ELAND

The small antelopes will be found in the Small-Deer House, the next building in order.

THE SMALL-DEER HOUSE, No. 49.

In captivity the small and delicate species of deer, antelopes and gazelles are better cared for in enclosures that are not too large. For such creatures, freedom in a large enclosure usually means early death from accident or exposure.

The very important building called the Small-Deer House has been erected with special reference to the wants of the interesting little hoofed animals which are too small for the Antelope House and the large ranges. In winter it will shelter the small tropical mountain sheep and goats, which are unable to withstand the rigors of outdoor life on Mountain Sheep Hill, and the tropical swine may also be expected here.

The Small-Deer House is situated in close proximity to the Antelope House, and westward thereof. Of the buildings of secondary rank, it is one of the most satisfactory, being roomy, well-lighted and capable of comfortably housing and displaying a large and varied collection. The structure is 158 feet in length by 46 feet in width. It contains thirty compartments, each of which, under stress of necessity, can be partitioned, and formed into two. The interior compartments are each 10 feet wide by 10 feet deep. The building is surrounded by a series of 34 corrals, connecting with the interior compartments, the average size of each being 75 feet long by 20 feet wide at the outer end. All the fences are of wire, and were specially designed in the Park for this installation.

SABLE ANTELOPE.

It is a practical impossibility to offer an enumeration of the living animals in this building which will permanently apply, and the best that can be attempted is an approximation. It is an inexorable law of Nature that the smallest animals shall have the shortest periods of life, and in a zoological park a small hoofed animal may be here to-day and gone to-morrow. In the following enumeration, mention will be made only of those species which are likely to remain longest on exhibition; and it may be observed that in this building there will be found various animals which are neither deer nor antelopes.

The Small Deer.

Osceola White-Tailed Deer, (Odocoileus virginianus osceola), is an interesting geographic race of the northern White-Tailed Deer which forms the parent stem of a group of six or seven subspecies. The robust and hardy northern type, often with large and strong antlers, gradually diminishes in size and in antlers, until in Mexico it becomes a small and delicate creature, with very small and light antlers bearing only two or three small tines. The next form has so widely diverged from the original type that it is necessary to accord it rank as a full species.

REDUNCA ANTELOPE.

The Sinaloa White-Tailed Deer, (Odocoileus sinaloae), is still smaller and weaker than the preceding. Our pair of specimens shown was obtained by Mr. and Mrs. C. William Beebe, in the State of Guadalajara, Mexico, and are highly interesting as a link near the lower terminus of the Odocoileus chain. On a majority of the antlers of this species there are no branches whatever, but simply a weak main beam, curving over at the tip, and terminating in a rounded point.

It should be noted here that the White-Tailed Deer group, (Odocoileus), is very well represented in South America by O. weigmanni of the Guianas.

The Marsh Deer, (Blastoceros paludosus), of eastern South America, is the largest South American deer. Our first specimen was obtained in 1904. Its antlers are strongly built but short, and in architecture resemble the antlers of a Siamese species known as Schomburgk Deer, (Cervus schomburgki); but the latter has on each beam three double bifurcations, while the former has but two. The Marsh Deer has very large, wide-spreading hoofs, which it would seem have been developed by many generations of existence on soft ground. It inhabits the jungles along river banks, in Brazil. The head of this animal is of remarkable length.

This important species is rather weak in captivity, and it is by no means certain that it can constantly be exhibited here. There is another South American species, (Blastoceros campestris), which is a zoological understudy, or miniature, of the large Marsh Deer.

The Black-Faced Brocket, (Mazama tema), whenever it can be obtained, will represent a group of American deer which is as little known in the United States as if it inhabited the heart of Borneo. The Brockets are smaller than the Sinaloa white-tailed deer, and they are so nearly hornless that the antler is merely a small, straight, sharp-pointed spike of bone only three inches long. The adult animal is only 25 inches in shoulder height, which is about the size of the muntjac of India. Of the Brockets there are several species, mostly South American, but from skulls and horns received we now know that it is found as far north as the State of Puebla, Mexico. A correspondent in that locality is constantly endeavoring to secure specimens for us, and no doubt will shortly succeed. For the reason that we expect specimens in the near future, this species is included.

The Hog Deer, (Cervus porcinus), which is very unlike a hog, and is libeled by its name, is a small species from India, which is provided with long and well-shaped antlers having a total of six points. Sometimes the adult males are spotted in summer, and sometimes they are not. This species stands next to the beautiful axis deer. It breeds well in captivity, but is a very nervous and even hysterical animal.

The Molucca Deer, (Cervus moluccensis), is a thick-bodied, scantily-clad and coarse-haired understudy of the Malay sambar, (Cervus unicolor). Of all deer it is one of the least beautiful. Its hair resembles the bristles of a wild hog, and its color is a dull, raw-umber brown. It belongs to the sambar group of East Indian deer, and really marks, both geographically and in size, the farthest departure from the type species of the group.

The Muntjac or Rib-Faced Deer, (Cervus muntjac), is one of the most interesting of all species of small deer. In one respect it is unique. Its tiny antlers, which are only 4½ inches in length, are placed high up on stems of solid bone, which sometimes rise 3¾ inches clear of the cranium. These pedicles of bone are covered with skin, quite up to the burr of the antler. The front angles of these pedicles are continued down the face to the nasal bones, and form the two sharply defined facial ridges which have given this creature one of its popular names.

SASIN ANTELOPE.

In India the Muntjac inhabits the jungles of the tiger, the leopard, axis deer and sloth bear, and escapes from its numerous enemies by hiding behind logs, and scurrying through the thick underbush so swiftly that its pursuers can not keep it in view. Its flesh is most excellent food. From its peculiar, yapping cry, many times repeated, it is often called the Barking Deer. It breeds readily in captivity, and its bright fawn color attracts to it much attention.

The Musk Deer, (Moschus moschiferus), of northern India, Tibet and Southern China is the creature which produces the well-known musk perfume of commerce. The product is secreted by the male in the “rutting” season. This species is one of the smallest of the true deer. Its most remarkable anatomical feature is a pair of very long and sharp canine teeth in the upper jaw, the points of which project far below the lower jaw. No horns are present in this animal. Being short-lived in captivity, and also difficult to obtain, it must be classed as an intermittent exhibit.

The Small African Antelopes.

In addition to the grand array of large antelopes inhabiting Africa, of which many fine examples will be found in the Antelope House, there is an extensive series of small species. Indeed, the richness of Africa in antelopes, great and small, is almost beyond belief. The species of Asia and Europe are so few, and so inconspicuous, that they seem like so many stray wanderers from the Dark Continent. The fertile, grassy plains of the great Central African plateau have cradled scores of species, some of which have wandered into the deserts, the forests and the fluviatile swamps, and there made their permanent homes.

The Black-Buck, or Sasin Antelope, (Antilope cervicapra), of the central plains of Hindustan, is one of the handsomest of the smaller antelopes. The horns of the male are long, strongly ringed, twisted spirally, and rise from the head in the shape of a V, sometimes to a length of 28 inches. At first the young males are fawn-colored, like the females, but as they grow older they steadily grow darker, until finally the whole upper body and lower neck are suffused with a rich, brown-black color. On the plains between the rivers Ganges and Jumna, herds of Black-Buck live in densely populated agricultural regions, and one of the greatest difficulties attendant upon its pursuit lies in shooting an animal without also shooting the native.

The Reedbuck, (Cervicapra arundinum), of South Africa, below Angola and Mozambique, is closely related to the larger and much more showy waterbucks, but is distinguished from them by the pronounced forward curve of its horns. In the western districts of Cape Colony, the number alive, in 1905, was estimated at 350 individuals.

The Common Duiker Antelope, (Cephalophus grimmi), or for that matter, any species of Duiker—may be regarded as the representative of a large group of very small African antelopes, of wide distribution. There are about twenty species in all, and the great majority of them are very modestly colored, in coats of one or two colors only. The prevailing tints are grayish brown and tawny red. The horns of the various species of Duikers are all very much alike. With but one or two exceptions, their horns are straight spikes from 3 to 5 inches in length. In shoulder height the Duikers vary from 14 to 30 inches, but the majority are between 17 and 22 inches. Only three or four species are strikingly colored.

The Four-Horned Antelope, (Tetraceros quadricornis) is a small creature which looks like a duiker, but is very far from belonging to that genus. It is an inhabitant of the brushy plains of India, and enjoys the unique distinction of possessing two pairs of horns. In addition to the 4-inch pair, normally placed, it has a much smaller pair, usually only 1 inch in height, which rises from the central area of the forehead. I believe it is the only species of antelope which possesses two pairs of horns.

GREAT GRAY KANGAROO.

The Springbuck, (Antidorcas euchore), is to South Africa as the “prong-horn” is to our great western plains. Once, both were abundant, and the first hoofed animal to greet the traveler who entered their respective domains. To-day, both species are so nearly extinct that the hunter must search long before finding even one. The Springbuck received its name in recognition of its remarkable habit of leaping high into the air when running—a habit which also is displayed by the black-buck of India.

The Gazelles are found only in Asia and Africa, and the number of species is about 25. In general terms they may be described as dainty antelopes,—so slender and delicate in leg construction that it seems strange that such slender bones can support a tall animal without breaking.

The Dorcas Gazelle, of Arabia, (Gazella dorcas), is the species which most frequently finds its way into captivity, and it will serve very well as a specimen species for the whole group. Despite its delicate and frail appearance, it is much more enduring in captivity than many animals which seem far more robust. A pair which entered the Park in 1900 is still living. The male has a temper which quite belies the reputation of the “gentle gazelle.” Although loyal and kind to his cage-mate, toward human beings generally he has manifested a very savage disposition, and in one of his fits of bad temper he broke off one of his own horns.

ROCKY MOUNTAIN GOAT.

The Indian Gazelle, (Gazella benneti),—frequently called in its home country Ravine “Deer,”—is a habitant of the sterile, water-washed ravines of northern and central India, which are the oriental counterpart of our western “badlands.” This animal inhabits the same regions as the black-buck, but because of the religious scruples of the Hindoos against the taking of life, both species are secure from attack—until the arrival among them of the white sahibs. A full-grown Indian Gazelle is 26 inches in shoulder height. The females of this species possess horns, which are very slender, and vary in length from 4 to 8½ inches.

Miscellaneous Mammals.

The Small-Deer House will at all times contain various mammals which are there shown because it is a practical impossibility to provide a separate building for each group.

The Wild Swine of the world are here represented by three noteworthy species:

The Red River-Hog, (Potamochaerus pencillatus), of West Africa, is about the only handsome species of swine that Nature has produced. In form it is compact and well-turned, its long pencil-tipped ears are of pleasing pattern, and its hair is a rich auburn color, and the temper of our specimen is everything that could be desired. Beside it is shown “Clarence,” the East African Wart-Hog, (Phacochaerus aethiopicus), who is equally interesting, but in a different way. This species is very weird in form. The Collared Peccary, (Tagassu angulatum), beside it is more like the wild swine of Europe and Japan, and is not nearly so dangerous as general reputation demands.

The Kangaroos.—Seldom is there found in Nature a group of large-animal species whose members are so monotonously similar in general appearance as are the Kangaroos and Wallabies, of Australia. The great majority are either gray or gray-brown, and the only striking variation is found in the big Red Kangaroo, (Macropus rufus).

THE WHITE MOUNTAIN GOAT, No. 48.

Fortunate indeed is the zoological park or garden which can exhibit even one living specimen of the White Mountain Goat. It is a very difficult matter to take an animal from a rarified dry atmosphere, at an elevation of 8,000 feet, and induce it to live at sea level, in a dense and humid atmosphere, on food to which it is by nature wholly unaccustomed.

We have been successful in establishing here, on a breeding basis this rare and difficult animal, (Oreamnos montanus). One kid was born in 1908 and another in 1910, and both have thriven, the former now being so large as to look like an adult specimen.

For some subtle reason which we can not explain, these animals—like the chamois and mouflon quartered in small pens near the Small-Mammal House—do not thrive in any of the large, rock-bound corrals of Mountain Sheep Hill. They are kept in a rock-paved corral near the Pheasant Aviary and the Crotona Entrance, and to their use has been devoted a rustic barn, which they shelter in or climb over, according to the weather. To see them walking nonchalantly over the steep roof, or perching upon its peak, is one of the drollest sights of the Park.

The White Goat, sometimes mistakenly called “goat antelope,” belongs to a small group known as the Rupicaprines or rock antelopes. It inhabits many different kinds of territory, but usually the rugged sides and summits of high mountains, at irregular intervals from southwestern Montana and northern Washington, northward to the head of Cook Inlet on the coast of Alaska. (See map of distribution, with label.) The valley of the upper Yukon contains practically no goats. They are most abundant in southeastern British Columbia, where in a very small area, in September, 1905, Mr. John M. Phillips and the writer actually counted 239 individuals.

Of the five animals now exhibited in the Park, three were captured a few days after their birth, in May, 1905, about seventy miles north of Fort Steele, British Columbia. They arrived here October 9, 1905, and up to this date they have thriven as well, and grown as rapidly, as they would have in a state of nature. Their food consists of the best clover hay obtainable, and crushed oats. When they shed their coats, in the spring, they are almost as white as snow, but with months of use, their pelage becomes soiled and slightly discolored.

A fully adult male mountain goat stands from 39 to 41 inches in shoulder height, and weighs, on scales, from 258 to 300 pounds.

THE PRONG-HORNED ANTELOPE.

The Prong-Horned Antelope, (Antilocapra americana), is an animal in which Americans should now take special interest. Structurally, the Prong-Horn is so peculiar that it has been found necessary to create for it a special zoological family, called Antilocapridae, of which it is the sole member. This is due to the following facts: (1) This is the only living mammal possessing hollow horns (growing over a bony core) which sheds them annually; (2) it is the only animal possessing a hollow horn which bears a prong, or bifurcation; (3) it has no “dew claws,” as other ruminant animals have; (4) the horn is placed directly above the eye; (5) the long hair of the body and neck is tubular; and (6) that on the rump is erectile. Beyond all possibility of doubt, it will be our next large species to become extinct, and if we may judge by the rate at which the bands have been disappearing during the last fifteen years, ten years more will, in all probability, witness the extermination of the last individuals now struggling to exist outside of rigidly protected areas. It was the intention of the Society to make liberal provision for the study of the species while it is yet possible to obtain living specimens, for fifty years hence our graceful and zoologically interesting Prong-Horn will be as extinct as the dodo. Unfortunately, however, it fares so badly on the Atlantic coast, there will, no doubt, be periods wherein this species will be temporarily absent from the Park.

AMERICAN PRONG HORNED ANTELOPE.

Forty years ago this animal inhabited practically the whole of the great pasture region which stretches eastward from the Rocky Mountains to the western borders of Iowa and Missouri. Northward its range extended far into Manitoba; southward it went far beyond the Rio Grande, and it also ranged southwestward through Colorado and Nevada to southern California. Its chosen home was the treeless plains, where the rich buffalo grass and bunch grass afforded abundant food, but it also frequented the beautiful mountain parks of Wyoming and Colorado. It even lived contentedly in the deserts of the southwest, where its voluntary presence, coupled with the absence of water, constituted a problem which has puzzled the brain of many a desert traveller.

BACTRIAN CAMEL.

To-day, all observers agree that in all regions wherein the antelope are not rigidly protected, they are going fast. Those in the Yellowstone Park are protected against man only to be devoured by the wolves which infest the Park.

Unfortunately, the Prong-Horned Antelope is not a hardy animal. The kids are very difficult to rear; they are at all times easily hurt by accident, and even in a state of nature this species suffers more severely in winter than any other North American ruminant. Often the herds drift helplessly before the blizzards, with numerous deaths from freezing and starvation, and in spring the survivors come out thin and weak.

THE CAMEL HOUSE, No. 39.

Speaking in a collective sense, the Camel is much more than an ordinary animal unit in a zoological park. On the high plains of central and southwestern Asia, and throughout the arid regions of Africa, it is an institution. Without it, many portions of the Old World would be uninhabitable by man. Take either Dromedary or Bactrian Camel, and it is a sad-eyed, ungainly, slow-moving creature, full of plaints and objections; but remember that it goes so far back toward the foundations of man’s dynasty, that beside it the oldest American history seems but a record of yesterday. It is only a species of the utmost tenacity which could for fifty centuries or more withstand constant use and abuse by man without being altered out of all resemblance to its original form. All races of mankind and all breeds of domestic animals save one, change and continue to change, indefinitely, but the Camels apparently go on the same, forever.

ALPACA.

The Bactrian Camel, (Camelus bactrianus), he of the long shaggy hair—when not shedding—and the two great humps, is the beast of heavy burden, the four-footed freight-car of the desert sands. He can carry 550 pounds of freight, for three or four days between drinks; but a swift pace is not for him. It is an animal of this remarkable species, from distant Turkestan, southwestern Asia, which daily in fine weather offers its services as a riding animal, at the stand near the Large Bird-House.

It is unfortunate that the Bactrian Camel is in its finest pelage only in winter, when visitors to the Park are few, and camel-riding is out of the question. Promptly upon the approach of warm weather and a million visitors, it sheds its long, shaggy brown coat, and stands forth as if shorn by a shearer. Of this species, the Zoological Society possesses two fine specimens (the gift of Captain John S. Barnes), one of which will at all times be found regularly exhibited at the Camel House, close by the Crotona (southwest) Entrance.

VICUNIA.

The Dromedary, or Single-Humped Camel, (Camelus dromedarius), is a smaller animal than the preceding, of lighter build, and therefore capable of much more speed in travelling. This species never is clothed with long hair.

Next to the Camel House and corrals is the installation for the nearest relatives of those species,—the Llamas, Guanacos and other cameloids of South America.

THE LLAMA HOUSE, No. 38.

Collection of Cameloids was presented by Mr. Robert S. Brewster.

The arid regions of South America are inhabited by four species of long-necked, long-haired, soft-footed animals, so closely related to the camels of the Old World that they are called cameloids. There are four species. The llama and alpaca are in a state of domestication, and are supposed to have been derived from the wild guanaco and vicunia. All of them might almost be described as small-sized, humpless camels; and their tempers and mental traits are as odd as their forms.

The ordinary cameloid is a quiet and inoffensive creature; but the exception is a rogue of rogues. It will bite with the persistence of a bull-dog, and with its massive, chisel-like lower incisors inflicts ugly wounds. At times a llama or vicunia becomes actually insane, and seeks to destroy every living creature within its reach. Regardless of punishment, such creatures attack their keepers and their herd-mates, spit upon visitors, and rage up and down their corrals in most absurd fashion. Occasionally such individuals require to be completely isolated.

The Llama, (Lama glama), is the largest and strongest member of the group. Its body is covered with a thick mass of long, wavy hair of fine texture, which may be either brown, white, white and brown, or almost black. The head and legs are short-haired like those of the guanaco. From time immemorial, this animal has been used as a beast of burden, and in the Andes has played an important part in the mineral industry by carrying silver ore and bullion from the mines.

The Alpaca, (Lama pacos), is bred for its wool. It is smaller than the llama, but more abundantly haired on the legs, neck and head. Its fleece is long, and lies in stringy tufts. Usually its color is dark brown or black, but occasionally a white Alpaca is seen. A white specimen in the Zoological Park collection has blue eyes.

The Guanaco, (Lama guanacus), is one of the most interesting and valuable wild animals now found in Patagonia. Unfortunately, it is so stupid and incapable that it is easily killed. The natives of Terra del Fuego, themselves almost the lowest and most ignorant of men, slaughter Guanacos for food by surrounding groups of them and clubbing them to death.

In size the Guanaco is between the llama and vicunia, and its shoulder height is about 4 feet. Its hair is thick and woolly, of a pale reddish color, and there are naked patches on the legs. This species is found on the Andes, from Ecuador to Terra del Fuego, and appears to be most abundant in Patagonia.

The Vicunia, (Lama vicunia), is the only member of the cameloid group which is not clothed with a mass of long hair. It is the smallest member of the group, comparatively short-haired, its color is a uniform light brown, its head is small, and there are no callosities on the hind legs. The Vicunia is found from southern Ecuador, through Peru to central Bolivia.

NORTH AMERICAN DEER.
Elk, Mule Deer, White-Tail, Caribou and Moose.

The American members of the Deer Family will be found in the ranges situated on the hill west of the Wild-Fowl Pond, stretching from the Llama House northward to the Service Road.

After several years of experiments, we must admit that to all the American members of the Deer Family save the wapiti white-tailed and mule deer, the climate of New York City is decidedly inimical. This densely humid and extremely saline atmosphere is about as deadly to the black-tail, caribou and moose as it is to the Eskimo; and thus far we have found it an absolute impossibility to maintain satisfactory herds of those species in the ranges available for them. In great tracts of forests, some of them might become acclimatized; but, be that as it may, all experiments made thus far both here and in two of the great game preserves of New England, prove conclusively that black-tail deer, mule deer, caribou, moose, and also prong-horned antelope, are among the most difficult of all ruminants to acclimatize anywhere in the United States eastward of the great plains.

Although the Zoological Society will continue its experiments with some of these preserve species, and will always strive to exhibit some of them, our original hopes regarding them have been abandoned. We are certain that the difficulty lies not in the food, but in climate conditions, that are beyond our control, and especially our very salty atmosphere.

The American Elk, or Wapiti, (Cervus canadensis.)—Of all the numerous members of the Deer Family, this animal is second in size to the moose only; and in the autumn, when its pelage is bright and luxuriant, its sides well rounded, its massive antlers clean and held conspicuously aloft, the elk may justly be called the king of the Cervidae. It is well that in the Yellowstone Park we have an unfailing supply of Elk, which bids fair to perpetuate this handsome species for another century.

Our Elk Range might well stand for a mountain park, in which is set a natural lakelet of real value. In October, when the splendid groves of beech, oak, and maple along the eastern ridge put on all the glorious tints of autumn, and the big thicket of sumacs, ash, and haw on the northern hill fairly blaze with scarlet—then are the elk also at their best. There is no finer picture in animate nature than a herd of elk in October, with such a setting of greensward, tree-trunk, and foliage.

AMERICAN ELK.

EUROPEAN RED DEER.

The maximum shoulder height of the Elk is 5 feet 4 inches, or thereabouts, and the heaviest weight noted thus far is 927 pounds.

The calves are born from May to July, and are spotted during the first six months. During the first year the antlers are merely two straight spikes, called “dag antlers.” As in all members of the Deer Family, the antlers are shed every year—which to many persons is almost beyond belief. Any person who visits a zoological garden in midsummer will see that the old antlers have dropped off bodily, just below the burr, and that new antlers, covered with hair, soft, full of blood, and with club-like “points,” have sprung up like mushrooms in place of the old ones. In supplying the great drain on the system necessary to support this remarkable growth, the Elk grows thin, and the fear of hurting his tender young antlers makes him quite timid and inoffensive. He is no longer the tyrant of the herd, and a constant menace to his keepers.

At this point it is not amiss to call attention to the differences between horns and antlers.

A horn is a hollow sheath, growing over a bony core, and except in the case of the prong-horned antelope, is never shed. Horns are worn by both sexes of all bison, buffaloes, cattle, antelope, sheep, and goats.

An antler is of solid bone throughout, growing from the skull; it is shed every year close to the skull, and quickly renewed. Usually antlers have several branches. They are worn by nearly all male members of the Deer Family—moose, elk, caribou, deer, etc., and also by the female caribou. The prongs on an antler are no index of the wearer’s age. Some of the finest and most massive elk antlers have only twelve or fourteen points. During August and September the hairy covering, or “velvet,” of new antlers is rubbed off against trees and bushes. This period is quickly followed by the mating season, during which the neck of the bull becomes unusually large, and often the animal becomes dangerous.

Although the Elk is essentially a timber-loving animal, it also wandered far into the plains bordering the Rocky Mountains on the east—until driven from them by man. The ideal home of this animal is the timbered foothills of our western mountains, up to 8,000 feet. Although once found from Virginia and New York to Oregon, and from northern Manitoba to the Gulf of Mexico, it is now numerous only in and adjacent to the Yellowstone Park, in central Colorado, where it is well protected, and in western Manitoba. The number of Elk in the National Park is variously estimated at from 10,000 head to a much larger number.

In a wild state, the Elk feeds on grasses, weeds, and the leaves and twigs of various trees and shrubs. Of all American deer, it is the most easy to acclimate and breed in captivity. Large herds are now being maintained and bred in numerous private game preserves in New Hampshire, New York, Minnesota, Massachusetts, and elsewhere. About 200 head have been released in the Adirondacks.

The Mule Deer, (Odocoileus hemionus.)—This fine animal is universally known throughout the Rocky Mountain region, which constitutes its home, as the “Black-Tailed Deer.” Because of its very large ears, and the absence of a black tail, it is known to naturalists as the Mule Deer. Inasmuch as its tail is not black, the above more common name properly applies to Odocoileus columbianus, the true black-tailed deer of the Pacific coast. In Manitoba this animal is called the “Jumping Deer,” because when running at a gallop, it makes a series of stiff-legged jumps, or “bucks,” of great length.

The weight of full-grown bucks ranges from 250 to 300 pounds, and specimens have been known to reach 325 pounds. The antlers of the Mule Deer are larger and handsomer than those of the white-tailed deer, and are much better poised on the head. Instead of dropping forward, they partake more of the set of an elk’s antlers, and many a “tenderfoot” hunter has mistaken a heavily-antlered Mule Deer for an elk. The antlers of a Mule Deer are easily distinguished from those of the white-tailed species by the two Y-shaped prongs on each antler. It will be remembered that instead of these, the white-tailed deer antler bears three straight, perpendicular spikes.

The Mule Deer makes its home in rugged ravines and bad lands so common along the creeks and rivers of the Rocky Mountain region, extending well eastward into the plains. Of late years it has been driven out of the most accessible of its former haunts, and forced to take shelter in the rugged fastnesses of the foothills and mountains. West of the Rocky Mountains it was formerly found along the whole Pacific slope, from Cape St. Lucas to British Columbia, although in northern California it is almost replaced by the Columbian Black-Tail, (O. columbianus).

DEVELOPMENT OF THE ANTLERS OF A MALE DEER.

These pictures show the stages of growth of the antlers from the time the old ones are dropped, to the full development. Number 1 shows the bull with the one antler gone—picture made early in March. Number 6 shows the full grown antlers, with the velvet hanging in strips. Number 6 was made August 24 of the same year as Number 1. This remarkable antler development takes place every year in the life of all male deer.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

The White-Tailed Deer, (Odocoileus virginianus), is the species most widely known throughout the United States, partly by reason of the fact that it was the first species with which the early settlers of America became acquainted, partly because of its wide distribution, and also its persistence in holding its own. In various localities this animal is known under various names, such as “White-Tailed Deer,” “Flag-Tailed Deer,” and “Fan-Tailed Deer.” Although not at all in need of it, quite recently it has received still another name—American Deer. The small deer of Florida, and also of New Mexico and the Southwest, have been described as separate forms; and if size is to be accepted as a factor in the differentiation of species, the diminutive proportions of the proposed southern species are quite sufficient to establish their separate identity.

The White-Tailed deer of Virginia and the northern United States is a fine animal—large, strong-limbed, heavily-antlered, and hardy. Between it and the deer of Florida the difference is as great as that between a setter dog and a mastiff. Thanks to the fact that this species is a born skulker and lives only in thick brush and timber, it still holds its own throughout the forest regions of the South generally, Pennsylvania, the Adirondacks, Maine, Michigan, Minnesota, the Dakotas, Montana, and Colorado. In the West it is often found inhabiting brushy ravines and river bottoms.

This species breeds readily in confinement, and when protected in any large tract of brush or timber, increases rapidly. During the months of September, October, and November, the bucks are dangerous and untrustworthy. The peculiar formation of the antlers—three strong, spear-like points thrust straight upward from the beam—makes them dangerous weapons; and when an ill-tempered buck lowers his chin and drives straight forward with eight sharp spears of solid bone, and nearly three hundred pounds of weight to back them, he may well be considered a dangerous animal. He is to be feared less than the elk only because he is smaller.

The Woodland Caribou, (Rangifer caribou).—The first hoofed animal to arrive at the Zoological Park was a young female of this species, which was procured in Champlain County, Canada, and forwarded to the Society by one of our members, Mr. George S. Huntington. These animals, when present in the Park, will be kept in a small enclosure, because a large range containing an abundance of green grass is fatal to them.

The wild range of the Woodland Caribou extends from Newfoundland, Nova Scotia, and Maine, with many wide gaps, to the head waters of the Yukon River, in southern Alaska. The following localities are worthy of special mention: northern Quebec and Ontario; James Bay; the northern end of Lake Winnipeg (occasionally); Lake of Woods, Minnesota; Oregon near Mount Hood; northern Idaho; northwestern Montana, and the mountains of British Columbia.

Quite recently, three new species of caribou have been added to our fauna, one from the Alaskan Peninsula (Rangifer granti), one from the Kenai Peninsula (Rangifer stonei), and one from the Cassiar Mountains (Rangifer osborni).

The Woodland Caribou attains nearly twice the bodily bulk of its more northern congener, the Barren-Ground caribou. In a state of nature it lives on browse, reindeer moss, tree moss, and lichens, and it loves ice-covered lakes and ponds as much as any boy. Its loose-jointed and wide spreading hoofs and enormously developed “dew-claws” have been specially designed by Nature to enable this animal to run freely, as if on snow-shoes, over snow or bogs, which to any small-hoofed deer would be quite impassable.

The female Woodland Caribou is provided with small antlers, which, like those of the male, are shed and renewed annually.

In the absence of caribou in the Park, visitors are advised to look for specimens of the Lapland Reindeer, (Rangifer tarandus), for we shall endeavor to keep this genus represented.

THE ZEBRA HOUSES, No. 14.

Although the main building of this installation has not yet been erected, the plan for the various buildings and corrals has been approved, and the main building was begun in 1911 and completed in 1912. The three buildings, and the extensive corrals connecting with them, as a whole, do justice to the important and picturesque Family Equidae, which includes all the zebras, wild asses and wild horses of the world.

GRANT ZEBRA.

The Prjevalsky Horses, (Equus prjevalskii).—Of all the wild equines which either now or hereafter may be seen in the Zoological Park, the strange little wild horses from western Mongolia are, and probably will remain, the most interesting, from a zoological point of view. Broadly speaking, they are the connecting link between the many-striped zebras, the little-striped quaggas and the wild asses on one side, and the domestic, unstriped horse on the other. These wild horses possess a narrow, dark dorsal stripe, which, in the winter pelage is scarcely visible, but in summer is plainly evident. A perfect specimen has an erect mane, no long forelock and no “chestnuts” on its legs. On the upper half of its tail the hair is short, and mule-like, but on the lower, or terminal half, it is long and horse-like. The winter coat of this animal is very long and shaggy.

Mountain Zebra, (Equus zebra).—This species has been nearly exterminated by man, and is rarely seen in captivity. It inhabits the mountains of Cape Colony, and it is estimated that only 400 individuals remain, which now are carefully protected.

PRJEVALSKY HORSES.

Grevy Zebra, (Equus grevyi).—This picturesque species was discovered in Abyssinia, when Jules Grevy was president of France, and it was named in his honor. It is of large size, covered with very narrow stripes all over its body, head and limbs, and its huge ears are of remarkable form. This species is limited to southern Abyssinia and British East Africa southward to the Tana River.

Grant Zebra, (Equus burchelli granti).—Of all the zebras now seen in captivity, the great majority belong to what very properly may be designated as the group of Burchell Zebras. This group contains, besides the type species, which has practically no stripes on its legs, four subspecies, whose legs are more or less striped, and which may or may not possess “shadow stripes” on the hind-quarters. A “shadow stripe” is a faint, dark stripe in the middle of a wide white or pale yellow stripe which lies between two broad black stripes.

Grant Zebra is the most heavily striped of the subspecies composing the Burchell group. The visitor will observe that its horizontal leg-stripes are very pronounced, and so numerous that they are carried quite down to the hoofs. The ground-color of the animal is a cold white, and the thigh and body stripes are very wide and intense. This fine pair was captured in Masailand, East Africa, in 1902.

Chapman Zebra, (Equus burchelli chapmani), also belongs to the Burchell group, and in its color pattern it approaches quite nearly to the type. The legs of the male bear a few stripes, those of the female almost none. There are visible on the hind-quarters of the female a few faint shadow-stripes.

The Persian Wild Ass, (Equus persicus), is a very satisfactory representative of the wild asses generally. Its dorsal-stripe is very wide and sharply defined, but it bears no shoulder-stripe, and those that are faintly indicated on its legs are nothing more than oblong blotches of dark color. As its name implies, it inhabits Persia, and Syria, and a closely related form, the Onager, (E. onager), is found in Beluchistan and western India. A third species, the Kiang (E. hemionus), is found on the plains of Tibet.

THE ASIATIC AND EUROPEAN DEER, Nos. 1-3.

In representatives of the deer, (Family Cervidae), Asia far surpasses all other countries. Her species number about 38,—fully double that of any other continental area,—and from the great Altai wapiti to the tiny musk deer, the variations in size and form are fairly bewildering. The entire hill that rises between the Fordham Entrance and Bird Valley, from Cope Lake to the Zebra Houses, is devoted to the series of houses, corrals and ranges that are occupied by the deer of Asia and Europe.

It is quite certain that a number of desirable species of Asiatic deer can successfully be acclimatized in the parks and game preserves of America, and induced to breed. Almost without an exception they are strong and vigorous feeders, and they keep fat and sleek when our own black-tail, mule deer and white-tail mince like pampered epicures, grow thinner and thinner, and finally die of “malnutrition.”

Believing that the members of the group amply justify the effort, the Zoological Society has been at considerable pains to bring together a fine, representative collection of the Old World Cervidae and properly install its members. Although the series proposed is not quite complete, it contains such rarities as the Altai Wapiti, Barasingha, Burmese Thameng, Malay and Indian Sambar, and several others. They are sheltered by four houses, the largest of which crowns the summit of the hill on the right of Osborn Walk as the visitor enters from Fordham. For the visitors’ convenience we will make note of the various species about in the order of their appearance, and not in zoological sequence.

The Axis Deer, (Axis axis), is the handsomest of all the tropical deer. Indeed, it may even be said to be the only species of the tropics possessing both form and pelage which are alike pleasing to the eye. In contrast with the many beautiful and splendidly colored antelopes of Africa, the deer of the tropics, all round the world, are poorly provided with those characters which make a handsome animal. With the sole exception of the Axis Deer, nearly all the other deer of the East Indies have thin, coarse, dull-colored hair, their antlers are small, and seldom have more than four points. This is equally true of the deer of Mexico, Central and South America. Even our own white-tailed deer, so lusty and fine in the North, becomes in Florida and Texas so dwarfed that it has now been called a subspecies.

Considering the severe plainness of all the other deer in the tropics, it is a little strange that the coat of the Axis should be the most beautiful possessed by any deer. But it is quite true; and apart from the majesty of the elk, there is no more beautiful sight in cervine life than the picture offered by a herd of Axis Deer feeding in a sunlit glade surrounded by forest.

This species adapts itself to out-door life in the temperate zone with surprising readiness, not even second in that respect to the eland. As a matter of course the Axis can not withstand the fierce blizzards of midwinter as do the elk and other northern deer; but a reasonable degree of care in providing it with a dry barn, and shelter from cold winds, enables it to live even as far north as northern Germany with perfect comfort. In winter our Axis Deer barn is moderately heated by a stove.

The Japanese Sika Deer, (Cervus sika typicus), is a small representative of a large group of deer species inhabiting far-eastern Asia, and known as the Sika Deer group. A ridiculous number of forms have been described as species and subspecies, of which possibly one-third are entitled to stand. Some of those on the Asian mainland, as the Pekin Sika Deer, are much larger than the Japanese Sika, and also more strikingly colored. The latter species, shown in our northernmost corral, is about 33 inches in height, and of a dull and uninteresting smoky-brown color. Its antlers are quite large for a deer so small, and in the mating season males are sometimes dangerous. This species is very hardy, breeds persistently, requires no heat in winter, and very rarely sends a case to the hospital.