THE ARASSARI (Pteroglossus aracari).
The ARASSARIS (Pteroglossus) possess a comparatively small, slender, rounded beak, which is compressed at its tip, equals the head in height, and is more or less incised at its margins. The short wing, in which the third quill is the longest, is pointed, and the tail long and conical. The plumage usually exhibits a great variety of colours, amongst which, however, green or yellow predominate. In some species the females differ considerably in appearance from their mates.
Plate 25. Cassell's Book of Birds
PHAROMACRUS ANTISIANUS ____ BEAUTIFUL TROGON
(about one half Nat. size)
THE ARASSARI.
The ARASSARI (Pteroglossus aracari), a native of Brazil, is principally of a deep metallic green; the throat and head are black, the cheeks shaded with brownish violet, and the lower breast and belly pale greenish yellow; the rump, and a line along the centre of the belly, are red; the tail is blackish green above and greyish green beneath. The eye is brown, the bare places round the eyes are greyish black, the upper mandible is yellowish white, with black culmen and mouth-corners, while the lower portion of the bill is black, edged with white; the legs are greenish grey. This species is seventeen inches long; the wing measures six, and the tail six and a half inches.
THE TOCO TOUCAN (Ramphastus toco).
The Arassari, as we learn from the Prince von Wied, inhabits the primitive forests of Brazil, and closely resembles the Toucan in its habits; during the period of incubation it lives in pairs, but at other seasons in small parties, which fly over the face of the country in search of the fruits upon which they mainly subsist. Their flight, which resembles that of the Toucan, is undulatory and very rapid. When perched on the summits of high trees, they constantly repeat the two short notes that form their cry, and whisk with the tail after the manner of the Common Jay. The nest is made in a hollow tree, and contains two eggs. Towards many birds of prey, especially Owls, the Arassaris exhibit much hostility, and frequently assemble to harry and annoy them as they sit droning away the bright hours of daylight. The flesh of this species is good food, and they become very fat during the winter. Burmeister, who affirms that the Arassaris do not confine themselves to a fruit diet, but freely eat insects and beetles, describes their appearance and movement among the trees as closely resembling those of a party of Parrots. Bates mentions that on one occasion, when descending a gully, having fired at one of these birds, as it sat apparently alone upon the bough of a lofty tree, he was much startled to find his victim's cry of pain answered by the simultaneous appearance of a large number of its terrified companions. In the twinkling of an eye every branch was occupied; and the birds, indignant at being thus roused from their repose, fluttered, shrieked, and flapped their wings like so many furies, in defiance of the unwelcome intruder. All attempts to capture any of the belligerents proved fruitless, for the cries of their dying associate had no sooner ceased than they retired as suddenly as they had appeared, and immediately ensconced themselves in some unseen but safe retreat within their leafy fastnesses.
The TOUCANS PROPER (Ramphastus) are at once recognisable by the extraordinary size of their curved beak, which is very thick at its base, compressed at its tip, and furnished with a sharp ridge at its culmen. The high, powerful legs are covered with large flat scales, the tarsi are short, and the toes long; the small, broad, rounded tail, is composed of feathers of equal length; the wings are short, and the fourth and fifth quills longer than the rest; a black gloss predominates in the coloration of the plumage, enlivened by red, white, or yellow patches on the throat, back, and wings. All the various species of these birds live in pairs, within the shade of the forest, only exceptionally congregating into small parties, and never venturing near the abodes of man.
THE TOCO TOUCAN.
The TOCO TOUCAN (Ramphastus toco) is principally of a glossy black; the throat, cheeks, lower throat, and upper tail-covers are white, and the rump light red. The large high beak is bright orange-red, shading to deep red at the culmen and towards the tip of the lower mandible; while the tip and edges of the upper portion of the bill are black, the eyes, cheek-stripes, and region of the temple bright red; the eyelids blackish blue, and the legs dark grey. The length of this bird is twenty-two inches; the wing measures eight inches and three-quarters, and the tail five inches and a quarter.
The Toco Toucan, as we learn from the Prince von Wied, is never found near the coast, but is plentiful in the interior of the province of Minas Geroes and Bahia. It is abundant in the southern parts of Brazil, in latitude thirty-two degrees south. Those observed in the neighbourhood of Bahia were very shy, the result of their having been repeatedly fired at by the inhabitants in defence of their fruit-trees, and to procure them for food; notwithstanding which, the desire to feed upon the oranges and guavas induced them to approach very near the town at the season when those fruits were ripening. Very pretty little powder-flasks are made of their large, finely-coloured bills. "M. Natterer," writes Gould, in his magnificent work on the Ramphastidæ, "who first met with this bird in the province of St. Paul, and afterwards on the coast of Goyay and Mattogrosso, on the banks of the Amazon and Upper Rio Branco", remarks that "it will probably be found on all parts of Brazil, and believes that the bird prefers woods adjoining sandy plains, for he more than once met with it in low steppes and coppices, where ripe fruits were to be found. We generally met with it in small families, and observed that the bill varied in length according to the age and sex of the bird; and that its note, resembling 'gr-r-ra,' was deeper than that of any other member of the family." Mr. Edwards tells us that he saw the nest of this species in the fork of a large tree over the water of the Amazon, but we are of opinion that the nidification of this bird should be described by other observers before full reliance be placed on the assertion that it makes a nest, for the hollows of trees are the usual incubating places of all the Toucans.
THE KIRIMA, OR RED-BILLED TOUCAN.
The KIRIMA, or RED-BILLED TOUCAN (Ramphastus crythrorhynchus)—see Coloured Plate XXVI.—a very similar, but more slenderly-built species, is a beautiful bird inhabiting North America. It has a scarlet beak, with yellow base and culmen, a broad red band on the white throat, and a yellow rump.
In its general habits and manners the Red-billed Toucan resembles the rest of its congeners, leaping lightly from branch to branch among the topmost foliage of the lofty trees of its native forests. Mr. Waterton states that the native name is Bouradi, signifying "nose;" that it frequents the mangrove-trees on the sea-coast, and is never seen in the interior till you reach Mackonochia, where it is found in the neighbourhood of the river Tucuton. It feeds entirely on the fruits of the forest, and never kills the young of other birds or devours carrion. The sound the Bouraki makes is like the clear yelping of a puppy-dog; you might fancy it said "pia-po-o-co." Thus the Spaniards calls this species Piapoco. It lays its eggs in the hollows of trees. Although Mr. Waterton states that the Red-billed Toucan lives entirely on fruits in its native wilds, it exhibits the utmost partiality to animal food when in a state of captivity, as shown by W. J. Broderip, Esq., in an account given by him of a specimen he examined at a bird-dealer's in St. Martin's Lane. "After looking at the bird, which was apparently in the highest state of health," says that gentleman, "I asked the proprietor to bring up a small bird, that I might see how the Toucan would be affected by its appearance. The dealer soon returned, bringing with him a last year's Goldfinch. The instant he introduced his hand, holding the Goldfinch, into the cage of the Toucan, the latter, which was on a perch, snatched it with his bill. The poor little bird had only time to utter a short weak cry, for within a second it was dead, killed by compression on the sternum and abdomen, and that so powerful that the bowels protruded after a very few squeezes with the Toucan's bill. As soon as the Goldfinch was dead the Toucan hopped with it in his bill to another perch, and placing it between his right foot and the perch, began to strip off the feathers with his beak. When he had plucked away most of them, he broke the bones of the wings and legs with his bill, taking the wings therein, and giving at the same time a strong lateral wrench. He continued this work with great dexterity till he had almost reduced the bird to a shapeless mass; and ever and anon he would take his prey from the perch in his bill, and hop from perch to perch, making, at the same time, a peculiar hollow, chattering noise, at which times I observed that his wings and bill were affected with a vibratory or shivering motion, though the former were not expanded. He then returned the bird to the perch, and having set his foot on it, ate first the viscera, and then continued pulling off and swallowing piece after piece, till the head, neck, and part of the back and sternum, with their soft parts, were alone left; these, after a little more wrenching, he at last swallowed, not even leaving the wings or legs. It was clear to me that he felt great enjoyment, for whenever he seized his prey from the perch he appeared to exult, now masticating the morsel with his toothed bill, and applying his tongue to it, now attempting to gorge it, and now making the peculiar chattering noise, accompanied by the shivering motion above mentioned. The whole operation lasted about a quarter of an hour. He then cleaned his beak, by rubbing it against the bars of his cage. I have more than once seen this bird return the food from his crop, sometimes twice after he had taken it, and after masticating the morsel awhile in his bill, again swallow it, the whole operation, particularly the return of the food to the bill, bearing a strong resemblance to the analogous action in ruminating animals. His food consisted of bread, boiled vegetables, eggs, and flesh; to which a little bird is added every second and third day. He shows a decided preference for animal food, picking out all morsels of that description, and only resorting to vegetable diet when all the other is exhausted.
"There is yet another peculiarity of this bird," continues Mr. Broderip, "that cannot be passed over in silence. When he settles himself to roost, he sits a short time with his tail retroverted, so as to make an acute angle with the line of his back; he then turns his bill over his right shoulder, nestling it in the soft feathers of the back (on which last the under mandible rests), till the bill is so entirely covered that no trace of it is visible. When disturbed, he does not drop his tail, but almost immediately returns his bill to the comfortable nidus from which he had withdrawn it. At these times the bird has the appearance of a ball of feathers."
THE TUKANA.
The TUKANA (Ramphastus Temminckii) has the feathers in the fore part of the throat of a bright yellow, edged with a paler shade. The hinder parts of the body are red, and the breast is adorned by a red line. The beak is glossy black, with a broad light yellow streak towards its base; the eye is blueish, the bare eye-ring deep red, and the foot lead-grey. The length of this species is eighteen inches and a half, and its breadth twenty-one inches. The wing measures seven inches, and the tail six inches and a half. The Tukana is an inhabitant of the forests on the coast of Brazil.
The HORNBILLS PROPER (Bucerotes) are at once recognisable by the remarkable horn-like protuberance that in many species rises at the base of the very long, thick, and more or less curved beak. Their body is slender, the neck moderately long, and head comparatively small; the tail, composed of ten feathers, is of medium size, or very long; the wings short, and very decidedly rounded, the tarsus short and the toes slender. In many species the throat and region of the eye are bare, and the eyelid furnished with well-developed eyelashes.
These birds inhabit the Eastern Hemisphere, and are especially numerous in some parts of Asia and Africa. Dense woods and forests are their favourite resorts, and where these are to be met with they often live at an altitude of ten thousand feet above the level of the sea; only a few of the smaller species occasionally frequent shrubs or bushes. Lesson tells us that certain species devour nutmegs, from which their flesh acquires a most appetising flavour. Some writers inform us that they will consume carrion, and when in confinement have been known to swallow rats and mice whole, after bruising their bodies with their powerful mandibles. The Hornbills associate in flocks, which frequent woods and forests, and perch on the loftiest trees. We learn from the naturalist above quoted that the noise produced by a party of these birds when passing through the air is very alarming to those who are unaware that the strange sound that accompanies their movements is produced by the clattering of their huge mandibles, and the utterance of a loud croak; these discordant sounds bearing no distant resemblance to one of those sudden and violent winds which often come on unexpectedly in tropical climates. Their voice may be described as the blast of a bugle, combined with the sudden hiss of an exploding sky-rocket; they seem to utter these calls periodically, without any obvious reason, as if to relieve the monotony of their still and melancholy lives. Major Denham tells us that an Abyssinian species lives upon insects, fish, and snakes, and appears to display an especial instinct in finding the latter. The Hornbill discovers their vicinity while they are yet underground, digs on the spot, destroys the nest, and feeds on the venomous inhabitant and its eggs. "The first time I saw a Hornbill's nest," says Dr. Livingstone, speaking of another species, "was at Kolsberg, when I had gone to a forest for some timber. Standing by a tree, a native looked behind me, and exclaimed, 'There is the nest of a Korwé!' I now saw a slit only about half an inch wide, and three or four inches long, in a slight hollow of the tree. Thinking the word Korwé denoted some small animal, I waited with interest to see what he would extract. He broke the clay which surrounded the slit, put in his arm, and pulled out a Tockas, or Red-breasted Hornbill, which he killed. He informed me that when the female enters her nest, she submits to real confinement; the male plasters up the entrance, leaving only a narrow slit, that exactly suits the form of his beak, by which to feed his mate. The female makes the nest of her own feathers, lays her eggs, hatches them, and remains with the young till they are fully fledged. During all this time, which is stated to be two or three months, the male continues to feed her and the young family. The prisoner generally becomes fat, and is esteemed a very dainty morsel by the natives, while the poor slave of a husband gets so lean that, on the sudden lowering of the temperature that often occurs after a fall of rain, he is benumbed and dies."
THE TOK (Rhynchaceros erythrorhynchus).
Dr. Livingstone also gives the following interesting anecdote illustrative of the affection of these birds to their mates:—"Near sunset, on the 25th of August" (he writes from Dakanamoio Island), "we saw an immense flock of the largest species of Hornbills (Buceros cristatus) come here to roost on the great trees which skirt the edge of the cliff; they leave early in the morning, often before sunrise, for their feeding-places, coming and going in pairs. They are evidently of a loving disposition, and strongly attached to each other, the male always nestling close beside his mate. A fine male fell to the ground from fear at the report of Dr. Kirk's gun; it was caught and kept on board. The female did not fly off in the mornings to feed with the others, but flew round the ship, anxiously trying, by her plaintive calls, to induce her beloved one to follow her. She came again in the evenings to repeat the invitation; the poor disconsolate captive refused to eat, and in five days died of grief because he could not have her company. No internal injury could be detected after death."
The SMOOTH-BEAKED HORNBILLS (Rhynchaceros) are the smallest members of this extensive group. In these birds the beak, which is comparatively small, has both mandibles curved, and the margins more or less denticulated; the feet are short and weak; the wings, in which the fourth or fifth quill is the longest, are of medium size, and the slightly-rounded tail of moderate length.
THE TOK.
The TOK (Rhynchaceros erythrorhynchus), a species inhabiting a large portion of Africa, is of a reddish grey upon the mantle and dirty white on the under side; the head and throat are greyish white; the wing-covers black, spotted with yellowish white on the inner web, with the exception of the innermost, which is white on the outer and brownish grey on the inner web; the two centre tail-feathers are a dull grey, the rest are black and white. The eye is deep brown, the beak blood-red, with a dark patch at the base of the lower mandible, the feet are brownish grey. This species is seventeen inches and three-quarters long, and twenty-two broad; the wing measures six inches and a half and the tail seven inches and a half. The female is similarly coloured, but considerably smaller than her mate.
The Tok is commonly met with in all the forests of Abyssinia, Eastern Soudan, and Cordofania, and occurs, we believe, throughout the whole of the wooded portions of Central, Western, and Southern Africa. Occasionally we have noticed it living among the wooded portions of the steppes, and have seen it in large numbers upon the lofty trees that abound in the river valleys. According to Heuglin, it is found upon the mountains at an altitude of seven thousand feet above the sea. Like other Hornbills, it is a true tree-bird, and but rarely descends to the ground, except when the supply of fruit and berries upon which it principally subsists falls short. Certain trees are usually selected as favourite resting-places, and upon them it perches with the utmost regularity, taking possession of the highest branches, upon which it sways itself to and fro, varying the entertainment from time to time by hopping clumsily from bough to bough. Its flight somewhat resembles that of the Woodpecker, and is produced by a series of rapid strokes, by means of which the bird rises quickly into the air to a certain height, from whence it precipitately descends, with the head downwards, in a series of curves. This process is repeated many successive times, the tail meanwhile being alternately spread and closed. The cry of the Tok, which is supposed to be represented by its name, is usually reiterated with great persistence and such rapidity as frequently to have almost the effect of one sound prolonged for a minute at a time, each note being accompanied by a duck of the head that gives a most absurd effect to the whole performance, as, owing to the quickness of utterance in which the bird indulges as it becomes excited, it is compelled to exert itself to the utmost, in order that the bow and the cry may be simultaneous. In disposition this species exhibits all the curiosity and keenness of observation possessed by the Raven, and, like that noisy bird, never fails to betray the presence of any unusual object to all its feathered companions by the loudness of its warning cries, which appear to be uttered solely for their benefit, for the Tok itself boldly darts down upon even the larger birds of prey, and grievously torments the leopard of its native forests by harrying it during its search for food. The stomachs of such of these birds as we examined contained only fruits, seeds, and insects, but it is probable that they also plunder nests and devour small quadrupeds. Heuglin mentions having seen a nearly-allied species on a piece of carrion, but whether it was employed in consuming it or merely in gleaning the flies from its surface he was unable to ascertain. The Arabs state that the Tok deposits its eggs in holes in trees, at the commencement of the rainy season.
The TWO-HORNED HORNBILLS (Dichoceros), as the Indian representatives of this family are called, are recognised by the large, high, broad appendage, divided into two portions in front, which covers a considerable part of the forehead, and extends over one-third of the beak.
THE HOMRAY.
The HOMRAY, or GREAT TWO-HORNED HORNBILL (Dichoceros bicornis), is principally black; the throat, tips of the upper tail-covers, the lower tail-covers, and a spot on the wing, the base of the primaries, the extremities of all the quills and entire tail-feathers, with the exception of a broad black band near the tip, are white; occasionally the feathers of the throat and wings have a yellowish shade. The eye is scarlet, the upper mandible and its appendage red, shading into yellow, the latter black at its extremity; the lower portion of the beak is yellow, tipped with red; a dark brown line passes along the centre of the bill, which is greyish black at its base; the bare skin around the eyes is black, and the foot deep brown. This species is four feet long, the wing measures from nineteen to twenty, and the tail seventeen inches; the beak ten inches; its appendage is seven inches and a half long and three inches and a half broad.
The Homray frequents the high-standing woods of India, from its extreme south to the Himalayas, and from the Malabar coast to Assam, Burmah, and the Malay peninsula; it is also occasionally seen on the island of Trincomalee.
"This large Hornbill," says Jerdon, "is found in the forests of Malabar, from the extreme south up to Goa, and also in the Himalayas; I have not seen it in any other of the forest regions. It is also common in Assam, Burmah, the Malay peninsula, and in Sumatra. I have seen it but rarely in the forests of Malabar below the Ghâts. It is generally met with on the sides of the hills. I have seen it up to five thousand feet on the eastern slope of the Neilgherries; and on the Himalayas, near Darjeeling, at a height of from three thousand to five thousand feet. Hodgson states that it tenants the lower ranges of hills contiguous to the plains. It is sometimes seen in pairs, occasionally in small flocks, generally keeping to the thickets and jungle or to lofty trees, but is sometimes to be found seated on a high tree in an open space; the same writer says that it seems to prefer the most open and cultivated spots in the wilds it inhabits, these spots being usually limited to the banks of rivers. This naturalist must have seen many more of this species than I have done, for he speaks of twenty to thirty birds being commonly found in the same vicinity, and six or eight on the same tree. I never saw a flock of more than five or six, either in the south of India or in the Sikim Himalayas, and even that very rarely. It is in general rather a silent bird, making merely a deep but very loud croak. Occasionally, however, when a party are together, they utter most loud, harsh, and discordant cries. Hodgson says that the clamour made by a wounded bird is perfectly amazing. 'I cannot,' says he, 'liken this vehement vociferation to anything but the braying of a jackass; its power is extraordinary, and is the consequence of an unusually osseous structure of the rings of the trachea.' The Homray flies with more repeated flappings of its wings than the other Hornbills, only in general sailing just before alighting on a tree. The noise of its wings can be heard more than a mile distant. Like the others, it builds in holes in large trees; the male builds the female in, by covering the hole where she incubates with mud (Baker says with its ordure), leaving only room for her bill to protrude and receive food from his. This, Major Trikell, whose words I quote, has seen with his own eyes. Mason, in his work on Burmah, makes the following statement:—'The female must sit during her incubation, for if she breaks through the enclosure her life pays the forfeit; but, to compensate for the loss of freedom, her spirited mate is ever on the watch to gratify his dainty mistress, who compels him to bring all her viands unbroken, for if a fig or other fruit be injured she will not touch it.' This account, I must own, I regard as a native story, and improbable. Fruit forms the only food of this, as of other Indian Hornbills, and it always seizes it whole, tossing it in the air before swallowing it, and catching it again in its mouth. Mr. Elliot remarks of this species that a small sac is placed at the root of the tail, in which is a bundle or pencil of short bristles, forming a brush, from whence exudes a yellow oily secretion, with which the birds appear to dress their white wing-feathers. When first shot the yellow colour comes off the bill in considerable quantities, and the only parts of the body besides that are stained with this colour are the white wing-spot, the rump, and the small crest at the back of the head, this latter but slightly. The yellow substance continued to exude from the brush long after my prepared specimen was dry. The Garuda, as this species is also called, is sacred to Vishnu among the inhabitants of the forests."
THE HOMRAY (Dichoceros bicornis).
THE DJOLAN, OR YEAR BIRD.
The DJOLAN, or YEAR BIRD (Rhyticeros plicatus), represents a group principally characterised by a wrinkled excrescence situated on the upper mandible. The wings are of medium size, and the feet short and powerful; the tail is rounded at its extremity. The plumage of the Year Bird is principally black; the top of the head is brownish yellow, and the tail white; the eye is brownish red, the beak light horn-grey, and the foot blackish grey. The bare skin upon the throat is pale yellow in the male, and dull blue in the female. In other respects the latter resembles her mate. The young are without the excrescence on the beak, which only develops after they are full grown. The name of Year Bird is derived, as we are told, from an idea formerly prevalent that a fresh wrinkle was annually added to the remarkable skin-like growth on the upper mandible.
THE DJOLAN, OR YEAR BIRD (Rhyticeros plicatus).
The Djolan, as this bird is called by the natives, inhabits the Sunda Islands and Malacca, where it frequents extensive forests and promontories, from three thousand to four thousand feet above the sea, rarely ascending beyond that height, apparently because certain favourite fruit-trees do not grow above that point. From early morning it may be seen sweeping in a direct line above the summits of the loftiest giants of the forest, with head and neck thrust forward, producing as it flies the remarkable rushing sound above described. These birds live in pairs throughout the entire year, and subsist upon various kinds of fruits. We have made various successful attempts to rear the young on cooked potatoes and fruit, but have frequently found that the adults refused all nourishment, and only survived their captivity a few days. Whilst at liberty we have never heard this species produce any sound; but, when excited, the prisoners uttered a loud grunting resembling that of an angry pig. Despite the light construction of their large beak, they bite very sharply, and we have known them make a hole through a half-inch plank with which their cage had been repaired. The nest of this species is placed at a considerable height, in the hollow of one of the huge trees, covered with dense masses of parasites that form so striking a feature in the primitive forest. The only nest we were fortunate enough to find was betrayed to us by the movements of the male bird. This breeding-hole was some sixty feet above the ground; in it we saw the female securely walled up with a mixture of earth and bits of decayed wood, firmly cemented together with what we believe to be spittle from the male bird's beak. Only a small aperture was left, through which the female could obtain the fruits assiduously brought her by her affectionate spouse. This breeding female had lost almost all the principal wing and tail feathers, and would therefore have been powerless to save herself from danger had she not been thus safely protected. The natives informed us that the female always moults in this manner during the period of incubation, and does not recover her plumage till the young are ready to fly. Horsfield mentions having been told that should the male bird discover that a rival has attempted to minister to his partner's wants during his absence in search of food, he at once tears down the protecting wall, and leaves his fickle mistress to perish from exposure and hunger. The nest of this bird described by Bernstein was formed of a few twigs and chips of wood placed at the bottom of the hole, which contained a still blind nestling, and an egg that was nearly hatched. The latter was of small size, oval in form, and had a rough white shell, marked here and there with pale red and brown spots and cloudings. In an account given by Layard of the incubation of an allied species, he says: "My friend, Mrs. Baker, thus speaks of the singular habits this bird exhibits, in common with its congeners, of blocking up the sitting female in her nest:—'Building her up with mud and sticks into old broken hollow trees, or between the crowded stems of the tall euphorbia in the forests, and closing up the entrance in such a manner that it is impossible to escape, only leaving a small hole for the purpose of feeding her during her long imprisonment; I do not know how long she is thus kept in durance vile, but we have sometimes taken the females out, and found them so cramped and weak as to be unable to fly. This peculiar habit may be a precautionary measure, to protect the female during the season of incubation, as she may be too dull and exhausted to fly from approaching danger. Depend upon it, it is not done in vain. We self-willed and presumptuous beings often act without reason or reflection, but the birds of the air and the lilies of the field are protected by a higher Power.'"
THE ABBAGAMBA, OR ABYSSINIAN HORNBILL.
The ABBAGAMBA, or ABYSSINIAN HORNBILL (Bucorax Abyssinicus), a well-known African species of the above family, is a large, powerfully-formed bird, with short wings and tail and long legs. Its huge beak, about a foot in length, is slightly curved, flat at its sides, and blunt at the tip. The base of the upper mandible is surmounted by a high protuberance. The regions of the eye and throat are bare, and very brightly coloured. In the wing the sixth quill is longer than the rest. The entire plumage, except six yellowish white primary quills, is of a glossy black, the eye is dark brown, and the beak black, with a red and yellow spot on its upper mandible. The eye-rings and throat are dark grey, the latter bordered with bright red. The female is smaller than her mate, and has only a comparatively small portion of her neck bare. The length of the male is forty-three inches and a half, and his breadth seventy inches; the wing measures twenty-one inches and three-quarters, and the tail thirteen inches and a half.
THE ABBAGAMBA, OR ABYSSINIAN HORNBILL (Bucorax Abyssinicus).
This remarkable bird is found over a large portion of Africa, and is common in Abyssinia, where it subsists principally on a large beetle that abounds in the Teff fields at certain seasons. In some parts of the continent it is regarded with superstitious veneration, and is known as the Tier el Naciba, or Bird of Destiny. So strong, indeed, is this feeling among the natives, that they will not permit an Abbagamba to be killed near their dwellings, lest they should lose their flocks and cattle by disease; under any circumstances, however, this species is but little liable to molestation, as the disgusting stench emitted by its body renders a near approach to it almost impossible. During the breeding season the Abyssinian Hornbills live in pairs, but after that period wander about the fields in parties in search of locusts, grasshoppers, and beetles. Gourney tells us that they also devour snails, lizards, frogs, rats, mice, and similar fare. Insects they obtain by hacking in the ground with their powerful bill, and then, after tossing their victim in the air, catch it in their extended mandibles as it descends. According to Gourney they attack snakes with great intrepidity, employing their wing as a shield against the dangerous foe, and, should he prove formidable, calling in the assistance of their companions, in order more speedily to dispatch him. When excited, these strange birds present a most extraordinary appearance, as they stalk along with throat inflated and wings trailing, the tail meanwhile being constantly opened and closed, after the manner of a Turkey-cock. Their step, which resembles that of a Raven, is unsteady, and their movements in the air, contrary to the usually received idea, both light and graceful; they, however, rarely fly to any distance, but, if alarmed, merely rise and take refuge in a neighbouring tree. Should any suspicious sound attract the attention of a party of these birds, they stand erect and listen attentively, with bill wide open, and, at the first note uttered by one of their number, at once hurry to a place of safety, usually selecting such spots as command a free view of the surrounding country. The cry of the Abbagamba is deep, harsh, and so resonant that, according to Gourney, it can be heard at the distance of more than a mile. While engaged in attracting the attention of his mate, the male often continues his call, almost without intermission, for a quarter of an hour at a time, and is answered by her repeatedly in a somewhat higher tone. The nest, as we ourselves ascertained, is made in large hollow trees, with the entrance on the east side. The eggs, we learn from Heuglin, are small and round, with a rough white shell. A nestling found by us at first exhibited no trace of the horny excrescence on its bill, and, on being shut up in a yard with a variety of other live stock, soon became tame, and lived on excellent terms with its companions.
We have now arrived at an important division of the feathered tribes, all the members of which are more or less terrestrial. They generally procure their food from the surface of the ground, upon which they run or walk with facility, and many of them scratch up the earth in search of such nutritive materials as serve for their subsistence. They have, therefore, in conformity with such a mode of life, a short or moderately long beak, which is usually vaulted above. Their body is heavy, and their wings generally short. They all live principally upon grain, and are furnished with a strong muscular gizzard. To this order belong our game birds, and most of our poultry. Their flesh is edible, and supplies us with wholesome and nutritious food, and from the facility with which they are procurable, and the ease with which some are domesticated, are of the utmost importance to mankind.
The members of this division were separated by Cuvier into two sections—the COLUMBÆ, or Pigeons, and the GALLINÆ, properly so called. More recently, however, these sections have been considered as forming two distinct orders, distinguished by the names of the PIGEONS (Gyratores) and the SCRAPERS (Rasores), or TRUE GALLINACEOUS BIRDS.
PIGEONS.
The place which the Pigeons ought to occupy in the zoological system has been a very fertile subject of dispute. Linnæus classed them with the Passeres; Buffon, Pennant, and Latham arrange them as an order by themselves; while Cuvier and others place them in the category of Gallinaceous Birds. The settlement of this question is, indeed, a matter of considerable difficulty, as the habits of the entire race are in many respects very peculiar. Like the Passerine Birds, they associate in pairs during the nuptial season, work together in the construction of their nest, and materially assist in the incubation of their eggs and the care of their progeny, which latter, blind and helpless when they are first hatched, are fed in the nest that forms their cradle, and which they never quit until fully fledged; indeed, for some time afterwards they are unable to supply their own wants, and depend entirely upon the assistance of their parents. The features in which they differ from the Passerine race are, however, equally well marked; these consist in their manner of drinking and of administering food to their young family, in the singularity of their caresses, in the nature of their plumage, and in their vocal capabilities. They neither sing nor utter any cry; their only voice in the adult state consists of a full, rolling sound, generally designated by the term "cooing." Other dissimilarities separate them from the Gallinaceous races, with which they have little in common, either in their instincts, their manner of life, or their mode of pairing. The Gallinæ are almost all of them polygamists, and the females, by laying numerous eggs, produce a covey at a single brood. Moreover, in temperate climates, this happens but once in the year. The Pigeons, on the contrary, are all of them strictly monogamous, and the female lays but two eggs for each sitting, although she has several broods. In the Gallinaceous tribes the male renders no assistance to the female, either in the construction of the nest or in the care of their progeny. The chickens are born with their eyesight perfect, and as soon as they escape from the egg-shell are able to run about, and procure for themselves their own food. The principal distinctive character of the Columbæ is furnished by the structure of the bill. The upper mandible consists of a horny apical portion, which is often of considerable length and strength, but its base is formed by a convex cartilaginous plate, in the anterior portion of which the nostrils are situated. The skin covering the cartilaginous portion is of a soft texture, very different from the rest of the bill. It is sometimes smooth, and clothed with a sort of scurf, but in other cases it is warty, or even developed into a fleshy wattle. This is especially the case in some domesticated varieties of the Pigeon. The Columbæ are provided with short tarsi and moderately long toes, all scutellated. The toes are four in number, three in front and one behind. The anterior toes are not united by a membrane at the base. The hinder toe is placed on the same plane with those in front, and the whole sole of the foot is formed of soft papillated pads, which are usually a good deal wider than the scutellated upper portion of the toes. The wings, which are generally long and pointed, contain ten primary quills, and the tail usually consists of twelve feathers, although in some cases there are sixteen. Another important character distinguishing these birds, as compared with the Gallinæ, is that their feathers are destitute of the plumules, or accessory plumes, which are greatly developed in Gallinaceous Birds. The form of the wing in Pigeons is sufficient to indicate that they are capable of powerful flight, and many of them are remarkable for the speed with which they traverse the air, especially when engaged in their migrations. Most of them are arboreal, and nestle in the holes of trees; others frequent rocks, but all perch with great facility; nevertheless, they generally seek their food upon the ground, and walk or run without difficulty. They are also remarkable for their mode of drinking, in which they differ from all other birds. The general practice of birds in drinking is to take up a small portion of water in the bill, and then, by raising the head, to allow it to run down into the throat. The Pigeons, on the contrary, dip their bills into the water, and hold them there till they have quenched their thirst. These birds are inhabitants of the warmer and temperate regions of the earth, but they are found in most abundance in hot climates, where, also, their plumage attains a brilliancy of which that of our native species gives us but an imperfect idea.
The FRUIT PIGEONS (Trerones) are recognisable by their compact body, short, thick beak, powerful, broad-soled, but short feet, moderate-sized wings, and short tail; the latter is composed of fourteen feathers, and is either slightly cuneiform or straight at its extremity. The plumage, in which green predominates, is always brilliant.
The members of this group inhabit the whole of India, the Malayan Peninsula, Australia, and Africa, and are usually seen in parties of variable number, perched upon fruit-trees. Their movements much resemble those of the Parrots, and their voice, unlike that of most of their congeners, is loud and sweet. Such species of Fruit Pigeons as inhabit India (and probably Africa) place their very loosely-constructed nest at the summit of a lofty tree, and lay two white eggs.
THE PARROT PIGEON.
The PARROT PIGEON (Phalacroteron Abyssinica), a beautiful species of the above group, is powerfully built, with long wings and a short tail; its beak, which is short and strong, has the base bare and the upper mandible hooked at its tip; the short tarsus is almost entirely covered with feathers, and the broad-soled foot furnished with small toes; the wing, in which the second quill is the longest, is pointed, and the tail straight at its extremity. The plumage of this beautiful bird is pale olive-green on the mantle and light yellow on the under side; the head, throat, and breast are greyish green, the shoulders of a rich deep red, the wing-covers of a blackish hue, broadly edged with pale yellow; the quills black, edged with a lighter shade; the dark grey tail is black upon the under portion, from the root to the centre, and from that point to the tip of a silver-grey; the purple-red iris is surrounded by a narrow blue ring; a bare patch which encircles the eye is blueish red, the cere of a dirty coral-red; the white beak is shaded with blue, and tipped with pale red; the foot is deep orange-yellow. The length of this species is twelve and its breadth twenty-one inches; the wing measures six inches and three-quarters, and the tail four inches and a quarter. The female is somewhat smaller in size, but closely resembles her mate in the coloration of the plumage.
This Pigeon has been met with in Great Namaqua Land, Western Africa, and Abyssinia. Temminck informs us that it frequents the settlements of the traders, and is constantly to be seen perching perfectly motionless upon the trees during the heat of the day; at the approach of the rainy season, he tells us, it consorts with others of its species in large flocks, and wanders forth to more southern portions of the continent: our own experience would, however, lead us to condemn the latter statement as erroneous, and, indeed, all recent observations on this point prove that this bird does not migrate. Lofty mimosa-trees, surrounded by bushes of Christ's-thorn, and interlaced with the streaming tendrils of the cissus, are the favourite resorts of such of these birds as inhabit regions where those trees are abundant, while such as occupy the mountain-valleys seek shelter amid the luxuriant foliage of the tamarind-tree, or upon the well-covered branches of the lofty sycamore. Occasionally this species is seen living in pairs, but most usually in small parties of from eight to twenty birds. Even when thus associated, it is easy to distinguish the different couples, as the males constantly perch and fly close to their mates, towards whom they exhibit the utmost tenderness, endeavouring to excite their attention and admiration by agitating their wings, and caressing and tending them with all the devotion exhibited by the Parrot for its mate. The flight of these Pigeons is rapid, and accompanied by a harsh, shrill sound, produced by the violent motion of the wings as they cleave the air. The voice is very unpleasing. Such of these birds as we observed did not utter the cooing note common to many of their congeners. The stomachs of those we shot contained berries of various kinds. Le Vaillant informs us that the Parrot Pigeon deposits her eggs in a bed of moss and dry leaves within a hollow tree, but this statement we believe to be erroneous. Owing to the extreme timidity of these birds, it is exceedingly difficult to obtain specimens.
The DOVES (Columbæ) are distinguishable from the above group by the peculiar form of their delicate, moderate-sized beak, which is covered with a cere at its base, is slightly vaulted, and has a hard, sharp tip. The comparatively high, slender foot is well adapted for walking firmly on the ground; the tail, composed of twelve feathers, is either rounded or straight at its extremity, and the plumage not remarkable for its brilliancy. The members of this group occupy all parts of the globe, Europe being particularly rich in species.
THE RING-DOVE, WOOD PIGEON, OR CUSHAT.
The RING-DOVE, WOOD PIGEON, or CUSHAT (Palumbus torquatus), has a large and strongly-built body, comparatively long tail, and short feet. The plumage of the adult bird is of a deep blue on the head, nape, and throat; the upper part of the back and upper wing-covers are dark greyish blue, and the lower portion of the back and rump light blue; the breast is reddish grey, the centre of the under side light greyish blue, and the lower belly white. The lower part of the throat is decorated on each side with a glossy white spot, and gleams with metallic lustre; the quills are slate-grey and the tail-feathers slate-black, marked with an irregular stripe of lighter shade. The female is recognisable from her mate by the inferiority of her size, and the young birds by their comparatively pale plumage. In all, the eye is pale sulphur-yellow, the beak light yellow, with a red base, and the foot blueish red. The length of the body is sixteen inches and a half, and the breadth twenty-eight inches and a half; the wing measures nine and the tail six inches and a half.