These active and energetic creatures, though chiefly frugivorous, are to some extent insectivorous also, as attested by their teeth161, as well as by their habits. They feed, amongst other things, on the guava, the plantain, the rose-apple, and the fruit of the various fig-trees. Flying foxes are abundant in all the maritime districts, especially at the season when the pulum-imbul162, one of the silk-cotton trees, is putting forth its flower-buds, of which they are singularly fond. By day they suspend themselves from the highest branches, hanging by the claws of the hind legs, with the head turned upwards, and pressing the chin against the breast. At sunset taking wing, they hover, with a murmuring sound occasioned by the beating of their broad membranous wings, around the fruit trees, on which they feed till morning, when they resume their pensile attitude as before.

A favourite resort of these bats is to the lofty india-rubber trees, which on one side overhang the Botanic Gardens of Paradenia in the vicinity of Kandy. Thither for some years past, they have congregated, chiefly in the autumn, taking their departure when the figs of the ficus elastica are consumed. Here they hang in such prodigious numbers, that frequently, large branches give way beneath their accumulated weight. Every forenoon, generally between the hours of 9 and 11 A.M., they take to wing, apparently for exercise, and possibly to sun their wings and fur, and dry them after the dews of the early morning. On these occasions, their numbers are quite surprising, flying in clouds as thick as bees or midges. After these recreations, they hurry back to their favourite trees, chattering and screaming like monkeys, and always wrangling and contending angrily for the most shady and comfortable places in which to hang for the rest of the day protected from the sun. The branches they resort to soon become almost divested of leaves, these being stripped off by the action of the bats, attaching and detaching themselves by means of their hooked feet. At sunset, they fly off to their feeding-grounds, probably at a considerable distance, as it requires a large area to furnish sufficient food for such multitudes.

In all its movements and attitudes, the action of the Pteropus is highly interesting. If placed upon the ground, it is almost helpless, none of its limbs being calculated for progressive motion; it drags itself along by means of the hook attached to each of its extended thumbs, pushing at the same time with those of its hind feet. Its natural position is exclusively pensile; it moves laterally from branch to branch with great ease, by using each foot alternately, and climbs, when necessary, by means of its claws.

When at rest, or asleep, the disposition of the limbs is most curious. At such times it suspends itself by one foot only, bringing the other close to its side, and thus it is enabled to wrap itself in the ample folds of its wings, which envelop it like a mantle, leaving only its upturned head uncovered. Its fur is thus protected from damp and rain, and to some extent its body is sheltered from the sun.

As it collects its food by means of its mouth, either when on the wing, or when suspended within reach of it, the flying-fox is always more or less liable to have the spoil wrested from it by its intrusive companions, before it can make good its way to some secure retreat in which to devour it unmolested. In such conflicts they bite viciously, tear each other with their hooks, and scream incessantly, till, taking to flight, the persecuted one reaches some place of safety, where he hangs by one foot, and grasping the fruit he has secured in the claws and opposable thumb of the other, he hastily reduces it to lumps, with which he stuffs his cheek pouches till they become distended like those of a monkey; then suspended in safety, he commences to chew and suck the pieces, rejecting the refuse with his tongue.

To drink, which it does by lapping, the Pteropus suspends itself head downwards from a branch above the water.

Insects, caterpillars, birds' eggs, and young birds are devoured by them; and the Singhalese say that the flying-fox will even attack a tree snake. It is killed by the natives for the sake of its flesh, which, I have been told by a gentleman who has eaten of it, resembles that of the hare.181 It is strongly attracted to the coconut trees during the period when toddy is drawn for distillation, and exhibits, it is said, at such times, symptoms resembling intoxication.

Neither the flying-fox, nor any other bat that I know of in Ceylon, ever hybernates.

There are several varieties (one of them peculiar to the island) of the horse-shoe-headed Rhinolophus, with the strange leaf-like appendage erected on the extremity of the nose.

It has been suggested that the insectivorous bats, though nocturnal, are deficient in that keen vision characteristic of animals which take their prey by night.

RHINOLOPHUS.

I doubt whether this conjecture be well founded; it certainly does not apply to the Pteropus and the other frugivorous species, in which the faculty of sight is singularly clear. As regards the others, it is possible that in their peculiar æconomy some additional power may be required to act in concert with that of vision, as in insects, touch is superadded, in its most sensitive development, to that of sight. It is probable that the noseleaf, which forms an extended screen stretched behind the nostrils in some of the bats, may be intended by nature to facilitate the collection and conduction of odours, just as the vast expansion of the shell of the ear in the same family is designed to assist in the collection of sounds—and thus to supplement their vision when in pursuit of prey in the dusk by the superior sensitiveness of the organs of hearing and smell.

One tiny little bat, not much larger than the humble bee201, and of a glossy black colour, is sometimes to be seen about Colombo. It is so familiar and gentle that it will alight on the cloth during dinner, and manifests so little alarm that it seldom makes any effort to escape before a wine glass can be inverted to secure it.

Although not strictly in order, this seems not an inappropriate place to notice one of the most curious peculiarities connected with the bats—their singular parasite, the Nycteribia.202 On cursory observation this creature appears to have neither head, antennæ, eyes, nor mouth; and the earlier observers of its structure satisfied themselves that the place of the latter was supplied by a cylindrical sucker, which, being placed between the shoulders, the insect had no option but to turn on its back to feed. Another anomaly was thought to compensate for this apparent inconvenience;—its three pairs of legs, armed with claws, are so arranged that they seem to be equally distributed over its upper and under sides, the creature being thus enabled to use them like hands, and to grasp the strong hairs above it while extracting its nourishment.

It moves, in fact, by rolling itself rapidly along, rotating like a wheel on the extremities of its spokes, or like the clown in a pantomime, hurling himself forward on hands and feet alternately. Its celerity is so great that Colonel Montague, who was one of the first to describe it minutely203, says its speed exceeds that of any known insect, and as its joints are so flexible as to yield in every direction (like what mechanics call a "ball and socket"), its motions are exceedingly grotesque as it tumbles through the fur of the bat.

NYCTERBIA.

To enable it to attain its marvellous velocity, each foot is armed with two sharp hooks, with elastic opposable pads, so that the hair can not only be rapidly seized and firmly held, but as quickly disengaged, as the creature whirls away in its headlong career.

The insects to which it bears the nearest affinity, are the Hippoboscidæ, or "spider flies," that infest birds and horses; but, unlike them, the Nycteribia is unable to fly.

Its strangest peculiarity, and that which gave rise to the belief that it was headless, is its faculty when at rest of throwing back its head and pressing it close between its shoulders till the under side becomes uppermost, not a vestige of head being discernible where we would naturally look for it, and the whole seeming but a casual inequality on its back.

On closer examination this, apparent tubercle is found to have a leathery attachment like a flexible neck, and by a sudden jerk the little creature is enabled to project it forward into its normal position, when it is discovered to be furnished with a mouth, antennæ, and four eyes, two on each side.

The organisation of such an insect is a marvellous adaptation of physical form to special circumstances. As the nycteribia has to make its way through fur and hairs, its feet are furnished with prehensile hooks that almost convert them into hands; and being obliged to conform to the sudden flights of its patron, and accommodate itself to inverted positions, all attitudes are rendered alike to it by the arrangement of its limbs, which enables it, after every possible gyration, to find itself always on its feet.

III. CARNIVORA.—Bears.—Of the carnivora, the one most dreaded by the natives of Ceylon, and the only one of the larger animals that makes the depths of the forest its habitual retreat, is the bear221, attracted chiefly by the honey which is found in the hollow trees and clefts of the rocks. Occasionally spots of fresh earth are observed which have been turned up by the bears in search of some favourite root. They feed also on the termites and ants. A friend of mine traversing the forest, near Jaffna, at early dawn, had his attention attracted by the growling of a bear, that was seated upon a lofty branch, thrusting portions of a red-ants' nest into his mouth with one paw, whilst with the other he endeavoured to clear his eyebrows and lips of the angry inmates, which bit and tortured him in their rage. The Ceylon bear is found in the low and dry districts of the northern and south-eastern coast, and is seldom met with on the mountains or the moist and damp plains of the west. It is furnished with a bushy tuft of hair on the back, between the shoulders, by which the young are accustomed to cling till sufficiently strong to provide for their own safety. During a severe drought that prevailed in the northern province in 1850, the district of Caretchy was so infested by bears that the Oriental custom of the women resorting to the wells was altogether suspended, as it was a common occurrence to find one of these animals in the water, unable to climb up the yielding and slippery soil, down which its thirst had impelled it to slide during the night.

INDIAN BEAR.

Although the structure of the bear shows him to be naturally omnivorous, he rarely preys upon flesh in Ceylon, and his solitary habits whilst in search of honey and fruits render him timid and retiring. Hence he evinces alarm on the approach of man or other animals, and, unable to make a rapid retreat, his panic, rather than any vicious disposition, leads him to become an assailant in self-defence. But so furious are his assaults under such circumstances that the Singhalese have a terror of his attack greater than that created by any other beast of the forest. If not armed with a gun, a native, in the places where bears abound, usually carries a light axe, called "kodelly," with which to strike them on the head. The bear, on the other hand, always aims at the face, and, if successful in prostrating his victim, usually commences by assailing the eyes. I have met numerous individuals on our journeys who exhibited frightful scars from such encounters, the white seams of their wounds contrasting hideously with the dark colour of the rest of their bodies.

The Veddahs in Bintenne, whose principal stores consist of honey, live in dread of the bears, because, attracted by the perfume, they will not hesitate to attack their rude dwellings, when allured by this irresistible temptation. The Post-office runners, who always travel by night, are frequently exposed to danger from these animals, especially along the coast from Putlam to Aripo, where they are found in considerable numbers; and, to guard against surprise, they are accustomed to carry flambeaux, to give warning to the bears, and enable them to shuffle out of the path.241

Leopards251 are the only formidable members of the tiger race in Ceylon252, and they are neither very numerous nor very dangerous, as they seldom attack man. By the Europeans, the Ceylon leopard is erroneously called a cheetah, but the true "cheetah" (felis jubata),' the hunting leopard of India, does not exist in the island.253

There is a rare variety of the leopard which has been found in various parts of the island, in which the skin, instead of being spotted, is of a uniform black.254 Leopards frequent the vicinity of pasture hinds in quest of the deer and other peaceful animals which resort to them; and the villagers often complain of the destruction of their cattle by these formidable marauders. In relation to them, the natives have a curious but firm conviction that when a bullock is killed by a leopard, and, in expiring, falls so that its right side is undermost, the leopard will not return to devour it. I have been told by English sportsmen (some of whom share in the popular belief), that sometimes, when they have proposed to watch by the carcase of a bullock recently killed by a leopard, in the hope of shooting the spoiler on his return in search of his prey, the native owner of the slaughtered animal, though earnestly desiring to be avenged, has assured them that it would be in vain, as the beast having fallen on its right side, the leopard not return.

LEOPARD AND CHEETAH.

The Singhalese hunt them for the sake of their extremely beautiful skins, but prefer taking them in traps and pitfalls, and occasionally in spring cages formed of poles driven firmly into the ground, within which a kid is generally fastened as a bait; the door being held open by a sapling bent down by the united force of several men, and so arranged as to act as a spring, to which a noose is ingeniously attached, formed of plaited deer's hide. The cries of the kid attract the leopard, which being tempted to enter, is enclosed by the liberation of the spring, and grasped firmly round the body by the noose.

Like the other carnivora, leopards are timid and cowardly in the presence of man, never intruding on him voluntarily, and making a hasty retreat when approached. Instances have, however, occurred of individuals having been slain by them; and it is believed, that, having once tasted human blood, they, like the tiger, acquire an habitual relish for it. A peon, on duty by night at the court-house of Anarajapoora, was some years ago carried off by a leopard from a table in the verandah on which he had laid down his head to sleep. At Batticaloa a "cheetah" in two instances in succession was known to carry off men placed on a stage erected in a tree to drive away elephants from rice-land: but such cases are rare, and, as compared with their dread of the bear, the natives of Ceylon entertain but slight apprehensions of the "cheetah." It is, however, the dread of sportsmen, whose dogs when beating in the jungle are especially exposed to its attacks: and I am aware of an instance in which a party having tied their dogs to the tent-pole for security, and fallen asleep round them, a leopard sprang into the tent and carried off a dog from the midst of its slumbering masters. On one occasion being in the mountains near Kandy, a messenger despatched to me through the jungle excused his delay by stating that a "cheetah" had seated itself in the only practicable path, and remained quietly licking its fore paws and rubbing them over its face, till he was forced to drive it, with stones, into the forest.

Leopards are strongly attracted by the peculiar odour which accompanies small-pox. The reluctance of the natives to submit themselves or their children to vaccination exposes the island to frightful visitations of this disease; and in the villages in the interior it is usual on such occasions to erect huts in the jungle to serve as temporary hospitals. Towards these the leopards are certain to be allured; and the medical officers are obliged to resort to increased precautions in consequence. This fact is connected with a curious native superstition. Amongst the avenging scourges sent direct from the gods, the Singhalese regard both the ravages of the leopard, and the visitation of the small-pox. The latter they call par excellence "maha ledda," the great "sickness;" they look upon it as a special manifestation of devidosay, "the displeasure of the gods;" and the attraction of the cheetahs to the bed of the sufferer they attribute to the same indignant agency. A few years ago, the capua, or demon-priest of a "dewale," at Oggalbodda, a village near Caltura, when suffering under small-pox, was devoured by a cheetah, and his fate was regarded by those of an opposite faith as a special judgment from heaven.

Such is the awe inspired by this belief in connection with the small-pox, that a person afflicted with it is always approached as one in immediate communication with the deity; his attendants, address him as "my lord," and "your lordship," and exhaust on him the whole series of honorific epithets in which their language abounds for approaching personages of the most exalted rank. At evening and morning, a lamp is lighted before him, and invoked with prayers to protect his family from the dire calamity which has befallen himself. And after his recovery, his former associates refrain from communication with him until a ceremony shall have been performed by the capua, called awasara-pandema, or "the offering of lights for permission," the object of which is to entreat permission of the deity to regard him as freed from the divine displeasure, with liberty to his friends to renew their intercourse as before.

Major SKINNER, who for upwards of forty years has had occasionally to live for long periods in the interior, occupied in the prosecution of surveys and the construction of roads, is strongly of opinion that the disposition of the leopard towards man is essentially pacific, and that, when discovered, its natural impulse is to effect its escape. In illustration of this I insert an extract from one of his letters, which describes an adventure highly characteristic of this instinctive timidity:—

"On the occasion of one of my visits to Adam's Peak, in the prosecution of my military reconnoissances of the mountain zone, I fixed on a pretty little patena (i.e., meadow) in the midst of an extensive and dense forest in the southern segment of the Peak Range, as a favourable spot for operations. It would have been difficult, after descending from the cone of the peak, to have found one's way to this point, in the midst of so vast a wilderness of trees, had not long experience assured me that good game tracks would be found leading to it, and by one of them I reached it. It was in the afternoon, just after one of those tropical sunshowers that decorate every branch and blade with pendant brilliants, and the little patena was covered with game, either driven to the open space by the drippings from the leaves or tempted by the freshness of the pasture: there were several pairs of elk, the bearded antlered male contrasting finely with his mate; and other varieties of game in a profusion not to be found in any place frequented by man. It was some time before I would allow them to be disturbed by the rude fall of the axe, in our necessity to establish our bivouac for the night, and they were so unaccustomed to danger that it was long before they took alarm at our noises.

"The following morning, anxious to gain a height for my observations in time to avail myself of the clear atmosphere of sunrise, I started off by myself through the jungle, leaving orders for my men, with my surveying instruments, to follow my track by the notches which I cut in the bark of the trees. On leaving the plain, I availed myself of a fine wide game track which lay in my direction, and had gone, perhaps, half a mile from the camp, when I was startled by a slight rustling in the nilloo301 to my right, and in another instant, by the spring of a magnificent leopard, which, in a bound of full eight feet in height over the lower brushwood, lighted at my feet within eighteen inches of the spot whereon I stood, and lay in a crouching position, his fiery gleaming eyes fixed on me.

"The predicament was not a pleasant one. I had no weapon of defence, and with one spring or blow of his paw the beast could have annihilated me. To move I knew would only encourage his attack. It occurred to me at the moment that I had heard of the power of man's eye over wild animals, and accordingly I fixed my gaze as intently as the agitation of such a moment enabled me on his eyes: we stared at each other for some seconds, when, to my inexpressible joy, the beast turned and bounded down the straight open path before me. This scene occurred just at that period of the morning when the grazing animals retired from the open patena to the cool shade of the forest: doubtless, the leopard had taken my approach for that of a deer, or some such animal. And if his spring had been at a quadruped instead of a biped, his distance was so well measured, that it must have landed him on the neck of a deer, an elk, or a buffalo; as it was, one pace more would have done for me. A bear would not have let his victim off so easily."

Notwithstanding the unequalled agility of the monkey, it falls a prey, and not unfrequently, to the leopard. The latter, on approaching a tree on which a troop of monkeys have taken shelter, causes an instant and fearful excitement, which they manifest by loud and continued screams, and incessant restless leaps from branch to branch. The leopard meanwhile walks round and round the tree, with his eyes firmly fixed upon his victims, till at last exhausted by terror, and prostrated by vain exertions to escape, one or more falls a prey to his voracity. So rivetted is the attention of both during the struggle, that a sportsman, on one occasion, attracted by the noise, was enabled to approach within an uncomfortable distance of the leopard, before he discovered the cause of the unusual dismay amongst the monkeys overhead.

It is said, but I have never been able personally to verify the fact, that the leopard of Ceylon exhibits a peculiarity in being unable entirely to retract its claws within their sheaths.

There is another piece of curious folk lore, in connexion with the leopard. The natives assert that it devours the kaolin clay called by them kiri-mattie321 in a very peculiar way. They say that the cheetah places it in lumps beside him, and then gazes intently on the sun, till on turning his eyes on the clay, every piece appears of a red colour like flesh, when he instantly devours it.

They likewise allege that the female cheetah never produces more than one litter of whelps.

Of the lesser feline species, the number and variety in Ceylon is inferior to those of India. The Palm-cat322 lurks by day among the fronds of the coco-nut palms, and by night makes destructive forays on the fowls of the villagers; and, in order to suck the blood of its victim, inflicts a wound so small as to be almost imperceptible. The glossy genette323, the "Civet" of Europeans, is common in the northern province, where the Tamils confine it in cages for the sake of its musk, which they collect from the wooden bars on which it rubs itself. Edrisi, the Moorish geographer, writing in the twelfth century, enumerates musk as one of the productions then exported from Ceylon.324

Dogs.—There is no native wild dog in Ceylon, but every village and town is haunted by mongrels of European descent, that are known by the generic description of Pariahs. They are a miserable race, lean, wretched, and mangy, acknowledged by no owners, living on the garbage of the streets and sewers, and if spoken to unexpectedly they shrink with an almost involuntary cry. Yet in these persecuted outcasts there survives that germ of instinctive affection which binds the dog to the human race, and a gentle word, even a look of compassionate kindness, is sufficient foundation for a lasting attachment.

The Singhalese, from their religious aversion to taking away life in any form, permit the increase of these desolate creatures till in the hot season they become so numerous as to be a nuisance; and the only expedient hitherto devised by the civil government to reduce their numbers, is once in each year to offer a reward for their destruction, when the Tamils and Malays pursue them in the streets with clubs (guns being forbidden by the police for fear of accidents), and the unresisting dogs are beaten to death on the side-paths and door-steps where they had been taught to resort for food. Lord Torrington, during his government of Ceylon, attempted the more civilised experiment of putting some check on their numbers, by imposing a dog-tax, the effect of which would have been to lead to the drowning of puppies; whereas there is reason to believe that dogs are at present bred by the horse-keepers to be killed for sake of the reward.

The Pariahs of Colombo exhibit something of the same instinct, by which the dogs in other eastern cities partition the towns into districts, each apportioned to a separate pack, by whom it is jealously guarded from the encroachments of all intruders. Travellers at Cairo and Constantinople are often startled at night by the racket occasioned by the demonstrations made by the rightful possessors of a locality in repelling its invasion by some straggling wanderer. At Alexandria, in 1844, the dogs had multiplied to such an inconvenient extent, that Mehemet Ali, to abate the nuisance, caused them to be shipped in boats and conveyed to one of the islands at the mouth of the Nile. But the streets, thus deprived of their habitual patroles, were speedily infested by dogs from the suburbs, in such numbers that the evil became greater than before, and in the following year, the legitimate denizens were recalled from their exile in the Delta, and speedily drove back the intruders within their original boundary. May not this disposition of the dog be referable to the impulse by which, in a state of nature, each pack appropriates its own hunting-fields within a particular area? and may not the impulse which, even in a state of domestication, they still manifest to attack a passing dog upon the road, be a remnant of this localised instinct, and a concomitant dislike of intrusion?

Jackal.—The Jackal341 in the low country of Ceylon hunts thus in packs, headed by a leader, and these audacious prowlers have been seen to assault and pull down a deer. The small number of hares in the districts they infest is ascribed to their depredations. In the legends of the natives, and in the literature of the Buddhists, the jackal in Ceylon is as essentially the type of cunning as the fox is the emblem of craft and adroitness in the traditions of Europe. In fact, it is more than doubtful whether the jackal of the East be not the creature alluded to, in the various passages of the Sacred Writings which make allusion to the artfulness and subtlety of the "fox."

These faculties they display in a high degree in their hunting expeditions, especially in the northern portions of the island, where they are found in the greatest numbers. In these districts, where the wide sandy plains are thinly covered with brushwood, the face of the country is diversified by patches of thick jungle and detached groups of trees, that form insulated groves and topes. At dusk, or after nightfall, a pack of jackals, having watched a hare or a small deer take refuge in one of these retreats, immediately surround it on all sides; and having stationed a few to watch the path by which the game entered, the leader commences the attack by raising the unearthly cry peculiar to their race, and which resembles the sound okkay! loudly and rapidly repeated. The whole party then rush into the jungle, and drive out the victim, which generally falls into the ambush previously laid to entrap it.

A native gentleman351, who had favourable opportunities of observing the movements of these animals, informed me, that when a jackal has brought down his game and killed it, his first impulse is to hide it in the nearest jungle, whence he issues with an air of easy indifference to observe whether anything more powerful than himself may be at hand, from which he might encounter the risk of being despoiled of his capture. If the coast be clear, he returns to the concealed carcase, and carries it away, followed by his companions. But if a man be in sight, or any other animal to be avoided, my informant has seen the jackal seize a coco-nut husk in his mouth, or any similar substance, and fly at full speed, as if eager to carry off his pretended prize, returning for the real booty at some more convenient season.

They are subject to hydrophobia, and instances are frequent in Ceylon of cattle being bitten by them and dying in consequence.

JACKAL'S SKULL AND HORN

An excrescence is sometimes found on the head of the jackal, consisting of a small horny cone about half an inch in length, and concealed by a tuft of hair. This the natives call narrie-comboo; and they aver that this "Jackal's Horn" only grows on the head of the leader of the pack.361 Both the Singhalese and the Tamils regard it as a talisman, and believe that its fortunate possessor can command by its instrumentality the realisation of every wish, and that if stolen or lost by him, it will invariably return of its own accord. Those who have jewels to conceal rest in perfect security if along with them they can deposit a narri-comboo, fully convinced that its presence is an effectual safeguard against robbers.

One fabulous virtue ascribed to the narrie-comboo by the Singhalese is absurdly characteristic of their passion for litigation, as well as of their perceptions of the "glorious uncertainty of the law." It is the popular belief that the fortunate discoverer of a jackal's horn becomes thereby invincible in every lawsuit, and must irresistibly triumph over every opponent. A gentleman connected "with the Supreme Court of Colombo has repeated to me a circumstance, within his own knowledge, of a plaintiff who, after numerous defeats, eventually succeeded against his opponent by the timely acquisition of this invaluable charm. Before the final hearing of the cause, the mysterious horn was duly exhibited to his friends; and the consequence was, that the adverse witnesses, appalled by the belief that no one could possibly give judgment against a person so endowed, suddenly modified their previous evidence, and secured an unforeseen victory for the happy owner of the narrie-comboo!

The Mongoos.—Of the Mongoos or Ichneumon four species have been described; and one, that frequents the hills near Neuera-ellia371, is so remarkable from its bushy fur, that the invalid soldiers in the sanatarium there, to whom it is familiar, have given it the name of the "Ceylon Badger."

HERPESTES VITTICOLLIS.

I have found universally that the natives of Ceylon attach no credit to the European story of the Mongoos (H. griseus) resorting to some plant, which no one has yet succeeded in identifying, as an antidote against the bite of the venomous serpents on which it preys: There is no doubt that, in its conflicts with the cobra de capello and other poisonous snakes, which it attacks with as little hesitation as the harmless ones, it may be seen occasionally to retreat, and even to retire into the jungle, and, it is added, to eat some vegetable; but a gentleman, who has been a frequent observer of its exploits, assures me that most usually the herb it resorted to was grass; and if this were not at hand, almost any other plant that grew near seemed equally acceptable. Hence has probably arisen the long list of plants, such as the Ophioxylon serpentinum and Ophiorhiza mungos, the Aristolochia Indica, the Mimosa octandria, and others, each of which has been asserted to be the ichneumon's specific; whilst their multiplicity is demonstrative of the non-existence of any one in particular on which the animal relies as an antidote. Were there any truth in the tale as regards the mongoos, it would be difficult to understand why creatures, such as the secretary bird and the falcon, and others, which equally destroy serpents, should be left defenceless, and the ichneumon alone provided with a prophylactic. Besides, were the ichneumon inspired by that courage which would result from the consciousness of security, it would be so indifferent to the bite of the serpent that we might conclude that, both in its approaches and its assault, it would be utterly careless as to the precise mode of its attack. Such, however, is far from being the case: and next to its audacity, nothing can be more surprising than the adroitness with which it escapes the spring of the snake under a due sense of danger, and the cunning with which it makes its arrangements to leap upon the back and fasten its teeth in the head of the cobra. It is this display of instinctive ingenuity that Lucan391 celebrates where he paints the ichneumon diverting the attention of the asp, by the motion of his bushy tail, and then seizing it in the midst of its confusion:—

"Aspidas ut Pharias caudâ solertior hostis

Ludit, et iratas incertâ provocat umbrâ:

Obliquusque caput vanas serpentis in auras

Effuse toto comprendit guttura morsu

Letiferam citra saniem; tunc irrita pestis

Exprimitur, faucesque fluunt pereunte veneno."

Pharsalia, lib. iv. v. 729.

The mystery of the mongoos and its antidote has been referred to the supposition that there may be some peculiarity in its organisation which renders it proof against the poison of the serpent. It remains for future investigation to determine how far this conjecture is founded in truth; and whether in the blood of the mongoos there exists any element or quality which acts as a prophylactic. Such exceptional provisions are not without precedent in the animal oeconomy: the hornbill feeds with impunity on the deadly fruit of the strychnos; the milky juice of some species of euphorbia, which is harmless to oxen, is invariably fatal to the zebra; and the tsetse fly, the pest of South Africa, whose bite is mortal to the ox, the dog, and the horse, is harmless to man and the untamed creatures of the forest.401

The Singhalese distinguish one species of mongoos, which they designate "Hotambeya" and which they assert never preys upon serpents. A writer in the Ceylon Miscellany mentions, that they are often to be seen "crossing rivers and frequently mud-brooks near Chilaw; the adjacent thickets affording them shelter, and their food consisting of aquatic reptiles, crabs, and mollusca."402

Flying Squirrel FLYING SQUIRREL.

IV. RODENTIA. Squirrels.—Smaller animals in great numbers enliven the forests and lowland plains with their graceful movements. Squirrels411, of which there are a great variety, make their shrill metallic call heard at early morning in the woods; and when sounding their note of warning on the approach of a civet or a tree-snake, the ears tingle with the loud trill of defiance, which rings as clear and rapid as the running down of an alarum, and is instantly caught up and re-echoed from every side by their terrified playmates.

One of the largest, belonging to a closely allied subgenus, is known as the "Flying Squirrel,"421 from its being assisted, in its prodigious leaps from tree to tree, by a parachute formed by the skin of the flanks, which, on the extension of the limbs front and rear, is laterally expanded from foot to foot. Thus buoyed up in its descent, the spring which it is enabled to make from one lofty tree to another resembles the flight of a bird rather than the bound of a quadruped.

Of these pretty creatures there are two species, one common to Ceylon and India, the other (Sciuropterus Layardii, Kelaart) is peculiar to the island, and by far the most beautiful of the family.

Rats.—Among the multifarious inhabitants to which the forest affords at once a home and provender is the tree rat422, which forms its nest on the branches, and by turns makes its visits to the dwellings of the natives, frequenting the ceilings in preference to the lower parts of houses. Here it is incessantly followed by the rat-snake423, whose domestication is encouraged by the servants, in consideration of its services in destroying vermin. I had one day an opportunity of surprising a snake that had just seized on a rat of this description, and of covering it suddenly with a glass shade, before it had time to swallow its prey. The serpent, appeared stunned by its own capture, and allowed the rat to escape from its jaws, which cowered at one side of the glass in the most pitiable state of trembling terror. The two were left alone for some moments, and on my return to them the snake was as before in the same attitude of sullen stupor. On setting them at liberty, the rat bounded towards the nearest fence; but quick as lightning it was followed by its pursuer, which seized it before it could gain the hedge, through which I saw the snake glide with its victim in its jaws. In parts of the central province, at Oovah and Bintenne, the house-rat is eaten as a common article of food. The Singhalese believe it and the mouse to be liable to hydrophobia.

Another indigenous variety of the rat is that which made its appearance for the first time in the coffee plantations on the Kandyan hills in the year 1847; and in such swarms does it continue to infest them, at intervals, that as many as a thousand have been killed in a single day on one estate. In order to reach the buds and blossoms of the coffee, it cuts such of the slender branches as would not sustain its weight, and feeds on them when fallen to the ground; and so delicate and sharp are its incisors, that the twigs thus destroyed are detached by as clean a cut as if severed with a knife.

The coffee-rat431 is an insular variety of the Mus hirsutus of W. Elliot, found in Southern India. They inhabit the forests, making their nests among the roots of the trees, and feeding, in the season, on the ripe seeds of the nilloo. Like the lemmings of Norway and Lapland, they migrate in vast numbers on the occurrence of a scarcity of their ordinary food. The Malabar coolies are so fond of their flesh, that they evince a preference for those districts in which the coffee plantations are subject to their incursions, where they fry the rats in coco-nut oil, or convert them into curry.

COFFEE RAT.

Bandicoot.—Another favourite article of food with the coolies is the pig-rat or Bandicoot441, which attains on those hills the weight of two or three pounds, and grows to nearly the length of two feet. As it feeds on grain and roots, its flesh is said to be delicate, and much resembling young pork.