Fall.—More frequently met with in the British Isles on the autumn migration from the end of July to mid-November than in spring, but probably frequently overlooked. By the beginning of August the young are full grown normally, and gradually make their way from the high north in Norway southward, the majority of migrants taking an easterly course and only a small proportion moving south-westward to the winter quarters.

DISTRIBUTION

Breeding range.—Norway, north to Tromsö, Sweden, to latitude 65° N., formerly in Denmark but now extinct, as also in Schleswig. It is said to have bred formerly in Holland and still does so in East Prussia and eastward to Estonia, Finland, Russia, according to Buturlin, up to latitude 63° near the Great Lakes, 65½° on the White Sea, and 67½° in the Petchora, while southward it is said to breed in Bessarabia (Rumania) and in the Governments of Kieff, Poltava, Kharkoff, and Voronsh, and to 51½° N. in the Urals as well as in the Caucasus. In Asia it breeds near Omsk, in the Altai and the tributaries of the Ob, but not beyond the Yenesei or in East Siberia.

Winter range.—Cape Province, Natal, Transvaal (September to March), Damara Land, Bechuana Land, Portuguese East Africa, Southwest Africa, Persia, Turkestan, and India (once).

Migration.—River Zambesi, Egypt (not uncommon), Alexandria, etc., Algeria, Greece (April 23, May 7), Cyprus, Corfu (March), Malta (March 30), Naples, Corsica (March 25), Valencia (October 9), Montenegro (April 15, 24), Asia Minor (May 9, Sept. 21), Fao, Persian Gulf, Iraq (April, Aug., Sept.).

Egg dates.—Formerly in Denmark from May 6 to June 8 (12 records), occasionally in July; in Scandinavia from end of May to middle of July (10 records, June 13 to July 15).

LYMNOCRYPTES MINIMUS (Brünnich)

JACK SNIPE

Contributed by Francis Charles Robert Jourdain

HABITS

Sometime during the spring of 1919, probably in April, a specimen of this snipe was taken by a native on St. Paul Island, Pribilof Islands, Alaska, and presented to G. Dallas Hanna. The bird is now in the collection of the California Academy of Sciences, and constitutes the only record for North America. It is, however, a widely distributed species, breeding not only in Arctic Europe, but also across the greater part of northern Asia, and wintering south to north Africa and southern Asia.

Courtship.—Of the courtship actions in the strict sense of the words we have practically no observations, as this species has rarely been kept in captivity and then singly and for short periods. The nuptial flight is, however, more conspicuous and was described in the oft-quoted letter of John Wolley, written from Muoniovara on November 27th, 1853, to W. C. Hewitson (1856), and published in the third edition of "Coloured Illustrations of the Eggs of British Birds" by that writer. To Wolley belongs the credit of being the first to discover and bring to the knowledge of naturalists the eggs of this species, for the eggs previously ascribed to this species from localities much farther south were not by any means satisfactorily authenticated. Wolley had been for some time at his headquarters on the borders of Sweden and what is now Finland, when, on June 17th, 1853, while working the great marsh at Muonioniska, he first heard the jack snipe, though as he states:

At the time I could not at all guess what it was—an extraordinary sound unlike anything I had heard before. I could not tell from what direction it came, and it filled me with a curious suspense. My Finnish interpreter thought it was a Capercally (Tetrao urogallus) and at the time I could not contradict him; but soon I found that it was a small bird gliding at a wild pace at a great height over the marsh. I know not how better to describe the noise than by likening it to the cantering of a horse in the distance over a hard hollow road; it came in fours with a similar cadence and a like clear, yet hollow, sound. The same day we found a nest which seemed of a kind unknown to me. The next morning I went to Kharto-uoma with a good strength of beaters. I kept them as well as I could in line, myself in the middle, my Swedish traveling companion on one side, and the Finn talker on the other. Whenever a bird was put off its nest the man who saw it was to pass on the word and the whole line was to stand whilst I went to examine the eggs and take them at once or observe the bearings of the spot for another visit as might be necessary. We had not been many hours in the marsh when I saw a bird get up before Herr Saloman, and I marked it down. In the meantime the nest was found and when I came up the owner was declared to have appeared striped on the back and not white over the tail. A sight of the eggs, as they lay untouched, raised my expectations to the highest pitch. I went to the spot where I had marked the bird, put it up again, found that it was indeed a jack snipe, and again saw it after a short, low flight drop suddenly into cover; once more it rose a few feet from where it had settled, I fired and in a minute had in my hand a true jack snipe, the undoubted parent of the nest of eggs. In the course of the day and night I found three more nests and examined the birds of each. One allowed me to touch it with my hand before it rose, and another only got up when my foot was within 6 inches of it. It was very fortunate that I was thus able satisfactorily to identify so fine a series of eggs, for they differ considerably from one another.

The great German ornithologist Naumann (1887) also describes the nuptial flight, as observed by him in still weather on spring evenings; as scarcely audible at over a hundred paces and recalling the tapping noise made by the death-watch beetle. He writes the sound as "Tettettettettett," etc., and says each note lasts six seconds at a time, as the bird sweeps over the marsh now rising and then falling in tone as it is uttered.

V. Russon, the Estonian ornithologist, also observed the flight on a marsh near Kurkull, in Estonia, and noticed that the snipe rose high in the air and gradually descended again after a flight of several hundred yards. He compares the sound to the words: "Lok-toggi, lok-toggi, lok-toggi," which certainly agree with the impression given by Wolley's graphic description. He says the local names current in the district are derived from the resemblance the bird's notes bear to the rattle of a dilapidated wagon wheel. In the night the jack snipe is silent, but the display begins again with the first glimmering of dawn, but does not as a rule last long. The note described by Naumann he only heard on two occasions just before the bird settled in the swamp and believed it to be caused by rapid snapping of the bill.

Nesting.—Like the common snipe, the jack snipe breeds in the marshes, choosing a slight hollow in a fairly dry, grassy, or sedge-grown spot, but close to open swamp. Wolley describes the five nests seen by him as being all alike in structure, "made loosely of little pieces of grass and equisetum not at all woven together, with a few old leaves of the dwarf birch." It is an extremely close sitter, not stirring from its eggs till almost trodden on, while one bird actually allowed Wolley to touch it with his hand before it flew. The breeding season is late, for eggs are rarely met with before mid-June and have been recorded throughout July and even in August.

Ralph Chislett (1927) has published his recent experience with the nesting habits of the jack snipe, from which the following is quoted:

The wide marsh stretched for a number of miles between the birch-clad slopes of some low hills. From the hillsides, at intervals, open sheets of water of varying dimensions could be seen, and a fringe of the birch forest stretched almost down to a small, peaty pool. Through the woodland fringe a stream hurried, clear and cold with melted snow from the hill. Leaving the stream at a place where yellow globe-flowers grew in profusion, we followed the ridges of soft ground which intersected the marsh. Progress was impeded by scrub-willow, while hummocks of moss and mounds of crowberry and vaccinium overlay the peat foundation of the ridge, many of the hummocks being white with cloudberry blooms. Between the ridges in the marshy tracts grass grew thinly through the moss, and still more thinly in the centers, where our feet were brought up firmly at a depth of eighteen inches by the still frozen bottom. Later in the summer the marshes would probably be deeper.

Not more than two hundred yards from the wood, a ridge sank and allowed the surplus water from one flattened area of grassy marsh to drain through to the next. On the north side of the trickle the ground rose slowly to the full height of the ridge again, perhaps a yard above the marsh-level. Midway up the little slope, on a dry bit of ground, a few stalks of scrub-birch partially shielded the jack snipe from view as it sat on the nest by the side of a cloudberry plant. Not that shelter was needed. The nest would never have been found had my foot not happened to drop within a few inches of it. Then away the bird flew, with a low, almost direct flight, without any sudden twists for some twenty yards, then down into the marsh. When flushed it disappeared from view into the marsh and was not seen again until within a few feet of the nest. Once, when spotted a couple of yards away, it covered that short distance a foot at a time, crouching down for a few seconds between each very short journey; then, still crouching, it covered the eggs and remained motionless.

The nest was found on June 12th, 1926, and it then contained four eggs. The last time I inspected it was on July 6th, when the eggs were cracking at their larger ends.

Eggs.—The eggs are extraordinarily large for the size of the bird, being but little smaller than those of the common snipe (Capella gallinago). They are, as a rule, more or less distinctly pyriform and are normally four in number. The ordinary types vary in ground color from "chamois" to "cream buff" in the buff types and "olive-lake" or "corn-olive" to "olive-buff" in the green types. As a rule, the markings are somewhat smaller and more uniformly distributed than in common snipes' eggs. They are in some shade of light or dark brown, such as "tawny," "russet-vinaceous," "chocolate," "liver," or "chestnut brown"; the underlying markings, which are numerous and conspicuous in some cases, are in various shades of "purple drab" or "drab-grey." The spiral smears, so frequently found in common snipes' eggs, seem to be absent from those of the jack snipe, and, though there are some cases of wide variation in coloring, a series will be found to be browner and less bold in markings than a corresponding number of the common species. The measurements of 146 eggs average 38.53 by 27.37 millimeters; the eggs showing the four extremes measure 44.5 by 28.5, 40 by 30, 35 by 27 and 38 by 25.5 millimeters. Rey (1905) states that the shells are somewhat thinner and lighter than with the common snipe and gives the average weight as 660 grams.

Plumages.—The downy plumage is described by Dresser (1871) as follows, from a nestling obtained at Muonioniska:

Entire upper parts richly varied, deep rufous and black, dotted here and there with white; a buffy white streak passes from the forehead over the eye; below this is a dark-brown streak covering the lores to the eye; from the base of the lower mandible another white streak passes below the eye and one also from the chin (which is buffy white) along the side of the head to the nape; underparts dark-reddish brown, slightly varied with blackish brown; bill and legs much developed.

For descriptions of subsequent plumages and molts the reader is referred to "A Practical Handbook of British Birds," edited by H. F. Witherby (1920).

Food.—Probably consists mainly of worms, with a considerable mixture of insects and some vegetable matter (seeds, etc.). Naumann (1887) remarks that he has several times found grass seeds in stomachs and believes that vegetable matter is taken as well as insects and worms. Newstead records Coleoptera (3 cases), Mollusca (Tellina and Helix, 2 cases), vegetable matter (grass, etc.), sand, and pebbles. Cordeaux found fragments of fresh-water shells and a few bivalves (Pisidia), while Saxby met with plant fibers and mud.

Behavior and voice.—The jack snipe is an extremely silent bird, and to a great extent, solitary, outside the breeding season. The noises made during the nuptial flight have already been dealt with, but it is characteristic of the species that when flushed, unlike the common snipe, it nearly always rises in silence. Naumann, however, writes that on rare occasions, generally toward evening, a weak, high-pitched note may be uttered, like "Kitz" or "Kutz," which he compares to a bat's squeak. One may, however, put up twenty birds one after another without hearing anything, though very rarely a single "ahtch" is uttered, much more softly than the corresponding note of the common snipe. On being flushed it dashes off quickly with unsteady flight, but pitches again before rising to any height, and, except on migration or on its breeding ground, usually flies low.

Field marks.—Its solitary habits and small size are the best field characters, combined with the fact that it is not shy and usually rises at very short range, so that one gets a good view of it before it pitches again at no great distance, where it can be flushed again. The almost invariable absence of any note on rising is very characteristic.

DISTRIBUTION

Breeding range.—Scandinavian Lapland and Finland south to about latitude 64°. In Germany it is said to have bred in various localities from Schleswig Holstein to East Prussia, but there is no doubt that most of these records, if not all, are not, and can never be, satisfactorily authenticated. It does, however, breed in the Baltic Republics (Estonia and Latvia) and apparently in North Poland, while in Russia it breeds on the tundra south to the Governments of Perm, Kazan, Vologda, Jaroslav, Vladimir, Orel, Tula, and Tver. In Asia, though absent from the extreme north of Siberia, it is found in the Arctic Zone south to Tobolsk and north to the Boganida (lat. 70°), while eastward it ranges to the Kolyma delta.

Winter range.—While a few birds remain in favorable localities or mild weather at short distances south of their breeding quarters, the main body migrates through Europe south to the countries bordering the Mediterranean and its islands (Balearic Isles, Corsica, Sardinia, Malta, Sicily, Ionian Isles, Crete, Cyprus, etc.). In Africa it is met with in all the countries on the northern littoral from Morocco to Egypt; also up the Nile Valley to the Blue Nile (Lakes Nakuru and Naivasha), and sparingly to Kenya Colony. In Asia from West Palestine, South Iraq, Persia, Afghanistan, throughout India, Ceylon, Burma, China (scarce), Formosa, and Japan. In the Canaries it occurs only on passage in small numbers.

Spring migration.—In south Spain, end of February and early March; Corsica, February (late date March 27); Greece, February (late dates March 2 and 19); Italy, April and early May (latest date beginning of June); Cyprus, end of March and early April (late date April 16). In the British Isles the passage lasts from the end of March to the third week of May (late date June, North Uist); in Denmark, April; south Sweden from end of March to middle of April; in Hungary they leave about the end of March; and have been noted in Russia in the Caucasus, the Kirghis Steppes, and the Urals. In Asia they remain in Iraq to April 7; Sind, early April. Arrival noted on the Boganida June 8. In Africa, Morocco (February), Tunisia (February, March), Abyssinia (February), and Egypt (March).

Fall migration.—In the British Isles from mid September to end November (early dates, August 12, 1910, Norfolk; August 20, 1910, Essex; August 1, Norfolk). Heligoland (September and October); also met with in practically all European countries, reaching south Spain (November, end October, or early November). In Asia recorded from Asia Minor, Transjordania (October), arriving Sind (early October) and India (September-October).

Casual records.—Once recorded from the Faeroes (1910); also on Madeira (March 15, 1889); Andaman Isles (once), as well as on the Pribilof Isles.

Egg dates.—June 4 to 12 (2 records); 14 to 21 (8 records); 22 to 30 (2 records); July 1 to 14 (3 records); 15 to 28 (4 records); 29 to August 2 (2 records).

LIMNODROMUS GRISEUS GRISEUS (Gmelin)

EASTERN DOWITCHER

HABITS

The dowitcher, or, as I should prefer to see it called, the red-breasted snipe, occurs as a species entirely across the American continent. The long-billed dowitcher, the western form, was originally described as a distinct, full species; it has since been reduced to the rank of a subspecies, because of very evident intergradation; and now some very good ornithologists are in doubt as to the propriety of recognizing the two varieties in nomenclature at all, because no distinctly different breeding ranges for the two forms have been established, and typical (so-called) eastern birds have never been found breeding anywhere. What few breeding birds have come from Alaska and northern Mackenzie all seem to be scolopaceus, but griseus may still be found breeding there when we have larger series. I have had considerable correspondence with Prof. William Rowan about the breeding dowitchers of Alberta, including interchange of specimens. He seems to think that the Alberta birds are constantly distinct from either griseus or scolopaceus and perhaps worthy of a name. It seems to me that they are strictly intermediate and should not be named. In a letter recently received from P. A. Taverner he seems inclined to recognize the Alberta bird as a "short-billed bird resembling the eastern most, but intermediate, and with spotting characters different from either."

On migrations, and in winter, both forms are found entirely across the continent. The best that can be said is that griseus is more common on the Atlantic and scolopaceus is more common on the Pacific coast. Dr. Louis B. Bishop, with whom I have discussed this question, is inclined to call one a mutant of the other; he has some 200 dowitchers in his collection, from all parts of the country, those from the Atlantic and Pacific coasts being about equally divided and the two forms being about equally represented. In analyzing his series, taking into account length of bill, length of wing and brightness of color, he finds that: of griseus, 86 per cent are from the Atlantic coast, 2 per cent from the interior, and 12 per cent from the Pacific coast; and of scolopaceus, 14 per cent are from the Atlantic coast, 30 per cent from the interior, and 56 per cent from the Pacific coast. While collecting near Pasadena, California, on April 25, 1923, he shot into a large flock of dowitchers and picked up nine birds, all but one of which were typical griseus, in bill, wing, and color.

Spring.—The last of the dowitchers which winter in Florida, or migrate through there, leave for the north during May, though a general northward movement has been going on during April. The earliest birds sometimes reach Massachusetts by May 1, but usually the main flight comes along about May 20 and lasts for about ten days. Audubon (1840) observed large numbers of this species flying eastward along the coasts of Louisiana and Texas during April. And Arthur T. Wayne (1910) says that "these birds migrate to their breeding grounds in the far north between May 1 and 15, and when the tide is low in the afternoon and a light southerly wind prevails, flock after flock can be seen migrating in a northwesterly direction. I have yet to see these birds migrate along the coast line in the spring." This would seem to indicate an overland route from South Carolina, in addition to the Atlantic coast route referred to above. Professor Rowan writes to me that dowitchers are common on both migrations in Alberta, and says:

In a long series of spring and fall skins, there is every gradation from the supposed typical eastern form (griseus) to the so-called long-billed form (scolopaceus). Bill lengths and colors do not correspond as they are supposed to do. As far as this district is concerned, there is absolutely no evidence in support of the splitting of this species into two races. The only two really long-billed birds that have been taken, were deliberately collected from a flock as their bills were so obviously longer than those of their companions even in life. Intermediate lengths, forming a nicely graded series, have been secured. The colors and markings of the spring birds are infinite in variety, and do not correspond to the bill lengths that should go with them.

There is a northward migration through the interior, in which this form is undoubtedly represented, but to what extent it is hard to tell, as it is impossible to separate all the records. Both forms are recorded on migrations in California and British Columbia.

Courtship.—Richard C. Harlow has sent me some brief notes on the courtship of this species, as seen on its breeding grounds in Alberta. There were at least eight pairs of birds in the vicinity and they kept up their courtships until he left on June 9. The males apparently outnumber the females, for at least two females were seen surrounded by little groups of three or four males, frequently singing and displaying. "The male frequently strutted like a woodcock and displayed, and several times arose and gave his flight song, a clear, liquid, musical, contralto gurgle." Professor Rowan thinks that both sexes indulge in this song.

Nesting.—The breeding range of the eastern dowitcher is imperfectly known or not known at all, unless we include the birds which breed in Alberta under this form, where in my opinion they belong. Prof. Wells W. Cooke (1912) writes:

The nest and eggs of the dowitcher are not yet known to science, nor has the species been seen in summer at any place where it was probably breeding. The dowitcher is a common migrant on the coasts of New Jersey, New York, Rhode Island, and Massachusetts, and in fall is sometimes very abundant. Farther north its numbers decrease: New Hampshire, tolerably common in fall, no spring records; Maine, tolerably common spring and fall; Quebec, rare migrant; New Brunswick, no records; Nova Scotia, once (Sharpe); Prince Edward Island, once; Ungava, a few in August, 1860, at Henley Harbor (Coues), one June 10, 1883, at Fort Chimo (Turner). North of Ungava, the only record is that of a single accidental occurrence at Fiskenaes, Greenland (Reinhardt). Evidently the dowitcher does not breed in any numbers, on the eastern coast of Ungava. The probability that it does not breed there at all is strengthened by the fact that several first-class observers, who during the fall migration were in the Gulf of St. Lawrence, did not see any of the birds. It undoubtedly does not go into northeastern Keewatin and the islands of the Province of Franklin, for it is not reported by the various expeditions that have traveled and wintered in those districts, while the specimens taken on the west coast of Hudson Bay belong to the form called scolopaceus. The only district left for the breeding ground is the interior of Ungava and the eastern shore of Hudson Bay.

W. E. Clyde Todd, who has probably done more field work than anyone else on the east coast of Hudson Bay, writes to me:

Replying to your query about the dowitcher, it is my opinion that this species does not breed in the interior of northern Ungava, but I admit I have nothing to prove it one way or the other. It seems to me, though, that if it did breed there, it would be far more common than it is at the southern end of James Bay in migration, instead of being one of the rarer kinds. I never saw it anywhere north of this part, but then I have not been in northern Ungava in the breeding season.

Turner's record of a single bird at Fort Chimo, on June 10, 1883, seems to be the only peg on which to hang the Ungava theory; and this may have been a straggler. The Alberta birds are somewhat intermediate; and probably typical griseus, if there is any such thing, will be found breeding somewhere in the muskeg regions of central Canada between Alberta and Hudson Bay.

There are several sets of dowitcher's eggs in collections, from this general region, collected in 1903 and 1906, which have been looked upon with some suspicion; one came from Hayes River Flat, 25 miles north of 55°, one from just south of Little Slave Lake, and three from Little Red Deer River, Alberta. Now that the dowitcher has been definitely shown to breed in Alberta, these records look authentic.

To A. D. Henderson and his guests is due all the credit for recent positive evidence. On June 18, 1924, he found a pair of dowitchers with two young, only a day or two old, "near a small lake in a muskeg about 17 miles northeast of Fort Assiniboine." The following season he found dowitchers again at three different places in the same region, "probably a dozen pairs in all"; and on June 2, about 35 miles northeast of Fort Assiniboine, he took his first set of three fresh eggs. The nest was "in a muskeg in open growth of small tamarac trees about 125 yards from a lake"; he describes it as "a hollow in a lump of moss, scantily lined with a few tamarac twigs, leaves, and fine dry grass, at the root of a small dead alder about 12 inches high"; it measured 13/4 inches deep and 4 inches across; the top was 4 inches above standing water.

Mr. Harlow, who was with Mr. Henderson the next year, 1926, took two sets of four eggs each. One "nest was in an extensive tundralike muskeg, very quaking and wet, and the nest was in a small bunch of dwarf birch, not over 12 inches high, on the end of a little ridge of moss and completely surrounded on three sides by water." The male was seen "singing" near the nest. He joined the female after she had fluttered off the nest and the pair were seen feeding together; several times they stood erect and rubbed their bills together. After the eggs were taken a set of phalarope's eggs was placed in the nest; the dowitcher returned took one look at the eggs and then flew away and was never seen near the nest again.

Eggs.—One of Mr. Henderson's sets was apparently complete with three eggs, but four is the usual number. There is probably no constant difference between the eggs of this and its long-billed relative. One of Mr. Harlow's sets he describes as "light olive-green, rather lightly marked with pin points, spots, flecks, and a few blotches of dark umber and dark brown." The other set, he says, is slightly darker olive-green and is "much more heavily spotted and blotched with small and large spots of umber and brown and under shell markings of a lighter color." The measurements of 18 Alberta eggs average 40.8 by 29.2 millimeters; the eggs showing the four extremes measure 44 by 29.5, 41 by 30.3, 38.2 by 28.5, and 38.7 by 27.7 millimeters.

Plumages.—The plumages and molts, which are the same in both forms, are fully described under the long-billed dowitcher.

Food.—The favorite feeding grounds of the dowitchers are the mud flats and sand flats in sheltered bays and estuaries, or the borders of shallow ponds on the marshes, where they associate freely with small plovers and sandpipers. Although not inclined to move about actively, their feeding motions are very rapid, as they probe in the mud or sand with quick, perpendicular strokes of their long bills, driving them in their full length again and again in rapid succession; while feeding in shallow water the whole head is frequently immersed and sometimes several strokes are made with the head under water. Dr. E. R. P. Janvrin writes to me:

Mr. J. T. Nichols and I watched three individuals feeding on the salt meadows late in the afternoon, continuing our observations until it was so dark that we could hardly distinguish the birds any longer; at which time the birds were still feeding. The question arose whether dowitchers might not be nocturnal in their feeding habits, as is the case with the woodcock and Wilson's snipe, since the sense of sight is certainly not essential to their probing for food.

Various observers have noted among the food items of the dowitcher grasshoppers, beetles, flies, maggots, marine worms, oyster worms, leeches, water bugs, fish eggs, small mollusks, seeds of aquatic plants, and the roots of eelgrass.

Behavior.—Dowitchers are the gentlest and most unsuspicious of shore birds, which has made them easy prey for the avaricious gunner. Their flight is swift and steady, often protracted and sometimes at a great elevation, when looking for feeding places. They usually fly in compact flocks by themselves, sometimes performing interesting evolutions high in the air. They often fly, however, in flocks with other small waders, but the dowitchers are generally bunched together in the flock; I once shot four dowitchers out of a mixed flock without hitting any of the smaller birds. When a flock of dowitchers alights the birds are closely bunched, but they soon scatter out and begin to feed. If a flock is shot into, the sympathetic and confiding birds return again and again to their fallen companions until only a pitiful remnant is left to finally escape. Such slaughter of the innocents well-nigh exterminated this gentle species; but, now that it is protected, it is beginning to increase again.

Although all shore birds can swim, the dowitcher seems to be especially adept at it. Doctor Coues (1874) writes:

Being partly web-footed, this snipe swims tolerably well for a little distance in an emergency, as when it may get for a moment beyond its depth in wading about, or when it may fall, broken-winged, on the water. On such an occasion as this last, I have seen one swim bravely for 20 or 30 yards, with a curious bobbing motion of the head and corresponding jerking of the tail, to a hiding place in the rank grass across the pool. When thus hidden they keep perfectly still, and may be picked up without resistance, except a weak flutter, and perhaps a low, pleading cry for pity on their pain and helplessness. When feeding at their ease, in consciousness of peace and security, few birds are of more pleasing appearance. Their movements are graceful and their attitudes often beautifully statuesque.

W. E. D. Scott (1881) says:

A curious habit of this species was noted at the mouth of the Withlacoochee, where I saw the birds alight in very deep water and swim about for considerable time. This occurred in every instance after a flock had been fired at, and I thought at first that the birds had been wounded, but after observing the occurrence a number of times and on watching the birds while in the water I concluded that such was not the case. Those I noted were generally solitary individuals, but twice I saw three, and once four, alight in the water, swim lightly and gracefully about, and, when disturbed, rise easily and fly away.

Voice.—John T. Nichols has sent me the following notes on the characteristic calls of this species.

The flight note of the dowitcher resembles that of the lesser yellow-legs but is recognizably different, less loud and more hurried, usually suggesting the bird's name: dowitch, or dowitcher, sometimes of a single syllable. This call is subject to considerable variation. When used as a regular flight or recognition note I believe it is most frequently two-syllabled, clear and full. When the call becomes more abrupt and emphatic and the last syllable is multiplied it seems to indicate that the bird is excited rather than to have other especial significance; thus, dowicheche.

This note appears to be identical in the eastern dowitcher and the long-billed race which I have studied in Florida. Other minor calls of the dowitcher are single, unloud, low-pitched chups with which a flock manoeuvred about decoys (Long Island, August) resembling an analogous yellowleg note; a low rattle when dropping down to alight (Long Island, May); a mellow, ploverlike cluee, suggesting a call of single lesser yellow-legs when loath to leave a feeding ground, calling to other more restless individuals of their kind. This was heard from a single dowitcher on the ground when a flock of lesser yellow-legs was flushed a little way off. When these departed it took wing with more usual dowitcher calls and followed after (Long Island, July). I have on record also a startled chee from an extra tame long-billed dowitcher in Florida, flushed by being almost struck by something thrown at it.

While observing the shore bird migration on the coast of New Jersey, during the last week of May, with Dr. Harry C. Oberholser, we frequently heard the pretty and vivacious flight song of the dowitcher. It was a sibilant, whistling song, rather loud and with a staccato effect. Doctor Oberholser, whose ears are better than mine now are, wrote down his impressions of it for me. Three short notes were heard separately, tíliloo, tídilee and tíchilee, accented on the first syllable; the last two were commonest. The complete song sounded like tídilee-tí-tscha-tscha-tscha or tíchilee-tí-tsocha-tscha-tscha, with numerous variations and combinations of the above notes, a very striking song. This is somewhat similar in form to the song of the long-billed dowitcher heard on its breeding grounds and described by Dr. E. W. Nelson (1887); it is probably a courtship song.

Field marks.—The dowitcher when standing is a fat, chunky bird, with short greenish legs and a very long bill, with which it probes perpendicularly. In flight it also appears stout and usually carries its long bill pointed slightly downward; in adult plumage it appears very dark colored. It has none of the slender appearance of the yellow-legs and its flight is steadier. When seen flying away from the observer the grayish white central band on its back is conspicuous, as are the black and white, barred tail feathers.

Fall.—The dowitcher is one of the earliest of the fall migrants; probably the first arrivals are birds that, for one reason or another, have failed to raise broods of young, for the time elapsing between the late-spring migration and the early-fall flight is not sufficient for successful breeding. The first adults arrive on Cape Cod early in July; my earliest date is July 4. Adults are common all through July, and I have seen them as late as August 16. The young birds come along later, from August 8 to September 25. While with us they frequent the mud flats and edges of muddy ponds or bays in the marshes; they are seldom seen on the sandy beaches or far out on the sand flats. They associate freely with the smaller sandpipers, least, and semipalmated, or with the semipalmated plover and turnstones. Often in the great flocks of these small sandpipers a number of dowitchers may be easily recognized by their much larger size and very dark appearance, also by their much longer bills. They are then often concentrated in compact groups or strung out in a long line, close to the edge of the water, probing in the soft mud with quick strokes of their long bills. They are easily approached at such times, as they are almost as tame and unsuspicious as the little peep. When the flats are covered at high tide these birds resort to the salt marshes or meadows, where they rest and sleep; in such places they often lie very close and flush singly, much after the manner of Wilson snipe.

Game.—Dowitchers, or "brown backs," as they are called on Cape Cod, have been popular game birds, and immense numbers have been shot in past years. Audubon (1840) says that "it is not at all uncommon to shoot 20 or 30 of them at once. I have been present when 127 were killed by discharging three barrels, and have heard of many dozens having been procured at a shot." Edward Sturtevant says that a market hunter near Newport, Rhode Island, shot 1,058 dowitchers during the years from 1867 to 1874. Their popularity and their tameness nearly caused the extermination of the species. Mr. John C. Cahoon (1888) wrote then:

They have decreased very fast during the last five years, and where we saw a flock of several dozens then we now see them singly or in bunches not exceeding 10 or 12. They are the least shy of any of the shore birds, and it is due to this fact that they have decreased so fast. They are easily decoyed, and although they fly swiftly their motion is steady and they keep closely together. They alight in a compact bunch, and the gunner usually shoots into them before they scatter out. Many are killed by a single discharge, and those that remain spring up with a sharp whistle and fly a short distance away, when hearing what they think to be the call of a deserted comrade they wheel about and come skimming bravely back to the murderous spot where they were first shot at. Again they are shot at, and again the remaining half dozen are loath to leave their dead and dying companions, and return to share their fate. One or two may escape, and as they drop silently down on some lonely sand spit, sad relics of their departed companions, what sorrowful thoughts must be theirs as they wait for their comrades that will never come.

Since that time the species has been saved by removing it from the game-bird list, and it has increased considerably until now it is again a fairly common bird. When flying in flocks it is too easily killed to offer the sportsman much of a thrill, but when flushed singly on the meadows it has more of a sporting chance for its life.

DISTRIBUTION

Range.—Chiefly eastern North America, islands of the Caribbean Sea and central South America; casual in Greenland, Alaska, the British Isles, and France.

Breeding range.—The dowitchers which have been found breeding in Alberta, from Little Red Deer River to Fort Assiniboine, are intermediate between griseus and scolopaceus, but nearer the former. Eggs have also been taken at Hayes River Flat and just south of Little Slave Lake, which are probably of this form. The breeding range of typical griseus probably lies between these points and the west side of Hudson Bay and perhaps extends north to the Arctic coast.

Winter range.—North to Louisiana (State game preserve, and Marsh Island) and probably rarely to North Carolina (Fort Macon). East to rarely North Carolina (Fort Macon); South Carolina (near Charleston, and Frogmore); Georgia (Savannah and Blackbeard Island); Florida (Amelia Island, Orange Hammock, and Bassenger); Bahama Islands (Great Inagua); Jamaica; Lesser Antilles (Guadeloupe, Barbadoes and Grenada); Trinidad; and Brazil (Para and Bahia). South to Brazil (Bahia); and northern Peru (Tumbez). West to northern Peru (Tumbez); Colombia (Medellin); Cuba (Isle of Pines); western Florida (Key West, Fort Myers, Sarasota Bay, Tarpon Springs, and Pensacola); Louisiana (Marsh Island); and southern California.

Spring migration.—Early dates of spring arrival are: Virginia, Hog Island, April 15, Norfolk, April 17, and Locustville, April 25; New Jersey, Long Beach, May 6, New Brunswick, May 16; New York, Shinnecock Bay Light, May 15, and Long Island, April 19; Connecticut, Norwalk, May 15; Rhode Island, Newport, May 20; Massachusetts, Monomoy Island, May 1; Quebec, Green Island, May 25; Quebec, May 28, and Fort Chimo, June 10; and New Brunswick, Grand Manan, June 13.

Late dates of spring departure are: New Jersey, Long Beach, May 20, Cape May, May 20, New Brunswick, May 23, and Elizabeth, May 31; New York, New York City, May 30, Long Island, June 12, and Long Beach, June 23.

Fall migration.—Early dates of fall arrival are: Massachusetts, Edgartown, July 4, Dennis, July 13, Monomoy Island, July 13, Marthas Vineyard, July 24, and Harvard, July 26; Rhode Island, Newport, July 10; Connecticut, Meriden, July 23; New York, Long Island, June 29, and East Hampton, July 1; New Jersey, Long Beach, July 6, and Cape May, July 10; Virginia, Cobb Island, June 19, and Bone Island, July 14; Georgia, Savannah, September 23; and Mississippi, Bay St. Louis, August 24. A few individuals may be found throughout the summer on the coast of Florida and other Southern States, but they are not known to breed in these regions.

Late dates of fall departure are: New Brunswick, Tabusintoc, October 23; Quebec, Labrador, August 23, and Montreal, September 27; Maine, Portland, August 13; Massachusetts, Harvard, August 25, Edgartown, September 4, and Cape Cod, October 23; Rhode Island, Newport, October 20; New York, Rochester, September 13, Orient, September 21, New York City, October 31, and Great West Bay Light, November 2; New Jersey, Long Beach, October 1; and Virginia, Hog Island, November 12.

Casual records.—The dowitcher has many times been taken outside of what appears to be its normal range, in fact there are so many records for the interior that it seems certain individuals regularly follow the flyway of the Mississippi Valley.

Among these records are Bermuda, Harris Bay, September 26, 1847, and August 21, 1848, Pearl Island, September 10, 1874, and Peniston Pond, September 17, 1875; District of Columbia, Washington, September 1879; Pennsylvania, Erie, July 19, 1892, and Carlisle, August 12, 1844, and September 12, 1844; Tennessee, Reelfoot Lake, November 27, 1875; Illinois, Mount Carmel, October 9, 1875, Calumet, October, 1881, South Chicago, May 6, 1893, and Grand Crossing, July 19, 1893; Indiana, Liverpool, September 9, 1892; Ohio, Pelee Island, August 10, 1924, and September 3, 1910, and Columbus, October 16, 1921; Michigan, Wayne County, July 16, 1906, August 26, 1905, and October 7, 1890; Ingham County, August 26, 1897, and East Lansing, August 14, 1908; Ontario, Toronto, August 1, 1894, August 24, 1891, and September 15, 1889, and Ottawa, May 9, 1890; Iowa, Burlington, August 6, 1893, and August 16, 1893, and Marshalltown, August 10, 1914; Wisconsin, Lake Koshkonong, August, 1886; Texas, Corpus Christi, May 18, 1886, San Patricio County, June 11, 1887, Fort Clarke, April 26, 1882, Padre Island, August 26 and 27, 1891, Aransas Bay, August 14, 1905, and Rockport, February 3, 1909; Idaho, St. Joseph Marshes, September 12, 1895 or 1896; Mackenzie, Fort Rae, June 9, 1893; Greenland, Fiskenaesset in 1854; Ungava, Fort Chimo, June 10, 1883; and Alaska, Nushagak, September 24, 1882, and June 9, 1884.

There also are 15 records of its occurrence in the British Isles; one each near Havre, and Picardy, France, and northeastern Siberia, near Jakutsk.

Egg dates.—Alberta: 9 records, June 1 to 16.

LIMNODROMUS GRISEUS SCOLOPACEUS (Say)

LONG-BILLED DOWITCHER

HABITS

This is supposed to be a western form of the species, characterized by an average larger size, a decidedly longer bill, and more uniformly rufous under parts in the adult spring plumage. It was first described and long regarded as a distinct species, but later developments have shown intergradation and it has been reduced to sub-specific rank. The above characters seem to hold good in all specimens collected on their breeding grounds in Alaska and northwestern Mackenzie; and these characters are distinctive and well marked. But in immature and winter plumages the form can be recognized only by size; and, as the measurements of the two forms overlap and intergrade, only the extremes can be positively named. The matter is further complicated by the fact that the migration and winter ranges of the two forms overlap. This form, scolopaceus, is by no means rare on the Atlantic coast, and griseus occurs regularly on the Pacific coast; intermediates are most abundant in the central valleys, but occur on both coasts.

Spring.—The long-billed dowitcher is a rather early spring migrant; the migration starts in March; the main flight through the United States is in April; and it reaches its northern breeding grounds in May. Dr. E. W. Nelson (1887) says of its arrival in northern Alaska:

In spring, the middle of May, as the snow disappears, and the first pale leaves of grass begin to thrust their spear-points through the dead vegetable mat on the ground, or as early as the 10th on some seasons, this peculiar snipe returns to its summer home. At the Yukon mouth I found them on May 12, when they were already engaged in love-making, though the ground was still, to a great extent, covered with snow, and only here and there appeared a thawed place where they could feed. Toward the end of this month they are plentiful, and their curious habits and loud notes make them among the most conspicuous denizens of the marshes.

Courtship.—Doctor Nelson (1887) writes:

These are very demonstrative birds in their love-making, and the last of May and first of June their loud cries are heard everywhere about their haunts, especially in morning and evening. Two or three males start in pursuit of a female and away they go twisting and turning, here and there, over marsh and stream, with marvelous swiftness and dexterity. At short intervals a male checks his flight for a moment to utter a strident pe-et u weet; wee-too, wee-too; then on he goes full tilt again. After they have mated, or when a solitary male pays his devotions, they rise 15 or 20 yards from the ground, where, hovering upon quivering wings, the bird pours forth a lisping but energetic and frequently musical song, which can be very imperfectly expressed by the syllables peet-peet; pee-ter-wee-too; wee-too; pee-ter-wee-too; pee-ter-wee-too; wee-too; wee-too. This is the complete song but frequently only fragments are sung, as when the bird is in pursuit of the female.

Herbert W. Brandt says in his notes:

The male long-billed dowitcher pours forth his wild musical song as he hovers in the air with raised vibrating wings, perhaps 50 feet above the object of his rapturous outburst. The female, from her retreat on the cozy border of a lowland pool, modestly watches the ardent lover as he renders his melodious homage. In common with many others of the shore dwellers, the most conspicuous courting action is the pursuit race by a number of males for their desired, but elusive, lady love. It is then that one marvels at the speed and agility displayed by apparently awkward birds, as they twist and dodge in their aerial wooing. Even during his swift flight the suitor tries, but with poor success, to continue his musical efforts for the benefit of his larger paramour.

Nesting.—MacFarlane's notes record brief descriptions of some half a dozen nests found in the Anderson River region and on the borders of the wooded country. These were all located on marshy ground near a swamp or small lake. One is described as "a mere depression in the midst of a tuft or decayed grass, lined with a few withered leaves." A set collected for me by F. S. Hersey, near St. Michael, Alaska, June 9, 1914, was taken from a hollow in the moss between two clumps of grass on the tundra; the female was flushed and shot. Mr. Brandt says in his notes:

The nest of the long-billed dowitcher is a mere depression scratched out on a small eminence on a wet moss-covered meadow through which short sedges grow sparingly to a height of about six inches. The nest, the bottom of which was usually wet, was in every case surrounded by shallow fresh water and the basinlike cavity was meagerly lined with grass and small leaves. In two nests the eggs rested on the cold wet moss foundation still frozen a few inches underneath and the scanty nesting material was all deposited on the rim of the nest. In every instance the female was conducting the incubation, but the male was in close attendance. The bird is a very close sitter and must be almost trodden upon before it will rise, wings spread, from its duties.

Eggs.—Four eggs seems to be the invariable rule for the long-billed dowitcher. In shape they vary from ovate pyriform to subpyriform; some are quite rounded and others are decidedly pointed. They have only a slight gloss. Mr. Brandt in his notes describes his four sets, as follows:

The ground color has considerable variation and shows two distinct types: The commoner one, the brown type, of which we found three sets is "Saccardo's olive"; and the other type, represented by a single set, is "greenish," shading to "bluish glaucous." The markings are bold, slightly elongated and seldom confluent, so that blotched markings are unusual. The eggs are medium to heavily spotted, causing the ground color to be conspicuous, and, in consequence, the underlying markings are very noticeable. The primary spots are in various shades of brown, namely: "Vandyke brown," "seal brown," and "Saccardo's umber," which make the egg one of unusual beauty. The underlying spots are "drab gray" to "light grayish olive" and are larger and more numerous than are found on the other limicoline eggs we collected at Hooper Bay.

In my set the ground colors vary from "dark olive buff" to "olive buff." Two of the eggs are irregularly spotted and blotched with spots of various sizes; one is quite evenly marked with small elongated spots; and another is sparingly spotted and blotched, chiefly about the larger end. The colors of the markings are "Saccardo's umber," "bister" and "warm sepia," with underlying markings of "deep" to "pale brownish drab." In other collections I have seen a number of sets that matched almost exactly certain types of heavily blotched eggs of the Wilson snipe; these may be within the normal range of dowitcher's eggs; but I have always been suspicious that some of them were wrongly identified. The measurements of 79 eggs average 41.8 by 28.9 millimeters; the eggs showing the four extremes measures 45.5 by 30.5, 44 by 32, 37.5 by 29.2 and 39.4 by 26.3 millimeters.

Young.—H. B. Conover has sent me the following interesting notes:

Newly hatched young were found June 22nd. The incubation period seems to be about 20 days. A nest found by Murie on May 31 with two eggs, had four eggs on June 2, and on being visited the evening of June 22, was found to contain two young and two pipped eggs. The colors of the soft parts of a downy young several days old were as follows: Tarsus olive with blackish stripes down the sides, bill black, iris brown. In the newly hatched young the tarsus is much lighter. On June 23 while visiting the nest of a black-bellied plover, I came across a pair of dowitchers that from their actions appeared to have young. Not wishing to stop at the time, I passed on, but on returning several hours later, found them again in a marsh at the foot of a long, low hill. When I sat down to watch, one bird wheeled about me calling, and then flew off down the valley. The other bird at first I could not locate, but soon saw it flying about the hillside chirping. I noticed that as this bird passed over a certain spot, it would hover about 15 feet above the ground, giving a whistling trill. After a few minutes it dawned on me, that each time it hovered to give this call, it was a little farther up the hillside. When I moved up toward the top of the hill, the bird alighted close by, scolded for a while and then commenced the same performance as before. In this way in about half an hour the dowitcher and I had crossed the hill from one marsh to another, a distance of about 600 yards. During all this time its mate had appeared only twice, when it flew by calling and then disappeared again. Finally the bird I was following alighted in the marsh at the far side of the hill from where we had started, and began running short distances, stopping and then running on again. Watching through some field glasses, I soon saw a young one following at its heels. Rushing down suddenly, three downies were found hiding with their heads stuck into holes or depressions in the moss. They appeared to be several days old. Evidently the old dowitcher had led these young ones across the hill by simply hovering over or in front of them and calling. The bird was collected and proved to be a male. Just what the relation of the male and female to the eggs and young is in this species it is hard to say. From the experience above I believe the male does nine-tenths of the work in caring for the chicks. I think this will probably prove true as to the incubation of the eggs as well, but that the female takes some share in the hatching seems probable, as one collected in the vicinity of a nest showed incubation patches.

Plumages.—The downy young dowitcher somewhat resembles the young snipe, but has a somewhat different pattern of similar colors. The large central crown patch is black, clouded, or overcast, with "chestnut" tips and with two indefinite spots of whitish tips; the black extends down to the bill; a broad, black loral stripe extends from the eye to the bill, and a still broader postocular stripe from the eye to the nape; these two stripes are separated from the dark crown patch by a stripe which is "tawny" above the lores, buffy white over the eyes, and white around the posterior half of the crown. The chin is buffy white, and the throat and breast are "ochraceous tawny," becoming lighter and grayer on the belly. The upper parts are much like those of the snipe, variegated, or marbled, with black, "chestnut," and "umber brown," and spotted with small round white spots, terminal tufts, which are very thick on the wings and form roughly two rows down the back and two rows on each thigh.

In fresh juvenal plumage in July in Alaska, the crown, back, and scapulars are black, broadly edged with "cinnamon rufous" or "hazel"; the throat, breast, and flanks are gray, the feathers broadly tipped with "ochraceous tawny" and streaked with black or spotted with dusky; the tertials, innermost greater coverts, and the median coverts are edged with "cinnamon buff." These edgings are much browner in scolopaceus and paler buff in griseus.

A postjuvenal molt, beginning in September and lasting until December or later, involves a change of the body plumage, sometimes the tail and some of the wing coverts and scapulars. This produces the first winter plumage, which is like the adult winter plumage, except for the retained juvenal scapulars, tertials, and wing coverts. The first prenuptial molt is limited to a few scattering feathers in the body plumage, above and below, some of the scapulars and wing coverts, and the tail; these are like corresponding spring feathers of the adult. There is considerable individual variation in the amount of new feathers in this first nuptial plumage. I have seen birds in this plumage from March 28 to September 9. They do not go north to breed, but remain in the South during the summer. At the first postnuptial molt, in August, they assume the adult winter plumage. In some young birds the prenuptial molt seems to be omitted and the postnuptial molt seems to be a change from one winter plumage to another.

Adults have a partial prenuptial molt from February to May, involving all the body plumage, most of the scapulars, some of the tertials, the central pair of rectrices and the wing coverts. I have seen adults in full nuptial plumage as early as March 4 and as late as August 21. July and August birds are very black above, due to the wearing away of the buff edgings. There is much individual variation in the extent and intensity of the rufous and in the amount of black spotting on the breast. The complete postnuptial molt of adults begins in August and is often finished in September. I have seen several birds in which the primaries were being completely renewed during both months.

Food.—Preble and McAtee (1923) give the following report on the contents of two stomachs of long-billed dowitchers:

Two stomachs, of the two specimens last mentioned from St. Paul Island, have been examined and their contents were almost exclusively the larvae of midges (Chironomidae), of which there were more than 75 in one gizzard and more than 100 in the other. Vegetable débris, amounting to 3 per cent by bulk of the stomach contents, also was present, and it probably was picked up incidentally with the midge larvae. Included in the vegetable matter were seeds of bottle brush (Hippuris vulgaris), sedge (Carex sp.), and water chick-weed (Montia fontana).

Behavior.—I have never been able to discover any differences in behavior between the two forms of the dowitcher; their habits are doubtless similar. Some gunners think that they can distinguish the two forms by their notes, but the differences in notes are probably due to individual variations in a somewhat varied vocabulary. John T. Nichols (1920) one of the closest students and best authorities on shore birds' notes, says "the chances are there is no significant difference in the calls of the two races."

Fall.—S. F. Rathbun has sent me the following notes on the habits of this bird on its migrations through the State of Washington:

The long-billed dowitcher will be found in the company of almost any of the shore birds, in flocks of varying numbers, and even as single individuals, but appears to show somewhat of a partiality for the company of the black-bellied plover and the red-backed sandpiper. On this coast both its spring and autumnal migrations seem to be somewhat prolonged, for in the case of the former we have records from April 11 until late in May; and for the latter from early August until into November. It will be found alike on the sandy beaches and the muddy flats, seemingly showing no particular preference for either. When the tide is at its ebb on the flats the birds oftimes become widely scattered and single ones may be found in unexpected places. On one occasion as we were walking across a grassy marsh the head and neck of a long-billed dowitcher was seen exposed above the growth along the edge of one of the little channels running through the marsh. As we approached the bird it could be seen making attempts to rise, but this it was unable to do on account of being impeded by the length of the grass, and we drove the bird ahead until an open spot was reached when it then took wing, at this time being but a few feet away.

On various occasions while we were watching flocks of the small sandpipers about some bit of water, dowitchers would fly past and, being attracted by the calls of other birds, they then after circling for a moment or two would alight at the pool to feed. When thus engaged they give the impression of being somewhat deliberate in their actions and as they moved about some would frequently wade up to their breasts into the shallow water, often so remaining until by some action they seemed to lose a footing and when this occurred a retreat would be made into a more shallow part. Oftentimes one or more birds would suddenly cease feeding and assume a posture of repose and when this took place it was a common occurrence to see some standing on but one leg, thus to remain motionless for a time.

Dowitchers do not appear to be very shy when found in the flocks of the smaller sandpipers, but are the first birds to retreat as one approaches the flock; and on such occasions it is generally the case that one or more of them will suddenly take wing and put the entire flock in motion. They are swift-flying birds and when on the wing have a somewhat harsh note that is given from time to time. In their spring dress they are attractive, as at this time their under parts are a rich buff color, and a flock of dowitchers seen at this season with the light striking full on their breasts is indeed a handsome sight.

Winter.—Dowitchers occur in winter as far south as Ecuador and Peru. Dr. Frank M. Chapman (1926) referred the birds collected in Ecuador to scolopaceus. Nonbreeding birds, or immatures, remain there all summer, as they do in other parts of their winter range. I have taken both forms of dowitchers in Florida, where they winter regularly in small numbers.

DISTRIBUTION

Range.—North America, Central America, Cuba, and northwestern South America. Casual in Japan.

Breeding range.—North to probably eastern Siberia (Cape Wankarem); Alaska (Kuparuk River and Point Barrow); probably Yukon (Herschel Island); and Mackenzie (Franklin Bay). East to Mackenzie (Franklin Bay). South to Mackenzie (Fort Anderson); Yukon (Lapierre House); and Alaska (Point Dall). West to Alaska (Point Dall, Pastolik, St. Michael, and Kowak River); and probably eastern Siberia (Cape Wankarem).

Winter range.—North to California (Los Banos and Santa Ana); Texas (Corpus Christi); Louisiana (State Game Preserve); Florida (East Goose Creek, Kissimmee, and Cape Canaveral); and probably Cuba (Santiago de Vegas and San Fernando). East to probably Cuba (Santiago de Vegas); Costa Rica (Alajuela); and probably Panama, Colombia, and Ecuador. South to Ecuador. West to Guatemala; Tehuantepec (San Mateo); Jalisco (La Barca); Lower California (La Paz, San Jose Mission and San Quentin); and California (San Diego and Los Banos).

Spring migration.—Early dates of spring arrival are: South Carolina, near Charleston, April 30; New York, Long Island, March 20; Illinois, Cary's Station, April 24, and Chicago, April 28; Minnesota, Heron Lake, May 1; Kansas, Manhattan, April 21, and Wichita, April 28; Nebraska, Callaway, April 8, and Omaha, April 28; Iowa, Wall Lake, May 9; South Dakota, Brown County, April 14, and Harrison, April 15; North Dakota, Menoken, May 7; Manitoba, Shoal Lake, April 24, Pilot Mound, May 1, and Margaret, May 18; Colorado, Loveland, April 6, Denver, April 26, and Durango, April 30; Wyoming, Cheyenne, May 2, and Lake Como, May 5; central and northern California, Alameda, March 15, Palo Alto, April 17, Ballona, April 19, and Stockton, April 20; Oregon, Malheur Lake, April 20; Washington, Menlo, May 1, and Fort Steilacoom, May 5; British Columbia, Courtenay, April 28, and Chilliwack, May 8; and Alaska, Craig, May 2, Kuiu Island, May 3, Fort Kenai, May 4, and St. Michael, May 20.

Late dates of spring departure are: Louisiana, New Orleans, March 20; Texas, Corpus Christi, April 20; Chihuahua, Lake Palomas, April 9; Lower California, Gardner's Lagoon, April 19; and southern California, Santa Barbara, May 2.

Fall migration.—Early dates of fall arrival are: British Columbia, Courtenay, July 7, and Okanagan Landing, July 19; California, Balboa Bay, July 6, Santa Barbara, July 18, and Fresno, August 6; Lower California, San Quentin, August 10, and San Jose del Cabo, August 28; Tehuantepec, San Mateo, August 12; Montana, Billings, July 31; Utah, Provo River, July 24; Saskatchewan, Hay Creek, July 3; Colorado, Barr, July 5, and Denver, July 24; North Dakota, Devil's Lake, July 20, and Mouse River, August 10; Texas, Brownsville, July 11; New York, Long Island, July 16; North Carolina, Pea and Brodie Islands, July 7; and South Carolina, near Charleston, July 20.

Late dates of fall departure are: British Columbia, Chilliwack, October 29; Washington, Seattle, October 9, and Point Chehalis, October 19; northern and central California, Easton, October 18, Alameda, October 29, and Stockton, November 5; Wyoming, Hutton's Lakes, October 14; Colorado, Denver, October 3; Manitoba, Margaret, October 10; South Dakota, Harrison, November 2; Nebraska, Valentine, October 28; Kansas, Lawrence, October 3; Minnesota, St. Vincent, October 9; Missouri, St. Louis, October 28; New York, Long Island, November 2; and South Carolina, September 10.

Casual records.—Occurrences of the long-billed dowitcher outside of its normal range must, of necessity be based upon the evidence of specimens, as it is frequently confused with the more common dowitcher of the Atlantic coast, from Maine to Florida. Seven were collected in the District of Columbia in April, 1884; one at North Haven, Connecticut, August 5, 1886; Hamilton, Ontario, August 21, 1891; Leighton, Alabama, May 15, 1891; Dauphin Island, Alabama (2), July 5, 1913; Detroit, Michigan, August 26, 1905; Yokohama, Japan, March 13; and Yezo, Japan, October 13.

Egg dates.—Arctic Canada: 18 records, June 6 to July 5; 9 records, June 21 to July 3. Alaska: 17 records, May 29 to July 1; 9 records, June 3 to 19.

MICROPALAMA HIMANTOPUS (Bonaparte)

STILT SANDPIPER

HABITS

Strangely enough I have never seen, or rather recognized, a stilt sandpiper in life. As it is often associated with the lesser yellow-legs and so easily mistaken for it, I may have overlooked it. It is a rare bird in the localities where most of my work on shorebirds has been done and it does not seem to be very common anywhere. It is more common on migrations in the Mississippi Valley than elsewhere, on its way to and from its restricted breeding range on the barren grounds and Arctic coast of Canada.

Spring.—The spring migration is almost directly north from the Gulf of Mexico to Great Slave Lake and then down the Mackenzie Valley and other valleys to the Arctic coast. It is rare in spring on the Atlantic coast. R. J. Longstreet writes to me that he saw three on May 4 and 5, and four on May 8, 1925, in Volusia County, Florida. C. G. Harrold tells me that it is a common spring migrant in Manitoba, "even abundant at times, a flock of nearly 300 being seen in May, 1924, at Whitewater Lake." A. G. Lawrence records it, at the same lake, as early as May 5 and as late as June 2; he calls it "uncommon to fairly common." At Beaver Lake, in northern Alberta, William Rowan saw flocks of from 20 to 25 birds every day from May 20 to 28, 1924. P. L. Hatch (1892) says that, in Minnesota, "they come in small flocks, and keep mostly about shallow ponds, and along the smaller streams flowing through the marshes," but he has "found them on the sandy beaches of some of the larger lakes on several occasions." He says "they are shy and exceedingly vigilant, making it no easy matter to get them."

Nesting.—Comparatively little is known about the nesting habits of the stilt sandpiper. Roderick MacFarlane (1891) found it "fairly abundant on the shores of Franklin Bay, where a number of nests with eggs and young were discovered. It is, however, very rare in the interior, only one nest having been taken at Rendezvous Lake on the borders of the wooded country east of Fort Anderson." A nest with three eggs, found on June 22, 1863, is described in his notes as "near a small lake and composed of a few decayed leaves placed in a depression in the ground, partly concealed by a tuft of grass;" the female was flushed off the nest and shot. The nest found at Rendezvous Lake is not described, but one found at Franklin Bay, on July 6 or 8, 1865, containing four fresh eggs, was "a mere depression in the ground, lined with a few withered leaves and grasses."

Eggs.—Four eggs is probably the usual number laid by the stilt sandpiper. They are ovate pyriform in shape. The only eggs I have been able to locate are the three sets in the United States National Museum, collected by MacFarlane. J. H. Riley has kindly sent me descriptions and measurements of these. In the set of four eggs the ground color is "ivory yellow" with large irregular blotches and spots of two shades of "mummy brown," and a few rather large shell markings of "hair brown," the latter mostly towards the larger end. The spots and blotches are a little heavier towards the larger end, also, but in no sense do they form a ring. Another set of two eggs is similar, but the spots and blotches are much smaller, more numerous, and more evenly distributed over the surface; some of the "mummy brown" spots are even becoming scrawls. The third set of two eggs are like the set of four, except that the ground color is "pale olive buff" and the "mummy brown" blotches are on the average smaller. The measurements of these 7 eggs average 35.5 by 25.1 millimeters; the eggs showing the four extremes 36 by 25, 35 by 26, 35 by 25 and 36 by 24.5 millimeters.

Young.—Mr. McFarlane (1891) says: "On one occasion we could not help admiring the courage and ingenuity displayed by both parents in defense of their young, which resulted in saving two of the latter from capture."

Plumages.—In natal down the stilt sandpiper closely resembles several of the other species of tundra-nesting sandpipers. It can generally be recognized by its relatively longer legs and by its longer bill, with a broader tip. The head markings are also a little different. The forehead, cheeks, and throat are dirty white, with a broad, black, median stripe from bill to crown, another (loral) from bill to eye, and a short one (malar) below it. The crown, back, wings, thighs, and rump are variegated or marbled with black (predominating) and dull browns, "tawny" to "ochraceous tawny," and profusely dotted with dull white terminal down tufts; these dots form a distinct circle around the crown patch, below which the whitish sides of the head are marked with "ochraceous tawny." The lower throat is washed with pale buff, and the rest of the under parts are white.

In the juvenal plumage in August the head and neck are streaked with gray and whitish; the crown is dusky, with buffy edgings; the mantle is brownish black and dusky, with "tawny" edgings on the blackest feathers in the back and scapulars, and with pale buff or whitish edgings on the rest of the mantle and tertials; the under parts are white, suffused with pale buff on the throat, breast, and flanks; the wing coverts are edged with pale buff or whitish; the upper tail coverts are white and but little marked; the central tail feathers are dusky, edged with white, and the others are white, margined with dusky. This plumage is not worn long, for the postjuvenal molt of the body plumage begins late in August and lasts through September, producing a first-winter plumage. This is similar to the winter plumage of adults, but can be recognized by the juvenal wing coverts, some scapulars, and tertials.

I have been unable to trace the first prenuptial molt of young birds, which is probably accomplished in South America, nor have I been able to recognize a first nuptial plumage. Possibly young birds may not come north during their first spring.