National Museum, 4; Boston Society, 2; Mus. Comp. Zoöl., 3; Philadelphia Academy, 4; New York Museum, 2; G. N. Lawrence, 4. Total, 19.
| Sex. | Wing. | Tail. | Culmen. | Tarsus. | Middle Toe. | Specimens. |
|---|---|---|---|---|---|---|
| ♂ | 7.00–7.70 | 4.86–5.50 | .50–.00 | 1.30–1.50 | .90–.00 | 11 |
| ♀ | 7.20–7.70 | 5.00–5.30 | .45–.50 | 1.35–1.40 | .85–.00 | 5 |
Habits. The common Sparrow Hawk of America has an extended distribution throughout the greater portion of North America, although it was not observed by Mr. MacFarlane, nor by any other collectors in the higher Arctic regions, nor was it met with by Mr. Dall in Alaska. Mr. Kennicott found it nesting at Fort Resolution (lat. 62°), on Great Slave Lake, and Mr. Clark at Fort Rae. These are the highest points to which we have any knowledge of its having been traced.
Tinnunculus sparverius.
Sir John Richardson speaks of it as abundant on the banks of the Saskatchewan, in the neighborhood of Carlton House. It probably breeds throughout North America, from Hudson’s Bay to Mexico, and from Maine to California, though it is rare in a large portion of the New England States. It is, however, quite abundant in the vicinity of Calais, Me., in New Brunswick, and in Nova Scotia, though less abundant about Halifax. It has not been taken, or if so only very rarely, in Eastern Massachusetts, though it has been known to breed in Williamstown and Amherst, in the western part of the State. It is equally rare in Rhode Island and in Connecticut. Dr. Woods, of East Hartford, knew of a pair which entered a dove-cot in that place, destroyed its inmates, and laid four eggs. They committed so many depredations on the neighbors’ chickens that they were shot.
Mr. Ridgway found this species exceedingly abundant in all portions of the West. In the cañons of the East Humboldt Mountains it was observed to have nests in holes on the faces of the limestone cliffs.
The Sparrow Hawk is a bird of irregular flight, now momentarily hovering over a particular spot, suspending itself in the air, and then shooting off in another direction. At other times it may be seen perched on the top of a dead tree, or on a projecting branch, sitting there in an almost perpendicular position for an hour or more at a time. It frequently jerks its tail, and appears to be reconnoitring the ground below for small birds, mice, or lizards, on which it chiefly preys. When it alights, it closes its long wings so suddenly that, according to Wilson, they seem to disappear. It often approaches the farm-house early in the morning, skulking about the barnyard in pursuit of mice, and occasionally of young chickens. Frequently it plunges into a thicket, as if at random, but always with an object in view, and with a sure and fatal aim.
Wilson once observed one of this species perched on the highest top of a large poplar, and, just as he was about to take aim, it swept down with the rapidity of an arrow into a thicket of briers, where he shot it, and found a small Field Sparrow quivering in its grasp. It is said to be fond of watching along hedge-rows and in orchards, where small birds usually resort. When grasshoppers are plentiful, they form the principal part of its food. The young are fed with the usual food of the parents,—mice, small birds, grasshoppers, etc. It also feeds upon small snakes, but rarely, if ever, touches anything that it has not itself killed, and has been known to reject its prey when, after having been killed, it proved to be in unsuitable condition for food.
Mr. Audubon states that the flight of this species is never protracted. It seldom flies far at a time; a few hundred yards are all the distance it usually goes before alighting. It rarely sails long on the wing at a time; a half-hour is its utmost extent. In pursuing a bird, it flies with great rapidity, but never with the speed of the Sharp-shinned and other Hawks. Its cry is so similar to that of the Kestrel of Europe that it might be readily mistaken for it but for its stronger intonation. At times it gives out these notes as it perches, but they are principally uttered while on the wing. Mr. Audubon has heard them imitate the feeble cries of their offspring, when these have left the nest and are following their parents.
The young birds, when they first appear, are covered with a white down. They grow with great rapidity, and are soon able to leave their nest, and are well provided for by their parents until they are able to take care of themselves. They feed at first on grasshoppers and crickets.
At Denysville, Me., these Hawks were observed to attack the Cliff Swallows, while sitting on their eggs, deliberately tearing open their covered nests, and seizing their occupants for their prey.
In winter, these birds, for the most part, desert the Northern and Middle States, but are resident south of Virginia. They can be readily tamed, especially when reared from the nest. Mr Audubon raised a young Hawk of this species, which continued to keep about the house, and even to fly to it for shelter when attacked by some of its wilder kindred, and never failed to return at night to roost on its favorite window-shutter. It was finally killed by an enraged hen, whose chickens it attempted to seize.
This Hawk constructs no nest, but makes use of hollow trees, the deserted hole of a Woodpecker, or even an old Crow’s nest. Its eggs are usually as many as five in number, and Mr. Audubon once even met with seven in a single nest. The ground of the eggs is usually a dark cream-color or a light buff. In their markings they vary considerably. Five from a nest in Maryland were covered throughout the entire surface with small blotches and dottings of a light brown, at times confluent, and, except in a single instance, not more frequent at the larger end than the smaller. The contents of a nest obtained by Mr. Audubon on the Yellowstone River had a ground-color of a light buff, nearly unspotted, except at the larger end, with only a few large blotches and splashes of a deep chocolate. In others, interspersed with the light-brown markings are a few of a much deeper shade. In some, the eggs are covered with fine markings of buff, nearly uniform in size and color; and others again are marked with lines and bolder dashes of brown, of a distinctly reddish shade, over their entire surface, and often so thickly as nearly to conceal the ground. The eggs are nearly spherical. The average length is 1.38 inches by a breadth of 1.13. They are subject to variation in size, but are uniform as to shape. They range in length from 1.48 to 1.32 inches, and in breadth from 1.08 to 1.20 inches.
The eggs of Tinnunculus sparveroides, from Cuba, and of var. cinnamominus from Chile, differ in size and markings from those of North American birds. Their ground-color is much whiter, is freer from markings which have hardly any tinge of rufous, but are more of a yellowish-brown. The Cuban egg measures 1.28 by 1.08 inches; the Chilian, 1.25 by 1.08.
Gen. Char. General aspect somewhat vulturine, but bearing and manners almost gallinaceous. Neck and legs very long. Bill very high and much compressed, the commissure very straight and regular, and nearly parallel with the superior outline; cere very narrow, its anterior outline vertical and straight. Nostril very small, linear, obliquely vertical, its upper end being the posterior one; situated in the upper anterior corner of the cere. Lateral and under portions of the head naked and scantily haired, the skin bright-colored (reddish or yellow in life). Occipital feathers elongated. Wings and tail long, the latter rounded; five outer quills with inner webs sinuated; third to the fourth longest; first shorter than the sixth, sometimes shorter than the seventh. Feet almost gallinaceous, the tarsus nearly twice as long as the middle toe, but stout; outer toe longer than the inner; posterior toe much the shortest; claws long, but slender, weakly curved, and obtuse. Tarsus with a frontal series of large transverse scutellæ, the lower fourth to sixth forming a single row, the others disposed in two parallel series of alternating plates; the other parts covered by smaller hexagonal scales.
37871, ♀. NAT. SIZE.
37871, ♀. ¼
37871, ♀. ¼
Wing and tail.
37871, ♀. ¼
Polyborus auduboni.
This well-marked genus contains but a single species, the P. tharus, Mol., which extends its range over the whole of tropical and subtropical America, exclusive of some of the West India Islands. North and south of the Isthmus it is modified into geographical races, the southern of which is var. tharus, Mol., and the northern var. auduboni, Cass.
The closely related genera Phalcobænas, Milvago, Ibycter, and Daptrius are peculiar to South America and the southern portion of Middle America, most of them being represented by two or more species. They all form a well-marked and peculiarly American group, for which I shall retain Schlegel’s term Polybori.
Their habits are quite different in many respects from those of other Falconidæ, for they combine in many respects the habits of the gallinaceous birds and those of the Vultures. They are terrestrial, running and walking gracefully, with the exception of the species of Ibycter and Daptrius, which are more arboreal than the others, and are said also to feed chiefly upon insects, instead of carrion.
P. tharus. Wing, 14.50–17.70; tail, 10.00–11.00; culmen, 1.20–1.48; tarsus, 3.20–4.20; middle toe, 1.75–2.30.
Adult. Forehead, crown, occiput, back, rump, abdomen, sides, and tibiæ, and terminal zone of the tail, dull black. Neck, breast, tail-coverts, and tail, dingy whitish. Interscapulars, breast, and tail with transverse dusky bars.
Young. Blackish areas replaced by dull brown; region of the transverse bars marked, instead, with longitudinal stripes.
Adult. Whole body, with middle wing-coverts, variegated with transverse bars of black and white; tail-coverts barred. Terminal zone of the tail about 2.00 wide. Young. Longitudinal stripes over the whole head and body, except throat, cheeks, and tail-coverts; tail-coverts transversely barred. Hab. South America … var. tharus.67
Adult. Transverse bars confined to the breast and interscapulars; rest of body continuous black; tail-coverts without bars; wing-coverts unvariegated. Terminal zone of tail about 2.50 wide. Young. Longitudinal stripes confined to the breast and interscapulars; rest of the body continuous brown. Tail-coverts without bars. Hab. Middle America, and southern border of United States, from Florida to Cape St. Lucas … var. auduboni.
Polyborus auduboni, Cassin, Proc. Acad. Nat. Sc. Philad. 1865, p. 2. Polyborus vulgaris (“Vieill.”), Aud. Orn. Biog. II, 350, 1834 (not of Vieillot!). Polyborus brasiliensis (“Gmel.”), Aud. Birds Am. Oct. ed. I, 21, 1840 (not of Gmelin!). Polyborus tharus (“Mol.”) Cassin, Birds of Cal. & Tex. I, 113; 1854 (not of Molina!); Brewer, Oölogy, 1857, p. 58, pl. xi, figs. 18 & 19; Baird, Birds N. Am. 1858, p. 45.—Heerm. P. R. R. Rept. VII, 31, 1857.—Coues, Prod. Orn. Ariz. p. 13, 1866.—Owen, Ibis, III, 67.—Gurney, Cat. Rapt. B. 1864, 17.—Dresser, Ibis, 1865, 329 (Texas).
Sp. Char. Adult male (12,016, Texas; Capt. McCall). Forehead, crown, occiput, and nape, wings, scapulars, rump, belly, thighs, and anal region continuous deep dull black; chin, neck, jugulum, breast, and tail-coverts (upper and lower), soiled white. Breast with numerous cordate spots of black, these growing larger posteriorly, and running in transverse series; back with transverse bars of white, which become narrower and less distinct posteriorly. Basal two-thirds of tail white, crossed by thirteen or fourteen narrow transverse bands of black, which become narrower and more faint basally; outer web of lateral feather almost entirely black; broad terminal band of the tail uniform black (2.40 inches in width); third, fourth, fifth, and sixth primaries grayish just beyond the coverts, this portion with three or four transverse bars of white. Middle portion of primaries beneath, faintly barred with white and ashy; the barred portion extending obliquely across. Third quill longest, fourth a little shorter, second shorter than fifth; first 3.60 inches shorter than longest. Wing, 16.70; tail, 9.60; tarsus, 3.40; middle toe, 2.10.
Adult female. Plumage similar; white more brownish; abdomen with indication of bars. Wing, 15.50; tail, 8.70; tarsus, 3.30; middle toe, 2.20.
Young (42,130, ♀, Mirador, Mexico; Dr. C. Sartorius). Black of adult replaced by dingy dark brown, this darkest in the hood; white and dusky regions gradually blended, the feathers of the breast being whitish, edged (longitudinally) with brown. No trace of the transverse bars, except on the tail, which is like that of the adult.
Hab. Middle America north of Darien; southern border of United States from Florida to Lower California; Cuba.
Localities: Guatemala (Scl. Ibis, I, 214); Cuba (Cab. Journ. II, lxxix; Gundl. Rept. 1865, 221, resident); ? Trinidad (Taylor, Ibis, 1864, 79); Texas (Dresser, Ibis, 1865, 329, breeds); Arizona (Coues); Costa Rica (Lawr. IX, 132); Yucatan (Lawr. 16, 207.)
National Museum, 16; Boston Society, 2; Philadelphia Academy, 4; Museum Comp. Zoöl., 1; R. Ridgway, 2. Total, 25.
| Sex. | Wing. | Tail. | Culmen. | Tarsus. | Middle Toe. | Specimens. |
|---|---|---|---|---|---|---|
| ♂ | 14.60–16.50 | 9.00–10.00 | 1.20–1.48 | 3.20–3.60 | 1.90–2.00 | 6 |
| ♀ | 14.75–16.00 | 8.80–10.00 | 1.20–1.45 | 3.55–3.75 | 2.00–2.10 | 8 |
Polyborus tharus, var. auduboni.
Habits. The Caracara Eagle, as this bird is called, though it seems to possess, to a large degree, the characteristics of a Vulture, and hardly any of the true aquiline nature, is found in all the extreme southern portions of the country, in Florida, Texas, Southern Arizona, and California. Audubon met with it abundantly in Florida in the winter of 1831. Mr. Boardman has seen it quite common at Enterprise, associating with the Vultures. Dr. Woodhouse, while encamped on the Rio Saltado, near San Antonio, in Texas, frequently saw the Caracaras, and always in company with the Vultures, which he says they greatly resemble in their habits, excepting that they were much more shy. He could, however, readily approach them when on horseback. Mr. Dresser also frequently encountered it in Texas in the vicinity of San Antonio, and speaks of it as abundant from the Rio Grande to the Guadaloupe, but never noticed any farther east. In Arizona, Dr. Coues says, it is not a rare bird in the southern and western portions of that Territory. Lieutenant Couch likewise describes them as exceedingly abundant from the Rio Grande to the Sierra Madre. He speaks of killing a male bird on the nest, which was in a low tree and composed of sticks. He adds that this bird destroys the Texas field-rats (Sigmodon berlandieri) in large numbers.
Dr. Heermann met with this species on the Colorado River, near Fort Yuma, in company with the Cathartes aura. He found it so shy that it was impossible to procure a specimen. He found it along the Gila River, and again met with it in Texas wherever there were settlements. At San Antonio, wherever there were slaughter-houses, he met with them in great numbers, twenty or thirty being often seen at a time.
Grayson gives the Caracara as quite abundant in the Tres Marias. Although it subsists mainly on dead animals and other offal, it is said to sometimes capture young birds, lizards, snakes, and land-crabs. It generally carries its prey in its beak; but Colonel Grayson states that he has seen it also bear off its food in its claws, as Hawks do. It walks with facility on the ground, and was often met with in the thick woods, walking about in search of snakes. Mr. Xantus found it nesting at Cape San Lucas, placing its nest on the top of the Cereus giganteus. It occurs also in the West Indies, especially in the island of Cuba, where it is known to breed. Eggs were obtained and identified by the late Dr. Berlandier, of Matamoras, in Northern Mexico, on the Rio Grande, in considerable numbers.
Mr. Salvin (Ibis, I, 214) says the Caracara is universal in its distribution in Central America, appearing equally abundant everywhere. At Duenas it was a constant resident, breeding on the surrounding hills. Its food seemed to consist largely of the ticks that infested the animals. In Honduras Mr. G. C. Taylor found them very common, quite tame, and easily shot. They feed on carrion and offal, were often seen scratching among the half-dry cow-dung, and are “a very low caste bird.” Mr. E. C. Taylor (Ibis, VI, 79) frequently saw this bird on the shores of the Orinoco. It was very tame, and generally allowed a near approach, and when disturbed did not fly far. He did not meet with it in Trinidad.
On the Rio Grande the popular name of this species is Totache, while in Chile the P. tharus is called Traro, but its more common name throughout South America is Carrancha.
According to Audubon, the flight of this bird is at great heights, is more graceful than that of the Vulture, and consists of alternate flapping and sailing. It often sails in large circles, gliding in a very elegant manner, now and then diving downwards and then rising again.
These birds feed on frogs, insects, worms, young alligators, carrion, and various other forms of animal food. Mr. Audubon states that he has seen them walk about in the water in search of food, catching frogs, young alligators, etc. It is harmless and inoffensive, and in the destruction of vermin renders valuable services. It builds a coarse, flat nest, composed of flags, reeds, and grass, usually on the tops of trees, but occasionally, according to Darwin, on a low cliff, or even on a bush.
Mr. R. Owen, who found this bird breeding near San Geronimo, Guatemala, April 2 (Ibis, 1861, p. 67), states that the nest was built on the very crown of a high tree in the plain. It was made of small branches twisted together, and had a slight lining of coarse grass. It was shallow, and formed a mass of considerable size. The eggs were four in number, and are described as measuring 2.15 inches by 1.60, having a light red ground-color, and spotted and blotched all over with several shades of a darker red.
Dr. Heermann found the nest of this species on the Medina River. It was built in an oak, and constructed of coarse twigs and lined with leaves and roots. It was quite recently finished, and contained no eggs. Mr. Dresser states that it breeds all over the country about San Antonio, building a large bulky nest of sticks, lined with small roots and grass, generally placed in a low mesquite or oak tree, and laying three or four roundish eggs, similar to those of the Honey Buzzard of Europe. He found several nests in April and through May, and was told by the rancheros that its eggs are found as late as June. The nests found in the collection of Dr. Berlandier, of Matamoras, were coarse flat structures, composed of flags, reeds, and grass. The nests, though usually built on the tops of trees, are occasionally found, according to Darwin, on a low cliff, or even on a bush. The number of the eggs is rarely, if ever, more than three or four. Four eggs, taken by Dr. Berlandier near the Rio Grande, exhibit a maximum length of 2.44 inches; least length, 2.25; average, 2.41. The diameter of the smallest egg is 1.75 inches; that of the largest, 1.88; average, 1.81. These eggs not only present the great and unusual variation in their length of nearly eight per cent, but very striking and anomalous deviations from uniformity are also noticeable in their ground-color and markings. The ground-color varies from a nearly pure white to a very deep russet or tan-color, and the markings, though all of sepia-brown, differ greatly in their shades. In some, the ground-color is nearly pure white with a slight pinkish tinge, nearly unspotted at the smaller end, and only marked by a few light blotches of a sepia-brown. These markings increase both in size and frequency, and become of a deeper shade, as they are nearer the larger end, until they become almost black, and around this extremity they form a large confluent ring of blotches and dashes of a dark sepia. Others have a ground-color of light russet, or rather white with a very slight wash of russet, and are marked over the entire surface, in about equal proportion, with irregular lines and broad dashes of dark sepia. Again, in others the ground is of the deepest russet or tan-color, and is marked with deep blotches of a dark sepia, almost black. The eggs are much more oblong than those of most birds of prey, and in this respect also show their relation to the Vultures, rather than to the Hawks or Eagles. They are pyriform, the smaller end tapers quite abruptly, and varies much more, in its proportions, from the larger extremity, than the eggs of most true Hawks.
Lieutenant Gilliss found the South American race exceedingly numerous throughout Central and Southern Chile. It was constantly met with along the roads, and wherever there was a chance of obtaining a particle of flesh or offal. At the annual slaughtering of cattle they congregate by hundreds, and remain without the corral, awaiting their share of the rejected parts. It was so tame, from not being molested, that it could be taken with the lasso, but when thus captured, it fights desperately, and no amount of attention or kindness can reconcile it to the loss of liberty.
Throughout South America it is one of the most abundant species, its geographical range extending even to Cape Horn. Mr. Darwin found the Polyborus nowhere so common as on the grassy savannas of the La Plata, and says that it is also found on the most desert plains of Patagonia, even to the rocky and barren shores of the Pacific.
Gen. Char. Bill inflated, the cere depressed below the arched culmen; end of bill much developed, forming a strong, pendent hook. Anterior edge of nostril touching edge of the cere. Whole of tarsus and toes (except terminal joint) covered with rough, somewhat imbricated, projecting scales. Outer toe versatile; all the claws of equal length. In their shape, also, they are peculiar; they contract in thickness to their lower side, where they are much narrower than on top, as well as perfectly smooth and rounded; the middle claw has the usual sharp lateral ridge, but it is not very distinct. All the toes perfectly free. Tibiæ not plumed, but covered compactly with short feathers, these reaching down the front of the tarsus below the knee, and terminating in an angle. Primary coverts hard, stiff, and acuminate, almost as much so as the quills themselves; third quill longest; first longer than fifth; second, third, and fourth sinuated on outer webs; outer three deeply emarginated, the fourth sinuated, on inner webs.
Of this remarkable genus, there appears to be but a single species, which is almost completely cosmopolitan in its habitat. As in the case of the Peregrine Falcon and Barn Owl, different geographical regions have each a peculiar race, modified by some climatic or local influence. These races, however, are not well marked, and are consequently only definable with great difficulty.
P. haliætus. Wing, 15.20–21.50; tail, 7.00–11.11; culmen, 1.20–1.40; tarsus, 2.00–2.15; middle toe, 1.60–2.00. Second or third quills longest. Above clear dark grayish-brown, inclining to brownish-black, plain, or variegated with white. Tail brownish-gray (the inner webs almost entirely white), narrowly tipped with white, and crossed by about six or seven nearly equal bands of dusky-black. Head, neck, and entire lower parts, snowy-white; the breast with or without brown spots or wash. A dusky stripe on side of head (from lores across the ear-coverts), and top of head more or less spotted, or streaked, with the same. Adult. Upper parts plain. Young. Feathers of the upper parts bordered terminally with white. Sexes alike (?).
Wing, 17.00–20.50; tail, 7.00–10.00; culmen, 1.20–1.45; tarsus, 1.95–3.15; middle toe, 1.50–1.90. Second or third quills longest (in eighteen specimens from Europe and Asia). First longer than fifth. Breast always (?) spotted with brownish, or uniformly so; top of head with the black streaks usually predominating. Tail with six to seven narrow black bands, continuous across both webs. Hab. Northern Hemisphere of the Old World … var. haliætus.68
Wing, 17.50–21.50; tail, 8.70–10.50; culmen, 1.25–1.40; tarsus, 2.00–2.40; middle toe, 1.70–2.00. Second and third quill longest. Breast often entirely without spots; top of head and nape usually with dark streaks predominating. Tail with six to seven narrow black bands, continuous across both webs. Hab. Northern Hemisphere of the New World … var. “carolinensis.”
Wing, 17.50–19.50; tail, 9.00–10.00; culmen, 1.25–1.40; tarsus, 2.10; middle toe, 1.70–1.95. Third quill longest, but second just perceptibly shorter (eight specimens, including Gould’s types). Breast with the markings sometimes (in two out of the eight examples) reduced to sparse shaft-streaks, but never (?) entirely immaculate. Top of the head with the white streaks usually predominating, sometimes (in three out of the eight specimens) immaculate white (the occiput, however, always with a few streaks). Tail with six to seven white bands on the inner webs, which (according to Kaup) do not touch the shaft. Hab. Australia … var. “leucocephalus.”69
Falco carolinensis, Gmel. Syst. Nat. p. 263, 1789.—Daud. Tr. Orn. II, 69, 1800. Pandion carolinensis, Bonap. List, pt. iii, 1838; Consp. Av. p. 16.—Strickl. Orn. Syn. I, 64, 1855.—Aud. Birds Am. pl. lxxxi, 1831.—Cass. Birds Cal. & Tex. p. 112, 1854.—Brewer, Oölogy, 1857, p. 53, pl. iii, fig. 33, 34.—Newb. P. R. R. Rept. VI, iv, 75, 1857.—Heerm. VII, 21, 1857.—De Kay, Zoöl. N. Y. II, 8, pl. vi, fig. 18.—Cass. Birds N. Am. 1858, p. 44.—Coop. & Suck. P. R. R. Rept. XII, ii, 153, 1860.—Coues, Prod. Orn. Ariz. 1866, p. 13.—Gray, Hand List, I, 15, 1869.—Max. Cab. Journ. VI, 1858, 11.—Lord, Pr. R. A. I. IV, 1864, 110 (Brit. Columb.; nesting).—Fowler, Am. Nat. II, 1868, 192 (habits). Falco cayennensis, Gmel. Syst. Nat. p. 263, 1789.—Daud. Tr. Orn. II, p. 69, 1800. Falco americanus, Gmel. Syst. Nat. p. 257.—Lath. Index Orn. p. 13, 1790; Syn. I, 35, 1781; Gen. Hist. I, 238, 1821.—Daud. Tr. Orn. II, 50.—Shaw, Zoöl. VII, 88. Aquila americana, Vieill. Ois. Am. Sept. I, pl. iv, 1807. Pandion americanus, Vieill. Gal. Ois. pl. ii, 1825.—Vig. Zoöl. Journ. I, 336.—Swains. Classif. B. II, 207, 1837. Aquila piscatrix, Vieill. Ois. Am. Sept. I, pl. iv, 1807. Accipiter piscatorius, Catesby, Carolina, I, pl. ii, 1754. A. falco piscator antillarum, Briss. Orn. I, 361, 1760. A. falco piscator carolinensis, Briss. Orn. I, 362. Pandion haliætus, Rich. Faun. Bor. Am. II, 20, 1831.—Jard. (Wils.) Am. Orn. II, 103, 1832.—James. (Wils.) Am. Orn. I, 38, 1831.—Aud. Orn. Biog. I, 415, 1831.—Gray, List B. Brit. Mus. p. 22, 1844. ? Pandion fasciatus, Brehm, Allgem. deutsch. Zeitung, II, 1856, 66 (St. Domingo).
Sp. Char. Adult male (17.227, San José, Lower California, December 15, 1859; J. Xantus). Upper surface dark vandyke-brown, with a faint purplish cast; quills black. Every feather with a conspicuous, sharply defined terminal crescent of pure white. Tail brownish-drab, narrowly tipped with white, and crossed with seven (one concealed) regular bands of dusky; inner webs almost wholly white, the black bands sharply defined and continuous; shafts entirely white. Ground-color of the head, neck, and entire lower parts, pure white; a broad stripe from the eye back across upper edge of the ear-coverts to the occiput brownish-black; white head also sparsely streaked with blackish, these streaks suffusing and predominating medially; nape faintly tinged with ochraceous, and sparsely streaked. Breast with large cordate spots of brown, fainter than that of the back, a medial spot on each feather, the shaft black; rest of lower parts immaculate. Lining of the wing white, strongly tinged with ochraceous; the brown of the outer surface encroaching broadly over the edge. Under primary-coverts with broad transverse spots or bars; under surface of primaries grayish-white anterior to the emargination irregularly mottled with grayish; axillars immaculate. Wing-formula, 2=3, 4–1, 5. Wing, 20.00; tail, 8.80; culmen, 1.35; tarsus, 2.15–1.10; middle toe, 1.90; outer, 1.75; inner, 1.40; posterior, 1.15; posterior outer and inner claws of equal length, each measuring 1.20 (chord); middle, 1.15. “Iris yellow; feet greenish-yellow.”
Adult female (290, S. F. Baird’s Collection, Carlisle, Pa., April 17, 1841). Dark brown of the upper surface entirely uniform, there being none of the sharply defined white crescents so conspicuous in the male.70 Tail brown to its tip, the dusky bands obscure, except on inner webs. On the top of the head, the dusky is more confined to a medial stripe. Pectoral spots smaller, less conspicuous. Under surface of primaries more mottled with grayish. Wing-formula, 3, 2–4–1, 5. Wing, 20.50; tail, 9.15; culmen, 1.35; tarsus, 2.15; middle toe, 1.70.
12013, ♂. ½
12013, ♂. ½
17227, ♂. ¼
Pandion carolinensis.
Hab. Whole of North America, south to Panama; N. Brazil; Trinidad, Cuba, and other West India Islands.
Localities: Belize (Scl. Ibis, I, 215); Cuba (Cab. Journ. II, lxxx, nests; Gundl. Repert. Sept. 1865, 1, 222); Bahamas (Bryant, Pr. Bost. Soc. VII, 1859); Panama (Lawr. VIII, 63); Trinidad (Taylor, Ibis, 1866, 79); Arizona (Coues, Pr. A. N. S. 1866, 49); N. Brazil (Pelz. Orn. Bras. I, 4).
In eight out of twelve North American adult specimens, there is but the slightest amount of spotting on the breast; in two of these (4,366, Puget Sound, and 12,014, Oregon), none whatever; in 17,228 (♂, Cape St. Lucas), 2,512 (♂ S. F. B. Carlisle, Pa.), 34,065 (♀, Realejo, Central America), and 5,837 (Fort Steilacoom), there is just a trace of these spots.
The specimens described are those having the breast most distinctly spotted. Specimens vary, in length of wing, from 17.50 to 20.50. There appears to be no sexual difference in size.
The distinctness or identity of the European and North American Ospreys can only be determined by the comparison of a very large series; this we have not been able to do, and although it is our belief that they should not be separated, the impressions received from a close inspection of the specimens before us (twenty-seven American and eighteen European) seem to indicate the propriety of distinguishing them as races.
The male of the pair described appears to be perfectly identical, in all respects except size, with a very perfect, finely mounted European male; indeed, the only discrepancy is in the size, the wing of the European bird being only nineteen inches, instead of twenty inches as in the American. The female, however, differs from European females in having the brown on the breast in the form of detached faint spots, instead of a continuous grayish-brown wash, more or less continuous.
The types of our descriptions are the only specimens of the American series which show even an approach to the amount of spotting on the breast constant in birds from Europe.
The American bird, as indicated by the series before us, would seem to be rather the larger; for the European specimens measure uniformly about an inch less than the American in length of the wing.
In all the American specimens, of both sexes, the shafts of the tail-feathers are continuously white, while in the European they are clear white only at the roots or for the basal half.
While, in consideration of the above facts, I am for the present compelled to recognize the American Pandion under the distinctive name of carolinensis, I may say, that, if any European birds occur with the breast immaculate,—no matter what the proportion of specimens,—I shall at once waive all claims to distinctness for the American bird.
National Museum, 7; Philadelphia Academy, 3; New York Museum, 1 (Brazil); Boston Society, 6; Museum Cambridge, 9; Cab. G. N. Lawrence, 1; Coll. R. Ridgway, 1. Total, 28.
| Sex. | Wing. | Tail. | Culmen. | Tarsus. | Middle Toe. | Specimens. |
|---|---|---|---|---|---|---|
| ♂ | 19.00–20.50 | 10.00–10.50 | 1.35–0.00 | 2.25–2.40 | 1.80–1.85 | 5 |
| ♀ | 18.75–19.00 | 8.80–9.50 | 1.25–1.35 | 2.00–2.25 | 1.70–1.80 | 4 |
Second and third quills longest; first shorter or longer than fifth.
Habits. The Fish Hawk of North America, whether we regard it as a race or a distinct species from that of the Old World fauna, is found throughout the continent, from the fur regions around Hudson’s Bay to Central America. According to Mr. Hill, it is seen occasionally in Jamaica, and, as I learn by letter from Dr. Gundlach, is also occasionally met with in the island of Cuba; but it is not known to breed in either place. Dr. Woodhouse, in his report of the expedition to the Zuñi River, speaks of this Hawk as common along the coasts of Texas and California. Dr. Heermann mentions it as common on the borders of all the large rivers of California in summer; and Dr. Gambel also refers to it as abundant along the coast of that State, and on its rocky islands, in which latter localities it breeds. I am not aware that it has ever been found farther south than Texas, on the eastern coast. On the Pacific coast it appears to have a more extended distribution both north and south, but nowhere to be so abundant as on certain parts of the Atlantic coast.
Pandion haliætus (European specimen).
Mr. Bischoff obtained this species about Sitka, where he found it breeding, and took its eggs; and Mr. Dall procured several specimens near Nulato in May, 1867, and in 1868. They were not uncommon, frequenting the small streams, and were summer visitors, returning to the same nest each season. Colonel Grayson found it breeding as far south as the islands of the Tres Marias, in latitude 31° 30′ north. The nest was on the top of a giant cactus. Mr. Xantus describes it as breeding on the ground at Cape St. Lucas.
In the interior it was met with by Richardson, but its migrations do not appear to reach the extreme northern limits of the continent. That observing naturalist saw nothing of this bird when he was coasting along the shores of the Arctic Sea, nor did Mr. Hearne find it on the barren grounds north of Fort Churchill. Its eggs were collected on the Mackenzie River by Mr. Ross, and on the Yukon by Messrs. Lockhart, Sibbiston, McDougal, and Jones. At Fort Yukon, Mr. Lockhart found it nesting on a high tree (S. I. 15,676).
On the Atlantic coast it is found from Labrador to Florida, with the exception of a portion of Massachusetts around Boston, where it does not breed, and where it is very rarely met with. It is most abundant from Long Island to the Chesapeake, and throughout this long extent of coast is very numerous, often breeding in large communities, to the number of several hundred pairs. Away from the coast it is much less frequent, but is occasionally met with on the banks of the larger rivers and lakes, and in such instances usually in solitary pairs. Dr. Hayden found it nesting in the Wind River Mountains on the top of a large cottonwood tree.
Mr. Allen reports this species as abundant everywhere in Florida, and as especially so around the lakes of the Upper St. Johns, where it commences nesting in January. At Lake Monroe he counted six nests from a single point of view. It is said by fishermen to occur on the coast of Labrador, but it is not cited as found there by Mr. Audubon, nor is it so given by Dr. Coues. It is, however, very common on the coast of Nova Scotia, breeding in the vicinity of most of the harbors. It is given by Mr. Boardman as common near Calais, where it arrives about the 10th of April, and remains until the middle of September. It is found along the whole coast more or less abundantly, especially near the heads of the numerous estuaries.
In Central America it is cited by Salvin as occurring abundantly on both the coast regions, and is particularly common about Belize, where it is believed to breed. It is said by Mr. Newton to be found on the island of St. Croix at all times except during the breeding-season. It was also occasionally seen at Trinidad by Mr. E. C. Taylor.
The Fish Hawk appears to subsist wholly on the fish which it takes by its own active exertions, plunging for them in the open deep, or catching them in the shallows of rivers where the depth does not permit a plunge. Its abundance is measured somewhat by its supply of food; and in some parts of the country it is hardly found, in others it appears in solitary pairs, and again in a few districts it is quite gregarious.
The American Fish Hawk is migratory in its habits, leaving our coasts early in the fall of the year, and returning soon after the close of the winter. Sir John Richardson states that the time of its arrival in the fur regions is as early as April, and on the coast it has been noticed in the middle of March. It breeds on the coast of Nova Scotia late in June, on that of Maine earlier in the same month, in New Jersey and Maryland in May, and still earlier in California.
It is said to arrive on the New Jersey coast with great regularity about the 21st of March, and to be rarely seen there after the 22d of September. It not unfrequently finds, on its first arrival, the ponds, bays, and estuaries ice-bound, and experiences some difficulty in procuring food. Yet I can find no instance on record where our Fish Hawk has been known to molest any other bird or land-animal, to feed on them, though their swiftness of flight, and their strength of wing and claws, would seem to render such attacks quite easy. On their arrival the Fish Hawks are said to combine, and to wage a determined war upon the White-headed Eagles, often succeeding by their numbers and courage in driving them temporarily from their haunts. But they never attack them singly.
The Fish Hawk nests almost invariably on the tops of trees, and this habit has been noticed in all parts of the country. It is not without exceptions, but these are quite rare. William H. Edwards, Esq., found one of their nests constructed near West Point, New York, on a high cliff overhanging the Hudson River. The trees on which their nests are built are not unfrequently killed by their excrement or the saline character of their food and the materials of their nest. The bird is bold and confiding, often constructing its nest near a frequented path, or even upon a highway. Near the eastern extremity of the Wiscasset (Me.) bridge, and directly upon the stage-road, a nest of this Hawk was occupied several years. It was upon the top of a low pine-tree, was readily accessible, the tree being easily climbed, and was so near the road that, in passing, the young birds could frequently be heard in their nest, uttering their usual cries for food.
The nests are usually composed externally of large sticks, often piled to the height of five feet, with a diameter of three. In a nest described by Wilson, he found, intermixed with a mass of sticks, corn-stalks, sea-weed, wet turf, mullein-stalks, etc., the whole lined with dry sea-grass (Zostera marina), and large enough to fill a cart and be no inconsiderable load for a horse.
When the nest of this Hawk is visited, especially if it contain young, the male bird will frequently make violent, and sometimes dangerous, attacks upon the intruder. In one instance, in Maine, the talons of one of these Hawks penetrated through a thick cloth cap, and laid bare the scalp of a lad who had climbed to its nest, and very nearly hurled him to the ground. A correspondent quoted by Wilson narrates a nearly similar instance of courageous and desperate defence of the young. They are very devoted in their attentions to their mates, and supply them with food while on the nest. Wilson relates a touching instance of this devotion, where a female that had lost one leg, and was unable to fish for herself, was abundantly supplied by her mate.
In some localities the Fish Hawk nests in large communities, as many as three hundred pairs having been observed nesting on one small island. When a new nest is to be constructed, the whole community has been known to take part in its completion. They are remarkably tolerant towards smaller birds, and permit the Purple Grakle (Quiscalus purpureus) to construct its nests in the interstices of their own. Wilson observed no less than four of these nests thus clustered in a single Fish Hawk’s nest, with a fifth on an adjoining branch.
The eggs of the Fish-Hawk are usually three in number, often only two, and more rarely four. They are subject to great variations as to their ground-color, the number, shade, and distribution of the blotches of secondary coloring with which they are marked, and also as to their size and shape. Their ground-color is most frequently a creamy-white, with a very perceptible tinge of red. This varies, however, from an almost pure shade of cream, without any admixture, to so deep a shade of red that white ceases to be noticeable. Their markings are combinations of an almost endless variation of shades of umber-brown, a light claret-brown, an intermingling of both these shades, with occasional intermixtures of purplish-brown. They vary in length from 2.56 to 2.24 inches, and in breadth from 1.88 to 1.69 inches. It would be impossible to describe with any degree of preciseness the innumerable variations in size, shape, ground-color, or shades of markings, these eggs present. They all have a certain nameless phase of resemblance, and may be readily distinguished from any other eggs except those of their kindred. There are, however, certain shades of wine-colored markings in the eggs of the Fish Hawk of Europe, and also in that of Australia, that I have never noticed in any eggs of the American bird; but that this peculiarity is universal I am not able to say. The smallest egg of the carolinensis measures 2.31 by 1.62 inches; the largest, 2.56 by 1.88.
The European egg is smaller than the American, is often, but not always, more spherical, and is less pointed at the smaller end. Among its varieties is one which is quite common, and is very different from any I have ever observed among at least five hundred specimens of the American which I have examined.
An Osprey’s egg in my collection, taken near Aarhuus, in Denmark, by Rev. H. B. Tristram, of Castle Eden, England, measures only 2.12 inches in length,—shorter by a fourth of an inch than the smallest American,—in breadth 1.62 inches; its ground-color is a rich cream, with a slight tinge of claret, and it is marked over its whole surface with large blotches of a beautifully deep shade of chocolate.
In their habits the European and the American birds seem to present other decided differences. The American is a very social bird, often living in large communities during the breeding-season. The European is found almost invariably in solitary pairs, and frequents fresh water almost exclusively. The American, though found also on large rivers and lakes, is much the most abundant on the sea-shore. The European bird rarely builds on trees, the American almost always. The latter rarely resorts to rocky cliffs to breed, the European almost uniformly do so. There is no instance on record of the American species attacking smaller birds or inferior land animals with intent to feed on them. The European species is said to prey on Ducks and other wild-fowl.