Mountain chickadee
Parus gambeli
L 4¼″
Habitat: This common little chickadee can be found in most
coniferous forests of the West from 6,000 to 11,000 feet (Bent
1946).
Nest: Mountain chickadees usually nest in natural cavities or
abandoned woodpecker holes, and probably do not excavate
their own cavities if suitable ones are available (Bent 1946).
Winternitz (1973) reported five nests in live aspen and one in a
dead aspen, 6 to 15 feet above ground. In Arizona, we have
found five nests in live aspen, three in aspen snags, two in
ponderosa pine snags, and one in a white fir snag.
Food: Insects probably make up a large portion of the diet
(Bent 1946). Telford and Herman (1963) collected 10 birds in
the Inyo National Forest, where there was an infestation of
lodgepole needle miners and found 639 needle miner caterpillars
in chickadee stomachs. Baldwin (pers. comm.[8]) examined
the contents of 17 stomachs from the Wet Mountains, Colorado,
and found that 75 percent of the summer diet was insects.
Large numbers of spruce aphids were found, as well as
flies, beetles, hymenopterans, and other insects. Vegetable
material included seeds, spruce buds, and fruits. In southwestern
Montana, during summer, mountain chickadees fed
on lepidopteran larvae, especially cone worms and spruce budworms
(DeWeese et al.[9][in prep.]), and insects made up about
98 percent of the diet.
Gray-headed chickadee
Parus cinctus
L 4¾″
Habitat: Broken forests or edges of aspen, willow, and spruce
are the preferred habitat of the gray-headed chickadee. The
range is limited to western Canada and Alaska.
Nest: Old woodpecker holes or natural cavities are selected as
nest sites. Bent (1946) reported one nest about 6 feet above
ground in a spruce snag.
Food: No information could be found in the literature on the
food habits of the gray-headed chickadee, but the diet is probably
similar to that of other chickadees.
Boreal chickadee
Parus hudsonicus
L 4¼″
Habitat: The boreal chickadee is fairly common in northern
forests of spruce, fir, aspen, and birch (McLaren 1975).
Nest: Natural cavities, old woodpecker holes, or cavities excavated
by the chickadees themselves are used for nesting (Bent
1946). McLaren (1975) found 22 nest holes, all in trees or snags
with soft heartwood, and believed that softness of the core
rather than a preference for a certain tree species is the determining
factor in nest site selection.
Food: In summer the boreal chickadee consumes caterpillars,
moths, beetles, other insects, and insect eggs; birch cones,
seeds, and cedar berries are eaten in the fall and winter (Bent
1946).
Chestnut-backed chickadee
Parus rufescens
L 4¼″
Habitat: Coniferous forests of the humid coastal belt from
Alaska to central California are the favorite habitat, but this
bird is also found in adjacent deciduous woodlands and along
streams (Peterson 1961, Grinnell and Miller 1944).
Nest: Nests of this species are in abandoned woodpecker holes
or in cavities excavated by the bird itself. Nests have been
found in pine, oak, and Douglas-fir snags (Bent 1946).
Food: The diet is made up of about 65 percent animal and 35
percent vegetable matter. Of the animal material, 25 percent is
hemipterans, 18 percent caterpillars, 13 percent wasps, 7 percent
spiders, and 2 percent beetles. Seeds and fruit make up
the vegetable material (Beal 1907).
Tufted titmouse
Parus bicolor
L 5½″
Habitat: The tufted titmouse is the largest North American
titmouse and is common throughout the eastern deciduous
woodlands. These active and vocal birds are generally found in
groups of 2 to 6 in thick timber stands, often near water (Gillespie
1930). The black-crested titmouse, found in southern
Texas and northeastern Mexico, is now considered conspecific
with the tufted titmouse (33rd supplement, A.O.U. Checklist).
Nest: Nests of the tufted titmouse are very difficult to locate
and are not often reported in the literature. Published accounts
indicate that these birds nest in abandoned woodpecker holes
or natural cavities usually less than 20 feet above the ground.
While titmice are quite conspicuous in late fall and winter, they
tend to disappear in late spring to nest and molt (Gillespie
1930, Laskey 1957).
Food: The diets of tufted titmice change seasonally. In spring
and summer they eat primarily animal matter (89 percent and
82 percent respectively) and spend most of their feeding time
in the tree tops. Caterpillars often make up over 50 percent of
the animal matter. Common winter foods consist of beechnuts,
acorns, dogwood berries, Virginia creeper berries, alder seeds,
honeysuckle, seeds of tulip-tree pods. In winter, they spend
a larger percentage of their feeding time on or near the ground
(Gillespie 1930, Martin et al. 1951).
Plain titmouse
Parus inornatus
L 5″
Habitat: Oak and pinyon-juniper woodlands from 5,000 to 7,000
feet elevation from Oregon south and west to Texas and New
Mexico are the favored habitat of the plain titmouse.
Nest: Plain titmice usually nest in natural cavities or old woodpecker
holes. Most reported nests have been in oaks, 2 to 23
feet above ground (Bent 1946). Nest boxes are used when available
(Wetmore 1964).
Food: Beal (Bent 1946) examined the contents of 76 stomachs
and found 43 percent animal material (true bugs 12 percent,
caterpillars 11 percent, beetles 7 percent, ants and wasps 6
percent, daddy longlegs and grasshoppers 5 percent, spiders 1
percent, and 1 percent unreported) and 57 percent vegetable
matter (cherries and pulp of larger fruit and leaf galls 32 percent,
seeds of poison oak and weeds 25 percent).
Bridled titmouse
Parus wollweberi
L 4½″
Habitat: Bridled titmice prefer chaparral and pinyon-juniper in
the Southwest at elevations from 5,000 to 7,000 feet. This titmouse
also uses areas along streams where cottonwoods are
present (Phillips et al. 1964).
Nest: Almost all nest locations have been recorded in natural
cavities of dead and living oak trees from 4 to 28 feet above the
ground (Bent 1946).
Food: No published information was found, but the diet is
probably similar to that of other members of this genus. All live
in similar habitats and spend much of their time foraging in
crevices in the bark, on the trunks, and on branches, presumably
hunting for adults, larvae, and eggs of insects (Bent 1946).
White-breasted nuthatch
Sitta carolinensis
L 5″
Habitat: White-breasted nuthatches are non-migratory in most
forest types in the United States. They show a preference for
deciduous woodlands. In the Rocky Mountains, they occur
most commonly below 9,500 feet elevation (Bailey and Niedrach
1965).
Nest: White-breasted nuthatches nest almost exclusively in
natural cavities within living trees of mature forests. When
natural cavities are unavailable, they may use an abandoned
woodpecker hole (Kilham 1968b). In the West, nests have been
found in dead aspens and dead portions (lightning strikes) of
live ponderosa pines (Bailey and Niedrach 1965, Scott and Patton
1975). Nests are lined with hair and feathers and are often
used for more than 1 year.
Food: A myriad of insects, including larvae of the gypsy moth
and the forest tent caterpillar, beetles, spiders, caterpillars,
and ants comprise the main diet of white-breasted nuthatches
throughout the spring and summer. In the winter, nearly all
food eaten is mast composed of beechnuts, acorns, hickory
nuts, maize and sunflower seeds (Bent 1948). Among the
insect foods are several other forest pests including nut
weevils, locust seed weevils, and roundheaded woodborers
(Scott and Patton 1975). Nuthatches may also be attracted to
feeders with suet and sunflower seeds.
Red-breasted nuthatch
Sitta canadensis
L 4″
Habitat: Red-breasted nuthatches nest throughout the high
elevations of the Rocky Mountains and in the Canadian boreal
forests. They are erratic winter migrants to the eastern forest
types. In Colorado, their preferred habitat is the coniferous-aspen
type from the Canadian Life Zone to timberline.
Nest: Red-breasted nuthatches will excavate their own cavity if
a natural cavity or woodpecker hole is not available or to their
liking (de Kiriline 1952). Nests are usually 6 to 40 feet above
the ground in rotten stubs or branches of dead trees. Nests
have been reported in birch, poplar, cottonwood, oak, and
pine. Nests usually are not lined, in contrast to those of white-breasted
nuthatches.
Food: Little is known of the food taken by red-breasted nuthatches.
They feed on seeds of pine, spruce, and other coniferous
trees. The animal food is known to include beetles, hymenoptera,
spiders, and ribbed pine borers. They sometimes
feed on flying insects (Bent 1948). Birds will visit feeders offering
suet during the winter.
Brown-headed nuthatch
Sitta pusilla
L 3½″
Habitat: Clearings and areas that have been burned (more old
stumps available for nesting) in southern pine woods are preferred
by brown-headed nuthatches. They can also be found in
mixed pine and hardwood forests of extreme southeastern
United States (Bent 1948).
Nest: Brown-headed nuthatches excavate or partially excavate
nest cavities 4.5 to 8 inches deep in dead trees and stumps
(often fire blackened) or posts and poles. Bent (1948) gave little
evidence that the brown-headed nuthatch will use old woodpecker
holes, but they may enlarge and use natural cavities.
The nests are located 3 to 46 feet from the ground (only rarely
above 13 feet). Because nest entrances are more like a crack in
a tree than rounded like a woodpecker hole, nests are difficult
to find (Pearson 1936).
Food: Brown-headed nuthatches are mainly insectivorous, and
are considered a useful protector of trees. They search for
insects and their eggs in crevices of the bark on the trunks,
branches, twigs, and needles of pines. They also eat pine
seeds (Bent 1948).
Pygmy nuthatch
Sitta pygmaea
L 3½″
Habitat: Pygmy nuthatches are common in ponderosa pine
forests throughout the West. They are also found in Jeffrey
pine, Bishop pine, and Monterey pine associations in California
(Grinnell and Miller 1944), and in pinyon-juniper woodlands
in Arizona (Phillips et al. 1964).
Nest: Nearly all reported nests of the pygmy nuthatch have
been from 8 to 60 feet above ground in cavities excavated by
the bird itself in dead or live pine trees (Bent 1948). We found
27 nests in ponderosa pine snags and two in dead aspens in
the White Mountains of Arizona.
Food: About 80 percent of the diet is animal material, mostly
wasps and spittle insects, including some ants, beetles, and
caterpillars; the balance is nearly all conifer seeds (Bent 1948).
Brown creeper
Certhia familiaris
L 4¾″
Habitat: This inconspicuous small bird is fairly common in the
coniferous forests of the Transition and Canadian Life Zones.
In Colorado, it breeds from 7,000 feet to timberline (Bailey and
Neidrach 1965). Creepers winter throughout the forests of the
southern states.
Nest: Sometimes creepers nest in natural cavities and old
woodpecker holes, but generally they make their nests between
the loose bark and the trunk of a large dead tree (Bent 1948).
We found three nests behind the loosened bark of dead ponderosa
pines and one in a white fir snag in the White Mountains
of Arizona.
Food: Few details are known, but the diet is mainly insects,
including weevils, leafhoppers, flat bugs, jumping plant lice,
scale insects, eggs of katydids, ants and other small hymenoptera,
sawflies, moths, caterpillars, cocoons of leaf skeletonizers,
pupae of the codling moth, spiders, and pseudoscorpions
(Bent 1948). The small amount of vegetable material
eaten is chiefly mast.
House wren
Troglodytes aedon
L 4¼″
Habitat: House wrens are common nesters in shrubbery and
brush throughout the northern two-thirds of the United States,
but they winter in the southern states. They range from the
plains to timberline throughout the Rocky Mountains. They are
commonly found along the edges of woods, swamps, fields,
and in orchards.
Nest: House wrens are aggressive in their nesting habits and
will drive other birds from cavities. Nests have been found in a
variety of sites including 2-inch pipes used to brace fence
posts, nesting boxes, natural cavities, and downy woodpecker
holes (Sutton 1930). Nests are usually less than 10 feet above
the ground. Diameter of the entrance hole in nesting boxes
should be 1 inch.
Food: House wrens are capable of eating large quantities of
insects and arthropods, which constitute 98 percent of their
diet. Animal items include beetles, caterpillars, bugs, grasshoppers,
and ants (Bent 1948).
Brown-throated wren
Troglodytes brunneicollis
L 4″
Habitat: Brown-throated wrens inhabit oak forests, mostly in
desert ranges, but can be found up to elevations of 8,000 feet
in southern Arizona.
Nest: This wren uses natural cavities or old woodpecker holes
in tree trunks or limbs. Like the house wren, it will sometimes
occupy recesses about buildings and nest boxes (Pough 1957).
Food: We could not find published information on food habits
but the diet is probably insects similar to that of other wrens.
Winter wren
Troglodytes troglodytes
L 3¼″
Habitat: Winter wrens inhabit coniferous forests of spruce, fir,
and pine, and underbrush in woodlands in eastern and western
United States and Canada.
Nest: Winter wren nests, made from twigs and leaves, are built
near the ground in exposed roots or fallen logs or in rocks and
crevices (Bent 1948, Wetmore 1964).
Food: Details on food items were not found in the literature,
but the diet is probably adult and larval stages of insects (Bent
1948).
Bewick’s wren
Thryomanes bewickii
L 4½″
Habitat: Bewick’s wrens are common and widespread in the
West, but uncommon and local in the Appalachians and
Ozarks. They are usually found in farmyards, brushlands,
fencerows, and suburban areas. Bewick’s wrens are fairly common
in the pinyon-juniper forest type, and in mesquite-willow-cottonwood
associations along southwestern streams.
Nest: Nests of the Bewick’s wren can be found in a multitude
of places. Most nests are cup-shaped and can be either open or
closed above. They are usually located in cavities close to the
ground (Miller 1941). Nest sites include natural cavities, woodpecker
holes, knotholes in fallen trees, fence posts, tin cans,
bird boxes, and deserted automobiles (Bent 1948).
Food: Bewick’s wrens, like other wrens, eat large numbers of
insects that are injurious to vegetation. Ninety-seven percent
of the diet is insects, including primarily hemiptera and coleoptera.
In the South they are credited with eating boll weevils
(Bent 1948).
Carolina wren
Thryothorus ludovicianus
L 4¾″
Habitat: Carolina wrens are common in forest types with thick
underbrush throughout the eastern United States. The number
in northern populations fluctuates widely depending on the
harshness of winter conditions.
Nest: Carolina wrens are quite universal in their choice of nesting
sites. These wrens prefer nesting sites that are fairly well
enclosed, but they are not totally dependent upon cavities.
They are well adapted to habitat conditions provided by man,
but also nest in the woods where they prefer tangles and
brushy undergrowth. Nests have been found in natural cavities,
mailboxes, newspaper cylinders, old hornet nests, and bird
houses (Laskey 1948, Nice and Thomas 1948).
Food: Animal food, mostly insects, makes up 93 percent of the
Carolina wren’s diet. Of this, beetles, caterpillars, and moths
comprise the largest portion. The 7 percent vegetable material
is mostly seeds taken in the winter. Since the Carolina wren
feeds mostly on or near the ground, deep snow is detrimental
to survival. They will visit feeding stations if placed near brush
piles (Bent 1948).
Eastern bluebird
Sialia sialis
L 5½″
Habitat: Under natural conditions, eastern bluebirds prefer to
use cavities in savannah-like habitats east of the Great Plains
(Rustad 1972). They are an edge species and therefore do not
live in dense woods or in closely built residential sections of
town (Thomas 1946). Like purple martins, bluebirds have taken
advantage of nest boxes provided in areas around farms, near
open fields, and in orchards.
Nest: Eastern bluebird nesting sites (snags) are often eliminated
because of their unsightliness or interference with cultivation.
When available, eastern bluebirds nest in old woodpecker
holes, hollows of decayed trees, and crevices of rocks
(Pearson 1936). They will readily take to hollows in wooden
fence posts or correctly sized and placed nest boxes (5 × 5 × 8
inches high with a 1.5-inch hole located 6 inches from the bottom).
Boxes should be placed 5 to 10 feet above the ground at
the edge of a forest opening or field.
Food: Eastern bluebirds consume 70 percent animal matter and
30 percent vegetable matter. Vegetable intake increases to
more than 50 percent in December and January, but is completely
lacking in May. Animal matter includes grasshoppers,
crickets and katydids, various coleoptera, moths and caterpillars,
some hymenoptera and hemiptera, as well as various
other invertebrates and small vertebrates. Vegetable matter is
mostly wild fruits (Bent 1949).
Western bluebird
Sialia mexicana
L 5½″
Habitat: The western bluebird is most abundant in open ponderosa
pine forests of the Transition Zone, but may also be
found in oak woodlands, pinyon-juniper, mixed conifer, and
subalpine forests.
Nest: Nests are usually in old woodpecker holes, but this bird
also uses natural cavities. Nests have been reported in oak,
sycamore, and pine trees. In Monterey County, California,
nests were found from 5 to 40 feet above ground in pine
stumps or trees (Bent 1949). This bluebird, like the eastern,
also readily nests near humans in bird houses. Nest boxes
should be 5 × 5 × 8 inches with a 1.5-inch entrance hole located
6 inches from the floor. Boxes should be placed 5 to 10
feet above ground near forest openings or meadows.
Food: Beal (Bent 1949) examined the contents of 217 stomachs
and found 72 percent animal material (grasshoppers 21 percent,
caterpillars 20 percent, useful beetles 9 percent, other
beetles 16 percent, ants 5 percent, other hymenoptera 1 percent)
and 28 percent vegetable material, mostly wild fruits,
including elderberries, mistletoe berries, blackberries or raspberries,
prunes, cherries, and a few weed seeds.
Mountain bluebird
Sialia currucoides
L 6″
Habitat: The mountain bluebird nests in nearly all timber types
of the Rocky Mountain region, and is reported from 800 to
11,000 feet elevation in Idaho (Burleigh 1972). However, this
species usually ranges from 7,000 to 11,000 feet in open
forests or near forest edges.
Nest: The mountain bluebird usually nests in natural cavities or
in old woodpecker holes but will also use man-made structures.
Nests have been reported in fir and pinyon snags and
aspen trees (Burleigh 1972, Bent 1949). We recorded six nests
in the White Mountains of Arizona ranging from 12 to 35 feet
above ground in ponderosa pine snags. Five of these were in
abandoned woodpecker holes and one was in a natural cavity.
Nest boxes should be similar to those for other bluebirds.
Food: This is probably the most insectivorous of the bluebirds.
Studies indicate that nearly 92 percent of the diet is animal
material, including miscellaneous beetles, weevils, ants, bees,
wasps, cicadas, stinkbugs, negro bugs, assassin bugs, jassids,
flies, caterpillars, grasshoppers, locusts, and crickets
(Bent 1949). Vegetable items include currants, grapes, elderberries,
sumac seeds, mistletoe berries, hackberry seeds, Virginia
creeper seeds, and cedar berries.
Starling
Sturnus vulgaris
L 6″
Habitat: Starlings breed in various habitats that provide adequate
nestling food (Troetschler 1976) but are perhaps most
numerous in suburban and rural habitat where suitable nesting
sites abound. Kalmbach (1928) noted that starlings prefer
thickly settled agricultural areas and stated that “They are
partial to human association....” During establishment in the
United States, starlings first settled in lowland areas and are
still abundant there (Small 1974, Royall 1966, Bent 1950). In a
southeast Ontario test, starlings preferred old field habitat over
five other habitats when sufficient nest sites were available
(Gibo et al. 1976).
Nest: Cavities in trees, telephone poles, or fence posts, in
drainpipes, mail boxes, or buildings, and in haystacks and
cliffs have been used for nesting, as have burrows and open
nests of other species (Kessel 1957, Bent 1950). Natural nest
sites seem to be preferred over nest boxes (Planck 1967). Competition
between starlings and native species for nesting cavities
usually favors the starling, but most native species seem
to breed in some habitats where starlings are not numerous.
Food: Analysis of contents of 2,750 starling stomachs taken in
the northeastern states showed 57 percent animal materials
such as insects, millipeds, spiders, molluscs, and a few
crustaceans. Insects such as weevils, ground beetles, and
plant-feeding scarabaeids such as May beetles were especially
important. Of the 43 percent vegetable material, wild fruit was
most important, but cultivated cherries, vegetable material,
grain, and seeds of various sorts were also used (Kalmbach
1928). In other areas, grapes, blueberries, figs, and other fruit,
truck crops, sprouting crops, and prepared livestock feed are
eaten.
Crested myna
Acridotheres cristatellus
L 9″
Habitat: The crested myna is native to the plains and lowlands
of cultivated southern China, and was introduced in Vancouver,
B.C., Canada in the 1890’s. Although the myna has been reported
in the states of Washington and Oregon, most of the
population is in Greater Vancouver and Vancouver Island.
Mynas are apparently dwellers of urban and nearby open field
areas (Mackay and Hughes 1963).
Nest: In urban areas, mynas nest in almost any enclosed area,
including bird boxes intended for other birds. In wooded areas,
holes made by flickers and other woodpeckers seem to be preferred
(Bent 1950).
Food: Scheffer and Cottam (1935) examined the contents of
117 adult myna stomachs and found 39 percent animal and 61
percent vegetable matter. Animal matter included flies, moths
and caterpillars, wasps, bees, ants, bugs, beetles, grasshoppers,
spiders, and earthworms. Vegetable matter included wild
varieties of elderberries, cherries, blueberries, crowberries,
snowberries, salmonberries, loganberries, and serviceberries.
Fruits of cultivated cherries, strawberries, raspberries, and
blackberries were also eaten, with some damage done to
apples, pears, cabbages, and lettuce.
Prothonotary warbler
Protonotaria citrea
L 4¾″
Habitat: The prothonotary warbler is found south of Canada in
the eastern deciduous forests of the United States. Other
names for this warbler (golden swamp warbler and willow
warbler) describe its preference for swamps and periodically
flooded areas. The prothonotary often lives near running water
with streamside willows (Pearson 1936).
Nest: Nests are almost always in stumps and snags either
standing in or near water (Simpson 1969) and often leaning
over the water (Pearson 1936). Downy woodpecker and chickadee
holes ranging from 2 to 12 feet and averaging 5 feet above
the ground are used most often (Pearson 1936). However, the
warbler reportedly has a wide tolerance for the type of nesting
cavities used. Prothonotaries occasionally even nest in bird
boxes and near buildings (Forbush and May 1939).
Food: Prothonotary warblers are primarily insectivorous. They
eat ants, spiders, beetles, mayflies, and their larvae. They also
will eat the larvae of water insects. This warbler feeds on
trunks and branches of trees, shrubs, and fallen logs. They
will also perch on rank grasses and water plants and eat small
molluscs (Bent 1953).
Lucy’s warbler
Vermivora luciae
L 4¼″
Habitat: This warbler inhabits mesquite woodlands and riparian
vegetation with willows and cottonwoods from Nevada to the
southwestern United States.
Nest: Nests of Lucy’s warblers are usually located in tree
cavities or under loose bark in willows, cottonwoods and mesquite.
Ironwood, palo verde, and catclaw have also been used
for nest trees (Robbins et al. 1966, Bent 1953, Peterson 1961).
Food: Insects are the major food items in the diet of Lucy’s
warbler (Bent 1953).
House sparrow
Passer domesticus
L 5¼″
Habitat: House sparrows are well known associates of man,
thriving in towns and urban situations. They are also birds of
the suburban-rural landscape (Summers-Smith 1963). Optimum
habitat requirements are perhaps best met around buildings
where waste grain from poultry and livestock feeding can
be found. The species is scarce or absent from densely
forested and desert regions uninhabited by man (Kalmbach
1940).
Nest: House sparrows nest in eaves, crevices, and holes in
buildings; in vines and creepers on walls; in the branches of
trees; in nest boxes and natural cavities in trees; and in other
assorted locations, perhaps in that order of importance. Open
tree nests may be built more often in warmer latitudes, but
females seem to prefer hole nests (Cink 1976). Nesting cavities
of cliff and bank swallows and house finches may be usurped.
Nests are usually at least 6 to 8 feet from the ground, may be
as high as 50 feet, and groups or colonies are not uncommon.
Nests are domed whether in cavities or the open. House sparrows
all too readily accept bird houses erected for purple martins,
bluebirds, and other species.
Food: Kalmbach’s (1940) study of the contents of 4,848
stomachs of suburban-rural birds indicated that adult and
juvenile (non-nestling) house sparrows take 3.4 percent animal
material throughout the year, particularly dung beetles, May
beetles, and other Scarabaeidae. Grain from poultry yards,
etc., made up the largest percentage of vegetable material (31.5
to 84.2 percent), followed by seeds of grasses and weeds (17
percent), and oats other than that in feed (14.4 percent). Ragweed,
crabgrass, smartweed, and pigweed were important
plants in the grass and weed category.
European tree sparrow
Passer montanus
L 5″
Habitat: The European tree sparrow was introduced in St.
Louis, Missouri, in 1870. Coincident with the increase in house
sparrows, European tree sparrows left the thickly settled parts
of St. Louis and established populations throughout the city
outskirts, suburban areas, farmyards, and woodlots. The
species now occupies approximately 8,500 square miles in
extreme east-central Missouri and west-central Illinois. They
appear to be slowly expanding their range northward in western
Illinois (Barlow 1973).
Nest: European tree sparrows nest in natural cavities, crevices,
and woodpecker holes. They appear to be a weak competitor
for available nesting sites. Part of the reason for the extension
of tree sparrow range north may be related to large numbers of
dead and dying American elms (victims of Dutch elm disease)
which have provided an increasing source of nesting sites (Barlow
1973).
Food: Tree sparrows feed primarily on the ground on weed
seeds, maize, insects, and spiders.
Literature Cited
- Allen, Robert W., and Margaret M. Nice.
- 1952. A study of the breeding biology of the purple martin (Progne subis). Am. Midl. Nat. 47(3):606-665.
- Bailey, Alfred M., and R. J. Niedrach.
- 1965. Birds of Colorado. Denver Mus. Nat. Hist., Denver, Colo. Vol. 1-2, 895 p.
- Baker, W. Wilson.
- 1971. Observations on the food habits of the red-cockaded woodpecker. P. 100-107. In The ecology and management of the red-cockaded woodpecker: symposium proceedings, Okefenokee Natl. Wildl. Refuge, Folkston, Georgia, May 26-27, 1971. U.S. Dep. Int., Bur. Sport Fish. and Wildl. [Published in cooperation with Tall Timbers Res. Stn., Tallahassee, Florida.]
- Baida, Russel P.
- 1975. The relationship of secondary cavity nesters to snag densities in western coniferous forests. U.S. For. Serv. Region 3, Albuquerque, New Mexico. Wildl. Habitat Tech. Bull. 1. 37 p.
- Barlow, Jon C.
- 1973. Status of the North American population of the European tree sparrow. P. 10-23. In A symposium on the house sparrow (Passer domesticus) and European tree sparrow (P. montanus) in North America. AOU Ornithol. Monogr. 14.
- Baumgartner, Luther L.
- 1939. Fox squirrel dens. J. Mammal. 20(4):456-465.
- Beal, F. E. L.
- 1907. Birds of California in their relation to the fruit industry. Part I. Biol. Surv. Bull. 30.
- Beal, F. E. L.
- 1911. Foods of the woodpeckers of the United States. U.S. Dep. Agric. Bull. 37. 64 p.
- Beal, F. E. L., W. L. McAtee, and E. R. Kalmbach.
- 1916. Common birds of southeastern United States in relation to agriculture. U.S. Dep. Agric. Farmers’ Bull. 755, p. 34-35.
- Beal, F. E. L.
- 1918. Food habits of the swallows, a family of valuable native birds. U.S. Dep. Agric. Bull. 619. 28 p.
- Beaver, Donald L.
- 1967. Feeding niches of flycatchers in a montane forest in Colorado. M.S. Thesis. Colorado State Univ. 122 p.
- Beckett, Ted.
- 1971. A summary of red-cockaded woodpecker observations in South Carolina. P. 87-95. In The ecology and management of the red-cockaded woodpecker: symposium proceedings, Okefenokee Natl. Wildl. Refuge, Folkston, Georgia, May 26-27, 1971. U.S. Dept. Int., Bur. Sport Fish. Wildl., [Published in cooperation with Tall Timbers Res. Stn., Tallahassee, Florida.]
- Bellrose, Frank C., Kenneth L. Johnson and T. Udell Meyers.
- 1964. Relative value of natural cavities and nesting houses for wood ducks. J. Wildl. Manage. 28(4):661-676.
- Bellrose, Frank C.
- 1976. Ducks, geese and swans of North America. Stackpole Books, Harrisburg, PA. 543 p.
- Bellrose, Frank, Jr.
- 1938. Duck hawks nesting in western Tennessee. Wilson Bull. 50(2):139.
- Bendire, Charles E.
- 1892. Life histories of North American birds. U.S. Natl. Mus. Spec. Bull. 1.
- Bent, Arthur C.
- 1923. Life histories of North American waterfowl. Part I. U.S. Natl. Mus. Bull. 126, Wash., D.C. 244 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1962).
- Bent, Arthur C.
- 1937. Life histories of North American birds of prey. Vol. I. U.S. Natl. Mus. Bull. 167, Wash., D.C. 409 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1961).
- Bent, Arthur C.
- 1938. Life histories of North American birds of prey. Vol. II. U.S. Natl. Mus. Bull. 170, Wash., D.C. 495 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1961).
- Bent, Arthur C.
- 1939. Life histories of North American woodpeckers. U.S. Natl. Mus. Bull. 174, Wash., D.C. 334 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1964).
- Bent, Arthur C.
- 1940. Life histories of North American cuckoos, goatsuckers, hummingbirds, and their allies. U.S. Natl. Mus. Bull. 176, Wash., D.C. 506 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1964).
- Bent, Arthur C.
- 1942. Life histories of North American flycatchers, larks, swallows, and their allies. U.S. Natl. Mus. Bull. 179, Wash., D.C. 555 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1963).
- Bent, Arthur C.
- 1946. Life histories of North American jays, crows, and titmice. U.S. Natl. Mus. Bull. 191, Wash., D.C. 495 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1964).
- Bent, Arthur C.
- 1948. Life histories of North American nuthatches, wrens, thrashers, and their allies. U.S. Natl. Mus. Bull. 195, Wash., D.C. 475 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1964).
- Bent, Arthur C.
- 1949. Life histories of North American thrushes, kinglets, and their allies. U.S. Natl. Mus. Bull. 196, Wash., D.C. 454 p.
- Bent, Arthur C.
- 1950. Life histories of North American wagtails, shrikes, vireos, and their allies. U.S. Natl. Mus. Bull. 197, Wash., D.C. 411 p. (Reprinted by Dover Publ., Inc., New York 1965).
- Bent, Arthur C.
- 1953. Life histories of North American wood warblers. U.S. Natl. Mus. Bull. 203, Wash., D.C. 734 p.
- Bock, Carl F.
- 1970. The ecology and behavior of the Lewis woodpecker (Asyndesmus lewis). Univ. Calif. Publ. Zoology, Vol. 92, 100 p. Univ. Calif. Press, Berkeley and Los Angeles.
- Bolen, E. G.
- 1967. Nesting boxes for black-bellied tree ducks. J. Wildl. Manage. 31(4):794-797.
- Bolen, Eric G. and Billy J. Forsyth.
- 1967. Foods of the black-bellied tree duck in south Texas. Wilson Bull. 79(1):43-49.
- Bolen, E. G., B. McDaniel, and C. Cottam.
- 1964. Natural history of the black-bellied tree duck (Dendrocygna autumnalis) in southern Texas. Southwest Nat. 9(2):78-88.
- Brewer, Richard.
- 1961. Comparative notes on the life history of the Carolina chickadee. Wilson Bull. 73(4):348-373.
- Brock, Elbert M.
- 1958. Some prey of the pygmy owl. Condor 60(5):338.
- Brown, Leslie, and Dean Amadon.
- 1968. Falco peregrinus, peregrine falcon. P. 850-856. In Eagles, hawks and falcons of the world. Vol. 2. McGraw-Hill, New York.
- Brown, Vinson, and Henry G. Weston, Jr.
- 1961. Handbook of California Birds. Naturegraph Co., Calif. 224 p.
- Bruns, Herbert.
- 1960. The economic importance of birds in forests. Bird Study 7(4):193-208.
- Bunch, Carl H.
- 1964. Nesting of the western purple martin. Murrelet 45(1):10-11.
- Burleigh, Thomas D.
- 1972. Birds of Idaho. The Caxtonprinters Ld., Caldwell, Idaho. 467 p.
- Burton, J. A., ed.
- 1973. Owls of the world. E. P. Dalton and Co., Inc., New York. 216 p.
- Carter, Brian C.
- 1958. The American goldeneye in central New Brunswick. Canadian Wildl. Serv. Wildl. Manage. Bull., Series 2(9). 47 p.
- Catling, Paul M.
- 1972. A study of the boreal owl in southern Ontario with particular reference to the irruption of 1968-69. Can. Field Nat. 86(3):223-232.
- Cink, C. L.
- 1976. The influence of early learning on nest site selection in the house sparrow. Condor 78(1):103-104.
- Conner, Richard N., Robert G. Hooper, Hewlette S. Crawford, and Henry S. Mosby.
- 1975. Woodpecker nesting habitat in cut and uncut woodlands in Virginia. J. Wildl. Manage. 39(1):144-150.
- Cooke, W. W.
- 1888. Report on bird migration in the Mississippi Valley in the years 1884 and 1885. U.S. Dep. Agric., Div. Econ. Ornith., Bull. 2. 313 p.
- Cottam, Clarence.
- 1939. Food habits of North American diving ducks. U.S. Dep. Agric. Tech. Bull. 643. 140 p.
- Craighead, John, and Frank Craighead.
- 1940. Nesting pigeon hawks. Wilson Bull. 52:241-248.
- Crockett, Allen B., and Harlow H. Hadow.
- 1975. Nest site selection by Williamson and red-naped sapsuckers. Condor 77(3):365-368.
- Crosby, Gilbert T.
- 1971. Ecology of the red-cockaded woodpecker in the nesting season. M.S. thesis. Univ. of Florida, Gainesville.
- Davis, John, George F. Fisher, and Betty S. Davis.
- 1963. The breeding biology of the western flycatcher. Condor 65(5):337-382.
- de Kiriline, Louise.
- 1952. Red-breast makes a home. Audubon 54(1):16-21.
- Dennis, John V.
- 1967. The ivory-bill flies still. Audubon 11:38-45.
- Dippie, George F.
- 1895. Nesting of Richardson’s merlin. Oologist 11:236-237.
- Dunn, Harry H.
- 1901. The spotted owl. Oologist 18:165-167.
- Emlen, John T., Jr.
- 1937. Bird damage to almonds in California. Condor 39:192-197.
- Erskine, Anthony J.
- 1971. Buffleheads. Canadian Wildl. Serv., Monograph Series 4. 240 pp.
- Erskine, A. J., and W. D. McLaren.
- 1972. Sapsucker nest holes and their use by other species. Can. Field. Nat. 86(4):357-361.
- Ferguson, Henry L.
- 1922. The fall migration of hawks as observed at Fisher’s Island, New York. Auk 18:488-496.
- Fisher, Albert K.
- 1893. The hawks and owls of the United States and their relations to agriculture. Bull. 3. 210 p. U.S. Govt. Print. Off., Wash., D.C.
- Forbush, Edward Howe, and John Bichard May.
- 1939. A natural history of American birds of eastern and central North America. Bramhall House, New York. 552 p.
- Foreman, Larry D.
- 1976. Nest site and activity of an incubating common merganser in northwestern California. Calif. Fish and Game 62(1):87-88.
- Forsman, Eric.
- 1976. The spotted owl in Oregon. M.S. Thesis. Oregon State Univ. 131 p.
- Fyfe, Richard.
- 1969. The peregrine falcon in the Canadian arctic and eastern North America. In J. J. Hickey, ed. Peregrine Falcon Populations. Univ. of Wisconsin Press. Milwaukee.
- Ganier, A. F.
- 1932. Duck Hawk at Reelfoot Herony. Migrant 3(2):28-32.
- Gibbs, Richard M.
- 1961. Breeding ecology of the common goldeneye, Bucephala clangula americana, in Maine. M.S. Thesis. Univ. Maine, Orono. 113 p.
- Gibo, D. L., R. Stephens, A. Culpeper, and H. Dew.
- 1976. Nest site preferences and nesting success of the starling, Sturnus vulgaris L., in marginal and favorable habitats in Mississauga, Ontario, Canada. Am. Midl. Nat. 95(2):493-499.
- Gillespie, Mabel.
- 1930. Behavior and local distribution of tufted titmice in winter and spring. Bird-Banding 1(3):113-127.
- Gingrich, William F.
- 1914. Young turkey vultures. Bird Lore 16(4):281.
- Givens, Lawrence S.
- 1971. Introduction to the symposium on the ecology and management of the red-cockaded woodpecker. P. 1-3. In The ecology and management of the red-cockaded woodpecker: Symposium Proceedings, Okefenokee Natl. Wildl. Refuge, Folkston, Georgia, May 26-27, 1971. U.S. Dept. Int., Bur. Sport Fish. Wildl. [Published in cooperation with Tall Timbers Res. Stn., Tallahassee, Florida.]
- Godfrey, W. Earl.
- 1966. The birds of Canada. Natl. Mus. Can. Bull. 203. Ottawa, Ontario. 428 p.
- Goss, Nathaniel S.
- 1878. Breeding of the duck hawk in trees. Nutt. Ornithol. Club Bull. 3:32-34.
- Greenway, James C., Jr.
- 1958. Extinct and vanishing birds of the world. Am. Comm, for Int. Wildl. Protection Spec. Publ. No. 13. p. 357-362.
- Grenquist, P.
- 1965. Changes in abundance of some duck and seabird populations of the coast of Finland 1949-1963. Finn. Game Res. 27:1-114.
- Grice, David, and John P. Rogers.
- 1965. The wood duck in Massachusetts. Final rep. Fed. Aid in Wildl. Restor. Proj. W-19-R. 96 p.
- Grinnell, Joseph, and Tracy Storer.
- 1924. Animal life in the Yosemite. Univ. of Calif. Press, Berkeley, 752 p.
- Grinnell, Joseph, and Alden H. Miller.
- 1944. The distribution of the birds of California. Cooper Ornithol. Club. 27. 608 p.
- Gysel, Leslie W.
- 1961. An ecological study of tree cavities and ground burrows in forest stands. J. Wildl. Manage. 25(1):12-20.
- Hadow, Harlow H.
- 1973. Winter ecology of migrant and resident Lewis’ woodpeckers in southeastern Colorado. Condor 75(2):210-224.
- Hamerstrom, Frances.
- 1972. Birds of prey of Wisconsin. Dep. Nat. Res., Madison, Wis. 64 p.
- Hamerstrom, Frances, Frederick N. Hamerstrom, and John Hart.
- 1973. Nest boxes: an effective management tool for kestrels. J. Wildl. Manage. 37(3):400-403.
- Hansen, Henry L.
- 1966. Silvical characteristics of tree species and decay processes as related to cavity production. P. 65-69. In L. R. Jahn (ed.,) Wood duck management and research: a symposium. Wildl. Manage. Inst. Wash., D.C. 212 p.
- Harris, Stanley W., Charles L. Buechele, and Charles F. Yocum.
- 1954. The status of Barrow’s golden-eye in eastern Washington. Murrelet 35(3):33-38.
- Hayes, Allan, and Pauline James.
- 1963. Elf owl rediscovered in lower Rio Grande delta of Texas. Wilson Bull. 75:179-182.
- Henderson, Archibald D.
- 1919. Nesting of the American hawk owl. Oologist 36:59-63.
- Henderson, Archibald D.
- 1925. With the early breeders. Oologist 40:126-127.
- Hespenheide, Henry A.
- 1971. Flycatcher habitat selection in the eastern deciduous forest. Auk 88(1):61-74.
- Hickey, Joseph J.
- 1942. Eastern populations of the duck hawk. Auk 59(2):176-204.
- Hickey, Joseph J., and Daniel W. Anderson.
- 1969. The peregrine falcon: life history and population literature. P. 3-42. In J. J. Hickey, ed. Peregrine falcon populations. Univ. of Wisconsin Press, Milwaukee.
- Hopkins, Melvin L., and Teddy E. Lynn, Jr.
- 1971. Some characteristics of the red-cockaded woodpecker cavity trees and management implications in South Carolina. P. 140-169. In The ecology and management of the red-cockaded woodpecker; symposium proceedings, Okefenokee Natl. Wildl. Refuge, Folkston, Georgia, May 26-27, 1971. U.S. Dep. Int., Bur. Sport Fish. Wildl. [Published in cooperation with Tall Timbers Res. Stn., Tallahassee, Florida.]
- Houseman, J. E.
- 1894. Nesting habits of Richardson’s merlin. Oologist 11:236-237.
- Howell, Thomas R.
- 1952. Natural history and differentiation in the yellow-bellied sapsucker. Condor 54(5):237-282.
- Hoxie, Walter J.
- 1886. Breeding habits of the black vulture. Auk 3(2):245-247.
- Hoyt, J. Southgate Y.
- 1941. Through the year with the pileated woodpecker. Audubon 43(6):525-528.
- Hoyt, Sally F.
- 1957. The ecology of the pileated woodpecker. Ecology 38(2):246-256.
- Hubbard, John P.
- 1965. Summer birds of the Mogollon Mountains, New Mexico. Condor 67:404-415.
- Huey, Lawrence M.
- 1932. Note on the food of an Arizona spotted owl. Condor 34:100-101.
- Jackman, Siri M.
- 1975. Woodpeckers in the Pacific northwest in relation to the forest and its inhabitants. M.S. Thesis. Oregon State Univ. 147 p.
- Jackman, Siri M., and J. Michael Scott.
- 1975. Literature review of twenty-three selected forest birds of the Pacific northwest. U.S. For. Serv., Region 6. p. 339-353.
- Jackson, Jerome A.
- 1971. The evolution, taxonomy, distribution, past populations, and current status of the red-cockaded woodpecker. P. 4-29. In The ecology and management of the red-cockaded woodpecker: symposium proceedings, Okefenokee Natl. Wildl. Refuge, Folkston, Georgia, May 26-27, 1971. U.S. Dep. Int., Bur. Sport Fish. Wildl. [Published in cooperation with Tall Timbers Res. Stn., Tallahassee, Florida.]
- Jackson, Thomas.
- 1903. The turkey vulture and its young. Bird Lore 5(6):184-187.
- Jacot, Edouard C.
- 1931. Notes on the spotted and flammulated screech owls in Arizona. Condor 33(1):8-11.
- Johnsgard, Paul A.
- 1975. Waterfowl of North America. Indiana Univ. Press, Bloomington. 575 p.
- Johnson, Leon L.
- 1967. The common goldeneye duck and the role of nesting boxes in its management in north-central Minnesota. J. Minnesota Acad. Sci. 34:110-113.
- Johnston, Richard F.
- 1967. Seasonal variations in the food of the purple martin Progne subis in Kansas. Ibis 109(1):8-13.
- Kale, Herbert W.
- 1968. The relationship of purple martins to mosquito control. Auk 85(4):651-661.
- Kalmbach, E. R.
- 1928. The European starling in the United States. U.S. Dep. Agric. Farmers’ Bull. 1571. 27 p.
- Kalmbach, E. R.
- 1940. Economic status of the English sparrow in the United States. U.S. Dep. Agric. Tech. Bull. 711. 66 p.
- Karalus, Karl E., and Allan W. Eckert.
- 1974. The owls of North America. Doubleday & Co., Inc., New York. 278 p.
- Kempton, Russell Marshall.
- 1927. Notes on the home life of the turkey vulture. Wilson Bull. 39(3):142-145.
- Kenyon, Karl W.
- 1947. Cause of death of a flammulated owl. Condor 49:88.
- Kessel, Brina.
- 1957. A study of the breeding biology of the European starling (Sturnus vulgaris L.) in North America. Am. Midl. Nat. 58(2):257-331.
- Kilham, Lawrence.
- 1958. Pair formation, mutual tapping, and nest hole selection of red-bellied woodpeckers. Auk 75(3):318-329.
- Kilham, Lawrence.
- 1962. Reproductive behavior of downy woodpeckers. Condor 64(2):126-133.
- Kilham, Lawrence.
- 1963. Food storing of red-bellied woodpeckers. Wilson Bull. 75(3):227-234.
- Kilham, Lawrence.
- 1968a. Reproductive behavior of hairy woodpeckers. H. Nesting and habitat. Wilson Bull. 80(3):286-305.
- Kilham, Lawrence.
- 1968b. Reproductive behavior of white-breasted nuthatches. I. Distraction display, bill-sweeping, and nest-hole defense. Auk 85(3):477-492.
- Kilham, Lawrence.
- 1970. Feeding behavior of downy woodpeckers. I. Preference for paper birches and sexual differences. Auk 87(3):544-556.
- Kilham, Lawrence.
- 1971. Reproductive behavior of yellow-bellied sapsuckers. I. Preference for nesting in Fomes infected aspens, and nest hole interrelationships with flying squirrels, raccoons, and other animals. Wilson Bull. 83:159-171.
- Koplin, James R.
- 1972. Measuring predator impact of woodpeckers on spruce beetles. J. Wildl. Manage. 36(2):308-320.
- Korschgen, Leroy J., and Henry S. Stuart.
- 1972. Twenty years of avian predator-small mammal relationships in Missouri. J. Wildl. Manage. 36(2):269-282.
- Laskey, Amelia R.
- 1940. The 1939 nesting season of bluebirds at Nashville, Tennessee. Wilson Bull. 52:183-190.
- Laskey, Amelia R.
- 1948. Some nesting data on the Carolina wren at Nashville, Tennessee. Bird-Banding 19(3):101-121.
- Laskey, Amelia R.
- 1957. Some tufted titmouse life history. Bird-Banding 28(3):135-145.
- Lawrence, Alexander G.
- 1932. New Manitoba nesting records. Free Press Evening Bull., Winnipeg. 27 May.
- Lawrence, Louise de K.
- 1949. Notes on nesting pigeon hawks at Pimisi Bay, Ontario. Wilson Bull. 61:15-25.
- Lawrence, Louise de K.
- 1967. A comparative life history of four species of woodpeckers. Ornithol. Monogr. 5:1-156.
- Ligon, J. David.
- 1967. The biology of the elf owl, Micrathene whitneyi. Ph.D. Diss. Michigan Univ.
- Ligon, J. David.
- 1971. Some factors influencing numbers of the red-cockaded woodpecker. P. 30-43. In The ecology and management of the red-cockaded woodpecker: symposium proceedings, Okefenokee Natl. Wildl. Refuge, Folkston, Georgia, May 26-27, 1971. U.S. Dep. Int., Bur. Sport Fish. Wildl. [Published in cooperation with Tall Timbers Res. Stn., Tallahassee, Florida.]
- Ligon, J. David.
- 1973. Foraging behavior of the white-headed woodpecker in Idaho. Auk 90(4):862-869.
- Ligon, J. Stokley.
- 1961. New Mexico birds and where to find them. Univ. of New Mexico Press, Albuquerque. 360 p.
- Low, Seth H.
- 1933. Further notes on nesting of the tree swallows. Bird-Banding 4(2):76-87.
- Lowry, George Hines, Jr.
- 1960. Louisiana birds. Louisiana State Univ. Press, Baton Rouge.
- Mackay, Violet M., and William M. Hughes.
- 1963. Crested mynah in British Columbia. Can. Field Nat. 77(3):154-162.
- MacLellan, C. R.
- 1958. Role of woodpeckers in control of the codling moth in Nova Scotia. Can. Entomol. 90(1):18-22.
- MacLellan, C. R.
- 1959. Woodpeckers as predators of the codling moth in Nova Scotia. Can. Entomol. 91(11):673-680.
- MacRoberts, Barbara R., and M. H. MacRoberts.
- 1972. A most social bird. Nat. Hist. 81(10):44-51.
- Marshall, Joe T.
- 1942. Food and habitat of the spotted owl. Condor 44:66-67.
- Marti, Carl D.
- 1974. Feeding ecology of four sympatric owls. Condor 76(1):45-61.
- Martin, Alexander C., Herbert S. Zim, and Arnold L. Nelson.
- 1951. American wildlife and plants. McGraw-Hill Book Co. Inc., New York. 500 p.
- Massey, Calvin L., and Noel D. Wygant.
- 1973. Woodpeckers: most important predator of the spruce beetle. Colo. Field Ornithol. 16:4-8.
- McAtee, W. L.
- 1911. Woodpeckers in relation to trees and wood products. U.S. Dep. Agric. Biol. Surv. Bull. 39.
- McClelland, B. Riley, and Sidney S. Frissell.
- 1975. Identifying forest snags useful for hole-nesting birds. J. For. 73(7):414-418.
- McGilvrey, Frank B. (Compiler).
- 1968. A guide to wood duck production habitat requirements. U.S. Bur. Sport Fish, and Wildl., Resource Pub. 60. 32 p.
- McLaren, Margaret A.
- 1975. Breeding biology of the boreal chickadee. Wilson Bull. 87(3):344-354.
- Meanley, Brooke, and Ann Gilkeson Meanley.
- 1958. Nesting habitat of the black-bellied tree duck in Texas. Wilson Bull. 70(1):94-95.
- Mendall, H. L.
- 1944. Food of hawks and owls in Maine. J. Wildl. Manage. 8:198-208.
- Miller, Alden H., and Carl E. Bock.
- 1972. Natural history of the Nuttall woodpecker at Hastings Reservation. Condor 74(3):284-294.
- Miller, Edwin V.
- 1941. Behavior of the Bewick wren. Condor 43(2):81-99.
- Morse, Thomas E., Joel L. Jakabosky, and Vernon P. McCrow.
- 1969. Some aspects of the breeding biology of the hooded merganser. J. Wildl. Manage. 33(3):596-604.
- Nelson, Morlan W.
- 1969. The status of the peregrine falcon in the northwest. P. 61-72. In J. J. Hickey, ed. Peregrine falcon populations. Univ. of Wisconsin Press, Milwaukee.
- Nice, Margaret M., and Ruth H. Thomas.
- 1948. A nesting of the Carolina wren. Wilson Bull. 60(3):139-158.
- Nicholls, Thomas H., and Dwain W. Warner.
- 1972. Barred owl habitat use as determined by radiotelemetry. J. Wildl. Manage. 36(2):213-224.
- Oberholser, Harry C.
- 1974. The bird life of Texas. Vol. 1. Univ. of Texas Press, Austin. 530 p.
- Odum, Eugene P.
- 1941. Annual cycle of the black-capped chickadee—1. Auk 58(3):314-333.
- Odum, Eugene P.
- 1942. Annual cycle of the black-capped chickadee—3. Auk 59(4):499-531.
- Oliver, William W.
- 1970. The feeding patterns of sapsuckers on ponderosa pine in northeastern California. Condor 72(2):241.
- Olson, Harold.
- 1953. Beetle rout in the Rockies. Audubon 55(1):30-32.
- Packard, Fred Mallery.
- 1945. Birds of Rocky Mountain National Park. Auk 62(3):371-394.
- Palmer, Ralph S. (ed.)
- 1976. Handbook of North American birds. Vol. 3. Yale Univ. Press, New Haven, Conn. 560 p.
- Pearson, T. Gilbert (ed.)
- 1936. Birds of America. Garden City Books, Garden City, New York. 289 p.
- Peterson, Roger Tory.
- 1948. Birds over America. Dodd, Mead, and Co., New York. 342 p.
- Peterson, Roger Tory.
- 1961. A field guide to western birds. Houghton Mifflin Co., Boston. 309 p.
- Phillips, Allan, Joe Marshall, and Gale Monson.
- 1964. The birds of Arizona. Univ. of Ariz. Press, Tucson. 212 p.
- Planck, Roy J.
- 1967. Nest site selection and nesting of the European starling (Sturnus vulgaris L.) in California. Ph.D. Thesis, Univ. Calif., Davis. 111 p.
- Pough, Richard H.
- 1957. Audubon western bird guide. Doubleday and Co. Inc., Garden City, New York. 316 p.
- Preble, Edward A.
- 1908. A biological investigation of the Athabaska-Mackenzie region. N. Am. Fauna 27.
- Prince, Harold H.
- 1968. Nest sites used by wood ducks and common golden-eyes in New Brunswick. J. Wildl. Manage. 32(3):489-500.
- Rasmussen, D. Irvin.
- 1941. Biotic communities of the Kaibab Plateau, Arizona. Ecol. Monogr. 11(3):229-275.
- Reed, Chester A.
- 1965. North American bird eggs. Dover Publications Inc., New York. 372 p.
- Reed, J. Harris.
- 1897. Notes on the American barn owl in eastern Pennsylvania. Auk 14(4):374-383.
- Reller, Ann Willbern.
- 1972. Aspects of behavioral ecology of red-headed and red-bellied woodpeckers. Am. Midl. Nat. 88(2):270-290.
- Ridgway, Robert.
- 1889. The Ornithology of Illinois. Vol. 1. Plantagraph Printing & Stationery Co., Bloomington, Ill. 550 p.
- Robbins, Chandler S., Bertel Bruun, and Herbert S. Zim.
- 1966. Birds of North America. Golden Press, New York. 340 p.
- Roest, A. I.
- 1957. Notes on the American sparrow hawk. Auk 74(1):1-19.
- Royall, Willis C., Jr.
- 1966. Breeding of the starling in central Arizona. Condor 68(2):196-205.
- Rustad, Orwin A.
- 1972. An eastern bluebird nesting study in south central Minnesota. Loon 44(3):80-84.
- Rylander, Michael Kent and Eric G. Bolen.
- 1974. Feeding adaptations in whistling ducks (Dendrocygna). Auk 91(1):86-94.
- Scheffer, T. H., and C. Cottam.
- 1935. The crested myna, or Chinese starling, in the Pacific northwest. U.S. Dep. Agric. Tech. Bull. 467.
- Scott, Virgil E., and David R. Patton.
- 1975. Cavity-nesting birds of Arizona and New Mexico forests. USDA. For. Serv. Gen. Tech. Rep. RM-10, Rocky Mt. For. and Range Exp. Stn., Fort Collins, CO 52 p.
- Short, Lester L.
- 1971. Systematics and behavior of some North American woodpeckers, genus Picoides. Am. Mus. Nat. Hist. Bull. 145(1):1-118.
- Simpson, Marcus B., Jr.
- 1969. The prothonotary warbler in the Carolina Piedmont. Chat 33(2):31-37.
- Small, Arnold.
- 1974. The birds of California. Winchester Press, New York. 310 p.
- Spofford, W. R.
- 1942. Nesting of the peregrine falcon in Tennessee. Migrant 13(2):29-31.
- Spofford, W. R.
- 1943. Peregrines in a western Tennessee swamp. Migrant 14:25.
- Spofford, W. R.
- 1945. Peregrine falcons in a western Tennessee swamp. Migrant 16:50-58.
- Spofford, W. R.
- 1947. Another tree nesting peregrine falcon record for Tennessee. Migrant 18(4):60.
- Sprunt, Alexander, and E. Burnham Chamberlain.
- 1949. South Carolina bird life. Univ. South Carolina Press, Columbia. 655 p.
- Strange, Thomas H., Earl R. Cunningham, and John W. Goertz.
- 1971. Use of nest boxes by wood ducks in Mississippi. J. Wildl. Manage. 35(4):786-793.
- Summers-Smith, D.
- 1963. The house sparrow. New Nat. Ser. Spec. Vol., St. James Place, London, England. 269 p.
- Sutton, George Miksch.
- 1930. The nesting wrens of Brooks County, West Virginia. Wilson Bull. 42(1):10-17.
- Sutton, George Miksch.
- 1967. Oklahoma birds. Univ. Oklahoma Press, Norman. 674 p.
- Tanner, J. T.
- 1942. The Ivory-billed woodpecker. Nat. Audubon Soc. Res. Rep. 1.
- Tate, James, Jr.
- 1973. Methods and annual sequence of foraging by the sapsucker. Auk 90(4):840-855.
- Tatschl, John L.
- 1967. Breeding birds of the Sandia Mountains and their ecological distribution. Condor 69(5):479-490.
- Telford, Allan D., and G. G. Herman.
- 1963. Chickadee helps check insect invasion. Audubon Mag. 65(2):78-81.
- Tevis, Lloyd, Jr.
- 1953. Effect of vertebrate animals on seed crop of sugar pine. J. Wildl. Manage. 17(2):128-131.
- Thomas, Jack Ward, Glenn L. Crouch, Roger S. Bumstead, and Larry D. Bryant.
- 1975. Silvicultural options and habitat values in coniferous forests. P. 272-287. In Proc. Symp. on Manage. For. and Range Habits for Non-game Birds. Dixie R. Smith. Tech. Coord. USDA For. Serv. Gen. Tech. Rep. WO-1. Wash., D.C. 343 p.
- Thomas, Jack Ward, Rodney J. Miller, Hugh Black, Jon E. Rodiek, and Chris Maser.
- 1976. Guidelines for maintaining and enhancing wildlife habitat in forest management in the Blue Mountains of Oregon and Washington. 41st N. Am. Wildl. and Nat. Resour. Conf., Wash., D.C. 45 p.
- Thomas, Ruth Harris.
- 1946. A study of eastern bluebirds in Arkansas. Wilson Bull. 58(3):143-183.
- Townsend, Manley Bacon.
- 1914. Turkey vultures in northwestern Iowa. Bird Lore 16(4):279-280.
- Troetschler, Ruth G.
- 1976. Acorn woodpecker breeding strategy as affected by starling nest-hole competition. Condor 78(2):151-165.
- Tufts, Robie W.
- 1925. Nesting of the Richardson’s owl. Can. Field Nat. 39:85-86.
- U.S. Department of Agriculture, Forest Service.
- 1976. For. Serv. Manual—Title 5100—Fire Management. R-3 Suppl. 119:5151.13b-5152.23d.
- U.S. Department of Agriculture, Forest Service.
- 1977. For. Serv. Manual—Title 2630.3 (Policy)—Wildlife Management.
- U.S. Fish and Wildlife Service.
- 1976. Nest boxes for wood ducks. Wildl. Leafl. 510. 16 p. (unnumbered).
- von Haartman, Lars.
- 1956. Territory in the pied flycatcher. Ibis 98(3):461-475.
- von Haartman, Lars.
- 1968. The evolution of resident versus migratory habits in birds: some considerations. Ornis Fenn. 45(1):1-7.
- Ward, Billy.
- 1930. Red-cockaded woodpeckers on corn. Bird Lore 32(2):127-128.
- West, J. David, and J. Murray Speiers.
- 1959. The 1956-1957 invasion of three-toed woodpeckers. Wilson Bull. 71(4):348-363.
- Wetmore, Alexander.
- 1964. Song and garden birds of North America. Nat. Geogr. Soc., Wash., D.C. 400 p.
- White, Clayton M., and David G. Roseneau.
- 1970. Observations on food, nesting, and winter populations of large North American falcons. Condor 72(1):113-115.
- Whittle, Charles L.
- 1926. Notes on the nesting habits of tree swallows. Auk 43(2):247-248.
- Winternitz, Barbara L.
- 1973. Ecological patterns in a montane breeding bird community. Ph.D. Diss., Univ. of Colo.