CHAP. XI.

MOLLUSCA, RADIATA, AND ACALEPHÆ.

CHAP. XII.

INSECTS.

CHAP. XIII.

ARACHNIDÆ, MYRIOPODA, CRUSTACÆ, ETC.

LIST OF ILLUSTRATIONS.

CHAPTER I.

MAMMALIA.

With the exception of the Mammalia and Birds, the fauna of Ceylon has, up to the present, failed to receive that systematic attention to which its richness and variety most amply entitle it. The Singhalese themselves, habitually indolent, and singularly unobservant of nature and her operations, are at the same time restrained from the study of natural history by the tenet of their religion which forbids the taking of life under any circumstances. From the nature of their avocations, the majority of the European residents, engaged in planting and commerce, are discouraged by want of leisure from cultivating the taste; and it is to be regretted that, with few exceptions, the civil servants of the government, whose position and duties would have afforded them influence and extended opportunities for successful investigation, have never seen the importance of encouraging such studies.

The first effective impulse to the cultivation of natural science in Ceylon, was communicated by Dr. Davy when connected with the medical staff31 of the army from 1816 to 1820, and his example stimulated some of the assistant-surgeons of Her Majesty's forces to make collections in illustration of the productions of the colony. Of these the late Dr. Kinnis was one of the most energetic and successful. He was seconded by Dr. Templeton of the Royal Artillery, who engaged assiduously in the investigation of various orders, and commenced an interchange of specimens with Mr. Blyth41, the distinguished naturalist and curator of the Calcutta Museum. The birds and rarer vertebrata of the island were thus compared with their peninsular congeners, and a tolerable knowledge of those belonging to the island, so far as regards the higher classes of animals, has been the result. The example so set was perseveringly followed by Mr. E.L. Layard and the late Dr. Kelaart, and infinite credit is due to Mr. Blyth for the zealous and untiring energy with which he has devoted his attention and leisure to the identification of the specimens forwarded from Ceylon, and to their description in the Calcutta Journal. To him, and to the gentlemen I have named, we are mainly indebted for whatever accurate knowledge we now possess of the zoology of the colony.

The mammalia, birds, and reptiles received their first scientific description in an able work published in 1852 by Dr. Kelaart of the army medical staff42, which is by far the most valuable that has yet appeared on the Singhalese fauna. Co-operating with him, Mr. Layard has supplied a fund of information especially in ornithology and conchology. The zoophytes and Crustacea have I believe been partially investigated by Professor Harvey, who visited Ceylon in 1852, and more recently by Professor Schmarda, of the University of Prague. From the united labours of these gentlemen and others interested in the same pursuits, we may hope at an early day to obtain such a knowledge of the zoology of Ceylon as will to some extent compensate for the long indifference of the government officers.

Ceylon Monkeys

CEYLON MONKEYS.

1. Presbytes cephalopterus.

2. P. thersites

3. P. Priamus

4. Macacus pileatus

I. QUADRUMANA. 1. Monkeys.—To a stranger in the tropics, among the most attractive creatures in the forests are the troops of monkeys that career in ceaseless chase among the loftiest trees. In Ceylon there are five species, four of which belong to one group, the Wanderoos, and the other is the little graceful grimacing rilawa51, which is the universal pet and favourite of both natives and Europeans. The Tamil conjurors teach it to dance, and in their wanderings carry it from village to village, clad in a grotesque dress, to exhibit its lively performances. It does not object to smoke tobacco. The Wanderoo is too grave and melancholy to be trained to these drolleries.

KNOX, in his captivating account of the island, gives an accurate description of both; the Rilawas, with "no beards, white faces, and long hair on the top of their heads, which parteth and hangeth down like a man's, and which do a deal of mischief to the corn, and are so impudent that they will come into their gardens and eat such fruit as grows there. And the Wanderoos, some as large as our English spaniel dogs, of a darkish grey colour, and black faces with great white beards round from ear to ear, which makes them show just like old men. This sort does but little mischief, keeping in the woods, eating only leaves and buds of trees, but when they are catched they will eat anything."61

KNOX, whose experience during his long captivity was confined almost exclusively to the hill country around Kandy, spoke in all probability of one large and comparatively powerful species, Presbytes ursinus, which inhabits the lofty forests, and which, as well as another of the same group, P. Thersites, was, till recently, unknown to European naturalists. The Singhalese word Ouandura has a generic sense, and being in every respect the equivalent for our own term of "monkey" it necessarily comprehends the low country species, as well as those which inhabit other parts of the island. In point of fact, there are no less than four animals in the island, each of which is entitled to the name of "wanderoo."62 Each separate species has appropriated to itself a different district of the wooded country, and seldom encroaches on the domain of its neighbours.

1. Of the four species found in Ceylon, the most numerous in the island, and the one best known in Europe, is the Wanderoo of the low country, the P. cephalopterus of Zimmerman.71 Although common in the southern and western provinces, it is never found at a higher elevation than 1300 feet. It is an active and intelligent creature, little larger than the common bonneted Macaque, and far from being so mischievous as others of the monkeys in the island. In captivity it is remarkable for the gravity of its demeanour and for an air of melancholy in its expression and movements which are completely in character with its snowy beard and venerable aspect. In disposition it is gentle and confiding, sensible in the highest degree of kindness, and eager for endearing attention, uttering a low plaintive cry when its sympathies are excited. It is particularly cleanly in its habits when domesticated, and spends much of its time in trimming its fur, and carefully divesting its hair of particles of dust.

Those which I kept at my house near Colombo were chiefly fed upon plantains and bananas, but for nothing did they evince a greater partiality than the rose-coloured flowers of the red hibiscus (H. rosa-sinensis). These they devoured with unequivocal gusto; they likewise relished the leaves of many other trees, and even the bark of a few of the more succulent ones. A hint might possibly be taken from this circumstance for improving the regimen of monkeys in menageries, by the occasional admixture of a few fresh leaves and flowers with their solid and substantial dietary.

A white monkey, taken between Ambepusse and Kornegalle, where they are said to be numerous, was brought to me to Colombo. Except in colour, it had all the characteristics of Presbytes cephalopterus. So striking was its whiteness that it might have been conjectured to be an albino, but for the circumstance that its eyes and face were black. I have heard that white monkeys have been seen near the Ridi-galle Wihara in Seven Korles and also at Tangalle; but I never saw another specimen. The natives say they are not uncommon, and KNOX that they are "milk-white both in body and face; but of this sort there is not such plenty."81 The Rev. R. SPENCE HARDY mentions, in his learned work on Eastern Monachism, that on the occasion of his visit to the great temple of Dambool, he encountered a troop of white monkeys on the rock in which it is situated—which were, doubtless, a variety of the Wanderoo.82 PLINY was aware of the fact that white monkeys are occasionally found in India.83

When observed in their native wilds, a party of twenty or thirty of these creatures is generally busily engaged in the search for berries and buds. They are seldom to be seen on the ground, except when they may have descended to recover seeds or fruit which have fallen at the foot of their favourite trees. When disturbed, their leaps are prodigious: but, generally speaking, their progress is made not so much by leaping as by swinging from branch to branch, using their powerful arms alternately; and when baffled by distance, flinging themselves obliquely so as to catch the lower boughs of an opposite tree, the momentum acquired by their descent being sufficient to cause a rebound of the branch, that carries them upwards again, till they can grasp a higher and more distant one, and thus continue their headlong flight. In these perilous achievements, wonder is excited less by the surpassing agility of these little creatures, frequently encumbered as they are by their young, which cling to them in their career, than by the quickness of their eye and the unerring accuracy with which they seem almost to calculate the angle at which a descent will enable them to cover a given distance, and the recoil to attain a higher altitude.

2. The low country Wanderoo is replaced in the hills by the larger species, P. ursinus, which inhabits the mountain zone. The natives, who designate the latter the Maha or Great Wanderoo, to distinguish it from the Kaloo, or black one, with which they are familiar, describe it as much wilder, and more powerful than its congener of the lowland forests. It is rarely seen by Europeans, this portion of the country having till very recently been but partially opened; and even now it is difficult to observe its habits, as it seldom approaches the few roads which wind through these deep solitudes. At early morning, ere the day begins to dawn, its loud and peculiar howl, which consists of a quick repetition of the sounds how how! maybe frequently heard in the mountain jungles, and forms one of the characteristic noises of these lofty situations. It was first captured by Dr. Kelaart in the woods near Nuera-ellia, and from its peculiar appearance it has been named P. ursinus by Mr. Blyth.101

3. The P. Thersites, which is chiefly distinguished from the others by wanting the head tuft, is so rare that it was for some time doubtful whether the single specimen procured by Dr. Templeton from the Nuera-kalawa, west of Trincomalie, and on which Mr. Blyth conferred this new name, was in reality native; but the occurrence of a second, since identified by Dr. Kelaart, has established its existence as a separate species. Like the common wanderoo, the one obtained by Dr. Templeton was partial to fresh vegetables, plantains, and fruit; but he ate freely boiled rice, beans, and gram. He was fond of being noticed and petted, stretching out his limbs in succession to be scratched, drawing himself up so that his ribs might be reached by the finger, closing his eyes during the operation, and evincing his satisfaction by grimaces irresistibly ludicrous.

4. The P. Priamus inhabits the northern and eastern provinces, and the wooded hills which occur in these portions of the island. In appearance it differs both in size and in colour from the common wanderoo, being larger and more inclined to grey; and in habits it is much less reserved. At Jaffna, and in other parts of the island where the population is comparatively numerous, these monkeys become so familiarised with the presence of man as to exhibit the utmost daring and indifference. A flock of them will take possession of a Palmyra palm; and so effectually can they crouch and conceal themselves among the leaves that, on the slightest alarm, the whole party becomes invisible in an instant. The presence of a dog, however, excites such an irrepressible curiosity that, in order to watch his movements, they never fail to betray themselves. They may be frequently seen congregated on the roof of a native hut: and, some years ago, the child of a European clergyman stationed near Jaffna having been left on the ground by the nurse, was so teased and bitten by them as to cause its death.

The Singhalese have the impression that the remains of a monkey are never to be found in the forest; a belief which they have embodied in the proverb that "he who has seen a white crow, the nest of a paddi bird, a straight coco-nut tree, or a dead monkey, is certain to live for ever." This piece of folk-lore has evidently reached Ceylon from India, where it is believed that persons dwelling on the spot where a hanumân monkey, Semnopithecus entellus, has been killed, will die, that even its bones are unlucky, and that no house erected where they are hid under ground can prosper. Hence when a dwelling is to be built, it is one of the employments of the Jyotish philosophers to ascertain by their science that none such are concealed; and Buchanan observes that "it is, perhaps, owing to this fear of ill-luck that no native will acknowledge his having seen a dead hanumân."111

The only other quadrumanous animal found in Ceylon is the little loris121, which, from its sluggish movements, nocturnal habits, and consequent inaction during the day, has acquired the name of the "Ceylon Sloth."

The Loris THE LORIS.

There are two varieties in the island; one of the ordinary fulvous brown, and another larger, whose fur is entirely black. A specimen of the former was sent to me from Chilaw, on the western coast, and lived for some time at Colombo, feeding on rice, fruit, and vegetables. It was partial to ants and, other insects, and was always eager for milk or the bone of a fowl. The naturally slow motion of its limbs enables the loris to approach its prey so stealthily that it seizes birds before they can be alarmed by its presence. The natives assert that it has been known to strangle the pea-fowl at night, to feast on the brain. During the day the one which I kept was usually asleep in the strange position represented on the last page; its perch firmly grasped with both hands, its back curved into a ball of soft fur, and its head hidden deep between its legs. The singularly-large and intense eyes of the loris have attracted the attention, of the Singhalese, who capture the creature for the purpose of extracting them as charms and love-potions, and this they are said to effect by holding the little animal to the fire till its eyeballs burst. Its Tamil name is thaxangu, or "thin-bodied;" and hence a deformed child or an emaciated person has acquired in the Tamil districts the same epithet. The light-coloured variety of the loris in Ceylon has a spot on its forehead, somewhat resembling the namam, or mark worn by the worshippers of Vishnu; and, from this peculiarity, it is distinguished as the Nama-thavangu.131

II. CHEIROPTERA. Bats.—The multitude of bats is one of the features of the evening landscape; they abound in every cave and subterranean passage, in the tunnels on the highways, in the galleries of the fortifications, in the roofs of the bungalows, and the ruins of every temple and building. At sunset they are seen issuing from their diurnal retreats to roam through the twilight in search of crepuscular insects, and as night approaches and the lights in the rooms attract the night-flying lepidoptera, the bats sweep round the dinner-table and carry off their tiny prey within the glitter of the lamps. Including the frugivorous section about sixteen species have been identified in Ceylon; and remarkable varieties of two of these are peculiar to the island. The colours of some of them are as brilliant as the plumage of a bird, bright yellow, deep orange, and a rich ferruginous brown inclining to red.141

But of all the bats, the most conspicuous from its size and numbers, and the most interesting from its habits, is the rousette of Ceylon142;—the "flying fox," as it is called by Europeans, from the similarity to that animal in its head and ears, its bright eyes, and intelligent little face. In its aspect it has nothing of the disagreeable and repulsive look so common amongst the ordinary vespertilionidæ; it likewise differs from them in the want of the nose-leaf, as well as of the tail. In the absence of the latter, its flight is directed by means of a membrane attached to the inner side of each of the hind legs, and kept distended at the lower extremity by a projecting bone, just as a fore-and-aft sail is distended by a "gaff."

Flying Foxes FLYING FOXES.

In size the body measures from ten to twelve inches in length, but the arms are prolonged, and especially the metacarpal bones and phalanges of the four fingers over which the leathery wings are distended, till the alar expanse measures between four and five feet. Whilst the function of these metamorphosed limbs in sustaining flight entitles them to the designation of "wings," they are endowed with another faculty, the existence of which essentially distinguishes them from the feathery wings of a bird, and vindicates the appropriateness of the term Cheiro-ptera151, or "winged hands," by which the bats are designated. Over the entire surface of the thin membrane of which they are formed, sentient nerves of the utmost delicacy are distributed, by means of which the animal is enabled during the darkness to direct its motions with security, avoiding objects against contact with which at such times its eyes and other senses would be insufficient to protect it.152 Spallanzani ascertained the perfection of this faculty by a series of cruel experiments, by which he demonstrated that bats, even after their eyes had been destroyed, and their external organs, of smell and hearing obliterated, were still enabled to direct their flight with unhesitating confidence, avoiding even threads suspended to intercept them. But after ascertaining the fact, Spallanzani was slow to arrive at its origin; and ascribed the surprising power to the existence of some sixth supplementary sense, the enjoyment of which was withheld from other animals. Cuvier, however, dissipated the obscurity by showing the seat of this extraordinary endowment to be in the wings, the superficies of which retains the exquisite sensitiveness to touch that is inherent in the palms of the human hand and the extremities of the fingers, as well as in the feet of some of the mammalia.153 The face and head of the Pteropus are covered with brownish-grey hairs, the neck and chest are dark ferruginous grey, and the rest of the body brown, inclining to black.