Mr. Hutchins, in his notes on the Hudson’s Bay birds, states that the Pigeon Hawk “makes its nest on the rocks and in hollow trees, of sticks and grass, lined with feathers, laying from two to four white eggs, thinly marked with red spots.” As Hutchins has been found to be generally quite accurate in his statements, and as this description does not at all apply either to the nest or the eggs of the columbarius, it is quite possible that he may have mistaken this species for the Pigeon Hawk, and that this description of eggs and nests belongs not to columbarius, but to richardsoni.

Subgenus RHYNCHOFALCO, Ridgway.

Species.

F. femoralis. Wing, 9.30–11.60; tail, 6.30–8.80; culmen, .60–.80; tarsus, 1.62–2.00; middle toe, 1.35–1.70. Second and third quills longest; first equal to or shorter than fourth. Adult (sexes similar). Above uniform plumbeous, the secondaries broadly tipped with whitish. Tail darker terminally, crossed by about eight narrow, continuous bands of white, and tipped with the same. A broad postocular stripe, middle area of the auriculars, and entire throat and jugulum, white, unvariegated; the latter with a semicircular outline posteriorly, and the former changing to orange-rufous on the occiput, where the stripes of the two sides are confluent. Sides entirely uniform blackish (confluent on the middle of the abdomen), with narrow bars of white; posterior lower parts immaculate light ochraceous. Young similar, but the jugulum with longitudinal stripes of blackish. Hab. Whole of Tropical America, exclusive of the West Indies, north to the southern border of the United States.

42076, ♀. ½

42076, ♀. ¼

42076, ♀.

Falco (Rhynchofalco) femoralis, Temminck.
APLOMADO FALCON.

Falco femoralis, Temm. Pl. Col. 121, 343, 1824.—Spix, Av. Braz. I, 18 (quot. Pl. Cl. 121), 1824.—Vig. Zoöl. Journ. I, 339.—Steph. Zoöl. XIII, pt. 2, p. 39, 1826.—Less. Man. Orn. I, 79, 1828; Tr. Orn. p. 89, 1831.—Cuv. Reg. An. (ed. 2), I, 322, 1817.—Swains. Classif. B. II, 212, 1837.—Nordm. Erm. Reis. um die Erde, Atl. p. 16.—Bridg. Proc. Zoöl. Soc. pt. 11, p. 109; Ann. Nat. Hist. XIII, 499.—D’Orb. Voy. Am. Merid. Av. p. 116, 1835.—Tschudi, Consp. Av. Wieg. Arch. 1844, p. 266; Faun. Per. p. 108, 1844.—Cass. Proc. Ac. Nat. Sc. Philad. 1855, p. 178.—Strickl. Orn. Syn. I, 88, 1855. Brewer, Oölogy, 1857, 14, pl. iii, f. 22. Hypotriorchis femoralis, Gray, Gen. B. fol. sp. 13, 1844; List B. Brit. Mus. p. 56, 1844.—Hartl. Syst. Ind. Azar. p. 3, 1847.—Cass. B. N. Am. p. 11, 1858.—Coues, Pr. Ac. Nat. Sc. Phil. 7, 1866.—Gray, Hand List, I, 21, 1869. Falco fuscocœrulescens, Vieill. Nouv. Dict. Hist. Nat. XI, 90, 1819. Falco cyanescens, Vieill. Enc. Méth. III, 1234 (No. 40, Azara, juv. teste, Hartl.). Falco thoracicus, Licht. Verz. Doubl. p. 62, 1823.

Sp. Char. Adult (sexes similar). Above uniform plumbeous, secondaries broadly whitish at ends; tail with continuous narrow bands of white. A postocular, broad stripe (changing to reddish on nape, where the two of opposite sides are confluent), middle area of auriculars, and entire throat and jugulum, white, unvariegated. Sides entirely uniform blackish (confluent on middle of abdomen), with narrow bars of white; posterior lower parts light ochraceous, immaculate. ♂. Wing, 9.90; tail, 6.70; tarsus, 1.62; middle toe, 1.45. ♀. Wing, 11.30; tail, 7.80; tarsus, 1.70; middle toe, 1.55.

Young. Similar to the adult, but with broad longitudinal stripes of blackish on the breast.

Adult male (No. 30,896, Mirador, E. Mexico; Dr. C. Sartorius). Above brownish-slate, becoming gradually darker anteriorly, the head above being pure dark plumbeous; on the rump and upper tail-coverts the tint inclines to fine cinereous. Secondaries passing very conspicuously into white terminally; primaries plumbeous-dusky, their inner webs with (the longest with twelve) very regular, narrow, transverse bars of white (the outer web plain). Lining of the wing white (becoming more ochraceous toward the edge); under coverts barred and serrated with dusky, the white, however, predominating. Tail black, basally with a perceptible plumbeous cast; crossed with eight narrow, transverse bands of white,—the first two of which are concealed by the coverts, the last terminal and about .27 of an inch in width; the rest are narrower, diminishing in width as they approach the base. Upper tail-coverts bordered terminally with ashy-white, the longer with one or two transverse bars of the same. Forehead (narrowly) white, this extending down across the lores to the angle of the mouth; a broad, conspicuous supraoral stripe, originating above the middle of the eye, and running back above the ear-coverts to the occiput (where the two of opposite sides are confluent), white, more fulvous-orange on the occiput; a broad dark plumbeous stripe running from the posterior angle of the eye back over upper edge of ear-coverts, and continuing (broadly) down the side of the neck; another, but much smaller one, of similar color, starting at lower border of bare suborbital space, passing downward across the cheeks, forming a “mustache,” leaving the middle area of the ear-coverts, the chin, throat, and whole breast, white, the pectoral portion defined with a semicircular outline posteriorly. Broad area covering the sides of the breast, sides, and flanks (meeting rather narrowly across the upper part of the abdomen), black, with narrow, rather indistinct, transverse bars of white. Femorals, tibiæ, abdomen, anal region, and lower tail-coverts fine ochraceous-rufous, palest posteriorly, the whole region immaculate. Wing-formula, 3, 2–4–1, 5. Wing, 9.90; tail, 6.70; tarsus, 1.62; middle toe, 1.45.

Adult ♀ (42,076. Mirador; Sartorius). Similar to the male in almost every respect. Plumbeous above rather darker and more uniform, although the difference is scarcely perceptible. Secondaries more broadly tipped with white, and upper tail-coverts more conspicuously barred with the same. White bars of the black areas beneath scarcely observable. Tail with eight white bars, as in the male longest primary with fourteen white bars on inner web of longest. Wing-formula, 3, 2–4–5=1. Wing, 11.30; tail, 7.80; tarsus, 1.70; middle toe, 1.55.

Juv. a (intermediate stage). ♂ (37,334, Mazatlan, W. Mexico; Col. A. J. Grayson). Plumbeous above darker and more brownish, uniform from rump to head, the former strongly tinged with rusty, this bordering the feathers. Tail darker and more brownish; white bars ten in number, instead of eight, narrower, and tinged with brownish; longest primary with thirteen bars of white on inner web. Lining of the wing black, leaving only a broad ochraceous stripe along the edge; feathers of the black portion with small circular white spots along their edges. Breast strongly tinged with ochraceous, and with large longitudinal blotches of black of cuneate form, and so crowded as to give almost the predominating color; the black patches lack entirely the white bars. Wing-formula, 3=2–4–1–5. Wing, 10.00; tail, 7.20.

♀ (55,019, Mazatlan, Grayson). Similar to the last, but lacking the rusty tinge on the rump; tail with eight white bars, as in the adult; pectoral stripes narrower and less numerous than in the preceding, and white bars distinguishable on the black areas. Wing-formula, 3, 2–4–1–5. Wing, 11.30; tail, 8.20.

b (first plumage). ♂ (45,693 and 49,508, Buenos Ayres, Conchitas; William H. Hudson). Similar to immature male (37,334). Above dull umber-drab, darker on the head; feathers of back, scapular, rump, and wings fading on edges; rump much tinged with rusty, this bordering the feathers. Tail with nine very obsolete, narrow, dull white bars, these not touching the edge of the feather on either web. Longest primary with ten transverse white bars on inner web. Beneath pale ochraceous, almost as deep anteriorly as posteriorly; dark areas restricted to a large patch on each side, and dull dark brown (very similar to the wings), instead of black, and scarcely varied; breast and upper part of abdomen (between the blackish lateral patches) with large longitudinal cuneate blotches of the same. “Winter visitor.”

Hab. Whole of South America; northward through Central America and Mexico, across the Rio Grande, into Texas and New Mexico.

Localities: Guatemala (Scl. Ibis, I, 219); Cathagena (Cassin, Pr. An. N. S. 1860, 132); La Plata (Burm. Reise, 437); Mexiana (Scl. & Salv. 1867, 590); Brazil (Pelz. O. Bras. I, 4); Buenos Ayres (Scl. & Salv. 1868, 143); Chile (Philippi); W. Peru (Scl. & Salv. 1858, 570; 1869, 155); Venezuela (Scl. & Salv. 1869, 252).

A specimen from Paraguay (58,738, ♂ ? Capt. T. J. Page, U. S. N.) has the slaty above lighter than in the Mirador male, approaching to ash. The white bars on the black side-patches are very numerous and regular; the white of the forehead is more sharply defined, and the deep rufescent-ochre of the posterior portion of the postocular stripe is even deeper than that of the tibiæ, etc.; the breast has a few narrow blackish streaks. The bars on wings and tail, however, are as in Mexican examples. This specimen probably denotes greater age than any other in the series.

Another specimen (29,809, ♀, Mirador), perhaps very young, is rather different from the others in the coloration of the lower parts; the rufous of the posterior portions is very deep, and the anterior light places are much tinged with ochraceous, the supraloral stripe being tinged throughout with the same; across the breast is a series of small tear-shaped spots of black, forming an imperfect band; there are, however, no other differences.

Nos. 29,520 (♀, Chile, Berlin Museum) and 29,521 (♂, Venezuela) differ from the rest only in a deeper tinge of ochraceous anteriorly beneath, the occipital stripes being very red.

No. 18,497 (♂, from the Rio Pecos, Texas) is in the plumage described as that of the young male, having the rusty tinge on rump, and more numerous bands on tail; the breast is almost as deeply ochraceous as the tibiæ, and the broad black patches of the sides scarcely meet across the abdomen, being there broken into streaks.

Falco femoralis.

A female, nearly adult, from Buenos Ayres (45,692, Conchitas; W. H. Hudson), has the feathers of the upper parts faintly edged with white; the rump and upper tail-coverts conspicuously barred with the same. The head above is decidedly more bluish than in northern examples, each feather with a shaft-line of black. The tail has only seven white bars,—these, however, very sharply defined, and very pure white; the longest primary has eleven white bars. The lower plumage is similar to that of the immature male from the Rio Pecos, Texas (No. 18,497). This specimen has the second and third quills equal.

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 14; Boston Society, 5; Philadelphia Academy, 2; New York Museum, 1; G. N. Lawrence, 1; R. Ridgway, 2. Total, 25.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
9.20–10.70 6.30–8.00 .60–.68 1.70–1.85 1.35–1.50 12
11.00–11.60 7.80–8.80 .71–.80 1.80–2.00 1.55–1.70 9

Habits. Only two specimens of this Hawk have been taken within the limits of the United States. One was obtained by Dr. Heermann on the vast plains of New Mexico, near the United States boundary-line. It appeared to be flying over the prairies in search of small birds and mice, at times hovering in the manner of the common Sparrow Hawk (Tinnunculus sparverius). It appears to be resident throughout a large part of Mexico, and in Central and South America. The other is from the Rio Pecos of Texas, collected by Dr. W. W. Anderson.

Mr. Darwin, in his Zoölogy of the Voyage of the Beagle, mentions obtaining one specimen in a small valley on the plains of Patagonia, at Port Desire, in latitude 47° 44′ south. M. D’Orbigny supposed latitude 34° to be the extreme southern limit of the species. Lieutenant Gilliss brought specimens from Chile.

Mr. Darwin states that the F. femoralis nests in low bushes, this corresponding with the observations of Mr. Bishop. He found the female sitting on her eggs in the beginning of January. According to M. D’Orbigny, it prefers a dry, open country with scattered bushes, which Mr. Darwin confirms. Mr. Bishop informs me that he met with this Hawk in the greatest abundance upon those vast plains of South America known as the Pampas, in which no trees except the ombû are found, and that it there nests exclusively on the tops of low bushes, hardly more than a foot or two from the ground. The bird was not at all shy, like most Hawks, but was easily approached so nearly as to be readily recognized.

Mr. Bridges states, in the Proceedings of the London Zoölogical Society (1843, p. 109), that the H. femoralis is trained in some parts of South America for the pursuit of smaller gallinaceous birds, and that it is highly esteemed by the Chilian falconers. It very soon becomes quite docile, and will even follow its master within a few weeks of its capture.

I am indebted to Mr. N. H. Bishop for specimens of the eggs of this Hawk obtained by him on the Pampas. The nest contained but two, and was built on the top of a low bush or stunted tree, hardly two feet from the ground. It was constructed, with some pains and elaboration, of withered grasses and dry leaves.

The eggs measure, one 1.81 inches in length by 1.69 in breadth, the other 1.78 by 1.63. This does not materially vary from the measurement given by Darwin. The ground-color of the egg is white. This, however, is so thickly and so generally studded with fine brown markings, that the white ground to the eye has a rusty appearance, and its real hue is hardly distinguishable. Over the entire surface of the egg is distributed an infinite number of fine dottings, of a color most nearly approaching a raw terra-sienna brown. Over this again are larger blotches, lines, and splashes of a handsome shade of vandyke-brown. In one egg these larger markings are much more frequent than in the other. The latter is chiefly marked with the finer rusty dottings, and has a more dingy appearance.

Subgenus TINNUNCULUS, Vieillot.

The characters of this subgenus have been sufficiently defined in the diagnosis on page 1427, so that it will be necessary for me only to add a few less important ones.

53198, ♀.

53198, ♀. ½

53198, ♀.

53198, ♀. ½

Tinnunculus sparverius.

The subgenus Tinnunculus is one which is well characterized by peculiarities of manners and habits as well as by features of structure. The species are the most arboreal of the Falcons, and their curious habit of poising in a fixed position as they hover over some object of food which they are watching is probably peculiar to them, and has been remarked of the Old World as well as of the American species. In their structure they are the most aberrant members of the subfamily belonging to the Northern Hemisphere and in their weak bill and feet, lengthened tarsi, obtusely tipped quills, more rounded wings, and more lengthened tail, exhibit a decided step toward Hieracidea, an Australian genus which is almost exactly intermediate in all the characters of its external structure between the true Falcons and the South American genus Milvago, of the Polyborine group.

The subgenus is most largely developed in the Old World, where are found about a dozen nominal species, of which perhaps one half must be reduced to the rank of geographical races. America possesses three species, two of which are restricted to the West India islands, while the other extends over the entire continent.

There is no reason whatever for separating the American species from those of the Old World, and the subgenus Pœcilornis, established upon these by Kaup, is not tenable.

Since the publication of my first paper upon the American forms of Tinnunculus,59 a large amount of additional material has fallen under my observation; the total number of examples critically examined and compared together amounting to over three hundred and fifty skins of which I have kept a record, besides many others which have come casually to my notice. This abundant material merely confirms the views I first expressed, in the paper alluded to, regarding the number and definition of the forms; their comparative relation to each other being the only respect in which I have reason to modify my arrangement.

In my first paper on the American Tinnunculi, three distinct species were recognized; one (sparverius) belonging to the whole of Continental America and the Lesser Antilles, one (leucophrys, Ridgway) to Cuba and Hayti, and one (sparveroides, Vig.) peculiar to Cuba. The first is one modified in different climatic regions into several geographical races, as follows: Var. sparverius, L., North and Middle America, exclusive of the gulf and Caribbean coast region; var. isabellinus, Swains., the eastern coast region of Tropical America, from Guiana to Florida; var. dominicensis, Gmel. (Lesser Antilles); var. australis, Ridgw. (South America in general); and var. cinnamominus, Swains. (Chile and Western Brazil). That each of these races is well characterized, the evidence of a series abundantly sufficient to determine this point enables me to assert without reserve; for I find in each instance that the characters diagnosed in my synopsis hold good as well with a large series as with a few specimens.

The following synopsis, essentially the same as that before published, may, to most persons, explain satisfactorily my reasons for recognizing so many races of T. sparverius,—a proceeding which, I am sorry to say, does not meet with favor with all ornithologists.60 Though there are at the present time three well-characterized or permanently differentiated species of Tinnunculus on the American continent, yet it is, to my mind, certain that these have all descended from a common ancestral stock, for evidence in proof of this is found in many specimens which I consider at least strongly “suggestive” of this fact; some specimens of var. isabellinus from Florida having blue feathers interspersed over the rump, thereby showing an approximation toward the uniformly blue upper surface of the adult male of T. sparveroides of the neighboring island of Cuba; while in the latter bird the embryonic plumage of the male is very similar to the permanent condition of the male of sparverius.

Synopsis of the American Species.

A. Back always entirely rufous (with or without black bars.) Lower parts white, or only tinged with ochraceous; front and auriculars distinctly whitish.

a. Inner webs of primaries barred entirely across, with white and dusky; “mustache” across the cheeks conspicuous; no conspicuous superciliary stripe of white.

1. T. sparverius.61 Crown bluish, with or without a patch of rufous. ♂. Wings and upper part of head slaty, or ashy-blue; scapulars, back, rump, and tail reddish-rufous; primaries, basal half of the secondaries, and a broad subterminal zone across the tail, black. ♀. The bluish, except that of the head, replaced by rufous, which is everywhere barred with blackish, and of a less reddish cast. Hab. Entire continent of America, also Lesser Antilles, north to St. Thomas.

b. Inner webs of primaries white, merely serrated along the shaft with dusky; “mustache” obsolete or wanting; a conspicuous superciliary stripe of white.

2. T. leucophrys.62 Similar to sparverius, except as characterized above. Hab. Cuba and Hayti.

B. Back rufous only in the ♀. Lower parts deep ferruginous-rufous; front and auriculars dusky.

3. T. sparveroides.63 ♂. Above, except the tail, entirely dark plumbeous, with a blackish nuchal collar; primaries and edges and subterminal portion of tail-feathers, black. Beneath deep rufous (like the back of sparverius and leucophrys), with a wash of plumbeous across the jugulum; throat grayish-white. Inner webs of primaries slaty, with transverse cloudings of darker. ♀. Differing from that of the above species in dark rufous lower parts and dusky, mottled inner webs of primaries. Second and third quills longest; first shorter than or equal to fourth. Hab. Cuba (only?).

The distinguishing characters of F. sparverius having been given in the foregoing synopsis, I will here consider this species in regard to the modifications it experiences in the different regions of its geographical distribution.

The whole of continental America, from the Arctic regions to almost the extreme of South America, and from ocean to ocean, is inhabited, so far as known, by but this one species of Tinnunculus. But in different portions of this vast extent of territory the species experiences modifications under the influence of certain climatic and other local conditions, which are here characterized as geographical races; these, let me say, present their distinctive characteristics with great uniformity and constancy, although the differences from the typical or restricted sparverius are not very great. The F. sparverius as restricted, or what is more properly termed var. sparverius, inhabits the whole of North and Middle America (both coasts included, except those of the Gulf of Mexico and Caribbean Sea), south to the Isthmus of Panama. Throughout this whole region it is everywhere nearly the same bird. This variety appears to represent the species in its greatest purity, being a sort of central form from which the others radiate. The most typical examples of the var. sparverius are the specimens in the large series from the elevated regions or plateau of Mexico and Guatemala. In these the rufous of the crown is most extended (in none is it at all restricted), and the ashy portions are of the finest or bluest and lightest tint.

All specimens, of quite a large series, from the peninsula of Lower California, are considerably smaller than any others, the smallest (1,693 ♂ ad. San José; J. Xantus) measuring, wing, 6.50; tail, 4.20, and tarsus, 1.30; the dwarfed size of these, however, is their only distinguishing feature. Two specimens (50,199, ♂, Cape Florida, and 10,345, ♀, Indian Key) from Florida differ from others in the unusual development of the bill, which toward the end is more suddenly curved, and the point considerably lengthened; these specimens have, also, only a tinge of rufous on the crown, thus showing a proximity to the var. isabellinus. The large bill, however, is no more than would be looked for in specimens from that region.

Along the Gulf border of the United States, and the Caribbean and North Atlantic coasts of South America (probably the whole Atlantic coast of tropical and subtropical America), the true sparverius is changed into what Swainson has called “Falco isabellinus,” which differs from the former only in having the cinereous of the crown and wings considerably darker (as well as less bluish), approaching plumbeous; the rufous of the crown is totally absent, or only present in faint touches; the lower parts are of a deeper ochraceous, and the black spots on the breast and sides sparse.

Allied to the last in tints of coloration, and apparently a direct offshoot from it, is the dominicensis of Gmelin (based upon description by Brisson), which inhabits the Lesser Antilles, from Trinidad northward to Porto Rico. Although I consider this (var. dominicensis) as a modified form of the var. isabellinus, yet it is the one of all the varieties referrible to sparverius which deviates most widely from the typical or original style. The characters of this are, tints those of var. isabellinus, but, in addition, the tail has numerous more or less complete black bands, while those of the back and scapulars are very broad and numerous; also, the crown has a decided rufous patch; the bill, too, is larger than in any other American member of the genus. A style of considerable uniformity spreads over the whole of South America, including both coasts, from Bogota to the Parana, excepting the northeastern coast region, before mentioned as inhabited by the var. isabellinus. It differs from all the other styles, except the cinnamominus of Chile, in having the lower parts continuously dull white, any ochraceous tinge being scarcely perceptible; there is seldom a trace of rufous on the crown, which has the light bluish tint seen in var. sparverius, and the black zone of the tail is scarcely more than half as wide as in the northern races. In size, also, it somewhat exceeds the others. Swainson named this “Falco gracilis”; but the F. (Tinnunculus) gracilis of Lesson being a different species, and the name as applied to it of prior date, I have bestowed upon the present bird the name var. australis.

In Chile and Brazil (Western ?) we find a form resembling the last in some respects, but differing in points of almost specific value. It differs from all the other American members of the genus in having the tail continuously rufous to the extreme tip, the black zone being considerably narrower than the terminal rufous, the lateral tail-feather immaculate rufous, etc. The grayish of the head is much darker and more slaty than in the var. australis. This is, without doubt, the Falco cinnamominus of Swainson, the specimens in the collection corresponding exactly with the description by that author.

The rufous patch on the crown must not be too much considered, as it is of all characters perhaps the most treacherous, though its presence or absence is in a measure characteristic of the several varieties. Neither does the exact number of spots on the lateral tail-feather prove sufficiently constant to serve as a character in which the least reliance can be placed, though Swainson attaches considerable value to it. I have found that, besides varying almost with the individual, in some specimens the feathers of opposite sides did not correspond.

About two hundred and fifty specimens form the basis of the following synopsis.

A. Tail tipped with white; outer tail-feathers (one or more) variegated.

a. ♂. Head above, and wings, fine bluish-ash; usually one tail-feather only (the outer) variegated.

1. Vertex with a conspicuous patch of rufous. ♂. Black zone of the tail 1.00 in width; breast strongly tinged with ochraceous; spots of black on the breast or sides circular. ♀. Above fulvous-rufous, the whole breast and sides with longitudinal dashes of a lighter tint of the same. Hab. Continent of North America north of Panama (except Caribbean and Gulf coast) … var. sparverius.

2. Vertex with only a trace of rufous, or none at all. ♂. Black zone of tail only .60 in width; breast nearly pure white; spots of black usually only on the sides, elliptical. ♀. Above vinaceous-rufous; longitudinal markings beneath deeper brown. Hab. Continent of South America (except North Atlantic and Caribbean coast) … var. australis.64

b. ♂. Head above, and wings, dark bluish-plumbeous; several outer tail-feathers variegated.

3. Vertex without any rufous. ♂. Anterior portions beneath deep ochraceous, without spots. Tail without indication of bars anterior to the subterminal one; black bars above confined to larger scapulars. ♀. Above ferruginous, with the black bars broader and blacker than in either of the preceding. Hab. Gulf, Caribbean, and Atlantic coasts of tropical continental America (Florida to Cayenne) … var. isabellinus.

4. Vertex with a patch of rufous. ♂. Black spots beneath numerous, large and circular. Tail with more or less complete black bars anterior to the subterminal band, sometimes regularly barred to the base; black bars above covering entire rufous surface. ♀. Similar to that of isabellinus, but markings beneath more numerous, and pure black instead of brown. Hab. Lesser Antilles, north to St. Thomas … var. dominicensis.65

B. Tail tipped with deep rufous; outer tail-feather unvariegated.

5. Head above dark slaty-plumbeous, without any rufous. ♂. Tail continuous rufous to the extreme tip, the subterminal black band narrower than the terminal rufous one, and not continuous; the outer feather entirely rufous, without any black. In other respects much like var. australis. (♀ not seen.) Hab. Chile and Western Brazil … var. cinnamominus.66

Falco (Tinnunculus) sparverius, Linn.
Var. sparverius, Linnæus.
AMERICAN SPARROW HAWK; AMERICAN KESTREL.

Accipiter (Æsalon) carolinensis, Briss. Orn. I, 385, 1760. Accipiter minor, Catesb. Carol. I, 5, 1754. Falco sparverius, Linn. Syst. Nat. p. 128, 1766.—Penn, Arct. Zoöl. pp. 211, 212.—Gmel. Syst. Nat. p. 284.—Lath. Ind. Orn. p. 42; Synop. I, 110, sp. 94; Gen. Hist. I, 290.—Daud. Tr. Orn. II, 142, pl. xii.—Shaw, Zoöl. VII, pl. xxvi.—Wils. Am. Orn. pl. xvi, f. 1, pl. xxxii, f. 2.—James. (Wils.) Am. Orn. I, 56, 60.—Less. Tr. Orn. p. 95.—Benn. gard. Zoöl. Soc. II, 121.—Steph. XIII, ii, 38.—Cuv. Reg. Anim. (ed. 2), I, 322.—Jard. (Wils.) Am. Orn. I, 262; II, 51.—Rich. & Swains. F. B. A. pl. xxiv.—Wagl. Isis, 1831, 517.—Bonap. Ann. Lyc. N. Y. II, 27; Isis, 1832, 1136.—Vieill. Enc. Méth. III, 1234 (in part).—Aud. Birds Am. pl. cxlii; Orn. Biog. II, 246, pl. cxlii.—Brew. (Wils.) Synop. p. 684; Am. Oölogy, p. 16, pl. xi, figs. 13 and 15 a.—De Kay, Zoöl. N. Y. II, 16, pl. vii. f. 16.—Peab. Birds Mass. III, 69.—Nutt. Man. I, 58. Tinnunculus sparverius, Vieill. Ois. Am. Sept. pls. xii, xiii.—Bridg. Proc. Zoöl. Soc. pt. xi, 109.—Gray, Gen. B. fol. sp. 10; List Brit. B. Mus. p. 60.—Woodh. Sitgr. Exp. Zuñi & Colorad. p. 60.—Cass. Proc. Ac. Nat. Sc. Phil. 1855, 278.—Birds Cal. & Tex. p. 92; Birds N. Am. 1858, 13.—Ridgw. P. A. N. S. 1870, 148.—Strickl. Orn. Syn. I, 99, 1855. Cerchneis sparverius, Bonap. List Eur. & N. Am. B. p. 5, 1838. Pœcilornis sparverius, Kaup, Monog. Falc. Cont. Orn. 1850, 53. Tinnunculus phalœna, Lesson, Mam. et d’Ois. 1847, 178 (San Blas & Acapulco).

Sp. Char. Adult male (12,025, Washington, D. C.; W. Wallace). Forehead, lateral and posterior, regions of the vertex, occiput, and wings, bluish-ash. Vertex, nape, scapulars, interscapulars, rump, upper tail-coverts, and tail, fine cinnamon-rufous; scapulars and back barred with black, the bars broadest and most conspicuous posteriorly. Tail tipped with white, and with a broad sharply defined subterminal zone of black, about one inch in width; lateral feather, with outer web and terminal half of inner, ashy-white, the latter with one or two distinct transverse spots anterior to the subterminal one. Wing-coverts with more or less conspicuous cordate spots of black, rather sparsely distributed; basal two-thirds of secondaries and whole of primaries deep black; the latter whitish around the terminal margin and with nine transverse bands of white on inner web of longest (second), the white rather exceeding the black, the points of which do not reach the edge of the feather; lining of the wing white with conspicuous cordate spots of black. Front and superciliary region more hoary than the forehead, almost approaching white. Whole lateral region of the head, with chin, throat, and lower parts, white; the neck, breast, and sides, however, with a deep tinge of ochraceous, the tint hardly approaching the depth of color seen on the nape. On the head there are (considering both sides) seven black spots; the first originating in front of the bare anteorbital space (leaving the lores white), and extending in a stripe downward across the maxillæ, forming a conspicuous “mustache”; the second crosses the tips of the ear-coverts, in form of an oblong transverse spot; the third is smaller, situated as far behind the last as this, and is posterior to the “mustache,” crossing the side of the neck; the last is an odd nuchal spot separating the ash of the occiput from the rufous of the nape. Breast and sides with circular or cordate spots of pure black; these varying in size, but generally larger on the sides. Other lower parts immaculate. Wing-formula, 2=3–4, 1. Wing, 7.10; tail, 4.50; tarsus, 1.32; middle toe, .98; culmen, .45.

Adult female (10,751, Fort Bridger, Utah; C. Drexler). Blue above confined to the head, which shows the rufous patch as in the male; entire upper parts rufous, lighter and less purplish than in the male, everywhere barred with black. Tail with twelve sharply defined narrow bars of black; the subterminal broadest, and about three eighths of an inch in width. Longest primary with eleven transverse spaces of pale rufous, nearly twice as wide as the dusky ones, which scarcely touch the edge. Beneath yellowish-white, paler than in the male, breast and sides with rusty longitudinal spots. Head as in the male. Wing, 7.60; tail, 5.20; tarsus, 1.50; middle toe, .90; bill, .50. Wing-formula, 2=3–4–1.

Young male (5,581, Medicine Bow Creek, Nebraska, August 7, 1856; W. S. Wood). Exactly like the adult male, but with the rufous darker, approaching to chestnut; spots beneath inclining to a tear-shaped form, and, though more numerous, are not so well defined as in the adult; also rufescent tinge beneath more general; blue of the wings with scarcely any spots; white terminal band of tail tinged with rufous. Sometimes the two or three outer feathers are clouded with ash, and possess indication of bars, formed of irregular black spots.

Young female (40,520, Fort Rice, Dacota; S. M. Rothhammer). Generally like the adult, but with rufous above darker, approaching ferruginous; the bars everywhere broader, and purer black; rufous vertical patch streaked centrally with black; spots beneath larger, darker, approaching reddish umber.

Hab. Continental North America (only), across to both coasts, and from Arctic regions to Isthmus of Panama; not in West Indies.

This form ranges over the whole of continental North America, from Panama northward into the British Provinces, and from the Atlantic to the Pacific. Throughout the whole of this extensive area the bird exhibits very little variation, in fact, none not of an almost individual character, consisting mainly in the varying amount of ashy-white and black on the lateral tail-feather, and also, to a less extent, in the depth of the ochraceous tint on the breast, and the abundance and size of the black spots on the sides or flanks. In the Gulf region of the United States it passes gradually into var. isabellinus through intermediate specimens. We have seen Florida skins (kindly lent to us by Mr. J. A. Allen) from Miami (♂, January 29, 1872), Cedar Keys (♂, February 28, 1871), and Florida Keys (♂, February 14, 1871). Of these, only the first (No. 14,491) deviates noticeably from the typical style; it inclines toward var. isabellinus in sparsity of black spots on flanks and restricted rufous on the crown, but in the pure light ash of the crown and wings, and faint ochraceous of the breast, it resembles more the var. sparverius. Wing, 6.50; tail, 4.70. The two other specimens measure as follows: No. 14,487, Florida Keys, wing, 6.90; tail, 5.00. No. 14,492, Cedar Keys, wing, 6.90; tail, 5.00. The former is peculiar in having some of the upper tail-coverts either partly or entirely ashy.

Mexican specimens represent the race in the greatest purity or exaggeration of its characteristic features, in pure and light bluish-ash of wings and crown, greatest extent of rufous on crown, etc. California specimens often exhibit what I have not noticed in eastern examples, though possibly occurring in them; that is, in adult males the cere and feet are of a deep orange-red—almost vermilion color.

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 104; Boston Society, 26; Philadelphia Academy, 7; Mus. Comp. Zoöl., 66; New York Museum, 7; Cab. G. N. Lawrence, 4; Cab. R. Ridgway, 4. Total, 218.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
6.50–8.00 4.50–5.70 .50–.00 1.25–1.55 .95–0.00 117
6.80–8.40 4.90–5.80 .55–.55 1.40–1.45 .90–1.00 95
Var. isabellinus, Swainson.

Falco isabellinus, Swainson, An. Menag. p. 281, 1838. Tinnunculus sparverius, var. isabellinus, Ridgway, P. A. N. S. Phil. Dec. 1870, p. 149. Tinnunculus dominicensis (not of Gmel.!), Strickl. Orn. Syn. 1, 100, 1855 (in part only).

Sp. Char. Adult male (3,841, Prairie Mer Rouge, La., June, 1853; “J. F.”). Much like var. sparverius, but considerably darker in colors; plumbeous, crown dark with no rufous on vertex, nor darker shaft-lines. Rufous above more purplish-castaneous; cinereous of wings much darker; neck, jugulum, breast, and sides deep soft ochraceous, spots very few, and restricted to the sides. Wing, 7.00; tail, 4.70; tarsus, 1.25; middle toe, .90; culmen, .50. Wing-formula, 2, 3–4, 1.

Adult female (58,339, Jacksonville, Fla., June 10, 1869; C. J. Maynard). Differing from the female of var. sparverius in much darker colors, the rufous inclining to castaneous; bars broader, more sharply defined, pure black. Head above pure dark plumbeous, conspicuously different from the fine light ash of var. sparverius; vertex with touches only of rufous; markings beneath narrower, and nearly pure black, upon a deeper ochraceous ground. Wing, 7.20; tail, 4.50; tarsus, 1.20; middle toe, .83; culmen, .42. Primaries, 2, 3–1, 4.

Hab. North Atlantic and Caribbean coasts of South America, from Demerara northward, along the Gulf coast of Mexico and United States, through Texas and Louisiana to Florida.

This form, though quite different in its extreme condition from true sparverius, gradually grades into it. Few, if any, other specimens possess in so exaggerated a degree all the distinctive characters of those described, though all from the regions indicated agree in having darker colors and less rufous on the crown than specimens from the interior of North and Middle America.

A series of six adult male Sparrow Hawks from Florida, kindly loaned me for examination by Mr. J. A. Allen, includes three typical examples of this littoral race of subtropical continental America. They all agree in very deep dark colors, entire absence or merely slight indication of rufous on the vertex, and deeply ochraceous breast, with few markings. No. 14,499 (Miami, Fla., June 19, 1871) is remarkable for lacking entirely the black spots on wings and flanks, and bars on the back or longer scapulars; the three outer tail-feathers are almost wholly ashy-white, with about five transverse spots of black; the terminal white band is strongly tinged with ash; there is no trace of rufous on the crown. Wing, 6.80; tail, 4.80.

In the unspotted wings and sides and unbarred scapulars there is a resemblance in this specimen to F. leucophrys; which, however, has the ash very much lighter, the black “mustache” obsolete or wanting, the lower breast pure white instead of deep ochraceous; the under surface of the primaries plain white, with shallow dusky serrations along the shaft, instead of being heavily barred with dusky; always has a patch of rufous on the crown, a conspicuous frontal and superciliary stripe of white, and an entirely differently marked tail. In its much barred tail it also resembles the var. dominicensis to a slight extent; but the latter has the middle feathers also barred, and always has the scapulars, generally the entire dorsal region, heavily barred with black, and the wings, breast, and sides heavily spotted; the bill is larger, and there is always more or less rufous on the crown. The other two specimens are more like the average; they both have a mere trace of rufous on the crown, conspicuous bars on the scapulars, and spots on the wings. No. 5,188 (Hibernia, Fla., February 3, 1869) has only a few black specks on the flanks; the outer tail-feather ashy-white, with seven transverse black spots across inner web. Wing, 6.80; tail, 4.80. No. 5,373 (Hawkinsville, Fla., March 12, 1869) is similar, but has the flanks distinctly spotted with black, and the outer tail-feather with inner web plain pale rufous, with only the subterminal large black spot. Wing, 6.80; tail, 4.80.

A series of ten specimens (five males and five females) from Florida, kindly sent me for examination by Mr. C. J. Maynard, contains nothing but var. sparverius, with a few individuals inclining slightly toward var. isabellinus. The extreme are measurements of the series as follows: ♂. Wing, 6.60–6.90; tail, 4.50–4.70. ♀. Wing, 6.90–7.50; tail, 4.80–5.10. Four out of the five males have the deeply ochraceous unspotted breast of var. isabellinus, but all have more or less rufous on the crown, while the ash is of that light shade seen in var. sparverius. No. 476 has the upper tail-coverts mixed with feathers which are either wholly or partially ash, while the light bands of the outer tail-feathers are much tinged with the same; the scapulars are almost wholly fine ash, like the wings, and with heavy black bars. The females likewise all incline toward var. isabellinus, all having the dark bars above equal to or broader than the rufous ones. No. 6,441 is transversely spotted on the flanks with heavy black bars, and is scarcely distinguishable from females of var. dominicensis.

An adult male labelled as coming from Cuba, but probably from the southeastern United States, in the collection of the Boston Society, is so deeply colored as to strongly resemble the young male of T. sparveroides. There is not a trace of rufous on the crown, which is dark plumbeous; the lower parts are entirely deep rufous, except the throat, inclining more to ochraceous on the tibiæ and crissum; the whole lower surface entirely free from spots of any kind. The tail is very uniformly marked, being wholly rufous, except the usual narrow terminal band, or the outer web of lateral feathers, which are white,—the latter with a few indications of black spots near the shaft,—and the usual subterminal zone of black, which is very regular and continuous. Though in these respects so closely resembling the young ♂ of T. sparveroides, it may be distinguished from it by the sharp definition of the black markings on the side of the head and on the wing-coverts, and of the black bars on the inner webs of the primaries. We have every reason to doubt whether this specimen was actually collected in Cuba, since so many of the specimens in the Lafresnaye Collection are incorrectly labelled as regards locality.

A young ♂ from Georgia, in the same collection, is somewhat similar, but differs in the following respects. The rufous beneath is confined to the breast, sides, and abdomen, but is as deep (i.e. only a shade or two lighter than that on the back); the two outer pairs of tail-feathers are mostly ashy-white, with large spots of black.