Head and neck bare of fine feathers, but covered with short white down. Lower part of the neck surrounded by a ruff of long, thin, lance-shaped feathers, generally but not always white; sometimes it is buffish, sometimes rich rufous; wings at shoulders are light greyish brown, getting darker to nearly black on the large flight feathers. Breast and flanks grey, brown under tail-coverts a brighter burnt-sienna tone. Legs dull grey; base of beak yellow. Young birds are generally duller and lighter coloured than adults.
Length, 48 inches, but individuals vary greatly.
THIS is the Vulture so constantly depicted on the monuments of Egypt, and I do not think that any one has ever raised the slightest doubt of its identity; but the same can hardly be said of all the birds thereon figured.
EAGLES, VULTURES, HAWKS
Many different arrangements have been made of the order in which birds should be placed, some placing one, others, another family first, and the wise men are even yet not all agreed, so that the old-time method has been adopted of beginning with the birds of prey, since it is probably the order with which the ordinary reader is most familiar.
Eagles are not common, and though in the complete list of Egyptian birds the names of four are given, it is hardly likely to be a bird seen, whilst Vultures and Kites, and certain Hawks, most certainly will be.
GRIFFON VULTURE
GRIFFON VULTURE
Mr. Howard Carter, whose long connection with the work of the Antiquities of Egypt gives him the right to speak with authority, is now preparing for publication a book on this whole subject of the portrayal of animal life by Egyptian art, which is awaited with great interest, as he has given years of study to this one branch; and though I may venture to say something now and again of the present-day birds, and their pictured presentments in temples or tombs, the reader will do well to wait till Mr. Carter’s book is published before coming to too positive a conclusion on a rather vexed subject. Of the Vulture there is no doubt, but of which of the existing hawks was the model of the Hawk almost as frequently depicted as the Vulture few are agreed, and personally I can arrive at no very satisfactory conclusion.
The Griffon Vulture is common now, and probably always has been. Its usefulness is undeniable, and it practically does no harm. It takes no toll of lambs or kids, and I never have heard of it snatching up the smallest of chickens. Its food is entirely carrion with the addition, possibly, of an occasional lizard or small snake. Vultures and Kites together are the very best of workmen, for the work they undertake they do absolutely thoroughly. No one has to go after them and clear up what they leave half-done, for they never leave anything half-done, be it a dead camel, or ten dead donkeys, or a mass of putrid offal from the shambles. They come; they see; they swallow; and not one speck or scrap of flesh or sinew will be left to-morrow on all those snow-white bones, and not the slightest sign of anything that can putrefy will even stain the ground; all is cleared away, and all corrupting danger gone by the time they have flown. They will remain all night through and the next day, if the job is a big one, and never dream of charging overtime! It is doubtless this that makes the natives of Eastern countries so unspeakably careless, as we think, of all sanitary precautions. They know that they need take no trouble; in a matter of hours, days at most, these winged scavengers will come, save them all bother and trouble, and clear the mess away. It is also this, one is disposed to think, and this alone, that is at the bottom of what to us seems an amazing fact, that they never destroy birds, so that even birds whose travels take them out of Egypt for a season, returning, know that here anyhow they will not be molested, and show themselves familiarly where in other countries they would exhibit the very opposite tendency.
Of late years a change has undoubtedly taken place in some birds owing to the ever-increasing number of visitors, many of whom come with guns determined to get specimens. Birds are not fools, and the great Griffon in particular seems to have learnt that it behoves him to have a care, and distrust the too near approach of the white man who may desire to possess his great wings to mount as trophies: and one has heard of its becoming quite a difficult matter to get within range of these grand birds. Grand birds they are indeed when seen on the wing fairly near. When far up in mid-air they strike your imagination as mysterious, marvellous masters of the air, but see them close enough to make out their very feathers, and then no other word comes to your lips but, “What grand birds!” All the sleepy, dull, heavy look that they have when clumsily walking, half hopping, on the ground, or when sitting huddled up, at once disappears, and you acclaim the Griffon the king of flying things. A sea-gull, a swallow, an eagle, and many another, are all splendid in their graceful mastery over, and use of, the air we live in, but for sheer majesty of dominion I know no equal to the great Griffon Vulture.
One has often seen it on the sand-banks by the river’s side, sitting perhaps, either dozing after a gorge or waiting for the late lamented to reach just that nice point which means dinner-time. Sometimes they mildly squabble amongst themselves; sometimes they advance open-mouthed on some late arrival who comes swooping down with feet and legs stretched out well in front of him. But on the whole, I think, after its flight, its one outstanding virtue is its sociability. We none of us quite like that person who shuns his fellows, and was never known to have any gathering of friends even in simplest social fashion, and with birds there are some of those selfish kinds who prefer to live alone and feed alone, and absolutely resent any attempted sociability. But the Vulture, in spite of his rather forbidding face, is a downright sociable creature. On many a time one has seen Egyptian Vultures feeding with a dozen of their bigger cousins, who, when themselves well fed, have allowed even the despised crows to have some pickings from the feast.
Being tied up to a bank for two or three days during the Hamseen wind, which was blowing a perfect gale right in our teeth, I saw a curious sight of Vultures turning themselves into a sort of coroner’s jury on a dead buffalo. In the centre of a little sheltered bay was the “dear departed,” who was being closely examined and overhauled by a gaunt, sandy-coloured native dog. There he sat like a coroner growling out his observations, whilst the twelve—there were just a dozen Vultures—sat placidly waiting their turn for a closer study of the remains. They sat so long and patiently that one was surprised they did not end the matter in force, drive away the presiding officer, and get to real business, but we left them still waiting and seemingly discussing what was to be the verdict.
Whenever one has been taken to see a Vulture in captivity, either in hotel or other gardens, it has usually been this, the Griffon Vulture, that has been the unhappy captive.
White all over body, wings black, a curious fringe of long feathers round the head; these sometimes get stained a more or less strong yellow; bare parts round eye and beak, yellow. Legs pinky, eyes carmine red, but Shelley says they do not get the full red eye till their fourth year.
Entire length, 27 inches.
THIS vulture, as shown by the above description, is markedly different from the great Griffon Vulture, and there can be no possible mistake in recognising it. From the tail-piece, which is taken from a painting of one on the inside of a wooden outside coffin casing, one can easily see the peculiarities of this bird; and at Deir-el-Bahari there are many painted examples showing the bird more or less in its natural colours, the bright yellow of the bill is shown, and the dark wings are rendered in a dull green. Why they should render one colour by another seems strange, but here again we must wait till Mr. Howard Carter gives us his explanation of this and the many other points he is still patiently working out. The wonderful way in
EGYPTIAN VULTURE
EGYPTIAN VULTURE
which the vultures assemble directly there is anything in the way of carrion has been often noticed: they will appear where a moment before there was not one to be seen either on the earth or in the blue vault. And this was at one time regarded as one of the wonders of the bird world; but as is so often the case, more exact knowledge rather reduces the marvellous. The habit of vultures is to fly at a very great height and to keep circling round; each bird practically keeps to one area, another takes a great sweeping circle adjoining; and others all the way round are in the same fashion, ever circling on the look-out. The moment one discerns anything down he swoops; this is instantly observed by the bird on the adjoining beat, and down he rushes; this again is repeated indefinitely, and so in a few minutes a dozen or more vultures may be there at the find where before were none. The circles that each make are frequently very large, perhaps many miles; it can easily be imagined, therefore, what a large area can be covered, and covered most minutely, by, say, half a dozen birds. The young are very different in plumage, being a rather dirty grey-brown all over, with brown eyes, and they retain this peculiarity till their fourth year, when they get the white and black plumage. But they somehow always look untidy birds. This perhaps holds good of all vultures when sitting in repose; their wings seem to be too loose jointed, and they hang their feathers so as to give the impression that they are not firmly fixed in and might fall out, but the moment they spring into the air their wings gain at once a sort of rigidity, and all the sloppy, untidy effect disappears. This bird is certainly more often seen than the preceding, since it is not afraid of the haunts of man; but one is not at all certain that it is really commoner. In all the representations of this as of other birds, the old Egyptian artists have a curious habit of depicting their birds with their legs stretched out too far in front, and looking as if the bird were in danger of falling over backwards.
Once as we were drifting by a bit of sandbank, the river being very low, I remember well an awful-looking, unrecognisable object, dirty, dishevelled, and, as children say, “very bluggy,” coming towards us over the skyline. It more resembled some poor drunk man who had been fighting and had got fearfully knocked about, and what bird it was, if bird at all, we knew not. Well, this dilapidated-looking thing walked slowly down the slope to the water’s edge; then we saw it had been having a real gorge; it was hideously rotund, and had apparently been living inside “the joint” until, sick with repletion, unable to fly, its very feathers clogged with gore, it made its way down to refreshen and clean itself, which when done, to our surprise it turned out to be just a common Egyptian Vulture.
Why the Vultures are featherless on neck and head is told in an old story in Curzon’s Monasteries of the Levant. King Solomon, according to this account, was journeying in the heat of the day. “The fiery beams were beginning to scorch his neck and shoulders when he saw a flock of vultures flying past. ‘O Vultures!’ cried King Solomon, ‘come and fly between me and the sun, and make a shadow with your wings to protect me, for its rays are scorching my neck and face.’ But the Vultures would not, so the King lifted up his voice and cursed them, and told them that as they would not obey, ‘The feathers of your neck shall fall off, and the heat of the sun, and the cold of the winter, and the keenness of the wind, and the beating of the rain, shall fall upon your rebellious necks, which shall not be protected like other birds. And whereas you have hitherto fared delicately, henceforth ye shall eat carrion and feed upon offal; and your race shall be impure till the end of the world.’ And it was done unto the Vultures as King Solomon had said.”
Figs. 3 and 4. Drawing from a painting of a Hawk at Karnak, to show the overlap of the wing feathers.
Figs. 3 and 4.
Drawing from a painting of a Hawk at Karnak, to show the overlap of the
wing feathers.
The male has the upper plumage of head, back, and wings red-brown, spotted and barred with black; under-parts buff with black spots on flanks, and which on breast are smaller and closer together, making long lines. Rump and tail blue-grey, barred with black, one broad bar at end of tail tipped with pure white, base of bill and legs yellow, eyes brown. The female is without the blue-grey, and is more evenly brown all over, with spots and bars on the tail.
Length, 13·5 inches.
THIS is the commonest Hawk, and nests in nearly all the ruins of temples and old buildings up and down the land, and, as already stated, the young are often to be heard when they cannot be seen, calling with their incessant squeaky voice for their devoted parents. The parents are to be seen searching for food, hovering over the fields in the same way that they do at home, for this bird is the familiar Windhover (see Plate II.). The quantity of mice that it consumes is enormous, and of lizards, beetles, and particularly locusts, it also takes toll. So that though it does not do the useful work that the Kites are doing day by day, it still clears the land of what would otherwise be grave scourges.
The Kestrel is one of the birds of which large quantities of mummies have been found, and it was clearly treated with quite sacred rites, lending colour to the views of some that this is the original of the Hawk so frequently pictured and sculptured. This question is one, however, that as doctors disagree upon, it is not for a layman to venture judgment; but several of the best preserved specimens of wall-paintings at Deir-el-Bahari in their drawing suggest much more the shape of a long-legged Sparrow Hawk than the compact Kestrel. The colouring of these pictures is so different, sometimes one part of a bird will be in red, in others it will be green. We are told, however, that this is all right and they both are right; this is something of a mystery and passes my own comprehension. The view is certainly possible that these ancient artists never thought any future race of mankind would come worrying round to know what particular specific kind of bird was meant, they alone desiring to give a rendering of a typical Hawk.
Honestly admiring the fine work of these old artists, I yet retain my own liberty to point out what is wrong, and the accompanying illustrations show a very glaring error which is repeated over and over again, a thousand times, throughout the temples and tombs of the country. Fig. 3 shows the two wings of a painted hawk at Karnak; the right wing shows the outside, the left the inside of the wing. In the right wing the feathers are shown with their front edge lapping over the hind edge of the feather next in front. This gives a certain strength to the whole surface of the wing-area needed for flight, and if that be an accurate representation of the outside of a Hawk’s wing in nature, and it is, then it follows that the inside surface would show the reverse; that is to say, the free edge of each feather would show over-lapping the feather next behind it, as shown in figures Nos. 4 and 5. But Fig. 3 shows how the ancients thought birds should have their feathers placed, back and front, both identical. In all humility, I have once or twice pointed this out to devout Egyptologists, but they pass it over. “A mere convention,” they say; “they always render wings so; worship, worship!”
Fig. 5. Drawing of the primary quills of a Hawk, from Nature. Seen from the under surface to show the overlap of the feathers.
Fig. 5.
Drawing of the primary quills of a Hawk, from Nature. Seen from the
under surface to show the overlap of the feathers.
Mr. J. H. Gurney says that Egyptian Kestrels are certainly bolder than the British, and that he has “seen one swoop at a Booted Eagle,” and another “feather a Hooded Crow which ventured too near its nest.” He also draws attention to its size, and I think that it is certainly frequently of smaller dimensions than those at home; indeed, on the score of size, it is not easy to distinguish it from the Lesser Kestrel.
There are two Kestrels in Egypt: the one we have already described, and the Lesser Kestrel, which is like a small edition of the former, with the exception that his back and wings of bright red-brown are without spots, and the breast is only marked with small black spots, while the claws are yellowish white. Its length is 11.5 inches. When seen flying it is well-nigh impossible to identify it from the larger species, and I have heard of cases of men having shot what they thought was the Common Kestrel, and finding to their astonishment that it was the much rarer Lesser Kestrel. Its food consists mainly of insects and beetles, but it varies this stock diet with mice. I have seen it sitting in a cleft of the wall of the Ramaseum and other temples, but it is by no means a common bird. It nests commonly in the ruins and temples, and on the high cliffs, and its young can be oftener heard than seen, as they utter a very penetrating squeak, squeak, squeak call.
Plumage—Head and neck grey; back and wings dark brown, under parts a rufous brown, the edges of the feathers lighter than the centres, which have a dusky streak, whilst the tail is broadly barred. Cere and legs yellow.
THIS Kite, which is seen everywhere, is not the Kite which we have accounts of as being once common in England, and which could be seen long years ago flying round St. Paul’s Cathedral; but it is a true Egyptian native. I have it from men who have lived long in Egypt, through summer as well as winter, that in the really hot months this bird is practically the only feathered fowl one ever does see during those glaring months. There may be other birds left in the country, but you do not see them; they wisely keep out of sight in whatever isolated shaded place they can find. The Kite alone bears the full glare of that broiling sun, ever on the look out for every chance of a mouthful of any decaying nastiness it can secure, and
EGYPTIAN KITE
EGYPTIAN KITE
in this is the secret of its privileged position; unmolested even in the busiest haunts of men, secure in crowded city or up-country village, its services as scavenger are invaluable, and when every other bird has fled it never for a day quits its post or ceases its labours.
We will spare the reader a detailed menu of this omnivorous bird, but all who visit Egypt ought to bless it, as until some enlightened system of sanitation is adopted, this bird, almost unaided, makes the land possible to live in, or to be visited with any safety or pleasure. If it were exterminated as the Kites have been in Great Britain, it is almost impossible to exaggerate what would be the dire results to the health of the newcomers to this old Eastern country. Mercifully there seems no sort of chance of its numbers decreasing. Indeed, in 1908 I saw behind the New Winter Palace Hotel at Luxor, a flock which certainly ran into hundreds; two dead donkeys thrown out behind the walls of the Hotel grounds were the cause of this vast congregation. They never leave a shred of anything more than the bones, picked as clean and white as the paper this is printed on; they tidy it all up, and for days after the main body of birds have left, a stray bird or two comes sweeping down to see if there is any tiny scrap of flesh, or skin, or sinew left hidden away under stone or sand. On several occasions I have seen Kites bathing in the water, so presumably, although they are called unclean birds, they are in reality as cleanly as most. As far as personal observation goes I should call the Swifts and Swallows the dirtiest birds; anyhow they are more infested with odious parasites than any other birds I have handled. Kites build untidy, clumsy nests of sticks; rubbish, rags, and even bits of newspapers are to be sometimes found hanging on the outside: they are generally placed in the upper boughs of some high tree, and in many of the gardens in the centre of squares in Cairo you can watch them bringing food to their squealing young. They breed very early, and often they have a brood hatched by the end of January.
There is something very fascinating in watching their flight, it seems so easy and strong, and from its complete fearlessness it approaches so near the spectator that the movement of the tail as it turns to right or left can be seen acting as a well-directed rudder. As already stated, Pliny says it was observing this that gave man his first idea of how to steer his boats and ships. And
KITES IN FLIGHT
KITES IN FLIGHT
the frequent stooping of the head down to the food it holds in its feet is another interesting action that can be watched clearly without the aid of field-glasses, as it passes close overhead. The tail of the young is not so forked as in the adult, and the general plumage duller coloured all over.
The Black Kite, Milvus migrans, is said to be a very rare bird in Egypt, but I certainly think it is commoner than some imagine. It is very similar in general appearance to the last, and unless seen very near is hard to identify. On 13th January 1908 I was fortunate, however, in seeing some three or four at the river-side at Karnak, beaten down low by a high wind, with completely black beaks and very dark rich black-brown plumage. Mr. Erskine Nicol, who was with me, also noted them. Shelley says, “The general shade of the plumage is blacker. The dark streaks down the centres of feathers on throat and crop are broader than in the Egyptian Kite, and the bill is entirely black.”
Plumage of upper-parts a tawny yellow, mottled, speckled, and pencilled with delicate grey, black and white; face white, as are the under-parts; individuals vary in being lighter or darker; buffish-white on chest, feet pinkish, beak yellowish. Entire length, 13·5 inches.
EITHER of the two last English names are perhaps in this case more suitable than the first, as barns in Egypt are scarce, whilst this owl is common, and is met with in temples and tombs fairly frequently.
In the past it must always have been a common bird, as it is one of the few quite easily identified birds used in hieroglyphics (in spite of which, to my astonishment, in a recent work on Egypt this owl is called the Horned Owl).
The Barn Owl has practically a world-wide range, being found not only in Europe but Africa, Asia, Australia, and America, and though examples from certain localities do show some variation in plumage, it is still always unmistakably the Barn Owl. It
BARN-OWL
BARN-OWL
is, however, not met with within the Arctic Circle. At home its food is nearly entirely mice, but in Egypt it has no hedgerows to hunt, no large farmyards and rich granaries, and though it does get some mice it has to take lizards, an occasional small bird, and sometimes fish, or even scraps of carrion.
Of all the owls this has the softest, most silent flight, and this in itself is somewhat uncanny as it quite quietly passes close to you, and then disappears in the gloom, from which a little later may come a terrifying screech as of a strangled infant. There is little room for wonder, then, that all simple folk should have regarded this bird as evil-omened: and the old Scriptures have many references in this spirit when describing places haunted, desolated, the “abode of owls and dragons.” To this day, in our own country, the feeling is evinced most strangely in spite of all our modern education. Very cleverly the early Egyptians caught the most salient feature—the extraordinary large mask-like face—and in some of the wall decorations at Deir-el-Bahari, which are in perfect preservation, it would be well-nigh impossible to improve on them as exact portraits of the Barn Owl. A possible cause of the choice of this bird is that it is one of the best-known species: for of all the owls this one is quite peculiar in its habit of rather courting than flying from the haunts of man; for though it is in the ruins of temples it is also to be found in the thick foliage near villages and towns, and has even been noticed flying about in the very heart of Cairo in the Ezbekeir Gardens, as recorded by Mr. J. H. Gurney in his Rambles of a Naturalist—and the habit of attaching itself to human habitations is universal wherever it is met the world round.
The Barn Owl has a custom which those who suffer from indigestion may well envy, and that is its power of disgorging, after every meal, all the indigestible portions of its dinner in a compact, round, hard pellet, about the size of a nut: and from under some of its roosting-places great basketsfull of these pellets have been collected, and men of science analyzing these have obtained therefrom the most precise information as to the diet of this much-persecuted bird. From such observations the value of its services in our own country were rather tardily recognised. But now that it is established that nine-tenths of its food consists of mice and rats, the law of the land has been invoked to protect it. Lord Lilford writes on the extraordinary appetite of young owls, that “I have seen a young Barn Owl take down nine full-grown mice one after another till the tail of the ninth stuck out of his mouth, and in three hours’ time the young ‘gourmand’ was crying out for more.”
Fig. 6. From Deir-el-Bahari.
Fig. 6.
From Deir-el-Bahari.
Plumage—A plain greyish-brown with dark markings and spots on the breast; eyes yellow. Entire length, 8·5 inches.
THE Little Owl is a common bird, but it is not, when flying, very owl-like in appearance; and doubtless it is very often seen and not recognised as an owl at all, especially as it flies freely in the daytime, and I have even seen it sitting facing the sun on some wooden trellis-work in a garden at mid-day; and not only once, but morning after morning it could be seen enjoying the warmth. This peculiarity, the very opposite of what we find in most owls, has led to an awkward position in some parts of England—for in certain of the Midland counties this owl is rapidly becoming a perfect scourge. Some distinguished naturalists in Northamptonshire and other counties thought it would be good to introduce this undoubtedly rather fascinating bird from the Continent—where it is common—into the British Isles—where it was very rare—so year after year
LITTLE OWL
LITTLE OWL
they obtained large numbers of these owls, and liberated them in the hope that they would breed and multiply. Their hopes have been more than justified, for they did at once settle down and increase; they passed first from the county they were liberated in to the adjoining county of Huntingdon; then, spreading over that, they extended their area into Cambridgeshire, then on into Suffolk, Essex, Norfolk. Every one was at first delighted, and keepers were given strict injunctions on no account to worry the newcomers; but gradually the keepers’ faces began to get long, and first one and then another reported strange stories of depleted coops shortly after the foster-hen was put out into the open with her family of ten or more young birds. Ornithologists were scandalised at these stories—an owl take a young game-bird: impossible!—but what is impossible in the eyes of men of science has turned out to be a fact, and this charming-looking Little Owl is found to be one of the worst vermin on the whole list which vexes the soul of the game preserver. For it is just this, that at the very time the young pheasants or hand-reared partridges are put out, the Little Owl has its own little family to feed; the foster-mother, the hen, being always kept shut in the coop, the little puff-balls of pheasants, as they are in those early days, run in and out between the bars, and once outside are, of course, without protection. The Owl has noticed this fact, and it may be seen sitting on the top of the coop watching till one of the little birds is conveniently near, and down it swoops and carries it away for its own family’s dinner; this it will repeat time after time till it has cleared off the whole lot. This can only happen, of course, when the young pheasants are very very small—a few days old—and hand-reared, for if they were out and about with their own mother—or in the case of partridges their own father—they would be safe, as neither would allow such an impudent attack to be made without going for the murderous marauder. It has only been after years and years of persistent effort that gamekeepers have been induced to learn that all ordinary owls flying at night-time—when all young birds are safe under their mothers’ wings—are harmless, and that from the good they do in clearing off hundreds of mice and young rats, should be, and must be, protected. They are now protected; but this newcomer arrives—not an ordinary night owl at all—and the whole position is changed, and years of teaching will be thrown to the winds, as it will be hard indeed to persuade the average thick-headed keeper that he was not right all along, and that every owl of every sort ought to be shot at sight and nailed to the pole. So much for benevolent intentions of increasing the variety of a country’s fauna. Nearly always it is best not to interfere with Nature’s order, and the rabbit pest in Australia, and the sparrows in America, are already known to most as illustrations of this fact.
The Little Owl makes a quaint pet, and thrives well in confinement; its antics and poses are really droll, and the big eyes look at you with a seeming deep intelligence. This is the owl, by the way, that by the ancient Greeks, was made sacred to Pallas Athene and used as a symbol of wisdom; furthermore, it was engraved on many of their coins.
In Egypt it is everywhere—in town and country, in ruined temples, dismal tombs, and gardens bright with flowers and sunshine. I have seen it sitting on the upright poles of shadoofs, and on the tops of high stalks of growing maize, and once I saw it, in broad daylight, on the back of a recumbent buffalo.
Plumage a rich buff-brown, with darker markings of black, brown, and grey. Large wing-feathers and tail broadly barred with blackish brown; chin and upper throat white; under-plumage bright golden buff, with blotches and streaks on the flanks; beak black; eyes of most intense flame-like orange. Total length, 20 inches.
THIS name Eagle Owl is almost more imposing than the bird itself, as, though large, it is much smaller than the Eagle Owl of Europe.
It is to be found in some of the very largest of the temples, ruined or otherwise, but, as far as my own knowledge goes, not in many of the smaller buildings. Its principal haunts are the steep cliff-like sides of the hills and mountains.
When staying in the Valley of the Tombs of the Kings, every night regularly as the sun sank behind the ridge, the first weird “Booom” rang out, soon to be answered by another similar call from another part of the hills, and then, soon and silently, there floated past the big dull brown form. Sailing away to the opposite side, with my glasses
EGYPTIAN EAGLE OWL
EGYPTIAN EAGLE OWL
I could see it stretch out its legs forward as it settled on to some favourite ledge of rock, and turning its great head round, so that I could see its glorious coloured eyes, would utter a still louder booming challenge. This was so absolutely regular that when working I knew exactly where certain purple-blue shadows would be across the face of the otherwise golden cliff-side, when I heard its first call. Twice I had one in captivity; one died, but the other seemed to recover so well from a damaged wing, that as soon as I had finished the studies needed, I decided to let it go free, and let it out; but, stupefied by confinement, or else because the wing was not really strong enough to make flight easy, it only hopped and walked about in a rather aimless way, and was in danger of being attacked by the dogs of our camp. So I had to catch, and in my arms carry my captive right high up the Deir-el-Bahari cliffs—and any that have been there know what that means—and at a safe place near a cleft I had often seen them at, set it free; neither then, nor during my toil up that cliff was I rewarded by the slightest sign of gratitude; on the contrary, hissing viciously and clawing right and left with its big talons, intent on doing me serious damage, my prisoner strove with me. That was in the evening; very early the next day I went right up the same place, and as there were no feathers or other marks of murder, I sincerely hope the poor bird got safely away to some sheltering cave, there to be welcomed by wife or husband, as the case might be, and regaled with great store of such food as Eagle Owls love. When with me, sardines, scraps of meat, and bits of bony chicken were readily eaten, but a great dislike was shown to being watched at meals.
Head and crest rich rusty orange; the tips of feathers of crest black; the neck and chest rufous changing to a pink hue on breast; wings and tail black with broad white parallel bars; under-parts buff to white; legs brown; beak black; eyes brown. Length, 12 inches.
THE hoop-hoop-hoop cry of this bird is almost as curiously attractive as its varied plumage and magnificent crest. You see it everywhere, and it loves the haunts of man. It is not well to know too much of one’s heroes, and it certainly is well not to know too much of the habits of some of the wild children of the earth and air. The repulsiveness of the menu of the Hoopoe is enough to make one put one’s pen through its name and never mention it. But it is not always feeding, and when walking about in stately fashion on some mud wall, lifting its great circular crown of feathers ever and again, whilst it utters its call-name hoop-hoop-hoopoe, it is so picturesque and charming one has to pass its nasty little peculiarities by. We have to do this frequently with our own unfeathered friends for the good we presume they possess, and there is much that is good in this perky little bird.
Time was, it is said, when the Hoopoe had no crest, and he only got one granted by royal favour. The king of those days was importing a new bride from Asia, and decided to have her met at the port on the Red Sea where she landed, with unusual pomp. His army was to go down and escort her to the royal city, and all the birds of the air were instructed also to wait her arrival and form a flying sunshade with their wings, and fan the air with their pinions, whilst all should fill the heavens with their sweet songs—and thus she should come. The birds agreed, all but the Hoopoe. He objected, he knew something about the lady, and he wouldn’t consent to go. Saying he would rather not, he flew away to a cave in some far-away mountain in the desert. When the king heard of this he was very wroth. Anyhow, he had the culprit sent for, and now the poor Hoopoe is brought before his enraged majesty, but so bravely did he comport himself, and so well did he defend his position, showing that if he did that for which he had conscientious objections, he would suffer grave moral and intellectual damage, and therefore it was with all respect he begged to be excused. His Majesty was so amazed
HOOPOE On the house-tops.
HOOPOE
On the house-tops.
with his bravery and intelligence that he took from off his own head the royal crown and placed it on the Hoopoe’s, saying, truly thou art a very king amongst birds, and shall for ever be crowned. To show the truth of this story, it is only necessary to come to Egypt, when the most sceptical will be at once converted, as he will see that every single Hoopoe to this day is indeed right royally crowned as no other bird is.[3]
[3] A variation of this story is given by the Hon. Robert Curzon, in his Visits to Monasteries in the Levant. There the Hoopoe was told by the king to go home and consult his spouse, as to what should be the royal gift, and she, like a true feminine, on being questioned, said, “Let us ask for crowns of gold on our heads, that we may be superior to all other birds.” The request was granted, but the king forewarned them that they would see the folly of their request; and all Hoopoes of both sexes strutted about with solid gold crowns, and “the queen of the Hoopoes gave herself airs, and sat upon a twig, and refused to speak to the Merops, her cousin” (bee-eater), but a certain fowler, who set traps and nets for birds, put a broken mirror into his traps. The queen of course went to look into it to the better see herself and her golden crown, and got caught. The value of these solid gold crowns soon led to every man’s hand being against the vain Hoopoes. “Not a Hoopoe could show its head, but it was slain or taken captive, and the days of the Hoopoes were numbered; then their minds were filled with sorrow and dismay.” The king of the Hoopoes went back to the monarch and related their piteous plight, and Solomon said, “Behold, did I not warn thee of thy folly, in desiring to have crowns of gold? Vanity and pride have been thy ruin. But now, that a memorial may remain of the service which thou didst render unto me, your crowns of gold shall be changed into crowns of feathers, that ye may walk unharmed upon the earth.”
The Cairo Zoological Gardens report it as “a fairly numerous visitor in spring and autumn” to the gardens, and of course most know that it is a casual visitor to the British Isles; but there it is at once shot, as soon as seen, and is then mounted by the local taxidermist. Few collections of stuffed birds, however modest, are without examples of British-killed Hoopoes. That it will ever therefore become common with us is impossible, but that it might be a regular visitor is certain, for, as long as there have been any records kept, its appearance in the summer has been noted, and no farther than the Continent it is a regular and honoured visitor. The last Hoopoe I saw in Egypt was on April 6, on Lake Menzaleh; it rose from a mere scrap of an island all soft sand, and headed to the dunes that separate the lake from the Mediterranean, and the last I saw of it, was it still flying with its head pointed to European shores.