On this second occasion, despairing of being able to pull the two out at long range, so to speak, the Flicker also plunged into the hole. Then followed a battle royal, lasting for what seemed minutes. It was rather ghastly to imagine the blows that were being dealt at closest quarters; not a sound was emitted, but one could imagine what was going on within the hole by the feathers that flew from it. The first bird to emerge—that is, to be pushed out, by fractions of an inch—was one of the Starlings, which then flew away. The fight between the other two birds then continued out of sight until something appeared at the mouth of the hole. This proved to be the tail of the Flicker. When he had backed out of the hole into view once more, it appeared that he and the remaining Starling had clinched in a desperate grapple. With the latter gripping one of the wings of the Flicker, they fell, fluttering and fighting, a distance of nearly 40 feet; but just before touching the ground, they parted and flew in different directions. * * *
The above events occurred a fortnight ago. Since then the Starlings have been in full possession of the hole of contention.
Flickers figure largely in the food of duck hawks; their brightly colored feathers are often found about the aeries. Other hawks take their toll. O. A. Stevens sends me the following note on a sharp-shinned hawk attacking a flicker, perhaps only in sport: “The hawk settled in a partially dead, spreading pine tree, some 8 feet from the top. A flicker perched about 6 feet above him, apparently from curiosity. For some time they remained, the hawk sitting quietly, preening, occasionally casting a glance at the flicker. The latter teetered about on his perch, craning his neck at the hawk and even dropping down a foot or so. After at least 10 minutes, the hawk suddenly darted at the flicker and away they went, the flicker twisting and escaping. It seems odd that an apparently heavy flier like a flicker would escape so easily.”
Mr. Burns (1903) adds the broad-winged hawk to the flicker’s enemies; “a nest of lusty young hawks examined in July, ’01, contained the primaries and rectrices of one or two young Flickers, probably just out of the nest. * * * To the above Mr. Benj. T. Gault adds the Blacksnake—one having been killed and cut open by a farmer’s lad at a place he was stopping at in Reynolds county, Missouri, contained the body of one of these woodpeckers.” I have positively recorded flickers in the food of the marsh hawk, Cooper’s hawk, and red-shouldered hawk; probably they are killed by all the larger hawks and owls. Taverner and Swales (1907) say that the sharpshin flights at Point Pelee discommoded the flickers less than any other species of small birds. “Though at times they seemed uneasy and restless, they were perfectly able to take care of themselves and easily made their escape when attacked. * * * The usual course of procedure of the Flicker, when attacked by a hawk, was to wait until the last minute, when the hawk, in its swoop, was just about to seize its victim, and then dodge quickly to the other side of the limb. In every case observed the ruse worked perfectly, and we found only once the feather remains which proved that once in a while the hawk was a little too quick for the Flicker.”
Mr. Burns (1900) says that the eggs and young are sometimes destroyed by squirrels, weasels, mice, crows, jays, and the red-headed woodpecker. Fred. H. Kennard records in his notes that a pair of flickers, nesting in one of his boxes, were robbed of their eggs by some red squirrels, who ate the eggs in the box, built their own nest in the box, and brought in their young from another nest.
Fall.—As soon as the young are strong on the wing and the molting season is over, the flickers, old and young, begin to gather into loose flocks or scattered parties, perhaps family parties, late in summer and early in fall. On cold, windy autumn days they may be found in close companionship in hollows and sheltered localities in woodland clearings, protected from the cold winds, and feeding in the bayberry patches and clumps of staghorn sumac. At such times, they lie close and can be easily approached.
In southern Canada and the Northern States, the great bulk of the flickers start to migrate in September, continuing to pass southward during October. Mr. Burns (1900) says of the fall migration: “While the retrograde movements are conducted in larger numbers, being recruited by great numbers of birds of the year, it is scarcely as noticeable, lacking the noise and bustle of Spring arrivals. Like the Robin, its whole nature seems to have undergone a change. It no longer solicits notice by song or display, but becomes shy and suspicious, and while gregarious to a great extent, in flight every one is capable of looking out for itself. The mature birds are the most wary, and by example prepare the young for the dangers of migration and Winter residence in the South, where it is constantly menaced by hunters.”
During migration, they fly rather high, well above the treetops, in widely detached flocks, often far apart, but keeping more or less in touch with each other and sometimes fairly close together; hundreds may be counted, as they pass in a steady stream for hours at a time. Taverner and Swales (1907) report heavy flights across Lake Erie from Point Pelee: “During September it has always been one of the most abundant birds of the Point. Keays reports a flight in 1901 when he noted four hundred September 21.” Long Point, which extends well out from the north shore of Lake Erie, is another favorite crossing place; here, according to L. L. Snyder (1931), “the flight observed by Mr. James Savage on September 30, 1930, was very remarkable, individuals estimated to be from one to two hundred yards apart, forming a scattered and straggling flock, passed in an almost steady stream throughout the morning hours.”
Mr. Burns (1903) writes:
In south New Jersey, in the region of the Upper Delaware Bay, which runs due south, some time in October of every year the migrating Flickers are found flying north just previous to and during a northwest storm. At this time the wind is generally high and the birds fly against it. This peculiarity of flight affects a large territory extending inland from the east shore of the bay some fifteen or twenty miles. While the birds prefer to breast a wind, it is also probable that they are reluctant to cross the lower part of the bay during such a storm which would tend to drive them seaward, rather preferring to return northward to the more narrow river where they could cross in comparative safety.
Winter.—Winter finds most of the flickers gone from the northern States and southern Canada. Most of the birds wintering in New England seek the milder climate of the seacoast, where they feed in the extensive bayberry patches and on the semidormant insect life in the rows of drift seaweed along the beaches. The few that remain inland during mild winters are usually to be found in sheltered hollows or along the sunny sides of the woods, feeding on the ground or on what berries and dry fruits still remain on the bushes, often in company with merry little winter parties of juncos, tree sparrows, chickadees, nuthatches, and perhaps a downy or hairy woodpecker. Favorite resorts at that season are the southern slopes of the hills overgrown with thick stands of red cedars, mixed with staghorn sumacs, barberries, and other berry-bearing bushes. They probably seek shelter at night in the dense cedar swamps or in the holes excavated for that purpose in icehouses or other buildings, or in hollow trees.
L. H. Walkinshaw, of Battle Creek, Mich., writes to me that there, “in deep winter, flickers can be found in the deep tamarack swamps, coming to the edge during periods of the day. They often flush, even when snow is deep, from mounds on the ground or from dead or dying stubs along the border.”
O. A. Stevens says in his notes: “At my farm home in Kansas, the flickers caused some annoyance by seeking entrance to the barn for winter nights. They enlarged other openings for this purpose and sometimes started openings which would not lead them inside. One bird at least, enlarged the opening about the hayfork track and roosted on the iron track just inside the door.”
Dr. Paul L. Errington (1936) writes an interesting story on the winter-killing of flickers in central Iowa. By a careful study of the droppings of the three birds that he studied, it appeared that they were much weakened by improper food, too large a proportion of indigestible seeds, mainly those of the sumac, and not enough animal food, which ordinarily amounts to more than half of the average food supply.
M. P. Skinner (1928), writing of the Sandhills of North Carolina, says: “Flickers stay in the Sandhills all winter, but the infrequent snowstorms cause them lots of trouble in finding food. On January 10, 1927, I found quite a little coterie of birds had scratched the leaves under a dogwood tree until they had a space twelve feet in diameter more or less cleared of snow. Here, among other species of birds, were two Flickers foraging among the leaves for fallen dogwood berries. These berries were probably eaten until weather conditions became better for insect catching. Even during winter, ants are fairly plentiful for the Sandhill Flickers, especially on warm days.”