Mr. L. Heiligbrodt found the nest of this Hawk near Austin, Texas. One egg was taken from the nest, and in a few days after a second was found to have been deposited (S. I. 15,894).

The handsome variety known as B. elegans is generally spoken of by all familiar with its habits, as well as with its appearance, as the almost exact counterpart of the Red-shouldered Hawk, replacing that form on the west coast.

Buteo elegans.

In regard to its distinctive specific habits but little is as yet known, but it is probable they are not essentially different from those of the lineatus, Dr. Cooper bearing positive testimony to this fact. He found this Hawk common in the southern part of the State, especially near San Diego, but he did not meet with any in the Colorado Valley. On his approach to one of them, it would always fly off from its usual perch, circling up high into the air, and uttering short shrill screams in rapid succession in the manner of the lineatus. He noticed a pair constantly at one place near a ranch, and supposed they were about building there, but was not able to find the nest.

Among the memoranda of Mr. Xantus, made at Fort Tejon, Cal., is one dated May 9, mentioning the finding the nest of this species. It contained four eggs, was built in an old decayed tree, in a swamp, and was about fifteen feet from the ground. The nest was large and made of sticks.

Buteo borealis (Gmel.).
RED-TAILED HAWK.

Sp. Char. Form heavy and robust; wings moderate, the third to fifth quill longest; the first shorter than the seventh; outer four with inner webs cut. Feet strong, the tarsi and toes robust, and claws not very acute. Dimensions: Wing, 13.50–17.25; tail, 8.50–11.30; culmen, .90–1.15; tarsus, 2.70–3.40; middle toe, 1.60–1.95; weight, 2½ to 4 lbs. Colors: Adult: tail, deep lateritious-rufous, paler at the tip, and usually with a subterminal bar of black (sometimes without any bar, and sometimes with numerous bars to the base). Above blackish-brown, more or less variegated with whitish on the scapulars and wing-coverts; beneath white, usually with a belt of blackish spots across the abdomen; sometimes wholly dusky or blackish beneath, but the pectoral region always appreciably lighter than the abdomen; under surface of primaries plain white anterior to their emargination. Young. Tail grayish-brown, with nine or ten narrow, sharply defined bands of blackish. Pattern of other parts as in the adult, but the white purer, and the plumage generally with less rufous.

Hab. Entire continent of North America; West Indies.

The plumage varies from wholly dusky blackish, with a paler, more brownish, pectoral area, and the tail of the adult with numerous black bars, or indications of bars, to the very base (var. calurus), through various proportionate degrees of rufous and dusky, to entirely pure white beneath, without any spotting; the tail of the adult without a single black bar (vars. krideri and lucasanus).

Var. borealis, Gmelin.
EASTERN RED-TAIL.

Falco borealis, Gmel. Syst. Nat. p. 266, 1789.—Lath. Ind. Orn. p. 25, 1790; Syn. I, p. 50, 1780; Supp. II, 34, 1787; Gen. Hist. I, p. 265, 1821.—Daud. Tr. Orn. II, 157, 1800.—Shaw, Zoöl. VII, 112, 1812.—Wils. Am. Orn. pl. lii, fig. 1, 1808.—Sab. Frankl. Exp. p. 670.—Wagl. Isis, p. 517, 1831.—Bonap. Ann. N. Y. Lyc. II, pp. 32, 434; Isis, p. 1138, 1832.—Aud. Birds Am. pl. li, 1831; Orn. Biog. I, p. 265, 1831; Syn. VI.—Gray, Genera, 1840.—Rich. F. B. A. II, 50, 1831.—Nutt. Man. I, 102, 1840.—Gosse, Birds Jam. II, 1847.—Dough. Cab. I, 229, pl. xxx, 1830. Buteo borealis, Vieill. Nouv. Dict. Hist. Nat. IV, p. 478, 1819; Enc. Méth. III, p. 1222, 1823.—Vig. Zoöl. Journ. I, p. 340; Zoöl. Beech. Voy. p. 15.—Steph. Zoöl. XIII, pt. 2, p. 47, 1826.—Less. Tr. Orn. p. 79, 1831.—James. (Wils.) Am. Orn. I, pp. 82, 84, 1808.—Jard. (Wils.) Am. Orn. II, pp. 280, 282, 1808.—Brew. (Wils.) Am. Orn. p. 450; Synop. p. 684.—Bonap. Eur. & N. Am. B. p. 3, 1838; Consp. Av. p. 19.—Aud. Synop. p. 6, 1839.—Gray, Gen. B. fol. sp. 6, 1844; List B. Brit. Mus. p. 34, 1844.—Pucher. Rev. Zoöl. p. 214, 1850.—Gosse, B. Jam. p. 11, pl. ii, 1847.—Cass. B. Cal. & Tex. Syn. p. 97, 1854; Proc. Ac. Sc. Philad. p. 279, 1855.—Gamb. Journ. Ac. Nat. Sc. Phil. N. S. I, p. 26.—Nutt. Man. Orn. U. S. & Canad. p. 102, 1833.—De Kay, Zoöl. N. Y. II, p. 9, pl. viii, f. 17 (Juv.), 1844.—Peab. Bost. Journ. Nat. Hist. III, p. 80, 1837.—Thomp. Hist. Verm. App. p. 63, 1853.—Peale, U. S. Expl. Exp. p. 62, 1848.—Towns. Sit. Exp. Zuñi & Color. p. 59.—Kaup, Ueb. Falk. Mus. Senck. p. 261, 1845.—Strickl. Orn. Syn. I, 29, 1855.—Max. Cab. Journ. VI, 1858, 17.—Blakist. Ibis, III, 1861, 318.—Wood, Am. Nat. III, 1869, 393.—Gray, Hand List, I, 1869, 7. Astur borealis, Cuv. Règ. An. (ed. 2), I, 332, 1829.—Swains. Class. B. I, 316; II, 215, 1837, Pœcilopternis borealis, Kaup, Isis, Mon. Falc. Cont. Orn. 1850, p. 76. Falco leverianus, Gmel. Syst. Nat. 266, 1789.—Lath. Ind. Orn. p. 181, 1790; Syn. Supp. I, 31, 1787; Gen. Hist. I, 620, 1821.—Daud. Tr. Orn. II, 126, 1800.—Shaw, Zoöl. VII, 151, 1812.—Wils. Am. Orn. pl. lii (Juv.), 1808.—Aud. Orn. Biog. I, 265. Buteo leverianus, Vig. Zoöl. Journ. I, 340.—Steph. Zoöl. XIII, pt. 2, p. 47, 1815. Falco aquilinus, Bartr. Tran. p. 390, 1791. Accipiter ruficaudus, Vieill. Ois. Am. Sept. pl. xiv, bis. 1807. Buteo fulvus, Vieill. Ois. Am. Sept. p. 34; Nouv. Dict. Hist. IV, p. 468 (quot. F. jamaicensis), 1819. Buteo ferrugineocaudus, Vieill. Ois. Am. Sept. pl. vi, 1807.—Cuv. Règ. An. (ed. 2), I, 337. Buteo americanus, Vieill. Nouv. Dict. Nat. IV, 477 (quot.), Ois. Am. Merid. pl. vi, Enc. Méth. III, 1224, 1823. ? Buteo gallinivorus, Vieill. Ois. Buteo borealis, Brewer, N. A. Oölogy, 1857.

Sp. Char. Adult. Upper parts rich blackish-brown, approaching black on the back; scapulars and middle wing-coverts edged and barred beneath the surface with dull white, and tinged along edges with ochraceous. Wings generally of a paler shade than the back; secondaries fading into nearly white at tips, and, with the greater coverts, obscurely barred with darker; primaries nearly black, tips edged with pale brown, this passing into whitish. Rump uniform blackish-brown, feathers obscurely bordered with rusty. Upper tail-coverts ochraceous-white, nearly pure terminally, and with about two distinct transverse bars of deep rufous. Tail rich uniform lateritious-rufous, passing narrowly into white at the tip, and about an inch (or less) from the end crossed by a narrow band of black. Head and neck with the feathers medially blackish-brown, their edges rusty-rufous, causing a streaked appearance; the rufous prevailing on the sides of the occiput, the ear-coverts, and neck. The blackish almost uniform on the forehead and on the cheeks, over which it forms a broad “mustache”; lores and sides of frontlet whitish. Throat white, with broad stripes of pure slaty-brown; lower parts in general ochraceous-white; tibiæ and lower tail-coverts immaculate; across the abdomen and flanks (immediately in front of the tibiæ) is a broad interrupted belt of longitudinal black blotches, those on the abdomen tear-shaped, on the flanks larger and more irregular, throwing off bars toward the edge of the feathers; whole pectoral area variegated only with a few shaft-streaks of black (these growing broader laterally), and sometimes washed with rusty. Lining of the wing ochraceous-white, with sparse diamond-shaped spots of pale rufous, and shaft-streaks of darker; under surface of primaries white anterior to their emargination, beyond which they gradually deepen into black; the innermost ones are finely mottled with slaty, and with imperfect transverse bars of the same.

Male. Wing, 13.50–16.50; tail, 8.50–10.00; culmen, .95–1.08; tarsus, 1.40–3.20; middle toe, 1.60–1.70. Weight, 2½–3 lbs.

Female. Wing, 15.25–17.75; tail, 9.50–10.50; culmen, 1.00–1.15; tarsus, 3.15–3.40; middle toe, 1.70–1.80. Weight, 3–4 lbs.

Young (28,154, Philadelphia; J. Krider). Above similar to the adult, but lacking entirely any rufous tinge, the scapulars and wing-coverts more variegated with whitish. Tail light grayish-brown (very much lighter than the rump), tinged, especially basally, with rufous, narrowly tipped with white, and crossed with nine or ten narrow, curved bands of black; upper tail-coverts white, with broad bars of black. Head as in the adult, but the rufous wanting, leaving the streaks black and white; forehead more broadly white; chin and throat wholly white, the latter with a collar of dusky streaks across the lower part; whole pectoral region entirely immaculate, pure white; abdominal band as in the adult; tibiæ somewhat tinged with ochraceous, unvariegated.

Hab. Eastern North America; not in West Indies, nor west of the Missouri.

Localities: (?) Bahamas (Bryant, Pr. Bost. Soc. 1867, 64).

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 9; Philadelphia Academy, 13; Boston Society, 8; Museum, Cambridge, 15; Cab. G. N. Lawrence, 3; Coll. R. Ridgway, 2. Total, 50.

The true Buteo borealis, as restricted, may always be distinguished from the var. calurus, its western representative, by its having the posterior lower parts (tibiæ and lower tail-coverts) entirely free from transverse bars, and by lacking indications of transverse bars on the tail, anterior to the conspicuous subterminal one. It differs from the var. costaricensis, in having the head and neck conspicuously striped with rufous, and the throat thickly striped with black, almost obliterating the white; in the conspicuous abdominal belt of large black spots, and in having the tibiæ lighter ochraceous than the breast; from the var. lucasanus and var. krideri, it is distinguished by having the black tail-band, more spotted under parts, and in the upper tail-coverts being white, banded with rufous, instead of plain white, or deep rufous, uniform with the tail.

A specimen (No. 1,750, Carlisle, Pa.; S. F. Baird) appears at first sight much like the var. calurus, being very dark; the tibiæ, anal region, and the lower tail-coverts are, however, not barred as in this, and the tail possesses but the subterminal band.

An immature specimen (No. 21,488; John Krider) from Philadelphia has the tibiæ quite distinctly barred, but less conspicuously so than in young of var. calurus.

Var. krideri, Hoopes.
WHITE-BELLIED RED-TAIL.

Buteo krideri, Hoopes, P. A. N. S. Philad. 1873, p. —

Sp. Char. Adult. Similar to var. borealis, but beneath continuous pure white, without rufous tinge, and without distinct spots across the abdomen, or lacking them entirely; above much lighter, the brown, light rufous, and white being about equal in amount. Upper tail-coverts immaculate white; tail pale rufous, the shafts pure white, and the webs mixed with white along their edges, its amount increasing toward the base; no trace of a dusky subterminal bar, or else only indicated by badly defined spots.

Young. Differing from that of var. borealis in the immaculate, snowy-white lower parts, nearly equal extent of the white and dusky on the upper parts, and whitish cast of the tail.

Two females (one shot from nest of two eggs, near Alexandria, Minn., May 8, 1872,87 and the other, also shot from nest of two eggs, near Pelican Lake, Minn., May 21, 187288) are entirely absolutely pure white beneath, there being but the faintest indications of markings in the region of the usual abdominal belt; even the whole under side of the wing is almost immaculate. The ground-color of the upper parts is pale grayish-brown, about equally variegated transversely, on the scapulars and tertials, with white. In one of them, the sides of the head and neck are pale fawn-color, the “mustache” from the rictus brownish-black in conspicuous contrast; the upper parts are nearly equally variegated with brown, light rufous, and white, the latter predominating posteriorly. The upper tail-coverts are immaculate white. The tail-feathers are light rufous, with pure white shafts, considerably mixed with white along the edges of the feathers, the white considerably increasing towards the base of the tail. Of the subterminal dusky band there is no trace in one specimen, while in the other it is indicated by transverse spots, while the inner webs along the shafts are much variegated with transverse dusky spots. The male specimen (shot at Chippewa Lake, Minn., from nest (!) of two eggs May 19, 187289) is considerably darker, nearly like the average plumage of eastern var. borealis. Still the white of the lower parts is remarkably pure, being of an almost snowy clearness, without any trace whatever of an ochraceous tinge.

No. 8,532, Devil’s River, Texas (Nov. 1855; Dr. C. B. Kennerly), differs only in being a little less pure white beneath, the lower parts being very appreciably tinged with rufous posteriorly.

Hab. Plains of the United States, from Minnesota to Texas (Devil’s River, M. S. I.).

Var. lucasanus, Ridgway.
ST. LUCAS RED-TAIL.

Buteo borealis var. lucasanus, Ridgway,” Coues, Key, 1872, 216 (under B. borealis).

Sp. Char. Adult. General appearance of the normal plumage of var. calurus, but the upper parts more uniformly blackish, and the upper tail-coverts and tail uniform rufous, the latter without a trace of a black bar. Beneath nearly uniform reddish ochraceous, or light rufous, the usual abdominal belt merely indicated by a few inconspicuous spots; no trace of transverse bars on the lower parts. Female ? (No. 16,925, Cape St. Lucas, Sept. 15, 1859; J. Xantus). Wing, 16.00; tail, 9.50; tarsus, 3.00; middle toe, 1.60. Wing-formula 5, 4, 3, 2–6–7–8–9, 1, 10.

Young. Not distinguishable, by positive characters, from that of var. calurus.

Hab. Peninsula of Lower California.

All adult specimens from the peninsula of Lower California agree with that described above, in the peculiar features which I consider as characterizing a well-marked local race. The present form is most nearly related, in its adult dress, to the var. krideri of the plains, in its unbarred tail and immaculate lower plumage, but differs from this in having the upper parts nearly black instead of almost white, the upper tail-coverts deep rufous, like the tail, instead of white, and the lower parts rufous instead of white; in the rufous lower plumage and very dark upper parts, it closely resembles var. costaricensis90 of Central America and Southern Mexico, but the latter has a barred tail, entirely continuous black above, plain white throat patch, and other minor differences, besides having a quite different young plumage. As to the young plumage of var. lucasanus, I cannot find any character by which it can with certainty be distinguished from that of var. calurus.

Var. calurus, Cassin.
WESTERN RED-TAIL; BLACK RED-TAIL.

Buteo calurus, Cassin, Proc. Acad. Nat. Sc. Phil. VII, 281, 1855; Birds N. Am. 1858, 22.—Strickl. Orn. Syn. I, 38, 1855.—Coues, Prod. Orn. Ariz. p. 8, 1866.—Gray, Hand List, I, 7, 1869. Buteo montanus (not of Nuttall!), Cassin, Birds N. Am. 1858, 26.—Newb. P. R. R. Rept. VI, iv, 1857.—Heerm. P. R. R. Rept. VII, 31, 1857.—Coop. & Suck. P. R. R. Rept. XII, ii, 147, 1860.—Coues, Prod. Orn. Ariz. p. 7, 1866.—Buteo swainsoni (not of Bonap!), Cass. B. Cal. & Tex. p. 98, 1854.

Sp. Char. Adult. Similar to var. borealis, but darker, with more rufous and blackish in the plumage; tibiæ always, and flanks and crissum usually, barred with rufous; throat with the dark streaks suffused and widened, so as to form the prevailing color. Tail with indications of transverse bars anterior to the usual subterminal one, these varying in number and distinctness with the individual. Whole plumage sometimes sooty black, the breast, however, covered by an appreciably paler patch, usually of a somewhat rufous hue. Tail sometimes with regular and continuous narrow bands to the very base.

Young. Very much darker than that of var. borealis, the pattern being similar, but the dark markings much expanded and more numerous; tibiæ with heavy transverse spots of dusky.

Hab. Western region of North America, from the Rocky Mountains to the Pacific; south into Mexico; West Indies (Jamaica and Cuba, Mus. S. I.).

Localities quoted: (?) Xalapa (Sclater, P. Z. S. 1859, 368); Oaxaca (Scl. P. Z. S. 1859, 389); (?) Cuba (Cab. Journ. II. lxxxii; Gundl. Rep. 1865, 223; resident. “B. borealis”); S. E. Texas (Dresser, Ibis, 1865, 324).

LIST OF SPECIMENS EXAMINED.

National Museum, 44; Philadelphia Academy, 18; Boston Society, 6; Coll. G. N. Lawrence, 2; R. Ridgway, 5. Total, 75.

Measurements.
Sex. Wing. Tail. Culmen. Tarsus. Middle Toe. Specimens.
13.50–16.00 9.50–10.00 .90–1.10 2.90–3.30 1.70–1.80 30 N. Am.
16.00–17.25 9.50–11.30 1.00–1.08 3.30–3.40 1.80–1.95 16 N. Am.
13.25–14.00 9.00–0.00 1.00–0.00 3.30–0.00 1.80–0.00 2 Jamaican.
14.50–0.00 9.00–0.00 1.10–0.00 3.25–0.00 1.75–0.00 1 Jamaican.
15.50–0.00 9.50–0.00 1.15–0.00 3.10–0.00 1.85–0.00 1 Cuban.

A large collection of specimens of this race presents a series connecting borealis with the black form known as “calurus”; every possible condition between the two being indicated in the range of individual variation. The lightest styles as distinguished from var. borealis always have the tibiæ barred with rufous; the crissum, also, is generally barred, on the throat the blackish-brown predominates, and the tail has more or less perfect bars to the roots of the feathers; generally, however, these are merely indicated by projections from the shafts.

The extreme condition of this is the melanistic form which Mr. Cassin described as “Buteo calurus”; the darkest example of which (5,481, Petaluma, Cal.; E. Samuels) is entirely blackish-brown, wings and scapulars with feathers somewhat paler at tips; breast inclining to dark sepia-brown, the feathers with black shaft-streaks; tibial feathers faintly tipped with pale grayish-brown; lower tail-coverts tipped and barred with rufous; upper tail-coverts deep rufous barred with black; tail deep chestnut-rufous, the subterminal black band very broad, and anterior to this are nine or ten imperfect narrower black bands.

These fuliginous examples have always a more or less appreciably lighter pectoral area, corresponding to the white of this region seen in the lighter styles.

Of this race, almost each individual has its own characteristic markings, and scarcely two are to be found alike in a very large series from Western North America. All the specimens from the Rocky Mountains to the Pacific, and from the table-lands of Mexico, as well as from Cuba and Jamaica, are referrible to this variety, although we are not aware that in the latter region the bird ever becomes black. In the latter island this species (as is also the case with many other birds) seems to be remarkably subject to albinism. In the peninsula of Lower California it is replaced by the var. lucasanus, and in Central America by the very different var. costaricensis; from both of which it may be distinguished by the numerous transverse rufous bars crossing the posterior under parts, which character serves also to distinguish the lightest examples from the eastern typical borealis.

A specimen (50,761; Colonel Grayson) from the Socorro Island, S. W. Mexico, is like some Fort Tejon specimens.

No. 41,759 (immature), Merida, Yucatan (Dr. Schott), is remarkably light colored, or, rather, is unusually variegated with whitish above; the tail, also, is almost white; the bands, however, very conspicuous. The lower parts are as thickly spotted as in specimens from Washington Territory.

The young bird of this western style is as different from that of the eastern as is the adult, and the essential differences are about the same,—i.e. darker colors, or a predominance, or, rather, increase in size, of the dark markings. The numerous heavy transverse spots on the tibia constitute a persistent feature of the young of the var. calurus, as compared with the almost, or perfectly, immaculate white of those in var. borealis.

It being certain that the Buteo montanus of Nuttall is really the B. swainsoni, and not the variety of borealis so called by Mr. Cassin, it becomes necessary to drop this name in connection with the present bird, and transfer it as a synonyme to swainsoni. In its place, Mr. Cassin’s name calurus must be substituted, under which was described the melanistic condition of the present variety of borealis.

In describing his B. montanus, Nuttall cites Audubon’s plate of “Falco buteo,” which, of course, is a name by which the B. swainsoni was first designated before it was distinguished from the B. vulgaris of Europe. Audubon’s plate represents, unmistakably, the adult female of the Buteo swainsoni.

Habits. The well-known Red-tailed Hawk is widely distributed throughout North America from the West Indies and Central America to the Arctic regions, and from the Atlantic to the Pacific.

According to Sir John Richardson, it is common in the fur countries, which it visits in summer, and where a few are known to breed. Specimens were taken by his party on the Rocky Mountains, the plains of the Saskatchewan, and at the York factory. These were all between the 53d and the 57th parallels of latitude.

Buteo borealis (adult).

Mr. Salvin cites it as generally and plentifully distributed throughout Guatemala, from whence numerous examples in all stages of plumage, from the young to the adult, were transmitted by Mr. Skinner. It was also found at Dueñas by him. Mr. Swainson states that this Hawk was taken on the plains of Mexico by Mr. Taylor. A single specimen was received by Mr. Lawrence from Panama. Mr. Gosse states that it is the most common bird of this family in Jamaica, where it is a resident, and where it breeds. Mr. Lembeye and Dr. Gundlach both include it in their lists of the birds of Cuba, and the latter marks it as breeding in that island. It has been observed in Florida by Mr. Allen, and is not uncommon in all the New England States, where it is resident throughout the year. In the Southern States it is most abundant in the winter months.

Specimens of this bird are recorded in the government reports as obtained from the Yellowstone, from the Pecos River in Texas, and from Fort Fillmore in New Mexico. Mr. Dresser found it common throughout all of Texas in all seasons of the year, breeding in all parts, but preferring the heavily timbered country. He obtained its eggs from Systerdale and from the Medina River.

This Hawk is a strong and powerful bird, with a firm, steady, and protracted flight, frequently at a great elevation, and often moving quite a distance without any apparent motion of the wings. It is said to generally descend upon its prey from some fixed position, as the branch of a tree, and rarely to dart upon it when flying. It is a cautious bird, and rarely ventures near a house for poultry except when the dwelling is isolated and near its own haunts. It preys chiefly upon small quadrupeds, small birds, and reptiles. It usually darts upon a snake from the branch of a tree, and seizing it near the head bears it writhing through the air. In the valley of the Saskatchewan, Richardson states that it watches for the marmots, and when one imprudently ventures from its burrow, darts upon it, bears it a short distance off, and tears it to pieces.

As they fly, these birds utter a very peculiar and unpleasantly harsh cry or scream, which they repeat very frequently. Capt. Blakiston observed this at the Red River settlement, and speaks of it as the Squealing Hawk.

Though said to be thus generally cautious in exposing itself to danger in approaching a poultry-yard, it is not always thus cautious. Mr. Downes mentions an instance where one of these birds entered a garden in Halifax to pounce upon a tame Crow, and was captured alive by the owner.

Mr. Audubon states that after rearing their young they no longer remain mated, but separate and evince rather jealous hostility to each other than good-will. When one has taken any prey in sight of another, the latter will pursue and struggle with it for possession of the plunder. In these fights they scream vociferously while struggling for possession.

In the Southern States these Hawks begin to build in February; in the Middle States, from March the 24th to April 15th; and in New England usually from April to May. They construct a large nest, composed externally of coarse sticks and twigs, and lined with dried grasses, moss, and leaves, built for the most part in the fork of a lofty tree. The eggs are usually four in number.

Mr. Augustus Fowler of Danvers, who is familiar with the habits of this bird, writes me that in Massachusetts they usually begin to build their nests about the first of April, selecting some tall tree near the middle of the woods, the branches of which form a crotch near its trunk. To this chosen spot the female carries a sufficient quantity of sticks for its outside (the male taking no very active part in the matter), and for its inside she uses the bark from the dead branches of the chestnut, which she beats and pecks to pieces with her bill, making it soft and pliable, or gathers the fallen leaves of the pine, or some other soft material, which she finds conveniently, as a lining, which is about one inch in thickness. It is thirteen inches in diameter from outside to outside, and seven inches in diameter on the inside, while its depth is two and a half inches. The female usually lays five eggs, which are spherical, of a dirty-white color, and marked with large blotches of brown; on some they cover almost the whole egg, while others are marked mostly on the large end, and some even of the same nest are so faintly marked as to appear almost wholly white. They are 2.12 inches in length and 1.95 in diameter.

In Jamaica, according to Mr. March, these Hawks do not confine themselves to any particular mode or place for breeding, height seeming to be their chief object. He has found their nest in a quite accessible tree, not more than twenty feet from the ground, and near a frequented path. In another instance a pair nested for several years on the roof of the turret of the belfry of the Spanishtown Cathedral church. The nest he describes as a platform of dry sticks, more than a foot across and two or three inches thick. The bed of the nest is about six inches across and two deep, of fine inner bark, grass, and leaves, containing four or five eggs, nearly spherical, measuring 2.25 by 2.75 inches, of a dirty or clayish white, dashed with blotches and spots of vandyke-brown and umber, often running with a light shade into the ground-color.

The eggs of the Red-tail exhibit great variations in nearly every respect except their shape, which is pretty uniformly a spheroidal-oval. Their ground-color varies from white to a dingy rusty drab, their markings vary greatly in colors, shades, size, frequency, and distribution. In some the markings are small, few, and light, and the egg appears to be of an almost homogeneous brownish-white. In others the ground is completely concealed by large and confluent blotches of deep and dark purplish-brown, burnt umber, and a peculiar shade known as Dutch umber. In some the markings are distributed in fine and frequent granulations, diffused over the entire surface of the egg, producing the effect of a color of uniform umber brown, through which the ground of yellowish-white can only be traced by a magnifying-glass. Four eggs in my cabinet average 2.22 inches in length by 1.72 in breadth. The largest egg measures 2.55 by 1.90 inches; the smallest, 2.10 by 1.70. The capacity of the largest to the smallest is nearly as five to four.

The season in which this Hawk deposits its eggs varies considerably. Mr. Jackson of West Chester, Penn., gives March 24 the earliest, and April 15 the latest, in which he has met with its fresh eggs.

Mr. Ridgway obtained two eggs of this Hawk at Mount Carmel, Ill., on the 6th of March, the nest having been commenced early in February. It was placed on the summit of a black-gum tree (Nyssa multiflora), and rested upon the topmost branches, about ninety feet from the ground. It was lined with corn-husks, gathered from a field close by. The eggs (No. 12,740, S. I. Collection) measure, respectively, 2.45 and 2.50 in length, by 1.95 and 2.00 in breadth. Their color is plain bluish-white, entirely free from markings of any kind.

In California, the var. calurus is stated to be common in all parts of the State not destitute of trees, and to reside permanently wherever found, pairing only during the breeding-season. They prey upon hares and other small quadrupeds, upon smaller birds, and upon reptiles. Dr. Cooper states that at times, when food is plenty, they become excessively fat. They are known to occasionally seize a fowl from the farm-yard. During the middle of the day, in the cold weather, they are said to soar very high in the air, and occasionally to disappear also in the manner of their eastern relatives, the Buteo borealis. They are said to be abundant and resident species in Washington Territory, having been found by Dr. Suckley quite numerous at Puget Sound, but scarcer on the Upper Columbia, east of the Cascade Mountains. It seems to be more daring than is common with the borealis, for Dr. Suckley states that while he was stationed at Fort Steilacoom he noticed that the poultry-yards were as much harassed by this Hawk as by the Goshawk, not hesitating to seize poultry from the very doors of the dwelling-houses.

Dr. Kennerly states that this Hawk was met with by him between the coast of Texas at Indianola, and the Rio Grande at El Paso del Norte. It seemed to feed indifferently upon reptiles, particularly lizards, and the smaller quadrupeds and birds.

Dr. Cooper states that the nests of this species are numerous in the valleys and on the lower mountains of California. They are generally built in the forks of a sycamore or other large trees, and formed of twigs pretty finely constructed, and with a very distinct cavity. Eggs, taken by Dr. Cooper near San Diego, were laid about the 20th of March, and were three in number. They measured 2.28 by 1.76 inches, were of a dull yellowish-white, with faint brown spots. While Dr. Cooper was climbing to the nest, the old birds darted towards him from a neighboring bluff, but when within a few feet of his head they turned away and did not attempt to make an assault.

Two eggs belonging to the variety calurus were obtained by Mr. E. Samuels near Petaluma, Cal., in 1856; measure 2.31 inches in length by 1.87 in breadth. The shape of one egg is an almost exact ovoid, slightly tending to a spheroid, one end being hardly perceptibly larger than the other. Its ground-color is a very light buff, the spottings and markings giving to it the effect of a yellowish-white. It is marked over the entire surface with blotches, dashes, and lines of a light tint of a brown tending to vandyke. These are mixed with markings of a lighter purplish-brown. The markings, of both shades, are chiefly oblong in shape, and run with the length of the egg. They bear no resemblance to any eggs of the B. borealis that I have ever seen, and are unlike those of other Hawks so far as I am aware. It was built on the top of a large evergreen-oak, at least seventy feet from the ground, and was constructed entirely of large, coarse sticks, lined with a few stray feathers. The male bird was shot as it flew from the nest, which was so hidden by the thick branches that it would have escaped detection.

The black form of this species was first described by Mr. Cassin as Buteo calurus, in 1855, from a specimen procured by Dr. Henry near Fort Webster, New Mexico. In this plumage it was afterwards met with by Mr. Emanuel Samuels, near Petaluma, in California, who found it breeding, and was fortunate enough to secure the parent bird on its nest.

The nest was built near the top of an evergreen-oak, at the height of about sixty feet from the ground, and contained two eggs just on the point of hatching. It was constructed of sticks, and was lined with moss. Both birds were about the spot. The male bird, manifesting much more courage than his mate in resistance to the intruders, was shot. The female was wounded, but escaped.

One of these eggs measures 2.25 inches in length by 1.79 in breadth. Its capacity is considerably less than that of the specimens just described; its shape is a much more oblong-oval; one end is evidently more pointed than the other. Its ground-color is a dirty cream-white, covered, chiefly at the larger end, with blotches and smaller markings of a dark shade of a brown almost exactly corresponding with that known as vandyke-brown, with smaller markings and spottings of a lighter shade of the same. The latter are distributed at intervals over its entire surface.

A nest, found by Mr. Xantus near Fort Tejon, is stated by him to have been found in a swamp. It was built in a water-oak, was about fifteen feet from the ground. The nest was very large and was built of coarse sticks. It contained four eggs.

Buteo harlani (Audubon).
HARLAN’S HAWK; “BLACK WARRIOR.”

Falco harlani, Aud. B. Am. 1831, pl. xxxvi; Ib. Orn. Biog. I, 441.—Brewer (Wils.), Am. Orn. Synop. 1852, 684. Buteo harlani, Bonap. List, 1838, 3.—Aud. Synop. 1839, 6.—Gray, List B. Brit. Mus. 18.—De Kay, Zoöl. N. Y. II, 11.—Strickl. Orn. Syn. I, 30.—Cass. Birds N. Am. 1858, 24 (adult, but not the description of young, which is that of B. borealis, var. calurus).—Coues, P. A. N. S. 1866, 43.—Gray, Hand List, I, 7 (under B. borealis).—Ridgway, P. A. N. S. Dec. 1870, 142.—Coues, Key, 1872, 216.

Sp. Char. Form strong and heavy, like B. borealis, but still more robust; tibial plumes unusually developed, long and loose, their ends reaching to or beyond the base of the toes; lateral toes nearly equal. Four outer primaries with inner webs cut. Dimensions: Wing, 14.25–15.75; tail, 8.80–10.00; culmen, 1.00; tarsus, 2.75–3.25; middle toe, 1.50–1.70. Colors: Nearly uniform black, varying from a sooty to a carbonaceous tint, with more or less of concealed pure white. Adult. Tail confusedly mottled longitudinally, with grayish, dusky, and white, often tinged or mixed with rufous, the different shades varying in relative amount in different individuals; a subterminal band of black. Young. Tail grayish-brown, crossed by about nine very regular and sharply defined, broad bands of black, about equal in width to the gray ones.

Adult male (Lawrence, Kansas, Oct., 1871; in Collection of Kansas University). General color deep, almost carbonaceous, black, showing much exposed white on the head, neck, and breast, all the feathers of which are snowy white beneath the surface, the black being merely in the form of tear-shaped spots on the terminal portion of the feather; chin, lores, and front pure white; upper parts in general, the posterior lower parts and the lining of the wing, with the black unbroken, but all the feathers—except the under wing-coverts—more or less spotted with white beneath the surface, on a grayish ground; these spots being usually arranged in pairs on each side of the shaft, on the flanks; tail-coverts, above and below, spotted irregularly with bright rufous, in nearly equal amount with the black and white. Alulæ, primary coverts, and primaries, with quadrate spots of plumbeous on their outer webs, forming transverse bands; under surface of primaries plumbeous-gray except at ends, but much broken by coarse marbling of white, this prevailing anteriorly, where it is much confused, but posteriorly about equal with the grayish, and exhibiting a tendency to form quadrate spots. Tail, with the ground-color white, but this nearly hidden on the upper surface by a longitudinal mottling of dark and light ashy, this growing more uniform terminally, where it becomes slightly suffused with reddish and crossed by a subterminal, broad but broken and irregular, band of black, the tip again very narrowly grayish and reddish.

6851. ½

Buteo harlani.

Wing-formula, 4, 3, 5–2, 6; 1=10. Wing, 15.00; tail, 8.80; culmen, 1.00; tarsus, 2.75; middle toe, 1.50; lateral toes equal. Plumage of the flanks, abdomen, tibiæ, and crissum remarkably lengthened and lax, the latter reaching within two inches of the tip of the tail, and the tibial plumes reaching to the base of the toes.

Adult female (6,851, Rio Grande, lat. 32°; Dr. T. C. Henry, U. S. A.). Whole plumage purplish black, or chocolate-black, with a purplish lustre; feathers everywhere pure white at bases, this exposed, however, only on the occiput, or where the feathers are disarranged. Forehead, lores, and chin white. Secondaries and primaries more brown than other portions, crossed by distinct bands of black,—about six on the secondaries. Whole lining of the wing and upper tail-coverts continuous, unvariegated black. Under surface of the primaries ashy-white, more slaty terminally; ends with distinct, and other portions with obsolete mottled, bars of dusky. Tail ashy-brown on outer webs, white on inner; both with a confused, rather longitudinal mottling of blackish; terminally, there is a broad nearly continuous subterminal band indicated by blotches, these mixed very slightly with a rufous tinge. Primaries injured by shot, therefore proportions of the quills cannot be determined. Wing 15.75; tail, 9.10; culmen, 1.00; tarsus, 2.90; middle toe, 1.60; outer, 1.15; inner, 1.15.

Young (Phil. Acad. Coll.; San Antonio, Texas, 1860; Dr. A. L. Heermann). Like the preceding, but basal white rather more exposed, and somewhat fulvous on the breast; the sides, axillars, lining of the wing, and lower tail-coverts have very obsolete transverse spots of the same. Under surface of primaries unvariegated silvery white anterior to their emargination, beyond which they are more hoary, along the edge black, this portion with about five transverse spots of black. Tail grayish ashy-brown to the tip, crossed with about nine very sharply defined bands of black, of equal width with the gray ones. Lores grayish-white. Wing-formula, 4, 3, 5–2–6–7–8=1. Wing, 14.25; tail, 10.00; tarsus, 3.25; middle toe, 1.70.

Hab. Southern Mississippi Valley, from Louisiana (Aud.) and Texas (Mus. S. I.); north to Eastern Kansas (Coll. Kansas Univ.).

Localities quoted: Guatemala (Sclater, Ibis I, 216 (?)); Arizona (Coues, P. A. N. S. 1866, 43).

There is not a doubt in my mind as to the propriety of separating this bird from any close relationship to the B. borealis, nor of the correctness of considering it the B. harlani of Audubon. It only can be referred to Audubon’s plate and description, both of which agree perfectly with the younger plumage described.

The specimens Mr. Cassin describes as the “adult” B. harlani are really such; but those which he describes as the “young” are the young of the Western Red-tail (B. borealis var. calurus). The California specimens to which Mr. Cassin refers, as identified by Mr. Lawrence as B. harlani, are in reality the melanistic condition of B. swainsoni, or the “insignatus” of Cassin. The present bird appears to be restricted to Louisiana, Texas, New Mexico, and adjacent portions, north to Kansas, and probably Eastern Mexico.

Habits. This Hawk was first described by Audubon from a pair obtained by him near St. Francisville, Louisiana. They had bred in that neighborhood for two seasons, were shy and difficult of approach, and for a long while eluded his pursuit. The female was shot while sailing over his head, and wounded in the wing. He endeavored to preserve it alive and to carry it as a present to the Zoölogical Society, but it refused all food and died in a few days. This specimen is now in the British Museum. The male bird was also obtained a few days later, and this too was brought to him yet alive but also wounded. It was even more fierce and wilder than the female, would erect the feathers on its head, open its bill, and prepare to strike with its talons when any object was brought near to it.

This species, though smaller than the Red-tail, to which he regarded it as allied, Audubon thought greatly superior to it in flight and daring. Its flight is described as rapid, greatly protracted, and so powerful as to enable it to seize the prey with apparent ease, or effect its escape from its stronger antagonist, the Red-tail, which pursued it on all occasions. It had been seen to pounce upon a fowl, kill it almost instantly, and afterwards drag it along the ground several hundred yards. It was not seen to prey on hares or squirrels, but seemed to evince a marked preference for poultry, partridges, and the smaller species of wild duck. He saw none of the young, but was told that they appeared to be of a leaden-gray color at a distance, and at the approach of winter became as dark as their parents.

Mr. Dresser states that he noticed this bird on several occasions near San Antonio but was not fortunate enough to shoot one. He received one specimen that had been shot by a lad on the Medina River. He was informed by a man living near there, who was a good sportsman and a careful observer, that he had several times found their nests, and Dr. Heermann is said to have obtained the eggs there several years before. Dr. Coues did not meet with it in Arizona, where it probably, however, will yet be found. Specimens have been received from Mexico, as is stated by Cassin, and a Buzzard, which Mr. Salvin referred to this species, was seen by him near Dueñas, where it was by no means common.

A specimen of this species has recently been taken in Kansas, near Lawrence, as recorded by Professor Snow, and fully identified at the Smithsonian Institution.

Buteo cooperi, Cassin.
COOPER’S RED-TAILED HAWK.

Buteo cooperi, Cass. P. A. N. S. Philad. VIII, 1856, 253.—Ib. Birds N. Am. 1858, 31, pl. xvi.—Coop. & Suck. P. R. R. Rept. XII, ii, 1860, 148.—Gray, Hand List, I, 8.—Ridgway, P. A. N. S. Dec. 1870, 142.—Coues, Key, 1872, 43.