slink away, even if he is quite unarmed. Sometimes, too, it will allow itself to be killed without attempting to defend itself at all. So hunters have a rather poor opinion of its courage. The farmers, however, have very good reason for dreading the animal, for it is a terrible enemy to sheep, and has been known to kill as many as fifty in a single night. And it will also leap suddenly upon horses and cattle and break their necks, just as the jaguar does.
Although in some ways it is such a cowardly creature, the puma will often fight the jaguar itself. Of course it is the weaker animal of the two, but it is so exceedingly quick in its movements, and makes such excellent use of its teeth and talons, that in many cases it gets the best of the battle. Sometimes, when a jaguar is killed by a hunter, its back is found to be deeply scored all over by the claws of a puma.
In many parts of North America the puma is known as the panther, or "painter," also as the mountain lion, and it has other names besides.
The Clouded Leopard
There is still one more of the larger cats which we must not pass by without mention, and that is the clouded leopard, or clouded tiger, which is found in the southeastern parts of Asia, and in the larger islands of the Malay Archipelago. In size it is about as big as a small leopard, and its yellow brown fur is marked with stripes like those of the tiger, spots like those of the leopard, rosettes like those of the jaguar, and blotches like those of the ocelots, while its tail is adorned with rings of glossy black. So, you see, it is a very handsome animal.
We do not know very much about its habits, but it seems to live almost entirely in the trees, and to prey chiefly upon birds, while those who have caught and tamed it say that it is very gentle and playful. The Malays call it the rimau-dahan, or "tree-tiger"; and there is a smaller variety, found in the same localities, which is generally known as the marbled cat.
The smaller members of the cat tribe include many interesting animals of which our readers, if not already informed concerning them, will be glad to learn something.
The Serval
Unfortunately, although this is quite a common animal in many parts of Africa, we know very little about its habits. But it appears to prey chiefly upon the smaller antelopes, creeping silently up to them as they are grazing, and springing upon them so suddenly that they never know that they are in danger until they are struck down.
In South Africa, where it is a good deal more numerous than it is in the northern parts of the continent, the Dutch call the serval the bosch-katte, or "bush-cat," because it looks like a rather big cat, and lives in the thick bushy parts of the veldt. It is a pretty animal, and would be prettier still if its short, stumpy tail were a little longer, for its fur is bright golden yellow, marked with dark spots, some of which run into one another, and so form stripes. Underneath the body the fur is nearly white, while the ears are jet-black, with a broad white band running across them. In length the animal measures about three feet, ten inches of which are taken up by the tail; and it stands about eighteen inches in height.
The Ocelot
This is one of the handsomest of all the cats. It is found in almost all parts of tropical America. But it is not a very easy animal to describe, because it varies so much in color that until a few years ago naturalists thought there were several different kinds of ocelots, to all of which they gave separate names. As a rule, however, the ground color of the fur is either brownish yellow or reddish gray, while the back and sides are marked with rows of streaks and spots and blotches, which sometimes run into one another in such a way as to look almost like stripes. The length of the animal is about four feet, of which about fifteen inches is occupied by the tail, and it stands from sixteen to eighteen inches in height.
The ocelot is found only in forest districts, and is an excellent climber, spending most of its life in the trees. It feeds chiefly upon birds, hiding among the thick foliage until they settle within reach, and then knocking them over with its ready paw. Or it will spring down upon them as they alight on the ground below. It seems to like the head of a bird best of all, and generally eats that first; and very often it will pluck its victim most carefully before proceeding to devour it.
The animal called the margay is really a kind of small ocelot, and it is sometimes known as the tiger-cat.
The Egyptian Cat
In this we have a most interesting animal, not only because it seems certain that it is the ancestor of the cats we keep now as pets, but also because in days of old the people of Egypt used to venerate it, just as they also did the Arabian baboon. In every way they treated it with the greatest possible honor. Indeed, to kill a cat, in those days, was a far more serious offence than to kill a man, and if the offender was discovered he was certainly made to pay the penalty with his life. And when the animal died its body was carefully embalmed and wrapped in spices, and was then solemnly buried in the tombs of the kings.
If you ever go to the Metropolitan Museum of Art in New York, or to the Boston Museum, you may see the mummied remains of some of the very cats which were venerated by the people of Egypt five thousand years ago.
In the British Museum is an old painting which is as interesting, although in a different way. For it shows us that, while the ancient Egyptians held the cat in such high honor, they expected it to make itself useful in return. The picture represents a hunter and his family going out on an expedition in search of water-birds, and from it we learn that they would embark in a boat with several decoy birds, together with a carefully trained cat. They would then push off into the great beds of tall reeds which fringed the sides of the river, and sit in the boat while the cat went and caught birds for them, which were attracted within reach by the decoys. In a picture we have seen, the cat is represented with one bird in her mouth, another in her fore paws, and a third between her hind paws; so that if she got all three back to the boat, she must have been a very clever cat.
This animal is sometimes known as the Caffre cat, and it is found wild in almost all parts of Africa, and also in Syria and Arabia. In size it is about as big as a rather large domestic cat, and in color is generally yellowish gray, with a few faint stripes across the back and several darker ones on the hind quarters, while the tail is marked with black rings and always has a black tip.
The Wildcat
The true wildcat is a European animal. In the United States, what is commonly called a wildcat is really a species of lynx—the bay lynx—often called bobcat. It is found in nearly all the States east of the Mississippi River that have large forests.
If you were to see a real wildcat in captivity, you would most likely think that it looked a very gentle creature. But in reality it is one of the fiercest and most savage of all living animals, and no matter how kindly it is treated it never seems to become tame.
True wildcats are nearly always found in thickets in mountain districts which are hardly ever trodden by the foot of man. They mostly live either in hollow trees, or in crevices among the rocks, where they bring up their litters of little ones. They keep their kittens in very good order. We have heard of a wildcat which was kept in a large otter's cage, with a pool of water in the middle; and there she brought up three kittens. One day she heard a strange footstep approaching. Now she could not bear strangers, and would never allow them to look at her little ones; so she jumped into the sleeping-compartment, and called to her kittens to come in after her. Two of them obeyed; the third preferred to stay outside. So out she jumped, soused it three times in the water, just to teach it to be more obedient in future, and then carried it off by the scruff of its neck.
A full-grown wildcat is about twenty-eight inches long without the tail, which is much shorter and more stumpy than that of the domestic cat. The thick soft fur is gray in color, brindled with black.
Another kind of wildcat is found in the northern parts of Africa, and also in Persia and India. Sometimes it is called the jungle-cat, and sometimes the chaus. It is rather bigger than an ordinary cat, and is sandy gray or grayish brown in color, with just a few darker streaks across the legs. It lives, as a rule, among long grass and reeds, and in corn-fields, coming out to hunt only by night; so very few people ever see it in a wild state, and we do not know very much about its habits. But it must be rather a formidable animal to meet, for a writer tells us that a jungle-cat which he kept for some years as a pet was more than a match for two powerful English bull-terriers, which used to attack her day after day, but always got the worst of the battle.
The Caracal
You may see this animal at some zoo; and if you go to look at it your first idea will most likely be that it is very bad-tempered. For as soon as you come near its cage it is almost sure to throw back its ears, show its teeth, and spit and hiss and snarl at you, and to look as if it would fly at you in a moment if only the bars were not in its way. And so no doubt it would, for it is one of the most savage of all the cats, and cannot be tamed without very great difficulty, unless it is caught while very young.
The name caracal signifies black-eared, and has been given to the animal because its ears are jet-black in color. They also have a long tuft of dark hairs at the tip. The head, body, and legs are bright reddish brown. But some caracals are a good deal lighter than others, and now and then the lower parts of the body are marked with dull reddish spots. The height of the animal is about eighteen inches at the shoulder, and the length of the body and tail together is from three to four feet.
Caracals are found in India and Arabia, and also in most parts of Africa. They live among bushes and long grass, as a rule, and prey upon the smaller deer and antelopes and also upon birds, which they are said sometimes to capture even on the wing, springing into the air and seizing them between their fore paws as they fly past.
| 1. Mexican Ocelot. | |
| 2. Young Leopard-cat. | 3. Himalayan Snow Leopard. |
| 4. Saharan Serval. | 5. American Jaguar. |
The Lynx
This odd-looking creature appears somewhat like a stoutly built caracal. But the ears are gray instead of black, the tufts of hair upon them are a good deal longer, and the fur of the body is gray, generally marked with a number of darker spots. Its curious appearance, however, is due to the fact that it has an enormous pair of very bushy whiskers, which hang down far below the chin.
Not so very long ago the lynx was found commonly in many parts of Europe, and it is still tolerably plentiful in Norway, Sweden, and the northern parts of Russia, as well as in Northern Asia. But it is very much persecuted by the hunters, for two reasons. In the first place, it is a very destructive creature. A couple of lynxes have been known to kill six sheep between them in a single night. In the second place, its fur is so thick, so soft, and so warm that its skin sells for a good deal of money. So a great many lynxes are shot or trapped every year, and before very long the animal will most likely disappear from Europe altogether.
No doubt you have sometimes heard the expression "lynx-eyed" used of somebody whose sight is unusually good. And certainly the lynx is very sharp-sighted. In days of old it was actually thought that the animal could see right through a solid wall as easily as we can through a pane of glass!
The lynx is a good climber, and spends a great part of its life in the trees, often lurking among the branches in order to spring down upon an unsuspecting victim as it passes below. But it mostly makes its lair among rocks, just as the wildcat does. There it brings up its two or three little ones, which are playful little creatures, but very bad-tempered if any one interferes with them. However, they are easily tamed if they are captured while quite small, and will follow their master about just like a dog.
Another kind of lynx, called the pardine lynx, inhabits the south of Europe, from Spain as far as Turkey.
Lynxes are also found in Canada; but it is not quite certain whether these belong to a different species or not. At any rate, they are rather smaller than those which live in Europe and Asia, and their tails are hardly ever more than five inches long. They live in the deepest parts of the forests, and in thick bushy districts, so that they are not very often seen; and they prey upon hares and other small animals, and also upon such birds as grouse and partridges.
When one of these lynxes is running through long grass it looks very odd; for it travels by means of a series of leaps, all four of its feet coming to the ground together.
We have already mentioned the bay lynx of the United States, which in size is equal to the Canada lynx.
The Chetah
Last among the cats comes the very curious chetah, or hunting-leopard, which is found both in Africa and in India.
In some ways, however, it is much more like a dog than a cat. Its head is quite small and round, its body is very slender, and its legs are much longer in proportion to its size than they are in any other member of the family. But, more remarkable still, the claws are not entirely drawn back into their sheaths while not in use, as they are in all the true cats, but partly project, so that the points are worn away by constantly rubbing against the ground. So we may consider the chetah as partly a cat and partly a dog—a connecting link joining the two families together.
If it were not for the length of its limbs, however, the chetah might very well be mistaken for a leopard, for its head and body are colored and marked in much the same way. But the spots are solid, so to speak, and not ring-like as they are in the leopard. The animal stands from thirty to thirty-three inches in height at the shoulders and the body and tail together are about seven feet long.
The chetah does not capture its prey as other cats do. Lions, tigers, and leopards, for example, always try to creep up quite close to their victims, so that they may be able to pounce upon them at a single spring. But the chetah only creeps up to within about two hundred yards, and then runs them down in fair chase. It is exceedingly swift of foot, being able easily to outrun a greyhound, so that when once it starts in pursuit its victim has but little chance of escape. Indeed, a chetah has actually been seen to put up a blackbuck two hundred yards away, and to run it down within a quarter of a mile.
Just fancy being able to run nearly twice as fast as an antelope!
In India the chetah is often caught and tamed, in order that it may catch game for its master. It is always taken out to the hunting-ground in a light cart, drawn by a pair of bullocks, and its eyes are covered with a kind of hood. When a deer or an antelope is sighted, this hood is taken off, and the chetah is released from its chain. No sooner does it catch sight of its quarry than it creeps quietly toward it until it is within distance, and then starts off in pursuit like an arrow shot from a bow. The hunters ride quietly after it, and before they have gone very far they are sure to find the chetah with its victim pinned upon the ground. Then the throat of the animal is cut, and some of the blood is given to the chetah to drink, after which it is again blindfolded and is led back to the cart.
When the natives want to catch a chetah or two, in order to train them for hunting, they do so in rather a curious way. Although these animals cannot climb trees, because of the manner in which their claws are made, there are certain trees to which they are very fond of resorting, in order to sharpen their talons upon the bark. So the natives make a number of nooses of raw hide, and arrange them on the ground all round one of these trees: and when they visit them next day they are almost sure to find that two or three chetahs have been snared.
It is needless to say that this beautiful and interesting animal is very easily tamed. If it is kindly treated it will rub its great round head against one, put up its tail, and purr loudly just like a big cat.
Between the great tribes of the dogs and the cats come three small but rather important families, one of which contains the civets, while the aard-wolf belongs to the second, and the hyenas to the third. We must tell you a little about each.
Civets
First of all, then, come the civets; and first among the civets is the fossa, which is found in Madagascar.
This is a very curious animal. It is about five feet long from the end of its snout to the tip of its tail, and has a body shaped much like that of a weasel. Its fur is pale reddish brown in color, and reminds one of the coat of a dachshund dog. But the oddest thing about the fossa is its way of walking. Some animals walk on the tips of their toes, like the cats and the dogs. We call these digitigrades. Others plant their feet flat upon the ground, like the bears. We call these plantigrades. But the fossa does neither, for its feet have half-soles only, the front part being quite bare underneath, while the hind part is covered with hair. And as it walks the animal places the bare part of its feet upon the ground, while the hind part is lifted up; so that it is half a digitigrade and half a plantigrade.
Then it has claws just like those of a cat, which are drawn back into sheaths while not in use, so that their sharp points may not be worn down by rubbing against the ground. No doubt this is the reason why the animal is able to climb so well. If you go to look at the fossa in a zoo you will be quite surprised at its activity. In its double cage, with one compartment above the other, and two or three stout branches on which it can take exercise, it goes running up and down from one to the other, and backward and forward from the branches to the walls, and from the walls to the branches, with such wonderful swiftness that it is really not at all easy to follow its movements.
But don't be tempted to stroke the animal, if it happens to be lying quietly near the bars, for although it looks very gentle it is in reality a most savage creature, and has hardly ever been tamed. And partly for this reason, and partly because it only comes out to hunt for prey by night, we know very little about its habits.
The true civets have much stouter bodies than the fossa. Their heads are long and narrow, with the muzzle drawn out almost into a point, their legs are quite short, and along the back runs a crest of stiff hairs, which can be raised and lowered at will, just like the spines of the hedgehog.
Civet Perfume
Six different kinds of civets are known, five of them being found in Asia, and one in Africa, and they are chiefly remarkable for producing a most powerful perfume. This perfume is obtained in a very curious way. It is secreted in a kind of double pouch under the body, close to the root of the tail, and as it is continually being formed, the animal is much too valuable to be killed in order that its pouch may be emptied. At the same time, its teeth and claws are so sharp and strong, and it knows so well how to use them, that it would be a most dangerous creature to handle. So when the perfume has to be taken, the animal is forced into a long and very narrow cage, in which it is held so close a prisoner that it can neither scratch nor bite. Then the contents of the pouch are scraped out by means of a long, slender spoon, which is passed through a hole under the cage.
Each side of this pouch is about as big as an almond, and the contents are thick and greasy in character, almost like butter. When the animal is at liberty the perfume is dropped from time to time, in lumps about as big as an ordinary hazelnut.
Indian Civet
The best known of these animals is the Indian civet, which is about four feet in length, including the tail. The general color of its fur is dark gray, sometimes with a yellowish tinge, and on the chest, shoulders, and thighs are a number of dark stripes. The crest of hairs along the back is glossy black, and the tail is marked with six black rings and five white ones. It is a solitary animal, and is hardly ever seen during the daytime, which it spends in hiding among bushes, or in long, thick grass, coming out after dark to search for the lizards, frogs, birds, and other small creatures upon which it feeds.
Genets
The genets may be described as small civets, with narrower bodies, shorter legs, and longer tails, and without the curious pouch for producing perfume.
One of these animals, the common genet, is found in Spain and the south of France, as well as in Southwest Asia, and the northern parts of Africa. It is between three and four feet in total length, and is yellowish gray in color, with blotches of dark brown scattered all over the body. It is a very gentle creature, and is easily tamed, being often kept in houses to destroy rats and mice, just as we keep cats.
The palm-civets live in trees, chiefly in palm-trees, and they are so fond of drinking the sweet juice, or toddy, which the natives collect in small vessels suspended on the trunks, that they are often known as toddy-cats.
One of these animals is very common in many parts of India, where it is in the habit of taking up its abode in the thatched roofs of the native huts. It is often tamed by Europeans, and after roaming about the house all night in search of mice and cockroaches will come up to its master's bedroom, jump up on his bed, snuggle away under his pillow, and there sleep soundly until late in the following day. But if it finds a chance it will get into the poultry-houses and kill some of the fowls, in order to suck their blood; so that it has to be looked after very carefully.
There are ten or eleven different kinds of these animals, the commonest of which is the Indian palm-civet. It is about as big as a rather big cat, and is brownish gray in color, with very coarse and rather ragged fur. It has an odd way of twisting up its tail into a very tight coil, and for this reason is sometimes known by the name of paradoxure, a word which signifies queer-tailed.
The Binturong
The binturong, or bear-cat, as it is often called, may be recognized at once by the long tufts of black hair upon its ears. Its fur, too, is entirely black, without any gloss except upon the head, which is gray, and its tail is very long and bushy, and is prehensile at the tip, like that of a spider-monkey. When the animal is climbing it makes a great deal of use of this organ, seldom moving unless it is tightly coiled around a branch. But it seems hardly ever to hang from a bough by its tail alone, as the spider-monkeys so often do.
The binturong is a native of Assam, Siam, and some of the larger islands in the Malay Archipelago. It is not at all an uncommon animal, but is seldom seen, for it not only lives in the thickest and darkest parts of the forests, which are scarcely ever trodden by the foot of man, but spends the whole of the day fast asleep in some snug retreat, with its head completely buried beneath its big bushy tail. And even if it is found and disturbed it only gives an angry snarl and shows its teeth, and then goes to sleep again.
Mongooses
Of course you have heard of the mongooses. They look somewhat like weasels with very long tails, which are thickly covered with hair. The head is pointed, with a rather sharp nose, the ears are small and rounded, the legs are very short, and the claws cannot be drawn back into sheaths, so that they are always projecting like those of a dog. The general color of the body is either brownish or reddish gray. But the fur has a peculiar speckled appearance, which is due to the fact that all the longer hairs are marked with alternate rings of black and white, like those upon a surveyor's measuring-pole.
At least sixteen kinds of mongooses are found in different parts of the world, but we shall only be able to tell you about two.
The first of these is the Indian mongoose, which is common in almost all parts of the great country from which it takes its name. And it is one of the most useful of all animals, for although it will feed upon mice, small birds and their eggs, lizards, and even upon insects and fruit when it is really hungry, there is nothing of which it is so fond as a snake.
Now snakes are more plentiful in India, perhaps, than in any other country in the world. Many of them are terribly poisonous, and kill at least twenty thousand people every year; so that an animal which destroys them is very useful. Many people keep tame mongooses in their houses just as we keep cats, knowing that if a snake should find its way indoors they are sure to find it and kill it.
When a mongoose attacks a snake it dances about in front of the reptile, and pretends to be about to spring upon it, until the snake strikes. Then, like lightning, it leaps over the snake's head, or underneath its open jaws, or round to one side, and gives it a sharp bite just at the back of its neck. This renders the snake quite harmless, paralyzing it so that it cannot use its fangs. Then the mongoose crunches up its head, eats a little of the body also if it is very hungry, and goes off to look for another.
Rats, too, are killed in great numbers by the mongoose. So in the year 1871, when these animals swarmed in some of the West Indian Islands to such an extent that it was feared that the sugar-cane plantations would be wholly destroyed by them, nine mongooses were set free in Jamaica. Very soon they began to multiply, and the rats began to decrease, till in about two years' time the mischievous little animals were almost entirely destroyed. So mongooses were turned down in other islands, with equally satisfactory results. Unfortunately, however, the mongooses soon found out that fowls and chickens were even nicer than rats, and began to visit the hen-roosts at night. Then they took to killing young lambs, and even small pigs, while they also did a great deal of damage to mangoes and yams.
So now the planters had to turn their attention to destroying mongooses, and on one estate alone more than fourteen hundred were trapped in about two months.
The Egyptian mongoose is a rather larger animal, being about three feet in length from the head to the tip of the tail. Like its Indian relation, it preys upon snakes; but it also feeds very largely upon crocodile's eggs, which it digs out of the sand on the banks of the rivers. For this reason it was venerated by the ancient Egyptians, who used to treat it with the greatest reverence while it lived, and to embalm its body and bury it in the tombs of the kings when it died, just as they did with the cat and the sacred baboon.
Meerkats
The last of the civet-like animals about which we can tell you is the meerkat, sometimes known as the suricate. It is found in South Africa, and is a small, slender-bodied animal of a light grizzled gray color, with a number of black stripes running across its back, while the ears are black, and the tail is yellowish with a black tip.
Meerkats live in large colonies, almost like rabbits, each animal scratching out for itself a deep hole in the ground. If you were to drive across the South African veldt, you would very likely come across one of these curious meerkat warrens, and would see several hundred of the little animals sitting upright on their hind legs with their front paws hanging down, just like so many small dogs "begging." Until you came quite close they would remain quietly watching you. But the moment that you stopped and attempted to seize one of them there would be a sudden whisk of hundreds of tails, and down they would all pop into their burrows as if by magic.
As they are gentle creatures, and very clean in their habits, meerkats are often kept as pets, and in many parts of Cape Colony there is scarcely a single house without them. You would think that the dogs would be very jealous of them, wouldn't you, and that they would be very much afraid of the dogs? But, strange to say, the two are nearly always the best of friends, and may often be seen trotting about after their master together.
The Aard-Wolf
This is such a very odd animal that it has been placed in a family all by itself, though there can be no doubt that it is related to the civets on the one side and to the hyenas on the other. In size it is about as big as a fox, but with very much longer legs; and in general appearance it certainly resembles a half-grown striped hyena. But then its skull and teeth are not at all like those of a hyena; they are like those of a very big mongoose. So the aard-wolf evidently forms a connecting link between the two creatures.
The name aard-wolf means earth-wolf, and has been given to this animal because the Dutch people in South Africa thought that it really was a kind of wolf, and because it lives in deep burrows which it digs in the ground. Strange to say, although each aard-wolf digs its own burrow, several of these tunnels often unite in one large central chamber—a common sitting-room, as it were—which is used by all the animals alike. But each always goes in and out by its own front door.
During the daytime the aard-wolf is nearly always fast asleep underground, so that it is hardly ever seen except by those who go out to hunt it. But it is not often hunted, being so timid and cowardly that when it is turned out of its burrow its only idea is to run away as fast as it possibly can, so that it affords very poor sport.
This animal is not a creature of prey, but feeds chiefly on carrion. But it is rather fond of insects, and will sometimes break a hole in the side of a termites' nest and lick up the inmates by thousands as they come hurrying up to repair the breach in the walls.
Hyenas
These are not very pleasant-looking animals, for their sloping hind quarters give them a very slinking and cowardly appearance. In their habits, too, they are disgusting. Nevertheless they are most useful creatures in the countries in which they live; for they belong to that vast group of animals which we may call "nature's dustmen," because their great work in life is to clear away the rubbish from the world. There are millions upon millions of these natural scavengers, and some of them have to clear away carrion, some to clear away skins, and some to clear away decaying vegetable matter. But the principal duty of the hyenas is to clear away bones, and very thoroughly they do it.
Their jaws and teeth are immensely strong. A hyena will seize the thigh-bone of an ox, and crush it up into splinters as easily as a dog will crush a chicken-bone. And when a lion or a tiger kills a victim, he always leaves a great part of the carcass lying on the ground. Some of it he has no time to eat because the jackals come and steal it while he is fast asleep after the big meal which he always takes as soon as he has killed his victim. Some of it neither he nor the jackals can eat because their teeth are not nearly strong enough to crush the larger bones. So they have to leave these for the hyenas, which come up in numbers to the kill, and quarrel and fight over it, until nothing even of the skeleton remains.
Although the hyena is a much stronger animal than the aard-wolf, it is quite as cowardly, and will hardly ever show fight, even when it is driven to bay. The Arab hunters despise it for its want of courage, and if they find it hiding in a burrow will never condescend to kill it themselves. Neither will they use any weapon against it. They just fling a handful of wet mud into its face, drag it out by its hind feet, and hand it over to be stoned to death by the women. But sometimes, after all, it contrives to escape, for it is so cunning that it will pretend to be dead when it is not really injured, allowing itself to be pulled about, or even to be severely beaten, without moving a limb. Then suddenly, when the attention of its captors is taken off for a moment, it will jump up and run away.
Perhaps you wonder why they should want to kill the hyena if it is such a useful creature and never attacks human beings. The reason is that it is fond of prowling about the outskirts of villages in order to prey upon the cattle. It is much too cowardly to attack them openly, and always tries to frighten them and make them run away, so that it can leap upon them from behind. It generally does this by creeping as close to them as it can, and then springing up suddenly just under their eyes. But if they stand and face it, instead of running away, it just looks at them for a few moments and then slinks off without attempting to touch them.
The Striped Hyena
Three different kinds of these animals are known, the commonest being the striped hyena, which is found in India, Syria, Persia, Arabia, and Northern Africa. It is about as big as a collie dog, and is brownish gray in color, with a number of black stripes running across the body and round the legs. The ears are long and pointed, the tail is big and bushy, and a kind of mane of long hairs runs down the neck and along the middle of the back.
In some parts of Africa these animals roam about by night in large packs, entering the native villages, and searching the streets for the offal which has been thrown out from the huts. And more than once, when very hungry, they have been known to enter a house and carry off a sleeping man.
Sometimes they will set a kind of snare for a dog. One hyena will lie in wait behind a bush, while another will run boldly up to within two or three hundred yards of the village and utter a series of loud howls. A dog is almost sure to hear him and to rush out in pursuit. Then the hyena, pretending to be dreadfully frightened, runs away past the bush where his companion is hiding, and the dog is pounced upon and killed almost before he realizes that he has two enemies to deal with instead of only one.
The Brown Hyena
This kind of hyena, found in South Africa, is not nearly so numerous as that just described. It is about the same size as the striped hyena, but may be recognized at once by the great length of its mane, which hangs down on each side below the body. In fact, the animal looks just as if it were wearing a mantle of thick, shaggy fur. It lives chiefly in rocky ground, on the lower slopes of the mountains, but is fond of visiting the sea-shore by night, and prowling about in search of the dead bodies of fishes and other creatures flung up by the waves.
The Spotted Hyena
The tiger-wolf, as the spotted hyena is also called, is much more dangerous than the other hyenas. It is a larger and more powerful animal than either of its relations, and is not near so cowardly. It will enter a sheepfold, or cattle-pen, for instance, under cover of darkness, and boldly attack and carry off one of the animals. But even an unarmed man need not be afraid of it, for though it will come quite close, and will follow him for a long distance, it will never venture to spring upon him.
This animal is often known as the laughing hyena, because of the extraordinary sounds it utters when very much excited. These sounds are not in the least like a yell or a howl, but resemble a peal of strange, unearthly laughter, and while they are being uttered the hyena dances about on its hind legs, nods its head up and down, runs to and fro, and twists itself into all sorts of singular positions, just as though it had suddenly gone mad. Travelers tell us that sometimes for nights together sleep is rendered impossible by the hideous outcry of these creatures, which surround the camp as soon as darkness sets in, and never cease from their horrible din till sunrise.
The spotted hyena is found throughout Southern Africa, and may be known from the other two species by its larger size, and also by the dark-brown spots with which the body and the limbs are marked.
Next in order comes the great tribe of the dogs, which includes altogether about forty different animals. We are not speaking of domestic dogs, for we have not space in which to tell you about those. Indeed, if we were to say all that might be said about them, they would want a very big book all to themselves; and fortunately there are many good books about domestic dogs that readers who desire them can easily get. But besides the tame dogs there are two or three wild dogs in the dog tribe, several wolves, several jackals, and several foxes; and many of them are very interesting creatures.
The Dhole
First of all, there is a dog which is known by three different names. Sometimes it is called the dhole, sometimes the kholsun, and sometimes the buansuah. It lives in India, but it is not very often seen, for it keeps to the thickest parts of the jungle, and never ventures near the habitations of man. Yet it is by no means a cowardly animal, like the hyenas and the aard-wolf. On the contrary, it is extremely courageous, and does not seem to know what fear is, for it will even attack the tiger itself, and more than that, will kill it.
Of course the tiger is by far the stronger and more formidable animal of the two, and if he only had one dhole to reckon with, there would be no doubt as to the issue of the combat. But the dhole always hunts in packs. Sometimes there are eight or ten animals in one of these packs; sometimes there are fifteen; sometimes there are as many as twenty, or even thirty. And so fierce are they, and so determined, and so persevering, that it is said that when they once put up an animal—that is, start it from cover—no matter whether it be large or small, they never fail to kill it.
The deer, of course, are swifter than they are. But then the deer become tired much sooner than the dholes; and while they are resting their pursuers catch up with them. The tiger is much more powerful, and has his talons and fangs to fight with. But while he is killing one of his foes three or four more are leaping upon him; and even if he should succeed in killing half the pack the rest will still go on fighting as savagely as ever. They do not dread the horns of the buffalo, or the tusks of the wild boar. In fact, they dread nothing, and no animals are so feared in the jungle.
When the pack are running, they never bark, or yelp or bay, as almost all domesticated dogs do. For the most part they are silent, the only sound which they utter being a low whimper. In color the dhole is a rich bay, which becomes rather darker upon the ears, the muzzle, and the tip of the tail.
The Dingo
This is the only member of the dog tribe found in Australia, and many naturalists think that it is not really a native of that continent, but was brought there a very long time ago from some other country. But as the dingo is not now found in any other part of the world, it is quite impossible to say whether this is actually the case or not. It is a very fine-looking animal, about as big as a large sheep-dog, with a reddish-brown coat, pointed, upright ears, and a bushy tail. And if you were to see it you would most likely think that it must be a very gentle animal. We have already seen, however, that there are several creatures which look very gentle, but are in reality most savage and ferocious, and though the dingo is not quite so fierce as the fossa or the wildcat, its appearance is not at all in keeping with its character, for it is very bad-tempered and hard to tame, and is always liable to fits of rage.
In many ways the dingo is not unlike the dhole. It lives in packs, for instance, which scour the country in search of prey. These packs are always led by one of the strongest and most experienced animals, which has won its position by fighting and overcoming all the rest; and when the leader begins to grow old and feeble, a younger and stronger animal takes his place by overcoming him in the same way. In some strange manner, these packs divide up the country among themselves. Each pack has its own district allotted to it, over which it may roam at will, while it is never permitted to hunt outside its own borders. Wouldn't it be interesting to know how these districts are marked out, and how the animals arrange what part of the country shall be allotted to each pack?