The average size of the eggs of this bird is 1.56 by 1.94 inches. The color is usually a uniform dull white, but is occasionally tinged with as light bluish shade. They are nearly spherical, though not more so than the eggs of several species, and are equal at either end. Their surface is slightly granulated. The number of the eggs varies from three to four, though occasionally there are five in a nest.

The maximum length of the egg of this species is 2.00 inches, the minimum 1.85; the maximum breadth 1.60, the minimum 1.50 inches. In occasional instances I have known the eggs of this species more or less distinctly marked, especially about the larger end, with blotches of a light yellowish-brown. Those most distinctly marked in this manner were taken and identified by Mr. Paine.

A nest of this Hawk, found by Dr. J. W. Velie, was built on a poplar-tree, about forty feet from the ground, and was composed of sticks and lined with moss and leaves. There was a small cleared space of three or four rods in extent, in the middle of which the tree stood, and about a quarter of a mile from the main channel of the Mississippi River, on Rock Island.

The Cooper Hawk was found on Mount Tom by Mr. William Street, nesting for the most part in pine or hemlock trees, usually choosing one in a thick clump. They begin to lay about the first of May, usually depositing four eggs. They are very shy, and it is almost impossible to get within shot of them, even when they have young. They rarely molest the poultry-yard, but seem to live chiefly on small birds and animals. They leave their nest at once whenever it is approached, and will not return until the intruder has gone.

The var. mexicanus, originally described by Mr. Swainson from Mexican specimens obtained near Real del Monte, has been ascertained to cross our boundaries, and is found in all the territory between the Rocky Mountains and the Pacific, as far north as Washington Territory. Dr. Cooper has never met with this Hawk, but supposes its general habits, and especially those regulating its migrations, closely resemble those of A. cooperi, to which the bird itself, in all but size, is so similar. Dr. Coues speaks of it as a common resident species in Arizona. He states that he has seen young birds of this species, reared by the hand from the nest, become so thoroughly domesticated as to come to their master on being whistled for, and perch on his shoulder, or follow him when shooting small birds for their food. They were allowed their entire liberty. Their ordinary note was a shrill and harsh scream. A low, plaintive, lisping whistle was indicative of hunger.

Dr. Suckley, who met with this bird on Puget Sound, where a specimen was shot on a salt marsh, states that, while soaring about, it resembled in its motions the common Marsh Hawk, or Hen Harrier (Circus hudsonius).

Subgenus ASTUR, Lacepede.

The characters of this subgenus have been sufficiently indicated on page 221, so that it is unnecessary to repeat them here. The species of Astur are far less numerous than those of Nisus, only about six, including geographical races, being known. They are found in nearly all parts of the world, except tropical America, the Sandwich Islands, and the East Indies.

58982, ♀. ½

58982, ♀. ½

Astur atricapillus.

Species and Races.

A. palumbarius. Wing, 12.00–14.50; tail, 9.50–12.75; culmen, .80–1.00; tarsus, 2.70–3.15; middle toe, 1.70–2.20. Fourth quill longest; first shortest. Adult. Above, continuously uniform slate-color, or brown; the tail with several more or less distinct broad bands of darker, and narrowly tipped with white. Beneath white, with transverse lines or bars of the same color as the upper surface. Top of the head blackish; a streaked whitish superciliary stripe. Young. Above much variegated with brown and pale ochraceous; bands on the tail more sharply defined. Beneath pale ochraceous, with longitudinal stripes of dark brown.

Adult. Above umber-brown, without conspicuously darker shaft-streaks; top of the head dull dusky. Markings on the lower parts in the form of sharply defined, broad, detached, crescentic bars, and of an umber tint; throat barred. Tail with five broad, well-defined bands of blackish. Wing, 12.25–14.25; tail, 9.40–11.10; culmen, .80–.95; tarsus, 2.80–3.15; middle toe, 1.80–2.20. Hab. Northern portions of the Old World … var. palumbarius.83

Adult. Above bluish slate-color, with conspicuous darker shaft-streaks; top of the head deep black; markings on the lower parts in the form of irregularly defined, narrow, zigzag bars, or fine lines, of a bluish-slaty tint; throat not barred. Tail with only about four indistinct bands of blackish. Wing, 12.00–14.70; tail, 9.50–12.75; culmen, .80–1.00; tarsus, 2.70–3.20; middle toe, 1.70–2.00. Hab. Northern portions of North America … var. atricapillus.

Astur palumbarius, var. atricapillus (Wils.).
AMERICAN GOSHAWK.

Falco atricapillus, Wils. Am. Orn. 1808, pl. lii, f. 3.—Bonap. Nouv. Giorn. Pisa, XXV, pt. ii, p. 55. Astur atricapillus, Bonap. Os. Cuv. Règ. An. p. 33.—Ib. List, 1838, 5; Consp. 31.—Wils. Am. Orn. II, 284.—Kaup, Monog. Falc. Jardine’s Contr. Orn. 1850, 66.—De Kay, Zoöl. N. Y. II, 19, pl. ii, fig. 4 (ad.), f. 5 (♂ juv.).—Nutt. Man. 85.—Strickl. Orn. Syn. I, 118.—Newb. P. R. Rep. VI, iv, 74.—Coop. & Suck. P. R. Rep. XII, ii, 144.—Lord, Pr. R. A. I. IV, 1860, 110.—Blakiston, Ibis, III, 1861, 316.—Gray, Hand List, I, 1869, 29.—Brewer, Oölogy, 1857, 17. Falco palumbarius, Sab. Frankl. Exp. 670.—Bonap. Ann. N. Y. Lyc. II, 28.—Aud. Edinb. J. Nat. Geog. Sc. III, 145.—Ib. B. Am. pl. cxli; Orn. Biog. II, 241.—Giraud, B. Long Isl’d, 18.—Peab. B. Mass. III, 77. Astur palumbarius, Sw. & Rich. F. B. A. II, pl. xxvi.—James. Wils. Am. Orn. I, 63.—Aud. Syn. B. Am. 18.—Brewer, Wils. Am. Orn. 685, pl. i, fig. 5.—Gray, List B. Brit. Mus. 63.

Sp. Char. Adult male (44,940, Boston, Mass.; E. A. Samuels). Above continuous bluish-slate, shafts of the feather inconspicuously black; tail darker and less bluish, tipped with white (about .25 of an inch wide) and crossed by five broad, faintly defined bars of blackish, these most distinct on inner webs (the first concealed by the upper coverts, the second partially so; the last, or subterminal one, which is about twice as broad as the rest, measuring about one inch in width). Primaries darker than the tail (but not approaching black). Forehead, crown, occiput, and ear-coverts pure plumbeous-black; feathers snowy-white beneath the surface, much exposed on the occiput; a broad conspicuous supraoral stripe originating above the posterior angle of the eye, running back over the ear-coverts to the occiput, pure white, with fine streaks of black; lores and cheeks grayish-white. Lower parts white; the whole surface (except throat and lower tail-coverts) covered with numerous narrow transverse bars of slate; on the breast these are much broken and irregular, forming fine transverse zigzags; posteriorly they are more regular, and about .10 of an inch wide, the white a very little more. Chin, throat, and cheeks without transverse bars, but with very sharp shaft-lines of black; breast, sides, and abdomen, a medial longitudinal broad streak of slate on each feather, the shaft black; on the tibiæ, where the transverse bars are narrower and more regular, the shaft-streaks are also finer; anal region finely barred; lower tail-coverts immaculate pure white. Lining of the wing barred more coarsely and irregularly than the breast; under surface of primaries with white prevailing, this growing more silvery toward the ends; longest (fourth) with six oblique transverse patches of slate, the outlines of which are much broken. Wing-formula, 4, 5, 3–6–2; 1=10. Wing, 13.00; tail, 9.50; tarsus, 3.70, naked portion, 1.35; middle toe, 2.00; inner, 1.21; outer, 1.37; posterior, 1.00.

No. 8,508 (Fort Steilacoom, Puget Sound, Washington Territory; Dr. Suckley. Var. striatulus, Ridgway). Similar to No. 44,940, but the upper surface more bluish, the shafts of the feathers more conspicuously black; the dorsal feathers nearly black around their borders. Tail-bands nearly obsolete. Lower parts with the ground-color fine bluish-ash, sprinkled transversely with innumerable zigzag dots of white, these gradually increasing in width posteriorly, where they take the form of irregular transverse bars; crissum sparsely and coarsely sprinkled with slaty. Each feather of the lower parts with a very sharply defined narrow shaft-stripe of deep black, these contrasting conspicuously with the bluish, finely marked ground-color. Under surface of primaries uniform slaty to their bases, the usual white spots being almost obsolete. Wing-formula, 4–5, 3–6–2–7–8–9, 1. Wing, 12.50; tail, 9.10; tarsus, 2.60, the naked portion, 1.40; middle toe, 1.75.

Adult female (12,239, Brooklyn, N. Y.; J. Ackhurst). Almost precisely similar to the male. Slate above less bluish; bands on tail more distinct, five dark ones (about .75 of an inch in width) across the brownish-slate; obscure light bands indicated on outer webs of primaries, corresponding with those on inner webs; lores more grayish than in male; bars beneath more regular; longitudinal streaks blacker and more sharply defined. Wing, 14.25; tail, 11.25; tarsus, 1.60–1.20; middle toe, 1.95; inner, 1.40; outer, 1.45; posterior, 1.30.

No. 59,892, (Colorado; F. V. Hayden, var. striatulus, Ridgway). Similar to male No. 8,508, described above, but differing as follows: interscapulars uniform with the rest of the upper surface; tail-bands appreciable, much broader than in ♀, No. 12,239, the subterminal one being 1.61, the rest 1.10, wide, instead of 1.10 and .70. The longest upper tail-coverts with narrow white tips; white spots on inner webs of primaries more distinct. Black shaft-streaks on lower surface broader and more conspicuous. Wing-formula, 4, 3, 5–6–2–7, 1=10. Wing, 14.70; tail, 11.50; tarsus, 2.50; the naked portion, 1.10; middle toe, 2.00.

Young male (second year, No. 26,920, Nova Scotia, June; W. G. Winton). Plumage very much variegated. Head above, nape, and anterior portion of the back, ochraceous-white, each feather with a central stripe of brownish-black, these becoming more tear-shaped on the nape. Scapulars, back, wing-coverts, rump, and upper tail-coverts umber-brown; the feathers with lighter edges, and with large, more or less concealed spots of white,—these are largest on the scapulars, where they occupy the basal and middle thirds of the feathers, a band of brown narrower than the subterminal one separating the two areas; upper tail-coverts similarly marked, but white edges broader, forming conspicuous terminal crescentic bars. Tail cinereous-umber, with five conspicuous bands of blackish-brown, the last of which is subterminal, and broader than the rest; tip of tail like the pale bands; the bands are most sharply defined on the inner webs, being followed along the edges by the white of the edge, which, frequently extending along the margin of the black, crosses to the shaft, and is sometimes even apparent on the outer web; the lateral feather has the inner web almost entirely white, this, however, more or less finely mottled with grayish, the mottling becoming more dense toward the end of the feather; the bands also cross more obliquely than on the middle feathers. Secondaries grayish-brown, with five indistinct, but quite apparent, dark bands; primaries marked as in the adult, but are much lighter. Beneath pure white, all the feathers, including lower tail-coverts, with sharp, central, longitudinal streaks of clear dark-brown, the shafts of the feathers black; on the sides and tibiæ these streaks are expanded into a more acuminate, elliptical form; the crissum only is immaculate, although the throat is only very sparsely streaked; on the ear-coverts the streaks are very fine and numerous, but uniformly distributed.

No. 18,404 (west of Fort Benton, on the Missouri, May 16, 1864; Captain Jas. A. Mullan, var. striatulus). Similar to No. 26,920, but colors much darker. Upper parts with dark brown prevailing, the pale borders to the feathers very narrow, and the basal very restricted and concealed; upper tail-coverts deep ashy-umber, tipped narrowly with white, and with large subterminal, transversely cordate, and other anterior bars of dusky. Tail ashy-brown, much darker than in No. 26,920, with five broad, sharply defined bands of blackish, without any distinct light bordering bar. White of the lower parts entirely destitute of any yellowish tinge, the stripes much broader than in No. 26,920, and deep brownish-black, the shafts not perceptibly darker; tibiæ with transverse bars of dusky; lower tail-coverts with transverse spots of the same. Wing, 12.25; tail, 9.70.

Young female (second year, No. 26,921, Nova Scotia; W. G. Winton). Head above, nape, rump, and upper tail-coverts, with a deep ochraceous tinge; the characters of markings, however, as in the male. Bands on the tail more sharply defined, the narrow white bar separating the black from the grayish bands more continuous and conspicuous; lateral feathers more mottled; grayish tip of tail passing terminally into white. Beneath with a faint ochraceous wash, this most apparent on the lining of the wings and tibiæ; streaks as in the male, but rather more numerous, the throat being thickly streaked.

No. 11,740 (Puget Sound, October 26, 1858; Dr. C. B. Kennerly. Var. striatulus). Similar to No. 18,404, but more uniformly blackish above; tip of tail more distinctly whitish; stripes beneath broader and deeper black, becoming broader and more tear-shaped posteriorly, some of the markings on the flanks being cordate, or even transverse. Wing-formula, 4, 5, 3–6, 2–7–8–9–10=1. Wing, 13.00; tail, 10.80; tarsus, 2.80; middle toe, 1.80.

Young female (first year, No. 49,662, Calais, Me.; G. A. Boardman). Differs from the female in the second year (No. 26,921) as follows: On the wings and upper tail-coverts the yellowish-white spots are less concealed, or, in fact, this forms the ground-color; secondary coverts ochraceous-white, with two very distant transverse spots of dark brown, rather narrower than the white spaces; tips of feathers broadly white; secondaries grayish-brown, tipped with white, more mottled with the same toward bases, and crossed by five bands of dark brown, the first two of which are concealed by the coverts, the last quite a distance from the end of the feathers; upper tail-coverts white, mottled on inner webs with brown, each with two transverse broad bars, and a subterminal cordate spot of dark brown, the last not touching the edge of the feather, and the anterior bars both concealed by the overlaying feather. Tail grayish-brown, tipped with white, and with six bands of blackish-brown; these bordered with white as in the older stage. Markings beneath as in the older stage, but those on the sides more cordate. Wing-formula, 4, 5, 3–6–7–2–8–9, 1, 10. Wing, 14.00; tail, 11.50.

In regard to the form indicated in the above descriptions as “var. striatulus, Ridgway,” I am as yet undecided whether to recognize it as a geographical race, or to merely consider the two adult plumages as representing different ages of the same form. Certain it is that there is a decided difference in the young plumage, between the birds of this species from the eastern portion of North America and those from the western regions; these differences consisting in the very much darker colors of the western individuals, as shown by the above descriptions. My first impression in regard to the adult dress, after making the first critical examination of the series at my command, was, that the coarsely mottled specimens were confined to the east, and that those finely mottled beneath were peculiar to the west; and this view I am not yet prepared to yield. I have never seen an adult bird from any western locality which agrees with the eastern ones described above; all partake of the same characters as those described, in being finely and faintly mottled beneath, with sharp black shaft-streaks, producing the effect of a nearly uniform bluish ground, the black streaks in conspicuous contrast, the tail-bands nearly obsolete, etc. But occasional, not to say frequent, individuals obtained in the eastern States, which agree in these respects with the western style, rather disfavor the view that these differences are regional, unless we consider that these troublesome individuals, being, of course, winter migrants, have strayed eastward from the countries where they were bred. The Colorado female described above exhibits a rather suspicious feature in having a single feather, on the lower parts, which is coarsely barred, as in the eastern style, while all the rest are finely waved and marbled as in the western. If this would suggest that the differences supposed to be climatic or geographical are in reality only dependent on age, it would also indicate that the finely mottled individuals are the older ones.

If future investigations should substantiate this suggestion as to the existence of an eastern and a western race of Goshawk in North America, they would be distinguished by the following characters:—

Var. atricapillus. Adult. Markings of the lower surface coarse and ragged; feathers of the pectoral region with broad medial longitudinal streaks of the same slaty tint as the transverse bars, and with only the shafts black. Tail-bands distinct. Young. Pale ochraceous markings prevailing in extent over the darker (clear grayish-umber) spotting. Stripes beneath narrow, clear brownish; those on the flanks linear. Wing, 12.25–14.25; tail, 10.00–12.75; culmen, .80–1.00; tarsus, 2.90–3.15; middle toe, 1.70–1.95. Hab. Eastern region of North America.

Var. striatulus. Adult. Markings of the lower parts fine and delicate, and so dense as to present the appearance of a nearly uniform bluish-ashy surface; feathers of the pectoral region without the medial stripes of slaty, but with broad shaft-streaks of deep black, contrasting very conspicuously with the finely mottled general surface. Tail-bands obsolete. Young. Darker (brownish-black) markings prevailing in extent over the lighter (nearly clear white) ones. Stripes beneath broad, brownish-black; those on the flanks cordate and transverse. Wing, 12.00–13.60; tail, 9.50–12.20; culmen, .85–1.00; tarsus, 2.70–3.15; middle toe, 1.70–.185. Hab. Western region of North America.

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.
Var. atricapillus.

National Museum, 8; Philadelphia Academy, 7; New York Museum, 3; Boston Society, 2; G. N. Lawrence, 4; W. S. Brewer, 2; Museum, Cambridge, 2; R. Ridgway, 2. Total, 30.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
12.25–13.00 10.00–10.50 .80–.85 2.90–3.05 1.70–1.80 5
14.00–14.25 11.50–12.75 .90–1.00 2.90–3.15 1.80–1.95 7
Var. striatulus.

National Museum, 9; R. Ridgway, 1; Museum, Cambridge, 1 (Massachusetts!). Total, 11.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
12.00–13.25 9.50–10.00 .85–.90 2.70–3.00 1.70–1.80 8
13.50–13.60 11.80–12.20 .90–1.00 3.00–3.15 1.85–0.00 2

Astur atricapillus.

Habits. The dreaded Blue Hen Hawk, as our Goshawk is usually called in New England, is a bird of somewhat irregular occurrence south of the 44th parallel. It occurs in the vicinity of Boston from November to March, but is never very common. In other parts of the State it is at times not uncommon at this season. It is common throughout Nova Scotia, New Brunswick, and Northern Maine, and may undoubtedly be found breeding in the northern portions of New Hampshire, Vermont, and New York. In the summer of 1872, Mr. George Baxter, of Danville, Vt., procured a nest containing three young birds, which were sent to the New York Central Park. Mr. Downes speaks of it as “far too common” in the vicinity of Halifax, where it is very destructive to Ducks, Pigeons, and poultry. Mr. Boardman gives it as common near Calais, where it breeds, and where he has taken its eggs. Mr. Verrill mentions it as resident in Western Maine, where it is one of the most common Hawks. Mr. Allen found it usually rare near Springfield, but remarkably common during the winter of 1859–60. He afterwards mentions that since then, and for the last ten winters, he has known them to be quite common during several seasons. Mr. C. J. Maynard is confident that this species occasionally breed in Massachusetts. He once observed a pair at a locality in Weston, until the latter part of May. It was found breeding in Iowa by Mr. S. N. Marston. Mr. Victor Brooke records in the Ibis, 1870, p. 538, the occurrence, in Ireland, of an example of this species. It was shot in the Galtee Mountains, in February, 1870. The bird was a mature female, with the ovary somewhat enlarged. The stomach contained the remains of a rabbit.

On the Pacific coast it is comparatively rare in California, though much more abundant farther north, in Oregon and in Washington Territory. Dr. Cooper noticed several in the dense spruce forests of Washington Territory, and regarded it as a special frequenter of dark woods, where other Hawks are rarely seen. Dr. Suckley also obtained several specimens of this bird both at Fort Dalles and at Fort Steilacoom.

Sir John Richardson met with this Hawk and procured several specimens in the Arctic regions, and Captain Blakiston also met with it in the valley of the Saskatchewan. He states that it ranges throughout the interior from Hudson’s Bay to the Rocky Mountains and Mackenzie River. He found it breeding on the Saskatchewan, and one of his specimens was shot on its nest. The Goshawk was obtained at Sitka by Bischoff; and a pair was taken by Mr. Dall, April 24, 1867, within a few miles of Nulato Fort, on the Yukon River. The nest was on a large poplar, thirty feet above the ground, and made of small sticks. No eggs had been laid, but several nearly mature were found in the ovary of the female. The nest was on a small island in a thick grove of poplars, a situation which this species seemed to prefer. Mr. Dall adds that this was the most common Hawk in the valley of the Yukon, where it feeds largely on the White Ptarmigan (Lagopus albus), tearing off the skin and feathers, and eating only the flesh. Mr. Dall received skins from the Kuskoquim River, where it was said to be a resident species.

Dr. Suckley speaks of this Hawk as bold, swift, and strong, never hesitating to sweep into a poultry-yard, catch up a chicken, and make off with it almost in a breath. Its manner of seizing its prey was by a horizontal approach for a short distance, elevated but a few feet from the ground, a sudden downward sweep, and then, without stopping its flight, making its way to a neighboring tree with the struggling victim securely fastened in its talons. For strength, intrepidity, and fury, Dr. Suckley adds, it cannot be surpassed. It seems to display great cunning, seizing very opportune moments for its attacks. In one instance it was several days before he was able to have one of these birds killed, although men were constantly on the watch for it. So adroit was it in seizing opportunities to make its attacks, that it regularly visited the poultry-yard three times a day, and yet always contrived to escape unmolested. He found these birds much more plentiful during some months than at other times, and attributed it to their breeding in the retired recesses of the mountains, remaining there until their young were well able to fly, and then all descending to the open plains, where they obtain a more abundant supply of food.

Mr. Audubon states that in Maine the Goshawk was said to prey upon hares, the Canada and Ruffed Grouse, and upon Wild Ducks. They were so daring as to come to the very door of the farm-house, and carry off their prey with such rapidity as to baffle all endeavors to shoot them. Mr. Audubon found this Hawk preying upon the Wild Ducks in Canoe Creek, near Henderson, Ky., during a severe winter; as the banks were steep and high, he had them at a disadvantage, and secured a large number of them. They caught the Mallards with great ease, and, after killing them, tore off the feathers with great deliberation and neatness, eating only the flesh of the breast.

The flight of this bird he describes as both rapid and protracted, sweeping along with such speed as to enable it to seize its prey with only a slight deviation from its course, and making great use of its long tail in regulating both the direction and the rapidity of its course. It generally flies high, with a constant beat of the wings, rarely moving in large circles in the manner of other Hawks. It is described as a restless bird, vigilant and industrious, and seldom alighting except to devour its prey. When perching, it keeps itself more upright than most other Hawks.

Audubon narrates that he once observed one of these birds give chase to a large flock of the Purple Grakles, then crossing the Ohio River. The Hawk came upon them with the swiftness of an arrow; the Blackbirds, in their fright, rushing together in a compact mass. On overtaking them, it seized first one, and then another and another, giving each a death-squeeze, and then dropping it into the water. In this manner it procured five before the poor birds could reach the shelter of a wood; and then, giving up the chase, swept over the waters, picking up the fruits of its industry, and carrying each bird singly to the shore.

Mr. Audubon, who observed these Hawks in the Great Pine Forest of Pennsylvania, and on the banks of the Niagara River, near the Falls, describes a nest as placed on the branches of a tree, and near the trunk. It was of great size, and resembled that of a Crow in the manner of its construction, but was much flatter. It was made of withered twigs and coarse grass, with a lining of fibrous strips of plants resembling hemp. Another, found by Mr. Audubon in the month of April, contained three eggs ready to be hatched. In another the number was four.

Mr. Dall states that the eggs are usually four in number, of a greenish-white color, and were usually all laid by the first of May. An egg of this bird, obtained by Mr. Dall at Nulato, April 27, 1858, measures 2.28 inches in length and 1.90 in breadth. It is of a rounded-oval shape, and is of a uniform dead-white color, with hardly a tinge of green. Another, obtained by Mr. Charles Pease near the head-waters of the Unalakleet River, measures 2.32 by 1.80 inches, and the ground-color is more distinctly greenish-white. A few small spots of a bronze-brown are scattered in isolated marking irregularly over the egg. Lieutenant Bendire writes that he has found the eggs of this Hawk in Montana; that their number in a set is usually two, and an unspotted white.

Genus ASTURINA, Vieillot.

Asturina, Vieill. 1816. (Type, Falco nitidus, Latham.)

Gen. Char. Somewhat similar to Astur, but of much heavier and more robust build; tarsi longer and stouter, tail shorter and less rounded, wings longer, etc. Bill more elongated than in Astur, the cere longer, and the festoon on the commissure more developed; nostril oval, horizontal. Wings rather short, but less concave beneath than in Astur; third to fourth quill longest; first shorter than eighth or ninth; four outer quills with their inner webs sinuated. Tail considerably shorter than the wing, slightly emarginated, the lateral pair of feathers longest. Feet large and robust, when outstretched reaching almost to the end of the tail; tarsi very robust compared to the toes, about one and a half times as long as the middle toe, the frontal and posterior rows of transverse scutellæ very distinct and regular; outer toe longer than inner; claws strong, well curved, but not very acute. Sexes alike in color; old and young plumages very different.

34002, ♀. ½

34002, ♀. ¼

34002, ♀. ½

Asturina plagiata.

This genus is peculiar to tropical America, and contains but a single species, the A. nitida, with its two climatic races, nitida of South America and plagiata of Middle America. The species of Rupornis, Kaup (R. magnirostris and R. leucorrhoa), have been associated with the species of the present genus, but they are very distinct. The genera (or, more properly, subgenera) most nearly related to Asturina are Leucoptrinis, Kaup, of tropical America, and Kaupifalco, Bonap., of Western Africa. The former differs mainly in more or less rounded, instead of emarginated, tail, and in having the old and young plumages similar; the latter in having the posterior face of the tarsus without a well-defined row of transverse scutellæ.

Species and Races.

A. nitida. Wing, 9.80–11.50; tail, 6.70–8.00; culmen, .80–1.00; tarsus, 2.50–2.90; middle toe, 1.40–1.75. Adult. Above clear ash, paler on the head and darker on the rump; the general surface with more or less appreciable transverse bars, or indications of bars, of a paler shade, and with darker shafts. Upper tail-coverts immaculate white. Tail deep black, fading into pale grayish-brown at the end, narrowly tipped with white, and crossed by two to three white bands. Lower parts, including the tibiæ, axillars, and throat, regularly barred with deep ash and white, the two colors about equal in extent; chin and crissum immaculate white. Young. Above blackish-brown, variegated with pinkish-ochraceous. Tail umber, tipped with pinkish-brown or dull whitish, and crossed by six to seven narrow bands of black. Beneath white, sometimes tinged with ochraceous; the breast, abdomen, and sides with longitudinal tear-shaped spots of black.

Adult. Upper surface distinctly barred, the lighter bars predominating; the top of the head as distinctly barred as the lower parts. Young. Tibiæ immaculate white or pale ochraceous. Culmen, .80–.90. Hab. South America, from S. E. Brazil and W. Ecuador, to Panama … var. nitida.84

Adult. Upper surface only obsoletely barred, or almost uniform; the top of the head without any bars. Young. Tibiæ transversely barred with dusky. Culmen, .75–.80. Hab. Middle America, north to the southern border of the United States; straying northward in the Mississippi Valley, to Southern Illinois … var. plagiata.

Asturina nitida, var. plagiata (Schleg.).
MEXICAN HAWK.

Asturina nitida, Cass. Birds N. Am. 1858, 35.—Scl. & Salv. Ibis, 1859, 217.—Salv. Ibis, 1861, 68.—Scl. P. Z. S. 1857, pp. 201, 227; 1859, pp. 368, 389; 1864, 178.—Lawr. Ann. N. Y. Lyc. IX, 133.—Owen, Ibis, III, 1868 (egg white). Asturina cinerea, Cass. P. A. N. S. 1855, 283 (not of Vieill.!). Asturina plagiata, Schleg. Mus. Pays-Bas. Asturinæ, p. 1.—Scl. & Salv. P. Z. S. 1868, 173; 1869, 130.—Gray, Hand List, I, 30, 1869.—Ridgw. Am. Nat. VI, July, 1872, 430; VII, April, 1873, 203; (Southern Illinois, August).

Sp. Char. Adult male (51,343, Mazatlan, Mexico; Ferd. Bischoff. “Length, 16.00; extent, 38.00”). Above deep, rather dark cinereous, becoming paler and finer on the head above, where the feathers have the shafts (finely) black; wings with obsolete lighter bars; rump almost black. Upper tail-coverts immaculate pure white. Tail pure black, tipped with pale grayish-brown (this passing terminally into white); about 1½ inches from the tip is a continuous band of white, half an inch in width; and a little over an inch anterior to this is another narrower and less perfect one. Primaries approaching black at ends; the tips broadly edged with dull white, as also the ends of secondaries. Head uniform fine delicate ashy, becoming white on chin and throat, and approaching the same on the forehead; shafts of feathers on head above, and neck, black; neck with obsolete paler transverse bars, these most distinct on jugulum; the breast, abdomen, sides, flanks, axillars, and tibiæ are regularly barred transversely with cinereous and pure white, the bars of each about equal, the white, however, gradually increasing, and the ashy bars narrowing posteriorly, the tibiæ being finely barred; lower tail-coverts immaculate pure white. Lining of the wing white, with very sparse, faint, transverse zigzag bars next the axillars and on larger coverts; under surface of primaries white anterior to their emargination, beyond which they are more silvery, leaving about an inch of the terminal portion black, the end of each, however, ashy; outer two quills crossed by narrow bars of ashy, the rest with indications of the same, near the shaft. Fourth quill longest; third scarcely shorter; second shorter than fifth; first intermediate between eighth and ninth. Wing, 10.50; tail, 7.00; tarsus, 2.60; middle toe, 1.50.

Adult female (34,002, Mazatlan, June; Colonel Grayson). Cinereous above darker, the fasciæ of the wings hardly observable; front and throat scarcely whitish; rump almost pure black; second tail-band much broken and restricted. Ashy prevailing on the jugulum; ashy bars beneath rather broader. Wings, 11.00; tail, 7.50; tarsus, 2.80; middle toe, 1.70.

Young male (35,060, Rio de Coahuyana, W. Mexico, October; J. Xantus). Above, from bill to upper tail-coverts, dark bistre-brown, almost black; feathers of the head and neck edged laterally with pinkish-ochraceous, or sulphuret of manganese color; scapulars with nearly whole outer webs of this color, they being blackish only along edges and at ends; middle wing-coverts spotted with the same. Secondaries and primaries faintly tipped with whitish; secondaries with indications of darker bands, and outer webs of primaries with still more obscure ones; upper tail-coverts white, with sagittate specks of black, one or two on each. Tail umber-brown (considerably lighter than the wings), tipped with pinkish-ash (this passing terminally into dull white), and crossed with six or seven bands of black (these becoming gradually, but very considerably, narrower toward the base). Beneath white, with vinaceous tinge (this deepest laterally); breast, abdomen, and sides with large tear-shaped or cuneate spots of black; tibiæ with numerous transverse bars of the same.

Young female. Similar to last, but the brown lighter, and more approaching umber.

Hab. Middle America (from coast to coast), from Costa Rica and Guatemala to southern border of United States. Arizona, breeding (Bendire). Southern Illinois (Richland Co.) June (Ridgway).

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 13; Philadelphia Academy, 3; Boston Society, 5; Cab. G. N. Lawrence, 1; R. Ridgway, 2. Total, 24.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
9.80–11.50 7.20–7.80 .85–.95 2.50–2.70 1.55–1.70 7
9.50–11.30 6.70–8.00 .80–1.00 2.75–2.70 1.40–1.75 4
⚪? 10.00–11.70 6.80–8.00 .90–.95 2.65–2.80 1.50–1.65 4

Habits. This is a Mexican and Central American Hawk, which occasionally crosses the borders of the United States, having been seen by Mr. Ridgway in Southern Illinois, and found breeding, by Captain Bendire, in Arizona, near Tucson. It has been found in the State of New Leon, one of the most northern provinces of Mexico, by Lieutenant Couch, who has, however, supplied no notes as to any peculiarities in its habits. It was said to breed in the tops of lofty trees, and to have eggs of a greenish-white, resembling those of Astur atricapillus. In Central America it is said by Salvin to be abundant in the hot country on both coast regions of the Republic of Guatemala, but it is not found in the temperate regions. Its food consists of lizards, and its flesh is in consequence very rank.

Asturina plagiata.

Mr. Robert Ridgway has met with this Hawk as far to the north as Southern Illinois. It was seen and twice shot at on the 19th of August, 1871, on Fox Prairie, in Richland County. Mr. Ridgway came across it while hunting Swallow-tail and Mississippi Kites. The bird, while being annoyed by these Hawks, was well seen, and there cannot be the slightest doubt as to its identity.

Mr. Robert Owen found this Hawk, known in Guatemala by the local name of Gavilan, a common name for the whole race of birds of prey, breeding at San Geronimo, April 3, 1860. The nests are usually found in the high trees which are scattered over the plain, and not unfrequently within a few yards of the Indian ranchos. Two eggs seemed to be the complement laid by one bird. These eggs are described by Mr. Owen as all white, without any natural coloring. The inner coating of the shell is sea-green, seeming to confirm the apparently close connection between the genera of Astur and Asturina.

Mr. G. C. Taylor met what he presumed to be this Hawk in great abundance at Comayagua, Honduras, in January. He saw a pair making their nest on the top of a lofty cotton-tree.

Captain Bendire found this species not uncommon and breeding in the vicinity of Tucson, in Arizona. He found two nests, one of which was taken June 6, the other a few days later. They were very slightly built of sticks and strips of bark, and placed in low trees on the banks of Reledo Creek. The nest contained two eggs. These are of a rounded oval shape, are quite tapering at one end and rounded at the other. They are of a uniform bluish-white color and unspotted, and measure 2.00 inches in length by 1.60 inches in breadth.

Genus ANTENOR, Ridgway.

42559, ♀. ¼

42559, ♀. ½

42559, ♀. ½

Parabuteo harrisi.

Gen. Char. Similar to Asturina, but form heavier, the bill and wings more elongated, the tail slightly rounded, and the lores almost naked. Bill very much as in Asturina, but more elongated, the top of the cere longer in proportion to the culmen, and the commissural lobe more anterior; the upper and lower outlines more nearly parallel. Nostril oval, horizontal, with an exposed cartilaginous tubercle. Lores nearly naked, with scant bristles. Wing long (much as in Buteo); the fourth or fifth quill longest, and the first shorter than the eighth to the tenth; outer four with inner webs sinuated. Tail long, more than two thirds the wing; even or slightly rounded. Feet robust, when outstretched reaching nearly to the end of the tail; tarsus nearly twice the length of the middle, very robust, the frontal and posterior rows of scutellæ very distinct; outer toe longer than the inner; claws strong, well curved, and acute. Sexes alike; young and old plumages very different.

This genus includes a single species, the P. unicinctus, with its two climatic races, unicinctus of South America and harrisi of Middle America. It is most nearly related to the genus Urubitinga, of tropical America, the species of which are sluggish and almost Caracara-like in their habits, though they are hardly more so than our own Buteones. The genus Craxirex of Gould having been founded upon Buteo galapagoensis, a species strictly congeneric with B. borealis, it is necessary that a new generic name should be instituted for the present species, since it so well merits separation to that rank. I accordingly propose the name given at the head of this chapter.

Species and Races.

P. unicinctus. Wing, 11.65–14.60; tail, 9.00–11.00; culmen, .82–1.10; tarsus, 2.78–3.75; middle toe, 1.52–2.00. Adult. General color brownish-black or blackish-brown, uniform, or slightly variegated by light spotting; the lesser wing-coverts and tibiæ deep rufous, or chestnut. Tail black; the end and base white, as are also the tail-coverts. Young. Plumage greatly variegated. Above blackish-brown, the feathers edged with rusty; head and neck streaked with pale ochraceous. Lower parts pale ochraceous or yellowish-white, the breast and abdomen with longitudinal ovoid spots of blackish; tibiæ with transverse bars of dark rusty; lower tail-coverts with black shaft-streaks. Lesser wing-covert region only washed with rufous. Tail grayish-brown, whitish at the tip, and crossed by narrow bands of dusky.

Adult with the blackish much broken up by lighter spotting. Wing, 11.65–14.60; tail, 9.00–10.50; culmen, .82–1.02; tarsus, 2.78–3.40; middle toe, 1.52–1.85. Hab. South America … var. unicinctus.86

Adult with the blackish continuous and uniform. Wing, 12.35–14.50; tail, 9.80–11.00; culmen, .90–1.10; tarsus, 3.15–3.75; middle toe, 1.65–2.00. Hab. Middle America, north into southern border of United States … var. harrisi.

Parabuteo unicinctus, var. harrisi (Ridgway).
HARRIS’S BUZZARD.

Falco harrisi, Aud. B. Am. pl. cccxcii, 1831.—Ib. Orn. Biog. V, 30. Buteo harrisi, Aud. Synop. 1839, 5.—Bonap. List, 3.—De Kay, Zoöl. N. Y. II, 11.—Craxirex unicinctus, var. harrisi, Ridgway, P. A. N. S. Philad. Dec. 1870, p. 142. Buteo unicinctus, var. harrisi, Coues, Key, 1872, 215. “Craxirex unicinctus, Temm.Cass. Birds N. Am. 1858, 46.—Dresser, Ibis, 1865, 329 (Texas).—Coues, P. A. N. S. 1866, 13 (Arizona).