THE GREAT ANT-EATER. (Myrmecophaga jubata.)

The body of the Great Ant-eater is covered with exceedingly coarse and shaggy hair. Its head is very long and slender, and the mouth but just large enough to admit its tongue, which is cylindrical, nearly two feet in length, and lies folded double within it. The tail is of enormous size, and covered with long black hair, somewhat like the tail of a horse. The whole length of the animal, from the end of the snout to the tip of the tail, is sometimes seven or eight feet. Its food consists principally of ants, which it obtains in the following manner:—When it comes to an ant-hill, it scratches it up with its long claws, and then unfolds its slender tongue, which much resembles an enormously long worm. This being covered with a glutinous matter or saliva, the ants adhere to it in great numbers: these it swallows alive, repeating the operation till no more are to be caught.

He also tears up the nests of wood-lice, which it in like manner discovers; but should it meet with little success in its pursuit of food, it is able to fast for a considerable time without inconvenience. The motions of the Ant-eater are in general very slow. It swims, however, over great rivers with ease; and, on these occasions, its tail is always thrown over its back. With this extraordinary member, when asleep, or during heavy showers of rain, the animal is also said to cover its back; but at other times he carries it extended behind him. The Ant-eater is a native of South America.



THE DUCK-BILLED PLATYPUS, OR WATER MOLE.
(Ornithorhynchus paradoxus.)

This extraordinary creature has the bill and webbed feet of a duck, united to the body of a mole. It is a native of Australia, where it is found on the banks of rivers, in the sides of which it burrows and forms its nest. It feeds on aquatic insects and small molluscous animals, always, however, rejecting the shells of the latter, after crushing them in its mouth, so as to extract the body. A number of these animals are always found together; but it is very difficult to watch their habits, as their sense of hearing is so acute, that they disappear at the slightest noise, plunging into the water, in which they swim so low, that they only look like a mass of weeds floating on the surface.

When the animal feeds, he plunges his beak into the mud, just like a duck; and appears to be equally at home on land and in water. Two young ones that were kept for some time at Sydney, by Mr. Bennet, were very fond of rolling themselves up like a hedgehog, in the form of balls. They often slept in this position, and “awful little growls” issued from them when disturbed. They were fed with worms, and bread and milk; but captivity did not seem to agree with them, and they soon died. They dressed their fur by combing it with their feet, and pecking at it with their beaks, seeming to take great delight in keeping it smooth and clean.

The shape of this animal is so extraordinary, that when a specimen was first sent to Europe, it was supposed to have been manufactured, by fixing the beak of a duck into the head of some small quadruped, with the intention to deceive. Subsequent experience has proved, beyond the possibility of a doubt, the existence of the animal, without in the smallest degree diminishing the wonder excited by its first appearance, as it seems to partake, in almost equal parts, of the nature of quadrupeds, birds, and reptiles.

The Australian Hedgehog (Echidna hystrix), has a long and very slender muzzle, at the end of which is a very small mouth, containing a long tongue, which the creature can extend at pleasure. The body is short and rounded: it is covered with strong sharp spines mixed with hair; and its tail is so short that it was at first doubted whether it had one. The male has a spur upon each hind leg, which was long supposed, but it seems erroneously, to possess venomous properties. Both the Platypus and the Australian Hedgehog, although arranged here with the toothless quadrupeds, are generally considered by zoologists to be most closely related to the Marsupials, or Pouched Mammalia.

§ VII.—Pachydermata, or Thick-skinned Animals.



THE ELEPHANT. (Elephas indicus.)

THE ELEPHANT. (Elephas indicus.)

Providence, always impartial in the distribution of its gifts, has given this bulky quadruped a quick instinct nearly approaching to reason, in compensation for the uncouthness of his body. The Ceylon Elephant is about ten or twelve feet high, and is much the largest of all living quadrupeds. His skin is in general a mouse colour, but is sometimes white and sometimes black. His eyes are rather small for the size of his head, and his ears, which are very expanded and of a peculiar shape, have the flaps hanging down, instead of standing up, as in most quadrupeds. The Elephant is a gregarious animal in his wild state, and when domesticated is susceptible of attachment and gratitude, as well as of anger and revenge. Several anecdotes are related of his quick apprehension, and particularly of his vindictive treatment of those who have either scoffed at or abused him. To disappoint him is dangerous, as he seldom fails to be revenged. The following instance is given as a fact, and deserves to be recorded:—An Elephant, disappointed of his reward, out of revenge, killed his governor. The poor man’s wife, who beheld the dreadful scene, took her two children and thrust them towards the enraged animal, saying, “Since you have slain my husband, take my life also, as well as those of my children!” The Elephant instantly stopped, relented, and, as if stung with remorse, took the eldest boy in his trunk, placed him on his neck, adopted him for his governor, and would never afterwards allow any other person to mount him.

The Elephant’s mouth is armed with broad and strong grinding teeth, and two large tusks, which measure sometimes nine or ten feet, and from which the finest ivory is produced. The ivory from the tusks of the female is thought the best, as the tooth, being smaller, admits less porosity in the cellular part of the mass.

Becoming tame under the mild treatment of a good master, the Elephant is not only a most useful servant, for the purposes of state or war, but is also of great assistance in taming the wild ones that have been recently caught. Indian superstition has paid great honours to the white race of this quadruped; and the island of Ceylon is supposed to breed the finest of the kind. This immense beast, by the wisdom of Providence, has not been placed among the carnivorous animals: and vegetable food being much more abundant than animal, he is destined to live on grass and the tender shoots of trees. This noble creature bears in state on his back the potentates of the East, and seems to delight in pompous pageantry: in war he carries a tower filled with archers; and in peace lends his assistance in domestic operations. The female is said to go a year with young, and to bring forth one at a time. The Elephant lives a hundred and twenty or a hundred and thirty years, though they have been known to live to the great age of four hundred. When Alexander the Great had conquered Porus, King of India, he took a large Elephant which had fought very valiantly for the king, and naming him Ajax, dedicated him to the sun, and then let him loose with this inscription:—“Alexander, the son of Jupiter, hath dedicated Ajax to the sun.” This Elephant was found with this inscription 350 years after.

The greatest wonder the Elephant presents to the admiration of the intelligent observer of nature is his proboscis, or trunk, which attains a length of six or eight feet, and is so flexible that he uses it almost as dexterously as a man does his hand. It was erroneously said, that the Elephant could receive nourishment through his trunk; this sort of pipe is nothing but a prolongation of the snout, for the purpose of breathing, into which the animal can by the strength of his lungs draw up a great quantity of water or other liquid, which he spouts out again, or brings back to his mouth by inverting and shortening his proboscis for this purpose.

Captain Marryat, in his very entertaining work called Masterman Ready, relates a curious instance of the sagacity of an Elephant in India, which had fallen into a deep tank. The tank was so deep that it was impossible to hoist the Elephant up, but when the people threw down several bundles of faggots, the sagacious animal laid one bundle above another, always standing on each tier as he arranged it, till at last he raised the pile high enough to allow him to walk out of the tank. But instances of the sagacity of this noble creature might be cited ad infinitum. In the East, where they are made available in the service of man, they will load a boat with singular dexterity, carefully keeping every article dry, and disposing and balancing the cargo with the utmost precision.

Its strength is proportionate to its bulk: it will carry three or four thousand pounds weight on its back, and upwards of a thousand pounds on its tusks.

The African Elephant is a distinct species (E. africanus) readily distinguished from his Asiatic brother, by the enormous size of his flapping ears. He is abundant in the southern part of Africa and is killed annually in great numbers for the sake of his tusks.



THE HIPPOPOTAMUS, OR RIVER-HORSE.

(Hippopotamus amphibius.)

This animal lives as well on land as in water, and yields in size to none but the elephant: he weighs sometimes more than fifteen hundred pounds. His skin is naked, and of a blackish brown colour, tinged with red about the muzzle and on the lower surface of the body. The head is flattish on the top, about four feet long and nine in circumference; the lips are large, the jaws open about two feet wide, and the cutting-teeth, of which it has four in each jaw, are nearly a foot long; he has broad ears, and large eyes, a thick neck, and a short tail, tapering like that of a hog. He grazes and eats the leaves and young branches of trees on shore, but retires to the water if pursued, and will sink down to the bottom, where he can remain five or six minutes at a time. When he rises to the surface and remains with his head out of the water, he makes a bellowing noise which may be heard at a great distance. The female brings forth her young upon land, and it is supposed that she seldom produces more than one at a time. The calf at the instant that it comes into the world, flies to the water for shelter, if pursued; a circumstance which has been noticed as a remarkable instance of pure instinct. Fine specimens of this remarkable animal are to be seen in the Zoological Gardens in London; and in Paris they have been known to breed twice, but on both occasions the mother destroyed her offspring, either intentionally or by accident. The Hippopotamus is supposed to be the Behemoth of the Scripture. See Job, chap. xl.



THE INDIAN RHINOCEROS, (Rhinoceros unicornis,)

So called because of the horn on his nose, is bred in India, is of a dark slate-colour, and nearly as large as the elephant, as he measures about twelve feet in length, but has short legs. His skin, which is not penetrable by any ordinary weapon, is folded upon his body, in the manner represented in the figure above; his eyes are small and half closed, and the horn on his nose is attached to the skin only. In confinement he often wears it to a mere stump, by rubbing it against his crib. He is perfectly indocile and untractable; a natural enemy to the elephant, to whom he often gives battle, and is said never to go out of his way, but to endeavour to destroy whatever obstacles present themselves, rather than turn about. He lives on the coarsest vegetables, and frequents the banks of rivers, and marshy grounds; his hoofs are divided into four, and he grunts like a hog, which he resembles in many other particulars. The female produces but one at a time, and during the first month her young are not bigger than a large dog. The Rhinoceros is supposed by some to be the Unicorn of holy writ, and possesses all the properties ascribed to that animal,—rage, untamableness, great swiftness, and immense strength. It was known to the Romans in very early times. Augustus introduced one into the shows, on his triumph over Cleopatra. Some Rhinoceroses have two horns.



THE COMMON OR DOMESTIC HOG, (Sus scrofa,)

Differs chiefly from the wild animal in having smaller tusks, and large and pendant ears. Of all domestic quadrupeds this is the most filthy and impure. Its form is clumsy and unsightly, and its appetite gluttonous and excessive. Nature, however, has fitted its stomach to receive nutriment from a variety of things that would be otherwise wasted, as the refuse of the field, the garden, and the kitchen, afford it a luxurious repast. The Hog is naturally stupid, inactive, and drowsy; much inclined to increase in fat, which is disposed in a different manner from that of other animals, forming a thick, distinct, and regular layer between the flesh and skin. Their flesh, Linnæus observes, is a wholesome food for those that use much exercise, but improper for such as lead a sedentary life. It is of great importance to this country, as a naval and commercial nation, for it salts better than any other flesh, and is capable of being longer preserved.

The domestic Sow brings forth twice a year, producing from ten to twenty at a litter. She goes four months with young, and brings forth in the fifth. At that time she must be carefully watched, to prevent her from devouring her young. Still greater attention is necessary to keep off the male, as he would destroy the whole litter. Jews and Mahommetans not only abstain from the flesh of swine from a religious principle, but consider themselves defiled by even touching it.





THE WILD BOAR, (Sus scrofa,)

Inhabits, for the most part, marshes and woods, and is of a black or brown colour: his flesh is very tender and good for food. The Wild Boar has tusks, which are sometimes nearly a foot in length, and have often proved dangerous to men, as well as to dogs in the chase. His life is confined to about thirty years; his food consists of vegetables; but when pressed by hunger, he devours animal flesh. This creature is strong and fierce, and undauntedly turns against his pursuers. To hunt him is one of the principal amusements of the grandees in those countries where he is to be found. The dogs provided for this sport are of the slow, heavy kind. Those used for hunting the stag, or the roebuck, would be very improper, as they would too soon come up with their prey, and, instead of a chase, would only furnish an engagement. Small mastiffs are therefore chosen; nor do the hunters much regard the goodness of their nose, as the Wild Boar leaves so strong a scent that it is impossible for them to mistake his course. They never hunt any but the largest and the oldest, which are known by their tusks. When the boar is reared, as is the expression for driving him from his covert, he goes slowly and sullenly forward, without any indication of fear, not very far before his pursuers. At the end of every half-mile, or thereabouts, he turns round, stops till the hounds come up, and offers to attack them. These, on the other hand, knowing their danger, keep off and bay him at a distance. After they have for a while gazed upon each other, with mutual animosity, the Boar again slowly goes on his course, and the dogs renew the pursuit. In this manner the charge is sustained, and the chase continues, till the Boar is quite tired, and refuses to go any further. The dogs then attempt to close in upon him from behind; those which are young, fierce, and unaccustomed to the chase, are generally the foremost, and often lose their lives by their ardour. Those which are older, and better trained, are content to wait until the hunters come up, who despatch him with their spears.

In former times, the Wild Boar was a native of Britain, as appears from the laws of the Welsh prince, Howell the Good, who permitted his grand huntsman to chase that animal from the middle of November to the beginning of December; and in the reign of William the Conqueror, those who were convicted of killing the Wild Boars, in any of the royal forests, were punished with the loss of their eyes. Our domestic pigs are descended from the wild race; but the tame Boar has two tusks, smaller than those of the wild ones, and the sow has none.





THE BABIROUSSA, (Babirussa alfurus,)

Is a singular species of hog, which dwells in many of the islands of the eastern Archipelago. His four tusks are of enormous size, especially those of the upper jaw, which are turned completely upwards and bent back, like horns, towards the forehead, which they sometimes even touch. These singular tusks are only found in the male; they do not seem, from their construction, to be of much use to him as weapons; and it was formerly supposed that he employed them as hooks to hang himself up to the branch of a tree for his night’s rest.

THE PECCARY. (Dicotyles labiatus.)

This is a little species of pig, of a brown colour, with pale lips, which is found in great troops in the forests of South America. These bands of Peccaries are said to travel from place to place under the guidance of a sort of chief, who places himself at the head of his troop and marches forward in a direct line, swimming boldly over the rivers, and often devastating the plantations. When one of these troops meets with any unusual object, they all stop to examine it, making a dreadful clattering with their teeth, which they are quite ready to use in their own defence, and will soon tear an assailant to pieces, unless he can succeed in climbing up into a tree.



THE TAPIR. (Tapirus americanus.)

This animal bears considerable resemblance to the wild boar, but is without tusks, and has its snout prolonged into a small fleshy proboscis, or trunk. This trunk, however, has not the flexibility of that of the elephant, and is incapable of holding anything. The colour of the Tapir is of a deep brown, and the male has a small mane on the upper part of his neck. It stands about three feet and a half high, and measures nearly six feet in length. It lies in thickets, the thorny branches of which cannot affect it from the thickness of its skin, while they lacerate the skins of its pursuers. Its favourite food is the water-melon. It is generally found alone, and always roams in search of food at night; and it is easily tamed if taken young. It possesses the same power of remaining under water as the hippopotamus, and when it enters a pond, can descend to the bottom, and remain there five or six minutes.

The Malayan Tapir (T. malayanus), is very similar to the American species in form; but is larger and has no mane. It is very remarkable for the distribution of its colours, the anterior part and the legs being deep black, and the rump, back, and sides, white. This animal is found chiefly in Sumatra and Borneo.



THE HORSE. (Equus caballus.)

The noblest conquest that man ever made over the brute creation was the taming of the Horse, and adapting him to his service. He lessens the labours of man and adds to his pleasures: shares, with equal docility and cheerfulness, the fatigues of hunting or the dangers of war; and draws with appropriate strength, rapidity, or grace, the heavy ploughs and carts of the husbandman, the light vehicles of the fashionable, and the stately carriages of the aristocratic.

The Horse is now bred in most parts of the world: those of Arabia, Turkey, and Persia are accounted better proportioned than many others; but the English Race-Horse may justly claim the precedence over all the other European breeds, and is not inferior to any in strength and symmetry.

The beautiful Horses produced in Arabia are in general of a brown colour; their mane and tail are very short, with the hair black and tufted. The Arabs, for the most part, use the Mares in their ordinary excursions; experience having taught them that they are less vicious than the males, and more capable of sustaining abstinence and fatigue. As the Arabs have no other residence than a tent, this also serves for a stable; the husband, the wife, the child, the mare, and the foal, lie together indiscriminately, and the younger branches of the family may be often seen embracing the neck, or reposing on the body of the Mare, without any idea of fear or danger.

Of the remarkable attachment which the Arabs have to these animals, St. Pierre has given an affecting instance in his Studies of Nature.—“The whole stock of a poor Arabian of the desert consisted of a beautiful Mare: this the French consul at Said offered to purchase, with an intention to send her to Louis XIV. The Arab, pressed by want, hesitated a long time, but at length consented, on condition of receiving a very considerable sum of money, which he named. The consul wrote to France for permission to close the bargain; and having obtained it, sent the information to the Arab. The man, so indigent as to possess only a miserable covering for his body, arrived with his magnificent courser: he dismounted, and first looking at the gold, then steadfastly at his Mare, heaved a sigh, ‘To whom is it,’ exclaimed he, ‘that I am going to yield thee up? To Europeans? who will tie thee close, who will beat thee, who will render thee miserable! Return with me, my beauty, my jewel! and rejoice the hearts of my children:’ as he pronounced the last words, he sprung upon her back, and was out of sight almost in a moment.”

The intelligence of the Horse is next to that of the elephant, and he obeys his rider with so much punctuality and understanding, that the Americans, who had never seen a man on horseback, thought, at first, that the Spaniards were a kind of centaurs, half men and half horses. The Horse, in a domestic state seldom lives longer than twenty years; but it is supposed that in a wild state he attains a much greater age. The Mare is as elegant in her shape as the Horse; and her young is called a foal. The age of the Horse is known from his teeth; and his colour, which varies from black to white, and from the darkest brown to a light hazel tint, has been reckoned a criterion by which to judge of his strength.

The Horse feeds upon grass, either fresh or dry, and corn: he is liable to many diseases, and often dies suddenly. In the state of nature, he is a gregarious animal, and even when domesticated, his debased situation of slavery has not entirely destroyed his love of society and friendship; for Horses have been known to pine at the loss of their masters, their stable fellows, and even at the death of a dog which had been bred near the manger. Virgil, in his beautiful description of this noble animal, seems to have imitated Job:

“The fiery courser, when he hears from far
The sprightly trumpets, and the shouts of war,
Pricks up his ears, and trembling with delight,
Shifts place, and paws, and hopes the promised fight.
On his right shoulder his thick mane reclined,
Ruffles at speed, and dances in the wind.
His horny hoofs are jetty black and round,
His chine is double; starting with a bound,
He turns the turf and shakes the solid ground.
Fire from his eyes, clouds from his nostrils flow;
He bears his rider headlong on the foe.”




THE ASS. (Equus Asinus.)

The Ass is a beast of burden, and extremely serviceable to man. Of greater strength than most animals of his size, he bears fatigue with patience, and hunger with apparent cheerfulness. A bundle of dried herbs, or a thistle on the road, is sufficient for his daily meal, and he is content with the clear and pure water of a neighbouring brook (in the choice of which he is particularly nice) in the absence of better fare. It is probable that the Ass was originally a native of Arabia, and other parts of the East: the deserts of Libya and Numidia, and many parts of the Archipelago, contain vast herds of wild Asses, which run with such amazing swiftness, that even the fleetest horses of the country can hardly overtake them. At present, perhaps, the best breed in Europe is the Spanish; and very valuable Asses are still to be had in the southern continent of America, where, during the existence of the Spanish dominion, the breed was very carefully attended to. In the time of Elizabeth, we are informed, there were no Asses in this country. Our treatment of this very useful animal is both wanton and cruel, and most ungrateful, considering the great services he renders us at so little expense. The ears of the Ass are of an uncommon length; and he is of a greyish or dun colour, with a black cross on his back and shoulders. When very young, the Ass is sprightly, and even tolerably handsome; but he soon loses these qualifications, either by age or ill-treatment, and becomes slow, sullen, and headstrong. The female is passionately fond of her young one; and it is said she will even cross fire and water to protect or rejoin it. The Ass is also sometimes greatly attached to its owner, whom he scents at a distance, and plainly distinguishes from others in a crowd.

The female goes with young eleven months, and seldom produces more than one foal at a time: the teeth follow the same order of appearance and renewal as those of the horse. Asses’ milk has long been celebrated for its sanative qualities; invalids suffering from debility of the digestive and assimilative functions make use of it with great advantage; and to those also who are consumptive it is very generally recommended.

An old man who, a few years ago, sold vegetables in London, used in his employment an Ass, which conveyed his baskets from door to door. Frequently he gave the poor industrious creature a handful of hay, or some pieces of bread, or greens, by way of refreshment or reward. The old man had no need of any goad for the animal, and seldom, indeed, had he to lift up his hand to drive it on. His kind treatment was one day remarked to him, and he was asked if his beast was apt to be stubborn? “Ah! master,” replied he, “it is of no use to be cruel, and as for stubbornness, I cannot complain; for he is ready to do anything and go anywhere. I bred him myself. He is sometimes skittish and playful, and once ran away from me; you will hardly believe it, but there were more than fifty people after him, attempting in vain to stop him; yet he turned back of himself, and he never stopped till he ran his head kindly into my bosom.”

The ancients had a great regard for this animal. The Romans had a breed which they held in such high estimation, that Pliny mentions one of the males selling for a price greater than three thousand pounds of our money; and he says that in Celtiberia, a province in Spain, a she Ass had colts that were bought for nearly the same sum. The Ass lives nearly to the same age as the horse. From the general resemblance between the Ass and the horse, it might naturally be supposed that they were closely allied, and that one had degenerated; they are, however, perfectly distinct. There is that inseparable barrier placed between them which nature provides for the protection and preservation of her productions; their mutual offspring, the mule, being incapable of reproducing its kind.





THE MULE.

This useful and hardy animal is the offspring of the horse and the ass, and partakes of the good qualities of both. The common Mule is very healthy, and will live above thirty years. The size and strength of our breed have been much improved by the importation of Spanish male asses; and it is much to be wished that the useful qualities of this animal were more attended to; for, by proper care in its breaking, its natural obstinacy would in a great measure be corrected; and it might be formed with success for the saddle, the draught, or the burden. People of the first quality are drawn by Mules in Spain, where fifty and sixty guineas is no uncommon price for them; nor is it surprising, when we consider how far they excel the horse in travelling in a mountainous country, the Mule being able to tread securely where the former can hardly stand. It is much less dainty in its food than the horse, and not so liable to disease; and has been known to go a distance of eighty or a hundred miles in one day, with a heavy weight on its back, without much fatigue.



THE KIANG. (Equus Hemionus.)

The Kiang, which is also called the Djiggetai, is a kind of wild ass, found in small herds on the great plains of Central Asia. It is a good deal larger than the common ass, and its fur is of a peculiar pale reddish chestnut tint, except on the legs and muzzle, which are nearly white. The ears are not so long as in the ass, and there is a black streak down the middle of the back.



THE ZEBRA. (Equus Zebra.)

This is one of the most elegantly marked quadrupeds in nature. He is striped all over with the most pleasing regularity; in size he resembles the mule, being smaller than the horse, and larger than the ass. The hair of his skin is uncommonly smooth, and he looks at a distance like an animal that some fanciful hand has surrounded with ribbons of white or buff, and jet black. He is a native of Southern Africa—chiefly of the Cape of Good Hope, where he resides amongst the mountains. In these solitudes the Zebra has nothing to restrain his liberty. He is too shy to be caught in traps, and therefore seldom taken alive. Were the Zebra inured to our climate, there is little doubt but he might be soon domesticated. The black cross which the ass bears on his back and shoulders indicates the affinity between these two animals. The Zebra feeds in the same manner as the horse, ass, and mule; and seems to delight in having clean straw and dried leaves to sleep upon. His voice can hardly be described; it is thought by some persons to have a distinct resemblance to the sound of a post-horn, and is more frequently exerted when the animal is alone than at other times. In former times, Zebras were often sent as presents to the oriental princes. A governor of Batavia is said to have given one to the emperor of Japan, for which he received as an equivalent a present to the value of sixty thousand crowns; and Teller informs us, that the Great Mogul gave two thousand ducats for one of these animals. It is usual with the African ambassadors to the court of Constantinople to bring Zebras with them as presents for the Grand Seignior. In a wild state they live in herds, and can only be tamed when taken young, or bred in captivity.

Another kind of Zebra (Equus Burchellii) inhabits the plains of Southern Africa; it is known as the Zebra of the plains, and is also called Burchell’s Zebra, after the distinguished African traveller. This Zebra is less beautifully marked than the mountain species.

Instinct having taught these beautiful animals that in union consists their strength, they combine in a compact body when menaced by an attack either from man or beast; and if overtaken by the foe, they unite for mutual defence, with their heads together in a close circular band, presenting their heels to the enemy, and dealing out kicks in equal force and abundance. Beset on all sides, or partially crippled, they rear on their hinder legs, fly at their adversary with jaws distended, and use both teeth and heels with the greatest freedom.

The Quagga is also a native of Southern Africa. It is more wild than the Zebra, and less beautifully marked; the stripes, indeed, do not extend over the whole body, but only over the head and neck. The colour is a reddish brown above and white beneath. The Quagga is less than the Zebra, and not so elegantly formed, the hind quarters being higher than the shoulders. The ears are also much shorter. The Quagga bears the reputation of being naturally vicious, and so treacherous that it is said that, like a cat, it will bite the hand that feeds and caresses it.

§ VIII.—Ruminating Animals.



THE BULL. (Bos Taurus.)

There are, perhaps, no animals more generally useful to mankind than the race of oxen, in all their states of existence. They are called ruminating animals; that is, after they have eaten their food they possess the power of returning it from the first stomach into the mouth, to be again masticated before it is finally digested. This is called chewing the cud; and as the animal generally lies down, and looks very thoughtful while the operation is performing, it is said to be ruminating.

The Bull is a very fierce creature, and when enraged, runs about, tossing up his tail, and roaring most fearfully. When attacked by men or dogs, he tears up the ground with his feet, and then gallops after his assailants, endeavouring to toss them with his horns; and very often pursues in this manner any one he sees, particularly if they appear frightened. When in danger of being attacked by a Bull, the best course is to stand still, and open an umbrella, or flap a shawl, or something of that kind, in the Bull’s face; as with all his fierceness he is a great coward, and only pursues those who fly from him.

The Ox, or Bullock, is used in some parts of the country for drawing carts and waggons, and ploughing; and its flesh is called beef. The skin is tanned and made into leather; the hair is mixed with mortar; the bones are used for knife-handles, chess-men, counters, and other things, as a substitute for ivory; from its horns are made combs, and various other articles; the fat is used in making candles; the blood in refining sugar: and, in short, every part has some important use.

The common charge of stupidity urged against the Ox is wholly unfounded, as the following anecdote, recorded by Mr. Bell, will show. A cow, feeding in a pasture, the gate of which was open, was much annoyed by a mischievous boy, who amused himself by throwing stones at her. The peaceful animal, after enduring this patiently for some time, went up to him, and hooking the end of her horn into his clothes, carried him out of the field and laid him down in the road. She then returned calmly to her pasture, leaving him quit for a severe fright and a torn garment.





THE COW.

The Cow is the female of the ox tribe, and her young is called a calf. A young Cow, when under two years old, is called a heifer. The Cow is as useful to mankind as the ox, except in ploughing and drawing; but to make amends, she supplies us with milk, from which butter and cheese are made. The Cow gives from six to twenty quarts of milk in a day: and the faculty of giving it in such abundance, and with so much ease, is a striking peculiarity, for this animal differs in this part of its organization from most others, having a large udder, and longer and thicker teats, than the largest animal we know of; it has likewise four teats, whilst all other animals of the same nature have but two; it also yields the milk freely to the hand, whilst all other animals, at least those that do not ruminate in the same manner, refuse it, unless their young, or some adopted animal, be allowed to partake it. The age of the Cow is known by her horns; at four a ring is formed at their roots, and every succeeding year another ring is added. Thus, by allowing three years before their appearance, and then reckoning the number of rings, the creature’s age may be exactly known.

Calves, when quite young, are helpless creatures, from the great length and weakness of their legs. Sometimes they are killed when young, and their flesh is then called veal. The stomach of the calf, when it is killed, is taken out, and cleaned and salted; it is then hung up to dry, and is called rennet. In making cheese, a bit of rennet is soaked in water, which when poured into milk, turns it to curd. The curd is then separated from the whey, and put into a press, when it becomes cheese.



THE WILD BULL.

In the Duke of Hamilton’s park in Scotland, Lord Tankerville’s at Chillingham, in Northumberland, and some other places, there is a breed of wild cattle, possibly the last remains of those which at one period overran this island. The colour is white, with muzzle and ears black, or very dark red.

At the first appearance of any person near them, these animals set off at full gallop; and at the distance of two or three hundred yards wheel round and come boldly up again, tossing their heads in a menacing manner. On a sudden they make a full stop at the distance of forty or fifty yards, and look wildly at the object of their surprise; but on the least motion they all turn round, and gallop off again with equal speed, but not to the same distance, forming a smaller circle; and again returning, with a bolder and more threatening aspect than before, they approach much nearer, when they make another stand, and again gallop off. This they do several times, shortening their distance, and advancing nearer till they come within a few yards, when most persons consider it prudent to leave them, not choosing to provoke them further, as it is probable that in a few turns more they would make an attack.

The mode of killing these animals, as was practised a few years ago, was the only remnant of the ancient mode of hunting that existed in this country. On notice being given that a Wild Bull would be killed on a certain day, the inhabitants of the neighbourhood assembled, sometimes to the number of a hundred horsemen, and four or five hundred foot, all armed with guns or other weapons. Those on foot stood upon the walls, or climbed into trees, while the horsemen separated a Bull from the rest of the herd, and chased him until he stood at bay, when they dismounted and fired. At some of these huntings, twenty or thirty shots have been discharged before the animal was subdued. On such occasions the bleeding victim grew desperately furious from the smarting of his wounds, and the shouts of savage joy echoing from every side.

When the Cows calve, they hide their young ones for a week or ten days in some sequestered retreat, and go to suckle them two or three times in a day. If any person comes near one of the calves it crouches close upon the ground, and endeavours to hide itself, a proof of the native wildness of the animals. In one instance where a calf was disturbed, it pawed the ground like an old Bull, and attempted to butt with its head, till it fell from weakness. It had done enough, however, to raise an alarm, and the whole herd came to its rescue, compelling the intruder to decamp: for the dams will allow no one to touch their young without attacking him with impetuosity. In the Duke of Hamilton’s park, in the summer of 1841, a calf, which was disturbed by the passing of a carriage near it, bellowed so fearfully as to rouse the whole herd, though they were at a considerable distance.