LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 6; Philadelphia Academy, 4; New York Museum, 1; Cambridge Museum, 1; Cab. G. N. Lawrence, 1; R. Ridgway, 3. Total, 16.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
10.60–11.85 6.00–6.80 .60–.65 1.35–1.55 1.00–1.10 6
11.30–12.30 6.50–7.00 .60–.65 1.30–1.40 1.00–1.05 5

Habits. This Hawk appears to be confined to the extreme southern and southwestern portion of the Gulf States. It is not known to occur farther north than South Carolina on the Atlantic, though on the Mississippi it has been traced much farther north. It is most abundant about the Mississippi. It was first discovered by Wilson near Natchez, where he found it quite abundant. Mr. Say afterwards observed it far up the Mississippi, at one of Major Long’s cantonments. On Captain Sitgreave’s expedition to the Zuñi and Colorado Rivers, it was found to be exceedingly abundant in Eastern Texas, as well as in the Indian Territory, more particularly on the Arkansas River and its tributaries.

Dresser states that he found this Hawk by no means an unfrequent bird in Texas, and generally in the same localities with the Nauclerus forficatus. It was not very common near San Antonio, but was occasionally found, and even breeds there, as he procured both the old and the young birds during the summer. In travelling eastward in the month of May, he first noticed them near the Rio Colorado, and was told by the negroes on one of the plantations that they were then nesting. On the 20th of May he shot a female on the banks of that river, from which he extracted a fully formed egg. It was almost round, and rather large for the size of the bird. Eastward from the Colorado he also saw this Hawk quite often.

Ictinia mississippiensis.

Though the species, no doubt, occurs in Mexico, Mr. Sclater states that all the Mexican Ictiniæ which he has seen, collected by Sallè, Boucard, and others, have belonged to I. plumbea (Ibis, 1860, p. 104). A single specimen from Coban, Central America, was obtained by Mr. Salvin, but I. plumbea was by far the most common species of Ictinia in Vera Paz.

This species was first discovered within the territory of the United States by Wilson, in his visit to Natchez. He had noticed the bird sailing about in easy circles, and at a considerable height in the air, generally in company with the Turkey Buzzards, whose manner of flight it almost exactly imitated, so much so as to make it appear either a miniature of that species, or like one of them at a great distance, both being observed to soar at great heights previous to a storm. Wilson conjectures that this apparent similarity of manner of flight may be attributable to their pursuit of their respective kinds of food,—the Buzzard on the lookout for carrion, and the birds of the present species in search of those large beetles that are known to fly in the higher regions of the air, and which, in the three individuals dissected by him, were the only substances found in their stomachs. For several miles, as he passed near Bayou Manahak, the trees were swarming with a kind of Cicada, or locust, that made a deafening noise. He there observed a number of these birds sweeping about among the trees in the manner of Swallows, evidently in pursuit of the insects, which proved indeed, on dissection, to be their principal food.

One of these Hawks was slightly wounded by Wilson, and though disabled and precipitated from a great height exhibited evidence of great strength and an almost unconquerable spirit. As he approached to pick it up, the bird instantly gave battle, striking rapidly with its claws, wheeling round and round, and defending itself with great vigilance and dexterity, while its dark red eye sparkled with rage. His captor wished to preserve it alive, but, notwithstanding all his precautions in seizing it, the Hawk struck one of its claws into his hand with great force, and this could only be disengaged by Wilson’s dividing the sinew of the heel with a pen-knife. As long as the bird afterwards lived with Wilson, it seemed to watch every movement, erecting the feathers of the back of its head, and eying him with a savage fierceness. Wilson was much struck with its great strength, its extent of wing, its energy of character, and its ease and rapidity of flight.

Audubon regards this species as remarkable for its devotion to its young, and narrates that in one instance he saw the female bird lift up and attempt to carry out of his reach one of her fledglings. She carried it in her claws the distance of thirty yards or more.

He also describes their flight as graceful, vigorous, and protracted. At times the bird seems to float in the air as if motionless, or sails in broad and regular circles, then, suddenly closing its wings, is seen to slide along to some distance, and then renews its curves. At other times it sweeps in long undulations with the swiftness of an arrow, passing within touching distance of a branch on which it seeks an insect. Sometimes it is said to fly in hurried zigzags, and at others to turn over and over in the manner of a Tumbler Pigeon. Audubon has often observed it make a dash at the Turkey Buzzard, and give it chase, as if in sport, and so annoy this bird as to drive it to a distance. It feeds on the wing with great ease and dexterity. It rarely, if ever, alights on the earth; and, when wounded, its movements on the ground are very awkward. It is never known to attack birds or quadrupeds of any kind, though it will pursue and annoy foxes and Crows, and drive them to seek shelter from its attacks. The Mississippi Kite is said to be by no means a shy bird, and may be easily approached when alight, yet it usually perches so high that it is not always easy to shoot it.

In Southern Illinois, Mr. Ridgway found this Kite to be a very abundant summer bird on the prairies. There it is found from May till near the end of September, and always associated with the Swallowtail (Nauclerus forficatus.) It breeds in the timber which borders the streams intersecting the prairies; but it is not until the hottest weather of July and August that it becomes very abundant, at this time feeding chiefly upon the large insects which swarm among the rank prairie herbage. Its particular food is a very large species of Cicada, though grasshoppers, and occasionally small snakes (as the species of Eutænia, Leptophis æstivus, etc.), also form part of its food. Its prey is captured by sweeping over the object and picking it up in passing over, both the bill and feet being used in grasping it; the food is eaten as the bird sails, in broad circles, overhead. Mr. Ridgway describes the flight of this Kite as powerful and graceful in the extreme, and accompanied by beautiful and unusual evolutions.

According to Mr. Audubon, the nest of this species is always placed in the upper branches of the tallest trees. It resembles a dilapidated Crow’s nest, and is constructed of sticks slightly put together, Spanish moss, strips of pine bark, and dry leaves. The eggs are three in number, nearly globular, and are described by Mr. Audubon as of a light greenish tint, blotched thickly over with deep chocolate-brown and black; but the eggs thus described are those of some totally different species.

The same writer mentions that a pair of these Hawks, whose nest was visited by a negro sailor, manifested the greatest displeasure, and continued flying with remarkable velocity close to the man’s head, screaming, and displaying the utmost rage.

The description given by Mr. Audubon of the egg of this species, and also that in my North American Oölogy, of the drawing of an egg said to be of this bird, taken in Louisiana by Dr. Trudeau, do not correspond with an egg in the cabinet of the Boston Society of Natural History, formerly in that of the late Dr. Henry Bryant. This egg measures 1.50 inches in length by 1.32 in breadth, is very nearly globular, but is also much more rounded at one end, and tapering at the other. It is entirely unspotted and of a uniform chalky whiteness, with an underlying tinge of a bluish green. It was found by Mr. C. S. McCarthy in the Indian Territory, on the north fork of the Canadian River, June 25, 1861. The nest was made of a few sticks, and was in the fork of a horizontal branch, fifteen feet from the ground. There were two eggs in the nest.

It was also found breeding by Mr. J. H. Clark at Trout Creek, Indian Territory, June 21, and by Dr. E. Palmer at the Kiowa Agency (S. I. 13,534).

Genus ROSTRHAMUS, Lesson.

Rostrhamus, Less. 1831. (Type, Falco hamatus, Illig.)

Gen. Char. Wings and tail large, the latter emarginated. Bill very narrow, the upper mandible much elongated and bent, the tip forming a strong pendent hook; lower mandible drooping terminally, the gonys straight; the upper edge arched, to correspond with the concavity of the regular commissure. Nostril elongate-oval, horizontal. Tarsus short, about equal to middle toe, with a continuous frontal series of transverse scutellæ; claws extremely long and sharp, but weakly curved; inner edge of the middle claw slightly pectinated. Third to fourth quills longest; outer five with inner webs sinuated.

53081, ♀. ¼

53081, ♀. ½

53081, ♀. ½

Rostrhamus sociabilis.

The species of this genus are two in number, and are peculiar to the tropical portions of America, one of them being confined to the Amazon region, the other extending to Florida in one direction and Buenos Ayres on the other. Their nearest allies are the species Circus and Elanus, like them inhabiting marshy localities, where their food is found, which consists, in large part, of small mollusca.

Species and Races.

Common Characters. Adult. Prevailing color plumbeous-black, or bluish-plumbeous; the tail and primaries black. Entirely concolored, or with white tail-coverts. Cere and feet orange-red. Young. Spotted with blackish-brown and ochraceous, the former prevailing above, the latter beneath.

1. R. sociabilis. Tail-coverts, with terminal and basal zones of the tail, white; that of the tail more or less shaded with grayish-brown. Adult. Uniform blackish-plumbeous, darker on the head, quills, and tail. Hab. South America, West Indies, and Florida.

Plumbeous of a glaucous cast, the head dark plumbeous, and the wing-coverts lighter, inclining to grayish-brown. Wing, 13.25–15.50; tail, 6.75–8.25; bill, .85–1.04; tarsus, 1.70–2.40; middle toe, 1.40–1.55. (2 sp. P. A. N. S.) Hab. Florida and West Indies … var. plumbeus.

Plumbeous of a blackish cast, the head deep black, and the wing-coverts not lighter, and not inclining to brownish. Wing, 12.90–14.00; tail, 7.60–7.80; bill, .90–1.25; tarsus, 1.50–1.80; middle toe, 1.45–1.65. Hab. South America … var. sociabilis.76

2. R. hamatus.77 Tail-coverts, with end and base of the tail, slaty-black. Adult. Uniform bluish-plumbeous, darker on the head, wings, and tail. Tail uniform black, or with two narrow, interrupted, white bands across the middle portion (♂, Brazil, B. S. Coll.). Wing, 11.00–12.00; tail, 5.00–7.00; bill, 1.02–1.07; tarsus, 1.75–1.90; middle toe, 1.45. Hab. Amazon region of South America.

Rostrhamus sociabilis, var. plumbeus, Ridgway.
HOOK-BILL KITE; EVERGLADE KITE.

Rostrhamus sociabilis, Vieill. D’Orb. Hist. Nat. Cuba, av. p. 15.—Cass. Birds N. Am. 1858, 38.—Maynard, Birds Florida, Prospectus, 1872.

Sp. Char. Adult male (No. 61,187, Everglades, Florida; C. J. Maynard). Prevailing color plumbeous, becoming black on the secondaries, primaries, and tail, somewhat brownish-ashy on the wing-coverts, and with a glaucous cast on the neck, the head becoming nearly black anteriorly. Tail-coverts (the longer of the upper and all of the lower) and base of the tail pure white, this occupying more than the basal half of the outer feather, and changing into grayish-brown next the black; tail with a terminal band of grayish-brown, about .75 wide. Inner webs of primaries marbled, anterior to their emargination, with grayish and white. Tibiæ tinged with rusty fulvous. Wing-formula, 4, 3, 5–2–6–7, 1. Wing, 14.01; tail, 7.25; culmen, .95; tarsus, 1.90; middle toe, 1.55; hind claw, 1.10, the toe, .90. Bill deep black; cere and naked lore bright orange-red; feet deep orange-red.

Young female (Cuba; Dr. Gundlach, Coll. G. N. Lawrence). Prevailing color above brownish-black, with a glaucous cast on the dorsal region; tail deep black, with a faint greenish-bronze reflection, with white and grayish base and tip, as in the adult. Each feather of the upper parts rather broadly tipped with ochraceous-rufous; crown, occiput, and auriculars streaked longitudinally with the same. Prevailing color of the head and lower parts deep ochraceous, on the head forming a broad superciliary stripe from the forehead back to the occiput; throat and cheeks streaked longitudinally with dusky; crissum immaculate; other lower parts, including lining of the wing, thickly covered with large transverse spots of brownish-black. Upper tail-coverts white, with a blackish shaft-line; tail with the basal third white anteriorly and brownish-ashy next the black, and with a terminal band, about 1.00 wide, of brownish-ashy, passing into white at the tip. Under surface of primaries cream-color anterior to the emargination, towards the ends grayish, with transverse spots of dusky. Wing-formula, 4, 3=5–2–6–7, 1. Wing, 13.90; tail, 8.25; tarsus, 1.90; middle toe, 1.55.

An older specimen in young plumage (11,755, Florida) differs as follows: The colors generally are lighter, the ochraceous being more prevalent and lighter in tint; the throat is immaculate, and the markings beneath more longitudinal. The secondaries and primaries are broadly tipped with ochraceous. Wing, 14.00; tail, 7.20; tarsus, 1.95; middle toe, 1.50.

Hab. West Indies and Southern Florida.

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 3; Coll. C. J. Maynard, 7; Philadelphia Academy, 2; Museum Comp. Zoöl., 3; Coll. R. Ridgway, 1. Total, 16.

Habits. The Black Kite is a Central and South American species, well known in that section, but having no other claim to be regarded as a bird of North America than its presence in a restricted portion of Florida, where it is, in the extreme southern section, not very uncommon, and where it is also known to breed. It was first taken in that peninsula by Mr. Edward Harris, and subsequently by Dr. Heermann. It was supposed by Mr. Harris to breed in Florida, from his meeting with young birds; and this supposition has been confirmed by Mr. Maynard, who has since found them nesting, and procured their eggs.

Mr. Salvin met with what he presumed to be this species in Central America, ascribing the immense flights of Hawks seen by him in the month of March, in the Pacific Coast region, migrating in a northwesterly direction, to this Kite. The bird was well known to the Spaniards under the name of Asacuani,—a term that has become proverbial for a person who is constantly wandering from place to place. Mr. Leyland obtained a single specimen of the Rostrhamus near the Lake of Peten. In the spring of 1870, Mr. Maynard met with several individuals of this species among the Florida everglades. He first observed one on February 18, but was not able to secure it. Visiting the same spot ten days later, with Mr. Henshaw, three birds of this species were shot, and the nest of one was discovered. It was at that time only partly completed, was small, flat, and composed of sticks somewhat carelessly arranged. It was built upon the top of some tall saw-grass, by which it was supported. This grass was so luxuriant and thick that it bore Mr. Maynard up as he sought to reach the nest, which did not contain any eggs. On the 24th of March, Mr. Maynard discovered another nest of this species. It was built in a bush of the Magnolia glauca, and was about four feet from the water. It contained one egg. It was about one foot in diameter, was quite flat, and was composed of sticks carelessly arranged, and lined with a few dry heads of the saw-grass. The female was shot, and found to contain an egg nearly ready for exclusion, but as yet unspotted. Other eggs were subsequently procured through the aid of Seminole Indians, by whom this Hawk is called So-for-funi-kar.

Rostrhamus sociabilis (young).

The usual number of eggs laid by this Kite is supposed to be two, as in three instances no more were found, and this was said to be their complement by the Indians. It also appeared to be somewhat irregular in the time of depositing its eggs.

This Hawk is described as very sociable in its habits, unlike, in this respect, most other birds of prey. Six or eight specimens were frequently seen flying together, at one time, over the marshes, or sitting in company on the same bush. In their flight they resemble the common Marsh Hawk, are very unsuspicious, and may be quite readily approached. The dissection of the specimens showed that this bird feeds largely on a species of freshwater shell (Pomus depressa of Say).

The egg of this species taken in Florida by Mr. Maynard is of a rounded oval shape, equally obtuse at either end, and measures 1.70 inches in length by 1.45 in breadth. The ground-color is a dingy white, irregularly, and in some parts profusely, blotched with groups of markings of a yellowish brown, shading from a light olive-brown to a much duller color, almost to a black hue. These markings in the specimen seen are not grouped around either end, but form a confluent belt around the central portions of the egg. The following description is given by Mr. Maynard of the other specimens taken by him.

Egg No. 1. Ground-color bluish-white, spotted and blotched everywhere with brown and umber. Dimensions, 1.72 × 1.45. No. 2. Ground-color same as No. 1. Two large irregular blotches of dark brown and umber on the larger end, with smaller confluent blotches and streaks of the same, covering nearly the entire surface of that end; smaller end much more sparsely spotted with the same. Dimensions, 1.76 × 1.40. No. 3. Ground-color dirty brown. The entire egg, except the small end, covered with a washing of dark brown, which forms dark irregular blotches at various points, as if the egg had been painted and then taken in the fingers before drying. Dimensions, 1.55 × 1.55.

Genus CIRCUS, Lacepede.

1042, ♀. ½

½

¼

Circus hudsonius.

Gen. Char. Form very slender, the wings and tail very long, the head small, bill weak, and feet slender. Face surrounded by a ruff of stiff, compact feathers, as in the Owls (nearly obsolete in some species). Bill weak, much compressed; the upper outline of the cere greatly ascending basally, and arched posteriorly, the commissure with a faint lobe; nostril oval, horizontal. Loral bristles fine and elongated, curving upwards, their ends reaching above the top of the cere. Superciliary shield small, but prominent. Tarsus more than twice the middle toe, slender, and with perfect frontal and posterior continuous series of regular transverse scutellæ; toes slender, the outer longer than the inner; claws strongly curved, very acute. Wings very long, the third or fourth quills longest; first shorter than the sixth; outer three to five with inner webs sinuated. Tail very long, about two thirds the wing; rounded.

The relationships of this well-marked genus are, to Accipiter on the one hand, and Elanus on the other; nearest the former, though it is not very intimately allied to either. I cannot admit the subgenera proposed by various authors (see synonomy above), as I consider the characters upon which they are based to be merely of specific importance, scarcely two species being exactly alike in the minute details of their form.

The species are quite numerous, numbering about twenty, of which only about four (including the climatic sub-species, or geographical races) are American. North America possesses but one (C. hudsonius, Linn.), and this, with the C. cinereus, Vieill., of South America, I consider to be a geographical race of C. cyaneus of Europe.

The birds of this genus frequent open, generally marshy, localities, where they course over the meadows, moors, or marshes, with a steady, gliding flight, seldom flapping, in pursuit of their food, which consists mainly of mice, small birds, and reptiles. Their assault upon the latter is sudden and determined, like the “Swift Hawks,” or the species of Accipiter.

In the following synopsis, I include only the three forms of C. cyaneus, giving the characters of the European race along with those of the two American ones.

Species and Races.

C. cyaneus. Wing, 12.50–16.00; tail, 9.00–10.70; culmen, .60–.80; tarsus, 2.42–3.25; middle toe, 1.10–1.55. Third to fourth quills longest; first shorter than sixth or seventh; outer four with inner webs sinuated. Adult male.78 Above pearly-ash, with a bluish cast in some parts; breast similar; beneath white, with or without rufous markings. Adult female. Above brown, variegated with ochraceous on the scapulars and wing-coverts; beneath yellowish-white or pale ochraceous, with a few longitudinal stripes of brown. Young (of both sexes). Like the adult female, but darker brown above, the spotting deeper ochraceous, or rufous; beneath pale rufous, the stripes less distinct.

Tail and secondaries without a subterminal band of dusky; lower parts without any markings.

Wing, 12.50–15.00; tail, 9.00–10.70; culmen, .60–.75; tarsus, 2.70–2.85; middle toe, 1.10–1.35. Hab. Europe … var. cyaneus.79

Tail and secondaries with a subterminal band of dusky; lower parts with rufous markings.

Wing, 12.90–16.00; tail, 9.00–10.50; culmen, .65–.75; tarsus, 2.90–3.25; middle toe, 1.20–1.55. Lower parts with scattered irregular specks, or small cordate spots, of reddish-rufous. Hab. North and Middle America … var. hudsonius.

Wing, 12.40–14.50; tail, 8.50–10.50; culmen, .62–.81; tarsus, 2.42–3.00; middle toe, 1.20–1.50. Lower parts with numerous regular transverse bars of reddish-rufous Hab. South America … var. cinereus.80

Circus cyaneus, var. hudsonius (Linn.).
MARSH HAWK; AMERICAN HARRIER.

Falco hudsonius, Linn. Syst. Nat. p. 128, 1766.—Gmel. Syst. Nat. p. 277, 1789.—Lath. Syn. I, 91, sp. 76, 1781; Gen. Hist. I, p. 97, sp. C. 1821.—Daud. Tr. Orn. II, 173, 1800.—Shaw, Zoöl. VII, 165, 1809. Circus hudsonius, Vieill. Ois. Am. Sept. pl. ix, 1807.—Cass. B. Cal. & Tex. p. 108, 1854; Birds N. Am. 1858, p. 38.—Heerm. P. R. R. Rep’t, II, 33, 1855.—Kennerly, P. R. R. Rep’t, III, 19, 1856.—Newb. P. R. R. Rep’t, VI, 74, 1857.—Coop. & Suck. P. R. R. Rep’t, XII, ii, 150, 1860.—Strickl. Orn. Syn. I, 150, 1855.—Coues, Prod. B. Ariz. 13, 1866.—Blakist. Ibis, 1861, 319.—Lord, Pr. R. A. I. IV, 1864, 110 (Brit. Coll.). Circus cyaneus hudsonius, Schleg. Mus. Pays-Bas, Circi, 2, 1862. Circus cyaneus, var. hudsonius, (Ridgway) Coues, Key, 1872, 210.—Gray, Hand List, I, 37, 1869. Strigiceps hudsonius, Bonap. Consp. Av. p. 35, 1850. Falco spadicens, Gmel. Syst. Nat. p. 273, 1789.—Forst. Phil. Trans. LXII, 383, 1772. Falco buffoni, Gmel. Syst. Nat. p. 277, 1789.—Lath. Gen. Hist. I, 98, D, 1821. Falco uliginosus, Gmel. Syst. Nat. p. 278, 1789.—Lath. Ind. Orn. p. 40, 179; Syn. I, 90, 1781; Gen. Hist. I, 271, 1821.—Daud. Tr. Orn. II, 173, 1800.—Wils. Am. Orn. pl. li, f. 2, 1808.—Sab. App. Frankl. Exp. p. 671. Circus uliginosus, Vieill. Ois. Am. Sept. I, 37, 1807.—De Kay, Zoöl. N. Y. II, 20, pl. iii, figs. 5, 6, 1844.—James. (Wils.) Am. Orn. I, 88, 1831.—Max. Cab. Journ. VI, 1858, 20. Strigiceps uliginosus, Bonap. Eur. & N. Am. B. p. 5, 1838.—Kaup, Monog. Falc. Cont. Orn. 1850, p. 58. Falco cyaneus & β. Lath. Ind. Orn. p. 40, 1790; Syn. I, 91, 7 sp. 6 A.—Shaw, Zoöl. VII, 164, 1809. Falco cyaneus, Aud. B. Am. pl. ccclvi, 1831.—James. (Wils.) Am. Orn. IV, 21, 1831.—Bonap. Am. Orn. pl. 12; Ann. Lyc. N. Y. II, 33; Isis, 1832, p. 1538.—Peab. B. Mass. p. 82, 1841. Circus cyaneus, Bonap. Ann. Lyc. N. Y. p. 33.—Jard. (Wils.) Am. Orn. II, 391.—Rich.

Measurements.—♂. Wing, 12.50–13.25; tail, 9.00–9.30; culmen, .60–.70; tarsus, 2.75–2.90; middle toe, 1.10–1.25. Specimens, 8. ♀. Wing, 13.50–15.00; tail, 9.50–10.70; culmen, .75; tarsus, 2.70–2.85; middle toe, 1.25–1.35. Specimens, 4.

Observations.—The adult female of cyaneus is distinguishable from that of hudsonius by lighter colors and less distinct ochraceous blotches on the shoulders. & Swains. Faun. Bor. Am. pl. xxix, 1831.—Aud. Synop. p. 19, 1839.—Brew. (Wils.) N. Am. Orn. Syn. 685, 1852.—Peab. U. S. Expl. Exp. p. 63, 1848.—Woodh. in Sitgr. Rep’t, Exp. Zuñi & Colorad. p. 61, 1853.—Nutt. Man. Orn. U. S. & Can. p. 109, 1833.—Giraud. B. Long Isl’d, p. 21, 1844.—Gray, List B. Brit. Mus. p. 78, 1844.

Sp. Char. Adult male (10,764, Washington, D. C., December). Head, neck, breast, and upper parts light cinereous, palest anteriorly where it is uninterruptedly continuous; occiput somewhat darker, with a transverse series of longitudinal dashes of white, somewhat tinged with reddish. Back, scapulars, and terminal third of secondaries, with a dusky wash, the latter fading at tips; five outer primaries nearly black, somewhat hoary on outer webs beyond their emargination; lesser wing-coverts faintly mottled with paler, or with obsolete dusky spots. Upper tail-coverts immaculate pure white. Tail bluish-cinereous, mottled with white toward base; crossed near the end with a distinct band of black, and with about five narrower, very obscurely indicated ones anterior to this; tip beyond the subterminal zone fading terminally into whitish. Whole under side of wing (except terminal third or more of primaries) pure white; immaculate, excepting a few scattered transverse dusky spots on larger coverts. Rest of under parts pure white everywhere, with rather sparse transverse cordate spots of rufous. Wing, 14.00; tail, 9.20; tarsus, 2.80; middle toe, 1.30. Third and fourth quills equal, and longest; second intermediate between fifth and sixth; first 5.81 inches shorter than longest.

Another specimen differs as follows: The fine cinereous above is replaced by a darker and more brownish shade of the same, the head and breast much tinged with rusty. Tail much darker, the last black band twice as broad and near the tip; other bands more numerous (seven instead of five), and although still very obscure on middle feathers are better defined than in the one described; inner webs of tail-feathers (especially the outer ones) tinged with cream-color; white of lower parts tinged with rufous; the deep rufous transverse bars on the breast and sides broader, larger, and more numerous than in No. 16,764; abdomen and tibiæ with numerous smaller cordate spots of rufous; lower tail-coverts with large cordate spots of the same, and a deep stain of paler rufous; lining of wings more variegated. Wing, 14.10; tail, 9.00; tarsus, 2.90; middle toe, 1.30.

Adult female (16,758, Hudson’s Bay Territory; Captain Blakiston). Umber-brown above; feathers of the head and neck edged laterally with pale rufous; lores, and superciliary and suborbital stripes dull yellowish-white, leaving a dusky stripe between them, running back from the posterior angle of the eye. Lesser wing-coverts spattered with pale rufous, this irregularly bordering and indenting the feathers; feathers of the rump bordered with dull ferruginous. Tail deep umber, faintly fading at the tip, and crossed by six or seven very regular, sharply defined, but obscure, bands of blackish; the alternating light bars become paler and more rufous toward the edge of the tail, the lateral feathers being almost wholly pale cream-color or ochraceous, darker terminally; this tint is more or less prevalent on the inner webs of nearly all the feathers. Ear-coverts dull dark rufous, obsoletely streaked with dark brown; the feathers of the facial disk are fine pale cream-color, each with a middle stripe of dark brown; throat and chin immaculate dirty-white, like the supraorbital and suborbital stripes. Beneath dull white, with numerous broad longitudinal stripes of umber-brown; these broadest on the breast, growing gradually smaller posteriorly. Under surface of primaries dull white, crossed at wide intervals with dark-brown irregular bars, of which there are five (besides the terminal dark space) on the longest quill.

Juv. (♀, 15,585, Bridger’s Pass, Rocky Mountains, August; W. S. Wood). Upper parts very dark rich clove-brown, approaching sepia-black; feathers of the head bordered with deep ferruginous, and lesser wing-coverts much spotted with the same, the edges of the feathers being broadly of this color; secondaries and inner primaries fading terminally into whitish; upper tail-coverts tinged with delicate cream-color (immaculate). Tail with four very broad bands of black, the intervening spaces being dark umber on the two middle feathers, on the others fine cinnamon-ochre; the tip also (broadly) of this color. Ear-coverts uniform rich dark snuff-brown, feathers of a satiny texture; feathers of facial disk the same centrally, edged with fine deep rufous. Entire lower parts deep reddish-ochraceous or fulvous-rufous, growing gradually paler posteriorly; immaculate, with the exception of a few faint longitudinal stripes on the breast and sides. Under side of wing as in the last, but much tinged with rufous.

Hab. Entire continent of North America, south to Panama; Cuba, and Bahamas.

Localities: Oaxaca (Scl. 1859, 390); Orizaba (Scl. 1857, 211); Guatemala, winter (Scl. Ibis, I, 221); Cuba (Cab. Journ. II, lxxxiii; Gundlach, Repert. 1865, 222, winter); City of Mexico (Scl. 1864, 178); E. Texas (Dresser, Ibis, 1865, 328, resident); W. Arizona (Coues); Bahamas (Bryant, Pr. Bost. Soc. 1867, 65); Costa Rica (Lawr. IX, 134).

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 53; Museum Comp. Zoöl., 24; Boston Society, 8; Philadelphia Academy, 10; Cab. of G. N. Lawrence, 5; R. Ridgway, 6. Total, 106.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
12.90–13.85 9.90–9.80 .60–.65 2.85–2.90 1.20–0.00 34
13.00–16.00 8.80–10.50 .70–.75 2.85–3.25 1.22–1.55 32

Habits. The Marsh Hawk is one of the most widely distributed birds of North America, breeding from the fur regions around Hudson’s Bay to Texas, and from Nova Scotia to Oregon and California. It is abundant everywhere, excepting in the southeastern portion of the United States. Sir John Richardson speaks of it as so common on the plains of the Saskatchewan that seldom less than five or six are in sight at a time (in latitude 55°). Mr. Townsend found it on the plains of the Columbia River and on the prairies bordering on the Missouri. The Vincennes Exploring Expedition obtained specimens in Oregon. Dr. Gambel and Dr. Heermann found it abundant in California. Dr. Suckley’s party obtained specimens in Minnesota; Captain Beckwith’s, in Utah; Captain Pope, Lieutenant Whipple, and Dr. Henry, in New Mexico; and Lieutenant Couch, in Tamaulipas, Mexico. Dr. Woodhouse met with it abundantly from the Mississippi River to the Pacific Ocean, throughout the summer, showing conclusively that it breeds in those different sections of country. De la Sagra, Lembeye, and Dr. Gundlach, all give it as a bird of Cuba, but not as breeding there.

Dall records it as very rare on the Yukon, and an occasional summer visitor only at St. Michael’s, where an individual was killed as late as November. Donald Gunn states that it makes its appearance in the fur countries about the opening of the rivers, and departs about the beginning of November. It preys upon small birds and mice, is very slow on the wing, flies very low, and in a manner very different from all other kinds of Hawks.

In Nova Scotia it is very abundant, and is very destructive of young game. Mr. Downes regards it as an indiscriminating feeder upon fish, snakes, and even worms. He took two green snakes from the stomach of one of them.

Circus hudsonius (male and female).

Mr. Dresser found them abundant throughout the whole country east of the Rio Nueces at all seasons of the year. They were more abundant in full blue plumage than elsewhere. Near San Antonio he met with them on the prairies, where they feed on the small green lizards which abound there, and which they are very expert in catching. Dr. Coues mentions them as very abundant in Arizona. Dr. Kennerly met with them on both sides of the Rio Grande wherever there was a marsh of any extent. Flying near the surface, just above the weeds and canes, they round their untiring circles hour after hour, darting after small birds as they rise from cover. Pressed by hunger, they will attack even wild Ducks. Dr. Kennerly also observed them equally abundant in the same localities in New Mexico. Dr. Newberry mentions finding this Hawk abundant beyond all parallel on the plains of Upper Pitt River. He saw several hundred in a single day’s march.

In Washington Territory both Dr. Suckley and Dr. Cooper found this Hawk abundant throughout the open districts, and especially so in winter. Dr. Cooper found it no less common in California, and among several hundreds saw but two birds in the blue plumage. Near Fort Laramie he found it no less common, but there, at least one half were in the blue plumage. From this he infers that the older birds seek the far interior in preference to the seaboard.

Mr. Allen mentions it as common in winter about the savannas in Florida, and Mr. Salvin states that it is a migratory species in Guatemala. It occurred in the Pacific Coast Region, and examples were also received from Vera Paz.

In evidence of the nomadic character of the Marsh Hawk it may be mentioned that specimens asserted to be of this species are in the Leyden Museum that were received from the Philippines and from Kamtschatka.

In Wilson’s time this Hawk was quite numerous in the marshes of New Jersey, Pennsylvania, and Delaware, where it swept over the low grounds, sailing near the earth, in search of a kind of mouse very common in such situations, and was there very generally known as the Mouse Hawk. It is also said to be very serviceable in the Southern rice-fields in interrupting the devastations made by the swarms of Bobolinks. As it sails low and swiftly over the fields, it keeps the flocks in perpetual fluctuation, and greatly interrupts their depredations. Wilson states that one Marsh Hawk was considered by the planters equal to several negroes for alarming the Rice-birds. Audubon, however, controverts this statement, and quotes Dr. Bachman to the effect that no Marsh Hawks are seen in the rice-fields until after the Bobolinks are gone. Dr. Coues, on the other hand, gives this Hawk as resident throughout the year in South Carolina.

According to Audubon, the Marsh Hawk rarely pursues birds on the wing, nor does it often carry its prey to any distance before it alights and devours it. While engaged in feeding, it may be readily approached, surprised, and shot. When wounded, it endeavors to make off by long leaps; and when overtaken, it throws itself on the back and fights furiously. In winter its notes while on the wing are sharp, and are said to resemble the syllables pee-pee-pee. The love-notes are similar to those of the columbarius.

Mr. Audubon has found this Hawk nesting not only in lowlands near the sea-shore, but also in the barrens of Kentucky and on the cleared table-lands of the Alleghanies, and once in the high covered pine-barrens of Florida.

After having paired, the Marsh Hawks invariably keep together, and labor conjointly in the construction of the nest, in sitting upon the eggs, and in feeding the young. Their nests are variously constructed as to materials, usually chiefly of hay somewhat clumsily wrought together into the form of a nest, but never very nicely interwoven; occasionally, in more northern localities, they are lined with feathers, in some cases with pine-needles and small twigs.

Richardson states that all the nests of this Hawk observed by him were built on the ground by the side of small lakes, of moss, grass, feathers, and hair, and contained from three to five eggs, of a bluish-white color, and unspotted. The latter measured 1.75 inches in length, and were an inch across where widest. The position and manner of constructing the nest correspond with my own experience, but the size of the eggs does not. The nests have been invariably on the ground, near water, built of dry grass, and lined with softer materials.

Mr. Audubon gives a very minute account of a nest which he found on Galveston Island, Texas. It was about a hundred yards from a pond, on a ridge just raised above the marsh, and was made of dry grass; the internal diameter was eight, and the external twelve inches, with the depth of two and a half. No feathers were found. This absence of a warm lining in Texas really proves nothing. A warm lining may be required in latitude 65° north, and the same necessity not found in one of 29°. A nest observed in Concord, Mass., by Dr. H. R Storer, was on the edge of a pond, and was warmly lined with feathers and fine grasses. Many other instances might be named.

The eggs found in the Galveston nest were four in number, smooth, considerably rounded or broadly elliptical, bluish-white, 1.75 inches in length, and 1.25 in breadth. Another nest, found under a low bush on the Alleghanies, was constructed in a similar manner, but was more bulky; the bed being four inches above the earth, and the egg slightly sprinkled with small marks of pale reddish-brown.

The prevalent impression that the eggs of this Hawk are generally unspotted, so far as I am aware, is not correct. All that I have ever seen, except the eggs above referred to from Texas, and a few others, have been more or less marked with light-brown blotches. These markings are not always very distinct, but, as far as my present experience goes, they are to be found, if carefully sought. In 1856 I received from Dr. Dixon, of Damariscotta, a nest with six eggs of a Hawk of this species. The female had been shot as she flew from the nest. With a single exception, all the eggs were very distinctly blotched and spotted. In shape they were of a rather oblong-oval, rounded at both ends, the smaller end well defined. They varied in length from 2.00 to 1.87 inches, and in breadth from 1.44 to 1.38 inches. Their ground-color was a dirty bluish-white, which in one was nearly unspotted, the markings so faint as to be hardly perceptible, and only upon a close inspection. In all the others, spots and blotches of a light shade of purplish-brown occured, in a greater or less degree, over their entire surface. In two, the blotches were large and well marked; in the others, less strongly traced, but quite distinct.

The nest was found in a tract of low land, covered with clumps of sedge, on one of which it had been constructed. It is described as about the size of a peck basket, circular, and composed entirely of small dry sticks, “finished off or topped out with small bunches of pine boughs.” There was very little depth to the nest, or not enough to cover the eggs from view in taking a sight across it. “No feathers were found in or about it. It was simply made of small dry sticks, about six inches thick, with about one inch of pine boughs for finishing off the nest.” The eggs were found about the 20th of May. They contained young at least two weeks advanced, showing that the bird began to lay in the latter part of April, and to sit upon her eggs early in the following month.

It will be thus seen that the eggs of this Hawk vary greatly in size and shape, and in the presence or absence of marking, varying in length from 1.75 to 2.00 inches, and in breadth from 1.25 to 1.50, and in shape from an almost globular egg to an elongated oval. Some are wholly spotless, and others are very strongly and generally blotched with well-defined purplish-brown.

This Hawk was found breeding in the Humboldt Valley by Mr. C. S. M‘Carthy, on the Yellowstone by Mr. Hayden, at Fort Benton by Lieutenant Mullan, at Fort Resolution by Mr. Kennicott, at Fort Rae and at Fort Simpson by Mr. Ross, at La Pierre House by Lockhart, and on the Lower Anderson by Mr. MacFarlane.

Genus NISUS, Cuvier.