Gen. Char. Size medium; form elongated, and general aspect hawk-like. No ear-tufts. Four outer quills with their inner webs sinuated, the third longest; tail nearly as long as the wing, graduated. Ear-conch small, simple, oval. Bill strong, yellow; eyes small, the iris yellow. Tarsi and toes thickly covered with soft dense feathers; tarsus shorter than the middle toe. Plumage much more compact, and less downy, and remiges and rectrices stiffer and straighter than in other Owls.
The single species of this genus belongs exclusively to the cold temperate and arctic zones of the Northern Hemisphere, and is circumpolar. Though somewhat hawk-like in its appearance, it is nevertheless a true Owl, and possesses no affinities of structure with the Hawks, any more than other species of Strigidæ.
S. ulula. Above dark vandyke-brown, the head above dotted with white, and the scapulars spotted with the same. Beneath transversely barred with vandyke-brown and white, the bars regular, continuous, and sharply defined. Head and neck with two lateral, and one posterior medial, stripes of brownish-black, the space between them with white prevailing. Bill and iris yellow. Wing, about 9.00; tail, 6.80–7.00.
White spotting prevailing. Hab. Palæarctic Realm … var. ulula.31
Brown spotting prevailing. Hab. Nearctic Realm … var. hudsonia.
Strix freti hudsonis, Briss. Orn. I, 520, 1760. Strix hudsonia, Gmel. Syst. Nat. p. 295, 1789.—Wils. Am. Orn. pl. l, f. 6, 1808.—Shaw, Zoöl. VII, 274, 1809.—Vieill. Ois. Am. Sept. I, 50. Surnia hudsonia, James. (Wils.) Am. Orn. I, 90, 1831. Surnia ulula, var. hudsonica, (Ridgway) Coues, Key, 1872, 205. Strix canadensis, Briss. Orn. I, 518, pl. xxxvii, f. 2, 1789.—Shaw, Zoöl. VII, 273, 1809. Strix funerea (not of Linnæus!), Rich. & Swains. F. B. A. II, 92, 1831.—Aud. Birds Am. pl. ccclxxviii, 1831; Orn. Biog. IV. 550.—Bonap. Ann. Lyc. N. York, II, 35.—Brewer (Wils.), Am. Orn. p. 686.—Thomps. Hist. Vermont, p. 64.—Peab. Birds Mass. III, 83. Surnia ulula (not ulula of Linn.!), Cass. Birds Calif. & Tex. p. 191, 1854.—Birds N. Am. 1858, 64.—Gray, Hand List, I, 39, 1869.—Blackist. Ibis, III, 320.—Lord, Pr. R. A. I. IV, III (Brit. Columb.).—Kaup, Tr. Zoöl. Soc. IV, 1859, 214.—Dall & Bannister, Tr. Chicago Acad. I, II, 274.—Maynard, Birds Eastern Mass., 1870, 133.
Sp. Char. Adult. Above rich dark vandyke-brown, darker anteriorly, less intense and more grayish on tail. A narrow streak of brownish-black originating over the middle of eye, and extending backward above the upper edge of the ear-coverts, where it forms an elbow passing downward in a broad stripe over the ends of the ear-coverts; confluent with this, at about the middle of the vertical stripe, is another of similar tint, which passes more broadly down the side of the nape; between the last stripes (those of opposite sides) is another or medial one of less pure black, extending from the occiput down the nape. Every feather of the forehead, crown, and occiput with a central ovate dot of white; those anterior more circular, on the occiput less numerous and more linear. Between the lateral and posterior nuchal stripes the white prevails, the brown forming irregular terminal and transverse or medial spots; these grow more linear toward the back. Interscapulars plain; posterior scapulars variegated with partially concealed large transverse spots of white, the lower feathers with nearly the whole outer webs white, their confluence causing a conspicuous elongated patch above the wing. Rump with sparse, irregular, but generally transverse, spots of white; upper tail-coverts with broader, more regular bars of the same, these about equal to the brown in width. Lower feathers of the middle and secondary wing-coverts each with an ovoid spot of white on the outer web; secondaries crossed by about three transverse series of longitudinally ovoid white spots (situated on the edge of the feather), and very narrowly tipped with the same; primary coverts with one or two less continuous transverse series of spots, these found only on the outer feathers; primaries with about seven transverse series of white spots, these obsolete except on the five outer feathers, on which those anterior to the emargination are most conspicuous; all the primaries are very narrowly bordered with white at the ends. Tail with seven or eight very narrow bands of white, those on the middle feathers purely so, becoming obsolete exteriorly; the last is terminal. Eyebrows, lores, and face grayish-white, the grayish appearance caused by the blackish shafts of the feathers; that of the face continues (contracting considerably) across the lower part of the throat, separating a large space of dark brown, which covers nearly the whole throat, from an indistinct collar of the same extending across the jugulum,—this collar uniting the lower ends of the auricular and cervical dusky bands, the space between which is nearly clear white. Ground-color of the lower parts white, but everywhere with numerous very regular transverse bars of deep brown, of a tint more reddish than the back, the brown bars rather more than half as wide as the white ones; across the upper part of the breast (beneath the dark gular collar) the white invades very much and reduces the brown, forming a broad lighter belt across the jugulum; below this the brown bars increase in width, their aggregation tending somewhat to a suffusion, giving the white jugular belt better definition. On the legs and toes the bars are narrower, more distant, and less regular.
The whole lining of the wing is barred just like the sides. The dark brown prevails on the under surface of the primaries, etc.; the former having transverse, irregular, elliptical spots of white, these touching neither the shaft nor the edge: on the longest quill are seven of these spots; on all they are anterior to the emargination.
♂ (49,808, Nulato, Alaska, April 21, 1867; W. H. Dall). Wing-formula, 3, 4–2–5–6–1. Wing, 9.00; tail, 7.00; culmen, .70; tarsus (of another specimen; wanting in the present), .90; middle toe, .82.
♀ (49,807, Nulato, April 20; W. H. Dall). Wing-formula, 3, 4–2–5–6–7=1. Wing, 9.00; tail, 6.80; culmen, .70; middle toe, .80.
Hab. Arctic America, south in winter into northern United States; Wisconsin (Dr. Hoy); Massachusetts (Dr. Brewer; Maynard); Dakota and Montana (Mus. S. I.).
The Hawk Owl of North America is to be distinguished from that of Europe and Siberia by the same characters which distinguish the American Sparrow Owl from the European, namely, much darker shade of the brown and its greater prevalence. Three perfect specimens of the Old World bird (a pair from Lapland, and a specimen from Kamtschatka, Petropawloosk, W. H. Dall) agree in prevalence of the white over the head above, the confluence of the spots on the scapulars forming a larger, more conspicuous patch, and very broad and almost immaculate jugular belt; the brown bars beneath are very much narrower than in the American bird, and the tint is not different from that of the back. The legs and toes are scarcely variegated. While acknowledging the identity of the two representative forms, the differences are such as to entitle them to separation as races.
Habits. The American form of the Hawk Owl inhabits the northern portions of both continents, and is common in the Arctic portions. On the Atlantic coast of this continent it has been found as far south as Philadelphia and the State of New Jersey, but its presence south of latitude 45° is probably only occasional and rather rare. The European form, according to Mr. Dresser, has not been known to exist in the British Islands, but several instances are quoted of the occurrence of the American form in Great Britain. One was taken off the coast of Cornwall in March, 1830; another was shot near Yatton, in Somersetshire, on a sunny afternoon in August, 1847; a third had previously been taken at Maryhill, near Glasgow, in December, 1863. On the Pacific coast it has not been taken farther south than Alaska, though it is quite probable it may yet be found to be an occasional visitant in Washington Territory and Oregon, and even the northern portions of California. It remains all the winter in high northern latitudes, and the instances of its having been taken even in Massachusetts, so far as is now known, are not many. Wilson only met with two specimens. Audubon and Nuttall never met with one of these birds alive.
Surnia ulula.
Mr. Downes states that the Hawk Owl is very abundant in Nova Scotia in the winter time in some years, but may not be seen again for four or five seasons. It is common in Newfoundland, where it breeds in the Caribou districts. Mr. Downes often kept living specimens in confinement, which had been taken on board the Cunard steamers off the coast.
Mr. Boardman gives this species as resident, though rare, in the neighborhood of Calais, being occasionally found there in the breeding-season. In Oxford County, Maine, Professor A. E. Verrill says it is a common autumnal and winter visitant, and that it is quite abundant from the first of November to the middle of March, but not found there in the summer. Mr. Allen has never met with it in Western Massachusetts. Near Boston, in some seasons, it is not uncommon, though never occurring with any frequency, and only singly. It is found throughout the State, and is probably more common late in November than at any other time; several having been taken in Westfield, and also in Berkshire County, among the Green Mountains. I am not aware that any have been taken farther south than Philadelphia, near which city Mr. Edward Harris obtained one specimen, while another was shot at Haddington in 1866. Mr. McIlwraith calls it a rare winter visitant near Hamilton, Canada.
Richardson states that it is a common species throughout the fur countries from Hudson Bay to the Pacific, where it is killed by the hunters more frequently than any other, which may be attributed to its boldness and to its diurnal habits. During the summer season it feeds principally upon mice and insects, but in the regions in which it is found in winter, where the snow is very deep, and where this food is not procurable, it must depend on the Ptarmigan, and, indeed, is found a constant attendant upon the flocks of these birds in their spring migrations. When the hunters are shooting Grouse, it is said to be occasionally attracted by the report of the gun, and is often bold enough, when a bird has been killed, to pounce down upon it, although it is unable, from its inferior size, to carry it off. It is also said to occasionally hover round the fires made by the Indians at night.
To this account of its habits Richardson adds that it builds its nest on a tree, of sticks, grass, and feathers, and lays two white eggs. In regard to the number of eggs, he is now known to be inaccurate. Mr. MacFarlane met with this bird in considerable numbers in the region of Anderson River, where he found several nests, and all of which he made any record were built in pine-trees at considerable height from the ground. One nest is said to have been on the top of a pine about twenty feet in height, and was composed of small sticks and twigs, lined with moss. Both parents were obtained. This nest contained two young birds—one of which was about ten days old, the other about three weeks—and an addled egg. This nest was found on the 20th of June, showing that the bird began to incubate early in May.
Another nest, taken on the 28th of April, was found to contain six eggs. It was built in the top crotch of a tall pine, was composed of dry sticks, and lined with hay and a few feathers. A third nest also contained six eggs, and was lined with green mosses and deer’s hair. One nest contained as many as seven eggs, and all but one had as many as six. Mr. MacFarlane speaks of it as a winter resident.
Mr. B. R. Ross states that he found this bird throughout the Great Slave Lake district, but not plentiful. It winters in even the northernmost parts of the wooded country. It is said to build its nest not only on trees, but also on cliffs, and to lay as early as the last of March or the first of April. He states that the eggs are usually four in number, and describes them as of a dead white, of an oblong-oval shape, and as measuring 1.39 inches by 1.21. He received three eggs with the parent bird, taken at Lapierre’s House, and another parent, with nest and four eggs, from Salt River.
Mr. Dall found this the most common species of Owl about Nulato. Many of both sexes were obtained, and on the 16th of April he took from the ovary of a female an egg ready for laying. On the 5th of May Mr. Dall obtained six eggs which were laid on the top of an old birch stump, and fifteen feet from the ground. There was no nest other than that the rotten wood was somewhat hollowed out, and the eggs laid directly upon it. As he was climbing to the nest, the male bird which had been sitting on the nest attacked Mr. Dall, and knocked off his cap. The female did not appear.
Mr. Donald Gunn states that these Owls hunt in the daytime, and feed chiefly upon mice; and Mr. Dall seldom found anything but mice in their crops, and adds that it is very fond of flying, towards dusk, from the top of one tall spruce to another, apparently swinging or balancing itself, calling to its mate at intervals, while chasing or being chased by it.
Captain Drummond states, in “Contributions to Ornithology” (p. 37), that he noticed a bird of this species, on the wing, within a few yards of him, in the Bermudas.
Mr. Dresser, who had ample opportunities of observing the Hawk Owl in New Brunswick, where he found it by no means uncommon, describes it as a true day Owl. It was often seen by him hawking after prey in the strongest sunshine, or seated quietly blinking on the top of an old blasted tree, apparently undisturbed by the glare of the sun. In its general appearance, and particularly in its flight, it appeared to him to have considerable affinity to the Sparrow Hawk. In New Brunswick it affected the open plains or so-called blueberry barrens, where the open country is covered with low bushes and an occasional scathed tree. It would sit on one of these trees for hours in an upright hawk-like position, occasionally hunting over the ground, like the Kestrel of Europe, in search of small field-mice. It showed but little fear, and could be easily approached within gun-shot. When shot at and missed, it would take a short flight and return to its former perch. On one occasion Mr. Dresser, firing at one with a rifle, cut the branch close under the bird, which returned almost immediately to another branch, was a second time missed, and finally fell under a third shot.
Its note is said to be a shrill cry, similar to the call of the European Kestrel, and generally uttered on the wing. The stomach was generally found filled with small field-mice, and rarely contained any remains of small birds. They appeared to hunt after food chiefly early in the forenoon and in the evening. During the day they rested on some elevated perch. In the night they retired to rest like other diurnal Raptores.
An egg of this Owl, taken from the oviduct of its parent by Mr. B. R. Ross, April 16, at Fort Simpson, measures 1.50 inches in length by 1.20 in breadth. It is of oval shape, and of a dull-white color. Another egg measures 1.62 by 1.30 inches, is of a rounded oval, equally obtuse at either end, and of a yellowish-white color. It was taken by Mr. MacFarlane at Fort Anderson.
Gen. Char. Size very small; head rather small; bill and feet very strong and robust; no ear-tufts; tail long, about three fourths as long as the wing, rounded. Nostrils circular, opening in the middle of the inflated cere-membrane (except in G. siju). Tarsus about equal to the middle toe, densely feathered; toes haired. Four outer quills with their inner webs emarginated; third to fourth longest. Ear-conch very small, simple, rounded. Bill yellowish (except in G. phalænoides?); iris yellow.
The genus is most largely developed within the tropical regions, only one species (G. passerinum) belonging to the cold temperate zone, and this is found on both continents. They are the most robustly organized of all Owls, and, for their size, are very predatory, as in the next genus (Micrathene), though themselves hardly larger than a Sparrow, they frequently feed upon small birds, and, no doubt, often destroy the passerine species of nearly their own size. Like the most of the group to which this genus belongs, they are diurnal in their habits, and fly about during the brightest sunshine. They inhabit chiefly dense forests, and for this reason, are less well known than the more easily accessible Owls.
36874
Glaucidium californicum.
The following synopsis includes only the North American and Mexican species of Glaucidium. In tropical America are several others very distinct from those here given.
Common Characters. Above brown, varying from nearly gray to bright ferruginous, in some species this color interrupted by a more or less distinct whitish nuchal collar, with an adjacent blackish spot (sometimes concealed) on each side of the neck. Tail with narrow bands. Beneath white, the sides striped with brown or blackish. Throat and jugulum white, with a dusky collar between. Crown speckled or streaked with lighter; wings more or less spotted with the same.
A. Markings on the crown circular, or dot-like.
1. G. passerinum. Tail with six to eight narrow white bands. Upper parts varying from brownish-gray to chocolate-brown. Ground-color of the lower parts pure white.
Tail, and stripes on sides, not darker than the back; tail-bands six, and continuous; toes rather thickly feathered. Hab. Europe … var. passerinum.32
Tail, and stripes on sides, much darker than the back; tail-bands 7 (♂)–8 (♀), not continuous; toes only scantily haired. Wing, 3.50–4.00; tail, 2.50–2.80; culmen, .43–.48; tarsus, .60; middle toe, .55. Hab. Western Province of North America. Table-lands of Mexico … var. californicum.
B. Markings on the crown longitudinal and linear.
2. G. infuscatum. Tail dark brown, crossed by six to seven non-continuous bands of white, narrower than the dark ones. Above varying from grayish-brown to reddish-umber and sepia. Beneath white, the stripes on the sides grayish-brown or dark brown, like the back.
Above dark sepia, or blackish-brown. Tail brownish-black or deep black. Wing, 3.70–3.90; tail, 2.50–2.90; culmen, .45; tarsus, .65–.80; middle toe, .65–.70. Hab. Eastern South America … var. infuscatum.33
Above grayish, or reddish-umber. Tail clear dark brown, or grayish-umber.
Wing, 3.60–3.90; tail, 2.35–2.75; culmen, .45–.50; tarsus, .65–.80; middle toe, .60–.70. Hab. Middle America, from the Rio Grande (probably in Texas) to Panama … var. gnoma.34
3. G. ferrugineum. Tail crossed by seven to nine continuous bands of dark brown and bright rufous, of nearly equal width. Above varying from grayish-brown to bright ferruginous; beneath varying from pure white to pale rufous, the stripes on the sides like the back. Wing, 3.70–4.15; tail, 2.20–2.90; culmen, .45–.50; tarsus, .70–.80; middle toe, .70–.75. Hab. Tropical America, from southern border of United States to Southern Brazil.
Glaucidium californicum, Sclater, Proc. Zoöl. Soc. Lond. 1857, p. 4. Glaucidium passerinum, var. californicum (Ridgway) Coues, Key, 1872, 206. Strix passerinoides (not of Temminck!), Aud. Orn. Biog. V, 271, 1831. Glaucidium infuscatum (not of Temm.!), Cass. Birds of Cal. & Tex. p. 189, 1854.—Newb. P. R. R. Rept. VI, IV, 77, 1857. Glaucidium gnoma (not of Wagler!), Cass. Birds N. Am. 1858, 62.—Heerm. P. R. R. Rept. VII, 31, 1857.—Coop. & Suck. P. R. R. Rept. XII, II, 158, 1860.—Coues, Prod. Orn. Ariz. p. 14, 1866.—Cab. Jour. 1862, 336.—Lord. Int. Obs. 1865, 409 (habits).—Gray, Hand List, I, 42, 1869.—Cab. Ueb. Berl. Mus. 1869, 207.
Sp. Char. Adult (♂, 12,054, Puget Sound, Washington Territory; Dr. C. B. Kennerly). Above, including the auriculars, umber-brown, with a faint reddish cast; this tinge most apparent in a sharply defined band across the throat. The continuity of the brown above is interrupted by a scarcely observable collar round the nape of concealed whitish; this is discernible only laterally, where there is also an inconspicuous black space. Whole head above, and neck behind, with numerous small circular spots of reddish-white; back, scapulars, and wings more sparsely and more minutely marked with the same; the two or three lower feathers of the secondary coverts have each a terminal, somewhat oval, larger spot of pure white. Secondaries crossed by three (exposed) bands of pure white, and narrowly tipped with the same; the bands formed by semicircular spots on the outer webs. Primaries almost plain, but showing faintly defined obsolete bands,—the third, fourth, and fifth with two or three conspicuous white spots on outer webs, beyond their emargination; primary coverts perfectly plain. Tail considerably darker than the wings, and purer umber; crossed with seven narrow bands of pure white, the last of which is terminal and not well defined,—these bands are formed by transverse spots, not touching the shaft on either web. Lores, sides of the forehead, sides of the throat (beneath the cheeks and ear-coverts), and lower parts in general, pure white; the ante-orbital white continuing back over the eye to its middle, but not beyond it. Lateral portion of the neck and breast (confluent with the gular belt), and sides, umber, like the back, but more numerously, though more obsoletely, speckled, the spots rather larger and more longitudinal on the sides. Breast, abdomen, anal region, and lower tail-coverts with narrow longitudinal stripes of nearly pure black. Jugulum immaculate. Tarsi mottled on the outside with brown. Lining of the wing white; a transverse patch of blackish across the ends of the under primary coverts, formed by the terminal deltoid spot of each feather; a blackish stripe, formed of blended streaks (parallel with the edge of the wing), running from the bend to the primary coverts. Under surface of primaries dusky, with transverse spots of white anterior to the emargination; these white spots on the longest quill are eight in number. Axillars plain white.
Wing, 3.60; tail, 2.60; culmen, .45; tarsus, .60; middle toe, .55. Wing-formula, 4, 3, 5–2, 6, 7, 8, 9, 10, 1.
♀ (36,874, Fort Whipple, near Prescott, Arizona, October 11, 1864; Dr. Coues). In general appearance scarcely different from the male. Upper surface more ashy, the specks of whitish less numerous, being confined chiefly to the head; those on the scapulars, however, are large, though very sparse. The middle wing-coverts have each a conspicuous roundish white spot near the end of the outer web; the secondary coverts are similarly marked, forming a band across the wing. The primaries and tail are as in the male, except that the latter has eight, instead of seven, white bands. The brown of the gular band extends upward over the throat to the recurved feathers of the chin; the white dots in the brown of the sides are considerably larger and (though very irregular) more circular than in the male; the stripes on the abdomen, etc., are rather broader and less deeply black than in the male. Wing, 4.00; tail, 2.80; culmen, .48. (Wing-formula as in male.)
Hab. Pacific Province of North America, from Vancouver Island southward; Arizona (Fort Whipple); Colorado (El Paso Co., Aiken); Table-lands of Mexico (Coll., G. N. Lawrence). Perhaps whole of the Western Province, from the Rocky Mountains to the Pacific.
One specimen in the collection (59,069) differs from those described in much darker colors. The original label is lost, but it was probably received from the northwest coast, as the darker, more reddish colors bear about the same relation to the paler gray tints of the southern birds that the dark northwest coast style of Scops asio (var. kennicotti) does to the true asio. The stripes beneath are nearly pure black, the general tint above being a reddish sepia-brown. Wing, 3.65; tail, 2.70.
The Glaucidium californicum requires comparison only with the G. passerinum of Europe, to which it is quite closely related, though easily distinguishable by the characters pointed out in the diagnoses; it is not at all like gnoma, nor indeed any other American species, with which it has been confounded by nearly all ornithologists, even by Cabanis, in his excellent paper above cited.
Glaucidium californicum.
I have seen only one Mexican specimen of this species, which is one in Mr. Lawrence’s collection; the locality is not given, but it is probably from the higher regions of the interior. It differs in no respect, except in size, from North American examples; it measures, wing, 3.40; tail, 2.60.
Habits. This species, one of the smallest of our North American Owls, was first obtained on the Columbia River by Dr. Townsend, near Fort Vancouver; and subsequently, Dr. Merideth Gairdner procured several others from the same locality, which were sent to the Edinburgh Museum. Dr. Townsend’s specimen was said to have been taken on the wing at midday.
Dr. Cooper met with a single specimen in Washington Territory early in November, 1854. He observed it among a flock of Sparrows, that did not seem at all disturbed by its presence. At first he mistook it for one of these birds. Its stomach was found to contain only insects.
Dr. Suckley obtained two specimens at Puget Sound, where he found it moderately abundant. It seemed to be diurnal in its habits, gliding about in shady situations in pursuit of its prey. He saw one about midday in a shady alder-swamp near Nisqually. It flitted noiselessly past him several times, alighting near by, on a low branch, as if to examine the intruder.
Near a small lake in the neighborhood of Fort Steilacoom, Dr. Suckley frequently heard the voice of a diminutive Owl, which he supposed to come from one of these birds, as this is the only small species of the family he ever saw in that neighborhood. The notes were subdued and clear, like the soft, low notes of a flute.
Dr. Newberry procured specimens of the Pigmy Owl on the Cascade Mountains, in Oregon, where, however, it was not common. It occurs also in California, as he saw several individuals in San Francisco that had been obtained in that State, but he did not meet with any in the Sacramento Valley. It was apparently confined to wooded districts, which is probably the reason why it is not more frequent in the open country of California. He adds that it flies about with great freedom and activity by day, pursuing the small birds upon which it subsists, apparently as little incommoded by the light as they are. It is, however, doubtful whether it subsists, to any large extent, on small birds. So far as observed it appears to feed almost exclusively on insects, although the Owl taken by Townsend is said to have had the entire body of a Regulus in its stomach.
Dr. Cooper speaks of this Owl as not uncommon in the middle part of California, though he did not meet with it in the southern part of the State. It is probable that it is occasional in Southern California, as it has been found in Mexico, where however, it is undoubtedly rare, as Mr. Ridgway informs me that only a single specimen of this Owl, among a hundred others from Mexico, has ever been seen by him.
Dr. Heermann met with this beautiful little species among the mountainous districts of the mining regions of California, where it was by no means rare. It was, however, seldom captured by him, and he regarded its flying by night as the reason; but this view is not corroborated by the observations of others. In 1852 he procured three specimens on the borders of the Calaveras River, others were taken on the Cosumnes River, and Mr. J. G. Bell, of New York, met with it on the American River, thus demonstrating its wide and general distribution throughout the State.
Mr. John K. Lord met with a pair on Vancouver Island. He characterizes the bird as of shy and solitary habits, always hiding among the thick foliage of the oak or pine, except when feeding. Early one spring, while collecting specimens of the smaller migrant birds, he was favored with unusual opportunities for watching their habits. The pair had made their home in the hollow of an oak-tree that stood in an open patch of gravelly ground near a small lake. The remains of an Indian lodge which was close to the place enabled Mr. Lord to watch closely the habits of this interesting pair. In the first morning twilight the Owls were up and in motion, hungry after a whole night’s fasting. Their flight was short, quick, and jerking, similar to that of the Sparrow Hawk, but wholly unlike the muffled, noiseless flap of the Night Owls. Their food was found to be entirely insectivorous, chiefly grasshoppers and field-crickets, with an occasional beetle or butterfly. When in pursuit of food, they perch on a small branch near the ground, and sit bolt upright in an indolent drowsy manner until their quick eye detects an insect, when they suddenly pounce upon it, hold it down with their small but powerful claws, and with their sharp beaks tear it to pieces. Only the soft abdominal parts are thus eaten. As soon as their hunger is satiated they return to the tree, cuddling close together, and doze away the greater part of the day. In the evening twilight the Owls again come out of their hole and take erratic flights around their abode, chasing each other up and down the plain, and performing all kinds of inexplicable manœuvres. Occasionally they settle on the ground, but never long at a time.
Mr. Lord never observed them to capture an insect while on the wing, and a very small quantity of food seemed to supply their wants. As soon as it became dark they retired to their nest, and there apparently passed the night.
To this account Mr. Lord adds, that early in May two small eggs were laid, white in color, round and very rough on their surface, a large knot-hole in the branch of the tree having been selected as the nesting-place. Nothing of any kind was used as a lining, the eggs being deposited on the bare wood. The length of time occupied in incubation Mr. Lord was not able to ascertain in consequence of the shortness of his stay.
Strix ferruginea, Max. Reis. Bras. I, 105, 1820; Trav. Bras. p. 88; Beitr. III, 234.—Temm. Pl. Col. 199.—Lath. Gen. Hist. I, 373. Noctua f., Steph. Zoöl. XIII, pt. ii, p. 69.—Less. Man. Orn. I, 111; Tr. Orn. 104.—Cuv. Règ. An. (ed. 2), I, 346.—Tschudi, Av. Consp. Wiegm. Archiv. 1844, 267; Faun. Per. pp. 19, 117. Surnia f., Bonap. Oss. Cuv. Règ. An. p. 56; Isis, 1833, 1053. Athene f., Gray, Gen. B. fol. sp. 17; List B. Brit. Mus. p. 92.—Bonap. Consp. Av. p. 38.—Strickl. Orn. Syn. I, 162, 1855. Glaucidium f., Kaup, Mon. Strig. Cont. Orn. 1852, 104.—Burm. Thier. Bras. II, 141, 146.—Caban. Ueb. Berl. Mus. 1869, 206.—Coues, Am. Nat. VI, 370 (Arizona).—Ib. Key, 1872, 206. ? Athene nana (King), Gray, Gen. 1844, pl. xii (normal plumage).
Sp. Char. Adult (♂, 23,792, Mazatlan, Mexico; J. Xantus). Upper surface umber-brown, more ashy anteriorly, posteriorly more brownish. Head above with a few narrow longitudinal lines of yellowish-white, anteriorly and laterally; a quite distinct collar of whitish spots across the nape, the black lateral spaces rather obsolete; scapulars with a few conspicuous oval spots of pure white; two lower feathers of secondary coverts each with a similar spot on outer web. Secondaries darker brown, crossed with five bands of dull rufous, the last not terminal; outer webs of primaries with semicircular pale spots along the margin, these nearly white beyond the sinuation of the feathers, anteriorly brownish. Tail bright rufous, crossed with about seven distinct bands of dark brown, these hardly equalling the rufous in width, which is also terminal. Longitudinal stripes of the sides of the same soft grayish-brown tint as the head; tarsi sparsely speckled with the same on outer side. Wing-formula, 4, 5, 3–6–7, 2, 8; first shortest. Wing, 3.70; tail, 2.20; culmen, .45; tarsus, .70; middle toe, .70.
Adult. Upper surface continuously deep lateritious-rufous, all the lighter markings almost obliterated. Bars on the tail scarcely traceable. Black cervical transverse space conspicuous. Sides of the breast and stripes of the sides duller rufous than the tint above; white of ground-color with yellowish tinge; legs pale rufous, deepest on outer side, immaculate. Gular collar blackish.
♂ (43,055, La Palma, Costa Rica, January 27, 1866; José Zeledon). Wing-formula, 4=5, 3–6–2; first shortest. Wing, 3.80; tail, 2.40.
♀ (33,216, San José, Costa Rica; J. Carmiol). Wing-formula, 4, 3=5–6, 2; first shortest. Wing, 4.15; tail, 2.90; tarsus, .80; middle toe, .75.
Hab. Whole of eastern South America, and Middle America (both coasts) north into southern border of United States (Arizona, Bendire; probably entire southern border).The numerous specimens examined come from the Rio Grande of Texas (across the whole breadth of Middle America) to Paraguay, everywhere the same species, those from the extremes of its range showing scarcely any difference.
A specimen of the ferruginous plumage, in the collection of the Philadelphia Academy, is remarkable for the great intensity and uniformity of the rufous; the entire plumage, in fact, being of this color, a fine light tint of which replaces the white below. There is no trace of bars on either wings or tail.
In the very large series before me I find in individuals every possible shade between the two extremes described. Over fifty specimens have come under my notice.
Habits. This little Owl claims a place in our fauna on the strength of several specimens taken in Southern Arizona by Captain Bendire. It is a southern bird, found throughout the whole of Mexico, and ranges thence though the whole of South America, except the Pacific coast, as far south as Southern Brazil. In Mexico it is as abundant on the Pacific as on the eastern coast, and is by far the most common Owl of its genus found in that country.
Mr. E. C. Taylor states that he found this bird pretty common in Trinidad, where it is said to fly about in the daytime, apparently indifferent to the blazing tropical sun, and is much smaller than any other species of Owl he met with.
Micrathene, Coues, P. A. N. S. Philad. 1866, 57. (Type, Athene whitneyi, Cooper.)
Gen. Char. Size very small (the smallest Owl known); head small, and without ear-tufts. Bill and feet weak. Tail short, less than half the wing, even. Nostril small, circular, opening in the middle of the much inflated ceral membrane. Tarsus a little longer than the middle toe, naked, scantily haired, as are also the toes. Four outer quills with their inner webs sinuated; fourth longest. Ear-conch very small, simple, roundish. Bill pale greenish; iris yellow.
½
Micrathene whitneyi.
This well-marked genus is represented by a single species, found in the Colorado region of the United States, and in Western Mexico. It is the smallest of all known Owls, and has the general aspect of a Glaucidium. From the fact that feathers of birds were found in its stomach, we may reasonably infer that it is of exceedingly rapacious habits, like the species of that genus.
M. whitneyi. Above grayish olive-brown, sprinkled with small, rather obscure, spots of pale rusty, and interrupted by a whitish nuchal collar; outer webs of the lower series of scapulars pure white. Wings spotted with white and pale fawn-color; tail grayish-brown, crossed by five to six narrow interrupted bands of pale fawn-color. Eyebrows and lores pure white; a cravat of the same on the chin. Beneath white, marked with large, rather longitudinal, ragged blotches of pale rusty, mottled with dusky. Bill pale greenish; iris yellow. Length, 5.50–6.25; extent of wings, 14.25–15.25 (measurements of freshly killed specimens). Wing, 4.00–4.40; tail, 1.90–2.30. Hab. Fort Mohave, California (April), and Socorro Island, west coast of Mexico.
Athene whitneyi, Cooper, Proc. Cal. Acad. Sc. 1861, p. 118. Micrathene whitneyi, Coues, Pr. Ac. Nat. Sc. Philad. 1866, 15.—Elliot, Illust. Am. B. I, xxix.—Grayson (Lawrence), Ann. N. Y. Lyc.—Coues, Key, 1872, 207.
Sp. Char. Adult (♂, 208, J. G. Cooper, Fort Mohave, California, April 26, 1861). Above umber-brown (less pure and uniform than in Glaucidium), each feather with an irregular, transversely elliptical spot of pale rufous, these largest on the forehead, bordering the white eyebrows; the feathers everywhere minutely mottled transversely with darker, this being most noticeable where bordering the yellowish spots. Scapulars with their outer webs almost wholly white. Wings with the ground-color a little darker than the back; lesser coverts with numerous spots of light rufous, there being two on each feather, one concealed; middle and secondary coverts with a very large oval spot of pure white terminating the outer webs, the white spot on the latter preceded by a pale rufous one. Secondaries with five (exposed) bands of pale ochraceous (the last terminal), these passing into white on the edge; primary coverts with three large ochraceous spots; primaries with about six (including the terminal) conspicuous spots of the same, those anterior to the emargination, on the third, fourth, and fifth quills, almost white. Tail like the wings, but more uniform; crossed by six irregular narrow bands of pale ochraceous, the last, or terminal, of which is not well defined; these do not touch the shaft, and on the inner webs they are pure white. Lores and eyebrows, cheeks, lining of the wings, and ground-color of the lower parts, white; ear-coverts and sub-orbital space like the crown, but more rusty; lateral lower parts much washed with plumbeous, this especially prevalent on the flanks. Behind the sharply defined white of the cheeks is a black transverse wash. Throat, jugulum, breast, and abdomen, with each feather having a medial longitudinal ragged-edged blotch of pale rufous, these blotches most clearly defined on the abdomen, more confused anteriorly; anal region and tibiæ almost immaculate; tibiæ with numerous transverse narrow blackish bars, on a pale ochraceous ground. Lining of the wing faintly spotted at the bend, and on the primary coverts, the terminal half of which is plain dusky; under surface of primaries blackish, with obscure transverse paler spots,—those anterior to the emargination almost white; those beyond darker, the last being scarcely distinguishable; on the longest quill eight can be detected. Wing-formula, 4, 3=5–2, 6, 7, 8, 9–1. Length, “6.25”; extent, “15.25”; wing, 4.40; tail, 2.30; culmen, .35; tarsus, .80; middle toe, .60.
A male from Socorro Island (49,678, Colonel A. J. Grayson) is less adult than the preceding. The upper plumage is more brownish and more mottled; the rufous spots, though deeper and larger, are less sharply defined; the spots on the primaries are all ochraceous; the bands on the tail are broader, though of the same number. Beneath the longitudinal blotches do not appear, but the rusty rufous covers nearly the whole surface, leaving the medial portion only white, and this not well defined; the rusty shows ragged minute transverse bars of blackish. The whitish collar round the nape is also better defined than in the type. Wing, 4.20; tail, 2.10. Wing-formula, 4, 3=5–6, 2–7, 8, 9, 10, 1. Length, 5.20; extent, 14.25.
Another specimen, 50,765, from the same locality, also apparently immature, is just like the preceding in plumage. It measures, wing, 4.00; tail, 1.90.