Is like the jackdaw in shape and colour, but somewhat larger. The bill and legs are of a red colour, and hence the bird is frequently called the red-legged Crow. It is an inhabitant of Cornwall, Wales, and all the western coasts of England, and is generally to be found among rocks near the sea, where it builds, as well as in old ruinous castles and churches on the sea-side. The voice of the Chough resembles that of the jackdaw, except that it exceeds it in hoarseness and strength.
Mr. Montagu describing a Chough in the possession of a friend, says, “his curiosity is beyond bounds, never failing to examine everything new to him: if the gardener be pruning, he examines the nail-box, carries off the nails, and scatters the shreds about. Should a ladder be left against the wall, he instantly mounts, and goes all round the top of the wall: and if hungry descends at a convenient place, and immediately travels to the kitchen window, where he makes an incessant knocking with his bill, until he is fed or let in. If allowed to enter, his first endeavour is to get up-stairs; and if not interrupted, goes as high as he can, and gets into any room on the attic story; but his intention is to get upon the top of the house. He is excessively fond of being caressed, and would stand quietly by the hour to be smoothed; but resents an affront with violence and effect, by both bill and claws, and will hold so fast by the latter, that he is with difficulty disengaged.”
Is less than the magpie, and resembles him more in the habits of his life than in the shape and colour of his body. Like him he is talkative, and ready to imitate all sounds, but boasts of ornamental colours, which the magpie is deprived of. The ablest painter can produce no colour to equal the brightness of the chequered tablets of white, black, and blue, which adorn the sides of his wings. His head is covered with feathers, which are moveable at will, and the motion of which is expressive of the internal affections of the bird, whether he is stimulated by fear, anger, or desire.
A Jay, kept by a person in the north of England, had learned at the approach of cattle to set a cur dog upon them, by whistling and calling him by his name. One winter, during a severe frost, the dog was by this means excited to attack a cow that was big with calf, when the poor thing fell on the ice, and was much hurt. The Jay was complained of as a nuisance, and its owner was obliged to destroy it.
The hen lays five or six eggs, of a dull white colour, mottled with brown.
Is about the size of the jay. Its bill is black, sharp, and somewhat hooked. The head is of a dirty green, mingled with blue; of which colour is also the throat, with white lines in the middle of each feather; the breast is of a pale blue, like that of the pigeon; the middle of the back, between the shoulders, is red; the rump and lesser coverts of the wings are dark blue; the feet are short, and, like those of a dove, of a dirty yellow colour.
The Roller is wilder than the jay, and frequents the thickest woods; it builds its nest chiefly on birch-trees. It is a bird of passage, and migrates in the months of May and September. In Africa, it is said to fly in large flocks in the autumn, and is frequently seen on cultivated grounds, with rooks and other birds, searching for worms, insects, seeds, berries, roots, and in cases of necessity, small frogs.
Is the Halcyon of the ancients, and his name recalls to our mind the most lively ideas. It was believed, that, as long as the female sat upon her eggs, the god of storms and tempests refrained from disturbing the calmness of the waves, and Halcyon days were, for navigators of old, the most secure times to perform their voyages:
But although this bears analogy to a natural coincidence between the time of breeding assigned to the Kingfishers and a part of the year when the ocean is less tempestuous, yet Mythology would exercise her fancy, and turn into wonders that which was nothing else than the common course of nature.
This bird is nearly as small as a common sparrow, but the head and beak appear proportionally too big for the body. The bright blue of the back and wings claims our admiration, as it changes into deep purple or lively green, according to the angles of light under which the bird presents itself to the eye. It generally haunts the banks of rivers, for the purpose of seizing small fish, on which it subsists, and which it takes in amazing quantities, by balancing itself at a distance above the water for a certain time, and then darting on the fish with unerring aim. It dives perpendicularly into the water, where it continues several seconds, and then brings up the fish, which it carries to land, beats to death, and afterwards swallows. When it cannot find a projecting bough, it sits on some stone near the brink, or even on the gravel; but the moment it perceives the fish, it takes a spring upwards of twelve or fifteen feet, and drops from that height upon its prey.
The Kingfisher lays its eggs, to the number of seven or more, in a hole in the bank of the river or stream that it frequents. Dr. Heysham had a female brought alive to him at Carlisle by a boy, who said he had taken it the preceding night when sitting on its eggs. His information on the subject was, that “having often observed these birds frequent a bank upon the river Peteril, he had watched them carefully, and at last he saw them go into a small hole in the bank. The hole was too narrow to admit his hand; but, as it was made in soft mould, he easily enlarged it. It was upwards of half a yard long; at the end of it the eggs, which were six in number, were placed upon the bare mould, without the smallest appearance of a nest.” The eggs were considerably larger than those of the yellow-hammer, and of a transparent white colour. It appears, from a still later account, that the direction of the holes is always upward; that they are enlarged at the end, and have there a kind of bedding formed of the bones of small fish, and some other substances, evidently the castings of the parent animals. This bedding is generally half an inch thick, and mixed with earth; and on it the female deposits and hatches her eggs. When the young ones are nearly full-feathered they are extremely voracious; and as the old birds do not supply them with all the food they can devour, they are continually chirping, and may be discovered by their noise.
There are several distinct species of these birds, of which the best known are the large and small Emerald Birds of Paradise, which are very similar in appearance, and are both imported into Europe as ornaments for ladies’ dress. Their appearance when flying in their native forests is said to be most beautiful. M. Lesson, a French naturalist, gives the following account:—“Soon after our arrival on this land of promise (New Guinea) for the naturalist, I was on a shooting excursion. Scarcely had I walked some hundred paces in those ancient forests, the daughters of time, whose sombre depth was, perhaps, the most magnificent and stately sight that I had ever seen, when a Bird of Paradise struck my view: it flew gracefully and in undulations; the feathers of its sides formed an elegant and aërial plume, which, without exaggeration, bore no remote resemblance to a brilliant meteor. Surprised, astounded, enjoying an inexpressible gratification, I devoured this splendid bird with my eyes; but my emotion was so great that I forgot to shoot at it, and did not recollect that I had a gun in my hand till it was far away.”
The head is small, but adorned with colours which vie with the brightest hues of the feathered tribe; the neck is a beautiful fawn, and the body very small, but covered with long feathers of a browner hue, tinged with gold: the two middle feathers of the tail are little more than filaments, except at the point and near the base. Although the body is no larger than that of a thrush, the total length is two feet. This bird has long been esteemed by ladies as a head-dress; and as those sent to Europe for this purpose always had the legs cut off for the convenience of packing, it was reported, and at one time believed, that the Bird of Paradise had no legs, but that it lived always on the wing. Indeed, a very fierce controversy arose on this subject among the earlier naturalists.
The native place of these birds is New Guinea and the neighbouring islands, where they are generally found in flocks of thirty and forty, roosting on fig or teak trees. They always fly against the wind, that it may not ruffle their light and spreading plumage, as, if the wind came from behind, it would blow their long tails over their back. They take shelter from storms in the most dense thickets, and feed principally on figs, the berries of the teak, and insects. The note of the Bird of Paradise is very unpleasant, and resembles the cawing of a raven; it is chiefly heard in windy weather, when they dread being thrown on the ground.
Is less than the chaffinch. The head, neck, and beak are of an ash-colour; the sides under the wings red; the throat and breast of a pale yellow; the chin white, and the feathers under the tail red, with white tips. The Nuthatch feeds upon insects and also upon nuts, which he hoards in the hollow part of a tree; and it is pleasing to see him fetch a nut out of the hole, place it first in a chink, and standing above it with his head downwards, striking it with all his might, break the shell, and catch up the kernel. The hen is so attached to her brood, that, when disturbed from her nest, she flutters about the head of the depredator, and hisses like a snake. The Nuthatches are shy and solitary birds, and like the woodpeckers frequent woods, and run up and down the trees with surprising facility. They often move their tails in the manner of the wagtail. They do not migrate, but during the winter approach nearer to inhabited places, and are sometimes seen in orchards and gardens. The female lays her eggs in holes of trees.
The Creepers are dispersed through most countries of the globe, and feed chiefly on insects, in search of which they run in a spiral direction round the stems and branches of trees, with great agility.
The Common Creeper is about five inches in length; its colour is tawny, the quills being tipped with white or light brown. Its nest is formed of dry grass and bark, and is placed in the hollow of some decayed tree.
Is larger than a house-sparrow. It has a long, slender, black bill; the head, neck, and back are of an ash-colour, the front of the neck and throat being a deep black; the breast is white; the wings a compound of lead-colour and red. It is a brisk and cheerful bird, and has a pleasant note. Clefts and crevices of rocks and the walls of old edifices are its favourite haunts, and sometimes, but very rarely, the trunks of trees. It feeds on insects, and is especially fond of spiders and their eggs. The nest is made in clefts of the most inaccessible rocks, and in the crevices of ruins, at a great height.
This bird is found in New South Wales, near Port Philip, but it is the male only that possesses the splendid tail whence it derives its name. It feeds on snails, and builds a nest like a magpie.
“Of all the birds I have ever met with,” says Mr. Gould, “the Menura is by far the most shy and difficult to procure. While among the brushes, I have been surrounded by these birds, pouring forth their loud and liquid calls, for days together, without being able to get a sight of them; and it was only by the most determined perseverance and extreme caution that I was enabled to effect this desirable object; which was rendered the more difficult by their often frequenting the almost inaccessible and precipitous sides of gullies and ravines, covered with tangled masses of creepers, and umbrageous trees: the cracking of a stick, the rolling down of a small stone, or any other noise, however slight, is sufficient to alarm it; and none but those who have traversed these rugged, hot, and suffocating brushes, can fully understand the excessive labour attendant on the pursuit of the Menura. Independently of climbing over rocks and fallen trunks of trees, the sportsman has to creep and crawl beneath and among the branches with the utmost caution, taking care only to advance when the bird’s attention is occupied in singing, or in scratching up the leaves in search of food: to watch its actions, it is necessary to remain perfectly motionless, not venturing to move even in the slightest degree, or it vanishes from sight, as if by magic. Although I have said thus much on the cautiousness of the Menura, it is not always so alert: in some of the more accessible brushes through which roads have been cut, it may frequently be seen, and even on horseback closely approached, the bird apparently evincing less fear of those animals than of man. At Illawarra it is sometimes successfully pursued by dogs trained to rush suddenly upon it, when it immediately leaps upon the branch of a tree, and its attention being attracted by the dog which stands barking below, it is easily approached and shot. Another successful mode of procuring specimens is, by wearing a tail of a full-plumaged male in the hat, keeping it constantly in motion, and concealing the person among the bushes, when the attention of the bird being arrested by the apparent intrusion of another of its own sex, it will be attracted within the range of the gun: if the bird be hidden from view by the surrounding objects, any unusual sound, as a shrill whistle, will generally induce him to show himself for an instant, by causing him to leap with a gay and sprightly air upon some neighbouring branch to ascertain the cause of the disturbance: immediate advantage must be taken of this circumstance, or the next moment it may be half-way down the gully. So totally different is the shooting of this bird to anything practised in Europe, that the most expert shot would have but little chance, until well experienced in the peculiar nature of the country, and the habits of the bird. The Menura seldom, if ever, attempts to escape by flying; it easily eludes pursuit by its extraordinary power of running. None are so efficient in obtaining specimens as the naked black, whose noiseless and gliding steps enable him to steal upon it unheard and unperceived, and with the gun in his hand, he rarely allows it to escape, and in many instances he will even kill it with his own weapons.
“The Lyre-bird is of a wandering disposition, and although it probably keeps to the same brush, it is constantly engaged in traversing it from one end to the other, from mountain-top to the bottom of the gullies, whose steep and rugged sides present no obstacle to its long legs and powerful muscular thighs: it is also capable of performing extraordinary leaps; and I have heard it stated, that it will spring ten feet perpendicularly from the ground. It appears to be of solitary habits, as I have never seen more than a pair together, and these only in a single instance; they were both males, and were chasing each other round and round with extreme rapidity, apparently in play, pausing every now and then to utter their loud shrill calls; while thus employed they carried the tail horizontally, as they always do when running quickly through the bush, that being the only position in which this great organ could be conveniently borne at such times. Among its many curious habits, the only one at all approaching to those of the Gallinacæa, is that of forming small round hillocks, which are constantly visited during the day, and upon which the male is constantly trampling, at the same time erecting and spreading out his tail in the most graceful manner, and uttering his various cries, sometimes pouring forth his natural notes, at others mocking those of other birds, and even the howling of the native dog, or dingo. The early morning and the evening are the periods when it is most animated and active.”
There is another kind of Lyre-Bird, also found in New South Wales, to which Mr. Gould has given the name of Menura Alberti, in honour of the late Prince Consort.
There are numerous species of Humming-Birds, but that represented above, is one of the most common. They are abundant in South America, particularly in Brazil; and are so small and so brilliant in their colours, that when seen fluttering about in the brilliant rays of a tropical sun, they look like flying gems. They are extremely active, darting about, and thrusting their long beaks and flexible tongues into every flower they see, in search of food. Sometimes they will remain suspended in the air for a long time together, vibrating their wings with such velocity, that they cannot be seen distinctly, but appear like a mist round the body of the bird, while they make that curious humming noise from which the bird takes its name. Sometimes they quarrel, when their little throats become distended, their crest, tails, and wings expand, and they fight with inconceivable fury, till one of them falls exhausted on the ground. The most common species is Trochilus colubris, the Ruby-throated Humming-Bird, and one of them has been kept alive in a cage for more than three months, by feeding it with sugar and water. This species is found in North America, where it migrates to the north in summer, and is there seen even in Canada and the country of Hudson’s Bay.
This is a small bird, measuring no more than twelve inches from the point of the bill to the end of the tail. The bill is sharp, black, and somewhat bending. The head is adorned with a very beautiful, large moveable crest, a kind of bright halo, the radiation of which places the head nearly in the centre of a golden circle. This pleasing ornament, which the bird sets up or lets fall at pleasure, is composed of a double row of feathers, reaching from the bill to the nape of the neck, which is of a pale red. The breast is white, with black streaks tending downwards; the wings and back are varied with white and black cross-lines. The food of the Hoopoe consists chiefly of insects, with the remains of which its nest is sometimes so filled as to become extremely offensive. This beautifully-crested bird is not at all common in this country, and is solitary, two of them being seldom seen together, while in Egypt, where Hoopoes are very common, they are often seen in small flocks. The female generally constructs her nest in a hollow tree, the materials employed, in addition to the remains of their food, being very scanty, consisting in fact of a few dried grass stalks and feathers. She lays from four to seven eggs at a time, of a pale lavender grey, about an inch and a half long. The young are generally hatched in June; it is said, however, that two or three broods are produced in the course of the year. The name alludes to the note of the bird, which resembles the word “hoop” repeated several times in a low voice.
Though this bird is found occasionally both in England and Scotland, it rarely breeds with us. It is common in Italy, where its strange startling cry is often heard, without the bird being seen, as it keeps itself concealed among trees. It is also not uncommon on the banks of the Garonne in France, where it may be seen skimming along the ground amongst the willows in search of the insects upon which it feeds.
There are several species of this magnificent family. The most brilliant is undoubtedly the Upupa Superba, or Grand Promerops of New Guinea. “There does not perhaps exist,” says Sonnerat, “a more extraordinary bird. Its body is delicate and slender, and, although it is of an elongated form, appears excessively small in comparison with the tail. Nature seems to have pleased herself in painting this being, already so singular, with her most brilliant colours. The head, the neck, and the belly are a glittering green; the feathers which cover these parts have the lustre and softness of velvet to the eye and to the touch; the back is changeable violet; the wings are of the same colour, and appear, according to the lights in which they are held, blue, violet, or deep black, always however imitating velvet.” This bird is rare, and a specimen is seldom seen even in the most complete collections.
The well-known notes of this bird, in spite of their monotony, are heard with pleasure in spring, as a sure prognostic of fine weather. The Cuckoo is generally first heard about the middle of April, and ceases towards the end of June. This bird is so shy that he is seldom seen when uttering his singular note. The female does not build a nest, but lays her eggs in that of some other bird.
The Cuckoo is somewhat less than the magpie, his length being about twelve inches from the tip of the bill to the end of the tail. He is remarkable for his round prominent nostrils; the lower part of the body is of a yellowish colour, with black transverse lines on the throat and across the breast; the head and upper part of the body and wings are beautifully marked with black and tawny stripes, and on the top of the head there are a few white spots. The tail is long, and on the exterior part, or edges of the feathers, there are several white marks; the ground colour of the body is a sort of grey. The legs are short, and covered with feathers, and the feet are composed of four toes, two before and two behind.
We are indebted to the observations of Dr. Jenner for the following account of the habits and economy of this singular bird in the disposal of its eggs. He states that, during the time the hedge-sparrow is laying her eggs, which generally occupies four or five days, the Cuckoo contrives to deposit her egg among the rest, leaving the future care of it entirely to the hedge-sparrow. This intrusion often occasions some disorder; for the old hedge-sparrow, at intervals while she is sitting, not only throws out some of her own eggs but sometimes injures them in such a way that they become addled, so that it frequently happens that not more than two or three of the parent bird’s eggs are hatched: but, what is very remarkable, it has never been observed that she has either thrown out or injured the egg of the Cuckoo. When the hedge-sparrow has set her usual time, and has disengaged the young Cuckoo and some of her own offspring from the shell, her own young ones and any of her eggs that remain unhatched are soon turned out: the young Cuckoo then remains in full possession of the nest, and is the sole object of the future care of the foster parent. The young birds are not previously killed, nor are the eggs demolished; but they are left to perish together, either entangled in the bush that contains the nest, or lying on the ground beneath it. On the 18th June, 1787, Dr. Jenner examined a nest of a hedge-sparrow, which then contained a Cuckoo’s and three hedge-sparrow’s eggs. On inspecting it the day following, the bird had hatched: but the nest then contained only a young Cuckoo and one hedge-sparrow. The nest was placed so near the extremity of a hedge, that he could distinctly see what was going forward in it; and, to his great astonishment, he saw the young Cuckoo, though so lately hatched, in the act of turning out the young hedge-sparrow. The mode of accomplishing this was curious; the little animal, with the assistance of its rump and wings, contrived to get the bird upon its back, and making a lodgment for its burden by elevating its elbows, climbed backward with it up the side of the nest, till it reached the top; where, resting for a moment, it threw off its load with a jerk, and quite disengaged it from the nest. After remaining a short time in this situation, and feeling about with the extremities of its wings, as if to be convinced that the business was properly executed, it dropped into the nest again. Dr. Jenner made several experiments in different nests, by repeatedly putting in an egg to the young Cuckoo, which he always found to be disposed of in the same manner. It is very remarkable that nature seems to have provided for the singular disposition of the Cuckoo in its formation at this period; for, different from other newly-hatched birds, its back, from the scapulae downward, is very broad, with a considerable depression in the middle, which seems intended for the express purpose of giving a more secure lodgment to the egg of the hedge-sparrow or its young one, while the young Cuckoo is employed in removing either of them from the nest. When it is about twelve days old, this cavity is quite filled up, the back assumes the shape of that of nestling birds in general, and at that time the disposition of turning out its companion entirely ceases. The smallness of the Cuckoo’s egg, which in general is less than that of the hedge-sparrow, is another circumstance to be attended to in this surprising transaction, and seems to account for the parent Cuckoo’s depositing it in the nest of such small birds only as these. If she were to do this in the nest of a bird that produced a larger egg, and consequently a larger nestling, the design would probably be frustrated, the young Cuckoo would be unequal to the task of becoming sole possessor of the nest, and might fall a sacrifice to the superior strength of its partners. Dr. Jenner observes, that the egg of two Cuckoos are sometimes deposited in the same nest; and gives the following instance which fell under his observation. Two Cuckoos and a hedge-sparrow were hatched in the same nest; one hedge-sparrow’s egg remained unhatched. In a few hours a contest began between the Cuckoos for possession of the nest; and this continued undetermined till the afternoon of the following day, when the one which was somewhat superior in size, turned out the other, together with the young hedge-sparrow and the unhatched egg. The contest, he adds, was very remarkable; the combatants alternately appeared to have the advantage, as each carried the other several times nearly to the top of the nest, and again sank down oppressed by the weight of its burden; till at length, after various efforts, the strongest of the two prevailed, and was afterwards brought up by the hedge-sparrow.
The American Cuckoo, or Cow bird, is quite different in its habits to the European Cuckoo, as it builds a nest for its eggs, and hatches its young itself like other birds.
Receives his name from his habit of pecking the insects from the chinks of trees and holes in the bark. The bill is straight, strong, and angular at the end; and in most of the species is formed like a wedge, for the purpose of piercing the trees. The nostrils are covered with bristles. The tongue is slender, and cylindrical in shape, and to the touch is hard and bony. The Woodpecker, in common with the Humming Bird, though for a different object, possesses the remarkable property of being able to dart out its tongue and secure insects at a considerable distance from its beak. For the purpose of effectually capturing the stronger insects, the tongue is barbed at the end, and provided with glutinous secretion. The toes of this bird are placed two forward and two backward; and the tail consists of ten hard, stiff, and sharp-pointed feathers. A Woodpecker is often seen hanging by his claws, and resting upon his breast against the stem of a tree; when, after darting his beak against the bark, with great strength and noise, he runs round the tree with much alacrity, which manœuvre has made the country people suppose that he goes round to see whether he has not pierced the tree through, though the fact is, the bird is in search of the insects, which he hopes to have driven out by his blow.
The following lines, from Moore’s beautiful song, allude to the noise which the Woodpecker makes in searching for its food:
The fact is, that this beating against the bark is for no other purpose than to rouse the insects which the chink contains, and to force them to come out, which they do from their alarm at the noise, when the Woodpecker turning round takes them unawares, and feeds upon them: if the insects do not answer the delusive call, he darts his long tongue into the hole, and brings out, by this means, his reluctant prey. The plumage of this bird is a compound of red and green, two colours, the approximation of which is always productive of harmony in the works of nature. They nestle in the hollows of trees, where the female lays five or six whitish eggs, without making any nest, trusting to the natural heat of her body to hatch them.
The Green Woodpecker is seen more frequently on the ground than the other kinds, particularly where there are ant-hills. It inserts its long tongue into the holes through which the ants issue, and draws them out in abundance. Sometimes with its feet and bill it makes a breach in the nest, and devours the ants and their eggs at its ease. The young ones climb up and down the trees before they are able to fly; they roost very early, and repose in their holes till day. There are many different kinds of Woodpecker, five of which are common to this country.
This bird, Mr. Gould tells us, has received its English name from its habit of moving its head and neck in various directions, and with an undulating motion, like that of a snake; indeed, in some parts of England it is called the snake-bird. When found in its usual retreat in the hole of a tree, it makes a loud hissing noise, raises the feathers of the crown, and writhing its head and neck towards each shoulder alternately, with grotesque contortions, becomes an object of terror to a timid intruder; and the bird, taking advantage of a moment of indecision, darts with the rapidity of lightning from a situation where escape appeared impossible.
The Wryneck deposits its eggs on fragments of decayed wood within a hollow tree, and makes scarcely any nest. The birds when caught young are easily tamed.
Is a native of South America, very conspicuous for the magnitude and shape of its bill; which, in some of the species, is nearly as long and as large as the body itself. The length of its body is about eighteen inches (the size of the magpie); the head is large and strong, and the neck short, in order the more easily to support the bulk of such a beak. The head, neck, and wings are black; the breast of a most lovely orange saffron colour; the lower part of the body and the thighs are vermilion; the tail black. Mr. Gould’s specimen represents a narrow straw-coloured belt across the centre of the breast, dividing the orange tint from the vermilion. One of these birds that was kept in a cage was very fond of fruit, which it held for some time in its beak, touching it with great delight with the tip of its feathery tongue, and then tossing it into its throat by a sudden upright jerk; it also fed on small birds, insects, caterpillars, &c.
The tongue of the Parrot is not unlike a black soft bean, and fills so completely the capacity of its beak, that the bird can easily modulate sounds and articulate words; the beak is composed of two pieces, both moveable, which is a peculiarity belonging almost exclusively to this tribe of birds. The bill of the Parrot is strongly hooked, and assists it in climbing, catching hold of the boughs of the trees with it, and then drawing its legs upwards; then again advancing the beak, and afterwards the feet, for its legs are not adapted for hopping from bough to bough, as other birds do. Several stories are told of the sagacity of these birds, and of the aptitude of their interrogatories and answers, but they have been no doubt the effect of chance.
Dr. Goldsmith says that a Parrot, belonging to King Henry the Seventh, having been kept in a room next the Thames, in his palace of Westminster, had learned to repeat many sentences from the boatmen and passengers. One day, sporting on its perch, it unluckily fell into the water. The bird had no sooner discovered its situation, than it called out aloud, “A boat! twenty pounds for a boat!” A waterman, happening to be near the place where the Parrot was floating, immediately took it up, and restored it to the king; demanding, as the bird was a favourite, that he should be paid the reward the bird had called out. This was refused; but it was agreed that, as the Parrot had offered a reward, the man should again refer to its determination for the sum he was to receive. “Give the knave a groat,” screamed the bird the instant the reference was made.
The memory of Parrots is very astonishing, and they can not only imitate discourse, but can sing verses of songs, and mimic gestures and actions. Scaliger saw one that performed the dance of the Savoyards at the same time that it repeated their song. The song was well imitated, but when the bird tried to caper, it was with the worst grace imaginable, as he turned in his toes, and kept tumbling back in a most clumsy manner.
Willoughby tells us of a Parrot, which, when a person said to it, “Laugh, Poll, laugh,” laughed accordingly, and the instant after screamed out, “What a fool to make me laugh!” Another, which had grown old with its master, shared with him the infirmities of age. Being accustomed to hear scarcely anything but the words “I am sick;” when a person asked it, “How do you do, Poll?” “I am sick,” it replied in a doleful tone, stretching itself out, “I am sick.”
Parrots are very numerous in the East and West Indies, where they assemble in companies, like rooks, and build in the hollows of trees. The female lays two or three eggs, marked with little specks, like those of the partridge. They never breed in our climate, though they live here to a great age. They feed entirely upon vegetables, but, when tame, will take from the mouth of their master or mistress any kind of chewed meat, and chiefly eggs, of which they seem particularly fond. They bite or pinch very hard, and some of them possess so much strength in their beak, that they could easily break a man’s finger. The Parrot is sensible of attachment, as well as of revenge; and if in their mimic attitudes they show great pleasure at the sight of their feeders, they also fly up with anger to the face of those who once have affronted or injured them.
Which is perhaps more commonly seen in England than the African Grey Parrot, is a native of South America, and receives its name from the great river Amazon, on the banks of which it is common. In its native country it does much damage to the plantations, and indeed many of the Parrots are as injurious in this respect as they are beautiful in their plumage. The Green Parrot resembles the Grey species in its habits, and may likewise be taught to speak with much distinctness.
Is one of the largest of the parrot tribe, and painted with the finest colours Nature can bestow. The beak is uncommonly strong; and the tail proportionally longer than that of any of the parrot tribe. Its voice is fierce and tremulous, sometimes sounding like the laugh of an old man; and it seems to utter the word “Arara,” which occasions its bearing that name in its native country.
When tame, it eats almost every article of human food, and is particularly fond of bread, beef, fried fish, pastry, and sugar. It cracks nuts with its bill, and dexterously picks out the kernels with its claws. It does not chew the soft fruits, but sucks them by pressing its tongue against the upper part of its beak: and the harder sort of food, such as bread and pastry, it bruises, or chews, by pressing the tip of the lower upon the most hollow part of the upper mandible.
The Scarlet Macaw (M. Macao) is another large species, of a bright red colour, with some blue and yellow feathers on the wings, and blue ones about the base of the tail. It was formerly common in the West Indian Islands, but has now become rare there. Its voice is very loud and harsh.