Galerita cristata

THE TUFTED LARK (Galerita cristata).

THE WOOD LARK.

The Wood Lark (Corys alauda arborea) is distinguished by its inferior size, small wings, large, broad, and rounded tail, and scarcely perceptible tuft upon its head. Its length never exceeds six inches, its breadth is eleven and three-quarter inches, the wing measures three and a half inches, and the tail two inches. The female is smaller than her mate. The plumage is brownish yellow, shaded with rusty red; the belly white, striped with black as far as the breast; the four exterior tail-feathers are white, or of a yellowish shade; a light blue line passes over the head at the base of the upper mandible, running above the eyes, and around the crest. The feathers on the back of the young have a dark border.

Alauda arvensis

THE SKYLARK (Alauda arvensis).

This beautiful bird is found extensively throughout Southern and Central Europe, and a large portion of Central Asia; its favourite haunts are, however, restricted to such barren plains and bare mountainous tracts as would offer few attractions to other members of the family. In its movements the Wood Lark is extremely vivacious and active; it runs with short steps over the ground, carrying its body and crest so erect as to give it an air of great self-importance and trimness. Should its promenade be disturbed by the appearance of a Hawk or other bird of prey, the little creature instantly lays itself flat upon the ground, if possible in a small hollow, and in this attitude will remain so still and motionless until the danger is past, as frequently to escape even the keen scrutiny of its formidable pursuer. Unlike its congeners, this species passes a considerable portion of its life perched amongst the branches of trees, from which peculiarity it derives its distinguishing name of Wood Lark. The breeding season commences with the spring, and numerous and violent are the battles between the male birds during this period of the year, for as their numbers usually exceed those of the females, it is a matter of no slight difficulty for each to find a mate. This important point, however, once settled, the males regain all their wonted gentleness, and confine their activity entirely to rendering themselves agreeable to the partner they have obtained with so much courage and perseverance. The nest, which is very compact and elaborate in its construction, is usually built in the grass, often under the shelter of a pine or juniper tree, and is composed of dry blades of fine grass. In shape, the little fabric resembles the half of a ball; its interior is warmly and neatly lined with soft materials for the reception of the eggs; these are usually four or five in number, white, and thickly strewn with grey or light brown markings (see Coloured Plate X., fig. 37). The female alone broods, but she is carefully tended during her seclusion by her mate, who also assists in taking care of the young, which are very soon capable of leaving the nest. No sooner is it vacated than another brood replaces the first, and it is only when the work of incubation is fully accomplished that the whole family unites to form a small flock, and fly about the country in search of food. During these expeditions many visits are paid to newly ploughed or stubble fields; and even during their autumnal migration, which commences about the end of October, entire days are often spent in exploring such spots in search of the precarious supply of seeds and insects, upon which they rely for food. These migratory excursions frequently extend as far as Africa, but by February the birds are with us again, and may be sometimes seen flying and singing cheerfully upon our mountains before the snow has fully disappeared from the surface of the ground. The song of the Wood Lark is extremely beautiful, and has inspired many eloquent writers with a theme; indeed, the impression made upon the mind of a traveller passing through the dreary plains inhabited by these birds, may well be of a most enthusiastic description, when, amidst the deep silence that surrounds him, this glorious little songster suddenly rises into the air, and commences pouring out an uninterrupted flow of exquisite music as it soars above him for half an hour at a time. Those who have been fortunate enough to listen to the Wood Lark in the stillness of the night, speak still more warmly of the effect its voice is capable of producing. We would, however, by no means lead our readers to suppose that the song of this bird can bear comparison with that of the Nightingale; nevertheless, whilst the latter is only heard during two months of the year, the former enlivens its native haunts from March to October, and, when caged, sings with such unflagging zeal and spirit as to render it a great favourite with all who have kept it in their aviaries. Large numbers of Wood Larks are captured by the mountaineers during the night by means of nets spread over the ground; few, however, survive captivity for more than two or three years.

THE SKYLARK.

The Skylark, or Field Lark (Alauda arvensis), is distinguished from its congeners by the slender formation of its body, its weak short conical beak, and its somewhat pointed wings, the third quill of which is longer than the rest; its tail, of moderate length, is slightly excised at the extremity, and its delicate feet are furnished with somewhat short toes. The length of this species is about six inches and three-quarters, its breadth twelve inches and a quarter; the wing measures from three to four inches, and the tail from two inches and a half to two and three-quarters. The colour of the plumage is reddish brown upon the back, the under part of the body being white, the head distinctly spotted with brown, and the sides marked with dark streaks; the bridles and sides of the neck are of a lighter colour than the rest of the feathers; the exterior tail quills are white, as is the outer web of the second quill; the eye is reddish brown, the beak blueish grey, and the feet reddish grey.

The Skylark abounds over the whole continent of Europe and its contiguous islands; in Asia it is met with as far north as Kamschatka, and we think that it may now be numbered amongst North American birds, Audubon having introduced many species into that country, in the hope of their becoming naturalised. Though somewhat rarely seen, Field Larks have been known to reach Egypt in the course of their migrations. We ourselves have seen large flocks inhabiting the Castilian highlands, and they are said to be plentiful in Algiers and Greece during the colder parts of the year. In England the Lark is always regarded as the harbinger of spring, as with us it has usually returned and selected its home by the end of April. In its behaviour this species closely resembles its congeners, but, unlike some of them, it is extremely restless, running or flying from one spot to another with a constant change of flight or step, at one moment walking slowly, repeatedly ducking its head as it goes, and the next instant darting along with the rapidity of a plover. When in the air its evolutions are most varied. While singing it usually hovers gently, or rises rapidly with regular strokes of its wings, as it carols forth its well-known lay, which may be frequently heard at intervals from early morning until after sunset, the little songster appearing quite regardless of all other pleasures or desires, as it rises higher and higher towards the clouds, which sometimes seem to hide it from our view. The night is passed upon the ground, but at the first dawn of day, this "herald of the morn," as it has been aptly called, is amongst the first to greet the rising sun, its matin song being uttered whilst still perched upon the spot that has afforded it a shelter for the night. Like the bird we last described, the Skylark lives at peace with its brotherhood until the time for choosing a mate, at which season regular pitched battles are of constant occurrence between the males, who pull and tear each other in the air until the whole party fall struggling to the ground, usually, however, without any serious injury, and quite ready to renew the combat at the first sound of their antagonist's voice; the females, meanwhile, not only seem to enjoy the scene, but sometimes assist the mate they would prefer.

The nest is constructed about the beginning of May, the birds generally selecting a corn-field as most suitable for building purposes. They choose a piece of ground some two or three hundred paces in extent, and on this they settle, the whole party being as near together as the required space will allow, so that they thus form a kind of little colony. Male and female both assist in excavating the small cavity necessary for the safe deposit of the nest, which is built of stubble, blades of grass, or fibrous roots, the interior being occasionally lined with horsehair. In this humble retreat the female lays five or six eggs of a greenish yellow or reddish white tinge, covered with brown or grey spots (see Coloured Plate X., fig. 37). Both parents assist in the work of incubation, but the largest share devolves upon the female. The young leave the nest very shortly after being hatched, and seek shelter in the neighbouring fields, the old birds being immediately busied with the cares of a second family. Of all the numerous enemies by which the Skylarks are surrounded, man himself stands pre-eminent; hundreds of thousands are annually destroyed, merely to furnish a dainty food; and we learn from a continental writer, Elzholz, that they are so much sought after in Germany, that on one special occasion to which he refers 403,455 dead Larks were sold in the town of Leipsic alone, although, he tells us, by far the greater number caught in that part of the country were disposed of in the villages before they could reach the markets in the city. These birds are attracted by any light of unusual brightness, and are sometimes allured to their destruction by a rapidly revolving mirror. Amongst their feathered enemies the hawk known as the "Hobby" is the most formidable—indeed, so extreme is the terror evinced by the little songsters on its appearance, that, if escape by other means is impossible, they will seek refuge in a passing wagon or similar hiding-place; we ourselves knew an instance in which a Skylark, driven to desperation, sought protection from its dreaded foe upon the pommel of a horseman's saddle.


The STILTED LARKS (Certhilaudæ) are a group inhabiting Africa, remarkable for their elongated bodies, small heads, and large beaks, the upper mandible of which terminates in a slight hook; they are likewise distinguished by their comparatively short wings, long, rounded tail, and very high tarsi, furnished with toes and nails of moderate length.


The SPUR LARKS (Macronyx) are distinguished by their straight, short, and powerful beaks, elevated tarsi and feet, furnished with large toes, and by their variegated plumage. The large, somewhat curved nail upon the hinder toe must, however, be regarded as the peculiar characteristic of these birds.

Macronyx capensis

THE SENTRY LARK (Macronyx capensis).

THE SENTRY LARK.

The Sentry Lark (Macronyx capensis) has received its name from the peculiar cry that it utters when disturbed, which sounds exactly like the Qui vive! employed as a challenge by French soldiers on guard. The plumage of this species is more variegated than that of almost any other Lark, the feathers upon the back being deep grey, edged with a lighter tint, and the exterior tail-feathers of a whitish shade half way up the inner web; the lower part of the body is of almost uniform reddish brown; a streak over the eyes is deep orange, as is the throat, the latter being surrounded by a black line; the eye is reddish brown, the beak dark grey, and the feet of a yellowish shade. The plumage of the female is paler, and the spur upon the foot smaller than in the male. The length of this bird is about seven inches, the wing four, and the tail two and three-quarter inches.

We learn from Le Vaillant that the Spur Lark is found abundantly throughout the whole of Southern Africa, where it principally frequents grassy plains, or the immediate vicinity of streams or brooks. The nest, which is formed of fine roots or similar materials, is concealed under a bush, and the brood consists of three or four blueish-white eggs, marked with reddish-brown spots, most thickly strewn over the broad end. The flesh of this species of Lark is much esteemed as an article of food by the settlers in South Africa.


The COURSER LARKS (Alæmon) may be regarded as the connecting link between the Larks and the Cursorial birds. Their bodies are much elongated, the beak remarkably long, weak, and perceptibly curved; the tarsus is double the length of the middle toe and nail; the tail is long, and straight at its extremity, and the wing comparatively short, the second, third, fourth, and fifth quills being longer than the rest.

THE DESERT COURSER LARK.

The Desert Courser Lark (Alæmon desertorum) is one of the members of this group with which we are most familiar, as it is frequently seen in Europe. In this bird the head and neck are of a greyish cream colour, the back and wing-covers being somewhat yellower; the belly is white, and the breast marked with a few blackish-brown primary streaks; the quills are white at their roots, and black at the tip, whilst the secondaries are entirely white, striped near the middle with black, thus producing a double white border to the wing; the centre feathers upon the tail-covers are of the same colour as the back, but black at the shaft, the exterior feathers having the outer web white, and the rest black, with a yellowish edge. The eye is light brown, the beak and feet pale grey. Both sexes are alike in plumage, but the female is not quite so large as her mate. The length of this species is about eight inches, the wing four and a half, and the tail two inches.

According to our own observation, this very remarkable bird is met with extensively between Cairo and Suez, but is by no means numerous in the desert, and quite unknown in the region of the steppes; we occasionally saw it in small parties, but usually living in pairs, which appeared to associate peacefully with each other. As we have said, the Desert Courser Lark much resembles the Cursorial birds in many particulars. It runs with great rapidity, in the same manner as the Isabella Courser (Cursorius Isabellinus), and when in flight hovers or rises into the air with a bold stroke of the wings. When about to alight it poises itself for some moments, and then, closing its wings, comes rapidly to the ground, repeating this form of ascent and descent several times in quick succession, apparently solely for the purpose of affording pleasure to its admiring mate. The song of these birds is loud and twittering. The nest we have never seen, and our information as to the food upon which they subsist is very slight. Insects, we believe, constitute their principal diet, and they probably eat some kinds of seed. They exhibit no fear of man, and may often be seen running almost tame about the streets and court-yards of Suez and Cairo.


RAVENS (Coracirostres).

We are now about to introduce our readers to a race of Birds, so nearly related to the Passeres, that many naturalists have regarded them as constituting a subdivision of that order. We, on the contrary, following our intention of rendering our classification as simple as possible, have thought it best to assign them an entirely separate place, principally in consideration of the unmistakable peculiarity of their plumage.

The order CORACIROSTRES, according to this view, comprises a large number of species, varying in size from a Raven to a Finch, but all presenting the same characteristic structure: all have elongated yet powerful bodies, large heads, short necks, and wings of moderate size, or slightly lengthened, pointed or rounded at the tip. The tail is formed of twelve feathers, and is very various in its shape and size; the feet are strong, the toes short, armed with stout claws, and the tarsi covered with scaly plates; the beak is long, occasionally equal to or even exceeding the head in length, but sometimes much shorter; its shape is almost straight, more or less conical, sometimes arched at its roof, the upper mandible being slightly bent towards the point, but not terminated by a hook. The plumage is short in proportion to the size of the bird, and moderately compact and thick. In some cases the ornamentation is very peculiar, individual feathers being much elongated and stripped of their web. Very great diversity is observable in the coloration of these birds: black is generally predominant, but yellow and white are frequently employed, and green, brown, or red occasionally but more rarely intermingled; these various colours being often harmonised and enriched by a peculiar and splendid metallic brilliancy. The internal structure of this race bears a strong resemblance to what we have seen in the Passerine Order. The skeleton is powerful, many of its bones being filled with air. The back-bone very constantly consists of twelve cervical, eight dorsal, ten or eleven pelvic, and seven to eight caudal vertebræ. The vocal muscles of the lower larynx are well developed. The gullet does not enlarge into a crop, and the gizzard is never so muscular as in the Passerine birds; the various senses are very equally developed, and the brain is large. According to some naturalists, the Ravens must be regarded as the most perfectly constructed of the feathered tribe; and we are not inclined to dispute this opinion: certainly, few birds can compare with them either in capacity or bodily powers, for they run, fly, or climb with equal facility, and possess a remarkably flexible and copious voice; indeed, some families display such an extremely high degree of development both as regards their intelligence and strength, as to justify us in saying that they possess the attributes of the Parrots and Falcons combined. In the habits of the smaller species of this order there is much that reminds us of the Finches or Buntings; but its larger members are distinguished by many peculiarities. They are for the most part dexterous thieves, achieving their object with a boldness and cunning that is truly surprising, frequently stealing, as it were, for the mere pleasure afforded them by the act, rather than from any necessity for the object purloined. All parts of the world are inhabited by various tribes of this extensive division; some of them may perhaps be regarded as for the most part frequenting woodland districts; others are equally at home upon mountain ranges or lowlands, the sea-coast, or barren plains; and they are constantly met with either in the solitary desert, or dwelling in the immediate vicinity of man. Southern countries, however, afford the most congenial home to these birds, which, though appearing in all latitudes, are more numerous in the warmer portions of the earth than in the north. They live everywhere unmolested by man, obtaining a plentiful supply of food in any circumstances, seeing that their easily satisfied stomachs are equally ready to appropriate all kinds of nourishment. In their conduct the Ravens display an intelligence that cannot fail to interest every observer, and most curious are the means by which they seem to impart and receive hints or suggestions from each other. Some species will assemble at a given hour upon a certain tree, and enter at once, as it would seem, upon a full discussion of the events of the day, the old birds instructing the younger members of the party, who appear to profit by the lessons thus received; superior instinct or talent is sure to find promotion amongst them, the most intelligent being at once recognised as leaders of the rest of the flock. Their habits are social, but each bird may be said to lead an independent life, though ready at a moment's notice to join its companions in defence or attack. The structure of their nests is very various; some are placed apart, and separate from each other; others in close vicinity; the only interruption to the general harmony occurring during the breeding season, when the busy couples are all clamouring and struggling for favourite building places or necessary materials. At such times those who cannot take what they want by force, employ wonderful dexterity and cunning in abstracting the coveted object, should its possessor be for one moment off his guard. The brood consists of from four to six eggs. Both parents assist in the work of incubation, the male stealing occasionally from the side of his mate to pass an hour in chattering or singing with a select party of friends, perched upon some neighbouring tree. The young remain for a considerable time under the care and tuition of their parents, who rarely brood more than once during the summer.

For the most part, the Ravens must be considered as eminently useful, destroying, as they do, large quantities of noxious insects, and thus rendering great service to man. Some of the larger members of the order, on the contrary, are distinguished by a cruelty and rapacity that render them extremely destructive to the smaller quadrupeds, causing them to be regarded as deserving of human vengeance, and fit objects for relentless persecution. When caged, the Ravens are many of them extremely interesting, as they will not only learn to imitate tunes, but some of them acquire the power of repeating whole sentences with as great facility as does the Parrot, and soon become perfectly tame. The flesh of many species is well flavoured, and the feathers are employed for a variety of purposes.

We shall divide the order of Ravens into four groups, all distinctly recognisable by some marked peculiarity of structure, but resembling each other in their general mode of life and habits. These divisions we shall distinguish as the Starlings, the Birds of Paradise, the Ravens Proper, and the Plantain Eaters, assigning to the Starlings the first place, as being superior to the rest in their vocal powers.


THE STARLINGS.

The Starlings (Sturnidæ) must be ranked among the smaller birds belonging to this order, and are eminently distinguished for their high endowments. Their body is elongated, the wings of moderate size, the tail seldom of any great length, usually short and straight, the tarsus of medium height, the beak long, conical, and weak. The plumage is composed of small harsh feathers, much variegated in their hues, and frequently presenting a brilliant gloss. With the exception of Australia, the members of this family are distributed over the entire world; each continent and country possessing its peculiar species: America, more especially, is particularly rich in different races of Starlings.


The YELLOW STARLINGS (Icteri) are birds varying in size from that of a Crow to that of a Finch. Their bodies are elongated, but powerfully built, the beak conical, the wings and tail of moderate length, the tarsi strong, and the plumage soft and brilliant, black, gold, or red preponderating in its coloration; the beak is rounded and thick towards its base, and without any notch or hook at the apex, its upper portion being prolonged like a shield among the feathers of the forehead. The fourth quill of the wings is longer than the rest; the tail, which is half covered by the wings when the bird is at rest, is rounded or graduated towards its extremity; the tarsi are longer than the middle toes, and covered in front with scaly plates; the toes are of moderate length, armed with strong, bent, and pointed nails. In some species the feathers on the top of the head take the form of a tuft, and in others the cheeks are left bare. All the members of this group are social, cheerful, and active; some of them are rich in song. Their favourite haunts are in the woods, where they subsist principally upon insects, snails, fruit, or seeds. Their nests are built with care, and display considerable artistic skill.

Dolichonyx oryzivorus

THE BOBLINK (Dolichonyx oryzivorus).

The TROOPIALS (Agelaii) include the smallest members of the last-mentioned group. In these birds the roof of the beak is quite straight, and its margins bent at an angle towards the gape; the hinder toe is furnished with a spur-like claw. The plumage of the young differs considerably from that of the parent birds, and is very various in its colours and markings.

THE RICE-BIRD.

The Boblink, or Rice Bird (Dolichonyx oryzivorus), possesses so many features in common with both Finches and Starlings as to render it difficult to decide amongst which it should really be placed. This species is very numerous in North America, where it is much detested on account of the serious damage it does to the fields of ripe grain. The principal characteristic of the group of Rice Eaters to which this bird belongs is their strong, conical beak, which is of moderate length, and much compressed towards the sides, the upper mandible being narrower than the lower portion, and lying, as it were, enclosed within its edges. The body is compact, the head large, the wings of moderate size, the second quill being longer than the rest; the tail is of great length, and each individual feather composing it terminates in a sharp point; the feet are not large, but powerful, and the plumage compact and glossy. The body of the Boblink measures seven inches, its breadth being about eleven inches, the wing three and a half, and the tail two and a half inches. The plumage varies considerably at different seasons of the year. During the period of incubation the male is black upon the head, the lower portion of the body, and the tail; the nape is brownish yellow, and the feathers upon the back black, with a broad yellow margin; the shoulders and rump are of a yellowish white; the wing-covers and quills are black, bordered with yellow. The eye is brown, the upper mandible dark brown, and the lower one blueish grey; the feet are light blue. The female is smaller than her mate, of a pale yellowish brown upon the back, the shafts of the feathers being marked with a dark tinge; the lower parts of the body are of a pale greyish yellow, the sides streaked in the same manner, as is the back; the bridles are brown, and a yellow line passes over the eyes; the quills and tail-feathers are much lighter than in the gala dress of her mate. During the winter months the male bird wears a coat closely resembling that of the female. The young are similar to the mother, but all their tints are greyer and paler.

When upon the ground, the movements of this species may be described as being more like a step than a hop; its flight is light and graceful, and its powers of climbing amongst the stubble by no means inferior to those of the Reed Sparrow. The Boblink (so called from its well-known cry) appears regularly in North America during the summer months, visiting the West Indies and the northern parts of South America in the course of its migrations. About May these birds begin to make their appearance in New York by small parties, which gradually increase in numbers until they literally swarm throughout the whole State—indeed, Audubon tells us that it would be impossible to find a field unoccupied by these destructive visitors. Even the breeding season does not interfere with their social relations, for the nests are built near together upon the ground, each pair, however, keeping possession of a distinct territory, in the centre of which the little home is made with much art, amidst the grass or stubble. The cares of the brood devolve entirely upon the females, their mates, meanwhile, disporting themselves over the neighbouring fields, and making the air resound with their endeavours to rival each other in the beauty of their song, which is so rich and varied in its tones as frequently to lead the hearer to imagine that he is listening to the voices of many singers, when in reality the sounds are produced by a solitary bird. Wilson describes the performance of the Boblink as resembling a series of notes struck upon all parts of the pianoforte in rapid succession, and tells us that the effect, though strange, is extremely pleasing. When perched, the male accompanies its song by a variety of animated gestures and movements of its wings. The eggs are laid about the end of May; they are from four to six in number, white, and thickly marked with dark blue or black spots irregularly distributed. Each couple breeds but once during the year. The young are fed upon insects: they rapidly attain their full size, and are ready to join their parents in the work of destruction about to commence. No sooner is the period of incubation over than the nature of these birds seems to undergo an entire change. The male completely loses his song, and doffs his brilliant coat, which is replaced by a comparatively quiet dress, resembling that of the female, and all exchange their hitherto harmless demeanour for a life of active and really formidable mischief. In vain are every means adopted by the inhabitants to scare the destructive flocks from their fields of young corn; hundreds of thousands are shot, but with little result beyond driving the enemy from one district to take refuge in another, and it is only when the work of devastation has been fully carried out that these enormous swarms leave the locality to carry on their terrible raids in another part of the country. It would seem as though the hatred with which the farmers regard this bird had made them entirely overlook the service it renders them during other seasons of the year by the enormous quantities of insects it consumes; even the great beauty of its song has not induced them to tame it.


The MARSH TROOPIALS (Agelaius) are quite as numerous, and almost as destructive as the members of the last-mentioned group. In these birds the beak is long, conical, very pointed, and slightly compressed, the body powerful, the wings of moderate size, their second and third quills being longer than the rest; the tail moderate, rounded at its extremity, and the plumage soft and glossy.

THE RED-WINGED TROOPIAL.

The Red-winged Troopial (Agelaius Phœniceus) is almost as abundant in North America as is the Rice Bird, and, though its plumage is extremely simple, it is remarkably beautiful. During the breeding season the coat of the male is deep black, except upon the shoulders, which are of a rich scarlet; the eyes are brown, and the feet and beak blueish black. The female is blackish brown upon the upper part of the body, the belly greyish brown, each feather being edged with yellowish grey; the throat and cheeks are light greyish yellow, streaked with a deeper shade; its body is about eight and a half inches long, its breadth thirteen and a half inches; the wing measures four and a half inches.

These birds are found extensively throughout the whole of North America, and appear regularly in the United States during the summer months, but are most numerous in the northern provinces. Audubon tells us that the "Redwings" leave the south as soon as spring appears, performing their migrations in flocks of considerable extent; the males leading the way, and singing almost without intermission, as though to induce the females to follow them; the different parties rest for the night upon the tops of high trees, and greet the morning with an animated song before again proceeding on their journey. No sooner have the females made their appearance than the work of choosing a mate commences, a proceeding attended with no small difficulty, as the males far exceed the females in number. When mated the little couple retires from the rest of the flock, and sets about the construction of the nest, which is built of dry reeds, lined with horsehair or fine grass, and placed under a bush at the edge of a pond or in a marshy field. The eggs (see Coloured Plate IV., fig. 28), from four to six in number, are of a light brown colour, spotted with a darker shade. The male bird exhibits the greatest anxiety for the welfare of its little partner, and, should they be molested, will fly close up to the intruder, as though to divert attention from the nest, or else will perch immediately above its mate, uttering such pitiful cries of distress as will sometimes deter the unwelcome visitor from approaching nearer. These birds produce two broods during the summer, the second being ready to leave the nest by the beginning of August, when they congregate in flocks, numbering many thousands, and immediately commence their depredations in the fields, destroying the crops in the most terrible manner, despite the utmost efforts used to drive them from the locality, which they only quit when the corn becomes too ripe to suit their requirements. Like most of their congeners, they usually pass the night amongst the beds of reeds, which afford them temporary protection from the attacks of the infuriated farmers, by whom incredible numbers are slaughtered, without making any apparent diminution in the flocks, which occasionally may literally be said to darken the sky. Except during the time when the corn is young and tender, the habits of the Red-wing are by no means such as to render them objects of persecution, for they may be seen hopping after the plough, and clearing the field of multitudes of noxious and destructive insects; these services, however, are entirely overlooked by the American husbandmen, who have no eyes for their beauty and no ears for their song, but pursue them with unrelenting hostility.


The COW-BIRDS (Molothrus) constitute a group of Starlings distinguished by their short, conical, sharply-pointed beaks, the upper mandible of which is almost straight, and compressed towards its edges; the wings are tolerably long, the three first feathers being of nearly equal length. The tail is of moderate size, and straight at its extremity, the individual quills becoming broader towards their tip; the tarsi are compact, but rather high, and the soft plumage, which in the young bird is brown, at a later period turns to a bright metallic blue.

THE COW STARLING.

The Cow Starling (Molothrus Icterus pecoris) is the best known, or, perhaps, we should say, the most notorious of these birds. The plumage of the male is simple in its coloration, but by no means without beauty; the head and neck are brown, the rest of the plumage brownish black, with a blueish gloss upon the breast, and a green and blue shimmer on the back; the eye is dark brown, the beak and feet brownish black. The length of this species is about seven inches, and the span of its wings eleven and a half inches; the female is rather smaller, and her colour almost entirely brown, the lower part of the body being of a lighter shade than the back.

The Cow Starlings inhabit North America, where they frequent such marshy spots as are at no great distance from pastures containing cows or horses, whose backs they relieve from many tormenting parasites. In the northern parts of the United States these birds make their appearance in small flocks about the end of March, frequently associating with parties of red-winged Troopials, and gradually increasing in numbers until their swarms become really formidable; by the end of September they have left the country in company with many of their feathered companions. Though bearing a great resemblance to their congeners, there is much that is decidedly peculiar in their habits, more especially as relates to the rearing of their young. Anything like family affection would seem to be quite unknown amongst them, both male and female having many mates, and living in such entire indifference as to each other's movements that the withdrawal of one of the party does not seem to excite the slightest attention. Their eggs, moreover, are laid, like those of the Cuckoo, in the nest of any other bird who may for a moment have left its young charge; on more than one occasion we have been much amused in following and watching a female Cow Starling as she flew anxiously about in the woods, until she succeeded in finding a nest into which she might steal and deposit her eggs during the absence of its owner. Should this, however, not be possible, force is often used to drive the weaker bird from its brood until the object is accomplished. The egg of this species is small as compared with the size of the mother; it is usually pale blueish grey, marked with dark brown spots and streaks, which are the most numerous at the broadest end (see Coloured Plate IV., fig. 3). According to Audubon, the Cow-bird never deposits more than one egg at a time; the resulting progeny, he tells us, is soon hatched, and receives every care from its foster parents, who are, however, deserted by their strange nursling as soon as it has strength enough to fly.


The YELLOW or GOLDEN STARLINGS (Icteri) are distinguished from the rest of the family by their superior size, and long, slender beaks, which are straight at the ridge and sharply pointed towards the extremity; the wings are of moderate size, the tail long, graduated at the sides, and rounded at its tip; the legs are strong, the toes powerful, and armed with sharp and crooked claws. The plumage is principally of a yellow colour, the female in this respect resembling her mate, but the young birds never exhibit the bunting-like markings that distinguish others of the family.

The "Yellow Birds," as they are usually denominated, are inhabitants of the southern portions of America, though by no means rare in its more northern countries, and must be regarded as holding the same place in the Starling family as the Weaver Birds do amongst Finches, for their nests are built with great artistic skill, and frequently hang in considerable numbers from the same tree or branch. In their habits they are extremely social, and are much prized by the Americans, either when in their favourite woods or confined in a cage, on account of their gay plumage and the beauty of their song. The food of these birds consists principally of insects and fruit, but at some seasons of the year they will also eat corn and devour large quantities of the softer kinds of maggots and larvæ, for which they search amidst the refuse scattered on the roads.

THE JAMAICA YELLOW BIRD.

The Jamaica Yellow Bird, or Soffre (Icterus Jamacaii), is one of the most beautiful members of this family, found, as its name implies, in the islands of the West Indies, but likewise abounding in Brazil and Guiana. In this species the head, throat, back, and neck are black, the nape and lower portion of the body bright orange. A portion of the hinder secondary quills is edged with white underneath, and the small wing-covers are marked with orange at the shoulder; the lower wing-covers are of a paler yellow. The beak is brilliant black, with a lead-coloured spot upon the lower mandible; the feet are of a blueish flesh colour, the eyes light yellow; the ophthalmic region is bare, and of a greenish hue; the coat of the female is lighter than that of her mate, and the young birds are of a still paler tint; the beak of the latter is brown, the feet pale yellowish brown, and the wings edged with broad grey lines. The length of this bird is about ten inches, its breadth thirteen, and the wing and tail four and a half inches.

Agelaius Phoeniceus

THE RED-WINGED TROOPIAL (Agelaius Phœniceus).

All observers who have seen this magnificent species in its wild state speak of it with enthusiasm. The Prince von Wied describes it as looking like a flashing flame as it darts hither and thither amongst the dark foliage; its movements are lively and elegant, and its voice so flexible as to be capable of imitating the songs of many other birds. The depths of the forests afford these brilliant creatures the shelter they prefer, and thither they resort in pairs during the period of incubation; at other seasons of the year they fly about in small parties, which subsist principally upon insects or various kinds of fruit, and do great damage to the orange and banana trees. We learn from the same author that he found the nest of a Yellow Bird woven between the branches of a tree and hanging some eight or nine feet above the ground; the little structure was formed of small twigs, and in shape resembled a ball, the entrance being through a hole in the side. Schomburghk tells us that the wooded banks of the rivers resound morning and evening with the melodious but plaintive notes of this sweet songster, and that it is sought after by the settlers for purposes of domestication, though its life in confinement is but of short duration: this writer adds that the Yellow Bird becomes so tame in Brazil, that its cage may be kept open without any danger of its returning to its native haunts; but in this statement we can by no means agree, our own observations having led us to a contrary opinion; such as we have seen in captivity have almost invariably proved themselves to be very untamable, falling upon and destroying the nest or young of other birds, and domineering over the larger species of Starlings and Thrushes with so much violence as to ensure to themselves undisputed possession of the food or sleeping perch, as none of their companions dared to approach until the wants of these tyrants of the aviary were satisfied: to the keepers alone they showed the more amiable side of their character, and were so shy before strangers as to refuse to sing if the listener was not concealed from view.

Molothrus pecoris

THE COW STARLING (Molothrus pecoris).

THE BALTIMORE GOLDEN STARLING.

The Baltimore Golden Starling (Hyphantes Baltimore), a North American species, is the member of this group with which we are most familiar. In the general construction of its body it closely resembles the Yellow Bird last described, but the ridge of the beak is slightly curved; also the wings are longer and the tail shorter than in that species. The plumage of the male is black upon the head, throat, and upper wing-covers, as are the quills and middle tail-feathers; the under parts of the body and small wing-covers are bright orange, the back and breast a light scarlet: the exterior tail-feathers are black from the root, but their lower half is bright orange. The large upper wing-covers are tipped with white, and the quills bordered with a white margin; the eye is orange, the beak and feet light grey. In the young male all the colours are paler: the iris is light brown, and the upper mandible brownish black. The size of this species is about seven and three-quarter inches long, its breadth twelve inches.

According to Audubon, the Baltimore Bird is met with throughout the whole of North America as far as fifty-five degrees north latitude, being very numerous in some parts, but only visiting others in the course of its migrations. Its favourite haunts are in hilly districts, to which it resorts as soon as spring appears, to discharge the duties attendant on incubation. The nest is suspended from a slender twig, and is most artistically woven, but its construction varies with the climate. In the Southern States the birds prefer the northern side of the tree, and form their little cradle of moss so loosely intertwined as to allow the air to penetrate; while those that inhabit the Northern States prefer such branches as are most exposed to the rays of the sun, and render their home warm and snug by lining it with soft and fine materials. The construction of these remarkable nests is very peculiar; the builders begin by seeking for all kinds of threads or fibres about the surrounding fields and villages, and frequently do very serious damage by their depredations among the skeins of thread or cotton laid out in the fields to bleach: all the odds and ends of cotton, silk, or thread thus collected are woven into the nest, amongst other materials, with a compactness and dexterity that is truly surprising. The female lays from four to six eggs, of a pale green colour, marked with dark spots or streaks. The young are hatched within a fortnight, and are fully fledged in about three weeks after their birth, from which period they begin to climb in and out of the nest, and hang from the outside after the manner of Woodpeckers; they then accompany their parents, by whom they are fed and tended for another fortnight, before they are capable of supporting themselves. In the more southern parts of North America these birds frequently produce two broods within the year; during the spring they subsist principally upon various insects, usually caught upon the wing; but in summer they prefer fruit of different kinds, and do great damage to the orange and banana trees. This species commences its migrations early in the autumn, flying generally alone, and high in the air, uttering loud cries and hurrying along with great rapidity; when evening approaches it seeks food and shelter upon a tree, where it passes the night; it then takes a hasty meal and resumes its onward journey. The movements of the Baltimore Bird are regular and graceful; its flight is direct and continuous; its step, when upon the ground, easy; and its adroitness in climbing amongst the branches such as to bear comparison with the activity of the Titmouse. The song is simple, but pleasing.


We select the CASSICANS (Cassici) as taking rank next in order to the Icteri, being, like them, of slender shape, with long, pointed, conical beaks, long, tapering wings, long and graduated tails, rounded at the extremity, and formed of broad feathers. The feet are strong, the toes large and armed with sharp claws. The plumage is thick, smooth, and glossy, principally black, heightened to greater richness by an intermixture of yellow. In size they resemble our Jackdaw. (See Coloured Plate VI.)