SKYLARK

DESCRIPTION: 7″. A nondescript buffy, streaked bird with white outer tail feathers found only in open country. The head may appear crested.

PARK DISTRIBUTION: Introduced early to most of the islands. Kilauea—Fairly common in open grassy places, for example on the floor of Kilauea Crater or along the Mauna Loa Strip. Haleakala—Fairly common both inside and out of the crater.

VOICE: Look to the sky when you hear an exceedingly long, high-pitched rolling song. The skylark sings while on the wing and its beautiful music may last for a minute or longer.

Certainly the most remarkable thing about this bird is its song—which it delivers while hovering sometimes hundreds of feet in the air. Just when you think that the lofty music must end, a skylark will change to a new series of phrases and keep this up for another minute or so. Skylarks feed and nest on the ground. Nests attributed to skylarks made entirely of “Pele’s hair” have been found in the Kilauea area. “Pele’s hair” is spun volcanic glass formed during an eruption—a strange material indeed for the construction of a bird’s nest.

CHINESE THRUSH Trochalopterum canorum
(also spectacled thrush)

DESCRIPTION: 9″. In the dense wet forests a large, reddish-brown bird with broad white “eye spectacles” can only be this species. The white band around each eye extends backward to the ear. You will probably hear this bird before seeing it.

PARK DISTRIBUTION: Introduced at the turn of the century. Now on all major islands. Kilauea—Occasional in the wet ohia forest such as around Park Headquarters. Haleakala—Absent from the park.

VOICE: A mockingbird-like series of sustained musical and harsh notes that carries for a great distance. The rich phrases may be repeated several times before a new pattern is given.

These secretive birds seem to make a vertical migration to Kilauea from the east each summer. They are rarely observed in the park during winter months, but that may be due to their lack of song in the non-breeding season. In summer you will probably hear several before seeing even one, as they are wary and keep to the underbrush, moving about very little.

RED-BILLED LEIOTHRIX Leiothrix lutea
(also Japanese hill robin or Peking nightingale)

RED-BILLED LEIOTHRIX

DESCRIPTION: 5½″. One of the easiest to identify: An olive-green bird with contrasting red and yellow markings and a bright red-orange bill. The back is olive-green, throat lemon-yellow shading to red-orange in the breast, and the wing varied with yellow, orange, crimson, and black. Immatures are not as bright, but have the same general markings.

PARK DISTRIBUTION: Introduced to the islands from Asia mainly in the twenties. Kilauea—Very common throughout vegetated areas. Haleakala—Fairly common in areas of dense vegetation such as Paliku.

VOICE: No wonder these birds are sometimes called “robins”, for their robinlike warbled song fills the air in spring and summer. If you approach they will often begin their excited noisy call notes, a rapid bzzt-bzzt-bzzt, etc., which will usually continue for some time as the birds nervously flit about the underbrush. Another common note, usually heard from a distance, is a sharp wheek-wheek-wheek made up of 3-8 notes.

The leiothrix is strictly a bird of the undergrowth and you are likely to find it wherever there is plenty of bush cover in moist forested areas. Mamake, a Hawaiian nettle, is one of its favorite haunts. If one bird is seen, there are probably several others nearby, and flocks of a dozen or more are common in fall and winter. Fruit, seeds, and insects comprise the food.

These birds have strange migration habits. In the fall and early winter large flocks may suddenly appear at the summit of Haleakala where they stay a short time and then return to lower areas. On Hawaii flocks have been recorded at above 13,000 feet on Mauna Loa during this season, but they are reduced by deaths caused by exposure and starvation on the barren slopes if they do not descend soon.

Although today the leiothrix is one of the best loved birds on the islands, its introduction here may have been unfortunate. It is known to be a carrier of bird malaria, a disease that has probably contributed to the continuing decline of native Hawaiian honeycreepers.

MOCKINGBIRD Mimus polyglottos

DESCRIPTION: 10″-11″. A slender, gray and white bird with large white wing patches and white outer tail feathers.

PARK DISTRIBUTION: Introduced since 1928 on Oahu and Maui. Kilauea—Birds, apparently migrants from Maui, were seen in the northern part of the island in 1959; however, none have yet reached the park (1961). Haleakala—Occasional on slopes below the summit; rare inside Haleakala Crater. Probably still increasing its range within the park.

VOICE: The song is a brilliant series of phrases often repeated like the Chinese thrush but more varied. One note is an emphatic thack.

You are most likely to see mockingbirds along the lower slopes of Haleakala during your drive up to the crater. Park Headquarters is about the upper limit for these birds on Maui. The food consists of insects, fruit, and occasionally greens.

OMAO Phaeornis obscura
(also Hawaiian thrush)

OMAO

DESCRIPTION: 7″. Usually heard first, then seen if you are patient, for it often remains motionless. A medium sized gray-brown thrush with no distinct markings. Only similar species is the Chinese thrush which is larger, more reddish brown, and has white markings around the eye.

PARK DISTRIBUTION: Kilauea—Moderately common in the wet ohia forest, especially along the Crater Rim Trail between Park Headquarters and Thurston Lava Tube. Uncommon on lava flows between 7,000 and 9,200 feet elevation—to be seen along the Mauna Loa trail. Haleakala—Absent from Maui.

VOICE: Any one of several buzzing notes, a medium pitched eéau, or prueeé, or a low throaty whuaaá are likely to be heard before the song. These notes may be interspersed and are often repeated many times with a few seconds interval. The song is a rapid, erratic whistled phrase, having the loud fluty quality of other thrushes.

This strange thrush lives in two contrasting habitats within Hawaii Volcanoes National Park. In the dense forest you will usually find it singing from its perch part way up an ohia or other tree. But there may be no trees in sight at its other locality which is among the barren lava flows on Mauna Loa. However, there will always be berry bushes nearby—ohelo, pukeawe, or kukaenene; and insects also comprise a part of the diet. The lava flow birds establish day-time roosts on the higher rocks and remain at these sites for long periods, judging from the accumulation of droppings. Old perch sites stand out clearly on a flow, for a yellow-green lichen colors the top of whatever rocks have been plastered with omao droppings.

Ohelo—favorite food of the omao

The nesting sites for these birds have remained an enigma until recently. Now it is known that birds living on the flows will build their nests on ledges within deep horizontal lava cracks, especially in collapsed lava tubes, while the forest birds are said to nest in trees.

ELEPAIO Chasiempsis sandwichensis

ELEPAIO

DESCRIPTION: 5½″. A brownish flycatcher with variegated black, white, and gray markings. The dark bill is short (½ inch) and nearly straight. The female has less black on the breast and throat, while immatures, generally more brown, have a reddish instead of a white ruff around the vent. Its friendly wrenlike actions combined with the above make it unmistakable.

PARK DISTRIBUTION: Kilauea—Common in the more heavily vegetated areas around Kilauea Crater and to the east. Look for it at Kipuka Puaulu. Haleakala—Absent from Maui.

VOICE: A variety of short songs or calls. One is like a “wolf whistle”, a clear wheé-oo (or elepaí-o). Another is a nasal yeékik. A single wheek as well as short nasal chirps are also common.

The elepaio is probably the friendliest of our native birds. It is easily overlooked, since it usually remains fairly quiet when you first approach, but if you pause for a few moments in the wet fern jungle, one or more of these birds are likely to appear. They seem very inquisitive as they hop about in the low underbrush, often within a few feet of an observer, and they cock their tails high whenever they alight. Like the omao these birds often push their wings forward with a rapid shivering motion when confronted by people, probably a type of aggressive action.

Being a member of the Old World flycatcher family, the elepaio is adapted to an insect diet which it gleans from the tree tops to the ground, but mostly in the understory. It often feeds like a creeper, carefully working up or down the trunk of an ohia in search of insect life. There seem to be no seasonal movements; individuals or family groups of two to four birds apparently remain in the same general area throughout the year.

MYNAH Acridotheres tristis

MYNAH

DESCRIPTION: 9″. No other bird like it. Black, brown, and white with yellow bill, feet, and skin around the eye; above all noisy. Large white wing patches are conspicuous in flight.

PARK DISTRIBUTION: Introduced from India in 1865. Kilauea—Common at Park Headquarters, around other human habitations, and to the south especially around Hilina Pali. Occasional in the Kau Desert. Haleakala—A few live around the Park Headquarters area in the summer months but they descend to lower elevations in winter.

VOICE: A raucous mixture of squawks, mews, and chirrs not likely to be mistaken for any other bird.

For a bird that prefers to live around human habitations, the mynah is extremely wary of people—probably with good reason, for among the imported birds the mynah has never been particularly well loved. Yet it is at least partly beneficial since it often feeds on agricultural insect pests. “Mynah bird” has become a favorite Hawaiian expression for anyone who chatters endlessly.

WHITE-EYE Zosterops palpibrosus
(also mejiro)

WHITE-EYE

DESCRIPTION: 4½″. A tiny yellow-green bird with a distinct white eye-ring. Its back and wings are green, the throat yellow, and under parts gray; the bill is thin and straight. Only other common small green bird is the amakihi, which has no white around the eyes. Immatures are duller, and the eye-ring, although present, is less distinct.

PARK DISTRIBUTION: Introduced from Japan in 1929. Now widely established on all islands. Kilauea—Common almost everywhere in the park. Haleakala—Fairly common throughout the park, except at the highest elevations or in the barren portions of the crater.

VOICE: A thin, high-pitched song a bit like that of the house finch, but much higher and not as loud. Note: a high tsee or chee given repeatedly.

You will hear a rapid chittering of high notes as a flock of three or four white-eyes fly into the nearby shrubbery. Notice how quickly they work over the foliage and limbs gleaning tiny insects. They continue to utter their notes as they feed, but soon one by one they are off again to new vegetation.

The pattern of population increase for the white-eye has paralleled that of many exotic species. Following their introduction in 1929 the birds were at first slow to increase their range, but in more recent years a population explosion has taken place ... on the Island of Hawaii, at least. It is presently the commonest bird on the island and it seems to have adapted to nearly every habitat. There is every indication that the white-eye, competing for insects with native Hawaiian birds such as the Hawaiian creeper, has virtually eliminated some of the natives from their former habitat.

AMAKIHI Loxops virens

AMAKIHI
(male)

DESCRIPTION: 4½″. Yellow-green with no outstanding markings, and a dark slightly downcurved bill. The male is bright green above with a yellowish breast, while the female and immatures are duller, tending toward gray-green. It is a real problem to distinguish between a female or young amakihi and the very rare Hawaiian creeper (next bird).

PARK DISTRIBUTION: Kilauea—Very common on the slopes of Mauna Loa around tree-line (for example along the Mauna Loa trail); less common in the wet ohia forests around Kilauea Crater and along the Chain of Craters road. Haleakala—Common in the open forests such as Hosmer Grove and Paliku.

VOICE: The usual song, a slow tinkling trill, tink-tink-tink-tink-tink-tink-tink or wheedle-wheedle-wheedle, etc., is uttered by the male. Commonest foraging note (both sexes) is a high djeee; another note is wheee with a rising inflection.

You will see a little green bird flit into a mamani or other nearby tree and begin to seek insects among the foliage, visiting the blossoms for nectar if the tree happens to be in bloom. You hear a buzzy djeee and you have made acquaintance with the amakihi. This Hawaiian honeycreeper prefers more open forest than do the other two common members of the family, the apapane and iiwi. But often all three are found together, with the amakihis working through the entire foliage and not just in the tree tops.

Seasonal movements are much less obvious than for either apapanes or iiwis, probably because amakihis are less dependent on flowering periods. However, some migration does occur, especially in and out of their lower range below 3,000 feet elevation. Nesting is in late spring and early summer.

HAWAIIAN CREEPER Loxops maculata

DESCRIPTION: 4½″. Very similar to the female or immature amakihi, but the bill is straighter and tends to be lighter in color. Creepers search for insects on the trunks and heavier branches, while amakihis usually work more in the foliage.

PARK DISTRIBUTION: Kilauea—Now very rare in the upper rain forest or koa parkland on Mauna Loa. Haleakala—Has not been definitely recorded within the park for many years.

Twenty years ago creepers were often seen in the Mauna Loa Strip area of the Kilauea Section, but from 1958-1960 the author saw only one. On the other hand, introduced white-eyes have greatly increased their numbers in recent years, and now they are by far the commonest bird along the Mauna Loa Strip. White-eyes feed in much the same manner as creepers—they carefully glean tiny insects from limbs of ohia, mamani, and other trees. It seems likely that direct competition for insects by the white-eyes is an important factor in the recent decline of Hawaiian creepers.

OU Psittirostra psittacea

OU
(male)

DESCRIPTION: 6½″. A greenish bird with a heavy parrotlike bill. Male: Varying shades of green above, lighter below, with a bright yellow head that give it the appearance of being unusually large headed. Female and Immature: Lack the yellow head.

PARK DISTRIBUTION: Kilauea—Rare; in the wet tree-fern jungle. Thurston Lava Tube is within its range. Haleakala—Absent from Maui.

VOICE: A beautiful singer, according to Munro. Note: a medium high-pitched teweé.

Ous are fairly inactive birds, often spending long periods quietly on the branch of an ohia or other tree, and would be difficult to locate in the dense forest except for the bright male plumage. They frequently travel in pairs and apparently have a small individual range, for the same pair may be seen day after day in one locality. Their food consists of fruit.

APAPANE Himatione sanguinea

APAPANE
(immature and adult)

DESCRIPTION: 5½″. Crimson red with black wings and tail, white abdomen, and slightly down-curved black bill. Only similar species, the iiwi, has a red abdomen and a long orange bill. Immatures are confusing, as the red is mostly lacking. However, grayish birds having a touch of rusty red on the sides and white under the tail, and feeding in ohia tops, are surely this species. The throat and face of young apapanes may appear yellow-orange.

PARK DISTRIBUTION: Kilauea—Common to abundant throughout the wet ohia forest; much less common in the drier forests. Haleakala—Common locally in forested areas such as Hosmer Grove or Paliku.

VOICE: You will hear a constant chorus of short songs and notes from the highest ohia tops whenever apapanes are about. The quality varies from sweet whistled notes to harsh chips and buzzes, usually intermixed. Probably the most varied songster in the park.

The apapane is likely to be your first introduction to the endemic Hawaiian honeycreepers. While most of Hawaii’s native birds have either become extinct or are greatly reduced in numbers, this species seems to have held its own wherever there are ohia trees to provide a supply of lehua nectar. Examine a cluster of red ohia blossoms. You will find that each tiny cup which bears long bright stamens is filled with honey. A single ohia in full bloom with countless thousands of these nectar-cups must produce many pounds of honey. No wonder one blossoming tree will attract so many honeycreepers.

You will see the birds high in the trees, flitting about from flower to flower, often stopping to pick up insects along the way. Although a few trees are in bloom throughout the year in any given area, there are definite “flowering periods” for the ohia when more than half of the trees may be in full blossom. The season for these flowering periods will vary among localities, and tremendous flocks of apapanes and other honeycreepers follow the bloom from one area to another. They can often be seen flying high overhead in small groups, all going in the same direction. But even during times when the ohias are out of bloom a few apapanes will remain in the forest.

The breeding season is an extended one, and you may see immature apapanes with almost no sign of red plumage from February to October.

Ohia blossom nectar is the staple food for the apapane and iiwi

IIWI Vestiaria coccinea

IIWI

DESCRIPTION: 5¾″. A brilliant scarlet body and long, orange, sickle-shaped bill distinguishes this honeycreeper. Lacks the white abdomen of the apapane. Immatures appear greenish-yellow with patches of red developing with age, but the long orange bill is always diagnostic.

PARK DISTRIBUTION: Kilauea—Common in the wet ohia forest, especially when the trees are in bloom. Kipuka Puaulu and the vicinity of Thurston Lava Tube are likely places. Haleakala—Fairly common in Hosmer Grove and the forest behind Paliku.

VOICE: The creaking of a rusty gate, ker-eeék is the best description for its commonest note. Other calls include a sharp whistle and a short warble, all rather harsh.

Look for this bright Hawaiian honeycreeper among flocks of apapanes in the forest. On a calm day you will hear the heavy flutter of their wings as they fly from tree to tree. Apapanes also have a similar feather structure which produces such noisy flight.

Iiwis tend to feed more in the upper-middle branches rather than the high tops, and they seem to remain in a single tree for a longer time than the apapanes. Their food is made up of nectar (ohia, mamane, and other flowers) which they suck up through tubular tongues that extend the length of their sickle bills, and the larger insects. Old koa trees often attract iiwis, presumably because of the insects.

You will see birds in green juvenile plumage any time from February until autumn. These young birds seem to be especially affected by bird lice, for they spend much time scratching and preening.

RICEBIRD Munia nisoria

RICEBIRD

DESCRIPTION: 4″. A tiny, dark-faced bird with a heavy blackish bill. Differs from house sparrow and house finch females in its smaller size, the dark face and throat, and under parts that look speckled. The flanks may appear barred. Nearly always in flocks.

PARK DISTRIBUTION: Introduced to the islands about 1865. Now established on all main islands. Kilauea—Occasional to common along most park roads except in the Kau Desert and the upper Mauna Loa Strip. Haleakala—Absent from the park.

VOICE: A short wheek or whireép, softer than the chip of the house finch, and usually repeated.

Ricebirds used to be great pests among the rice fields of lower elevations, but their numbers have diminished now that little rice is grown on the islands. Notice the flocks of half-a-dozen or so that fly out with short wing beats along park roads, trails, or other places where weeds thrive. They are primarily ground feeders and even in flight they seldom rise much above the ground surface.

HOUSE SPARROW Passer domesticus
(also English sparrow)

DESCRIPTION: 6″. Almost everyone knows this chunky, grayish-brown bird with a heavy bill, restricted to areas of human habitation. Males have black throats; females gray.

PARK DISTRIBUTION: Introduced before 1870. Kilauea—Restricted to areas of human habitations. Haleakala—A few around Park Headquarters, mainly during the summer months.

VOICE: Dull chirps.

CARDINAL Richmondena cardinalis

CARDINAL
(female and male)

DESCRIPTION: 4″-10″. Male—the only all red bird with a crest. Female—yellowish-brown with some red, also crested. Both sexes have a heavy red bill: however, immatures, which resembles females, have dark beaks.

PARK DISTRIBUTION: Introduced on several islands since 1929. Kilauea—Fairly common locally in the drier vegetated areas such as Kipuka Puaulu. Haleakala—Absent from the park.

VOICE: The song, which may be varied, is made up of a liquid whistled phrase usually repeated. Note: a sharp tik.

Visitors from the eastern states will recognize familiar birdcalls when a cardinal is nearby. They are usually rather shy birds here, so you will probably hear them first. Seeds, insects, and fruit make up the diet of these birds. They are often found in company with the red-billed leiothrix.

HOUSE FINCH Carpodacus mexicanus
(also linnet or papaya bird)

HOUSE FINCH
(female and male)

DESCRIPTION: 5½″. Male—Grayish-brown with rosy red breast, forehead, stripe over eye, and rump. At Haleakala the color is more yellow than red. Female and Immature—Sparrowlike with a gray-brown back and dusky-white streaked breast. House finches have thick seed-eating bills.

PARK DISTRIBUTION: Introduced before 1870. Kilauea—very common in the drier sections of the park, especially along the Hilina Pali road and at Kipuka Puaulu. Haleakala—One of the commonest birds in the park both inside and out of the crater.

VOICE: A rapid, disjointed warbling song, usually lasting several seconds. Note: one or a series of chirps, more musical than that of the house sparrow.

This is strictly a social species living in flocks ranging in size from a few birds to 20 or more. On the Island of Hawaii the introduced house finch has adapted well to a habitat that is presently unoccupied by any native resident—the dry grassy regions of the Kau Desert and along Hilina Pali.

On the mainland house finches are reddish; the same is true for most Kilauea birds. However, at Haleakala the usual color of the male is yellow or orange. It seems likely that diet, which is known to affect pigmentation in bird plumage, rather than heredity, is the cause of this difference.

OTHER BIRDS

Accidentals

From time to time various sea and other birds passing over the island or blown inland during a storm may be observed in either park. In recent years such accidentals have included:

Red-footed booby (Sula sula): one record, Kilauea (1959).
Peregrine falcon (Falco peregrinus): seen at Kilauea during 1961.
Red phalarope (Phalaropus fulicarius): one record, Kilauea (1949).
Gray-backed tern (Sterna lunata): one record, Kilauea (1959).

Formerly Recorded

Several native birds that were formerly found within the park have not been recorded in recent years. They include:

Hawaiian crow (Corvus tropicus): This, the only crow here and endemic to the Island of Hawaii, formerly occurred within the park. One recent Kilauea record (1940).

Akepa (Loxops coccinea): A tiny (4½″) bird. Male: Red-orange with no white markings. Female: Green above and yellow below. Still occurs in the koa forests northeast of the Mauna Loa Strip. Last park record was over 20 years ago.

Akiapolaau (Hemignathus wilsoni): 5½″. Like the amakihi but with a long, curved upper mandible overlapping the short straight lower bill. Used to be a permanent resident of the koa kipukas along the Mauna Loa Strip, but has not been observed within the park for several years.

Parrot-billed koa finch (Pseudonestor xanthophrys): 5½″. A yellowish parrotlike bird with a heavy hooked beak that formerly occurred in Kaupo Gap at Haleakala. Last record, a few miles outside the park, was in 1950.

Status Uncertain

Game birds are sometimes released by the State Division of Fish and Game near the park, but they do not always become established. A recent release (June 1960) just outside the park boundary near Headquarters at Haleakala was the Erckel’s Francolin (Francolinus erckelii). This large chickenlike partridge can be recognized by its rusty-red crown. It is not yet known whether the birds will reproduce and become established.

INDEX

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A
Acknowledgements 9
Acridotheres tristis 27
Akepa 34
Akekeke 20
Akiapolaau 34
Alauda arvensis 22
Alectoris graeca 16
Amakihi 3, 5, 7, 28, Plate
Anoüs tenuirostris 20
Apapane 3, 5, 6, 7, 29, 30, 31, 32, Plate
Arenaria interpres 20
Asia flammeus 22
B
Bird Park 6
Booby, red-footed 34
Branta sandvicensis 13
Buteo solitarius 15
C
Cardinal 4, 6, 33, Plate
Carpodacus mexicanus 33
Chain of Craters Road 18, 21, 28
Chasiempsis sandwichensis 26
Chukar 7, 16
Corvus tropicus 34
Crater Rim Drive 5, 18
Creeper, Hawaiian 29
Crow, Hawaiian 34
D
Dove
barred 21, 22
Chinese 21
laceneck 21
spotted 21
Drepaniidae 3
E
Elepaio 3, 6, 26, Plate
Endemics 3
Exotics 4
F
Fern jungle 2, 5, 6
Finch
house 6, 7, 33, Plate
parrot-billed koa 34
Francolin, Erckel’s 34
Francolinus erckelii 34
G
Geopelia striata 22
Goose, Hawaiian 13
H
Haleakala National Park 7, 8
Halemaumau 6, 12
Halape 20
Hawaiian Islands 3
Hawaiian Honeycreepers 3
Hawaii Volcanoes National Park 8
Hawk, Hawaiian 6, 15
Hemignathus wilsoni 34
Heteroscelus incanum 20
Hilina Pali 12, 21, 22, 27, 33
Hill robin, Japanese 24
Himatione sanguinea 30
Holua Cabin 11, 12
Hosmer Grove 7, 28, 30
Hui Manu 4
I
Iiwi 3, 5, 6, 7, 29, 31, Plate
Io 3, 6, 15
K
Kalapana—Kalapana Road 21, 22
Kapalaoa Cabin 11
Kau Desert 12, 27, 32, 33
Kaupo Gap 34
Kilauea Crater 11, 16, 17, 19, 20, 23, 26, 28
Kilauea Iki 6, 15
Kilauea Volcano 5
Kipuka Nene 16
Kipuka Puaulu 1, 6, 26, 33
Koae 11
Kolea 19
Kona Coast 22
L
Leiothrix lutea 24
Leiothrix, red-billed 6, 24, 33, Plate
Linnet 33
Lophortyx californicus 15
Loxops
coccinea 34
maculata 29
virens 28
M
Malaria, avian 5, 24
Makaopuhi Crater 15
Mauna Kea 11
Mauna Loa—Mauna Loa Strip 6, 11, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 22, 23, 28, 29, 32
Mejiro 27
Mimus polyglottus 24
Mockingbird 7, 24
Munia nisoria 32
Mynah 4, 27, Plate
N
Nene 3, 7, 13, back cover
Nightingale, Peking 24
Noddy, white-capped 20
Noio 20
O
Old World flycatcher 3, 27
Owl, Hawaiian short-eared 3, 22
Omao 3, 25, 27, Plate
Ou 29, Plate
P
Paliku 7, 12, 22, 24, 28, 30
Papaya bird 33
Passer domesticus 32
Petrel, dark-rumped 4, 10, 11
Phaeornis obscura 25
Phaëthon lepturus 11
Phalarope, red 34
Phalaropus fulicarius 34
Phasianus colchicus torquatus 17
colchicus versicolor 18
Pheasant
Chinese 17
green 18
Japanese blue 6, 7, 18
ring-necked 7, 17
versicolor 18
Plover, American golden 4, 7, 19
Pluvialis dominica 19
Pseudonestor xanthophrys 34
Psittirostra psittacea 29
Pueo 22
Pterodroma phaeopygia 11
Q
Quail, California 4, 7, 15
R
Ricebird 32, Plate
Richmondena cardinalis 33
S
Skylark 7, 22, Plate
Sparrow
English 32
house 32
Streptopelia chinensis 21
Sterna lunata 34
Sula sula 34
T
Tattler, wandering 20
Tern, gray-backed 34
Thrush
Chinese 23
Hawaiian 25
spectacled 23
Thurston Lava Tube 2, 5, 25, 29
Trochalopterum canorum 23
Tropic-bird, white-tailed 4, 6, 11, 12
Turnstone, ruddy 20
U
Uau 11
Ulili 20
V
Vestiaria coccinea 31
W
White-eye 4, 5, 6, 27, 29, Plate
Z
Zosterops palpibrosus 27

Boldfaced type: refers to illustrations