This Bat, which is also called the Flying Fox, is a native of the Indian Islands. It is a large species, measuring nearly two feet in length, whilst its large leathery wings, resembling those seen in the popular representations of flying demons, extend from tip to tip about five feet. During the day the Kalongs indulge in sleep, for which purpose they prefer an attitude which to our notions would seem very uncomfortable; they suspend themselves by their hind feet to the branches of trees, and thus hang with their heads downwards. They associate in large numbers, and when seen sleeping in the position above described, they look so little like animals that Dr. Horsfield tells us they “are readily mistaken for a part of the tree, or for a fruit of uncommon size suspended from its branches.” At the approach of evening, however, a very different scene presents itself. One by one these supposed fruits are seen to quit their hold upon the branches, and sail away to the plantations of various kinds, to which they do incalculable mischief by devouring every fruit that comes in their way.
This remarkable animal was first discovered by the celebrated Captain Cook, in New Holland: and as it was the only quadruped discovered on the inland by the first settlers, they attempted to hunt it with greyhounds. The astonishing leaps it took, however, quite puzzled the colonists, who found it extremely difficult to catch. At first it was supposed that there was only one kind of Kangaroo, but now many species have been discovered, some of them not larger than a rat, and others as big as a calf. Kangaroos live in herds; one, older and larger than the rest, appearing to act as a kind of king. The ears of the Kangaroo are large, and in almost constant motion; it has a hare-lip, and a very small head. The fore legs, or rather paws, are short and weak, with five toes, each ending in a strong curved claw. The hind legs, on the contrary, are very large and strong, but the feet have only four toes, and much weaker claws. The tail is very long and tapering; but is so thick and strong near the body, that it forms a kind of third hind leg, and wonderfully assists the animal in supporting itself in its ordinary upright position. Its leaps are of extraordinary extent, being often from twenty to thirty feet in length, and six or eight feet high. When the animal is attacked, it uses its tail as a powerful instrument of defence, and also scratches violently with its hind feet. It generally sits upright, but brings its fore feet to the ground when it is grazing. It lives entirely on vegetable substances. The most curious part of the Kangaroo is the pouch which the female has in front for carrying her young. It is just below her breast, and the young ones sit there to suck; and even when they are old enough to leave the pouch, take refuge in it whenever they are alarmed.
The Kangaroo is easily tamed, and there are many in a tame state in England. In Australia, Kangaroo beef, as it is called, is eaten, and found very nourishing; but it is hard and coarse. The female has generally two young ones at a time, which do not attain their full growth until they are a year old.
When a large Kangaroo is pursued by dogs, it generally takes refuge in a pond, where, from the great length of its hind legs and tail, it can stand with its body half out of the water, while the dogs are obliged to swim. Thus the Kangaroo has a decided advantage; for, as each dog approaches him, he seizes it with his fore paws, and holds it under water, shaking it furiously till the dog is almost suffocated, and very glad to sneak off as soon as the Kangaroo lets him go.
The female, when pursued and hard-pressed by the dogs, will, while making her bounds, put her fore paws into her pouch, take a young one from it, and throw it as far out of sight as she possibly can. But for this manœuvre, her own life and that of her young one would be sacrificed; whereas, she frequently contrives to escape, and returns afterwards to seek for her offspring.
This creature, which is a native of North America, is about the size of a cat, and its fur is of a dingy white, except the legs, which are brown, and the nose and ears, which are yellowish. There is also a brownish circle round each eye, and the ears are nearly black at the base.
The Opossum generally lives in trees, suspending itself by the tail, by means of which it swings from branch to branch. In this manner it catches the insects and small birds, on which it generally feeds; but sometimes it descends from the tree, and invades poultry-yards, where it devours the eggs, and sometimes the young fowls. It resembles the kangaroo in its pouch for carrying its young, but in no other particular, as it walks on four feet, and its legs are uniform in length; and it has a long flexible tail, which is of no use to it either in leaping, or as a weapon of defence. The tail is, however, of singular use to the young, as when they get too large to be carried in the pouch, they fly to their mother when alarmed, and twisting their long slender tails round hers, leap upon her back. The female Opossum may be sometimes seen thus carrying four or five at once.
The Opossum may be easily tamed, but is an unpleasant inmate, from its awkward figure and stupidity, and its very disagreeable smell. The American Indians spin its hair and dye it red, and then weave it into girdles and other articles of clothing. The flesh of these animals is white and well tasted, and is preferred by the Indians to pork: that of the young ones eats very much like the sucking-pig.
This animal, which is very common in Australia, has some resemblance in its aspect and colour to a fox; but is much smaller. It has a long, furred tail, very different from that of the opossum. The Phalanger lives amongst the branches of the trees, on which it climbs about at night with great agility; its food consists partly of fruits and partly of small birds, which it easily captures during its nocturnal excursions. It is called the Opossum by the colonists of Australia. There are several kinds of Phalangers, some of which are known as Flying Phalangers, from their having a broad loose fold of skin along each side, which, when stretched out by means of the legs, serves to support the little creature for a time in the air, and enables it to leap to great distances.
The Beaver is about the size of the badger; his head short, his ears round and small, his fore teeth long, sharp, and strong, and well calculated for the part which Nature has allotted him: the tail is of an oval form, and covered with a scaly skin.
Beavers are natives of North America, and more particularly the north of Canada. They are also found in Europe, and were formerly abundant in many places. Their houses are constructed with earth, stones, and sticks, neatly arranged and worked together by their paws. The walls are about two feet thick, and are surmounted by a kind of dome, which generally rises about four feet above them. The entrance is on one side, always at least three feet below the surface of the water, so as to prevent it being frozen up. The number of Beavers in each house is from two to four old ones, and about twice as many young. When Beavers form a new settlement, they build their houses in the summer; and then lay in their winter provisions, which consist principally of bark and the tender branches of trees, cut into certain lengths, and piled in heaps on the outside of their habitation, and always under the water; though sometimes the heap is so large as to rise above the surface. One of these heaps will occasionally contain more than a cart-load of bark, young wood, and the roots of the water-lily.
Beavers are hunted for the sake of their skins, which are covered with long hairs, and a short thick fur beneath, which is used in making hats, after the long hairs have been destroyed.
A great many stories have long been believed respecting the Beaver, on the authority of a French gentleman who had resided a long time in North America; but it is now ascertained that the greater part of them are false. The house of the Beaver is not divided into rooms, but consists of only one apartment; and the animals do not use their tails either as a trowel or a sledge, but only as an assistance in swimming. Some years ago a Beaver was brought to this country from America, that had been quite tamed by the sailors, and was called Bunney. When he arrived in England, he was made quite a pet of, and used to lie on the hearth-rug in his master’s library. One day he found out the housemaid’s closet, and his building propensities began immediately to display themselves. He seized a large sweeping brush, and dragged it along with his teeth to a room where he found the door open: he afterwards laid hold of a warming-pan in the same manner; and having laid the handles across, he filled up the walls of the angle made by the brushes with the wall, with hand-brushes, baskets, boots, books, towels, and anything he could lay hold of. As his walls grew high, he would often sit propped up by his tail (with which he supported himself admirably), to look at what he had done; and if the disposition of any of his building materials did not satisfy him, he would pull part of his work down, and lay it again more evenly. It was astonishing how well he managed to arrange the incongruous materials he had chosen, and how cleverly he contrived to remove them, sometimes carrying them between his right fore-paw and his chin, sometimes dragging them with his teeth, and sometimes pushing them along with his chin. When he had built his walls, he made himself a nest in the centre, and sat up in it, combing his hair with the nails of his hind feet.
Is a native of Canada, and resembles the beaver in many of his habits. He has a fine musky scent, and makes his holes in marshes and by the waterside, with two or three ways to get in or go out, and several distinct apartments: he is said to contrive one entrance to his hole always below the water, that he may not be frozen out by the ice. This animal is called the Musquash in America, and its fur is used, like that of the beaver, in the manufacture of hats, four or five hundred thousand skins being said to be sent to Europe every year for that purpose. Musk Rats are always seen in pairs; and though watchful, are not timid, as they will often approach quite close to a boat or other vessel. In spring they feed on pieces of wood, which they peel carefully; and they are particularly fond of the roots of the sweet flag (Acorus Calamus). In Canada this animal is called the Ondatra.
This small quadruped is well known at our tables as affording a favourite food, notwithstanding the dark colour of its flesh. Its swiftness cannot save it from the search of its enemies, among whom man is the most inveterate. Unarmed and fearful, the Hare appears almost to sleep with open eyes, so easily is it alarmed. Its hind legs are longer than its fore ones, to enable it to run up hills; its eyes are so prominently placed, that they can encompass at once the whole horizon of the plain where it has chosen its form, for so its seat or bed is called; and its ears so long, that the least noise cannot escape it. It seldom outlives its seventh year, and breeds plentifully. Naturally wild and timorous, the Hare may, however, be occasionally tamed. The following is from the entertaining account given by Cowper, of three Hares that he brought up tame in his house; the names he gave them were Puss, Tiney, and Bess. Tiney was a reserved and surly Hare; Bess, who was a Hare of great humour and drollery, died young. “Puss grew presently familiar, would leap into my lap, raise himself upon his hinder feet, and bite the hair from my temples. He would suffer me to take him up and carry him about in my arms, and has more than once fallen fast asleep upon my knee. He was ill three days, during which time I nursed him, kept him apart from his fellows that they might not molest him, (for, like many other wild animals, they persecute one of their own species that is sick,) and by constant care, and trying him with a variety of herbs, restored him to perfect health. No creature could be more grateful than my patient after his recovery, a sentiment which he most significantly expressed by licking my hand, first the back of it, then the palm, then every finger separately, then between all the fingers, as if anxious to leave no part of it unsaluted; a ceremony which he never performed but once again upon a similar occasion.
“Finding him extremely tractable, I made it my custom to carry him always after breakfast into the garden, where he hid himself generally under the leaves of a cucumber vine, sleeping or chewing the cud, till evening; in the leaves also of that vine he found a favourite repast. I had not long habituated him to this taste of liberty, before he began to be impatient for the return of the time when he might enjoy it. He would invite me to the garden by drumming upon my knee, and by a look of such expression as it was not possible to misinterpret. If this rhetoric did not immediately succeed, he would take the skirt of my coat between his teeth, and pull at it with all his force. Thus Puss might be said to be perfectly tamed, the shyness of his nature was done away, and, on the whole, it was visible, by many symptoms, which I have not room to enumerate, that he was happier in human society than when shut up with his natural companions.”
Hares are included in the list of animals called game, and are hunted with greyhounds, which is called coursing; and also by packs of dogs called harriers and beagles. There are white Hares in the northern regions, the change in colour being the effect of cold.
This animal, in a wild state, resembles the hare in all its principal characters, but is distinguished from it by its smaller size, the comparative shortness of the head and hinder legs, the grey colour of the body, the absence of the black tip to the ears, and the brown colour of the upper part of the tail. Its habits, however, are very different, as being from its organization unable to outstrip its enemies in the chase, it seeks its safety and shelter by burrowing in the ground; and instead of leading a solitary life, its manners are eminently social. Its flesh is white and good, though not so much prized as that of the hare.
The female begins to breed when she is about twelve months old, and bears at least seven times a year, generally eight at each time; now supposing this to happen regularly, a couple of Rabbits at the end of four years might see a progeny of almost a million and a half! Fortunately their destruction by various enemies is in proportion to their fecundity, or we might justly apprehend being overstocked by them. The young are born blind, and almost destitute of hair; while those of the hare can see, and are covered with hair.
The Domestic Rabbit is larger than the wild species, owing to its taking more nourishment and less exercise (our example, however, is drawn disproportionately large). Like pigeons, they have their regular fanciers, and are bred of various colours—grey, reddish brown, black more or less mixed with white, or perfectly white. The ears are considered to constitute a principal feature of their beauty, and the animal is most valued when both ears hang down by the side of the head; the animal is then called a double lop; when only one ear drops, it is called a single or horn lop, and when both stretch out horizontally, an oar-lop.
Elegance of shape, spiritedness, and agility to leap from bough to bough in the forest, are the principal characteristics of this pretty animal. The Squirrel is of a deep reddish brown colour, his breast and belly white. He is lively, sagacious, docile, and nimble: he lives upon nuts, and has been seen so tame as to dive into the pocket of his mistress, and search after an almond or a lump of sugar. In the woods he leaps from tree to tree with surprising agility, living a most frolicsome life, surrounded with abundance, and having but few enemies. His time, however, is not entirely devoted to idle enjoyment, for in the luxuriant season of autumn he gathers provisions for the approaching winter, as if conscious that the forest would then be stripped of its fruits and foliage. His tail serves him as a parasol to defend him from the rays of the sun, as a parachute to secure him from dangerous falls when leaping from tree to tree, and, some say, as a sail in crossing the water, which he sometimes does in Lapland on a bit of ice or bark inverted in the manner of a boat.
The American Flying Squirrel (Pteromys volucella) has a large membrane proceeding from the fore feet to the hind legs, which answers the same purpose as the Squirrel’s tail, and enables him to give surprising leaps that almost resemble flying. In the act of leaping, the loose skin is stretched out by the feet, whereby the surface of the body is augmented, its fall is retarded, and it appears to sail or fly from one place to another. Where numbers of them are seen at a time leaping, they appear like leaves blown off by the wind. There are many other kinds of Squirrels in various parts of the world; most of the Flying Squirrels are found in the eastern islands.
These animals build their nests either in the hollow parts of trees, or near the bottom of thick shrubs, and line them most industriously with moss, soft lichens, and dead leaves. Conscious of the length of time they have to pass in their solitary cells, Dormice are very particular in the choice of the materials they employ to build and furnish them; and generally lay up a store of food, consisting of nuts, beans, and acorns; and on the approach of cold weather roll themselves in balls, their tail curled up over their head between the ears, and in a state of apparent lethargy pass the greatest part of the winter, till the warmth of the sun, pervading the whole atmosphere, kindles their congealed blood, and calls them back again to the enjoyment of life. Except in the time of breeding and bringing up its young, the Dormouse is generally found alone in its cell. This animal is remarkable for the very small degree of heat its body possesses during its torpid state, when it appears actually frozen with the cold, and it may be tossed or rolled about without being roused, though it may be quickly revived by the application of gentle heat, such as that of the hands. If a torpid Dormouse, however, be placed before a large fire, the sudden change will kill it.
The American Dormouse, or Ground Squirrel, is a very beautiful animal, striped down the back, and resembling the squirrel in its habits, except that instead of living in trees it burrows in the ground.
This is a harmless, inoffensive animal, and seems to bear enmity to no creature but the dog. He is caught in Savoy, and carried about in several countries for the amusement of the mob. When taken young, he is easily tamed, and possesses great muscular power and agility. He will often walk on his hinder legs, and uses his fore paws to feed himself, like the squirrel. The Marmot makes his hole very deep, and in the form of the letter Y, one of the branches serving as an avenue to the innermost apartment, and the other sloping downwards, as a kind of sink or drain; in this safe retreat he sleeps throughout the winter, and if discovered may be killed without appearing to undergo any great pain. These animals produce but once a year, and bring forth three or four at a time. They grow very fast, and the extent of their lives is not above nine or ten years. They are about the size of a rabbit, but much more corpulent. When a number of Marmots are feeding together, one of them stands sentinel upon an elevated position; and on the first appearance of a man, a dog, an eagle, or any dangerous animal, utters a loud and shrill cry, as a signal for immediate retreat. The Marmot inhabits the highest regions of the Alps; other species are found in Poland, Russia, Siberia, and Canada.
This animal is generally white, variegated with red and black. It is a native of the Brazils, but now domesticated in most parts of Europe, and is about the size of a large rat, though more stoutly made, and without any tail; and its legs and neck are so short, that the former are scarcely seen, and the latter seems stuck upon its shoulders. Guineapigs, though they have a disagreeable smell, are extremely cleanly, and the male and female may be often seen alternately employed in smoothing each other’s skins, disposing their hair, and improving its gloss. They sleep like the hare with their eyes half open, and continue watchful if they apprehend any danger. They are very fond of dark retreats; previously to their quitting which, they look round, and seem to listen attentively; then, if the road be clear, they sally forth in quest of food, but run back on the slightest alarm. They utter a sound like the snore of a young pig. The female begins to produce young when only two months old, and as she does so every two or three months, and has sometimes as many as twelve at a time, a thousand might be raised from a single pair in the course of a year. They are naturally gentle and tame; as incapable of mischief as they seem to be of good, although rats are said to avoid their locality. The upper lip is only half divided; it has two cutting teeth in each jaw, and large and broad ears. They feed on bread, grain, and vegetables.
This is a lively, active animal, and the most timid in nature, except the hare, and a few other defenceless species. Although timid, he eats in the trap as soon as he is caught; yet he never can be thoroughly tamed, nor does he betray any affection for his assiduous keeper. He is beset by a number of enemies, among which are the cat, the hawk, and owl, the snake, and weasel, and the rat himself, though not unlike the mouse in his habits and shape. The mouse is one of the most prolific of animals, sometimes producing seventeen at a birth; but it is supposed that the life of this small inmate of our habitations does not extend much further than three years. This creature is known all over the world, and breeds wherever it finds food and tranquillity. There are Mice of various colours, but the most common kind is of a dark, cinereous hue: white mice are not uncommon, particularly in Savoy and some parts of France.
A remarkable instance of sagacity in a long-tailed Field Mouse (Mus sylvaticus) occurred to the Rev. Mr. White, as his people were pulling off the lining of a hotbed, in order to add some fresh dung. From the side of this bed something leaped with great agility, that made a most grotesque appearance, and was not caught without much difficulty. It proved to be a large Field Mouse, with three or four young ones clinging to her teats by their mouths and feet. It was amazing that the various and rapid motions of the dam did not oblige her litter to quit their hold, especially when it appeared that they were so young as to be both naked and blind. Mr. White appears to be the first to describe and accurately examine that diminutive creature the Harvest Mouse (Mus messorius) the least of all the British quadrupeds. He measured some of them, and found that from the nose to the tail they were two inches and a quarter long. Two of them in a scale only weighed down one copper halfpenny, about the third of an ounce avoirdupoise! Their nest is a great curiosity, being made in the form of a ball, and either suspended between the stems of rushes and other tall slender plants, or placed amongst the leaves of some large thistle.
The Rat is about four times as large as the mouse, but of a dusky colour, with white under the body; his head is longer, his neck shorter, and his eyes comparatively larger. These animals are so attached to our dwellings, that it is almost impossible to destroy the breed, when they have once taken a liking to any particular place. Their produce is enormous, as they have from ten to twenty young ones at a litter, and this thrice a year. Thus their increase is such, that it is possible for a single pair (supposing food to be sufficiently plentiful, and that they had no enemies to lessen their numbers) to amount at the end of two years to upwards of a million; but an insatiable appetite impels them to destroy each other; the weaker always fall a prey to the stronger; and the large male Rat, which usually lives by itself, is dreaded by those of its own species as their most formidable enemy. The Rat is a bold and fierce little animal, and when closely pursued, will turn and fasten on its assailant. Its bite is keen, and the wound it inflicts is painful and difficult to heal, owing to the form of its teeth, which are long, sharp, and of an irregular form.
It digs with great facility and vigour, making its way with rapidity beneath the floors of our houses, between the stones and bricks of walls, and often excavating the foundations of a dwelling to a dangerous extent. There are many instances of their totally undermining the most solid mason-work, or burrowing through dams which had for ages served to confine the waters of rivers and canals.
A gentleman, some time ago, travelling through Mecklenburgh, was witness to a very singular circumstance respecting one of these animals, in the post-house at New Hargarel. After dinner, the landlord placed on the floor a large dish of soup, and gave a loud whistle. Immediately there came into the room a mastiff, an Angora cat, an old raven, and a large Rat with a bell about its neck. They all four went to the dish, and without disturbing each other, fed together; after which, the dog, cat, and Rat lay before the fire, while the raven hopped about the room. The landlord, after accounting for the familiarity which existed among these animals, informed his guest that the Rat was the most useful of the four; for that the noise he made had completely freed the house from the Rats and mice with which it had been before infested.
Inhabits the banks of rivers and ponds, where he digs holes, always above the water-mark, and feeds on roots and aquatic plants.
This animal is nearly as large as the brown Rat, but has a larger head, a blunter nose, and smaller eyes; its ears are very short, and almost hidden in the fur, and the tip of its tail is whitish; the cutting-teeth are of a deep yellow colour in front, very strong, and much resembling those of the beaver. Its head and back are covered with long black hair, and its belly with iron gray. Tail more than half the length of the body, covered with hairs. Fur thick and shining; of a rich reddish brown, mixed with gray above, yellowish gray beneath. The female produces a brood of five or six young ones once (and sometimes twice) a year.
Which is a near relation of the water-rat, and of about the same size, is covered with fur of a yellowish colour variegated with black. This animal resides in the mountains of Norway and Sweden, and is remarkable for performing extraordinary migrations in vast bodies at the approach of a severe winter, and making their appearance so suddenly and unexpectedly that people formerly asserted they had fallen from the clouds. Notwithstanding their supposed celestial origin, they are, however, very unwelcome visitors, as they devour everything eatable that comes in their way, and commit devastations almost as serious as those of the locusts.
This little animal has most wonderful powers of reproduction, and, as it is extremely voracious, it often causes an amount of destruction quite out of proportion to its size and insignificant appearance. It burrows in the ground, like the lemming and water-rat; and as it gnaws through the roots of trees that lie in its way, it has been known to cause very serious loss of property. In the year 1813 such immense numbers of these creatures were collected in some of the forests of the South of England, that it was feared all the young trees would be destroyed, and it was found necessary to organise a war of extermination against the invaders. It is said that in New Forest alone not less than eighty or a hundred thousand mice were killed in one season, and the slaughter in other places was quite as great.
The Field-Vole’s favourite food is the bark of trees and roots, but, if pressed by hunger, it will attack and devour its own kind.
The principal peculiarity of this animal consists in its having very short fore legs, and very long hinder ones: a bird divested of its feathers and wings, and jumping upon its legs, would give us the nearest resemblance to the figure of a Jerboa when pursued. It uses, however, all its four feet upon ordinary occasions, and it is only when pursued that it presses its fore feet close to its body, and leaps on its hind ones. The ancients called it the two-footed rat. This creature is about the size of a rat; the head resembles that of a rabbit, with long whiskers; the tail is ten inches long, and terminated by a tuft of black hair. The fur of the body is tawny, except the breast and throat, and part of the belly, which are white. The Jerboa is very active and lively, and jumps and springs, when pursued, six or seven feet from the ground, with the assistance of its tail; but if this useful member be in any manner injured, the activity of the Jerboa is proportionately diminished; and one which had been accidentally deprived of its tail, was found unable to leap at all. It burrows like the rabbit, and feeds like the squirrel: it is a native of Egypt and the adjacent countries, and is also found in eastern Europe.
The Chinchilla is a native of America, and its coat produces the beautiful fur known by its name. The length of the body of this little animal is about nine inches, and its tail nearly five; its limbs are comparatively short, the hind legs being much the longest. The fur is of a remarkably close and fine texture, somewhat crisped, and entangled together; of a grayish or ash colour above, and paler beneath. It is used for muffs, tippets, and linings of cloaks, and is perhaps prettier than the Sable, although less durable, and less valuable in commerce, excepting when fashion rules. The form of the head resembles that of the rabbit; the eyes are full, large, and black; and the ears broad, naked, round at the tips, and nearly as long as the head. The whiskers are plentiful and strong, the longest being twice as long as the head, some of them black, others white. Four short toes, with an appearance of a thumb, terminate the fore feet; the hinder have the same number of toes, but have less the appearance of hands: on all the claws are short, and nearly hidden by tufts of bristly hairs. The tail is about half the length of the body, of equal thickness throughout, and covered with long bushy hairs. It resembles in some degree the jerboa, and takes its food, like that animal, in its fore paws, sitting on its haunches. The temper of the Chinchilla is mild and tractable. It dwells in burrows under ground, and produces young twice a year, bringing forth five or six at a time. It feeds upon the roots of bulbous plants.
When full grown this animal measures about two feet in length, and his body is covered with hair and sharp quills, from ten to fourteen inches long, and bent backwards. When he is irritated, they stand erect; but the story that the Porcupine can shoot them at his enemies, is only one of the many fables formerly related as facts in Natural History. The female has only one young one at a time. It is reported to live from twelve to fifteen years. The Porcupine is dull, fretful, and inoffensive; it feeds upon fruits, roots, and vegetables; and inhabits the south of Europe, and almost every part of Africa, particularly Barbary.
Which is also called the Brazilian Porcupine, is chiefly found in Guiana, and differs from the common Porcupine, not only in the shortness of its spines, but also in the great length of its tail. This organ, which is a mere stump in the common species, and only of use to him by producing a rattling of its spines when shaken, in which he seems to take great delight, is nearly as long as the body in the Couendou, and as its extremity is nearly naked, and can be curled up very tightly, the animal makes use of it to cling to the branches of trees, amongst which he is fond of climbing.
This animal, which is sometimes also called the Ai, in reference to a noise it makes when caught, and frequently when moving through the forest, is most curiously formed. The arms or fore legs are nearly twice as long as the hind legs: the claws also are larger than the foot, and bent inwardly, so as to prevent the animal from placing the ball of its foot on the ground. From these peculiarities in its construction the progress of the Sloth on land is extremely slow and laborious, for being incapable of supporting himself on his feet, he is compelled to take advantage of every little inequality in the ground to drag himself along; but he is not intended to be a terrestrial animal. He lives in trees, always hanging below the branch, with its back to the ground; and for a life of this kind, its long arms and hooked claws are admirably adapted. Mr. Waterton, whose long residence in the wilds of South America, and whose habits of close observation, render him an excellent authority, observes, that when the Sloth travels from branch to branch of the tree which it inhabits, particularly in windy weather, it moves with such rapidity as to make it quite a misnomer to call it a Sloth. “The Sloth,” says Mr. Waterton, “in its wild state, spends its whole life in the trees, and never leaves them, but through force or accident; and what is more extraordinary, not upon the branches, like the squirrel and monkey, but under them. He moves suspended from the branch, he rests suspended from the branch, and he sleeps suspended from the branch. Hence his seemingly bungled composition is at once accounted for; and in lieu of the Sloth leading a painful life, and entailing a melancholy existence upon its progeny, it is but fair to conclude, that it enjoys life just as much as any other animal, and that its extraordinary formation and singular habits are but further proofs to engage us to admire the wonderful works of Omnipotence.”
The common Sloth has always three toes; but there is another kind, called the Unau, which has only two toes, and much shorter fore legs.
The female Sloth has only one young one at a time, which hangs to her breast, and makes a kind of cradle of her body, during her journeys from branch to branch; in fact, it appears never to quit her, till it is able to provide for itself. When hanging from the branch, she hides her young one in her thick, matted hair, which resembles in texture and appearance dry withered grass, and, indeed, is so like the rough bark and moss on old trees, as to render the animal scarcely distinguishable. It was formerly asserted, when the Sloth has got possession of a tree, it will not descend while a leaf or bud is remaining; and, that in order to obviate the necessity of a slow and laborious descent, it suffers itself to fall to the ground; the toughness of its skin and the thickness of its hair securing it from any unpleasant consequences. This, however, like many other statements regarding this much maligned animal, is erroneous; in the dense tropical forests which he inhabits the Sloth has rarely any occasion to descend to the earth; but he takes advantage of a windy night, when the branches of the trees become interlaced, to make his way with great ease from one place to another.
Nature seems to have been singularly careful in the preservation of this animal, for she has surrounded it with a strong coat of armour to protect it from its enemies. When closely pursued, it assumes the shape of a ball; and, if near a precipice, rolls from one rock to another, and escapes without receiving any injury. The shell, which covers the whole of the body, is composed of numerous bony plates, very hard, and of a square shape, united by a kind of cartilaginous substance, which gives flexibility to the whole. The Armadillo lives principally on roots, carrion, and ants; and in a wild state resides in subterranean burrows, like the rabbit. It is a native of South America. There are several species differing chiefly in the number of their bands. When naturalists wish to obtain a specimen of the Armadillo in its native country, they are obliged to employ an Indian to dig one out of its hole; and as the holes are almost innumerable, only a few of them containing Armadillos, the Indians try them first by putting a stick down, when, if a number of musquitos rise, the Indians know the hole contains an Armadillo, as, if there were none, there would be no musquitos.