TYPES OF RODENTS
TYPES OF RODENTS
1. European Hamster.2. East Indian Striped Squirrel.     3. Woodchuck; Marmot.
4. South American Capybara.     5. South American Vizcacha.     6. Beaver.

The Dormouse

Everybody knows what a sleepy little creature the dormouse is. Very often it may actually be picked up and handled without waking! It sleeps all day long, and hibernates from the middle of October till the beginning of April as well, so that it fully deserves its name of dormouse, or sleep-mouse. It is found in Europe and Asia, and sometimes in Africa.

In Germany it is called the Haselmaus, or hazel-mouse, because it is so fond of hazelnuts. It eats these just as the squirrel does, holding them in its fore paws as it sits upright on its hind quarters. But it also feeds upon acorns, beechnuts, hips and haws, and corn when it can get it.

Dormice always make two nests during the year, one being used during the summer, and the other during the winter. They are very warm and cosy little retreats, about six inches in diameter, and are made of grass, leaves, and moss. Sometimes numbers of the summer's nests are found in thick bushes, or among the low herbage at the bottom of a hedge, perhaps with the dormice fast asleep in them. But the winter nests are generally more carefully hidden, so that it is not very easy to find them even when the leaves are off the bushes.

Before it goes into hibernation in the autumn, the dormouse becomes very fat. But it does not sleep right through the winter without taking any food, for on very mild days it wakes up for an hour or two, and eats one of the nuts or acorns which it has carefully stored away in its nest.

Jerboas

The jerboa is an extremely curious animal, and if you were to see it in the sandy deserts of the Old World, where it is found, you would be very likely to mistake it for a small bird. For it has very short fore legs, which it tucks up against its breast in such a way that they can hardly be seen, and very long hind ones, on which it hops about in a very bird-like manner. But you would soon notice that it has a long tail, rather like that of a mouse, but which has a tuft of hairs at the tip. When it is leaping about it stretches this tail out behind it, and seems to find it of very great use in keeping its balance.

Jerboas are very common in Egypt and other parts of North Africa, and live in burrows which they dig in the sandy soil. In order to enable them to obtain a firm foothold on the slippery sand, the soles of their feet are covered with long hairs, which also prevent them from being scorched by contact with the heated ground. But as a rule they do not come out of their burrows until the evening, when the sun is not so powerful as it is during the middle of the day. They feed upon grasses and dry shrubs; but how they find enough to eat in the desert places in which they live is rather hard to understand.

Many different kinds of jerboas are known. The best known, the common jerboa, is about as big as a small rat, and has a tail about eight inches long. In color it is so much like the sand that from a few yards away it is almost impossible to see it, even when it is skipping about.

The Hamster

This is a queer little rodent which is found very plentifully in Germany, and also in many districts between that country and Siberia. It is a rather stoutly built animal, and measures nearly a foot in length including the tail, which is about two inches long. In color it is generally light brownish yellow above and black beneath, with a black stripe on the forehead, a yellow patch on the back, and white feet. But hamsters are by no means all alike, and some are entirely black, some pied, and some entirely white.

You remember how dormice make summer and winter nests. In the same way, European hamsters make summer and winter burrows. The summer burrow is quite a small one, not more than a foot or two deep, with a small sleeping-chamber at the bottom. But the winter one is very much larger, for it is not only six feet long at least, with quite a big sleeping-chamber, but there are from one to five side chambers as well, which are used as granaries. In these the animal stores up vast quantities of grain, peas, and beans, as many as sixty pounds of corn having been taken from the burrow of a single hamster, and a hundredweight of beans from that of another. About the middle of October it stops up the entrances to its home, and passes into a state of hibernation, in which it remains till the beginning of March. For about a month longer it still remains in its burrow, feeding on its stores and provisions, till early in April it resumes its active life, and returns to its summer habitation.

Of course hamsters are terribly destructive in cultivated land, and large numbers are destroyed every year. In one district alone nearly a hundred thousand have been killed in a single season, while an enormous quantity of grain was recovered from their tunnels.

Water-Voles

If you walk along the bank of a stream in some European country, you may often hear a splash, and see a brownish animal about eight inches long swimming away through the water. This is a water-vole, often called water-rat, although it belongs to quite a different family from that of the true rats. And if one looks down the side of the bank he will see its burrow, which generally runs into the ground for some little distance.

Water-voles are usually supposed to be mischievous; but during the greater part of the year they feed only on water-plants, being specially fond of the sweet pith of the wild flags. In winter, however, when food of this kind is scarce, they will nibble away the bark of small trees and shrubs, and sometimes do a good deal of damage in osier-beds, while they will also visit cultivated fields in order to feed on vegetables.

The water-vole is a very good swimmer, although its toes are not webbed, and its fur is so close and so glossy that it throws off the water just like the feathers on a duck's back.

A near relation of the water-vole is the field-vole, or field-mouse, also called meadow-mouse, which is found very commonly in most parts of Europe, and also in North and South America. It is about as big as an ordinary mouse, and is grayish brown in color, which becomes rather paler on the lower parts of the body.

This animal is found chiefly in meadows, where it makes long runs beneath the grass, and also burrows into the ground. It is always plentiful, and sometimes appears in such vast numbers that it can only be described as a plague.

The muskrat, which is one of the most widely distributed and important of American fur-bearing animals, is really a a sort of big aquatic vole.

Lemmings

Still more mischievous, in Norway and Sweden, are the odd little rodents known as lemmings, which make their appearance from time to time literally in millions. They always seem to come down from the mountains, and when once they have begun their journey nothing will stop them. If they come to a river they swim across it; if to a house, they climb over it; if to a stack of corn or hay, they eat their way through it. Large numbers of wolves, foxes, weasels, stoats, hawks, and owls soon discover the swarm, and kill off the animals in thousands; but still the great army moves steadily on, leaving the country perfectly bare behind it, until it reaches the sea. And then those behind push on those in front, till almost the whole vast host perish in the waves.

These great migrations take place, as a rule, about once in seven years, and no one seems to know quite where the lemmings come from, or why they travel in this singular manner.

These strange little animals do not seem to know what fear is, for if a passer-by happens to meet one of them it will never turn aside, but will sit up and yelp defiantly at him, while if a dog goes up and examines it, the chances are that it will try to bite his nose!

In color the European lemming is blackish brown above and yellowish white below, while its length is about six inches.

Various kinds of rodents known as lemmings are found in North America. The Hudson Bay lemming has a thick, warm fur. Eskimo children use lemming-skins to make clothes for their dolls.

Rats

The brown rat and the black rat, of course, are only too common everywhere. They seem to have come in the first place from Asia, and have spread to almost all parts of the world. For almost every ship that sails the sea is infested with rats, some of which are nearly certain to make their way ashore at every port at which she touches.

Rats are rather formidable animals, for besides being very savage, a number of them will often combine together in order to attack a common foe. We have known a large cat, for example, to be so severely wounded by rats, that after lying in great pain for two or three days it actually died of its injuries. Rats are very bloodthirsty creatures, for if one of their own number is caught in a trap, they will tear it in pieces and devour it. They will enter fowl-houses at night, and kill the birds as they roost upon their perches, while if they can find their way into a rabbit-hutch they will even destroy the rabbits.

In barns and farmyards rats are very mischievous, and corn-stacks are often infested by them. How often they get into houses you know too well! But on the other hand, they often do a great deal of good, by devouring substances which would otherwise decay and poison the air; so that they are not altogether without their uses, as people annoyed by them are too apt to suppose.

Rats generally have three broods of little ones in the course of the year, and as there are from eight to fourteen in each brood, you can easily understand how it is that these animals multiply so rapidly.

Mice

Still more plentiful, and almost as mischievous, is the common mouse, which is found both in town and country. And this, too, seems to have been in the first place a native of Asia, and to have since spread to almost all parts of the world.

There is no need, of course, to describe its appearance, and most of us are familiar with its habits. So we will pass on at once to one of its near relations which is not quite so well known, namely, the long-tailed field-mouse.

In some respects this animal is very much like the field-vole. But you can tell it at once by its more pointed muzzle, by its much larger ears, and, above all, by its very much longer tail. It lives in gardens, fields, and hedgerows, but often takes shelter in houses and barns during the winter. But all through the spring, summer, and autumn it occupies burrows in the ground, and very often it lays up quite large quantities of provisions in its tunnels for winter use, just as the hamster does in Germany. It does not always dig these burrows for itself, however, for very often it will take possession of the deserted run of a mole, or even of a natural hollow beneath the spreading roots of a tree.

As a general rule, this little animal is a vegetable-eater only. But when food is scarce it will kill and devour small animals, and has even been known to prey upon its own kind.

The pretty little harvest-mouse is the smallest of the European rodents. A full-grown harvest-mouse is seldom more than four and a half inches long, of which almost one half is occupied by the tail. And it would take six of the little creatures to weigh an ounce.

The harvest-mouse is not found, as a rule, near human habitations, but lives in corn-fields and pastures. But sometimes it is carried home in sheaves of corn at harvest-time, and in that case it lives in the ricks during the winter. Generally, however, it spends the winter months fast asleep in a burrow in the ground. Then, when the warm months of spring come round, it wakes up, and sets about building a most beautiful little nest of grasses and leaves, which it always suspends among corn-stalks or grass-stems at some little height from the ground. This nest is about as large as a baseball, and the odd thing about it is that you can never find any entrance! Apparently, when the little builder wishes to go in and out, it pushes its way between the strips of grass of which the nest is composed, and then carefully arranges them again in position. And it is so cleverly built that when eight or nine little mice which are brought up inside it begin to grow, it stretches to suit their increasing size, so that their nursery is always just big enough to contain them.

The harvest-mouse is a capital climber, and runs up and down the corn-stalks with great activity, even though they bend nearly to the ground under its weight. The tip of its tail, strange to say, is prehensile, just like that of a spider-monkey.

Porcupines

Of course you know what a porcupine is like, with its coat of long, bristling spines. Indeed, the word porcupine means spiny pig, and refers partly to the quill-like spikes, and partly to the odd grunting noise which the animal utters from time to time.

There are several different kinds of porcupine in the Old World and in America. The common porcupine is found in the south of Europe, and also in the northern and western parts of Africa, and grows to a length of about two feet four inches, not including the tail. The quills are of two kinds. First of all, there are a number of long, slender spines, which bend quite easily, and are not of very much use as weapons. But under these is a close array of very much stiffer ones from five to ten inches long; and these are very formidable indeed. For they are so loosely fastened to the skin that when the animal backs upon a foe a good many of them are sure to be left sticking in its flesh; while, further, they are made in such a manner that they keep on boring their way farther and farther in, and in course of time may penetrate a vital organ, and cause death. Even tigers have sometimes lost their lives through the quills of a porcupine which they had been trying to kill and devour. The animal is not at all fond of fighting, however, and never attacks unless it is provoked.

During the daytime the porcupine is seldom seen, being fast asleep in its burrow. But soon after sunset it leaves its retreat, and wanders to long distances in search of the roots, bark, etc., upon which it feeds. "In the woods, it loves to prowl around camps and eat every scrap of leather or greasy board it can find."

In North America is found the Canada porcupine, ranging from New England westward to Ohio and northward to Hudson Bay. Another species in the West and Northwest is the yellow-haired porcupine. In Mexico, Central America, and South America are other species known as tree-porcupines.

It has been widely supposed that porcupines shoot their quills, but this belief has no foundation. When attacked, Mr. Hornaday tells us, its defence consists in erecting its quills and striking quickly a strong sidewise blow with the tail, which often drives many quills into its enemy.

The Chinchilla

This pretty little rodent is famous for its beautiful silky fur, which is in much request for women's garments. In appearance it is rather like a large dormouse, with very big rounded ears, and a short, hairy tail. It is found in Bolivia, Chile, and Peru, and lives high up among the mountains in burrows in the ground. A large number of the animals always dwell together, so that their burrows form a kind of large warren, and they dart up and down the steep rocks with such wonderful speed that it is almost impossible to follow their movements.

When it is feeding the chinchilla sits upright, like a squirrel, and conveys the food to its mouth with its fore paws. It lives chiefly upon roots, and as the districts in which it lives are so wild and barren it often has to travel for long distances in order to obtain them.

The Viscacha

Closely related to the chinchilla is the viscacha, which is found very abundantly in the great pampas districts of South America. It generally lives in little colonies of from twenty to thirty animals, which dig their burrows close together, and heap up the earth which they scrape out into one common mound. These burrows are generally dug in the form of the letter Y, and often a number of them communicate with one another by means of short passages, so that if the little animals feel in want of society they can easily go and see their friends.

These colonies are called viscacheras, and in some parts of the Argentine Republic the plains are closely studded with them as far as the eye can reach.

Viscachas have a curious way of clearing off all the vegetation that grows near their burrows, and piling up the refuse in a mound near the entrance. They will also collect together any hard objects which they may happen to find, and we are told by Darwin that sometimes quite a barrow-load of bones, stones, thistle-stalks, and lumps of earth may be found outside the entrance to a single burrow, and that a traveler who dropped his watch one evening found it next day by searching the viscacha-mounds in the neighborhood.

In appearance the viscacha is not unlike a rather small marmot; but the fur is gray above, with dusky markings, and white below, while the face is crossed by two black bands, with a broad white stripe between them.

The Agouti

This animal, found in South America and the West Indies, was formerly very plentiful—in some parts literally swarming. But it did so much mischief in cultivated ground that it was trapped and shot in immense numbers, and it has now almost entirely disappeared from many districts in which it once abounded.

The first point that strikes one on looking at the agouti is the great length of its hind legs. So long are these limbs, that the animal finds a good deal of difficulty in running downhill, and often tumbles head over heels and rolls for several yards before it can recover its footing. And for the same reason, when it is running at any pace on level ground, it travels along by a kind of gallop, which is really made up of a series of leaps.

As the agouti comes out only by night it is a difficult animal to watch, and it is so wary that it cannot be approached without great caution. All the time while it is feeding, it keeps on turning its head first to one side and then to the other, so that it can scarcely ever be taken by surprise.

If it should be captured, however, it never seems to fight, and has no idea of using either its sharp teeth or its claws to defend itself. So sometimes it has been thought that an agouti would make a very nice pet. Those who have allowed it to run loose in the house, however, have seldom repeated the experiment, for it will ruin any article of furniture in a very short time, and will cut its way through the stoutest door in a few minutes!

When fully grown, the agouti is rather more than eighteen inches long, and in general color it is olive brown. But the hair of the hinder quarters, which is very much longer than that of the rest of the body, is golden brown, while the middle line of the lower part of the body is almost white.

The Capybara

Few people, on seeing a capybara for the first time, would take it to be a rodent. It looks much more like a wild pig, for it has a very heavily built body, which almost touches the ground as it waddles along, short, stiff, bristly hair, and great hoof-like feet. Indeed, it is sometimes called the water-hog. Yet we only have to look at its front teeth to see that it really is a rodent after all.

The capybara is a native of South America, and is generally found in the damp, marshy ground near the banks of the larger rivers. It is a good swimmer, and always makes for the water when alarmed. It is a good diver, too, and can easily remain below the surface for seven or eight minutes without requiring to breathe, so that if it can once plunge into the river it is safe from almost any foe. When fully grown, the capybara is about four feet long, and weighs nearly one hundred pounds. In fact, it is the largest of all the rodent animals. In color it is reddish brown above, and brownish yellow beneath, and it is further remarkable for having no tail at all.

Hares and Rabbits

The hares and rabbits, of which our account is taken from "The Life of Mammals," by Ernest Ingersoll, form a compact family of some sixty species, scattered in all divisions of the globe except Australasia and Madagascar; but only one species occurs in South America, and the family is most numerous in northerly regions, where these animals form an important food resource for man and beast. All are much alike in the long, high-haunched hind legs, which give great leaping and dodging power; tall, erectile ears; divided upper lip; short scut; and grizzled gray-brown coat, with various specific markings of white and black. The only exceptional one is the "hispid" hare of Northeastern India, which has small eyes, bristly short ears, short hind legs, and much the manner of a rabbit.

The term rabbit has wholly replaced "hare" in America, because the common small hare of the eastern United States, quickly seen by the first English settlers, looked to them more like the rabbit they had known at home than like their bigger hare; and they ignored the difference in habits as they did so many other facts in their careless naming of the animals of the New World after those of Europe. It must always be remembered that the first Pilgrims, Puritans, and southern "adventurers" were mainly from cities, and knew little of rural things, to which ignorance, by the way, they owed most of their early misfortunes in the colonies.

The true rabbit, or cony, differs from its relatives by its small size (average weight two and a half to three pounds), short ears and hind legs; but more in its habits, for its young are born naked, blind, and helpless, and it is comparatively slow-footed. Hence it has been compelled to become a burrower for the safety of both itself and its babies, and, as is usual with animals become burrowers, has acquired the habit of gathering in communities, whose crowded diggings, or warrens, are labyrinths of subterranean runways. Even this, however, would hardly suffice to preserve this timid and nearly defenceless race were not several litters of five to eight young (leverets) produced by each pair annually to make good the loss from enemies and disease. The original European wild rabbit is grayish brown, becoming foxy on the neck, but this rabbit has been domesticated since ancient times, and alterations of coloring as well as of form have been produced. Ten or more distinct breeds are recognized by fanciers, some of which, as the lop-eared, the great Belgian, and the Angora, are far away from the original type.

Their amazing fecundity has caused rabbits to multiply into an almost uncontrollable pest since they were unwisely introduced into Australia and New Zealand, where the scarcity of beasts of prey allowed them to increase without bounds. In a few years, therefore, the whole country was overrun by millions, which threatened to devour not only all the crops but every bit of wild herbage; even in Europe, when for any reason their subjection is neglected, they do great damage to gardens, orchards, and plantations of young trees.

At present further use is being made of the rabbits by "packing" their edible flesh in various forms as an article of preserved food, which is finding a wide market; and probably the pest will be abated in course of time by natural processes.

Returning to the hares, not much need be said as to particular species. All dwell either in open grassy country or else among rocks and bushes. They do not flock, nor make any sort of shelter, but each inhabits a certain small district, where it makes a smooth resting-place called its form. To this it will return day after day for a long time unless frightened; and in such a form the young are born and are left concealed, when still in the suckling age, under a cover of leaves and vines, or even fur plucked by the mother from her own loose coat and felted into a sort of blanket. They seek no better shelter than this in winter, except that some, as our common little cottontail, will creep into the mouth of an old skunk's or woodchuck's hole or within a hollow stump, to seek protection from the "cauld blast." The "jacks" of the Plains are so well furred that even the soles of their feet are warm mats of hair; and they are the only small animals able to survive outside of burrows the intense winter cold and gales of those bleak uplands. This hardihood is due primarily, of course, to the fact that hares are able to find nutritious forage all through the winter, and so keep up their bodily heat.

FOUR TYPES OF CATTLE.
FOUR TYPES OF CATTLE.
1. American Bison.     2. Hindu Humped Ox.
3. Thibetan Yak.     4. Asiatic Water Buffalo.

All species have great speed—their principal means of safety—and the swiftest hounds are hardly able to run them down; while they also have astonishing skill in suddenly halting and turning, or doubling, by which they gain a fresh start before their more clumsy pursuers can perceive what has happened, and change their course. Chasing them with greyhounds is a regular sport called coursing. Along with this goes extreme timidity and watchfulness, in which their big ears serve a most useful purpose, rising to the slightest sound, but dropping out of the way as the animal makes off in a series of tremendous leaps; and the hare can make faster time uphill than down, owing to the greater length of the hind legs—a decided advantage. Knowing these tricks, most of its enemies resort to counter-strategy—a stealthy approach and quick rush—and an excellent picture of these wiles, and poor Bunny's efforts to meet them, may be read in Seton's tale of "Raggylug," and in such delightful writings as those of Audubon and Bachman, Godman, Kennicott, Lockwood, Abbott, Robinson, Sharp, Cram, and some others. Even the least of the tribe, however, is able to make a defense which often completely disconcerts the foe, and the means are found in its strong hind feet.

In addition to this familiar eastern cottontail we have in the United States several other species, as the little marsh-hare and the big water-hare of the Southern States; the large northern varying hare; the arctic hares; the various long-eared, long-legged "jack rabbits" of the Plains and Rocky Mountains; and several lesser species, more or less common on the Pacific coast. The varying hare is so called because, as is the case with several foreign northern hares, its brown summer coat when shed as usual on the approach of winter is replaced by one which is white.


CHAPTER XV
THE WILD OXEN

We now come to a very important group of mammals called ungulates, or hoofed animals, because of the way in which their feet are formed. The oxen, sheep, goats, antelopes, deer, horses, swine, elephants, and rhinoceroses all belong to this order. First let us notice some of the wild oxen.

The Gaur

The largest of these is the Gaur, which is found in India. It is a very big animal, sometimes standing more than six feet in height at the shoulder, and as it has long and very powerful horns, it is much dreaded by the natives. As a rule, however, it is a very gentle and peaceable animal, scarcely ever venturing to attack man, and only dwelling in those remote parts of the jungle to which even hunters seldom find their way.

The gaur lives in small herds, generally of from ten to twenty in number. Each of these is led by an old bull, and there are generally two or three younger ones, the rest being cows and calves. When the younger bulls grow up they usually fight the old one in order to take his place. For some time he contrives to hold his own; but when at last he is beaten he goes off and lives in the thickets by himself.

These solitaries, as they are called, are generally very savage, and will often rush out and attack a passer-by, even when he has not provoked them at all.

The gaur is a very wary animal, and sentries are always posted near the herd, in order to give warning of the approach of a foe. When feeding, they are said to stand in a circle with their heads outward, so that they can see in every direction.

The old male gaurs are nearly black in color, and the younger ones and the cows reddish brown, while they all have white "stockings" from the knee downward.

The Yak

The yak, which lives in Tibet, is something like an ox with great masses of hair on its flanks, limbs, and tail. In color it is blackish brown, with a little white upon the muzzle, and in height is about five feet six inches at the shoulder. The thick fringes of hair do not begin to grow till it is about three months old, and the young calf is covered all over with curly black hair, like a Newfoundland dog.

The yak lives among the mountains, sometimes climbing to a height of fully twenty thousand feet, and scrambles about among the boulders with wonderful activity. Large herds of these animals, however, have been domesticated, and are used as beasts of burden, while their flesh is said to be almost as tender and well-flavored as beef. The big, tufted tail, too, is highly valued, for it is dyed in various colors, and is then employed in making the fly-flappers which are used so much in Eastern countries for driving away flies.

The Bison

The famous bison, commonly called buffalo, of North America, sad to say is now almost extinct, for there are only a few small herds living under special protection. Yet, not so very many years ago, these magnificent animals wandered over the prairies in millions. Even a single herd, sometimes, would extend farther than the eye could reach, and we read of one herd which covered a tract of country fifty miles long and twenty-five miles broad! But these herds were recklessly destroyed for the sake of their hides and tongues, and now there are only a few wild buffaloes left alive altogether.

Generally, however, buffaloes are to be seen in zoos, and if you go to look at them you will most likely think that the male looks rather like a very big lion. For it has an enormous mane of long, shaggy hair, which covers the head and shoulders. There is also a sort of long beard under the chin, and the hair of the sides and hind quarters is very thick. The consequence is that the animal looks a great deal bigger than it really is, although it stands well over five feet high at the shoulders.

In spite of its great mass of hair, this is a very active animal, and it can both trot and gallop with considerable speed. When galloping it always holds its head close to the ground, and its tail high up in the air. It is not by any means a courageous animal, notwithstanding its size and strength. But the bulls fight most savagely with one another, roaring so loudly that in the days of the great herds the noise was compared to thunder, and could be heard for miles.

Another kind of bison, called the aurochs, lives in the great forests of Northern Europe. Its mane is not so long and thick as that of the American animal, but its horns are longer and not so strongly curved.

The Cape Buffalo

Smaller than the bison, but very much more formidable, is the cape buffalo, which is spread over almost the whole of Africa south of the equator. It is about as big as an ordinary bullock, and has a pair of massive and sharply pointed curved horns, which are sometimes as much as three feet in length.

This animal lives in reedy swamps, and is generally found in herds, which often number from 250 to 300 individuals. They are very wary, and difficult to approach, while they are so swift of foot that only a very fast horse can escape from them when carrying a rider on its back. In charging they throw their heads back, with the horns upon the shoulders, and then suddenly bend down and strike upward when they come within reach.

The buffalo does not usually attack unless it is wounded, however, though solitaries will often lie in concealment and rush out upon the hunter as he passes by.

The Indian Buffalo

There is another kind of buffalo found in India, which is a very different animal in every way. It is different in appearance, for it has its head drawn out into a kind of muzzle, while its horns are very long indeed, and taper gradually from base to tip, at the same time curving outward and upward and backward. And it is different in disposition, because it is easily tamed, and is employed in many parts of India as a beast of draught and burden. You might see buffaloes drawing a plow, for example, or dragging a cart, and for these and similar purposes they have been introduced into Egypt, and even into Southern Europe. The wild bulls, however, are apt to be very savage when they live alone. But a herd of buffaloes, strange to say, though they will gallop up close, and toss their heads, and behave in a most threatening manner, seem never to actually attack a man so long as he has the courage to stand perfectly still.

The Musk-Ox

Though it is called an ox, and looks like an ox, this animal is in reality much more closely related to the sheep. It is of about the size of a rather large ram, but looks much bigger than it really is, owing to the great masses of long hair, which cover the whole of its body, and hang down so far that one can scarcely see its legs at all. It is even more hairy than the yak.

The horns of the male animal are very curiously formed, for they are so broad and flat at the base that they form a kind of helmet, which covers almost the whole of the forehead. They then droop downward on either side of the face, but curve upward and outward at the tips. Those of the cow, however, are very much smaller.

The musk-ox lives in the most northerly parts of North America. It is perfectly at home amid the snow and ice, and lives in the wildest and dreariest regions, in which the ground scarcely thaws during the whole of the year; so that the life of those who hunt it is a very hard one. But, as a rule, its only enemies are the arctic wolves, which drive it to bay on some rocky mountain slope, and tear it to the ground by the mere force of numbers.

The name of this animal is due to the musky flavor of its flesh, which is said to be very tender and delicate.

Sheep

The sheep are represented at the present time by several wild species, one of which is found in Northern India east of the Indus, in the Punjab, and in Sind; one in North America; and another in North Africa. The rest inhabit the high ground of Europe and Asia as far south as the Himalayas. These mountains, with the adjacent plateaus of the Pamirs and the great ranges of Central Asia, form the main home of the group. Wild sheep are of various types, some so much like the goats that it is difficult to draw a hard and fast line between them; while others, especially the curly-horned argalis, bighorns, urial, and Kamchatka wild sheep, are unmistakably of the sheep type.

The wild original of the domesticated breeds of sheep is unknown. Domesticated sheep which live on hills and mountains are still inclined to seek the highest ground at night. The rams fight as the wild rams do, and many of them display activity and powers of climbing and of finding a living on barren ground scarcely less remarkable than in the wild races.

The domesticated sheep have been bred by artificial selection for unnumbered ages in order to produce wool. It is said that in some of the wild breeds there is an under-fur which will felt like wool. Most of the species are short-tailed animals, but this is not the case with the Barbary wild sheep. Wild sheep are mainly mountain-living animals or frequenters of high ground. They generally, though not always, frequent less rugged country than that of the wild goats, and some are found at quite low levels. The altitude at which other wild sheep are found is, however, very great; on the Pamirs it reaches twenty thousand feet. Here the country is quite open.

The European Mouflon

The only wild sheep of Europe is the mouflon, found in the mountains of Corsica and Sardinia. Its height at the shoulder is about twenty-seven inches. In the rams the horns are strong, and curved into a spiral, forming almost a complete circle. The hair is close, and in winter has a woolly under-fur. In summer and autumn the coat is a bright red brown on the neck, shoulders, and legs; the rump and under parts are whitish, and the back and flanks marked with a white saddle. In winter the brown becomes darker and the white saddle broader. A rather larger mouflon is found on the Elburz mountain range in Persia, in Armenia, and in the Taurus Mountains. A smaller variety exists in Cyprus, where it has been preserved since the British occupation. The mouflon is a typical wild sheep. In Sardinia and Corsica are dense scrubby forests of tall heather, some five feet high, practically impenetrable to hunters. When alarmed, the mouflon dash into this cover and are safe. These forests have preserved two very interesting survivals of antiquity—the mouflon, and the Corsican or Sardinian bandit. The Corsican bandit, like the mouflon of the same island, is nearly extinct. In Sardinia both still flourish.

The Argali

This animal is found in Siberia and Mongolia, and also in Tibet. It is the largest of all living wild sheep, and is about as big as a large donkey, and has enormous twisted and wrinkled horns, which are sometimes as much as four feet long, and nineteen inches round at the base. The male Tibetan argali has a ruff on the throat. The usual color is a stony gray, mingled with white in summer in the case of the old males.

The argali rams are very fond of fighting one another, and such fierce conflicts take place that sometimes their horns are broken short off, and left lying upon the ground. And it will give you some idea of the size of these horns when we tell you that more than once a fox has been found lying fast asleep in one of them!

The argali is a mountain-loving animal, seldom seen at a lower level than twelve or thirteen thousand feet even in winter, while in summer it ascends much higher. It is a most difficult creature to approach, for it lives in small flocks, which always post a sentry to keep careful watch while they are feeding. At the slightest sign of danger the alert sentinel gives the alarm and a moment later the animals are dispersing in all directions, scrambling so actively over rocks and up and down precipices that is it quite impossible to follow them.

It has sometimes been said that when the argali leaps from a height it alights on its horns, which break the force of its fall. But this statement seems to be quite untrue.

Writing of the argali of Southern Siberia, the naturalist Brehm says that when the Tartars want mutton an argali-hunt is organized. The Tartar hunters advance on their horses at intervals of 200 or 300 yards, and when the sheep are started generally manage, by riding, shooting, coursing them with dogs, and shouting, to bewilder, shoot, or capture several.

The Guljar, or Marco Polo's Sheep

On the high plateau of the Pamirs and the adjacent districts Marco Polo's sheep is found. The rams are only slightly less in size than the Siberian argali; the hair is longer than in that species, and the horns are thinner and more slender and extend farther in an outward direction. An adult ram may weigh three hundred pounds. The first description of this sheep was given by the old traveler whose name it now bears. He said that on the Pamir plateau wild animals were met with in large numbers, particularly a sheep of great size, having horns three, four, and even six palms in length; and that the shepherds (hunters?) formed ladles and vessels from them. In the Pamirs Marco Polo's sheep is seldom found at less than 11,000 or 12,000 feet above the sea. In the Tian-Shan Mountains it is said to descend to 2,000 or 3,000 feet. They prefer the hilly, grassy plains, and only seek the hills for safety. On the Pamirs they are said to be very numerous in places, one hunter stating that he saw in one day not less than six hundred head.

The Bighorn Sheep of America and Kamchatka

North America has its parallel to the argalis in the famous bighorn. It is now very rare even in Northern Canada, and becoming scarce in the United States, though a few are found here and there at various points on the Rocky Mountains as far south as Mexico. In habits it is much the same as other wild sheep—that is to say, it haunts the rock-hills and "bad lands" near the mountains, feeding on the scanty herbage of the high ground, and not descending unless driven down by snow.

WILD SHEEP AND GOATS
WILD SHEEP AND GOATS
1. Chamois.     3. Argali.
2. Moufflon.     4. Markhor.

The bighorn sheep are very partial to salt. Mr. Turner, who hunted them in British Columbia, says: "Wild sheep make periodical excursions to the mountain-tops to gorge themselves with salty clay. They may remain from an hour to two days, and when killed their stomachs will be found full of nothing but the clay formed from denuded limestone, which they lick and gnaw until sometimes deep tunnels are formed in the cliffs, large enough to hide six or seven sheep. The hunter, standing over one of these warrens, may bolt them within two yards of him. In the dead of winter sheep often come to the woods to feed on fir-trees. At such times they may be seen mixed with black-and-white-tailed deer, low on a river-bank. I have known them come within forty yards of an inhabited hut."

Mr. H. C. Nelson tells us that once he was sleeping with two other friends in a hut in the mountains where some miners had lived for a time. These men, when they washed up their pots and pans, threw the slops away at a certain place close by the hut. As all water used for cooking meat has salt put into it, a little salt remained on the surface. This the wild sheep had found out, and were in the habit of coming to lick it at night.

The bighorn sheep stands from three feet two inches to three feet six inches at the shoulder. The horns are of the general type of the argalis, but smoother. Another bighorn is found in Kamchatka. There is also a beautiful white race of bighorn inhabiting Alaska. The typical Rocky Mountain race is browner than the Asiatic argalis, and in winter is dark even beneath the front parts of the body. It is not found on the high peaks of the great ranges, but on difficult though lower ground on the minor hills.

The Urial

The vast range of the Himalayas affords feeding-ground to other species of wild sheep and wild goat, so different in the shape of the horns that the variations of the sheep race under domestication need not be matter for wonder when so much variety is seen in nature.

The urial, or sha, is found in Northwest India, on the Trans-Indus Mountains, and in Ladak, Northern Tibet, Afghanistan, Baluchistan, Turkestan, and Southern Persia. The horns make a half-curve backward, and are flattened. The angle with the horizontal line across the ears is about half a right angle. The coat is of a reddish-gray color, with white on the belly, legs, and throat. This species has a very wide geographical distribution, and is the only wild sheep found in India proper.

The Aoudad, or Arui

This is a large wild type of the North African highlands. It stands intermediate between sheep and goats. The old rams have a very fine appearance, with a long flowing beard or mane, and large horns. These wild animals, though somewhat goat-like in appearance, are typical of the sheep race in general habits. They live in the Atlas Range, and in the splendid heights of the Aures Mountains, which lie at the back of Algeria and fringe the great Sahara Desert. In the isolated and burning rocks which jut up in the desert itself into single mountains they are also found, living on ground which seems absolutely destitute of water, grass, or vegetation. They live singly or in small families; but the rams keep mainly alone. Sometimes they lie in shallow caves during the heat of the day. These caves smell like a sheepfold. More generally the aoudad reposes on some shelf of rock, where it matches the color of the stone, and is almost invisible. The ground is one of the most difficult in which any hunting is attempted, except perhaps in chamois-stalking; but the pursuit seems to fascinate sportsmen.

Mr. A. E. Pease gives some charming descriptions of the silence, the rugged rocks, and the astonishing views over the great orange Sahara Desert seen from the tops of these haunts of the aoudad—mountains on the summits of which his Arab guides would prostrate themselves in evening prayer as the sun sank over the desert, and then, rising, once more resume the chase. The young of the aoudad are charming little creatures, much like reddish kids. They can follow the mother over the steepest ground at a great pace. When caught, as they sometimes are by the Arabs, they soon become tame.