“The South-African Oryx is a most wild and warlike-looking animal, not less remarkable for beauty, speed, and vigour, than famed for the excellence of its venison, which is everywhere held in the highest estimation. Although usually found in pairs on the Karroos and unfrequented stony districts, which form its invariable habitation, the males sometimes possess two females, constituting, with their young, a family of five or six individuals. The calves, which are born of a reddish cream colour, become whiter as they increase in bulk, and are easily domesticated; but their uncertain temper renders it difficult at any time to pronounce them tame. Their horns, at first blunt and round at the tips, are soon ground to a fine needle-like point, by dint of raking and whetting them against rough-stemmed trees,—thus becoming most formidable weapons, whether of offence or defence. The horns of the females are much longer and more bodkinish in appearance than those of the males, who never meet during the rutting season without desperate battles, their courage and quarrelsome disposition frequently rendering their duels fatal, one of the combatants often being run slap through the body by a lunge from the long rapier-resembling weapons of his antagonist. The natives of Southern Africa occasionally arm their spears with the horns of the Oryx; and the Hollanders of the Cape have them polished and headed with silver, to serve as walking-sticks, for which purpose they are frequently too long! Strong, active, and vigorous, the Gemsbok boldly defends itself when pressed by the hunter, using its horns with amazing energy and address, by striking right and left at its assailant with prodigious violence. Oppian, the modern Arabs of the desert, and the Hottentots, are all agreed in describing the danger of approaching these animals before they are totally disabled.”

A few years later another well-known sportsman, Roualeyn Gordon Cumming, arrived in South Africa and commenced the five years of his ‘Hunter’s Life,’ of which he has given to the world such a vivid description. Cumming first met with the Gemsbok in December 1843 in the “vast Karroo plains” west of Colesberg, where it was abundant at that epoch. He describes some of its chief peculiarities as follows:—

“The Gemsbok was destined by nature to adorn the parched karroos and arid deserts of South Africa, for which description of country it is admirably adapted. It thrives and attains high condition in barren regions, where it might be imagined that a locust would not find subsistence, and, burning as is its climate, it is perfectly independent of water, which, from my own observation and the repeated reports both of the Boers and aborigines, I am convinced it never by any chance tastes. Its flesh is deservedly esteemed, and ranks next to the Eland. At certain seasons of the year they carry a great quantity of fat, at which time they can be more easily ridden into. Owing to the even nature of the ground which the Oryx frequents, its shy and suspicious disposition, and the extreme distances from water to which it must be followed, it is never stalked or driven to an ambush like other Antelopes, but is hunted on horseback, and ridden down by a long, severe, tail-on-end chase. Of several animals in South Africa which are hunted in this manner, and may be ridden into by a horse, the Oryx is by far the swiftest and most enduring.”

In his ‘Hunter’s Wanderings’ Mr. Selous gives us an excellent account of the range of the Gemsbok about twenty years ago. He says (p. 212):—

“The Gemsbuck is almost entirely confined to the arid deserts of South-western Africa. In the Kalahari desert, to the west of Griqualand West, it is fairly plentiful, and on the road leading along the eastern border of the desert from Kuruman to Bamangwato it is occasionally to be met with, becoming plentiful if one penetrates into the waterless country to the westward, but being unknown to the eastward, of the road. Along the waggon-road leading from Bamangwato to Tati there are a few Gemsbuck above Pelatsi, Serule, and Goqui, and they are sometimes to be met with on the upper course of the Macloutsi, Shashi, and Tati rivers. A few sometimes even wander as far eastwards as the Ramokwebani river. On the road leading from Tati to the Zambesi Gemsbuck are not often met with, but a few are occasionally to be seen in the neighbourhood of Thammasanka and Thammasetsi. A little farther westwards, however, in the neighbourhood of the great saltpans, they are numerous, as they are also in all the country between the saltpans and the Botletlie river, whilst to the west of that river, right through the desert into Damaraland, they are said to run in large herds. Where I have met with them, the country has either been open or covered with stunted bush, and along the waggon-road from Bamangwato to the Mābābe their northern range seems to be limited by the heavily-timbered sand-belts, which run east and west immediately to the south of that river, and into which the Gemsbuck does not penetrate. North of the Mābābe, in the direction of the Chobe, although many parts of the country appear well fitted for it, the Gemsbuck is unknown.

“So far as my experience goes, the Gemsbuck is far from being the fleetest or most enduring Antelope in South Africa, and in these respects cannot be compared to the Tsessebe or Hartebeest. I do not think it is either fleeter or more enduring than the Sable or Roan Antelope; and I have myself run one to a standstill without firing a shot, and I know of several other men having done the same thing. The horns of the cow become longer than those of the bull, as a rule; the longest pair of the former I have ever seen measured 3 feet 10½ inches, and of the latter 3 feet 6 inches,”

Mr. H. A. Bryden, writing in 1889, describes the Gemsbok as then “very nearly extinct in the Cape Colony.” Seven or eight years previously two of the last had been shot in the north of Calvinia, near the banks of the Orange River.

Mr. W. L. Sclater, Director of the South African Museum, Cape Town, writing of the present distribution of the Gemsbok in South Africa, informs us that, according to the statistics of the Agricultural Department, there are about 5000 Gemsboks still existing in Bechuanaland between Namaqualand and Kenhart. There are also said to be plenty of these Antelopes still to be found throughout the German South-west African territory and the western part of the Kalahari Desert. North of German South-west Africa, we know from Capello and Ivens, and other Portuguese authorities, that the Gemsbok is also found in Mossamedes and in the adjoining arid districts of Southern Angola.

The Gemsbok is very rarely seen in captivity, and we are not aware that living examples of it have ever been brought to Europe. Mr. Carl Hagenbeck, of Hamburg, who has had great experience in such matters, informs us that he has never seen this animal alive.

There is a fine mounted pair of the Gemsbok in the Gallery of the British Museum, obtained by Mr. F. C. Selous in the Bamangwato District of Bechuanaland, and a frontlet and horns procured by the same enterprising hunter on the Botletli River. Besides these there are several older stuffed specimens, as also some heads and skins, of which the exact localities are unknown.

Our figure of the Gemsbok (Plate LXXXIII.) was drawn on the stone by Mr. Smit from Mr. Wolf’s sketch, but it is, unfortunately, impossible to ascertain from what specimen it was taken.

May, 1899.

THE BOOK OF ANTELOPES, PL. LXXXIV.

Smit del. et lith.

Hanhart imp.

The Beisa.

ORYX BEISA.

Published by R. H. Porter.

116. THE BEISA.
ORYX BEISA (Rüpp.).
[PLATE LXXXIV.]

Leucoryx Antelope, Penn. Quadr. i. pl. xii. (1793) (not description) (?).

Antilope dammah der Araber,” Cretzschm. Atl. Rüpp. Reise, p. 22 (footnote) (1826) (?), whence

Antilope dammah, Rüpp. Fisch. Syn. Mamm. p. 475 (1829).

Antilope beisa, Rüpp. N. Wirb. Abyss. p. 14, pl. v. (1835); Oken, Allg. Naturg. vii. p. 1392 (1838); Laurill. Dict. Univ. d’H. N. i. p. 617 (1841); Wagn. Schr. Säug. Suppl. iv. p. 477 (1844), v. p. 436 (1855); Reichenb. Säug. iii. p. 123, pi. xxxviii. (1845); Schinz, Syn. Mamm. ii. p. 436 (1845); id. Mon. Antil. p. 33, pi. xxxvii. (1848); Huet, Bull. Soc. Acclim. (4) iv. p. 71 (1887).

Oryx beisa, Sund. Pecora K. Vet.-Ak. Handl. 1844, p. 207 (1846); id. Hornschuch’s Transl., Arch. Skand. Beitr. ii. p. 157; Reprint, p. 81 (1848); Gray, P. Z. S. 1850, p. 134; id. Knowsl. Men. p. 17 (1850); id. Cat. Ung. B. M. p. 106 (1852); Heugl. Ant. u. Büff. N.O.-Afr. (N. Act. Leop. xxx. pt. 2) p. 17 (1863); Fitz. SB. Wien, lix. pt. 1, p. 178 (1869); Blanf. Zool. Abyss. p. 262 (1870); Gray, Cat. Rum. B. M. p. 35 (1872); id. Hand-l. Rum. B. M. p. 104 (1873); Scl. P. Z. S. 1872, p. 604, 1874, p. 323, 1875, p. 633; Heugl. N.O.-Afr. ii. p. 111 (1877); Brehm, Thierl. iii. p. 231 (1880); Scl. P. Z. S. 1881, p. 626, pl. liv. (adult and young); id. List Anim. Z. S. (8) p. 139, fig. 19 (1883), (9) p. 159 (1896); Flow. & Gars. Cat. Coll. Surg. ii. p. 262 (1884); Lort Phillips, P. Z. S. 1885, p. 931; W. Scl. Cat. Mamm. Calc. Mus. ii. p. 155 (1891); Flow. & Lyd. Mamm. p. 343 (1891); Thos. P. Z. S. 1891, p. 207; Scl. P. Z. S. 1892, p. 102; Swayne, P. Z. S. 1892, p. 300; Ward, Horn Meas. (1) p. 146 (1892), (2) p. 186 (1896); Lyd. Horns and Hoofs, p. 247 (1893); Matsch. SB. nat. Fr. Berl. 1893, p. 103; Swayne, Seventeen Trips to Somaliland, p. 298 (1895); Rhoads, P. Ac. Philad. 1896, p. 519; Pousargues, Ann. Sci. Nat. (7) iv. p. 131 (1896); Elliot, Publ. Chicago Mus. Zool. i. p. 130 (1897); Neumann, Elephant-Hunting, p. 363 (1898) (Lake Rudolf); Trouessart, Cat. Mamm. fasc. iv. p. 954 (1898).

Oryx biessa, Gray, Ann. Mag. N. H. (1) xviii. p. 232 (1846).

Vernacular Names:—Beisa of Arabs at Massowa (Rüppell); Beida (Heuglin); Baet of Somalis (Swayne); Ari of Danakils (Heuglin).

Height at withers about 46 inches. Colour of neck and body a tolerably uniform tawny. Head and throat with the same ornamentation of black stripes and patches as in the preceding species, but the nose-patch does not spread so far laterally, and does not fuse with the lower extremity of the stripe that runs from the eye; this stripe also stops short at a point about on a level with the corner of the mouth, and is not produced inferiorly on to the lower side of the jaw; thus the whitish muzzle is not surrounded by a complete black ring as is the case in O. gazella, and there is less black on the inter-ramal area and on the upper end of the throat. Hair of throat not produced to form a mane or beard. Ears black at tip and on rim as in O. gazella. Black spinal stripe more sharply defined than in that species and extending from a point near the middle of the rump; hind-quarters of the same colour as the body and neck, there being no black patch on the rump and none on the lower half of the thighs. The black stripe that passes backwards from the chest along the side of the body above the white belly is narrower than in O. gazella, and is not continued on to the thighs. Hind legs whitish, not black above the hocks, and without a black spot on front of the cannon-bone, but stained with black above the false hoofs and below the hocks. Fore legs whitish, banded as in O. gazella, but the stripe above the knee narrower and only extending about halfway up to the shoulder on the outer side, and to the chest on the inner. Tail-tuft black. Hairs along the neck and spine lying forwards, the parting situated on the rump.

Horns nearly straight, ribbed in their basal half; about 36 or 37 inches in length, often only about 30.

A skull gives the following measurements:—Basal length 14 inches, orbit to nose 12·75, greatest width 5·75.

Female. Similar to the male, but horns rather longer and thinner.

Hab. Western shores of the Red Sea from Suakin southwards to Danakilland; Somaliland and British East Africa north of the Tana.

The famous traveller and naturalist, Dr. Eduard Rüppell, of Frankfort-on-the-Main, whose name we have already frequently mentioned in this work, was the discoverer of this fine Antelope, which he met with in 1832 on the coast of the Red Sea west of Massowa, and subsequently described and figured in his ‘Neue Wirbelthiere.’ Rüppell called this animal “Beisa” after the native name by which it was known to the Arabs of the district, and at the same time attempted to identify it with an Antelope which he had heard of but not obtained seven years previously in Dongola, there known as the “Dammah.” But, as Heuglin has pointed out, it seems by no means certain that the “Beisa” of the coastland of Abyssinia is the same as the “Dammah” of Dongola. Although, therefore, the name “dammah” as will be seen by our list of synonyms, was published by Cretzschmar and Fischer before Rüppell’s “beisa” it would be neither just nor reasonable upon this uncertain plea to deprive Rüppell, who certainly supplied the first recognizable description of it, of the name of this species.

Rüppell informs us that the Beisa in his time (about 1832) was not uncommon in the low-country at the back of Massowa, and extended northwards along the coast to Suakin. It was usually found in small families in the flat valleys which are slightly grassed, and was said to be fleet and shy, being much persecuted by the Turkish soldiers then in garrison at Massowa.

Mr. W. T. Blanford, F.R.S., met with this Antelope in the same district during the Abyssinian Expedition of 1867–68, and, in his volume on the ‘Geology and Zoology of Abyssinia,’ writes as follows:—

“On returning from the interior I stopped for three days at a halting-place in the semi-desert north of Massowa, and succeeded in shooting four of these superb and rare Antelopes. All were females; but there is little, if any, difference in the sexes, both having equally fine horns.

“The Beisa is found singly or in small herds, rarely exceeding ten in number, in the somewhat hilly barren country near the sea-coast. They are said to keep to the more hilly parts of Samhar. Near Annesley Bay, where the country is more wooded, this Antelope does not occur, but it abounds farther south in the Somali country, and the horns are brought in considerable numbers to Aden and Berbera. They are used as weapons by the Somalis.

“The principal food of the Oryx near Massowa is a coarse grass, almost resembling a diminutive bamboo. They appear to be grazers rather than browsers, although, like all Antelopes, they occasionally eat the young shoots of Acacia and other trees. They are quite diurnal in their habits, feeding in the morning and evening, in this respect resembling the Gazelles, to which they are unquestionably closely allied. When we were in the Samhar country in July and August, the Oryx drank apparently every day, always coming to the water about one or two o’clock. It is probable that they drink less regularly in cold weather.

“The appearance of a herd of Oryx is very imposing. They are some of the most elegant and symmetrical of animals, their motions being those of a wild horse rather than of an Antelope. Their favourite pace appears to be either a steady quick walk or a trot; they rarely break into a gallop unless greatly alarmed. When frightened, they dash off, sometimes snorting and putting their heads down as if charging, raising their long tails, and looking very formidable. They are wary animals, though far less so than some other Antelopes.

“Like the Gazelles and true Antelopes, all equally inhabitants of deserts and open plains, the Oryx has a pointed foot, each of the divisions being rudely triangular. Its tracks may consequently be instantly distinguished from those of cattle or of any of the bovine Antelopes. So far as my acquaintance with the family goes, most of the forest and bush-hunting Antelopes—Koodoo, Nylgai, Tetraceros—have their feet formed like those of the Cervidæ, with rounded hoofs, whilst the Antelopes of the plain, and especially desert forms, have pointed hoofs.”

Heuglin met with this Antelope further south on the Danakil coast of the Red Sea, and also in Northern Somaliland, where he states that it resorts to the more open sandy districts beset with low bushes (Salvadora), occasionally retreating into the lower hills.

But in Somaliland we have excellent accounts of its habits and distribution from modern observers—of whom we will first quote Captain Swayne, the leading authority on the game-animals of that country.

Writing of the Antelopes in his ‘Seventeen Trips through Somaliland,’ Col. Swayne sums up his great experience of the Beisa as follows:—

“The Oryx of Somaliland is a very stoutly-built, bovine Antelope, standing as high as a donkey, and inhabits open stony ground, or barren hills, or open grass plains. It is fairly common and very widely distributed over the Somali country, and it may be found in all kinds of country except in the thick jungle with aloe undergrowth (which is so much liked by the Lesser Koodoo), and the cedar-forests on the higher ranges. The best Oryx ground is in the Haud and in Ogádén.

“The Oryx feeds chiefly on grass, and is often found very far from water. It has a keen sight, and probably protects itself more by this than by its sense of hearing or scent. Oryxes are found in herds of from half a dozen to thirty or forty, chiefly composed of cows. Bull Oryxes are found wandering singly all over the country, and possibly these make up in number for the preponderance of cows in the herds.

“Sometimes two or three cows with growing calves will be found together, making up a small herd of half a dozen. It is nearly impossible to distinguish which are the bulls in a herd, and they are so few in proportion to the cows that it is best, if shooting for sport alone, not to fire at a herd at all. The bull is slightly thicker in the neck and higher in the withers than the cow; and the horns, though an inch or two shorter in the bull, are more massive, especially about the base, and more symmetrical, whilst the cow’s horns are frequently bent and of unequal length. The Oryx is often revengeful when wounded and brought to bay; twice I have seen a wounded one make a determined charge into a mob of Somális armed with spears.

“The Midgáns, who are armed with bows and poisoned arrows, hunt the Oryx with packs of savage yellow pariah-dogs. The thick skin round the withers of a bull is made by them into a white gáshan or fighting shield. The method of hunting, as carried out by the Midgáns in the Bulhár Plain, is as follows:—Three or four of them, with about fifteen dogs, go out just before dawn, and walk along silently through the scattered thorn-trees till fresh tracks are found, and these are followed till the game is sighted. By throwing stones, whistling, and other signs which the dogs understand, they are shown the herd, and settle down to their work. The dogs run mute, the men following at a crouching trot, which in a Somáli is untiring; and this lasts until the dogs open in chorus, having brought the game to bay. The Oryxes make repeated charges at the dogs, which, they often wound or kill. If the latter can avoid the sharp horns of the mother they fasten on to a calf, and sometimes the whole herd will charge to the rescue. The Midgáns run up silently under cover of the bushes and let off a flight of poisoned arrows into the herd, which, seeing the human enemy, takes to flight. Frequently an animal wounded by a poisoned arrow takes a line of its own, and is in due time carefully followed up and found dead, or it may be pulled down in its weak state by the dogs,”

Mr. D. G. Elliot, in his report on the collection of the Mammals of Somaliland made for the Field-Columbian Museum of Chicago in 1896, writes of the Beisa as follows:—

“Oryxes are not often seen in the country north of the Golis Range, but their numbers increase as the Haud is traversed, and on the south of Toyo and in Ogaden they are plentiful. At a distance it is impossible to distinguish the bulls from the cows, as both carry horns, those of the cows more slender and usually longer than the average of bulls’ horns. But this difference in size is not perceptible unless one is very close to the animals. The horns are annulated for two-thirds their length, then become smooth, and end in a sharp point. The average lengths of bulls’ horns are not much over 30 inches, although occasionally specimens are obtained that are several inches longer, and the cows’ horns sometimes reach a length of 37 or 38 inches. They are very formidable weapons, and it is dangerous to approach a wounded Oryx. In charging its enemy the Oryx puts its head low down between its fore legs, with the horns pointed forward not much above the ground, and rushes at the object of its hate with much swiftness. These lance-like horns are quite capable of passing entirely through the body of an animal. Oryxes seem to be quite independent of water, and are often seen many miles from any place where it could be procured. They frequent the waterless, treeless plains, such as Toyo, Silo, &c., in herds sometimes of large size, and subsist upon the harsh dry grass common in such localities. The skin of a bull is very thick on the neck and withers, in, some cases as much as three-quarters of an inch through. The natives select this part of the hide to make their shields, which are sufficiently tough to stop any spear or arrow. As the bulls are very pugnacious, no doubt their tough thick hides are a great protection against the lance-like horns, and save them from being run through this vital portion of the body.”

Mr. Elliot’s expedition brought home twelve specimens of the Beisa of both sexes and of various ages from the Toyo Plain, Hullier, Bodeleh, the Silo Plain, the Haud, and the Ogaden Country. But he tells us that this fine animal is already practically extinct north of the Golis Range, and can only be found in any numbers in the southern portion of the Haud and in the country beyond.

Fig. 94.

Female Beisa.

(From the Garden Guide Z. S. L., 1876.)

Mr. J. Benett Stanford, F.Z.S., a well-known sportsman in Somaliland, tells us a curious story about this Antelope. On one occasion when shooting in that country he killed a female Beisa, and, leaving his men to skin her, went on in pursuit of other game. On his return to the camp, late in the afternoon, he found a young Beisa frolicking about, and was greeted by one of the party with the words “How did you catch it?” It appeared that the men had cut the young animal out from the dead mother, and found it perfectly formed in every respect. This young Antelope lived with the caravan for several months, and was eventually killed by an accident.

The following extract from Capt. Francis B. Pearce’s recently published ‘Rambles in Lion-Land’ will show that, notwithstanding the persecutions of the numerous sportsmen who now visit the Somaliland Protectorate every winter, the Beisa is as yet by no means an extinct animal in the interior of that attractive country:—

“We struck camp after having spent a very successful week on the Tyuli Hills, and turned our faces south en route for the zebra-country. Shortly after leaving camp I saw the largest herd of Oryx I have ever seen. It is a difficult matter to estimate the number of a herd of animals unless one possesses some education in that line, but at the lowest estimate there could not have been less than five hundred head. This enormous herd galloped past us at a distance of a little over two hundred yards. It was a beautiful sight to watch. With glistening coats and horns laid back, they tore past. Both J—— and I were too fascinated to think of firing.”

The Beisa is well known in the Zoological Gardens of Europe, and has bred in captivity on more than one occasion. The first living example of this Antelope (a male) was received by the Zoological Society of London, as a present from Admiral Cumming, in 1874, and a female was presented by the Sultan of Zanzibar in the following year, from which the figure in the Society’s ‘Garden Guide’ for 1876 (see fig. 94, p. 70) was taken. This made a pair of this animal for the Collection, believed at that time to be the only pair in Europe. In 1877 and 1878 other specimens were obtained. On April 12th, 1881, the first calf was born, and in September 1885 a second calf from the same pair. At the present time there are three representatives of this Oryx in the Society’s Collection, and specimens of it may also be seen in many of the Zoological Gardens on the Continent.

A coloured figure of the first Beisa calf born in the Zoological Society’s Gardens will be found in the ‘Proceedings’ for 1881 (plate liv.).

In the British Museum there is an adult mounted female specimen of the Beisa Antelope, from the Red Sea coast, obtained in 1871. There is also the skull of an adult from the River Juba, obtained by Sir John Kirk and presented by him in 1879, besides other skins and skulls from various parts of Somaliland presented by Mr. W. F. Sinclair, Col. A. Paget, and Capt. Swayne.

Our figure of this species (Plate LXXXIV.) was lithographed by Mr. Smit for Sir Victor Brooke many years ago, and was taken, it is believed, from a specimen in the British Museum.

May, 1899.

THE BOOK OF ANTELOPES, PL. LXXXV.

Smit del. et lith.

Hanhart imp.

The Tufted Beisa.

ORYX CALLOTIS.

Published by R. H. Porter.

117. THE TUFTED BEISA.
ORYX CALLOTIS, Thomas.
[PLATE LXXXV.]

Oryx beisa, Hunter, in Willoughby’s E. Africa, p. 289 (1889).

Oryx callotis, Thomas, P. Z. S. 1892, p. 195, pl. xiv. (head); Ward, Horn Meas. (1) p. 149 (1892), (2) p. 189 (1896); True, Proc. U.S. Nat. Mus. xv. p. 470, pl. lxxxvi. (1892) (full figure); Lyd. Horns and Hoofs, p. 248 (1893); Lugard, E. Afr. i. p. 534 (1893); Matsch. SB. nat. Fr. Berl. 1893, p. 103; Jackson, in Badm. Big Game Shooting, i. p. 293 (1894); Matsch. Säug. Deutsch-Ost-Afr. p. 135 (1895); Pousargues, Ann. Sci. Nat. (7) iv. p. 131 (1896); Jackson, P. Z. S. 1897, p. 454; Trouessart, Cat. Mamm. fasc. iv. p. 954 (1898).

Vernacular Names:—Cheroa of the Swahilis in Brit. E. Africa (Jackson); Kiroha, Swahilis of German East Africa (Stuhlmann); Muhambura in Kirongi (Stuhlmann); Palla-Palla or Kolongo in Uniamuesi (Matschie).

Of the same size and general characters as the preceding species, to which it is very closely allied. The colour seems to be usually of a richer ruddier tint, and the black stripe on the face that passes from the eye towards the corner of the mouth is generally, but not always; continued downwards on to the lower edge of the jaw, thence backwards, bounding the inter-ramal area on each side and uniting with the lower end of the stripe that runs from below the base of the ear to the throat. In some cases, however, the stripe in question stops short behind the corner of the mouth as in O. beisa. The frontal patch and the nose-patch are sometimes entirely separated, sometimes joined by a narrow stripe as in O. beisa. The stripes on the body and fore legs resemble those of O. beisa, but there is no black patch upon the front of the cannon-bone on the fore leg, such as is present in that species.

The most striking difference between the two species consists in the development of the hairs on the tips of the ears in O. callotis so as to form a long black tuft; in O. beisa the hairs at the extremity of the ear are scarcely longer than those covering the adjacent edges of that organ. Lastly, in O. callotis, the hairs along the median dorsal line are reversed in direction of growth from a point, only a little behind the middle of the back; whereas in O. beisa the parting is situated on the rump.

Hab. British East Africa, south of the River Tana, and interior of German East Africa.

Southwards of the River Tana in British East Africa, or thereabouts, the Beisa appears to be replaced by a nearly allied form, distinguishable by the conspicuous tufts which adorn the tips of its ears and by other less noticeable characters. It will be easily understood that this animal was not at once distinguished from the typical form by those who first met with it, and was consequently referred to “Oryx beisa” by Mr. Hunter in his Appendix to Willoughby’s ‘Big Game in East Africa,’ and by other earlier authorities.

It was not, in fact, until 1892 that the conspicuous difference of this species from O. beisa, as regards its ears, attracted notice, when Mr. Rowland Ward, F.Z.S., first called Thomas’s attention to it. Thomas, after examining into the subject, brought it before the notice of the Zoological Society of London on March 15th of that year, and proposed to call the new form Oryx callotis. Thomas’s communication was subsequently printed in the Society’s ‘Proceedings’ accompanied by a good coloured figure of the mounted head of the typical specimen, which was subsequently presented by Messrs. Rowland Ward and Co. to the British Museum.

As will be seen by reference to Mr. Rowland Ward’s ‘Records of Big Game,’ the horns of this typical specimen are among the shortest of the series of 18 specimens of this species of which measurements are there given, the longest pairs being over 30 inches in length. These latter are, no doubt, those of females, which in all the species of Oryx seem to be rather longer and thinner than those of males.

In the first volume of ‘Big Game Shooting’ in the ‘Badminton Library,’ Mr. F. J. Jackson gives us the following account of Oryx callotis in British East Africa:—

“The East African Oryx is known to the Swahilis as ‘Cheroa.’ The Cheroa is found in the Kilimanjaro district in greater numbers (particularly near Useri) than elsewhere. It is also plentiful in the Galla country, between the Sabaki and Tana rivers, and I have myself seen it within a mile of the sea at Merereni.

“It is found more often in open bush country than in the bare arid plains. It is not only a beautiful beast, but is very shy, difficult to approach, and exceedingly tough, and for these reasons many sportsmen covet its head more than the trophies of any other kind of Antelope. The skin of its neck is extraordinarily thick, and à propos of this, all head-skins preserved as trophies should have the skin of the neck shaved down to at least half its thickness to ensure its being properly cured.

“The Oryx is found in herds varying in number from six or eight up to thirty or forty. A bull Oryx is often found entirely by himself, and occasionally along with a herd of Gazella granti or other Antelopes. It is perhaps as well to warn sportsmen to approach Oryx, when lying wounded, with caution, as on one occasion my gun-bearer, on going up to cut the throat of an Oryx, received a severe blow on the thigh from the side of one of the wounded beast’s horns. The blow might have been very serious had the Oryx caught him with the point of his horns instead of with the flat.”

Mr. R. B. P. Cator, of the British East African Administrative Service, sends us the following account of his adventures with this Antelope:—

“On the morning of the 20th February, 1898, I fell in with a herd of Oryx on my way down from Machakos to Kibwezi. The herd consisted of some 15 to 20 animals or possibly more. When I first saw them they were feeding near some thickets on the edge of a broad open piece of ground that lay between them and myself, and I was unable to gain cover before I was detected. On seeing me the herd divided and made off in different directions, but, so far as I could judge, the two parts effected a junction before I saw them again. The country hereabout consists of open glades and meadows of all sizes alternating with impenetrable thickets, so being very anxious to secure a specimen of an Oryx, a very uncommon Antelope in this part of the country, I made a long detour, and, by good fortune, again hit off what was, I have not the least doubt, the same herd or a portion of it.

“Without detailing the various attempts that I made to get a good shot it is enough to say that I was fortunate enough to secure two specimens, the one a very fine bull and the other a cow.

“The horns of the bull measure respectively 33½″ and 32″ on the outer curve; circumference of largest horn 7″ and distance from tip to tip 13″: all these measurements exceeding those of the best East African Oryx given in Ward’s book. The horns of the cow are fairly good but much worn and cracked.”

Our figure of this Antelope (Plate LXXXV.) has been prepared by Mr. Smit from the skin and skull of the male specimen obtained on this occasion by Mr. Cator, who kindly placed them at our disposal for this purpose.

The Tufted Beisa extends south of the British Protectorate far into the interior of German East Africa.

Herr Matschie, in his valuable volume on the Mammals of the German Protectorate, includes this Antelope in his list, and gives a figure of it in the text. He tells us that it was met with in Southern Masailand, south-east of Irangi, by Stuhlmann, and in Northern Ugogo, between Mpapwa and Usandawe, by Neumann. This, so far as we know, gives its furthest extension south. We are not aware that the Tufted Beisa has ever been imported alive to Europe.

The typical head of Oryx callotis already mentioned is the only example of this form of Oryx in the collection of the British Museum.

May, 1899.